PIJNSTILLERS
l/AM VERDRIJVERS
Nederlandsch... daarom beter.
BURGERLIJKE STAND
01JüfÜ^^Zakje 10 ct.
Koker 40 en 75 ct.
Bij Apoth. en Drogisten.
MIDDELBURG.
ONDERTROUWD.
J. D. HeiJUger, 28 j. en E. Rijke, 25 j. J.
van Kleven, 25 j. en M. J. Alleman, 18 j. G.
van Wasbeelt, 64 j. en A. H. Weverling, 71 j.
GETROUWD.
J. van der Zee, 44 j. en Th. A. E. van
Schaik, 29 j.
BEVALLEN.
A. van Luük, geb. Jongepier, d.
VAN ONZE BOEKENTAFEL
„Het Kankerboekje", samengesteld
door L. Oziemblowsky. Uitgave Hol-
landia-Drukkerij N.V., Baarn, 'prijs
f 1.25.
Onder den naam Oziemblowsky heeft een
„leek" na jarenlange doorvorsching van lite
ratuur op het gebied van kanker als product
van dien arbeid boven vermeld boekje het
licht doen zien.
Zooals hij zelf zegt is het een populaire
beschrijving van het ontstaan en het voor
komen der gevreesde ziekte, noemt er vele
oorzaken en verschijnselen van, beschrijft
den groei en de overerfelijkheid en geeft een
vingerwijzing voor de genezing ervan, zon
der operatie, door een vermelding van toe te
passen jleopathisehe, homoepathische en bio
chemische middelen, van kruiden en plan
ten, gevolgd door enkele dieet-voorschriften.
De schrijver werd bij zijn studie vooral ge
troffen door de vele tegenstrijdigheden die
hij over dit onderwerp aantrof, waarmede de
medische wetenschap zichzelf op eenige pun
ten als het ware vernietigde.
Zijn eerste, groot opgezet boek, werd even
wel te ^root en te onleesbaar, weshalve iiij
het omwerkte en in dit boekje van ruim 100
bladzijden zijn conclusies publiceerde, waar
toe al dat tegenstrijdige hem bracht.
„Particuliere Secretaris gevraagd...."
door Frank Rogers. Uitg. Kemink en
Zoon N.V., Utrecht. Prijs f120 ingen.,
f 1.90 geb.
Tot de goede ontspanningslectuur kunnen
we bovengenoemde roman, welke in de Nova
editie verscheen, stellig rekenen.
Deze speurdersroman vertelt van een jon
gen Engelschman Tom Black, die op een
wereldreis zijnde in Holland vertoevend bij
een Duitscher als particulier secretaris in
dienst trad.
Die Duitscher blijkt aan het hoofd te staan
van een wijd-verspreiden handel in cocaïne
en andere narcotica.
Na een spannende reeks van avonturen,
vol gevaren en onverwachte wendingen,
wordt de bende met behulp van een detective
door Tom Black ontmaskerd en aan het ge
recht overgeleverd.
Hoewel de redding uit moeilijke situaties
van onzen held en medehelpers vaak zeer
toevallig en op het onwaarschijnlijke af is,
leest het geheel niettemin zeer vlot en blijft
de ontknooping tot het einde verborgen, maar
de spanning houdt den lezer steeds gevan
gen.
Beter lof kan men een ontspanningsroman
als deze bij zijn geboorte niet medegeven.
„Prins Willem", Vader des Vader-
lands, door W. G. mn de Hulst.
N.V. D. A. Daamens Uitg. Mij., Den
Haag. Prijs f 0.90.
Onder de vele gedenkboeken en -boekjes
die dezer dagen het licht zien in verband
met de in April a.s. te vieren 400sten geboor-
dag van den grooten Zwijger verdient dit
werkje van den heer v. d. Hulst speciale
vermelding. Het is voor onze jongens en
meisjes bestemd, ter verspreiding op de scho
len, en verhaalt in een 24-tal levendige
hoofdstukken, eenvoudig en logisch aan el
kaar verbonden, van de grootheid van deze
nobele figuur onzer historie.
De kinderen zullen het stellig niet alleen
inkijken, maar lezen en herlezen.
