Eerst© Sal
"yleeschT
Maandag
30 November.
Dit lommtr bestaatiiit2bladen.
No. 283,
46s Jaargang.
1908.
FEUlLLET'O.lf.
Teleplioonnuminer 10,
imenkiÉsée berichten.
VLISSINGSCHE COURANT
Prijs pe»>~ dife maanden 1,30. Frane© peï* posé 1,50.
Afzonderlijke nummers 5 cent. M ;n abonneert zich bij alle
handelaren, Postdirecteuren of rechtstreeks bij den Uitgever
F. VAN DB VELDE Jr., Kleine Maikt,
ADVERTENTIËN14 regels ƒ0.40. IToor eftea regel
meer 10 cent. Bij directe opgaaf van driemaa' plaatsing vrzelf'de
rdvertentie word! de prijs slechts tostanaal berekend. Guoofe lettere
to cliché's naar plaatsruimte.
Verseliynt dagtf ijks. uitgezonderd op Zon- cn feestdagen.
II.
Het gebruik van de verschillende
soorten vleesch als voedingsmiddel le=
ver' dus, zooals we de vorig® maal
zsgen, in vele gevallen gevaren op voor
de gezondheid van den consument,
Tricfamose, lintwormen, droes, aeiino-
myeose, miltvuur, mond- en klauwzeer,
runderpest, tuberculose, e. a. kun-
nea, wanneer geen voorzorgen genomen
werden, zeer gemakkeljjk op den menscb
worden overgebracht. Ik wil nog even
herinneren aan de trichinen-epidemie,
die eecige jaren geleden in Goes en
omstreken heeft geheersohtverder aan
het vroeger veelvuldiger voorkomen
van lintwormen bij den mensch, toen
er zoowel bij de veeteelt ale onder bet
aseneehdom nog weinig aan hygiënische
maatregelen werd gedaan.Yervolgens wil
ik er vooral da aandacht op vestingen.dat
bijna zeker de verspreiding der tuberculo
se onder de menecben voor een groot deel
afhankelijk is van hst nuttigen van
melk en vleesch van aan deze ziekte
lijdende dieren. Deze zieke dieren zijn
voor hun broederen en zusteren even=
esns gevaarlijk, alsmede voor andere
huisdieren, met name bet varken. Want
ook onder de varkens komt tuberculose
uiterst vaak voer. Niet vergeten mogen
worden de vaak doodalijke ziekten die
door het gebruik van vleesch van aan
etteriagen gestorven dieren ontstaan,
en door het coueumeeren van rottend
vleeaoh.
Kunnen wjj ons nu behoeden tegen
deze gevaren Voorzeker staan ons een
menigte nuttige maatregelen ten dienste,
waardoor de kans op gevaar tot op een
minimum wordt gereduceerd.
Deze maatregelen bestaan ten deele
is toezicht op de veeteelt, deele in
keuring van vee en vleesch vóór, ge
durende en uk het slachten, deels in
doelmatig bewaren en toebereiden van
het vleesch.
Het bewaren gedurende zekeren tijd,
1 a 2 dagen, is noodig omdat het ge
bruik onmiddellijk na het slachten niet
24.)
Daarop scheen de andere slechts
gewacht te hebben.
„He0, zei zij nu langzaam en zacht,
„gij zijt er nieuwsgierig uaarf"
„Hier, neem aan, burgeres Théot.
Maar ik wil de geheele waarheid we
ten. Verstaat gijp Alles, alles!"
Met deze woorden reikte zij haar
ongemeikt een handvol geld over, wat
4e oude vrouw meesmuilend aannam.
„Vraag nu, burgeres."
aWat wilde Robespierre bij u
„Hij wilde van mij het lot des ko-
hings weten."
