allerlei
1
bezoek onze haarden show
w
allerlei
electrische
ketting-
BLACK& DECKER
GEREEDSCHAPSKIST [dörpelstrip
WORKMATE ypeWM536
wandspot
ivoetpomp
tochtklep
houtklover
blitsa
voorzethaard
GL0EI-
LAMPENSET
*uxe franklin haard
Woensdag 3 november 1982
DE FAAM - DE VLISSINGER
Wijn-lnfoschuif
biedt
met internationale
zekerheid
welkome
wijninformatie
Moppentapper
5014B
van 649-
van
59.75
vlissmgen
gildeweg 8 (naast de mird
lelf. 01184-14330
gesloten op maandagmorgen
koopavond op vri jdag
koopavond op^ri
.1 sCZJSv
goes
zaagmolenstraat 1
lelf. 01100-30035
gesloten op maandagmorgen
koooavond op donderdag
van 895-
van 1295.-i
Scapino danst
energiebesparing
Ballet als medium
VOORLICHTING
NOODZAKELIJK
DOOR SLECHTE
VENTILATIE
ONGEZOND
WOONKLIMAAT
'SPARTAANSE'
KAMPEERDERS
Kalfsragoüt
Een groeiend aantal mensen
interesseert zich voor wij
nen. Toch valt het niet mee
steeds de goede wijnen en de
goede jaren te kiezen. Zelfs
kenners maken wel eens een
fout. Daarom is het handig
een Wijn-lnfoschuif op zak
te hebben, die met interna
tionale zekerheid aangeeft
welke jaargang de beste
keuze is. De Wijn-lnfoschuif
is een van de nieuwtjes op de
Salespromotion Vakbeurs
Sale '82 in de RAI in Am
sterdam, te zien op stand
250. De schuif wordt per 250
stuks geleverd als relatiege
schenk, desgewenst bedrukt
met uw naam. De prijs be
draagt slechts een fractie van
de prijs van een fles geklas
seerde wijn.
Van de Bordeaux wijnen
vormen Chateau Lafite,
Chüteau Mouton-Roth-
- schild. Chateau Latour en
Ch. Chateau Margaux een
garantie voor kwaliteit,
maar het zou een onjuiste
beslissing zijn deze prachti
ge wijnen van het jaar 1972
te kopen. Dat wil niet zeg
gen dat die jaargang niet
drinkbaar is. maar het is
slechts een 'klein jaar'. Het is
prettig dat te weten wanneer
u voor een diner uw wijn
keus moet bepalen. Stelt u
zich voor dat u bij de wijn
handel een paar Hessen
haalt om op te leggen in de
kelder, en uw keus valt op de
'72-er, terwijl u ook een '70
of'75 - twee grandioze jaren
voor Bordeaux wijnen! had
kunnen nemen.... De Wijn-
Infoschuif beschermt u
tegen dat soort vergissingen.
Uiteraard bent u niet de
enige, die zich laat boeien
door de edele drank die wijn
heet. U weet uit ondervin
ding hoe een fles goede wijn
als relatiegeschenk in de
smaak valt. U krijgt steeds
meer cliënten die zich voor
wijn interesseren. Ook in
formatie over wijnen is
daarom altijd een graag ge
zien geschenk.
De Internationale Wijn-ln
foschuif is een doordacht
concept. In één oogopslag
geeft hij per wijngebied ge
gevens over de kwaliteit van
de oogst in de laatste 20 ja
ren. Alle belangrijke gebie
den ter wereld komen aan
de orde. Hij geeft aan vier
zijden informatie. De lan
den zijn op een gedistin
geerde zilveren ondergrond
duidelijk aangegeven in een
kleur die correspondeert
met de informatie per jaar
en per regio. De schuif is
opgevouwen even groot als
een briefkaart, bedoeld om
mee te nemen in tasje of
binnenzak. De fraaie en so
lide uitvoering is een garan
tie voor lange houdbaar
heid.
Niet alleen aan de vormge
ving is zorg en aandacht be
steed. Ook inhoudelijk is de
schuif een goed kompas
voor alle wijnstreken. Na
moeizame arbeid, intensief
onderzoek, bestudering van
vakliteratuur en verificatie
bij ambassades en vinicolo-
gen is een informatiebron
tot stand gekomen, die aan
betrouwbaarheid niets te
wensen overlaat. Praktisch
alle wijnen op de schuif zijn
in Nederland verkrijgbaar.
Zelfs voor kenners is het niej
mogelijk de beoordeling van
alle wijnjaargangen te be
heersen, ook al omdat soms
regionale verschillen mees
pelen. Daarom verschaft de
Internationale Wijn-lnfo
schuif raad. Het valt direct
af te lezen welke jaargangen
een feestmaal extra luister
bijzetten en welke met suc
ces in de eigen kelder kun
nen worden bewaard.
