E
Volksklieilji|-Maiazijn
Dames 1
Heeren enJongens
HHODE-ARTIKELEN
PETTEN 30 ct39,45' 60, 75'85
VISITEKAARTJES
J. DEKKER - WALSTRAAT 86
TEN DAGE ALS IK RIEP...
WASCH-enWHACHIS
DRUKKERIJ VAN DE VELDE - VLISSINGEN
ST. NICOLAAS-NUMMER
TWEEDE BLAD
Een degelijk St. Nicolaas-Geschenk vindt U bij
Bissets Tapjjtvegers,
Tafeimangels,
Gemoireerde Geldkisten
Electr. Waschmachines,
Warmwater-Stoven.
VOOR ST. NICOLAAS:
A. Th. SCHOENMAKERS
BANKETBAKKERIJ G. W. VAN LIESVELD
A. MILLENAAR
Eau de Cologne
DOOZEN ZEEP
J0H.1ER POORTEN
Een geschenk van blijvende waarde!
slechts f 2.75.
GROENEWOUD 68, VLISSINGEN
En bovendien zeer voordeelig!
95, 110, 125, 140
Wij hebben wederom als andere jaren een uitgebreide collectie
Uitnemend geschikt als St. Nicolaas-cadeau
Vraagt inzage van ons modellen boek.
Uitvoering in de nieuwste lettersoorten.
RECEPTEN.
BEHOORENDE BIJ No. 28S VAN DE
ZATERDAG 2 DECEMBER 1933
GROOTE SORTEERING
Electrische CORDES
Beleetd aanbevelend,
Groote Chocolade Letters 22 ct., M en W 27 ct.,
middelsoort 12 en 15 ct., kleine 5 en 7 cent.
Fijne sorteering Chocolade
Figuren tegen lage prijzen.
Probeert U onze heerlijke
Boterletters eens, 20 cent,
Spritsletters 18 ct. per ons.
Boterspeculaas met amandelen 16 ct. per ons
Dik Speculaas 12 ct.,verder van 6 en 10 ct.p.ons
CHOCOLADE FIGUREN 2 ons voor 25 cent.
SUIKERBEESTjES10 cent per ons
Borstplaat, Harten en Figuren 10 cent per ons,
PEPERNOTEN5 cent per ons.
LIMBURGSCHE TAAI vanaf 3 cent.
KERKSTRAAT 11, Telefoon 520.
NIEUWENPIJK 7. TELEFOON 314.
Ruime sorteering St. Nicolaas-artikelen
BOTER-,SPRITS- en CHOCOLADE LETTERS
eerste klas kwaliteit. CHOC. HARTEN,
AMANDEL HARTEN en -HAMMEN in eiken
prijs. (Alles eigen fabrikaat). FONDANT-,
ROOM- en SUIKERBORSTPLAAT, verpakt
en onverpakt (fabrikaat Pel, Leiden). Ruim
voorzien van LUXE DOOZEN MARSEPAIN,
SPECULAAS, enz.
Komt U eens kijken Beleefd aanbevelend.
Geacht publiek van
Vlissingen en
Omstreken 1
Met hef aanstaande St. Nico-
laasfeest zag ik ook gaarne
dat uw aandacht op mijn
artikelen was gevestigd. Er
is. misschien ook wei wat
voor U bij.
Mij in uw gunst aanbevelend,
bij voorbaat dank.
NIEUWENDIJK 43.
Boldoot, 4711 en Coty
in alle prijzen.
Luxe Flacons ODEUR
Beleefd aanbevelend,
ST. JACOBSSTRAAT IS
Bijbelsch Dagboek door
Ds. C. L. VOORHOEVE
Ds. H. C. KAMSTEEG
Ds. R. TEN KATE
Gebonden in Linnen Stempelband
Verkrijgbaar in den Boekhandel en bij de Uitgeefster
Firma F. VAN DE VELDE Jr., Walstraat 58-60. Vüssingen.
Is het U bekend dat wij een zeer uitgebreide sorteering
tegen ZEER LAGE PRIJZEN U aanbieden?
Komt U eens zien naar onze buitengewoon groote
sorteering, wij verzekeren U dat U met een zeer
WELKOM CADEAU thuis komt II
Heeren Pullovers met rits
sluiting enV-hals vanaf 1.75
Heeren Slipovers 1.25
Kinder Pullovers 0.75
Kinder Slipovers 0.85
Kinder Truien 0.75
Heeren Truien 2.75
HEEREN OVERHEMDEN
wit met zijden borst, 1 en 2
boorden 1.28, 1.88, 2.10
gekleurd 1.28, 1.75,1.95
SOKKEN 18, 25, 38, 55
Sokkenhouders
15, 25, 35, 50
Bretels 50, 65, 80, 100
NAPPA HANDSCHOENFN
met wol en bont vanaf 1.58
Woll.Handschoenen v.af 65
Wollen en Zijden Shawls
in moderne strepen en
ruiten, 38, 50, 80,1.10,1.25
Manchetknoopen 10,20,30
Pochets 15, 25, 40, 55
Hoeden 1.25, 1.65, 1.75
Dassen 15, 28, 40, 55, 79
SINTERKLAASLEGENDEN.
