de stem iff Kfil 'Wij zijn niet langer het land van vóór het schandaal' Droge rode en witte wijnen verrassen telkens weer Ld vies Y^lstökkenCUri°Siteit mn AmeTi' Exportcijfers Oostenrijkse wijn gaan eindelijk weer elk jaar omhoog O a voor een goed Onverdiend Jongeren Winst Geen edelrot Hoofdstad Vinotheken Uhudler Tante Emma DVEMBER 1997 D2 irink presenteren 'Erolife' FOTO ANP ts komen in Shopping lek- rjen voorbij, zoals chocolade ssen, taarten in de vorm van n, pastapiemels en eetbaar irgoed. Tot slot neemt het azine prikkelende, erotische dsmode onder de loep en een >video voor beginnende ipers. onica, 22.50 uur) derland 1, 22.52-00.21) Witches of Eastwick Ameri- nse speelfilm uit 1987. Regie: irge Miller. Hoofdrollen: Jack holson, Cher en Susan Sa- don. Drie gefrustreerde ge- eiden vrouwen in het rustige itsje Eastwick hopen al jaren de komst van de perfecte n. Dan koopt een rijke, mys- euze en charmante vreemde een landhuis en lijken hun imen uit te komen. 5C 1, 23.55-01.45) ath in Brunswick Australi- e speelfilm uit 1991. Regie: in Ruane. Hoofdrollen: Sam 111, Zoe Carides en John Clar- Zwarte komedie. Het gaat de ge kok Carl niet voor de wind. n vrouw heeft hem verlaten zijn nieuwe baan in een disco- ;ek is ook niet alles, hoewel barmeisje Sophie hem troost ift. Als Carl op een dag ruzie ift met zijn assistent Mustafa, takt de assistent voor de eerste laatste keer op hardhandige jze kennis met een vleesvork zit Carl in de nesten, uitsland 2, 24.00-01.45) iggedy Man Amerikaanse eelfilm uit 1981. Regie: Jack sh. Hoofdrollen: Sissy Spacek, •ic Roberts en William Sander- n. >xas, WO H. Een gescheiden ■ouw probeert haar kinderen i te voeden en zich tegelijker- d de mannen van het lijf te mden. at laatste verandert als een nge zeeman ten tonele ver- hijnt, die vriendschap sluit met rnr beide zoons. !BC 2,01.00-02.30) Sur§ s I I I I I VRIJDAG 7 NOVEMBER 1997 E1 1PS/VPRO/RNW: 8.08 Wereldnet. NCRV: 9.02 ■let gesprek. 9.50 Plein publiek. 11 -02 Sara lac e... 11.35 Rondom het woord. 12.05 Debat op 6.12.50 De bijbel. 13.08 Radio 5 documentaire, dokument op 5.14.02 Schuim en as. 16.02 jen en olijven. NP5:17.05 Radio UIT. PP: ND. NMO: 18.08 Arabisch programma actua iteiten/religie). 18.48 Turks programma (actua iteiten). NPS: 19.00 Nieuws en actualiteiten iet Turks; 19.45 Marokkaans en Berbers; 2U. Chinees. EO: 21.00 Sin ke ng kai yam. 2uu haberler. 21.45 Kayen rasja (Er is hoopvro 22.02-23.55 De avonden met Gesproken u zicht; 22.45 De jazz van Pete Felleman; Aten bezoek; 23.45 De weeksluiting 2NTIE) •MEUBELEN BEDTEXTEL eda Telefoon: 076-5145091 Fax: 5214114 (elektr.) lattenbodems spiralen (tra breedte- lengtematen) >renbedden. een uitgebreide ctie bedtextiel k anti-allergisch), •vertrekken. branchevereniging Wonen [Door Hein Sluijter Ms je wil weten of wijnland lostenrijk er op dit moment tel anders uitziet dan vóór |het antivries-schandaal van dan kun je het beste naar [Burgenland gaan. Het is de jwarmste en droogste wijn- breek van het land. De om standigheden zijn er optimaal |om goede, rijpe en volle wijnen vervaardigen. Je komt er ffijwel alle belangrijke soor- lai wijn tegen die Oostenrijk produceert. lijn die nu na twaalf jaar alle- laal beter? Voor zover ik een in- heb gekregen, moet ik zeg- Ifflija, de meeste wel. Er gebéurt har wat. largenland is wat wijn betreft