Wanneer u overweegt de
schuif in het kader van uw
promotionele activiteiten te
gebruiken als relatiege
schenk, kunt u rekenen op
veel belangstelling. Overal
waar aan wijn een bijzonde
re betekenis wordt toege
kend, is de Internationale
Wijn-lnfoschuif een zeer
welkom geschenk. Nadere
informatie kunt u krijgen bij
Multopp International bv.
Van Houten Industriepark
11, Gebouw Aetsveld, 1381
MZ Weesp. telefoon
02940-17234.
Een bekend dirigent had
zwijgend een uur naar
Janna's pianospel geluis
terd. Met een zucht sloot
ze de vleugel en keek de
dirigent aan.
'Wat moet ik nu verder
doen, maestro?'
'trouwen'.
KIJK EN VERGELIJK
IT SCHEELT GULDENS
type WM 536
de veelzijdige werkbank
>-v Technisch* gegevens
Kettingsnelheid p min onbel 400m
Zwaardlengle
350mm
Opgenomen vermogen
KMX) Wan
Totale lenrjte
680inm
Netto gewicht
6ky
blauw gemoffeld metaal
43 cm lang, 5-delig
met neerklaübare
Bandenvoetpomp met manometer
bestaande uit 10 lampen
met normale fitting:
3 x 40 watt, 3 x 60 watt,
2 x 75 watt en 2 x 100 watt
Geheel kompleet met vonkenscherm
§Ür
Onder de titel "op is op" is
vrijdagavond 20 oktober in
de Utrechtse Stadsschouw
burg een ballet in première
gegaan met als thema "ener
giebesparing". Het ballet
wordt gedanst door het Sca
pino Ballet. Opdrachtgever
is de Stichting Voorlichting
Energiebesparing Nederland
(Sven) te Apeldoorn.
Het 24 minuten durende
ballet "op is op" is een ge-
heel Nederlandse produktie.
Het basisidee is ontwikkeld
in nauwe samenwerking
tussen auteur Karei Eykman
en Sven. Voor de choreo
grafie is aangetrokken Nils
Christe die hiermee zijn 16e
ballet "op de planken" zette.
Als componist werd Willem
van Manen aangetrokken
die een mixture maakte van
ballet- en discomuziek. De
ze speciaal voor "op is op"
gecomponeerde muziek is
door Nederlandse musici
opgenomen. Voor het decor
en de costuums tekent Keso
Dekker die reeds meerdere
decors ontwierp voor Ne
derlandse balletgezelschap
pen.
Het idee voor een ballet over
energiebesparing en de con
tacten hierover tussen Sca
pino en Sven dateren vanaf
1981. Dit voorjaar kregen de
plannen vastere vorm en be
gon "op is op" meer en meer
gestalte te krijgen.
Voor Sven heeft als voor
lichtingsinstantie voorop
gestaan dat een ballet even
goed kan dienen om een
boodschap over te brengen
als een diaserie, een ten
toonstellingspaneel of een
publikatie. Zelfs kan het ef
fect groter zijn omdat het
een minder gebruikelijk
medium is.
"Op is op" wil de boodschap
overbrengen om verstandig
met energie te zijn. In het
ballet wordt in verschillende
delen naar een hoogtepunt
gewerkt. Globaal is de opzet
van deze produktie met 22
dansers, dat het gebruik van
energie en het nut worden
aangetoond maar dat tevens
wordt gewezen op het ge
vaar van een te overmatig
gebruik. In dat geval "slaan
de stoppen door" en zal or
dening en herbezinning no
dig zijn. Met andere woor
den: overdreven verbruik
aan de kaak stellen op een
vrolijke, niet belerende ma
nier en laten zieri hoe het
anders kan.
Door het steeds beter isole
ren van woningen begint het
woonklimaat in huis veelal
de grenzen van het ongezon
de te naderen. Er komt on
voldoende verse lucht naar
binnen, waardoor gevaarlijke
gassen in te hoge koncentra-
ties voorkomen. Aandoenin
gen aan de luchtwegen,
huidziekten en zelfs hart- en
vaatziekten kunnen daar het
gevolg van zijn.
Dat staat in het november
nummer van maandblad
Doehetzelf. In de rubriek
Doehetzelf-mening Doehet-
zelf-mening wordt in dat
nummer aandacht geschon
ken aan de slechte ventilatie
in woonhuizen. Daarbij
wordt de konklusie getrok
ken dat overheid en be
drijfsleven de taak hebben
om via voorlichting op de
noodzaak van goede venti
latie te wijzen. Vooral het
vinden van een reëel gemid
delde tussen energie-bespa
ring, goede isolatie en ge
zonde ventilatie zou met
nadruk onder de aandacht
moeten komen.
