E Volksklieilji|-Maiazijn Dames 1 Heeren enJongens HHODE-ARTIKELEN PETTEN 30 ct39,45' 60, 75'85 VISITEKAARTJES J. DEKKER - WALSTRAAT 86 TEN DAGE ALS IK RIEP... WASCH-enWHACHIS DRUKKERIJ VAN DE VELDE - VLISSINGEN ST. NICOLAAS-NUMMER TWEEDE BLAD Een degelijk St. Nicolaas-Geschenk vindt U bij Bissets Tapjjtvegers, Tafeimangels, Gemoireerde Geldkisten Electr. Waschmachines, Warmwater-Stoven. VOOR ST. NICOLAAS: A. Th. SCHOENMAKERS BANKETBAKKERIJ G. W. VAN LIESVELD A. MILLENAAR Eau de Cologne DOOZEN ZEEP J0H.1ER POORTEN Een geschenk van blijvende waarde! slechts f 2.75. GROENEWOUD 68, VLISSINGEN En bovendien zeer voordeelig! 95, 110, 125, 140 Wij hebben wederom als andere jaren een uitgebreide collectie Uitnemend geschikt als St. Nicolaas-cadeau Vraagt inzage van ons modellen boek. Uitvoering in de nieuwste lettersoorten. RECEPTEN. BEHOORENDE BIJ No. 28S VAN DE ZATERDAG 2 DECEMBER 1933 GROOTE SORTEERING Electrische CORDES Beleetd aanbevelend, Groote Chocolade Letters 22 ct., M en W 27 ct., middelsoort 12 en 15 ct., kleine 5 en 7 cent. Fijne sorteering Chocolade Figuren tegen lage prijzen. Probeert U onze heerlijke Boterletters eens, 20 cent, Spritsletters 18 ct. per ons. Boterspeculaas met amandelen 16 ct. per ons Dik Speculaas 12 ct.,verder van 6 en 10 ct.p.ons CHOCOLADE FIGUREN 2 ons voor 25 cent. SUIKERBEESTjES10 cent per ons Borstplaat, Harten en Figuren 10 cent per ons, PEPERNOTEN5 cent per ons. LIMBURGSCHE TAAI vanaf 3 cent. KERKSTRAAT 11, Telefoon 520. NIEUWENPIJK 7. TELEFOON 314. Ruime sorteering St. Nicolaas-artikelen BOTER-,SPRITS- en CHOCOLADE LETTERS eerste klas kwaliteit. CHOC. HARTEN, AMANDEL HARTEN en -HAMMEN in eiken prijs. (Alles eigen fabrikaat). FONDANT-, ROOM- en SUIKERBORSTPLAAT, verpakt en onverpakt (fabrikaat Pel, Leiden). Ruim voorzien van LUXE DOOZEN MARSEPAIN, SPECULAAS, enz. Komt U eens kijken Beleefd aanbevelend. Geacht publiek van Vlissingen en Omstreken 1 Met hef aanstaande St. Nico- laasfeest zag ik ook gaarne dat uw aandacht op mijn artikelen was gevestigd. Er is. misschien ook wei wat voor U bij. Mij in uw gunst aanbevelend, bij voorbaat dank. NIEUWENDIJK 43. Boldoot, 4711 en Coty in alle prijzen. Luxe Flacons ODEUR Beleefd aanbevelend, ST. JACOBSSTRAAT IS Bijbelsch Dagboek door Ds. C. L. VOORHOEVE Ds. H. C. KAMSTEEG Ds. R. TEN KATE Gebonden in Linnen Stempelband Verkrijgbaar in den Boekhandel en bij de Uitgeefster Firma F. VAN DE VELDE Jr., Walstraat 58-60. Vüssingen. Is het U bekend dat wij een zeer uitgebreide sorteering tegen ZEER LAGE PRIJZEN U aanbieden? Komt U eens zien naar onze buitengewoon groote sorteering, wij verzekeren U dat U met een zeer WELKOM CADEAU thuis komt II Heeren Pullovers met rits sluiting enV-hals vanaf 1.75 Heeren Slipovers 1.25 Kinder Pullovers 0.75 Kinder Slipovers 0.85 Kinder Truien 0.75 Heeren Truien 2.75 HEEREN OVERHEMDEN wit met zijden borst, 1 en 2 boorden 1.28, 1.88, 2.10 gekleurd 1.28, 1.75,1.95 SOKKEN 18, 25, 38, 55 Sokkenhouders 15, 25, 35, 50 Bretels 50, 65, 80, 100 NAPPA HANDSCHOENFN met wol en bont vanaf 1.58 Woll.Handschoenen v.af 65 Wollen en Zijden Shawls in moderne strepen en ruiten, 38, 50, 80,1.10,1.25 Manchetknoopen 10,20,30 Pochets 15, 25, 40, 55 Hoeden 1.25, 1.65, 1.75 Dassen 15, 28, 40, 55, 79 SINTERKLAASLEGENDEN. Wat zouden de Amsterdammers wel doen met den gevelsteen van De Bisschop. De Bisschop is het hoekhuis Dam/Damrak, jaren lang een ruïne, maar in dit jaar met den grond gelijk gemaaktop dezelfde plaats bouwt men thans een modern groot winkel- en kantoorpand. De gevelsteen van De Bisschop stelde drie geslachte kinderen voor in de kuip. Het is een griezelig ver haal, een der vele Sinterklaaslegen den. Drie scholieren, heet het, gin gen met een goed gespekte beurs op reis en vroegen onderdak in een slagersgezin, 't Was de vrouw van den slager, die haar man er toe aanzette om de knaapjes te ver moorden en in een kuip te verber gen om hun