NNE OPEN! Dessertwijnen zijn er volop De intense rijkdom van dessertwijnen uit Bordeaux en Bergerac EiiaiagMBBEU Niet altijd geschikt voor bij het dessert E1 Microklimaat nctie. cunt u kontact opnemen met 2551. en aan: list 0114-312551 of 3190^ Natuurlijk Nest Glazen water Veel fruit Experiment Engelen Overkant o 117-452182 00-18.00 uur 'ERKEND VRIJDAG 19 DECEMBER 1997 andgemaakt en gelakt 40-liter-koeler, nostalgisch aan, porseleinen spoelbak rkriigbaar. Goud uit rotte druiven orHein Sluijter [imoet je er voor in het hol j de leeuw wagen. Om de j te proeven. Om er op b geboortegrond achter te jjen welk een belevenis een jle, witte dessertwijn kan jaeveren. jl hol van de leeuw ligt in trijk. Overal in Europa wor- «bijzondere, zeer aromatische pei vervaardigd, maar het paradijs voor dit soort (stal heel mooi goudgeel ge- rde dessertwijnen is in rijk te vinden. En wel ten i en ten oosten van Bor- jjux. Daar, op grofweg zo'n 40 Someter van de stad, naar het Tjdoosten toe, vinden we langs j linkeroever van de rivier de (tonne streken als Sauternes- Jnsic en aan de overkant van fc water Loupiac en Ste-Croix- Ij-Jtat, waar op grote schaal liHeel geroemde Goud van Bor- lóók geproduceerd wordt. Iiiaarhet oosten toe, op zo'n 90 jimeter afstand, vinden we de hinderlijke wijnstreek Berger- linhet zuidoostelijk deel van de waar een heel palet |arode en witte, droge en zoete eigen herkomstbena- ügen wordt gemaakt, maar Birvan er één nog immer met ij en schouders boven alle an- 5i uitsteekt, de dessertwijn bbmllac. Het gelijknamige [lied ligt meteen ten zuiden van gerac. Extra-aromatisch i speciale techniek die in het sjnwordingsproces wordt ge deerd en de voorgeschreven ienrassen zijn in principe ge- fciesémillon is altijd verreweg lie meerderheid, dan volgt er abeetje sauvignon blanc en in b! gevallen wordt er nog een psie muscadelle aan toege- «gd. ïfnlijk doe je afbreuk aan hun atas en uitstraling wanneer je wijnen botweg zoet noemt, bu beter kunnen spreken van tin-aromatische wijnen die hun sakimpressies kunnen presen- ken juist omdat ze niet droog Trouwens zo zoet zijn ze niet. fekaatwijnen, die je vooral in indijk Frankrijk en in andere •«rond de Middellandse Zee Nnft, zijn, hoe goed ook in hun Mi vaak veel zoeter en bezitten Pji een minder uitwaaierend ■a-patroon. Mat komt? Het heeft alles te met rotte vruchten. Met 'piepklein schimmeltje, dat in s herfst de druiven duidelijk 'ktbaar aantast. Het is geen ge- jitom tegen oogsttijd overal in '"ijngaarden die rotte druiven '»n hangen. Voor de boeren is het een adembenemend ■Wwspel, een pure noodzaak 11 fe fameuze wijn te kunnen Mn. Alle grote witte dessert en in de wereld, met Sauter- Norop, hebben hun kenmer- aroma te danken aan deze put, door de Fransen pourri- f noble genoemd en overal in Nnwereld bekend als botrytis BB. herschijnt alleen daar waar *roklimaat gunstig is, zoals Bordeaux en Langon waar herfst ten gevolge van het pief warme water van de Ga- ■4e en de koudere zijrivier Ci- ;*®de ochtend mist ontstaat, 'egen het middaguur ver- fckwaarna de zonneschijn broeierig weer zorgt. En J®ee de basisvoorwaarden J?voor het ontstaan van de I. rotting, waardoor de drui- T®brogen. Het suikergehalte f '-Tucht neemt dientengevolge |™het zuurgehalte daalt. In ""ehenk van de weergoden dus de kneep. Je pluk geen machine P Anes gebeurt met de hand. t* helemaal aangetaste nu6 )ven n°g even hangen, t "aken de plukkers diezelfde Alle grote witte dessertwijnen in de wereld, met Sautemes voorop, hebben hun kenmerkende aro ma te danken aan de edelrot, door de Fransen pourriture noble genoemd. n-profcentei C dertien keer toe. De kan rir.