Een zaak waarover enkele
Duitse bouwfysiologen en
medici een paar jaar geleden
al aan de bel trokken, maar
die niet voldoende aandacht
heeft gekregen. Gebleken is
dat door spouw- en raami-
solatie, alsmede door het
dichten van kieren en naden
de lucht in huis onvoldoen
de wordt ververst. Het ge
volg is een toenemend ge
halte schadelijke stoffen, af
komstig vhn koken, roken en
uit materialen in huis zoals
het formaldehydegas uit
spaarplaat en triplex. Ook
kan het zuurstofgehalte ge
vaarlijk afnemen. Als gevolg
van deze 'luchtvervuiling'
kunnen allerlei ernstige
kwalen ontstaan. Doorlo
pend ventileren is daarom
noodzakelijk en beter dan af
en toe een raampje openzet
ten. Dat kan door kontinu
een bovenraampje op een
kier te zetten, maar ook door
het gebruik van een of meer
ventilatoren. Er zijn warm-
te-terugwinnende ventilato
ren, die het warmteverlies
beperken.
Kamperen in sneeuw en
vrieskoude is niet langer een
Spartaanse belevenis. Steeds
meer wintersporters gebrui
ken hun moderne, comforta
bele caravan als tijdelijk
huisje en verkiezen een be
staan van moderne nomaden
bóven het gerieflijke verblijf
in een hotel om te kunnen
genieten van een fijne win
ter!sport) vakantie.
Oostenrijk heeft daarmee
ervaring opgedaan. Er zijn
in Oostenrijk in de winter
maanden nu zo'n 100 cam
pings geopend. Ze zijn van
alle moderne comfort voor
zien: aansluiting op electri-
citeit, verwarmde douches,
toiletten en gezellige ver-
blijfsruimten.
Tijdens de periode rond de
kerstdagen en de jaarwisse
ling zijn nog plaatsen be
schikbaar. Telefonische
aanmelding is evenwel
noodzakelijk.
Een campinglijst van Oos
tenrijk is op aanvraag ver
krijgbaar bij het Oostenrijks
Verkeersbureau in Amster
dam, Singel 464. tel (020) 25
59 33.
Gerrit had de avond, nacht
en nog een flink stuk van
de ochtend vissend aan het
strand doorgebracht. Met
rood doorlopen ogen om
geven door enkele partijen
wallen, strompelt hij het
huis binnen. 'Goed gevan
gen' vraagt Gera
'Ik had twee prachtige ka
beljouwen van minstens
tien kilo per stuk', ant
woord Gerrit. 'Maar het
was zo zwaar voor me dat
een jongen het voor me
mee zou nemen'.
Op hetzelfde moment
wordt gebeld. Een jongen
van ongeveer vijftien jaar
overhandigt Gera een
flink pak. 'Ze hadden geen
kabeljouw meer. Ik heb
vijftien kilo wijting uit de
winkel meegebracht'.
Ragout bestaat uit kleine
gesneden stukjes vlees, wild,
vis, gevogelte of ei, samen
gebonden door een gekruide
saus. Het is een heerlijk ge
recht bij rijst of deegwaren
gerechten en bij aardappel
gerechten.
Ook wordt het gebruikt als
vulling voor pasteitjes,
schelpen of kroketten of als
beleg van toast en croutons.
Een van de fijnste ragoüts is
de kalfsragoüt.
Voor 4 personen: 500 gr.
kalfslappen. 100 gr. boter, 1
grote ui, 1 winterwortel,
zout, vers gemalen peper, 2
takjes peterselie, 1 takje sel
derij. 1 eetlepel boter, 1 eet
lepel bloem. 1 ei, en 5 eetle
pels koffieroom.
Neem liefst kalfslappen met
een randje vet, die veel fijner
en sappiger zijn dan mager
vlees. Gebruik dan wat
minder boter. Snijd de lap
pen in stukken en bak die
heel zachtjes in boter. Ze
mogen vooral niet bruin
bakken, houd het vuur dus
laag. Snijd de ui in dunne
schijfjes en laat die even
mecbakken. Voeg 3 dl.
warm water toe, zout en pe
per naar smaak, leg een
deksel op de pan en laat het
vlees zo een uur stoven.
Voeg dan de in grote stuk
ken gesneden winterwortel
toe, peterselie en selderij en
laat vlees en wortel lang
zaam gaar sudderen.
Reken op totaal 2 uur. Roer
de zachte boter tot een glad
de crème, meng er de bloem
door en roer schepjes van dit
mengsel door het stoofvocht
tot dit Icht i bindt. Roer het
ei los met de lauwe room en
roer hel mengsel geleidelijk
door de saus. Verwijder pe
terselie en selderij en strooi
verse fijngehakte peterselie
over de ragout.
Bel dagelijks de telefonische
receptendienst:
070-26.23.11.
'f