Eerst© Sal "yleeschT Maandag 30 November. Dit lommtr bestaatiiit2bladen. No. 283, 46s Jaargang. 1908. FEUlLLET'O.lf. Teleplioonnuminer 10, imenkiÉsée berichten. VLISSINGSCHE COURANT Prijs pe»>~ dife maanden 1,30. Frane© peï* posé 1,50. Afzonderlijke nummers 5 cent. M ;n abonneert zich bij alle handelaren, Postdirecteuren of rechtstreeks bij den Uitgever F. VAN DB VELDE Jr., Kleine Maikt, ADVERTENTIËN14 regels ƒ0.40. IToor eftea regel meer 10 cent. Bij directe opgaaf van driemaa' plaatsing vrzelf'de rdvertentie word! de prijs slechts tostanaal berekend. Guoofe lettere to cliché's naar plaatsruimte. Verseliynt dagtf ijks. uitgezonderd op Zon- cn feestdagen. II. Het gebruik van de verschillende soorten vleesch als voedingsmiddel le= ver' dus, zooals we de vorig® maal zsgen, in vele gevallen gevaren op voor de gezondheid van den consument, Tricfamose, lintwormen, droes, aeiino- myeose, miltvuur, mond- en klauwzeer, runderpest, tuberculose, e. a. kun- nea, wanneer geen voorzorgen genomen werden, zeer gemakkeljjk op den menscb worden overgebracht. Ik wil nog even herinneren aan de trichinen-epidemie, die eecige jaren geleden in Goes en omstreken heeft geheersohtverder aan het vroeger veelvuldiger voorkomen van lintwormen bij den mensch, toen er zoowel bij de veeteelt ale onder bet aseneehdom nog weinig aan hygiënische maatregelen werd gedaan.Yervolgens wil ik er vooral da aandacht op vestingen.dat bijna zeker de verspreiding der tuberculo se onder de menecben voor een groot deel afhankelijk is van hst nuttigen van melk en vleesch van aan deze ziekte lijdende dieren. Deze zieke dieren zijn voor hun broederen en zusteren even= esns gevaarlijk, alsmede voor andere huisdieren, met name bet varken. Want ook onder de varkens komt tuberculose uiterst vaak voer. Niet vergeten mogen worden de vaak doodalijke ziekten die door het gebruik van vleesch van aan etteriagen gestorven dieren ontstaan, en door het coueumeeren van rottend vleeaoh. Kunnen wjj ons nu behoeden tegen deze gevaren Voorzeker staan ons een menigte nuttige maatregelen ten dienste, waardoor de kans op gevaar tot op een minimum wordt gereduceerd. Deze maatregelen bestaan ten deele is toezicht op de veeteelt, deele in keuring van vee en vleesch vóór, ge durende en uk het slachten, deels in doelmatig bewaren en toebereiden van het vleesch. Het bewaren gedurende zekeren tijd, 1 a 2 dagen, is noodig omdat het ge bruik onmiddellijk na het slachten niet 24.) Daarop scheen de andere slechts gewacht te hebben. „He0, zei zij nu langzaam en zacht, „gij zijt er nieuwsgierig uaarf" „Hier, neem aan, burgeres Théot. Maar ik wil de geheele waarheid we ten. Verstaat gijp Alles, alles!" Met deze woorden reikte zij haar ongemeikt een handvol geld over, wat 4e oude vrouw meesmuilend aannam. „Vraag nu, burgeres." aWat wilde Robespierre bij u „Hij wilde van mij het lot des ko- hings weten." „Nu P" 3Ik zei het hein. Het was op het osgenblik, toen bij het mij vroeg ook niet moeilijk meer te raden," „En verder f „Verder wou hij zijn eigen lot ver nemen." geweneeht is. Het pas geslacht vleesch nl. is taai en heeft een flauwen zoeten smaak. Eerst wanneer het een paar dagen „bestorven11 is, komt de aange name smaak voor den dag en wordt het vleesch maleoh. Dit bewaren nu moet zoo gebeuren, dat geen baeterien of andere schadelijkheden er bij kunnen komen. Het gebeurt daarom veelal in ijskasten, wat wel eenigszins bederf werend is, maar niet afdoende. Immers bij de temperatuur vau de ijskast houdt de bacterieontwikkeling niet op daar bij komt, dat in de kast voortdurend waterdamp uit de lucht condenseert en de oppervlakte van het vleesch lang zamerhand zeer vochtig maakt. Juist deze weeke oppervlakte is dan een goede voedingsbodem voor baeterien. Ook de smaak is niet zoo lekker. Esn veel betere manier is, het vieesch in stroomende lucht te brengen, zoodat de oppervlakte indroogt. Het is dan niet mogelijk voor baeterien, in de opper vlakkige lagen te woekeren en zoo in de diepte te dringen. Dit geschiedt steeds