'Mensen kennen is ze waarderen' Alleen voor een ontbijt blijf ik erin Kookboek van Claudia Roden standaardwerk over de joodse keuken Meer dan gefilte fisch, goldene yoich en matse Cursus laminaat leggen voorziet in behoefte SURPLUS Irthiici tunc |(Q|^ Naakt >vt in Rusland Koosjer Cultuur Prins Bernhard cauto in Engeland irfietsen in Autotron Smaakvol boek over matineuze culinaire verwennerij in bed met airbag 4 NOVEMBER 1997 VRIJDAG 14 NOVEMBER 1997 FN-l biedt een blik op het Ja. or. De enorme vloeistofgekoel van 1500 cm1. n Honda stond op de kortgeleden pronken: buitengewoon expres- |/an vormgeving, maar in de ogen en van de motor van de toekomst Be lengte gemonteerd. Een opval- |7peeld door de wielen en het uit-, lt de motor een prachtige nieuwe e motor heet in Japan FN-l. Een ,r 2000 jaarlijks 120.000 Renaults lt en de burgemeester van Mo; 11st getekend. De auto's worden ge- naar ook in bestaande gebouwen aar voertuigen voor de Russische :nd jaar starten met de productie it er nog een tweede model bij. Re- .9 kennis te leveren aan Moskvich, i productiekwaliteit van het merk Meer dan vijftien jaar werkte Claudia Roden aan een boek dat nu al een standaardwerk wordt genoemd: 'De joodse keuken'. Een kookboek en een historisch boek in één: 800 recepten, maar ook verhalen, confidenties, anekdotes en zelfs moppen. Wat eten joden nog meer behalve gefilte fisch, goldene yoich en matse (gevulde vis, kippensoep en brood)? Die vraag werd Claudia Roden herhaaldelijk gesteld. Uiteindelijk verzamelde ze 800 recepten, heel simpele maar ook duizelingwekkend ingewikkelde. Veel van die laat ste dateren uit de Middeleeuwen, zegt ze. Toen dacht men: als je wei nig tijd besteedt aan de maaltijd, is dat een belediging voor je gasten. Maar eenvoudig en snel klaar betekent niet dat een gerecht minder is, vindt ze. Soms twijfelde ze of ze die bewerkelijke recepten wel in het boek zou opnemen. Maar ze deed het uiteindelijk wel. Want al worden ze maar één keer per jaar klaargemaakt, voor een speciale gelegen heid, ze behoren tot de joodse keukentraditie. Behalve over koken gaat De joodse keuken ook over geschiedenis. Helder beschrijft Claudia Roden hoe de joden over de wereld werden verspreid. Stuk voor stuk komen streken en steden in beeld waar veel joden wonen of woonden. Soms tref je voor een kookboek heel vreem de pasages aan, zoals uitweidingen over familie en bekenden. Dan schrijft ze bijvoorbeeld in een klein hoofdstuk over specerijen in smaakwaters: De ouderen in mijn familie roken naar rozen omdat ze zich met rozenwater wasten. Daarom vonden we het ook zo fijn ze te kussen. Dan nu een recept, afkomstig uit Marokko, dat goed past bij het weer van deze dagen: potakhe. Dat is bonen- of kikkererwtensoep met spinazie. NODIG: 200 gram gedroogde witte bonen of kikkererwten, minimaal 2 uur geweekt, zout en peper 4-5 tenen knoflook, geperst of fijngehakt 4 eetlepels olijfolie (extra virgin) 1 kilo verse of diepvries-spinazie sap van 1 citroen Kook de bonen of kikkererwten 90 minuten in 2,5 liter water tot ze heel zacht zijn. Voeg pas na 45 minuten peper en zout toe. Bak de knoflook goudbruin in de olijfolie en roer de knoflook en alle olie door de soep. Voeg zo nodig nog wat water toe. Was de spinazie en verwij der de harde stelen. Doe de spinazie met het citroensap bij de soep. Leg het deksel op de pan en laat de spinazie in een paar minuten slin ken. Roer alles goed door en dien de soep heet op. tuinbonen voordat ze het land goed en wel verlaten hadden. Maar de allerbelangrijkste oor zaak voor de duurzaamheid van hun keuken is de diaspora. Joden zijn in de loop van hun geschie denis van hot naar her getrokken. Vervolgd, verjaagd, verbannen. Veel moesten ze achterlaten, maar culturele bagage ging altijd mee. Die weegt immers niets. Ze kwamen terecht in vreemde cul turen, waar ze zo veel mogelijk probeerden zichzelf te blijven. Dat