Het boekje staat vol mooie illustraties, ge
deeltelijk gereproduceerd naar oude prenten,
de uitgave is keurig verzorgd en de prijs is
billijk en bij afname van grootere kwantums
zelfs heel laag gesteld.
MARKTBERICHTEN
groente- en fruitveiling
vlissingen.
7 Januari 1933.
Op de gisteren alhier gehouden veiling
werden de volgende prijzen besteed
Kleiperen 8—13 ct.pondsperen 15—ld
ct.goudreinet 1517 ct.court pendu1 13
ct roode kool 3 ct.bruine boonen 810
ct uien 3—5 ct.rapen 1 ct.koolraap 1—
li/2 ct.spruiten 1120 ct.kroten 2
ct."; kleine peeën 1—3 ct.schorseneer en 12
—14 ct., alles per KG.poelje-eieren 36 ct.
kipeieren 45 ct.eendeieren 36 ct., alles per
IC stuksboerekool f21/2 ct.roode kool
l/25 ct.savoije kool li/2—6'/2 ct.bloem
kool 2—19 ct., alles per stukselderie V/23
ct.prei 27 ct.ramanas 2 ct.peeën 1—
4 y2 ct.kroten l/22 ct.rapen 24 ct.,
alles per bosveldsla 1315 ct.peterselie
47 ct.Fransche postelein 14 ct., alles per
chip veldsla 3536 ct.andijvie 3765 ct.,
beiden per kist.
Rommella.
De dagen zijn nog kort, ondanks we al
Januari hebben en dus vooruitgaan. Nu de
Decemberfeesten achter den rug zijn, sta je
een beetje vreemd en onwennig temidden van
die dagen. Je doet je dagelijksche bezigheden,
je bezigheden, die je „gewone bezigheden"
noemt. Maar aan extra werk, dat vele uren
vraagt, begin je niet, want de dagen zijn nog
kort en het is lastig om bij lamplicht te
werken. Eigenlijk denk je dat zonder er je
goed rekenschap van te geven. Want het
kunstlicht- van nu heeft zijn volmaaktheid
bereikt en zou een strijd met het daglicht
best kunnen verdragen.
Maar „de dagen zijn kort" heb je met den
paplepel in gekregen, en het beteekende en
het beteekent nog „het is geen tijd voor
extra huiswerk". En vanaf de kaars tot de
electrische gloeilamp toe zijn de dagen in den
winter kort gebleven en je handelt er naar
alsof je geen gezond verstand en geen gevoel
voor logica meer bezit.
Maar je wilt niet werkloos zijn. Zóó zeer
zijn menschen gecultiveerd, dat ze niet meer
zonder werk kunnen leven. Het leven zelf,
het leven alleen, geeft geen vreugde meer.
Werk is de basis van geluk en tevredenheid.
Eigenlijk is dit verschrikkelijkHoe is het
tot deze misvorming gekomen
Je voelt de verbijstering 'n je hart groeien.
Je weet, dat er nu een chaos van gedachten
in je omhoog stijgt, waaruit je niet los'zult
kunnen komen. En dat wil je niet. Dat is je
zucht naar zelfbehoud.
Je staat op en je vindt, dat je wel eens
wat kast- en tafelladen kan opruimen. Het
is een werkje, dat je gemakkelijk kan afbre
ken als "het daglicht wegzinkt.
Je begint met de rommella in je eigen
kamer, waaraan je, zoo vaak als je haar
opentrok en weer dichtschoof, je hebt ge-
ergerd. Rommella..., Zoo lang je bewust
leefde, heb je geen rommella, geen rommel-
mand, geen rommelzolder willen hebben. Je
dacht: „Rommel is rommel en dus over
bodig Maar zoolang je bewust leefde, had
je een rommella, een rommelmand, een rom
melzolder.
Als je de la van je toilettafeltje opentrekt,
met een rukje omdat zij in den loop van de
jaren een beetje is gaan klemmen, schudt de
inhoud even heen en weer. Het is alsof alle
dingen opschrikken omdat ze opeens uit hun
rust worden gehaald.
Een voor een visch Je dingen op. Het is
een stukje van dit en een eindje van dat.
