Geen oude bakkersu/aren moet worden overgegaan, b.v. omdat door stagnatie van de aanvoer niet die soort en kwaliteit of stuk grootte beschikbaar is, die men bij voorkeur gebruikt. Bakkersovens, zowel hetelucht- als heetwaterovens, zal men in het algemeen steeds kunnen stoken met: le Esskolen van Staatsmijn Hendrik; 2e vetkolen Oranje-Nassau; 3e industriebriketten; 4e Esskolen van de mijnen Oranje-Nassau of Julia; 5e bruinkoolbriketten van de merken Union en Caris- borg. Bovendien kunnen Esskolen van de mijnen Oranje- Nassau of Julia en cokes in de volgende mengingen worden gestookt: a. 2 delen Oranje-Nassau- of Julia-Esskolen met 1 deel Hendrik-Esskolen b. 2 delen Oranje-Nassau- of Julia-Esskolen met 1 deel vetkolen Oranje-Nassau; c. 2 delen Oranje-Nassau- of Julia-Esskolen met 1 deel industriebriketten d. 2 delen Hendrik-Esskolen met 1 deel cokes; e. 2 delen vetkolen Oranje-Nassau met 1 deel cokes; f. 2 delen industriebriketten met 1 deel cokes. Zowel de industriebriketten als de cokes moeten geklopt worden op de afmetingen van de kolen, waar mede gemengd wordt gestookt. Het mengen moet met zorg geschieden, wil men een behoorlijk resultaat ver wachten. DE BOILER Denk er om, dat door het uitvallen van de water leiding de warmwaterboiler vermoedelijk is komen droog te staan. Vul deze desnoods met zoutwater, dit kan later wel weer worden afgelaten, terwijl de boiler daarna kan worden doorgespoeld. ADRESSEN Ten behoeve van reparaties aan machines en ovens verstrekt het Bondsbureau gaarne volledige namen, adressen en telefoonnummers van machinefabrikanten, machine-handelaren, ovenbouwers en oven-reparateurs. Met oudbakken goed heeft menig bakker zijn zaak schade aangedaan. Er kunnen fouten en tekortkomin gen in de leiding van de zaak plaats vinden, zoals on attente bediening, die de gang van zaken beïnvloeden. Maar niets jaagt de klant sneller op de vlucht dan het veelvuldig afleveren van oudbakken artikelen. De allereerste eis, die de klanten ons, brood- en banketbakkers, zeer terecht stellen, is de levering van verse waren. Worden evenwel bakkerijproducten, ook al zijn zij van de allerbeste grondstoffen gemaakt, te veelvuldig oudbakken aangeboden, dan verliest men klandizie. Dit kan en mag geen bakker of banketbakker over het hoofd zien als hij tenminste geen schade in zijn zaak wil lijden. BONDSVERGADERING De Bondsvergadering zal dit jaar in Haarlem gehouden worden. Dezer dagen is de vergader zaal gehuurd en de datum is op 17 Juni vastge steld. Afdelingen en leden gelieven hiervan goede nota te willen nemen. De vergadering zal gehouden worden in de zaal St. Bavo, Smedestraat. Evenals vorige jaren kan men zich voor lo gies wenden tot ondergetekende, Zaanenlaan 130, Haarlem-N. j.w. Oudbakken artikelen of die welke oudbakken begin nen te worden, moeten tijdig verwerkt worden tot an dere producten. Met enige zorg en met een juiste, goed doordachte samenstelling is het mogelijk er allerlei goede artikelen van te maken als koeken, suikergebak, koekjes en ook petit-fours. Zelfs brokken en kruimels kan men met enige moeite en fantasie niet alleen ver werken in eenvoudige artikelen, maar even goed in meer zorg eisende producten, die ook uiterlijk aantrek kelijk zijn en hun winst zullen opleveren. Een tijdige verwerking van oudbakken en te oud geworden gebak tot andere producten zal ons er voor behoeden oude waren aan te bieden en wij zullen onze trouwe klanten behouden. Behalve het gebak, dat op dezelfde dag alleen vers smaakt, worden nog andere soorten gemaakt die op enkele dagen voorraad zijn berekend, maar niet met de nodige zorg worden bewaard. Precies zoals men te werk gaat met croquante wafels, zou men moeten han delen met alle hardgebak. Het grootste deel (een deel voor de toonbank en etalage reserveren) moet na het bakken, koud geworden, onmiddellijk in goed sluitende blikken trommels of bussen worden gedaan. Rond het deksel plakt men een strook papier (plakband), zoals de bonbons- en cake-fabrikanten doen. Als onze artikelen goed en luchtdicht bewaard wor den, zullen zij lang vers blijven en zullen wij de zeker heid hebben, zonder telkens opnieuw genoodzaakt te zijn te bakken, de klanten verse en lekker smakende waar te leveren. Het is dus nodig, dat men steeds over een aantal goed sluitende dozen of blikken beschikt. Ook de klein ste bakker kan hiervoor zorgen. Wanneer men deze regelmatig gebruikt om de versheid en goede smaak van ons gebak te behouden en men vermijdt de verkoop van oudbakken waren, dan zal deze zorg meer waarde voor onze zaak hebben, dan menige inspanning om klanten te winnen. Wat baat het ons of wij honderden mensen door handige reclame in onze zaak binnen lokken en zij ontevreden worden, omdat zij in hun verwachtingen teleurgesteld zijn? Door versheid en kwaliteit van onze producten bereiken wij, dat de klan ten onze zaak aan anderen aanbevelen. Wie van dit principe goede nota neemt, die heeft de basis gelegd voor een succesvolle opbouw van zijn zaak. 106 nr. 3034 - 13 Februari 1953

Krantenbank Zeeland

Watersnood documentatie 1953 - tijdschriften | 1953 | | pagina 4