„i au aaardoor meer dan u' ?Jaanden duren. Ondanks ?'4it ,vers''ndende werk, valt fetio u'tSe<troogde druiven 'seti nWnS maar weinig sap te s J ^etoPchateaus in Sauter- y. ,en in veel gevallen niet aanéén glas per struik. aat sap zitten dan wel, :®treerd, allerlei in- e aroma's, die tij dens de gisting in de wijn terecht komen. In Sautemes en aangrenzende streken alsmede in Monbazillac verloopt die gisting heel natuur lijk. Er bevindt zich zoveel suiker in de most, dat de gistcellen al die suiker niet in alcohol kunnen om zetten. Ze geven hun werk op als er een alcoholgehalte van onge veer 14 procent is bereikt. De rest van de suiker blijft in de wijn. Hier is dus sprake van een ander en veel natuurlijker procédé dan bijvoorbeeld bij port en veel an dere zoete (muskaat)wijnen waar de gisting kunstmatig wordt ge stopt via het toevoegen van alco hol. Dan volgt er nog een lagering die varieert van een paar maanden tot twee jaar. In de beste gevallen gebeurt dit op fusten van nieuw eikenhout en anders in de kuip. Nog een jaar laten rijpen in de fles is bij veel producenten heel ge woon. Zo'n wijn is zeer lang houdbaar. Afhankelijk van de kwaliteit kan hij 15 tot 50 jaar liggen én steeds beter worden. Maar dan gaat er, zeker als je wacht tot minstens vijf jaar na de oogst, in één glaasje van zo'n vin liquoreux een wereld voor je open. Wat je allemaal niet kunt ruiken aan zo'n wijn: honing, rozijnen, vanille, sinaasappel, grape-fruit, kokosnoot, toffee, ananas, ba naan, abrikoos, tutti frutti, noten, meloen, amandelen, toast en roti een typische 'geroosterde' indruk die ook aan krenten doet denken. De smaak is overweldigend rijk, intens, weelderig en vol even wicht tussen zoet en achterlig gend zuur. Nee, dat is dus geen goedkoop wijntje. Voor een fles Sautemes van een beetje kwaliteit betaal je al gauw 45 gulden. Om van de prijs van de absolute Sauternes- top, Chateau d'Yquem, maar te zwijgen. Maar er zijn goedkopere en toch nog typische botrytiswij- nen in deze regio te vinden. Dat wil zeggen, de boer op. En zo liep ik tegen een zeer fraaie des sertwijn aan in een streek waar je die helemaal niet zou verwachten. Niet in Monbazillac, maar daar wel in de omgeving. „Ik breng dit jaar voor het eerst een likeurwijn uit waarin je de pourriture noble goed kunt proe ven", zegt de jonge wijnboer Da vid Fourtout tot mijn verrassing in het proeflokaal van zijn wijn- goed Les Verdots, acht kilometer ten zuiden van Bergerac in het dorpje Conne de Labarde. Hij is verantwoordelijk voor een inte ressante serie rode en witte Ber- geracwijnen. David vindt het maar onzin als er beweerd wordt dat in nieuwe li keurwijnen geen toekomst zit om dat de droge wijnen, mits in grote hoeveelheden verkocht, veel meer geld zouden opbrengen. En dus creëerde hij, met als appellation Cötes de Bergerac, zijn Les Ver dots, selon David Fourtout 1996. Dat is tevens een taalgrapje. Want als je hardop Les Verdots uitspreekt, dan klinkt dat precies hetzelfde als Les verres d'eau. Dan wordt het dus De glazen wa ter, volgens David Fourtout. Nou, het is beslist geen water, de ze goudkleurige nieuwkomer. De wijn heeft een