allerlei 1 bezoek onze haarden show w allerlei electrische ketting- BLACK& DECKER GEREEDSCHAPSKIST [dörpelstrip WORKMATE ypeWM536 wandspot ivoetpomp tochtklep houtklover blitsa voorzethaard GL0EI- LAMPENSET *uxe franklin haard Woensdag 3 november 1982 DE FAAM - DE VLISSINGER Wijn-lnfoschuif biedt met internationale zekerheid welkome wijninformatie Moppentapper 5014B van 649- van 59.75 vlissmgen gildeweg 8 (naast de mird lelf. 01184-14330 gesloten op maandagmorgen koopavond op vri jdag koopavond op^ri .1 sCZJSv goes zaagmolenstraat 1 lelf. 01100-30035 gesloten op maandagmorgen koooavond op donderdag van 895- van 1295.-i Scapino danst energiebesparing Ballet als medium VOORLICHTING NOODZAKELIJK DOOR SLECHTE VENTILATIE ONGEZOND WOONKLIMAAT 'SPARTAANSE' KAMPEERDERS Kalfsragoüt Een groeiend aantal mensen interesseert zich voor wij nen. Toch valt het niet mee steeds de goede wijnen en de goede jaren te kiezen. Zelfs kenners maken wel eens een fout. Daarom is het handig een Wijn-lnfoschuif op zak te hebben, die met interna tionale zekerheid aangeeft welke jaargang de beste keuze is. De Wijn-lnfoschuif is een van de nieuwtjes op de Salespromotion Vakbeurs Sale '82 in de RAI in Am sterdam, te zien op stand 250. De schuif wordt per 250 stuks geleverd als relatiege schenk, desgewenst bedrukt met uw naam. De prijs be draagt slechts een fractie van de prijs van een fles geklas seerde wijn. Van de Bordeaux wijnen vormen Chateau Lafite, Chüteau Mouton-Roth- - schild. Chateau Latour en Ch. Chateau Margaux een garantie voor kwaliteit, maar het zou een onjuiste beslissing zijn deze prachti ge wijnen van het jaar 1972 te kopen. Dat wil niet zeg gen dat die jaargang niet drinkbaar is. maar het is slechts een 'klein jaar'. Het is prettig dat te weten wanneer u voor een diner uw wijn keus moet bepalen. Stelt u zich voor dat u bij de wijn handel een paar Hessen haalt om op te leggen in de kelder, en uw keus valt op de '72-er, terwijl u ook een '70 of'75 - twee grandioze jaren voor Bordeaux wijnen! had kunnen nemen.... De Wijn- Infoschuif beschermt u tegen dat soort vergissingen. Uiteraard bent u niet de enige, die zich laat boeien door de edele drank die wijn heet. U weet uit ondervin ding hoe een fles goede wijn als relatiegeschenk in de smaak valt. U krijgt steeds meer cliënten die zich voor wijn interesseren. Ook in formatie over wijnen is daarom altijd een graag ge zien geschenk. De Internationale Wijn-ln foschuif is een doordacht concept. In één oogopslag geeft hij per wijngebied ge gevens over de kwaliteit van de oogst in de laatste 20 ja ren. Alle belangrijke gebie den ter wereld komen aan de orde. Hij geeft aan vier zijden informatie. De lan den zijn op een gedistin geerde zilveren ondergrond duidelijk aangegeven in een kleur die correspondeert met de informatie per jaar en per regio. De schuif is opgevouwen even groot als een briefkaart, bedoeld om mee te nemen in tasje of binnenzak. De fraaie en so lide uitvoering is een garan tie voor lange houdbaar heid. Niet alleen aan de vormge ving is zorg en aandacht be steed. Ook inhoudelijk is de schuif een goed kompas voor alle wijnstreken. Na moeizame arbeid, intensief onderzoek, bestudering van vakliteratuur en verificatie bij ambassades en vinicolo- gen is een informatiebron tot stand gekomen, die aan betrouwbaarheid niets te wensen overlaat. Praktisch alle wijnen op de schuif zijn in Nederland verkrijgbaar. Zelfs voor kenners is het niej mogelijk de beoordeling van alle wijnjaargangen te be heersen, ook al omdat soms regionale verschillen mees pelen. Daarom verschaft de Internationale Wijn-lnfo schuif raad. Het valt direct af te lezen welke jaargangen een feestmaal extra luister bijzetten en welke met suc ces in de eigen kelder kun nen worden bewaard. Wanneer u overweegt de schuif in het kader van uw promotionele activiteiten te gebruiken als relatiege schenk, kunt u rekenen op veel belangstelling. Overal waar aan wijn een bijzonde re betekenis wordt toege kend, is de Internationale Wijn-lnfoschuif een zeer welkom geschenk. Nadere informatie kunt u krijgen bij Multopp International bv. Van Houten Industriepark 11, Gebouw Aetsveld, 1381 MZ Weesp. telefoon 02940-17234. Een bekend dirigent had zwijgend een uur naar Janna's pianospel geluis terd. Met een zucht sloot ze de vleugel en keek de dirigent aan. 