Er zijn i~ege en half-volle flaconnetjes, ver
sleten cretonnen doosjes, een op de vouwen
vergaan papiertje, een veréogen sierspeld, een
gedeukt vingerhoedje, een dof geworden
knoop.... Alles ademt verval. Er stijgt een
duffe geur uit op. Je denkt„Wat een
zoodjeWat een ongemotiveerd, leelijk
zoodjel", en het liefst smeet je de la met
één beweging weer dicht.
Je houdt niet van leelijke dingen. Er kruipt
een physieke walging in je op bij alles wat
onschoon en slordig is. Dat kun je niet hel
pen. Dat heb je altijd gehad. Je waagt je
niet eens meer af of dit wel gerechtvaardigd
is. Het hoort bij je. Het is je zelf. En je hebt
al lang geleerd met je zelf op een goeden
voet te staan.
Opeens raken je woelende handen verward
in een zilveren kettinkje. Je trekt het op en
er tinkelen kleine, zilveren dingetjes. En dan
is het plotseling of er een zachte lentewind
je ooren suist, alsof je wilde bloemen ruikt en
alsof er langs je oogen een sluier trekt van
rose en blauw en zuiver wit, blank wit, ont
roerend wit. Want dit zilveren kettinkje met
die bengelende dingetjes heb je gedragen
toen je jong was en het leven nog geen open
kaart met je speelde. Je dro^-g het op jurken
met strookjes en vroolijke tierlantijntjes. Op
je veertienden verjaardag had je het ge
kregen. Van Paul. Hij noemde het „een meis
jesachtig nonsensding", maar hij had zich
door moeder laten raden. Telkens kreeg Je
er een nieuw hangertje by. Op verjaardagen,
met Kerstmis, by een mooi rapport. „Bedel-
ketting" werd het genoemd. Het was wel een
goed woord, want by iedere gelegenheid be
delde je om een nieuw hangertje. Kyk, dit
klompje had je van moeder gekregen, dit
olifantje van tante Annie. Met vader had je
dit mol3ntje gekocht. Omdat je eerste brei
werk e«i das voor hem geweest was.,..
Vader....
Moeder....
Heel je jeugd ligt daar voor Je open. Het
is alsof opeens een zachte hand behoedzaam
in je gaat woelen, in alle dingen die je reeds
lang hebt weggeborgen. Je voelt den gloed
van de huiskamerlamp uit je kinderjaren. Je
ondergaat weer die eigenaardige bekoring
van den, Zaterdagavond, die yol heimelijke
beloften voor den Zondag was. Je voelt weer
dien vreemden brand achter je oogen als je
keek naar moeder's vermoeide handen, die
dikke, blauwe aren hadden. Hetzelfde ver
langen om moeder's handen in een verwarde
ontroering te streelen, tintelt weer in je vin
gertoppen.
Jeugd.... jeugd.... en boven dit alles uit
vader en moeder.
Je voelt lentewind langs je ooren strijken,
je ruikt wilde bloemen en langs je oogen
golft een eindelooze sluier van rose en blauw
en wit.
Het kettinkje met de tinkelende hangertjes
giydt door je vingers. Het hjkt een rozen
krans. Het klompje, het molentje, het oli
fantje.... ze zyn nu dof, alsof er een nevel
omheen is gedaald. Eens glinsterden ze. Toen
ze nieuw waren. En eens, teen je ze gepoetst
had omdat je aan den avond van dien dag
uit zou gaan. Je herinnert je dien avond nog.
Hoe vreemd, je herinnert hem tot in zyn
kleinste bijzonderheden. Hij schijnt nooit uit
je te zyn heengegaan. Je zat in een zaal met
veel menschen. Licht klaterde door kristal
len kronen en je keek naar de fonkelende
facetten, strak en onberoerd. Dan de hooge,
yie toon van een viool, die aanzwol, aanzwol,
die voller werd, die glanzender werd, die leek
op iets, dat de aarde ontsteeg en den hemel
naderde. Je hart sloeg in je keel. Je had even
een angst, dat je hart bersten zou en naar
buiten springen. Je handen krampten
tezamen. Je dacht „Ik wil sterven 1" en je
hunkerde naar vage, onbegrepen dingen, die
tot het leven behooren....