Wat zouden de Amsterdammers
wel doen met den gevelsteen van
De Bisschop. De Bisschop is het
hoekhuis Dam/Damrak, jaren lang
een ruïne, maar in dit jaar met den
grond gelijk gemaaktop dezelfde
plaats bouwt men thans een modern
groot winkel- en kantoorpand.
De gevelsteen van De Bisschop
stelde drie geslachte kinderen voor
in de kuip. Het is een griezelig ver
haal, een der vele Sinterklaaslegen
den. Drie scholieren, heet het, gin
gen met een goed gespekte beurs
op reis en vroegen onderdak in een
slagersgezin, 't Was de vrouw van
den slager, die haar man er toe
aanzette om de knaapjes te ver
moorden en in een kuip te verber
gen om hun geld machtig te worden.
Het was St. Nicolaas, die in de ver
momming van pelgrim de kinderen,
niettegenstaande ze reeds gezouten
en gepekeld waren, weer tot het
leven terugriep.
Dat de Amsterdammers altijd zoo
trouw het Sinterklaasfeest hebben
gevierd, vindt verklaring in het feit,
dat St. Nicolaas patroon der zee
vaarders was, in welke hoedanig
heid hij, naar de vele oude verha
len luiden, ook een ware wonder
doener is geweest.
Tegenover het Amsterdam van
Sinterklaas staat slechts één andere
plaats in ons land, waar men den
goeden Sint niet schijnt te willen
vieren. Dat moet het dorpje Grou in
Friesland wezen, waar men tradi
tioneel in Februari den feestdag
van St. Pieter viert.
Is Sinterklaas als wonderdoener
een legendarische persoonlijkheid,
als bisschop heeft hij inderdaad be
staan. Hij moet omstreeks het jaar
300 te Patara in Lycië zijn geboren
uit even vroom als schatrijke
ouders. Hij werd bisschop van Myra
in Klein-Azië en moet zich inder-
daaa een reputatie als weldoener
hebben gevestigd, want hij schonk
geleidelijk heel zijn vermogen weg.
't Is vermoedelijk die weldadigheids
zin geweest, welke de legenden van
wonderdaden het ontstaan hebben
gegeven.
Algemeen bekend is het verhaal
van de wijze, hoe Sinterklaas als
bisschop van Myra drie jonge maag
den in haar nood te hulp kwam. Ze
waren de drie dochters van een ar
men edelman, die niet in staat was
om zijn dochters de in die dagen
vereischte bruidschat voor een hu
welijk mee te geven. Er kwam dan
ook geen jonge man om de hand
der dochters. Toen de nood het
hoogst was, besloot de edelman om
zijn dochters net benoodigde geld op
minder eerbare wijze te laten ver
dienen. Den laatsten nacht, voor
het wanhopig besluit ten uitvoer
zou worden gebracht, lagen de drie
meisjes wakend in haar bed en bui
ten zat de vader, wanhopig van
smart. En zie, opeens wordt door
het venster een beurs met goud ge
worpen, die m een schoen terecht
komt. Alle dochters krijgen een
bruidschat van een onbekende, die
later door den vader wordt herkend
als de bisschop Nicolaas.
De Zwarte Piet, van wien Sinter
klaas steeds vergezeld wordt, heeft
ook heel wat te danken aan den
wonderdoener. Door dien werd hij nl.
verlost uit de macht van den sultan
der Agrareniërs.
Tijdens een grooten hongersnood,
zoo luidt weer een wonderverhaal,
verscheen de goede Sint aan een
rijk koopman in Sicilië en beval
hem een schip met Koren naar Myra
te zenden, waardoor de bewoners
der stad in het leven werden ge
houden. Volgens een andere legende
zou St. Nicolaas de gezonden hoe
veelheid graan gezegend hebben,
zoodat de voorraad niet minderde,
maar strekken i:on, totdat de hon
gersnood voorbrj was. Dit verklaart
dan mede, waarom men Sinterklaas
ziet afgebeeld met drie brooden in
de hand en dat het bakkersgilde
hem tot schutsheilige verkoos.
En nu weer een brokje échte ge
schiedenis. Als bisschop van Myra
werd St. Nicolaas tijdens de vervol
gingen der christenen onder Lici-
nius gevangen genomen en in ee^
kerker geworpen. Keizer Constan-
tijn hergaf hem de vrijheid en her
stelde hem in zijn bisschoppelijke
waardigheid. Met uitbundige vreug
de werd hij weder ingehaald en het
was een ware zegetocht, toen hij
zijn bisdom doorreisde om overal de
tempels der afgoden, die in zijn af
wezigheid waren verrezen, te doen
afbreken.
De dood van St. Nicolaas moet
vallen tusschen de jaren 345 en 352,
terwijl zijn toenaam „van Bari"
er zijn nl. verschillende heiligen,
die Nicolaas zijn geraamd hem
eerst werd gegeven m 1087, toen
h<-t gebeente van den heilige naar
Bari in Apulië werd overgebracht.