„Nu P"
3Ik zei het hein. Het was op het
osgenblik, toen bij het mij vroeg ook
niet moeilijk meer te raden,"
„En verder f
„Verder wou hij zijn eigen lot ver
nemen."
geweneeht is. Het pas geslacht vleesch
nl. is taai en heeft een flauwen zoeten
smaak. Eerst wanneer het een paar
dagen „bestorven11 is, komt de aange
name smaak voor den dag en wordt
het vleesch maleoh. Dit bewaren nu
moet zoo gebeuren, dat geen baeterien
of andere schadelijkheden er bij kunnen
komen. Het gebeurt daarom veelal in
ijskasten, wat wel eenigszins bederf
werend is, maar niet afdoende. Immers
bij de temperatuur vau de ijskast houdt
de bacterieontwikkeling niet op daar
bij komt, dat in de kast voortdurend
waterdamp uit de lucht condenseert en
de oppervlakte van het vleesch lang
zamerhand zeer vochtig maakt. Juist
deze weeke oppervlakte is dan een
goede voedingsbodem voor baeterien.
Ook de smaak is niet zoo lekker. Esn
veel betere manier is, het vieesch in
stroomende lucht te brengen, zoodat de
oppervlakte indroogt. Het is dan niet
mogelijk voor baeterien, in de opper
vlakkige lagen te woekeren en zoo in
de diepte te dringen. Dit geschiedt
steeds in de koelksmers van abattoirs.
Deze koelkamers zjjn zoo ingericht, dat
afgekoelde lucht door verschillende
werktuigen wordt aangevoerd en weer
weggezogen. Waar dergelijke inrichtin
gen niet zijn, is men aangewezen op
de grootst mogelijke reinheid, die, helaas
nog dikwijls te wensehen overlaat. De
mensehen die het afgehakte vleesch
inoefen hanteereo, dienen in alle op
zichten ziek rein te houden hun han
den en kleeren moeten zindelijk ge
houden, ciof vermeden woiden. Dan
zoude het zeer wenseheiijk zijn, dat
alleen „gezonde6 moDsehen met het
vleeseh omgingen.
Wat betreft de toebereiding, dient
in de eerste plaats te worden opge
merkt, dat het gebruik van rauw vleesch
beslist afkeuring verdient, vooral daar
se over 't s'gemeen nog geea goed in
gerichte keuringsdienst ingesteld is en
dus gemakkelijk „gevaarlijk" vleeseh
kan opgegeten worden. Bovendien heeft
het geen voordeel, daar het geen hoe-
gers voedingswaarde heeft den het ge-
kookte.
Als gewoonte dient men aan te ne
men, om het vleesch steeds voor het
gebruik te koken, te braden of te ook»
serveeren. Het koken en braden moet
zoo geschieden, dat het stuk vieesch
zoowel aan zjjn buitenkant als inwendig
een hoogtetemperatuur verkrijgt b.v. vaa
60°70° Celsius. Dan worden de para
sieten gedood. Het gaat eofater zeer
„Zoo, ea wat zeidet gjj ham P*
Hoe heftiger m dringender madame
Tallien vroeg, hoe achterhoudender de
oude vrouw werd. Thans baalde zij
weer ontwijkend de schouders op en
mompelde
„Zijn lot zei ik hem."
De vurige Spaansche stampte onge
duldig met dea voet op den grond.
„Ik hsb niets meer bij mij, Théot,
maar morgen kom ik bij u. Dan zult
gij spreken, niet waar P"
„Misschien, burgeres, Ik zal moeten
oppassen, dat ik mij op deze wijze
niet in mjju klandisie benadeel."
„Onzin, Théot 1 Ik verzeker u veel
eer het tegendeel. Gij west toch, dat
ik heler betaal dan de teringachtige
Robespierre. Wanneer gij mij dus
invloed op hem kunt verschafifan, is
mij geea som te hoog."
Burgeres Théot merkte aan de op
gewondenheid en warmte, waarmee ma
dame Tallien sprak, dat deze het
meende. Evenwel vroeg zij nog aar
zelend en voorzieb .ig i „Ik weet niet,
burgeree hoe ik u invloed kan verschaf
fen Op den miohrigsten man van ge
heel Frankrijk."
