Parijs zoekt nog naar dé trend Hollywood in Holland Culinair correct Mot( Kookbijbel voor Italië-liefhebbei Stella, de dochter van Paul McCartney, oogst lovende kritiek Toenemende belangstelling voor exclusieve interieurs DE STEM SURPLUS Franse voorjaarsmodeshows ontberen algemene lijn Kloon VRIJDAG 17 OKTOBER 1997 N pggjTEM In Parijs laten modeontwerpers deze week vooral zien waarin ze goed zijn. Daardoor is een algemene lijn in hun creaties niet te ontdekken. Door Jetty Ferwerda Terwijl Parijs zich kleedt op de eerste koude herfstdagen - tweedehands jeans, zwarte Adidas sweatshirts en de nieuwste techno- Nikes - presenteren zo'n 85 ontwerpers er hun voorjaars- en zomercollecties voor vol gend jaar. Luchtig en losjes zijn de eerste zichtbare signalen voor 1998, met wit en vale neutralen als hoofdkleur. Ging Milaan voor de punkrevival en de Lolita-stijl, in Parijs is het nog even gissen naar de algemene trend. De meest toonaangevende shows moeten nog komen. Dries van Noten, Junya Watanabe, Yves St. Laurent en Christian Dior namen de aftrap. St.Laurent presenteerde zijn collectie in be sloten kring, ergens op een bovenetage van zijn atelier. De Franse modekoning heeft het na veertig jaar wel gehad met de megashows. Bovendien staat hem nog het een en ander te wachten bij de viering van zijn veertig-jarig jubileum, eind dit jaar en in 1998. Het is al ze ker dat een van de evenementen zich rond de wereldkampioenschappen voetbal af zal spe len. St. Laurents minishow blonk uit in vrou welijke creaties als haltertops en broeken ge maakt van vederlichte stoffen. Natuurlijk in de meest exotische kleuren. Exotisch is ook de voorjaarscollectie van de Belg Dries van Noten. De succesvolle ontwer per bracht zijn bekende mix van streetwear (laagjes, tweedehands look), aziatische en oosterse invloeden (kimono's, sarongs, Tibet aanse motieven) en Belgische nuchterheid (sobere lijnen en gedempte kleuren). In de im mense opslagplaatsen van de Parijse Opera zette hij een sterke show neer met draagbare kleding: iets te grote colberts gedragen met sarongs en mannenhemden of ingeverfde jur ken op smalle broeken. De ceintuur ziet de ontwerper komend voorjaar liever in plaats van knopen, omdat het zo lekker nonchalant staat. Exotisch in de zin van 'vreemd' is de collectie van de Japanner Junya Watanabe. Hij experimenteert zoals altijd met volume en snit, waardoor een soms vervreemdend effect ontstaat. Bovengenoemde collecties illustreren precies het karakter van Parijs als modestad. Ont werpers laten er vooral zien waar ze goed in zijn. Terwijl hun Italiaanse collega's eerder een ge zamenlijk modebeeld neerzetten, geïnspi reerd op toonaangevende modehuizen als Prada en Gucci. Bovendien is die Franse ge lijkgezindheid de laatste jaren ondermijnd door allerlei veranderingen in de modehui zen. Sommigen moesten wegens financiële moeilijkheden sluiten, anderen kregen een nieuwe ontwerper. Zo maakt het publiek deze week kennis met de vaardigheden van Stella McCartney - de dochter van Paul -, die haar eerste collectie voor Chloe heeft gemaakt. Daarnaast ontbreekt voor het eerst om onbe kende redenen de show van Karl Lagerfeld op de agenda. Stella McCartney met een paar van haar creaties. FOTO CPA De Britse Stella McCartney heeft woensdag met de presentatie van haar modeontwerpen voor lente en zomer bij het modehuis Chloe in Parijs hebben lovende kritiek geoogst. De aanwezigheid van talrijke beroemdheden, onder wie haar ouders, ex-Beatle Paul McCartney en diens