rijke intense smaak, waarbij het zoet door de rijkdom aan aroma's naar de ach tergrond wordt verdrongen. De afdronk duurt minutenlang. De Franse journalist van het blad Dossier de dégustation Eric Ver- dier, specialist in likeurwijnen, blijkt de wijn dit najaar meteen al in de hemel te hebben geschreven door op te merken dat de drank hem herinnerde aan een Chateau Lafaurie-Peyraguet uit het begin van de jaren tachtig. Dat chateau is niet minder dan een Premier Cru Classé Sautemes. David heeft voor zijn wijn een be- ginprijs vastgesteld van zo'n 25 gulden per fles, wat relatief goed koop is. Er zijn nu nog maar 1000 flessen van. Een andere pionier in deze streek is Michel Monbouché van Cha teau Ladesvignes in het dorpje Pomport, ook op zo'n 8 kilometer van Bergerac, maar nu naar het zuidwesten en wel binnen het ge bied van de appellation Monba zillac. Eenderde van zijn productie is li keurwijn: Monbazillac en met de kwaliteit Automne van 1995 is die verbetering al goed gelukt. Het is een voortreffelijke botrytiswijn met een groot aantal subtiele fruitgeuren maar met net iets te weinig diepgang om een Sauter- nes naar de kroon te steken. Nog juist onder de 25 gulden is die fles in zijn soort niet echt duur. Gang bare kwaliteiten Monbazillac zijn trouwens goedkoper: vanaf 12,50 gulden. De prijzen zijn wel af- chateau. Er is overigens nóg een plek bui ten Monbazillac waar inmiddels botrytiswijnen vandaan komen. Sinds een paar jaar is er met suc ces geëxperimenteerd rond het plaatsje Soussignac, een paar ki lometer westelijk van Monba zillac. Een klein gebiedje dat al een eigen appellation bezat voor gewone witte, zoete Bergerac- wijn. Ik proefde een prachtige goudkleurige Chateau Miaudoux 1994. Er is nog niet veel van, zo dat de stevige consumentenprijs wel is te begrijpen: een dikke 20 gulden voor een halve liter. Er valt in de hele Bergerac een Een wijn uit Loupiac haalt de intensiteit en de diepgang van een Sauterenes niet, maar hij biedt wel hetzelfde geur- en smaakpatroon. soort voorzichtig reveil te bespeu ren van likeurwijnen. Er is in Frankrijk kennelijk een groeien de markt voor deze wijnsoort. Het buitenland wacht nog af, al heb ik hier en daar geluiden gehoord van een lichte toename in de export. Merken ze dat ook bij grote broer Sautemes? In het voornaam overkomende Chateau Climens, een premier cm die zich tooit met de naam Barsac (elke Barsac is een Sautemes, maar niet elke Sautemes is een Barsac) en die velen zien als de beste Sauternes-cru na Chateau d'Yquem, legt Berenice Lurton mij uit dat een eventuele toename van de vraag haar niets uitmaakt. „Want we zijn uiteindelijk toch altijd uitverkocht." De proeverij van diverse Sauter- nes-chateaus die op Climens was georganiseerd, was overrompe lend. Die ochtend sloeg de gouden nectar toe als een legioen van en gelen die allemaal...nou ja, het was weelde. De premiers crus van Climens 1991 (met zijn amandel en citrus in de neus) en van Gui- raud 1990 (met zijn honing en abrikozen) sprongen er voor mij uit als dansende Serafijnen. Op de proeftafel stond voor vele hon derden guldens. Betaalbaar wordt het pas bij de oosterburen. Aan de overkant van de Garonne liggen naast elkaar de officiële herkomstgebieden Loupiac en Ste-Croix-du-Mont. De wijnen hier halen de intensiteit en de diepgang van een Sauterenes niet, maar ze bieden wel hetzelfde geur- en smaakpatroon. Soms, in