kon ook niet anders. Joodse maaltijden moeten aan verschil lende religieuze eisen voldoen. Het moet koosjer zijn. Dat heeft zowel te maken met de keuze (geen varkensvlees bijvoorbeeld) als met de bereiding (zoals: geen zuivelprodukten en vlees bij el kaar). Het betekent ook dat een jood geen eten mag gebruiken dat niet door een jood is klaarge maakt. Dan kom je dus alleen maar bij gelijkgezinden over de vloer. De verspreiding van de joden over de wereld - ze zitten zelfs in India en China - heeft er ook voor gezorgd dat DE joodse keuken niet bestaat. In elk land waar ze zich vestigden, moesten ze het doen met de produkten die daar verkrijgbaar waren. Bovendien eigenden ze zich recepten van de autochtonen toe en pasten die aan de eigen smaak en de spijs wetten aan. Die mondiale va riëteit aan recepten zorgde voor nogal wat verwarring toen joden van verschillende nationaliteiten zich in Israël vestigden. Ging ie mand gezellig bij zijn buren eten, kwam hij er tot zijn verbazing achter dat hij vreemd voedsel kreeg voorgezet. En vroeg zich af: 'Zijn dat wel joden, die mensen bij ons naast?' Het kookboek van Claudia Ro den, een complete inventaris van die verspreide joodse keuken, speelt nu een beetje de functie van tolk. Zij verbindt hier alle culturen met elkaar, en geeft daarmee de joden in Israel op cu linair gebied weer één identiteit. Toen ze jaren geleden vertelde dat ze dit boek aan het maken was, zei iedereen: je vergist je, het voedsel van de joden is bij ande ren niet in trek. Nu het boek uit is, blijkt iedereeen geïnteres seerd. ttaet alleen in het eten, maar ook in de joden zelf. Ieder een wil opeens weten wie de jo den zijn en wat hun cultuur is. Zelfs joden die him eigen achter grond niet meer kennen, zegt Claudia Roden. Die gaan aan de hand van dit boek hun eigen cul tuur en die van andere joden ont dekken en waarderen. Want mensen kennen is ze waarderen, zo heeft de schrijfster ervaren. Ze geeft een mooi voorbeeld. De jo den uit Oost-Europa hebben al tijd neergekeken op de joden rond de Middellandse Zee. Nu gaan ze opeens hun exotische ge rechten waarderen. En ze vinden zelfs hun meisjes mooi. I Claudia Roden - 'De joodse keuken'. Uitgeverij Bzztöh, 688 blz, geïll. met historische foto's. Prijs tot 1 januari 59,50, daarna 69,50. Laminaat is gemakkelijk zelf te leggen. Tenminste dat zeggen de verkopers van deze gewilde vloer bedekking. Voor minder doorgewinterde klussers is er een Leg-Het-Zelf cursus. Door Anja Sparidaans Laminaat is een populaire vloer bedekking. Het is gemaakt van geperste houtvezels en kunst- harslijm. Het lijkt op hout, maar het is veel harder. Laminaat heeft een aantal voordelen: het is warm, praktisch, gemakkelijk in onderhoud en duurzaam. Maar het feit dat laminaat zelf te leggen is, is wellicht het meest doorslaggevend voor de aan schaf. Onderzoeken brengen im mers aan het licht dat Nederlan ders veel en graag klussen in hun vrije tijd. En een laminaatvloer is een van de weinige vloeren die ei genhandig te leggen is. Op deze tendens speelt Saffier Flooring in Asten handig in. Zij verkopen diverse houten vloeren, waaronder laminaat. Maar sinds kort organiseren ze ook maande lijks een ééndaagse laminaat leg- cursus voor doe-het-zelvers in Motel Nuland. Deze Leg-Het- Zelf cursus (deelname kost 97,50 gulden) slaat enorm aan. „We organiseren ze om de kwali teit van de laminaatvloer te waarborgen en om doe-het-zel vers tegemoet te komen," vertelt instructeur Arnoud Kuyper. „Daar komt bij dat een slecht ge legde laminaatvloer onherroepe lijk tot klachten leidt en dat is schadelijk voor het imago van de ze vloeren." Volgens hem kunnen cursisten na de cursus alsnog besluiten om de vloer zelf te leggen of om het kar wei juist uit te besteden aan de vakman. „Maar de meesten gaan zelf aan de slag. We pretenderen dat we een product verkopen dat gemakkelijk zelf te leggen is