rerdeeld in vier officiële her- Kunstgebieden. In het noorden igt Neusiedlersee, waar als van- schitterende dessertwijnen fandaan komen. Het klimaat en 't aanwezigheid van het meer 'tgen ervoor dat nagenoeg elk 'ar een groot aantal druiven leestal weissburgunder ofwel »t blanc en ook welschries- ti wordt aangetast door zoge- ten edele rotting botrytis cine- 4 De druiven verschrompelen tr ontstaat in elke vrucht een ®centraat aan smaakstoffen. zulke niet ogende druiven 1111 je zoete topwijnen maken le' intense aroma's, zoals bij- prbeeld de Franse Sauternes. W in Europa is maar één plek 'aar dat elk jaar als vanzelf ge tut en dat is hier, zowat direct ®<jom het meer. In oplopende 'ttneid zijn ze officieel uitge- met de predikaten Bee- Door Hein Sluijter Helaas, ze zijn nog immer zichtbaar. De sporen van het pak slaag. Wijnland Oosten rijk had het niet verdiend zo'n aframmeling te krijgen van nota bene zijn beste vrienden, zijn vaste klanten. Het waren maar een paar onverlaten die het giftige antivries (di-ethy- leenglycol) met goedkope wijn hadden gemengd om die aan te zoeten. In de zomer van 1985 kwam de knoeierij aan het licht. De wereld reageerde hard. Binnen twee weken lag de hele export op zijn gat. Weg beste wienden, weg vaste klanten. Jammer voor Oostenrijk. Maar terecht was zo'n dreun, die op dit moment nog steeds nagalmt, nu ook weer niet. De ramp duurde niet minder dan vier jaar. Pas in 1990 was er weer een exportgroei van bete kenis. Nu, na twaalf jaar, wor den de comfortabele cijfers van vóór de catastrofe echter nog steeds niet gehaald. Bij lange na niet. Hoewel er de laatste zes jaar weer schot in de export zit. Oostenrijk kreeg op die manier de hardste klappen die ooit zijn toegebracht aan een land met een wijnschandaal. En dat ter wijl van de vergiftigde Oosten rijkse wijn nooit iemand ziek is geworden. Nog geen jaar later vielen er bij een wijnschandaal in Italië 15 doden. In Argentinië werden in 1993 27 mensen ge dood toen zij vergiftigde wijn hadden gedronken en moesten tegelijkertijd 79 mensen dood ziek worden opgenomen in zie kenhuizen. Die landen zijn de negatieve gevolgen van de schurkenstreken al lang weer te boven. Oostenrijk echter zit an no 1997, merkwaardig genoeg, nog immer met een heleboel brokken. Dat is onverdiend. Vooral omdat de kwaliteit van de export-wijn sinds het schandaal in de meeste gevallen sterk verbeterd is, zoals iedereen die zijn smaakpapillen goed de kost geeft dat zelf kan constateren. Het moet mij toch van het hart: Italië en Argentinië bijvoorbeeld exporteren mo menteel naast uitstekende wij nen, heel wat meer lagere kwali teiten dan Oostenrijk dat na het debacle rigoureuze, wettelijke maatregelen heeft genomen. Eén daarvan is, dat de drie-voor een-tientje-kwaliteit, voor zover nog aanwezig, nooit meer het land zal verlaten. En die van twee-voor-een-tientje evenmin. Die nieuwe wijnwet zit zo gede gen in elkaar, dat een nieuw schandaal voortaan uitgesloten moet worden geacht. Het is de strengste wijnwet van de wereld geworden. Na ruim tien jaar blijkt die in de praktijk wel te werken. Voor export komt alleen Qualiteitswein in aanmerking en er staat precies en grondig om schreven wat dat is en hoe de producenten te werk moeten gaan bij het'verhandelen daar van. Gevolg Is, dat er steeds meer uit stekende wijnen naar de omlig