„Eenvoudig door' hem te voorspellen,
langzaam een stuk vieesoh van 31/,
pond heeft oas goed gekookt te zijn,
wel iya uur noodig. Door het koken
verliest het niets in voedingswaarde
de bouillon die men verkrijgt, wordt
dan ook varkeerdelijk aangezien als
gewichtig voor de voedingzij tevat
enkel wat prikkelende stoffen en dient
alleen als opwekkingsmiddel. Gebraden
vleesch is evensoo uitstekend, smaakt
lekkerder dan gekookt, en is koud ge
bruikt zeer licht verteerbaar.
Om vleesch te eoaserveeren zya ver
schillende methoden toegepast met min
of meer succes.
De koude in flea vorm van ijs bleek
niet voldoende. Bij het verzenden van
vleeseh uit Zuid-Amerika naar Europa
bleek het vleesch wel gedurende de
reis goed te blijven, maar wanneer het
uit het gs gehaald werd, ging hst soo
snel iu bederf over, dat men geen tijd
had voor den verkoop. Daarom heeft
men ep schepen koelkamers ingericht
evenals in abattoirs.
Wateronttrekking is een methode, die
veel toegepast wordt op alle plaatsen,
waar een goede luchtbeweging is, die
de watervetdaBaping bevordert, zooals
op hooge bergen. De oppervlakte van
het vleeseh droogt uit en verhindert
daardoor rotting.
Door het pekelen, d.w.z. het vleeseh
te brengen in een 10 pet. zoutoplos
sing, worden veel baeterien gedood, en
alle voortwoekering belemmerd, Dit
gebeurt veel bij visoh. De verteerbaar
heid schijnt er niet door te lijden.
Het rooken is een zeer goede methode.
Het vleesch wordt ne gezouten te zijn,
blootgesteld aan den rook van beuken-
of eikenhout, terwijl eea flinke lucht
stroom zorgt voor uitdroging. Da ge
makkelijkste, eenvoudigste methode is
het vleesch in den schoorsteen boven
een houtvuur te hangen. Tegenwoordig
zijn er ook rookinriohtingeii. Het „snel-
rooken" is niet afdosnde, daar niet alle
parasieten worden gedood, wai wel het
geval is bij langzaam rooken.
Chemicaliën als boorzuur, enz. wor
den zelden gebruikt om te eoneervseren,
worden meer aangewend om rottend
vleeseh een gunstig aanzien te geven.
Ten slotte wordt het vieesch nog
blootgesteld aan verhitting in gesloten
bussen, (coined besf). Uit Amerika komt
veel van dergelijk gosd naar Europa.
Een gebrek hierbij is, dat bet vleesch
gewoonlijk van slecht vee genomen
wordt, en dat het vezelig ie.
Zooals in bet begin gezegd, behoort
Abonnements-Advertentiën op zeer voordeel iee voorwaarden,
wat ik u zeg.®
„Burgeres, bedenk wel, dat het een
man betreft, die ons beiden met éen
peEnestraek onder de guillotine kan
brengen."
„Wat doet dat er toe? Gij weet
toch, burgeres Théot, dat, hoe mach
tiger een man is, des ta gemakkelijker
men hem zga wensoh kan voor
spellen."
De oude vrouw schsea thans met
hare laetgeefster tevreden te zijn. Zij
knikte meermalen en zei eindelijk
„Kom morgen, burgeres Tallien, ik
zal u wachten en wij zullen het zeker
eens worden."
Daarop scheidden zij en traden uit de
nis iu het salon.
Het kon zoo wat tsvae uur 's naohts
zijn. Het was een schoons, zachts nacht
en in de salons vaa burgeres Luoretia
had men wegens de hitte de ramen
opengezet, zoodat de koele lucht bin
nenstroomde.
Plotseling ontstond er een geheim
zinnige stilte.