en deze cursus bewijst dat." De ochtend staat in het teken van de theorie. De ongeveer twaalf deelnemers worden door de in structeur ingewijd in de gehei men van het laminaat leggen. De belangrijkste tips: rondom moet tien millimeter ruimte worden vrijgehouden en het paneel moet in de gehele groef goed verlijmd worden. Is de vloer bestemd voor nieuwbouw of voor de beneden verdieping dan moet er altijd on- dervloer-isolatie-folie gebruikt worden en het laminaat moet tenminste twee etmalen acclima- reenkomst met Lada voor de pro- 1 autohistoricus noemt, heeft een Jjbielen die Prins Bernhard in bijna ïg heeft gehad. De Prins heeft een frijaldenhoven sprak met hem ovei over samen. Met veel foto's en zelfs et boek kost 52,50 gulden en wordl iquariaat Blassekyn in Bleskens- 47. ruimtewagen van Opel, de Sintra aar. Getest werd een Sintra met 3.( rolgend voorjaar ook met een 2.2 li- ïdse verkiezing van de Trekauto van mzinemotor) in zijn categorie vorij M assat 18Algemeen winnaar van di „jd Scènic. Indaag tot en met zondag in het Ros wordt door de organisatie de groot I iet draait om veel eigenbouw-moto- Ijpers en zogenaamde streetfighters I aren zelf bedacht zijn. Maar ook af- Idie door de eigenaren zo gemodifi- Iir bijna een ton kosten, louwers, maar ook motorrijders dif lurtje danig verbouwd hebben. Verdei II en kinderen kunnen zich vermaken I )e show is vandaag open van 14.00 tol ag van 10.00 tot 17.00 uur. De entra lor Peter Janssen tg zo'n bijwerking van de pil, mouw: de zondagse soep ver- ijnt. Net als de Hollandse pot. elk jaar een kind. U werkt litenshuis en u wenst niet meer de keuken te staan. Sinds geëmancipeerd bent, kookt uw an weieens. Maar die maakt al- Bi gerechten die eindigen op i: nassi, bami, macaroni, spa- IettL ilgens Claudia Roden gaat het vooral in landen die hun eigen ikkunst nooit erg serieus heb- s genomen. Daar vinden ze het erg om traditionele eetge- inten los te laten. Niemand ;t er nog automatisch het- Ifde potje als moeder of groot- ieder. Behalve de emancipatie er nog wel een paar redenen die teloorgang, zegt ze. Ge makzucht is er een. En tijdnood. Maar ook de globalisering van de cultuur. We halen recepten van over de hele wereld uit kranten en tijdschriften. Door onze reis- gewoonten zijn we veel ontvan kelijker geworden voor eten uit den vreemde. De belangstelling voor koken en buitenlands eten neemt overal sterk toe, vooral on der jonge mensen. In Engeland, een land waar praten over eten lange tijd zowat taboe was, zeg gen ze zelfs al dat koken sexy is. Maar dat geldt niet voor streekei gen gerechten. Een krant wilde een serie maken over de regionale keuken in Engeland. Wat een sof. Niemand te vinden die wel eens streekeigen gerechten kookte. Zelfs niemand die maar een paar regionale gerechten kon noemen. Hoe is het dan mogelijk dat de jo- Claudia Roden werkte ruim vijftien jaar aan 'De joodse keuken'. FOTO JACQUES PEETERS den een kooktraditie hebben die al honderden of zelfs duizenden jaren stand houdt? Voor een deel omdat joden met een maaltijd soms een historische gebeurtenis herdenken. Als ze tuinbonen eten, denken ze bijvoorbeeld aan de uittocht uit Egypte. Toen ze daar als slaven zaten, hoorden tuinbonen bij het dagelijkse voedsel. En tot hun eigen verba zing kregen ze al heimwee naar flensjes met gerookte zalm en dille-sjalotten- saus. Of toch maar Keioen met ham, overgoten met een scheut champagne. Van het boek 'Breakfast in Bed' loopt het water in ie mond. »r Johan van Grinsven fct een beetje mazzel krijgt el- Nederlandse moeder één keer >ïr jaar ontbijt op bed. Juist, wt moederdag. Eitje, croissant- f van gisteren, kopje thee, pasje jus en dat was het weer. kruimels die onder het dek- I zijn gevlucht, moet ze later weer opruimen, want er zijn atuurlijk grenzen aan wat kin- en vader voor moederlief Ben. Werlanders ontbijten zelden 'nooit in de slaapkamer. Maar