geïnundeerde machines HET DROOGSTOKEN VAN OVENS kwam, waarbij de oven door te geforceerd stoken ex plodeerde en aanzienlijke schade veroorzaakte. Ten aanzien van het weder in gebruik nemen van machines, die in het water hebben gestaan, worden de volgende maatregelen aanbevolen. De electro-motoren moeten grondig worden gedroogd en schoongemaakt, bij voorkeur door bedrijven die voor deze werkzaamheden zijn ingericht, dit ter ver mijding van nog grotere schade en kosten. Aangeraden wordt geen gehoor te geven aan hen, die de machines ter plaatse willen drogen; gewoonlijk geschiedt dit door gedeeltelijke kortsluiting. Dit is zeer schadelijk voor de bewikkeling. Denk er om, dat olie op water drijft. In sommige gevallen kan dit de indruk geven, dat de in de machines aanwezige olie nog voldoende groot is. In vele gevallen zal zich echter onder de oliespiegel water bevinden, zodat dus van enige smering geen sprake kan zijn. Vooral aan de assen en lagers van bakkerij-machines moet de nodige aandacht worden besteed. Het in het water aanwezige zout kruipt namelijk overal tussen en laat daar zoutkristallen achter. Het is daarom nood zakelijk kogellagers uit te spoelen in petroleum of benzine. Ter vermijding van aanmerkelijke schade zal het in de meeste gevallen aanbeveling verdienen de machines geheel te doen demonteren. Uiteraard kunnen deze werkzaamheden het beste worden uitgevoerd door de machine-fabrikanten zelve. Mocht u niet snel het nodige contact met de fabri kanten van de aan u geleverde machines kunnen krij gen, dan zullen wij gaarne deze verbinding voor u tot stand brengen. Ten aanzien van het gebruik van ovens, die in het water hebben gestaan wordt het volgende onder de aandacht gebracht. Alle hout- en kanaalovens, heteluchtovens, gemet selde heetwaterovens en stalen heetwaterovens, moe ten zéér langzaam worden drooggestookt. Bij voorkeur dient hiervoor hout of turf te worden gebruikt; indien dit te nat of niet beschikbaar is kun nen ook bruinkoolbriketten worden gestookt. Pleeg in twijfelgevallen hierover overleg met de Nederlandse Bakkerij-Stichting of de door deze naar de noodgebieden gezonden deskundigen. Probeer in geen geval electrische ovens droog te stoken. Het is beslist noodzakelijk hiervoor eerst de hulp van een electriciën in te roepen. Deze moet in de eerste plaats de toevoerleidingen en de verwarmings elementen met bijbehorende schakelaars en dergelijke drogen en daarna op isolatie-waarde onderzoeken. Alvorens gaasovens droog te stoken moet worden nagegaan of de gasleidingen naar de branders en de branders zelf goed droog zijn. STALEN OVENS Stalen ovens zijn in de meeste gevallen geïsoleerd met slakkenwol, steenwol, glaswol of vermiculite. Als dit materiaal nat is geworden, is het door het achter blijven van vocht en zoutkristallen waardeloos en zal dus in- vele gevallen vervangen moeten worden. Tijdens het opstoken verdampt het in dit materiaal aanwezige vocht en kan de druk zo groot worden, dat de buitenwanden bol gaan staan. Het verdient daarom aanbeveling de buitenplaten los te schroeven, zodat de stoom vrij kan ontsnappen. Is dit niet mogelijk, b.v. als de zijwand of de achterwand tegen een muur is ge plaatst, dan moet de stoom op andere wijze kunnen ontwijken, voor welk doel dan gaten in de buitenwand of boven aan de oven dienen te worden geboord. Indien men het natte isolatie-materiaal kan weg nemen is dit echter beter, omdat enerzijds het mate riaal dan sneller kan worden gedroogd, anderzijds om dat de stoom dan het materiaal niet kan aantasten. Bovendien is het gewenst op verschillende plaatsen in de funderingsplaat van de oven gaten te hakken, zodat het water vrij uit het isolatie-materiaal kan weg zakken. HEETW ATERBUIZEN Heetwaterbuizen, die in het water hebben gelegen, dient men goed te reinigen; daarbij dient tevens vol doende aandacht te worden besteed aan de pijpstenen, waardoor de heetwaterbuizen van de vuurhaard naar de bakruimte worden gevoerd. Hierin kunnen namelijk grote hoeveelheden zoutkristallen achterblijven, die dan later op deze plek de buizen aantasten. Als door de vorst het water in de heetwaterbuizen bevroren is geweest, kunnen deze ten gevolge hiervan gescheurd zijn. Deze buizen dienen ten spoedigste door een vertrouwd ovenbouwer, liefst door de fabrikant van de oven, te worden vernieuwd. Stook heetwaterovens aanvankelijk ten hoogste 20° C. per dag op en laat de temperatuur van de bakruim- ten niet meer dan ten hoogste 10° C. per uur oplopen. STOOK LANGZAAM Probeer niet ouderwetse ovens, die met oliebranders worden verwarmd, met oliebranders droog te stoken, gebruik hiervoor uitsluitend hout, turf of bruinkool briketten. Hetzelfde geldt voor heteluchtovens, gemetselde heet waterovens en stalen heetwaterovens. Hoe langer men over het droogstoken doet, hoe beter dit voor de oven is. Het te vlug droogstoken van een oven kan, ten ge volge van het verschil in uitzetting tussen metselwerk en staal, scheuren van het metselwerk veroorzaken. Tijdens het droogstoken moeten de bakruimtedeur en bij heetwaterovens ook de afkoelventielen worden opengezet om de waterdamp, welke uit het in het ovenmateriaal aanwezige vocht wordt ontwikkeld, ge legenheid te geven te ontwijken. MENGING Als de oven op temperatuur is, kan het noodzakelijk zijn, dat tot menging van verschillende brandstoffen „Bakkersbondscourant" 105

Krantenbank Zeeland

Watersnood documentatie 1953 - tijdschriften | 1953 | | pagina 3