geld machtig te worden. Het was St. Nicolaas, die in de ver momming van pelgrim de kinderen, niettegenstaande ze reeds gezouten en gepekeld waren, weer tot het leven terugriep. Dat de Amsterdammers altijd zoo trouw het Sinterklaasfeest hebben gevierd, vindt verklaring in het feit, dat St. Nicolaas patroon der zee vaarders was, in welke hoedanig heid hij, naar de vele oude verha len luiden, ook een ware wonder doener is geweest. Tegenover het Amsterdam van Sinterklaas staat slechts één andere plaats in ons land, waar men den goeden Sint niet schijnt te willen vieren. Dat moet het dorpje Grou in Friesland wezen, waar men tradi tioneel in Februari den feestdag van St. Pieter viert. Is Sinterklaas als wonderdoener een legendarische persoonlijkheid, als bisschop heeft hij inderdaad be staan. Hij moet omstreeks het jaar 300 te Patara in Lycië zijn geboren uit even vroom als schatrijke ouders. Hij werd bisschop van Myra in Klein-Azië en moet zich inder- daaa een reputatie als weldoener hebben gevestigd, want hij schonk geleidelijk heel zijn vermogen weg. 't Is vermoedelijk die weldadigheids zin geweest, welke de legenden van wonderdaden het ontstaan hebben gegeven. Algemeen bekend is het verhaal van de wijze, hoe Sinterklaas als bisschop van Myra drie jonge maag den in haar nood te hulp kwam. Ze waren de drie dochters van een ar men edelman, die niet in staat was om zijn dochters de in die dagen vereischte bruidschat voor een hu welijk mee te geven. Er kwam dan ook geen jonge man om de hand der dochters. Toen de nood het hoogst was, besloot de edelman om zijn dochters net benoodigde geld op minder eerbare wijze te laten ver dienen. Den laatsten nacht, voor het wanhopig besluit ten uitvoer zou worden gebracht, lagen de drie meisjes wakend in haar bed en bui ten zat de vader, wanhopig van smart. En zie, opeens wordt door het venster een beurs met goud ge worpen, die m een schoen terecht komt. Alle dochters krijgen een bruidschat van een onbekende, die later door den vader wordt herkend als de bisschop Nicolaas. De Zwarte Piet, van wien Sinter klaas steeds vergezeld wordt, heeft ook heel wat te danken aan den wonderdoener. Door dien werd hij nl. verlost uit de macht van den sultan der Agrareniërs. Tijdens een grooten hongersnood, zoo luidt weer een wonderverhaal, verscheen de goede Sint aan een rijk koopman in Sicilië en beval hem een schip met Koren naar Myra te zenden, waardoor de bewoners der stad in het leven werden ge houden. Volgens een andere legende zou St. Nicolaas de gezonden hoe veelheid graan gezegend hebben, zoodat de voorraad niet minderde, maar strekken i:on, totdat de hon gersnood voorbrj was. Dit verklaart dan mede, waarom men Sinterklaas ziet afgebeeld met drie brooden in de hand en dat het bakkersgilde hem tot schutsheilige verkoos. En nu weer een brokje échte ge schiedenis. Als bisschop van Myra werd St. Nicolaas tijdens de vervol gingen der christenen onder Lici- nius gevangen genomen en in ee^ kerker geworpen. Keizer Constan- tijn hergaf hem de vrijheid en her stelde hem in zijn bisschoppelijke waardigheid. Met uitbundige vreug de werd hij weder ingehaald en het was een ware zegetocht, toen hij zijn bisdom doorreisde om overal de tempels der afgoden, die in zijn af wezigheid waren verrezen, te doen afbreken. De dood van St. Nicolaas moet vallen tusschen de jaren 345 en 352, terwijl zijn toenaam „van Bari" er zijn nl. verschillende heiligen, die Nicolaas zijn geraamd hem eerst werd gegeven m 1087, toen h<-t gebeente van den heilige naar Bari in Apulië werd overgebracht. Dat is nog met eenig geweld ge paard gegaan, want Myra was toen in handen der Saracenen gevallen. Oorsprong van de Surprise. De surprise is onafscheidelijk aar den St. Nicolaas-avord verbonden. De naam duidt reeds aan, dat deze niet van Nederlandschen oorsprong is. De surprise is niets anders dan de vérfranschte „Sapata". Sapata is de naam, die