het nieuwe boek Breakfast van de Amerikaanse Jes- Aff Cool bekijkt, krijgt de vgende aandrang zich dage- -1 «n 1 averte geven aan matineu- fingen door de gordel voorkome e culinaire verwennerij. Want „ei ij'lseen fraai uitgevoerd boek, veiligheid van auto's is nog altijd 01 smakelijke recepten en foto's Jiels. Maar ze kunnen ook pijnüJK J ®e de speekselklieren overwerk In air belt ontwikkeld, een gordel'sm «zorgen, joort buisvormige airbag heeft. Me °et droombeeld vormt zich met- oblaassysteem. Zodra een botsing g sen in het hoofd van de lezer: allon zich op. .4 'j® st«ig op de rem trappen, omdat het de werking van de g jachtige leven tot stilstand derekof speling in de gordel wor «gen en uitgebreid ontbijten |d. Bewegingen van hoofd en nek w p bed. Met bijvoorbeeld een 1 elt als kussen dient. elet met basilicum, tomaten It ook heel geschikt is voor montag avocado op vers brood. Een [m beschikbaar komt, weet Honda M Grieks taartje, dt de reactie. ,ts<: aardbeien met crème Wafels met stroop en m van vrij Flens». Bananen"Pancakes. rer de grens bij Arnhem, wordt jes met gerookte zalm en iet zondag 7 december weer de p -sjalottensaus. Fruitpizza. 'over achttien hallen van de Mes g JKake met gorgonzola- eel Europa, maar ook uit Japan en kaas er overheen. Of toch >tor Show. -voort »ot meloenmethamovergoten voo <jhet een scheut champagne. ow in Essen laat auto's zien, maar 'bedrijven, exclusieve motoren, e :rs en raceauto's met o.a. de gesc1 )aaraa Pas douchen, aankleden zijn er dragsters met raketaandrijw^ j^fden me ontwerpen en studies op basia t^i ja_e e wereld aan. Zomaar een kt door Pininfarina, ontwerpstudie 8ineens ee 'elijks open van 10.00 tot 18.00 u geworden. 9.00 tot 18.00 uur. een heel bijzondere -.r s alleen één probleem: wie De deelnemers aan de Leg-Het-Zelf cursus maken de klassieke fouten, te leermeester,stelt cursusleider Arnoud Kuypers. ,Maar de praktijk is de bes- FOTO MARC BOLSIUS tiseren. Er vallen de nodige vak termen, maar de deelnemers zijn blijkbaar doorgewinterde doe- het-zelvers, want er komen nau welijks vragen. „Ik heb al heel wat zelf geklust," zo bevestigt Gerard Bosman uit Den Haag. „Maar ik kom hier voor de fijne kneepjes van het vak." Johan Rosman en zijn vriendin Margreet Burghus uit Rijssen hebben ingeschreven op de cur sus, omdat ze half december sa men gaan wonen. Er moet een la minaatvloer komen in de woon kamer. „Het is een oud huis met veel schuine muren, dus we kunnen wel wat advies gebruiken," denkt hij. „Bovendien bespaar je veel als je zelf de vloer kunt leggen." Inderdaad; een professionele wo ninginrichter berekent zo'n twin tig gulden per vierkante meter. Yvonne Hrelja uit Geleen heeft al alles gelezen over het leggen van een laminaatvloer. Tijdens het theoretische gedeelte heeft ze dan ook weinig nieuws gehoord. „Ik moet het maar gewoon doen, dan merk ik vanzelf of het lukt," stelt ze. „De praktijk is de beste leer meester," bevestigt Kuyper. Om die reden wordt er die middag ge oefend met het leggen van een vloer. De deelnemers werken in groe pen en om en om proberen ze de techniek in de vingers te krijgen. Alles komt aan bod: voorbewer king, leggen, lijmen en het uit voeren van kleine reparaties. De gereedschappen zijn door de instructeurs meegebracht. „Het goede gereedschap is het halve werk," stelt Kuyper. Duimstok, hobbymes, hamer, decoupeer- zaag, nadenlijm en potlood zijn onontbeerlijk. Een aanslagijzer, een aanslagblok en een afstands houder zijn handige hulpmidde len. De eerste drie banen zijn het be langrijkste. „Liggen die eenmaal goed, dan fiets je de rest er een voudig in," stelt Kuyper. Er wor den de nodige fouten gemaakt, 'de klassieke fouten' volgens Ar noud Kuyper. Zo gaan de meeste deelnemers de mist in bij het af tekenen en zagen van het lami naat en bij het in elkaar schuiven van de panelen. De instructeur laat ze eerst fouten maken, 'want van