in de koelksmers van abattoirs. Deze koelkamers zjjn zoo ingericht, dat afgekoelde lucht door verschillende werktuigen wordt aangevoerd en weer weggezogen. Waar dergelijke inrichtin gen niet zijn, is men aangewezen op de grootst mogelijke reinheid, die, helaas nog dikwijls te wensehen overlaat. De mensehen die het afgehakte vleesch inoefen hanteereo, dienen in alle op zichten ziek rein te houden hun han den en kleeren moeten zindelijk ge houden, ciof vermeden woiden. Dan zoude het zeer wenseheiijk zijn, dat alleen „gezonde6 moDsehen met het vleeseh omgingen. Wat betreft de toebereiding, dient in de eerste plaats te worden opge merkt, dat het gebruik van rauw vleesch beslist afkeuring verdient, vooral daar se over 't s'gemeen nog geea goed in gerichte keuringsdienst ingesteld is en dus gemakkelijk „gevaarlijk" vleeseh kan opgegeten worden. Bovendien heeft het geen voordeel, daar het geen hoe- gers voedingswaarde heeft den het ge- kookte. Als gewoonte dient men aan te ne men, om het vleesch steeds voor het gebruik te koken, te braden of te ook» serveeren. Het koken en braden moet zoo geschieden, dat het stuk vieesch zoowel aan zjjn buitenkant als inwendig een hoogtetemperatuur verkrijgt b.v. vaa 60°70° Celsius. Dan worden de para sieten gedood. Het gaat eofater zeer „Zoo, ea wat zeidet gjj ham P* Hoe heftiger m dringender madame Tallien vroeg, hoe achterhoudender de oude vrouw werd. Thans baalde zij weer ontwijkend de schouders op en mompelde „Zijn lot zei ik hem." De vurige Spaansche stampte onge duldig met dea voet op den grond. „Ik hsb niets meer bij mij, Théot, maar morgen kom ik bij u. Dan zult gij spreken, niet waar P" „Misschien, burgeres, Ik zal moeten oppassen, dat ik mij op deze wijze niet in mjju klandisie benadeel." „Onzin, Théot 1 Ik verzeker u veel eer het tegendeel. Gij west toch, dat ik heler betaal dan de teringachtige Robespierre. Wanneer gij mij dus invloed op hem kunt verschafifan, is mij geea som te hoog." Burgeres Théot merkte aan de op gewondenheid en warmte, waarmee ma dame Tallien sprak, dat deze het meende. Evenwel vroeg zij nog aar zelend en voorzieb .ig i „Ik weet niet, burgeree hoe ik u invloed kan verschaf fen Op den miohrigsten man van ge heel Frankrijk." „Eenvoudig door' hem te voorspellen, langzaam een stuk vieesoh van 31/, pond heeft oas goed gekookt te zijn, wel iya uur noodig. Door het koken verliest het niets in voedingswaarde de bouillon die men verkrijgt, wordt dan ook varkeerdelijk aangezien als gewichtig voor de voedingzij tevat enkel wat prikkelende stoffen en dient alleen als opwekkingsmiddel. Gebraden vleesch is evensoo uitstekend, smaakt lekkerder dan gekookt, en is koud ge bruikt zeer licht verteerbaar. Om vleesch te eoaserveeren zya ver schillende methoden toegepast met min of meer succes. De koude in flea vorm van ijs bleek niet voldoende. Bij het verzenden van vleeseh uit Zuid-Amerika naar Europa bleek het vleesch wel gedurende de reis goed te blijven, maar wanneer het uit het gs gehaald werd, ging hst soo snel iu bederf over, dat men geen tijd had voor den verkoop. Daarom heeft men ep schepen koelkamers ingericht evenals in abattoirs. Wateronttrekking is een methode, die veel toegepast wordt op alle plaatsen, waar een goede luchtbeweging is, die de watervetdaBaping bevordert, zooals op hooge bergen. De oppervlakte van het vleeseh droogt uit en verhindert daardoor rotting. Door het pekelen, d.w.z. het vleeseh te brengen in een 10 pet. zoutoplos sing, worden veel baeterien gedood, en alle voortwoekering belemmerd, Dit gebeurt veel bij visoh. De verteerbaar heid schijnt er niet door te lijden. Het rooken is een zeer goede methode. Het vleesch wordt ne gezouten te zijn, blootgesteld aan den rook van beuken- of eikenhout, terwijl eea flinke lucht stroom zorgt voor uitdroging. Da ge makkelijkste, eenvoudigste methode is het vleesch in den schoorsteen boven een houtvuur te hangen. Tegenwoordig zijn er ook rookinriohtingeii. Het „snel- rooken" is niet afdosnde, daar niet alle parasieten worden gedood, wai wel het geval is bij langzaam rooken. Chemicaliën als boorzuur, enz. wor den zelden gebruikt om te eoneervseren, worden meer aangewend om rottend vleeseh een gunstig aanzien te geven. Ten slotte wordt het vieesch nog blootgesteld aan verhitting in gesloten bussen, (coined besf). Uit Amerika komt veel van dergelijk gosd naar Europa. Een gebrek hierbij is, dat bet vleesch gewoonlijk van slecht vee genomen wordt, en dat het vezelig ie. Zooals in bet begin gezegd, behoort Abonnements-Advertentiën op zeer voordeel iee voorwaarden, wat ik u zeg.