gende en verder weg gelegen landen getransporteerd worden en ook dat de prijzen tamelijk sterk zijn gestegen. Vroeger was Oostenrijkse wijn nogal eens po pulair vanwege de zeer lage aan schafkosten voor de consument. Die tijd is voorbij. Onder een tientje is er in het buitenland, dus ook in Nederland, nauwe lijks nog een wijn uit Oostenrijk te vinden. Hier en daar in de su permarkt zie je ze nog wel. Dat zijn goede wijnen, maar eerlijk gezegd stralen die niets bijzon ders uit. Oostenrijk wil, zoals ing. Ger hard Miillner van het promotie bureau Weinidylle Südburgen- land het verwoordt, „zich voor taan in het buitenland profileren als een bron van allerlei soorten wijn, rode en witte, zoete en dro ge die stuk voor stuk het niveau van alledag ruimschoots gepas seerd zijn". Dat is prima, maar de Oosten rijkse uitvoerhoeveelheden be wegen zich thans niet verder dan op het niveau van 1974, van 23 jaar geleden... Dat komt neer op 240.000 hectoliter. Daarmee heb je dan nog lang niet de aantallen van het topjaar 1981 bereikt, toen een half miljoen hectoliter naar het buitenland verhuisde. En zo heb je ook nog niet de cij fers te pakken van het laatste 'schone' jaar 1984, waarvan de statistieken zeggen dat er toen 420.000 hectohter in dorstige buitenlandse kelen verdween. Maar het gaat de goede kant op. In heel Oostenrijk behoort ze ventig procent van de producen ten tot de jongeren en die zijn al lemaal veelbelovend enthou siast. Zij zijn ervan overtuigd, dat er niet alleen goede wijn ge maakt kan worden in de zestien gebieden die het land rijk is, maar ook wijn die met recht Spitzenwein genoemd mag wor den, topwijn met een internatio nale erkenning. Je merkt het in Oostenrijk overal waar je komt. Ook bij ouderen trouwens. De Oostenrijkse wijnwereld staat te trappelen om het heel de aarde bekend te maken: „Wij zijn niet langer meer het wijnland van vóór het schandaal, waar voor een koopje veel te halen viel. Wij halen inmiddels vette prijzen op internationale concoursen". Menigeen voegt daar realistisch aan toe: „Het duurt alleen zo lang voordat ook iedereen in het buitenland dat door heeft". De exportpromoties, waar meer geld in wordt gestoken dan ooit, hebben desalniettemin succes. De (langzaam) stijgende lijn geeft de Winzer, de boeren, moed. Zo is de uitvoer naar Ne derland in 1996 bijna verdub beld ten opzichte van 1994, toen 42.205 liter bij de vaderlandse verkooppunten terecht kwam. In 1996 was dat aantal gegroeid tot 78.365 liter. Vóór het schandaal echter haalden we elk jaar zo'n 250.000 liter naar Nederland. Aanzienlijk meer dus. Het grootste deel daarvan was echter heel eenvoudig. Dus waar zit de winst? Die zit volgens de hedendaagse Oostenrijkse visie in de toekomst. „Omdat voort durend volgehouden kwaliteit zich op den duur altijd loont," zo valt te vernemen. „Mits uitge gaan wordt van een landelijke inspanning en de kwaliteitsver betering zich bij alle soorten voordoet, in al hun verscheiden heid". Het klinkt mooi, maar gebeurt het ook zo? Een kijkje nemen in een wijnre gio, waar inderdaad zowat alle soorten Oostenrijkse wijn voor komen, lijkt dan voor de hand te liggen. Dat gebied is Burgen- land, de streek met de vele te be zoeken burchten, gelegen ten zuidoosten van Wenen, ruwweg rondom het enorme steppemeer Neusiedler See, helemaal in het oosten van het land en