de Span jaarden uit de Middeleeuwen gaven aan het feest, dat zij op 5 Decem ber vierden. Het gebruik van „Sa pata" bestond in het geven van ge schenken aan zijn vrienden, zonder dat deze wisten, vanwaar die kwa men. Om hen aangenaam te verras sen, liet men hen die in hun huizen vinden, zonder dat zij wisten van waar en hoe die daar gekomen waren. Sapata noemde men ook wel een aanzienlijk geschenk, gegeven in den vorm van iets anders, dat van veel minder waarde is, o.v. een citroen, waarin een groote diamant verbor gen was. Ook in Italië was dit ge bruik bekend. Elders vinden wij in verband met het St. Nicolaasfeest melding ge maakt van „Zapato", het Spaansche woord voor schoen. In de Zapato werden de geschenken gedaan, waarmee men zijn vrienden of bloedverwanten wilde begiftigen. Het is dus onwaarschijnlijk, dat Sapata afgeleid is van Zapato. De invoering van de surprise hier te lande dateert var», het einde der XVe eeuw, doch was toen slechts in de hoogere kringen be kend. Eerst zeer langzaam popu lariseerde deze aardige gewoontè zich. Marsepsin-Aai*da;ipe:t]es 225 gram poedel suiker. 150 gram amandelen. 1 theelepel citroensap. 1 eiwit. Men maalt de suiker eerst eenige malen door een amandelmolen of wrjgft ze door de zeef om alle klontjes te verwijderen. De aman delen worden in heet water ge broeid gedurende ongeveer 5 minu ten en het velletje met duim en wijsvinger verwijdera, daarna ge malen en vermengd met het ci troensap en het eiwic en tot een stijf deeg gekneed. Indien het ei groot is, kan men me- 1 eiwit vol staan, zoo dit niet het geval is, ge bruikt men twee e.witten. Men laat de massa eenige uren rusten en vormt er kleine balletjes van, met een min of meer onge- lijken vorm, terwijl men met een dun, puntig noutje hier en daar een prikje geeft, om de putten te imi- teeren en rolt de aardappeltjes door chocoladepoeder of kaneel. Marsepein Appels en Peren. Men volgt de aanwijzingen voor de bereiding als boven, doch vormt appels en peren, die men met plan tengroen en rood zachte tinten geeft, terwijl de kroon aangegeven wordt door een kruidnagel. Bananen, paddestoelen, alle denk bare vormen kan men aan de mar sepein geven. Maakt men miniatuur-vruchten, dan is een keurig gevulde doos een geschenk, dat zeker in den smaak zal vallen, terwijl grootere met vreugde door de kinderen ontvangen worden. Dikke Speculaas Een Sinterklaas zoi der het geno' van een heerlijk stu- speculaas is bijna niet denkbaar» We willen het recept hiervoor dan ook niet aan onze lezeressen ont- houden, opdat zij een flinken voor raad kunnen bakken. 500 gram bloem. 250 gram boter (margarine). 250 gram donkeroruine basterd. 2 flinke eetlepels speculaaskrui den. Eenige eetlepels melk. 1 flinke theelepel bakpoeder, b.v. „Oetkers Backin". 50 gram amandelen, 50 gram succade. Men vet vooraf een bakblik met boter in of indien dit al te groot is, eenige deksels van biscuitblikken, die men echter met reepen vetvrij papier moet voeren om de zijkanten te verhoogen. De amandelen worden in heet water gebroeid en van het huidje ontdaan, daarna gehalveerd. De succade snijdt men aan kleine stukjes en maakt daarna een ste- vigen deegbal van de gezeefde bloem en bakpoeder, boter, suiker en melk, terwijl de succade eveneens wordt medegewerkt. Mocht het deeg te droog blijken, dan wordt nog een lepel melk bijgevoegd. Het moet dezelfde stevigheid hebben ais deeg voor zandgebak en mag dus ook weer niet te slap zijn. De bal wordt met een met meel bestoven deegrol uitgerold en op het bakblik overgebracht, terwijl da bovenkant belegd wordt met de ge halveerde amandelen, die men even in het deeg drukt. In matig warmen oven ongeveer een half uur bakken, daarna afge koeld in stukken snijden. Indien men geen speculaaskruiden kan krijgen, neemt men 10 gram gemalen kruidnagelen, 2 theelepels kaneel en nootmuskaat»

Krantenbank Zeeland

Vlissingse Courant | 1933 | | pagina 17