Je staat daar in dien korten Januari-dag
met het kettinkje uit je jeugdjaren om je
vingers gewonden. Misschien sta je daar een
beetje dwaas, een tikje sentimenteelMaar
je lacht een lach van blyde herkenning.
En je legt het kettinkje weer op zyn plaats
terug en je sluit de la, die rommella, die
niet meer op wil ruimen omdat je haar niet
missen kan.
Weven op tafeltoestellen.
Deel 1 van de serie „Boeken voor
Vrouwenhandwerk". Uitg. Van
Holkema en Warendorf te A'dam.
Wonderiyk snel is het weven weer popu
lair geworden. Is het omdat de vrouw genoeg
heeft van de fabrieksproducten of is het om
dat een onbewuste behoefte haar dwingt
terug te keeren tot de rust van het hand
werk, waarby het weven door zyn vele mo-
geiykheden gerekend mag worden tot de
soort, die het meest boeit en spreekt tot de
fantasie? We weten het niet, maar dit is
geenszins een belemmering om ons over het
verschynsel te verheugen. Want met de po
pulariteit van het handweven zullen de
schoonheid en intimiteit in onze interieurs
terugkeeren, die door de op de spits gedreven
„nieuwe zakelykheid" wel een beetje in t ge
drang zyn gekomen. Het mag daarom geluk
kig heeten, dat de Uitgevers-My. Van Holke
ma en Warendorf het eerste deeltje van de
serie „Boeken voor Vrouwenhandwerk", welke
staat onder leiding van Elis. M. Rogge, heeft
gewyd aan het weven.
„Weven op tafeltoestellen" door Geertruid
de Graaff is een fraai uitgevoerd boekje, dat
bestemd is voor beginnelingen, zoowel voor
haar, die reeds een klein weefgetouw bezit
ten, als voor haar, die zich nog een toestel
moeten aanschaffen. Want in dit boekje
wordt nergens de nadruk gelegd op een be
paald type van weefgetouw. Het is een alge-
meene handleiding, maar waaruit tevens kan
worden opgemaakt aan welke eischen een
goed toestel moet voldoen, hetgeen zijn nut
heeft voor degenen, die zich er nog een moe
ten kiezen.
In verschillende hoofdstukken worden de
voorbereidingen tot het weven en de techniek
van spoel- en kunstweefsels behandeld, die
besloten worden met prachtige afbeeldingen
van weefstukken en hunne beschrijvingen,
welke tot patroon kunnen dienen.
Eenvoudige avondjaponnen.
We hebben al meermalen kunnen consta-
teeren, Jat d mode rekening houdt met de
smaller geworden beurzen, maar dat ze zóó
ver gaan zou als thans is geschied met de
avondjaponnen, hadden we toch nooit kun
nen denken.
Wat is nameiyk het geval Vooraanstaande
Parysche modehuizen hebben het gewaagd
om in de plaats van kostbare robes du soir
van brocaat, satin en velóurs, japonnetjes te
lanceeren v&K' shantung, tussor, piqué," voile
en meer van dergelyke. stóffen, die we dezen
en voorgaanden zomer aan het strand en'in
de bosschen hebben gedragen. De elegante
Parisiennes hebben eerst gemtend met een
grapje te doen te hebben, niaar tóen zy be
merkten, dat het de modehuizen ernst was,
gingen ze dit vreemde verschynsel wat aan
dachtiger bekijken. Het gevolg hiervan was,
dat ze zagen, dat de japonnetjes lang niet
onaardig v;-.ren en dat zy met de vroegere
japonnen ee enorm verschil in pry's maak
ten, hetgeen voldoende was om zich een of
meerdere van deze japonnetjes aan te
schaffen.
Door chique draperieën en door bloemen-
guirlandes en ruches van fule, aangebracht
langs het décolleté en den rokzoom, wordt
aan deze japonnetjes een luxieus tintje ver
leend.
Ook avondtoiletjes van kant zyn weer in de
mode en worden gegarneerd met fluweel, zy
worden voor het meerendeel gedragen door
dames, dië voor de japonnetjes van shan
tung, piqué en dergelijke niet jeugdig genoeg
meer zyn.