heel goede jaren, kan een Ste-Croix-du-Mont in de buurt komen van een Sautemes. Goede jaren zijn 1988,1989,1990 (onge kend goed), 1991 (weinig last van de beruchte vorst in april), 1995 (zeer goed), 1996 en ook van 1997 wordt alle goeds verwacht. Overi gens kwam van de wijnen die ik er proefde, er slechts één in aan merking om te worden vergeleken met een Sautemes. Dat was Cha teau La Rame, reserve de chateau, 1995. Op datzelfde chateau was een proeverij op touw gezet van aller lei wijngoederen uit de omgeving. Grote botrytiswijnen vond ik, be halve Chateau La Rame, de cha- teaus Du Pavilion 1995 en Lou- bens 1988. Maar de andere waren daar niet ver vanaf. De prijzen van een Ste-Croix-du-Mont be ginnen voor de consument met een tientje per fles. We komen dus in de buurt van de gewone man. „Maar een Ste-Croix-du-Mont voor die prijs is supermarkt-kwa liteit," zeggen La Rame-eigenaar Ives Armand en zijn beheerder Olivier Allo. Wat niet gering schattend bedoeld is, want de naam van de maker komt tenslot te op het etiket te staan, maar wat wél duidt op een lagere trede op de kwaliteitsladder. Een betere fles komt op ongeveer 17 gulden en bij de echte top moet je gaan denken aan 30 gulden. Wel, voor een tientje of iets meer heb je dan toch een bijzondere, feestelijke botrytisdrank met alle eigen schappen van dien. En er zijn ook vaak halfjes of halve liters te koop. In Loupiac bewegen de prijzen zich ongeveer op hetzelfde niveau als in Ste-Croix-du-Mont. Alle botrytiswijnen zijn op zijn minst aan de kostbare kant, maar het is zelfs voor iemand die in het alge meen niet van zoet houdt, zoals ik, een diep genoegen die rijke drank een enkele keer te drinken bij de maaltijd. Bij het dessert. Als feestelijk slot. ■aWijn Informatie Centrum, "070-70.83.26. Er zijn vele kwaliteitsdessertwijnen. Buiten de be kendste bij Bordeaux (Sauternes-Barsac, Loupiac en Ste-Croix-du-Mont) en bij Monbazillac zijn er talloze andere, die elk over hun eigen kwaliteiten beschikken. Ik geef hier even een rij tje in een willekeurige volgorde, te beginnen met Frankrijk. De op somming is niet volle dig. Zoete champagne is een drank die overal bij smaakt, behalve bij cho colade. Naar het zuiden toe vind je in Frankrijk daarna de eerste goede dessertwijnen aan de Loire. Te denken valt in Anjou aan Coteaux du Layon, Bonnezeaux, Quarts de Chaume en zelfs aan een Rosé d'An jou nieuwe stijl, die min der zoet is en meer diep gang heeft dan zijn voor ganger van een paar jaar geleden. Verder kan een goede, zoete Vouvray aan het einde van de maaltijd ook veel genoegen schen ken. Dan hebben we het over een Vouvray moel- leux. De Elzas heeft ook wat te bieden. Een Vendage Tar dive (late oogst van extra rijpe druiven) kan een be levenis zijn evenals een Se lection des Grains die ove rigens extra duur is en al leen in kleine flesjes te koop wordt aangeboden. Om dezelfde reden wordt de Vin de Faille in de Jura in halve flesjes op de markt gebracht. Verder zuidelijk in Frank rijk treffen we muskaatwij nen. Het is doorgaans een vin doux naturel. Ook Corsica heeft een zoete muskaatwijn, die net als de Vin de Paille uit de Jura pas geperst wordt als de druiven aanzienlijk zijn ingedroogd. Duitsland kent veel zoete wij nen, maar dessert-kwaliteit is pas te vinden als ze het predi kaat Beerenauslese mogen voeren. Helemaal typisch een botrytis wijn is een Trockenbeerenaus- lese, zeldzaam