'Wat moet ik nu verder doen, maestro?' 'trouwen'. KIJK EN VERGELIJK IT SCHEELT GULDENS type WM 536 de veelzijdige werkbank >-v Technisch* gegevens Kettingsnelheid p min onbel 400m Zwaardlengle 350mm Opgenomen vermogen KMX) Wan Totale lenrjte 680inm Netto gewicht 6ky blauw gemoffeld metaal 43 cm lang, 5-delig met neerklaübare Bandenvoetpomp met manometer bestaande uit 10 lampen met normale fitting: 3 x 40 watt, 3 x 60 watt, 2 x 75 watt en 2 x 100 watt Geheel kompleet met vonkenscherm §Ür Onder de titel "op is op" is vrijdagavond 20 oktober in de Utrechtse Stadsschouw burg een ballet in première gegaan met als thema "ener giebesparing". Het ballet wordt gedanst door het Sca pino Ballet. Opdrachtgever is de Stichting Voorlichting Energiebesparing Nederland (Sven) te Apeldoorn. Het 24 minuten durende ballet "op is op" is een ge- heel Nederlandse produktie. Het basisidee is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen auteur Karei Eykman en Sven. Voor de choreo grafie is aangetrokken Nils Christe die hiermee zijn 16e ballet "op de planken" zette. Als componist werd Willem van Manen aangetrokken die een mixture maakte van ballet- en discomuziek. De ze speciaal voor "op is op" gecomponeerde muziek is door Nederlandse musici opgenomen. Voor het decor en de costuums tekent Keso Dekker die reeds meerdere decors ontwierp voor Ne derlandse balletgezelschap pen. Het idee voor een ballet over energiebesparing en de con tacten hierover tussen Sca pino en Sven dateren vanaf 1981. Dit voorjaar kregen de plannen vastere vorm en be gon "op is op" meer en meer gestalte te krijgen. Voor Sven heeft als voor lichtingsinstantie voorop gestaan dat een ballet even goed kan dienen om een boodschap over te brengen als een diaserie, een ten toonstellingspaneel of een publikatie. Zelfs kan het ef fect groter zijn omdat het een minder gebruikelijk medium is. "Op is op" wil de boodschap overbrengen om verstandig met energie te zijn. In het ballet wordt in verschillende delen naar een hoogtepunt gewerkt. Globaal is de opzet van deze produktie met 22 dansers, dat het gebruik van energie en het nut worden aangetoond maar dat tevens wordt gewezen op het ge vaar van een te overmatig gebruik. In dat geval "slaan de stoppen door" en zal or dening en herbezinning no dig zijn. Met andere woor den: overdreven verbruik aan de kaak stellen op een vrolijke, niet belerende ma nier en laten zieri hoe het anders kan. Door het steeds beter isole ren van woningen begint het woonklimaat in huis veelal de grenzen van het ongezon de te naderen. Er komt on voldoende verse lucht naar binnen, waardoor gevaarlijke gassen in te hoge koncentra- ties voorkomen. Aandoenin gen aan de luchtwegen, huidziekten en zelfs hart- en vaatziekten kunnen daar het gevolg van zijn. Dat staat in het november nummer van maandblad Doehetzelf. In de rubriek Doehetzelf-mening Doehet- zelf-mening wordt in dat nummer aandacht geschon ken aan de slechte ventilatie in woonhuizen. Daarbij wordt de konklusie getrok ken dat overheid en be drijfsleven de taak hebben om via voorlichting op de noodzaak van goede venti latie te wijzen. Vooral het vinden van een reëel gemid delde tussen energie-bespa ring, goede isolatie en ge zonde ventilatie zou met nadruk onder de aandacht moeten komen. Een zaak waarover enkele Duitse bouwfysiologen en medici een paar jaar geleden