Magere soepen.
In „De Huishouding" schryft Mej, H. M.
S. J. de Holl, oud-directrice van een huis
houdschool, een artikel over „Magere soepen"
en zy zegt daarin
„Nog meenen vele menschen, en hieronder
vooral zy die van de keukengeheimen weinig
of niet op de hoogte zyn, dat een soep niet
te genieten is, tenzy deze van „bouillon" ge
maakt wordt. En dan bedoelen ze daarmee
het afkookvocht van vleesch en de rest be
stempelen ze als „watetf^, Alsof het vleesch-
afkooksel meer recht op den naam van
bouillon zou hebben dan het afkookvocht van
visch en groentenOver den geur en smaak
zullen we niet in dispuut treden, want die 2yn
zoo zuiver persoonlijk, dat het dwaasheid is
er over te strijden. Maar wat hun inhoud,
hun voedingswaarde („kracht" zei men oud-
tyds) betreft, staan bouillon van vleesch,
visch en groenten op één iyn, zelfs zou men,
aantoonen, dat de groentenbouillon het in
zeker opzicht van de eerste twee nog wint.
Maar voor dergelyke principieele opvattingen
leent deze rubriek zich niet.
Een „magere" soep heeft voor den Katho
lieken vastendag en het vegetarisch régime
niet dezelfde beteekenis. Men zou dus tegen
my kunnen aanvoeren, dat ik dien naam ten
onrechte heb gebruikt. Het byvocgelyk woord
„mager" moet, zooals vrij algemeen bekend
is, niet opgevat worden in tegenstelling met
„vet", want in de magere soep wordt in den
regel juist meer vet verwerkt dan in de
vleeschsoep. Het is achtergebleven uit den
tyd, dat vleesch gedacht werd als het voedsel
voor den mensch van zoo hooge waarde, dat
hij beschouwd werd te vasten by het eten
van visch en honger te ïyd >n als zyn voedsel
hoofdzakeiyk uit groenten bestond. „Les
jours de maigre" zyn dus de vastendagen en
de gerechten, daarop toegelaten, worden in
Frankryk nog altyd nader aangeduid met
„maigre". En na deze verklaring voel ik de
vrijheid den verzamelnaam xam ^magere soe
pen" kortheidshalve te handhaven.
De jur van bouillon moet hoofdzakeiyk
zyn dien van de grondstof, waarnaar de soep
genoemd wordtbloemkool-, tomaten-, sel-
dery, wortel-, paddestoelen-, aardappel-,
schelvisch-, paling-, kreeften-, garnalensoep
enz. Wat er verder aan toegevoegd wordt mag
in zooverre slechts meespreken, dat de hoofd-
geur beter er door uitkomt. Ge maakt dus ge
bruik van die coekruiden, versch of gedroogd,
en die speceryen, welke ge voor de gewoonte
van uw huis meent het best erbij te hooren.
In de Hollandsche keuken Kan op dit punt
veel meer variatie worden gemaakt, want zyn
er niet vele kooksters, wier ïystje van kruide
rijen niet meer bevat dan ui, peterselie, sel-
dery, peper en nootmuskaat? Wie eens de.
moeite wil doen een pryscourant van een goed
ingerichte tuinzaadkweekery in te zien, zal
merken, dat er heel wat meer toekruiden
ook in ons land te koop zyn dan de huis
vrouw in het algemeen vermoedt en dat zy
ze ook by den groentenboer zou kunnen
krygen als er slechts meer algemeen vraag
naar was. Nu worden ze nog in hoofdzaak
gekweekt en ter markt gebracht voor de
hotel- en restauratie-keukens en voor de in
haar bedryf goed onderlegde en ervaren echte
„keukenmeid". Ui of prei, in hun geheel af
gekookt en later verwyderd of fyn gehakt,
in bouillon saar gekookt of apart gesmoord
of gefruit, kan in elke magere soep dienst
doen. Ook knoflook kan voor vele gerechten,
ook voor deze soepen, gebruikt worden, maar
Wie een beetje handig is, kan ze
zelf maken.