® „Burgeres, bedenk wel, dat het een man betreft, die ons beiden met éen peEnestraek onder de guillotine kan brengen." „Wat doet dat er toe? Gij weet toch, burgeres Théot, dat, hoe mach tiger een man is, des ta gemakkelijker men hem zga wensoh kan voor spellen." De oude vrouw schsea thans met hare laetgeefster tevreden te zijn. Zij knikte meermalen en zei eindelijk „Kom morgen, burgeres Tallien, ik zal u wachten en wij zullen het zeker eens worden." Daarop scheidden zij en traden uit de nis iu het salon. Het kon zoo wat tsvae uur 's naohts zijn. Het was een schoons, zachts nacht en in de salons vaa burgeres Luoretia had men wegens de hitte de ramen opengezet, zoodat de koele lucht bin nenstroomde. Plotseling ontstond er een geheim zinnige stilte. Toen vernam men eenig sohril geroep ea eindelijk hoorde men, hoe de storm klokken vleselijk dreigend door de stad klonken en de slapendeu wekten. ook tot beperking van de gevaren van vleeschgebruik een goede verpleging van het vee en van de stallen. Geeft men de varkens geen gelegenheid, ratten te eten, dan is een verbreiding van tri chinen onmogelijk. Zorgt men dat de stallen zuiver gehouden worden, en dat de voor het slachten bestemde dieren goed voedsel krijgen, dan zullen lint wormen zeer zeker verdwijnen, evenzoo als het verkeer met honden wat minder inniger wordt. Da verspreiding van besmettelijke veeziekten is te voorkomen door maat regelen te nemen voor afzondering en desinfeetie van het zieke vee. Hier betreden we het gebied van den veearts. Deze nl. is alleen geschikt, door zijn wetenschappelijks ontwikkeling, om spoedig besmettelijke ziekten te her-, kennen en de maatregelen te nemen, die ter bestrijding noodig zga. Ook de keuring vau het vleesch ge durende het slachten is het werk van den veearts, Het, is wel gemakkelijk voor mensehen, dis er veel mee omgaan, om grovere ziekelijke afwijkingen te herkennen, maar in vele gevallen is het noodzakelijk, dat iemand die bekend is met bacteriologie, microscopie en ziekte kundige ontleedkunde, de leiding der vleeecbkeuring op zich neemt, Behalve in plaatsen waar een abattoir is opga- richt, is over het elgemeen da vïeaseh- keuriisg zeer gebrekkig en toevertrouwd aan personen, die er absoluut, geen verstand van hebben. Zoo is mij bekend een stadje, waar een wijnhandelaar zich met dezen dienst bezig houdtin andere plaatsen bestaan nog dwazere combi naties. Van bevoegde zijde ontving ik in lichtingen omtrent da toestanden in oBza gemeente. Deze schrijft mg het volgende„Er heareeht te Vlissingen niet alleen bij het gewone publiek doch aaifa bjj mensehen, van wien uien an ders zou kunnen verwachten, een beslist verkeerd denkbeeld over de keuring van vleeso'o. Mea stelt zich alhier tevreden met ean gediplomeerd hulpkeurmeeater, geassisteerd door drie manschea, die zelfs geen flauw begrip van de elemen taire beginselen der vleesohkeuricg hebben. Zooals waarschijnlijk bekend ie worden de hulpkeurmeesters gereoru» teerd uit slagers, die twee maanden een cursus onder leiding van veeartsen moeten volgen. Ze verkrijgen daarna een diploma vaa hnlpkeui meester. De gezondheidscommissie, overtuigd zgnda van het nut eeaer reorganisatie Vragend zag men elkaar aan, maar mea durfde niet spraken. Velen werden bleek en hadden zich gaarne stilletjes verwjjdard. Toen raffelden de alarm trommen door de straten, de nationale garde en sansculottes snelden sehrecu» wend naar hun verzamelingsposten, ruiters