en uitermate duur, maar veel lager in alco holgehalte dan zijn Franse soortgenoten uit Bordeaux en omgeving. Eiswein wordt meestal in december geperst uit in bevroren toestand ge plukte druiven. De smaak is heel rijk en vol aroma's. Er is niet veel Duitse Eiswijn, die daarom peperduur is. Dezelfde Eiswijn is in Oosten rijk veel goedkoper. Bekend in dit land is Ruster Ausbruch. Behalve Ausbruch is er ook de iets minder zoete Beerenausle se en de zoetere Trockenbee- renauslese. En zo heeft Hongarije zijn To- kaj, ook een typisch botrytis- product. De aanmaak van deze wijnen zit sinds het verdwij nen van het communistische regiem weer in de lift. Spanje draagt een steentje bij met zijn zoete sherry, maar al leen de wijn van de druif Pe dro Ximénez (PX), de cream, is als dessertwijn geschikt. Er is ook een zoete versie van Mon- tilla-Moriles, eveneens van de PX die als bijzonderheid heeft dat hij, net als de Franse Ba- nyuls, met chocolade gecombi neerd kan worden. Dat is ook mogelijk met de Malaga, die vroeger veel populairder was dan nu. Heel complex is verder nog de Moscatel uit Alicante. Wat smaak betreft komt een Moscatel Gordo Blanco daar aardig dicht in de buurt. Portugal heeft natuurlijk zijn vele soorten port. Maar heeft ook zijn Moscatel de Setübal die net als zijn andere mus kaatgenoten heel oud kan worden. Precies zoals de zoete Madeira-wijnen. Italië exporteert eigenlijk niet zoveel geschikte dessertwij nen. Laten we het maar hou den op de alcoholarme (nog geen 6 procent) Moscato d'Asti met wat koolzuurbelletjes. Tot slot is in Europa het ver melden nog waard de Griekse Samos en de Commanderia uit Cyprus, een wijn die al 800 jaar hetzelfde zou zijn geble ven. Uit Australië zien we hier de Muscadelle, die ginds Liqueur Tokays genoemd wordt en ver der is een zoete Australische Riesling best een aardige des sertwijn, zoals dat ook het ge val is met een dito wijn uit Ca- lifornië. Zowel Australië, Californië als Zuid-Afrika maken verder nog na-aap-portwijnen, waar van de kwaliteit best heel ac ceptabel kan zijn. Een héél bijzondere dessert wijn is een Canadese Eiswein. Als je die tenminste te pakken kunt krijgen. Likeurwijnen die gemaakt zijn van door edelrot aangetaste drui ven, zijn niet altijd geschikt om bij zoete nagerechten te drinken. Bij vruchten is er niets aan de hand, maar bij héél zoet gebak gaan bijna alle rijkdom en weelderigheid van deze wijnen verloren. Zo zeer zelfs dat ze in de mond ineens droog lijken. Bij chocolade passen ze ook helemaal niet. Je zou ze weliswaar aan het einde van de maaltijd kunnen serve ren, maar dan bij kaas. In het Sauternesgebied maar ook in de wat minder bekende streken serveren ze er graag roquefort bij. Dat is een intense genieting. Andere kazen die van likeurwijn houden zijn Goudse brokkelkaas, Bleu d'Auvergne of Gorgonzola. Hazelnoten doen het ook goed. En dan is er natuurlijk de klassie ke hemelse combinatie met ganzen- of eendenlever. Nadeel is dat dit kostbare gerecht doorgaans aan het begin van de maaltijd ge serveerd wordt en de smaakpapillen uitschakelt voor het goed proeven van de droge wijnen die gedurende de maaltijd nog moe ten volgen. Een goed middel is dan om na de likeurwijn een krachtige soep te eten zonder wijn erbij. De Fransen consumeren likeurwijnen ook als aperitief.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1997 | | pagina 21