Een kapmanteltje wordt gewoonlyk als een
luxe beschouwd. En toch is dit niet heelemaal
juist. Te meer niet nu de nachtjaponnen van
dien aard geworden zijn, dat zy 's morgens
na het opstaan gerust nog een uurtje ge
dragen kunnen worden. Want trekt men over
zoo'n chemise-de-nuit een jakje, dat wij
„kapmanteltje" plegen te noemen, dan ont
staat hierdoor niet alleen een bekoorlyk huis
ensemble, maar tevens een ensemble, dat in
het koude jaargetydê bewyaen zal aangenaam
warm te zitten.
Hoewel het den indruk maakt alsof zoo'n
kapmanteltje vry kostbaar en gecompliceerd
daarmee moet ge vooral zuinig zijndoor het
inwryven van den bodem van de pan met
een pitje knoflook wordt de geur er van aan
de meeste gerechten voldoende meegedeeld.
De comestibleshandelaar is Vi staat uw keu-
kenlystje van specerijen belangryk aan te
vullen, -n oo_ Maggi-aroma kan als geur,
vlak voor het opdienen, aan de soep toege
voegd worden.
Dat erwten cn boonen, met hun schil of na
het gaar koken hiervan bevryd, door gewre
ven te worden door een zeef samen met
groenten als ui, peterselie, selderie, kervel en
dergelijke een voedzame en smakelyke soep
kunnen geven, is aan iedereen bekend. Maar
ook rijst, macaroni, havermout, tapioca kun
nen dit en ik bedoel niet deze stoffen ge
bruikt als vulsel, waarvoor ze in de andere
soepen ook dienst kunnen doen, maar even
als de erwten en boonen als hoofdbestand
deel, waarvan ge een afkooksel maakt met
toekruiden en als specery bijvoorbeeld foelie,
kruidnagelen of thym, die aanvult met groen
ten en het vocht „lijmig" laat inkoken of -iel
het op de gewone manier met bloem, blank
of bruin gefruit, bindt.
Van visch kunt ge den bouillon maken door
versche visch in water eerst gaar te koken,
maar denk vooral er aan om niet als naar
gewoonte voor visch, het water sterk te zou
ten, want niet de visch, maar de bouillon wordt
de hoofdzaak. Neem dan het visschenvleesch
van de graat, stamp of hak wat er over blijft
aan graten, vinnen, vellen enz. grof in stuk
ken, zet het haksel met toekruiden en spece
ryen in het vischwater opnieuw op en laat
dit 30 a 40 minuten zachtjes koken. Zeef dan
den bouillon en maak de visch, in grove of
fynere stukjes verdeeld, er in warm. Ge kunt
ook deze soep iets binden met een der be
kende vulselsvermecelli, rijst enz., met
eieren, bloem- of aardappelmeel. Maar in de
plaats daarvan kunt ge al deze magere soepen
met veel succes over dobbelsteentjes, drie
hoekjes, rondjes, vierkantjes bruin of wit oud
brood, geroosterd of beter nog in olie, boter
of vet gefruit, daarna in Je soepterrine ge
daan, uitgieten en dan onmiddellyk opdienen;
in plaats van brood kunt ge ook gebakken
aardappelballetjes (croquettenballetjes), ge
bakken aardappelreepjes of plakjes (pommes
frites, chips) nemen. In sommige dezer soe
pen, als die van aardappelen, macaroni, rijst
en visch, smaakt ook kaas, welke men geraspt
aan tafel kunt laten rond gaan, uitstekend.
van maaksel is, kan het toch door wie een
beetje handig is best zelf gemaakt worden en
met slechts geringe middelen.
Aanbevelin verdient het om zyden tricot
te nemen, een weefsel, waarvan we ook ai
nachtjaponnen zien en dat liet alleen billijk
in prijs en fraai is, maar dat ook uitstekend
gewasschen kan worden. Kiest men dergelijk
materiaal in een mooie pasteltint en gebruikt
men voor garneering naturel-kleurige kant,
dan kan men er zeker van zyn tot een be
koorlyk en ongemeen resultaat te komen.
Onze ceekening geeft een patroon voor een
allerliefst kapjasje, dat geheel met kant om
zoomd is en gierlflke, kelkvormige mouwen
heeft
Kapmanteltjes.