draafdeE in vollen galop de straten door. Men kende iu dien tijd het alatmge- lui zeer goed. He was gewoonlijk de T inleiding tot bloedige botsingen en straatgevechten. Na eanigea tijd hoorde j men voortdurend aangroeiende benden door de straten trekken. Taeavernam man ook den bruisenden resolutiezaag der woelige menigtede Marseillaise. Dat klonk geheel anders dan zoo straks het gezang van burgeres Rial- mont. Het bruiste als de golven eener ontketende zee, als een orkaan van mensebelgke hartstochten. Ofschoon de toenmalige Parijsche gezelschappen aan dergelijke verschrikkingen gewoon wa ren, las men tooh vrees op de aange zichten van han, die in het salon van burgeres Lueratia bijeen waren. Wat was er gebeurd Wat zou er gebeuren Hat raadselachtige vergrootte nog aller schrik en spanning. der vleesehkeuring te dezer stede, heeft op zijn advies reeds meermalen bij Burgemeester en Wethouders deze zaak ter sprake gebracht." Esn nauwkeurig wetenschappelijk onderzoek van het vleesch is dikwijls noodig, daar er vaak afwjjkingen in de inwendige organen voorkomen, die ge vaarlijk zijn voor de consumptie. Zoo goed als volledig kan deze keuring plaats hebben in een abattoir. Dit is dan ook, behalve in andere opzichten, vooral ten opzichte der keuring het ideale. lutussohen is niet iedere gemeente in staat, een zoo dure inrichting te maken bovendien zou het voor dorpen niet de moeite leonen. Maar wel kan ieder gemeentebestuur zga keuringdienet ver beteren, zonder zoo heel veel onkostsa te maken. In aanmerking genomen de opgesomde gevaren voor de gezondheid, eindig ik met de hoop uit te spreken, dat zoowel door andere als vooral door onze gemeente spoedig eeu^meer zeker heid gevende keuringsdienst worde ingericht. A. Mijn dank aan de bevoegde autori teit, voor de inlichtingen welke Z.Bd. mij zoo welwillend verschafte. Da politiek ran dea Dag. De „N. E. Ot." zet aitaen dat, helaas, de goede dagen vau het mi nisterie—de Meester eu van het ka binetHeemskerk in zga eersten ter mijn, onder welke kabinetten een milder toon op het Binnenhaf begon te heersohen, voorbij ziic.. De. Kuyper's eiitrée heeft aanstonds den toestand doen veranderen. Wij herinneren ons niet segt het blad sedert jaren, allerminst als men aan den vooravond eener verkiezing stond, in de Kamer een zoo gedrukte, zoo matte stemming te hebben aange troffen als in de laatste dagen der vorigs waok. Et was eene algemeens malaisedat onbshagelijke gevoel van eens Kamer, die plots haar evenwicht had verleren. Discussiëa, die anders nauwelijks een volk week tot een eind gebraoht konden worden, werden thans, lusteloos, reeds op don derden dag gestaakt. Geen wonder, want de afgevaardigde van Ommen moest zalf afwezig zga gebleven, het antithese-spook had hg kan9 gezien in 'a lands vergaderzaal naar binnen te loodsen, ea ieder wist dat daartegen elka strijd nagenoeg hopeloos zon zijp. De Kamer deinsde daarvoor een oogenblik terug, doch zich dan gewonnen. En wie wei- Van al de aanwezigen bewaarde slechts éen zijn kalmte dat was Dunton. Hij was blijkbaar met de zaak op de hoogte. Met een tevreden laeh zag bij, hoe de kleine, teere burgeres Madeleine zich doodsbleek op een sofa had laten vallen. Zelfs de altijd slag vaardige burgeres Rialmont verloor voor eenigeu tijd haar kalmte. „Vrees niet, dames," zei Banton eindelijk laohend tot haar, „het is sleohts een kleine maohtsvsrtooning van de majesteit des volks tegenover de Con ventie. Wanneer gij echter een cohoon verheven schouwspel wilt zien, verznim dan niet morgen voormiddag op de tri bune in de Conventie aanwezig te zjjn*. IX. Den volgenden morgen blonk de g&a- sohs omgeving der Tuilerieën van wapens. Op het groots plein lagen de nationale gardesin de Wetstraat tot in de zijstraten stonden bataljon aan bataljon de sansculottes. Van uit de Wetst-aat zou de wettige regeeriag des lands overweldigd worden, zou ze tot een besluit worden gedwongen, dat een misdaad was. (Wordt vervolgd.)

Krantenbank Zeeland

Vlissingse Courant | 1908 | | pagina 1