in al zijn smalheid tegen de Hongaarse grens geplakt. Hier komt een derde van alle Oostenrijkse wijn vandaan. De wijnstokken be slaan er een oppervlakte van 19.215 hectare. Het is een weids land met weliswaar wat mooi heuvelland op de achtergrond maar verder zo plat als de aan grenzende Hongaarse poesta. Eenderde van alle Oostenrijkse wijn komt uit Burgenland. De toekomst van Burgenland De vinotheek van Südburgenland in Moschendorf list inauslese, Ausbruch of "ttenbeerenauslese. Goed- kunnen die wijnen niet zijn, «per stok bestaat de produc- uit slechts een paar glazen. J® deze wijnen wordt F' een !t op- 'ttkelijk 'ar. F°70 VERBAND WEINIDYLLE SÜDBURGENLAND dat het met die edele rotting nu eens een keer niet gelukt is. Dat geldt voor heel Burgenland. Een zeer zeldzaam geval. Oktober be gon te koud met nachtvorst met het gevolg dat er dit jaar bijna geen botrytiswijnen kunnen wor den gemaakt. Het beetje dat er wel is, zal de consument duur moeten betalen. Gemikt wordt nu op Eiswein, afkomstig van drui ven die met opzet tijdens de oogst zijn blijven hangen en die pas in december in bevroren toestand naar de persen gaan. Met als resultaat, een héél geconcen treerde, zeer zoete dessertwijn met een I waaier van fruit- ro zijnen- en honing- aroma's. En die overi gens veel goedkoper is dan zijn veel zeldzamere Duitse naamgenoot. Een jonge garde wijnbou wers behaalt ook grote suc cessen met droge, krachtige witte wijnen en met ver dienstelijke rode. Een re gionale vereniging zoals Paiinobile ontwikkelt hier toekomstgerichte activiteiten. Hun gelijknamige producten zijn in tegenstelling tot de meeste an dere Oostenrijkse wijnen niet ge perst uit één enkel ras maar uit een paar. Als ze altijd zo smaken als toen ik ze proefde, dan is de toekomst hier interessant. Hoe wel sommige te zuur blijven voor de Nederlandse markt. Naar het zuiden toe vind je in het tweede herkomstgebied, in Neus- iedlersee-Hügelland, de hoofd stad van Burgenland. Dat is Ei- senstadt met zijn slot Esterhazy, zogeheten naar de familie die het fraaie bouwwerk sinds 1649 tot FOTO VERBAND WEINIDYLLE SUDBURGENLAND op de dag van vandaag in haar bezit heeft. Aan de linkeroever van het meer ligt het plaatsje Rust, dat wereldvermaardheid bezit om zijn edelzoete botrytis- wijn Ruster Ausbruch. Het me rendeel van de kwaliteitswijnen in dit gebied is echter droog, zo als dat in heel Burgenland het ge val is. In Rust bevindt zich ook de Weinakademie van Oostenrijk. De vinotheek van dit opleidings instituut bevat wijnen uit heel de streek. Ik heb er onder meer een sauvignon blanc geproefd, héél typisch met een fijne grassige geur die gemakkelijk kon wedij veren met de betere witte Franse wijnen uit de Loire-gebieden. Karakteristieke witte huisjes en rieten daken in het wijndorp Heiligenbrunn, waar je op straat zo maar aangesproken kunt worden met de vraag of je soms zin hebt in een glas wijn. FOTO TOURISMUSVERBAND HEILIGENBRUNN Verrassend goede witte wijnen heb ik ook bij de Pinot Blancs ge vonden, maar everneens bij de ty pische Oostenrijkse druif Grüner Veltiner. Die druivensoorten staan altijd op het etiket. Het wemelt hier, zoals in heel Burgenland trouwens, van de vi notheken. Dat zijn aangeklede proeflokalen, waar je tegen een geringe vergoeding de wijnen uit de wijde omgeving kunt proeven en waar je, als je dat wilt, die