Dat is nog met eenig geweld ge
paard gegaan, want Myra was toen
in handen der Saracenen gevallen.
Oorsprong van de Surprise.
De surprise is onafscheidelijk aar
den St. Nicolaas-avord verbonden.
De naam duidt reeds aan, dat deze
niet van Nederlandschen oorsprong
is. De surprise is niets anders dan
de vérfranschte „Sapata".
Sapata is de naam, die de Span
jaarden uit de Middeleeuwen gaven
aan het feest, dat zij op 5 Decem
ber vierden. Het gebruik van „Sa
pata" bestond in het geven van ge
schenken aan zijn vrienden, zonder
dat deze wisten, vanwaar die kwa
men. Om hen aangenaam te verras
sen, liet men hen die in hun huizen
vinden, zonder dat zij wisten van
waar en hoe die daar gekomen
waren.
Sapata noemde men ook wel een
aanzienlijk geschenk, gegeven in den
vorm van iets anders, dat van veel
minder waarde is, o.v. een citroen,
waarin een groote diamant verbor
gen was. Ook in Italië was dit ge
bruik bekend.
Elders vinden wij in verband met
het St. Nicolaasfeest melding ge
maakt van „Zapato", het Spaansche
woord voor schoen. In de Zapato
werden de geschenken gedaan,
waarmee men zijn vrienden of
bloedverwanten wilde begiftigen.
Het is dus onwaarschijnlijk, dat
Sapata afgeleid is van Zapato.
De invoering van de surprise
hier te lande dateert var», het einde
der XVe eeuw, doch was toen
slechts in de hoogere kringen be
kend. Eerst zeer langzaam popu
lariseerde deze aardige gewoontè
zich.
Marsepsin-Aai*da;ipe:t]es
225 gram poedel suiker.
150 gram amandelen.
1 theelepel citroensap.
1 eiwit.
Men maalt de suiker eerst eenige
malen door een amandelmolen of
wrjgft ze door de zeef om alle
klontjes te verwijderen. De aman
delen worden in heet water ge
broeid gedurende ongeveer 5 minu
ten en het velletje met duim en
wijsvinger verwijdera, daarna ge
malen en vermengd met het ci
troensap en het eiwic en tot een
stijf deeg gekneed. Indien het ei
groot is, kan men me- 1 eiwit vol
staan, zoo dit niet het geval is, ge
bruikt men twee e.witten.
Men laat de massa eenige uren
rusten en vormt er kleine balletjes
van, met een min of meer onge-
lijken vorm, terwijl men met een
dun, puntig noutje hier en daar een
prikje geeft, om de putten te imi-
teeren en rolt de aardappeltjes door
chocoladepoeder of kaneel.
Marsepein Appels
en Peren.
Men volgt de aanwijzingen voor
de bereiding als boven, doch vormt
appels en peren, die men met plan
tengroen en rood zachte tinten
geeft, terwijl de kroon aangegeven
wordt door een kruidnagel.
Bananen, paddestoelen, alle denk
bare vormen kan men aan de mar
sepein geven.
Maakt men miniatuur-vruchten,
dan is een keurig gevulde doos een
geschenk, dat zeker in den smaak
zal vallen, terwijl grootere met
vreugde door de kinderen ontvangen
worden.
Dikke Speculaas
Een Sinterklaas zoi der het geno'
van een heerlijk stu- speculaas is
bijna niet denkbaar»
We willen het recept hiervoor dan
ook niet aan onze lezeressen ont-
houden, opdat zij een flinken voor
raad kunnen bakken.
500 gram bloem.
250 gram boter (margarine).
250 gram donkeroruine basterd.
2 flinke eetlepels speculaaskrui
den.
Eenige eetlepels melk.
1 flinke theelepel bakpoeder, b.v.
„Oetkers Backin".
50 gram amandelen,
50 gram succade.
Men vet vooraf een bakblik met
boter in of indien dit al te groot is,
eenige deksels van biscuitblikken,
die men echter met reepen vetvrij
papier moet voeren om de zijkanten
te verhoogen. De amandelen worden
in heet water gebroeid en van het
huidje ontdaan, daarna gehalveerd.
De succade snijdt men aan kleine
stukjes en maakt daarna een ste-
vigen deegbal van de gezeefde bloem
en bakpoeder, boter, suiker en
melk, terwijl de succade eveneens
wordt medegewerkt. Mocht het
deeg te droog blijken, dan wordt nog
een lepel melk bijgevoegd. Het moet
dezelfde stevigheid hebben ais deeg
voor zandgebak en mag dus ook
weer niet te slap zijn.
De bal wordt met een met meel
bestoven deegrol uitgerold en op
het bakblik overgebracht, terwijl da
bovenkant belegd wordt met de ge
halveerde amandelen, die men even
in het deeg drukt.
In matig warmen oven ongeveer
een half uur bakken, daarna afge
koeld in stukken snijden.
Indien men geen speculaaskruiden
kan krijgen, neemt men 10 gram
gemalen kruidnagelen, 2 theelepels
kaneel en nootmuskaat»