vrouw Linda, verhulden de kwali teit van de collectie niet volgens de modepers, die zich mengde met een schare paparazzi die enkel voor de beroemdheden gekomen waren. Stella McCartney volgt bij Chloe sterontwerper Karl Lagerfeld als modeboegbeeld op. Lagerfeld is sinds het voorjaar weg bij Chloe en richt al zijn aandacht op het huis Chanel. Modellen in de creaties van Dries van Noten op de catwalk in de opslagplaatsen van de Pa rijse Opera. FOTO ANP Hollywood-interieurs kwamen via Amerikaanse series de Nederlandse huiskamer binnen. Het is vooral de luxe uitstraling van de meubelen die ze gewild maakt. FOTO'S MARC BOLSIUS Hollywood-interieurs. Ze kwamen onze woonkamers in via televisieseries als Dynasty en Dallas. Veel kijkers ver gaapten zich wekelijks aan de exclusieve woonomgeving waarin JR, Miss Elly en Pame la vertoefden. Nu zijn ook in Nederland dergelijke interi eurs in opkomst. Door Anja Sparidaans Onze nuchtere 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'-menta- liteit heeft een al te opvallend in terieur lang tegengehouden. Maar nu is de tijd er rijp voor. Dat is tenminste de ervaring van Bert van Doggenaar. Samen met zijn echtgenote Conny importeert hij onder de naam Conberry Sty le al ruim acht jaar lang 'exclu sieve interieurs' vanuit Azië. Hij was de eerste in zijn soort en merkt op dat steeds meer bedrij ven zich onder die noemer gaan presenteren. Hij beweert dan ook dat er sprake is van een trend. „De belangstelling voor dit type interieur is vooral de laatste drie jaar enorm gegroeid," constateert hij. De importeur heeft wel een mogelijke verklaring. „We heb ben tegenwoordig meer lef als het gaat om het inrichten van de wo ning", stelt hij. „Bovendien wil len mensen wel eens iets totaal anders." Van Doggenaar zit al tientallen jaren in de meubel branche en heeft naar eigen zeg gen 'alle mogelijke periodes' meegemaakt. „Teak, palissander, wengé, eiken en grenen. Het zijn allemaal variaties op hetzelfde thema." Daarom besloot hij het over een compleet andere boeg te gooien. „Wij brengen meubelen die een totaal andere uitstraling hebben. Dat komt natuurlijk door het ontwerp, maar ook de gebruikte materialen zijn van be lang." Conberry Style importeert meubelen die zijn gemaakt van plexiglas en hout, dat op een spe ciale manier wordt gelakt. Maar voor de meeste glitter en glamour zorgen meubelen van fossiele steen. „Die geven de woning een monumentaal en sjiek aanzien", stelt Van Doggenaar. Deze meubelen worden op een ambachtelijke manier geprodu ceerd. De basis van het meubel is waterafstotend multiplex. Daar op wordt vervolgens met de hand plakjes natuursteen aangebracht met polyesterlijm. Vervolgens wordt het steen intensief bewerkt met schuurpapier. Aan deze be werkingen dankt het meubel het bijzondere uiterlijk. De fossiele stenen meubelen zijn er in verschillende programma's - van grieks en klassiek tot art de- co en modern - en in vijftien ver schillende kleuren. Bovendien bestaat een programma uit tallo ze producten: van salontafel, tv- meubel en dressoir tot staande lamp, fruitmand en piëdestal. „Er zijn dus legio mogelijkheden en echt niet alleen voor degenen die groot wonen", zo wil Van Doggenaar een vooroordeel uit de wereld helpen. „De meeste kiezen voor een kast of voor een salontafel om het in terieur een bijzonder accent te geven", weet hij. „Maar er zijn wel degelijk liefhebbers die hun hele huis inrichten met fossiele stenen meubelen. Dan krijg je na tuurlijk een optimaal effect." Volgens