Toen vernam men eenig sohril geroep
ea eindelijk hoorde men, hoe de storm
klokken vleselijk dreigend door de
stad klonken en de slapendeu wekten.
ook tot beperking van de gevaren van
vleeschgebruik een goede verpleging van
het vee en van de stallen. Geeft men
de varkens geen gelegenheid, ratten te
eten, dan is een verbreiding van tri
chinen onmogelijk. Zorgt men dat de
stallen zuiver gehouden worden, en dat
de voor het slachten bestemde dieren
goed voedsel krijgen, dan zullen lint
wormen zeer zeker verdwijnen, evenzoo
als het verkeer met honden wat minder
inniger wordt.
Da verspreiding van besmettelijke
veeziekten is te voorkomen door maat
regelen te nemen voor afzondering en
desinfeetie van het zieke vee. Hier
betreden we het gebied van den veearts.
Deze nl. is alleen geschikt, door zijn
wetenschappelijks ontwikkeling, om
spoedig besmettelijke ziekten te her-,
kennen en de maatregelen te nemen, die
ter bestrijding noodig zga.
Ook de keuring vau het vleesch ge
durende het slachten is het werk van
den veearts, Het, is wel gemakkelijk
voor mensehen, dis er veel mee omgaan,
om grovere ziekelijke afwijkingen te
herkennen, maar in vele gevallen is het
noodzakelijk, dat iemand die bekend is
met bacteriologie, microscopie en ziekte
kundige ontleedkunde, de leiding der
vleeecbkeuring op zich neemt, Behalve
in plaatsen waar een abattoir is opga-
richt, is over het elgemeen da vïeaseh-
keuriisg zeer gebrekkig en toevertrouwd
aan personen, die er absoluut, geen
verstand van hebben. Zoo is mij bekend
een stadje, waar een wijnhandelaar zich
met dezen dienst bezig houdtin andere
plaatsen bestaan nog dwazere combi
naties.
Van bevoegde zijde ontving ik in
lichtingen omtrent da toestanden in
oBza gemeente. Deze schrijft mg het
volgende„Er heareeht te Vlissingen
niet alleen bij het gewone publiek doch
aaifa bjj mensehen, van wien uien an
ders zou kunnen verwachten, een beslist
verkeerd denkbeeld over de keuring van
vleeso'o. Mea stelt zich alhier tevreden
met ean gediplomeerd hulpkeurmeeater,
geassisteerd door drie manschea, die
zelfs geen flauw begrip van de elemen
taire beginselen der vleesohkeuricg
hebben. Zooals waarschijnlijk bekend ie
worden de hulpkeurmeesters gereoru»
teerd uit slagers, die twee maanden een
cursus onder leiding van veeartsen
moeten volgen. Ze verkrijgen daarna
een diploma vaa hnlpkeui meester.
De gezondheidscommissie, overtuigd
zgnda van het nut eeaer reorganisatie
Vragend zag men elkaar aan, maar
mea durfde niet spraken. Velen werden
bleek en hadden zich gaarne stilletjes
verwjjdard. Toen raffelden de alarm
trommen door de straten, de nationale
garde en sansculottes snelden sehrecu»
wend naar hun verzamelingsposten,
ruiters draafdeE in vollen galop de
straten door.
Men kende iu dien tijd het alatmge-
lui zeer goed. He was gewoonlijk de T
inleiding tot bloedige botsingen en
straatgevechten. Na eanigea tijd hoorde j
men voortdurend aangroeiende benden
door de straten trekken. Taeavernam
man ook den bruisenden resolutiezaag
der woelige menigtede Marseillaise.
Dat klonk geheel anders dan zoo
straks het gezang van burgeres Rial-
mont. Het bruiste als de golven eener
ontketende zee, als een orkaan van
mensebelgke hartstochten. Ofschoon de
toenmalige Parijsche gezelschappen aan
dergelijke verschrikkingen gewoon wa
ren, las men tooh vrees op de aange
zichten van han, die in het salon van
burgeres Lueratia bijeen waren. Wat
was er gebeurd Wat zou er gebeuren
Hat raadselachtige vergrootte nog aller
schrik en spanning.
der vleesehkeuring te dezer stede, heeft
op zijn advies reeds meermalen bij
Burgemeester en Wethouders deze zaak
ter sprake gebracht."
