Geen oude
bakkersu/aren
moet worden overgegaan, b.v. omdat door stagnatie
van de aanvoer niet die soort en kwaliteit of stuk
grootte beschikbaar is, die men bij voorkeur gebruikt.
Bakkersovens, zowel hetelucht- als heetwaterovens, zal
men in het algemeen steeds kunnen stoken met:
le Esskolen van Staatsmijn Hendrik;
2e vetkolen Oranje-Nassau;
3e industriebriketten;
4e Esskolen van de mijnen Oranje-Nassau of Julia;
5e bruinkoolbriketten van de merken Union en Caris-
borg.
Bovendien kunnen Esskolen van de mijnen Oranje-
Nassau of Julia en cokes in de volgende mengingen
worden gestookt:
a. 2 delen Oranje-Nassau- of Julia-Esskolen met 1
deel Hendrik-Esskolen
b. 2 delen Oranje-Nassau- of Julia-Esskolen met 1
deel vetkolen Oranje-Nassau;
c. 2 delen Oranje-Nassau- of Julia-Esskolen met 1
deel industriebriketten
d. 2 delen Hendrik-Esskolen met 1 deel cokes;
e. 2 delen vetkolen Oranje-Nassau met 1 deel cokes;
f. 2 delen industriebriketten met 1 deel cokes.
Zowel de industriebriketten als de cokes moeten
geklopt worden op de afmetingen van de kolen, waar
mede gemengd wordt gestookt. Het mengen moet met
zorg geschieden, wil men een behoorlijk resultaat ver
wachten.
DE BOILER
Denk er om, dat door het uitvallen van de water
leiding de warmwaterboiler vermoedelijk is komen
droog te staan. Vul deze desnoods met zoutwater, dit
kan later wel weer worden afgelaten, terwijl de boiler
daarna kan worden doorgespoeld.
ADRESSEN
Ten behoeve van reparaties aan machines en ovens
verstrekt het Bondsbureau gaarne volledige namen,
adressen en telefoonnummers van machinefabrikanten,
machine-handelaren, ovenbouwers en oven-reparateurs.
Met oudbakken goed heeft menig bakker zijn zaak
schade aangedaan. Er kunnen fouten en tekortkomin
gen in de leiding van de zaak plaats vinden, zoals on
attente bediening, die de gang van zaken beïnvloeden.
Maar niets jaagt de klant sneller op de vlucht dan het
veelvuldig afleveren van oudbakken artikelen.
De allereerste eis, die de klanten ons, brood- en
banketbakkers, zeer terecht stellen, is de levering van
verse waren. Worden evenwel bakkerijproducten, ook
al zijn zij van de allerbeste grondstoffen gemaakt, te
veelvuldig oudbakken aangeboden, dan verliest men
klandizie. Dit kan en mag geen bakker of banketbakker
over het hoofd zien als hij tenminste geen schade in
zijn zaak wil lijden.
BONDSVERGADERING
De Bondsvergadering zal dit jaar in Haarlem
gehouden worden. Dezer dagen is de vergader
zaal gehuurd en de datum is op 17 Juni vastge
steld.
Afdelingen en leden gelieven hiervan goede
nota te willen nemen.
De vergadering zal gehouden worden in de
zaal St. Bavo, Smedestraat.
Evenals vorige jaren kan men zich voor lo
gies wenden tot ondergetekende, Zaanenlaan
130, Haarlem-N. j.w.
Oudbakken artikelen of die welke oudbakken begin
nen te worden, moeten tijdig verwerkt worden tot an
dere producten. Met enige zorg en met een juiste, goed
doordachte samenstelling is het mogelijk er allerlei
goede artikelen van te maken als koeken, suikergebak,
koekjes en ook petit-fours. Zelfs brokken en kruimels
kan men met enige moeite en fantasie niet alleen ver
werken in eenvoudige artikelen, maar even goed in
meer zorg eisende producten, die ook uiterlijk aantrek
kelijk zijn en hun winst zullen opleveren.
Een tijdige verwerking van oudbakken en te oud
geworden gebak tot andere producten zal ons er voor
behoeden oude waren aan te bieden en wij zullen onze
trouwe klanten behouden.
Behalve het gebak, dat op dezelfde dag alleen vers
smaakt, worden nog andere soorten gemaakt die op
enkele dagen voorraad zijn berekend, maar niet met de
nodige zorg worden bewaard. Precies zoals men te
werk gaat met croquante wafels, zou men moeten han
delen met alle hardgebak. Het grootste deel (een deel
voor de toonbank en etalage reserveren) moet na het
bakken, koud geworden, onmiddellijk in goed sluitende
blikken trommels of bussen worden gedaan. Rond het
deksel plakt men een strook papier (plakband), zoals
de bonbons- en cake-fabrikanten doen.
Als onze artikelen goed en luchtdicht bewaard wor
den, zullen zij lang vers blijven en zullen wij de zeker
heid hebben, zonder telkens opnieuw genoodzaakt te
zijn te bakken, de klanten verse en lekker smakende
waar te leveren.
Het is dus nodig, dat men steeds over een aantal
goed sluitende dozen of blikken beschikt. Ook de klein
ste bakker kan hiervoor zorgen. Wanneer men deze
regelmatig gebruikt om de versheid en goede smaak
van ons gebak te behouden en men vermijdt de verkoop
van oudbakken waren, dan zal deze zorg meer waarde
voor onze zaak hebben, dan menige inspanning om
klanten te winnen. Wat baat het ons of wij honderden
mensen door handige reclame in onze zaak binnen
lokken en zij ontevreden worden, omdat zij in hun
verwachtingen teleurgesteld zijn? Door versheid en
kwaliteit van onze producten bereiken wij, dat de klan
ten onze zaak aan anderen aanbevelen. Wie van dit
principe goede nota neemt, die heeft de basis gelegd
voor een succesvolle opbouw van zijn zaak.
106
nr. 3034 - 13 Februari 1953