al aan de bel trokken, maar die niet voldoende aandacht heeft gekregen. Gebleken is dat door spouw- en raami- solatie, alsmede door het dichten van kieren en naden de lucht in huis onvoldoen de wordt ververst. Het ge volg is een toenemend ge halte schadelijke stoffen, af komstig vhn koken, roken en uit materialen in huis zoals het formaldehydegas uit spaarplaat en triplex. Ook kan het zuurstofgehalte ge vaarlijk afnemen. Als gevolg van deze 'luchtvervuiling' kunnen allerlei ernstige kwalen ontstaan. Doorlo pend ventileren is daarom noodzakelijk en beter dan af en toe een raampje openzet ten. Dat kan door kontinu een bovenraampje op een kier te zetten, maar ook door het gebruik van een of meer ventilatoren. Er zijn warm- te-terugwinnende ventilato ren, die het warmteverlies beperken. Kamperen in sneeuw en vrieskoude is niet langer een Spartaanse belevenis. Steeds meer wintersporters gebrui ken hun moderne, comforta bele caravan als tijdelijk huisje en verkiezen een be staan van moderne nomaden bóven het gerieflijke verblijf in een hotel om te kunnen genieten van een fijne win ter!sport) vakantie. Oostenrijk heeft daarmee ervaring opgedaan. Er zijn in Oostenrijk in de winter maanden nu zo'n 100 cam pings geopend. Ze zijn van alle moderne comfort voor zien: aansluiting op electri- citeit, verwarmde douches, toiletten en gezellige ver- blijfsruimten. Tijdens de periode rond de kerstdagen en de jaarwisse ling zijn nog plaatsen be schikbaar. Telefonische aanmelding is evenwel noodzakelijk. Een campinglijst van Oos tenrijk is op aanvraag ver krijgbaar bij het Oostenrijks Verkeersbureau in Amster dam, Singel 464. tel (020) 25 59 33. Gerrit had de avond, nacht en nog een flink stuk van de ochtend vissend aan het strand doorgebracht. Met rood doorlopen ogen om geven door enkele partijen wallen, strompelt hij het huis binnen. 'Goed gevan gen' vraagt Gera 'Ik had twee prachtige ka beljouwen van minstens tien kilo per stuk', ant woord Gerrit. 'Maar het was zo zwaar voor me dat een jongen het voor me mee zou nemen'. Op hetzelfde moment wordt gebeld. Een jongen van ongeveer vijftien jaar overhandigt Gera een flink pak. 'Ze hadden geen kabeljouw meer. Ik heb vijftien kilo wijting uit de winkel meegebracht'. Ragout bestaat uit kleine gesneden stukjes vlees, wild, vis, gevogelte of ei, samen gebonden door een gekruide saus. Het is een heerlijk ge recht bij rijst of deegwaren gerechten en bij aardappel gerechten. Ook wordt het gebruikt als vulling voor pasteitjes, schelpen of kroketten of als beleg van toast en croutons. Een van de fijnste ragoüts is de kalfsragoüt. Voor 4 personen: 500 gr. kalfslappen. 100 gr. boter, 1 grote ui, 1 winterwortel, zout, vers gemalen peper, 2 takjes peterselie, 1 takje sel derij. 1 eetlepel boter, 1 eet lepel bloem. 1 ei, en 5 eetle pels koffieroom. Neem liefst kalfslappen met een randje vet, die veel fijner en sappiger zijn dan mager vlees. Gebruik dan wat minder boter. Snijd de lap pen in stukken en bak die heel zachtjes in boter. Ze mogen vooral niet bruin bakken, houd het vuur dus laag. Snijd de ui in dunne schijfjes en laat die even mecbakken. Voeg 3 dl. warm water toe, zout en pe per naar smaak, leg een deksel op de pan en laat het vlees zo een uur stoven. Voeg dan de in grote stuk ken gesneden winterwortel toe, peterselie en selderij en laat vlees en wortel lang zaam gaar sudderen. Reken op totaal 2 uur. Roer de zachte boter tot een glad de crème, meng er de bloem door en roer schepjes van dit mengsel door het stoofvocht tot dit Icht i bindt. Roer het ei los met de lauwe room en roer hel mengsel geleidelijk door de saus. Verwijder pe terselie en selderij en strooi verse fijngehakte peterselie over de ragout. Bel dagelijks de telefonische receptendienst: 070-26.23.11. 'f

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1982 | | pagina 18