je fouten leer je' en laat ver volgens zien hoe het wel moet. Deze middag zit de sfeer er goed in. Tussen de groepjes ontstaat spontaan een competitie. Het gaat er om wie de mooiste vloer kan leggen. Maar er wordt wel degelijk erg serieus gewerkt. Na afloop wordt er klassikaal een rondje gemaakt langs alle vloer tjes en overal worden op- en aan merkingen gemaakt. „Erg leer zaam," vindt Henk Rijpkema uit Amersfoort. „Je leert ook van el- kaars fouten." Dat geldt ook voor het gedeelte erna, waarin voor iedere deelne mer gelegenheid is om de platte grond te bespreken van de ruimte waar het laminaat in de woning moet komen. Problemen en knel punten worden zoveel mogelijk in kaart gebracht, bijvoorbeeld erkers, convectorputten, leidin gen en schuine wanden. Kuyper geeft bij elke plattegrond nuttige tips en adviezen. Tot slot krijgt de cursist een handleiding mee naar huis, waarin die alle adviezen en tips die in de cursus ter sprake zijn gekomen nog eens kan nalezen. De meeste cursisten zijn moe, maar voldaan. Er is slechts een deelnemer die is gaan twijfelen of hij de vloer wel zelf zal gaan leg gen, omdat zijn ruimte zowat alle knelpunten heeft. Maar de mees ten zijn vastbesloten om de klus te gaan klaren. „Wij gaan de vloer zeker leggen en ik zou het na deze cursus zelfs in mijn eentje aandurven," stelt Margreet Burghus. „Na zo'n cur sus voel je je zekerder van je zaak," vindt haar partner Johan Rosman. „Alle beginnersfouten heb je nu in elk geval al een keer gemaakt. De cursus is een steun tje in de rug." Ook Henk Rijpkema is dik tevre den. „Ik heb flink wat fouten ge maakt, maar al doende ging het beter. Zo'n cursus is een prachti ge training en ik weet nu dat ik het gemakkelijk aankan." Aanmelden kan via Saffier (Astrid Hyl- kema): 0493 - 671161. Er is ook een video-instructieband Leg-Het-Zelf La minaat verkrijgbaar voor 35 gulden. Eetgenot in de ochtend: illustratie uit het nieuwe boek 'Breakfast in Bed'. zet dit dienblad vol culinair ge not op je bed? Als je dat zelf moet doen en je dus eerst drie kwartier in de keuken moet rommelen om deze ochtend- gastronomie te verwezenlijken, dan is de magie van het verwen moment al lang doorbroken. Jesse Ziff Cool voorzag het pro bleem en probeert het te onder vangen door steeds aan te geven wat je vooraf kunt doen en hoe veel tijd het dan nog 's ochtends kost om het ontbijt af te maken. Daardoor kunnen sommige och tendmaaltijden al in vijf minu ten op het dienblad staan. Haar motto is trouwens: 'wie een lief devol ontbijt voor geliefde, kind of ouder maakt, pleziert daar mee ook zichzelf'. Breakfast in Bed is zo'n boek dat vooral op hoogtijdagen uit de kast zal komen. Het dagelijkse ontbijtritueel van de Nederlander verandert er heus niet door. Dat neemt alleen maar af de laatste jaren, weet onderzoeksbureau GFK. Óp een doorsneedag ontbijt een op de acht Nederlanders niet eens fat soenlijk. Nuchter de deur uit, of hoog stens met een paar happen yog hurt of een kop koffie in de maag. Vooral jongeren tussen 15 en 30 jaar behoren tot de och tendlijke geheelonthouders. Vanwege de groeiende tegenzin tegen het ontbijt moet ook de opkomst worden gezien van vloeibare slok-slik-weg-ontbij- ten als Wake Up en Goedemor gen. Alleen in het weekeinde willen Nederlanders nog wel wat meer werk maken van het onbijt, alleen is het dan vanwege het late tijdstip geen ontbijt meer, maar brunch of lunch. Jesse Ziff Cool, nu eigenares van Flea St. Café in Menlo Park, Californië, maar begonnen als serveerster in de 'ochtend dienst': 'Bedenk dat een ontbijt op bed ook even simpel kan zijn als een pot versgezette thee en een sappige, verse perzik mooi op een bordje opgediend'. 'Breakfast in Bed', door Jesse Ziff Cool, uitgeverij HarperCollins, impor teur: Ntlsson Lamm, Engelstalig, I5BN 0-00-225098-5, prijs: 50,25.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1997 | | pagina 23