geïnundeerde machines
HET DROOGSTOKEN
VAN OVENS
kwam, waarbij de oven door te geforceerd stoken ex
plodeerde en aanzienlijke schade veroorzaakte.
Ten aanzien van het weder in gebruik nemen van
machines, die in het water hebben gestaan, worden de
volgende maatregelen aanbevolen.
De electro-motoren moeten grondig worden gedroogd
en schoongemaakt, bij voorkeur door bedrijven die
voor deze werkzaamheden zijn ingericht, dit ter ver
mijding van nog grotere schade en kosten.
Aangeraden wordt geen gehoor te geven aan hen,
die de machines ter plaatse willen drogen; gewoonlijk
geschiedt dit door gedeeltelijke kortsluiting. Dit is zeer
schadelijk voor de bewikkeling.
Denk er om, dat olie op water drijft. In sommige
gevallen kan dit de indruk geven, dat de in de machines
aanwezige olie nog voldoende groot is. In vele gevallen
zal zich echter onder de oliespiegel water bevinden,
zodat dus van enige smering geen sprake kan zijn.
Vooral aan de assen en lagers van bakkerij-machines
moet de nodige aandacht worden besteed. Het in het
water aanwezige zout kruipt namelijk overal tussen en
laat daar zoutkristallen achter. Het is daarom nood
zakelijk kogellagers uit te spoelen in petroleum of
benzine.
Ter vermijding van aanmerkelijke schade zal het in
de meeste gevallen aanbeveling verdienen de machines
geheel te doen demonteren. Uiteraard kunnen deze
werkzaamheden het beste worden uitgevoerd door de
machine-fabrikanten zelve.
Mocht u niet snel het nodige contact met de fabri
kanten van de aan u geleverde machines kunnen krij
gen, dan zullen wij gaarne deze verbinding voor u tot
stand brengen.
Ten aanzien van het gebruik van ovens, die in het
water hebben gestaan wordt het volgende onder de
aandacht gebracht.
Alle hout- en kanaalovens, heteluchtovens, gemet
selde heetwaterovens en stalen heetwaterovens, moe
ten zéér langzaam worden drooggestookt.
Bij voorkeur dient hiervoor hout of turf te worden
gebruikt; indien dit te nat of niet beschikbaar is kun
nen ook bruinkoolbriketten worden gestookt.
Pleeg in twijfelgevallen hierover overleg met de
Nederlandse Bakkerij-Stichting of de door deze naar
de noodgebieden gezonden deskundigen.
Probeer in geen geval electrische ovens droog te
stoken. Het is beslist noodzakelijk hiervoor eerst de
hulp van een electriciën in te roepen. Deze moet in de
eerste plaats de toevoerleidingen en de verwarmings
elementen met bijbehorende schakelaars en dergelijke
drogen en daarna op isolatie-waarde onderzoeken.
Alvorens gaasovens droog te stoken moet worden
nagegaan of de gasleidingen naar de branders en de
branders zelf goed droog zijn.
STALEN OVENS
Stalen ovens zijn in de meeste gevallen geïsoleerd
met slakkenwol, steenwol, glaswol of vermiculite. Als
dit materiaal nat is geworden, is het door het achter
blijven van vocht en zoutkristallen waardeloos en zal
dus in- vele gevallen vervangen moeten worden.
Tijdens het opstoken verdampt het in dit materiaal
aanwezige vocht en kan de druk zo groot worden, dat
de buitenwanden bol gaan staan. Het verdient daarom
aanbeveling de buitenplaten los te schroeven, zodat de
stoom vrij kan ontsnappen. Is dit niet mogelijk, b.v.
als de zijwand of de achterwand tegen een muur is ge
plaatst, dan moet de stoom op andere wijze kunnen
ontwijken, voor welk doel dan gaten in de buitenwand
of boven aan de oven dienen te worden geboord.
Indien men het natte isolatie-materiaal kan weg
nemen is dit echter beter, omdat enerzijds het mate
riaal dan sneller kan worden gedroogd, anderzijds om
dat de stoom dan het materiaal niet kan aantasten.
Bovendien is het gewenst op verschillende plaatsen
in de funderingsplaat van de oven gaten te hakken,
zodat het water vrij uit het isolatie-materiaal kan weg
zakken.
HEETW ATERBUIZEN
Heetwaterbuizen, die in het water hebben gelegen,
dient men goed te reinigen; daarbij dient tevens vol
doende aandacht te worden besteed aan de pijpstenen,
waardoor de heetwaterbuizen van de vuurhaard naar
de bakruimte worden gevoerd. Hierin kunnen namelijk
grote hoeveelheden zoutkristallen achterblijven, die dan
later op deze plek de buizen aantasten.
Als door de vorst het water in de heetwaterbuizen
bevroren is geweest, kunnen deze ten gevolge hiervan
gescheurd zijn. Deze buizen dienen ten spoedigste door
een vertrouwd ovenbouwer, liefst door de fabrikant
van de oven, te worden vernieuwd.
Stook heetwaterovens aanvankelijk ten hoogste 20°
C. per dag op en laat de temperatuur van de bakruim-
ten niet meer dan ten hoogste 10° C. per uur oplopen.
STOOK LANGZAAM
Probeer niet ouderwetse ovens, die met oliebranders
worden verwarmd, met oliebranders droog te stoken,
gebruik hiervoor uitsluitend hout, turf of bruinkool
briketten.
Hetzelfde geldt voor heteluchtovens, gemetselde heet
waterovens en stalen heetwaterovens. Hoe langer men
over het droogstoken doet, hoe beter dit voor de oven
is. Het te vlug droogstoken van een oven kan, ten ge
volge van het verschil in uitzetting tussen metselwerk
en staal, scheuren van het metselwerk veroorzaken.
Tijdens het droogstoken moeten de bakruimtedeur
en bij heetwaterovens ook de afkoelventielen worden
opengezet om de waterdamp, welke uit het in het
ovenmateriaal aanwezige vocht wordt ontwikkeld, ge
legenheid te geven te ontwijken.
MENGING
Als de oven op temperatuur is, kan het noodzakelijk
zijn, dat tot menging van verschillende brandstoffen
„Bakkersbondscourant"
105