wijnen voordelig kunt ko- Zeewier rukt op als een gezonde groente pen. Daar rondneuzen bevestigt inderdaad wat Oostenrijkse wijndeskundigen op dit moment beweren: dat de kwaliteit van de meeste aangeboden wijnen de laatste jaren opmerkelijk omhoog is gegaan. Geen gebied in Oostenrijk staat zo vol met blauwe druiven als nummer drie in de regio, Mittel- burgenland. Het heeft dan ook de bijnaam Blaufrankischland, ge noemd naar de meest aangeplan te druivensoort. Slechts 30 pro cent is hier wit. fga Het levert rode wijnen §f op die soms een Médo- Een blik op het blik van 2000 PAGINA cachtige inslag hebben en af en toe een beetje lijken op een betere Rioja of Navarra uit Spanje, maar die steeds toch een eigen karakter ten toon spreiden. Nu worden vrijwel in heel Oos tenrijk rode wijnen gemaakt (eenderde is inmiddels zelfs rood), maar vooral wat je aan blaufrankisch vindt in Mittelbur- genland, verbaast vele malen. Dat moet wel de vrucht zijn van het in 1989 opgerichte Verband Blaufrankisch Mittelburgenland, een overkoepelende organisatie met als doel kwaliteitsverbete ring, kwaliteitscontrole en het motiveren van de wijnboeren. Ook Südburgenland, het vierde herkomstgebied, heeft een bijn aam Weinidylle. Het is de streek met een inderdaad idyllisch land schap en Kmet dromerige wijn dorpjes zoals Heiligenbrunn, ten zuidoosten van Güssing en tegen de Hongaarse grens. Er komt géén topwijn uit dit plaatsje met de oude, witte huisjes en de rieten daken, maar wel lekkere. Als je daar op je gemak als vreemdeling wat loopt te wandelen, word je Burgenland in het oosten van Oostenrijk. geheid vanuit die huisjes aange roepen met de vraag of je soms een (gratis) glas wijn wilt. Heiligenbrunn is ook de baker mat van Uhudler, een onbewerk te, ruwe biologische wijn waar de Oostenrijkers wel raad mee we ten, maar die niet geëxporteerd wordt. De verkoop is lange tijd verboden geweest. Hij wordt ge maakt van Amerikaanse stokken. Sinds 1 augustus 1992 mag deze vreemde wijn weer verkocht wor den als toeristische attractie. Nou ja, attractie. De witte ruikt naar benzine en heeft een niet thuis te brengen wild smaakje. 'Foxy' zouden ze in Amerika zeggen. De geur van de (licht)rode roept met een herinneringen op aan rode bessen, maar gedraagt zich in de mond muf, wrang en zuur. Mijn tong gaat er niet van kwispelen. Je moet hem wel een keer ge proefd hebben. Hij wordt ook aangeprezen als afrodisiacum. Voor 15 gulden heb je een fles. Oostenrijkers kopen hem grif. Nee, je kunt als niet-Oostenrijker ter plekke maar beter het mu seum zelf bezoeken waar de ar moede getoond wordt van de wijnboeren in Südburgenland uit de periode 1782 tot voor enkele tientallen jaren terug. Er vallen boerderijtjes te bewonderen die in de omgeving zijn afgebroken en hier stuk voor stuk weer zijn opgebouwd. Huisraad en meu bels in de interieurs zijn origi neel. Je wordt rondgeleid door Frau Emma Laky, die zelf het harde, armoedige leven in de boerderijtjes nog heeft meege maakt. Eigenlijk heet ze tante Emma. Zo wordt ze tenminste door iedereen genoemd. Ze legt alles goed uit. Tante Emma is aardig. Ik vergeef haar dat ze van Uhudler houdt. Info: Landesverband Burgenland Tou- rismus, A-7000 Eisenstadt, Schloss Es terhazy, Österreich. Tel. 0043268263384.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1997 | | pagina 21