Esn nauwkeurig wetenschappelijk
onderzoek van het vleesch is dikwijls
noodig, daar er vaak afwjjkingen in de
inwendige organen voorkomen, die ge
vaarlijk zijn voor de consumptie. Zoo
goed als volledig kan deze keuring
plaats hebben in een abattoir. Dit is
dan ook, behalve in andere opzichten,
vooral ten opzichte der keuring het ideale.
lutussohen is niet iedere gemeente in
staat, een zoo dure inrichting te maken
bovendien zou het voor dorpen niet de
moeite leonen. Maar wel kan ieder
gemeentebestuur zga keuringdienet ver
beteren, zonder zoo heel veel onkostsa
te maken. In aanmerking genomen de
opgesomde gevaren voor de gezondheid,
eindig ik met de hoop uit te spreken,
dat zoowel door andere als vooral door
onze gemeente spoedig eeu^meer zeker
heid gevende keuringsdienst worde
ingericht. A.
Mijn dank aan de bevoegde autori
teit, voor de inlichtingen welke Z.Bd.
mij zoo welwillend verschafte.
Da politiek ran dea Dag.
De „N. E. Ot." zet aitaen dat,
helaas, de goede dagen vau het mi
nisterie—de Meester eu van het ka
binetHeemskerk in zga eersten ter
mijn, onder welke kabinetten een milder
toon op het Binnenhaf begon te
heersohen, voorbij ziic.. De. Kuyper's
eiitrée heeft aanstonds den toestand
doen veranderen.
Wij herinneren ons niet segt het
blad sedert jaren, allerminst als men
aan den vooravond eener verkiezing
stond, in de Kamer een zoo gedrukte,
zoo matte stemming te hebben aange
troffen als in de laatste dagen der
vorigs waok. Et was eene algemeens
malaisedat onbshagelijke gevoel van
eens Kamer, die plots haar evenwicht
had verleren. Discussiëa, die anders
nauwelijks een volk week tot een eind
gebraoht konden worden, werden thans,
lusteloos, reeds op don derden dag
gestaakt.
Geen wonder, want de afgevaardigde
van Ommen moest zalf afwezig zga
gebleven, het antithese-spook had hg
kan9 gezien in 'a lands vergaderzaal
naar binnen te loodsen, ea ieder wist
dat daartegen elka strijd nagenoeg
hopeloos zon zijp. De Kamer deinsde
daarvoor een oogenblik terug, doch
zich dan gewonnen. En wie wei-
Van al de aanwezigen bewaarde
slechts éen zijn kalmte dat was
Dunton. Hij was blijkbaar met de zaak
op de hoogte. Met een tevreden laeh
zag bij, hoe de kleine, teere burgeres
Madeleine zich doodsbleek op een sofa
had laten vallen. Zelfs de altijd slag
vaardige burgeres Rialmont verloor voor
eenigeu tijd haar kalmte.
„Vrees niet, dames," zei Banton
eindelijk laohend tot haar, „het is sleohts
een kleine maohtsvsrtooning van de
majesteit des volks tegenover de Con
ventie. Wanneer gij echter een cohoon
verheven schouwspel wilt zien, verznim
dan niet morgen voormiddag op de tri
bune in de Conventie aanwezig te zjjn*.
IX.
Den volgenden morgen blonk de g&a-
sohs omgeving der Tuilerieën van
wapens. Op het groots plein lagen de
nationale gardesin de Wetstraat tot
in de zijstraten stonden bataljon aan
bataljon de sansculottes. Van uit de
Wetst-aat zou de wettige regeeriag des
lands overweldigd worden, zou ze tot
een besluit worden gedwongen, dat een
misdaad was.
(Wordt vervolgd.)