hem heeft het een tijd ge duurd voordat Nederlanders ste nen meubelen gingen begrijpen en waarderen. „Het is nou een maal ander materiaal dan hout. Het ziet er bijvoorbeeld killer uit. Dat moet je compenseren door middel van decoraties. Boven dien heeft het meubel als nadeel dat het zwaar is. Een gemiddelde kast van steen weegt al gauw zo'n tachtig tot negentig kilo." Volgens hem komen de laatste tijd ook de voordelen in beeld. „Deze meubelen zijn bijvoor beeld erg duurzaam, onder houdsarm - geregeld stofzuigen en jaarlijks in de was zetten is ge noeg - en zijn ze gemakkelijk te repareren bij beschadigingen. Maar vooral de uitstraling van de meubelen maakt ze erg gewild. Je haalt er een stukje Hollywood mee in huis." INFORMATIE SI Wie nadere informatie wil omtrent artikelen in deze bijlage, kan tijdens kantooruren bellen naar 076-5312344 of 076-5312272. Schriftelijk reageren kan ook. Het adres daarvoor is: De Stem, redactie Surplus, postbus 3229,4800 MB Breda. Eindredactie.1 Wim van Leest. Door Onno H. Kleyn 'Want de geest is willig, maar het vlees is zwak'. Een van de problemen bij enquêtes is het verschil tussen hetgeen mensen zeggen en hetgeen ze doen. Dat betekent volgend jaar weer heel wat zweterige uurtjes voor opiniepeilers en politici. Het geldt ook voor de voeding. Al lemaal braaf knikken als er ge zegd wordt dat we te vet eten, maar ondertussen de Croma, roomboter en chips niet aan kunnen slepen. Tegelijkertijd snappen we vaak niet hoe het nu echt zit (de fa brikanten houden dat graag zo) en zelfs artsen lopen nog wel eens achter de ontwikkelingen aan. Vandaar dat er nog hele volksstammen zijn die de mis plaatste ideeën aanhangen, dat je niet vaker dan twee keer per week een ei mag, dat groente in blik alle vitamines verloren heeft, dat wijn drinken slecht voor je is en dat je van suiker de meest afgrijselijke botver- wekingen krijgt. Allemaal vaag bekende denk beelden die samen de basis vor men voor een 'culinaire cor rectheid', die door velen bele den wordt doch lang niet altijd in praktijk gebracht. Soms is dat niet in praktijk brengen te recht, maar helaas is de hou ding niet altijd gebaseerd op kennis. Integendeel, gewoonten en ons altijd weer zwakke vlees zijn de ware drijfveren. Anders at er niemand meer patat en aardappels met vette jus. Nu mag vet eten inderdaad niet best zijn voor volwassenen (voor een klein kind geldt dat veel minder), een aantal onder delen van de gastro-norm is domweg zonder fundament. Zo is de bij sommigen op milde hysterie lijkende afkeer van suiker terecht gekomen in het patroon van culinaire wense lijkheid. Dochterlief is onlangs voor het eerst naar school gegaan en mocht daar uitdelen om haar aanwezigheid en de vier be reikte jaren onder de aandacht te brengen. Laat voor dat uit delen nu een 'gezellig schrift met suggesties' bestaan. Een codex met van leraarwege goedgekeurde snaai. Uiterst voorspelbaar natuurlijk, en sa men te vatten onder noemer 'suikerloos'. Mandarijntjes, 'leuke spiesjes' met stukken rauwe groenten en meer zaken waar je de kinderkijns onge lukkig mee maakt. Is er eentje jarig, krijg je een stuk I wortel. Zeg nou zelf, dat is toch niks. Moet je er nog voor zimJ ook. En dat terwijl in de huizei van alle buurtkinderen op gr0.1 te schaal heuse snoep wordt I verstrekt, 's ochtend, 's miJ dags en 's avonds. Mét E-num I mers, kleur-, geur- en smaak stoffen, dank u wel. Nu wonen wij in wat vroeger een 'voll buurt' werd genoemd, waar del discrepantie tussen belijden] en praktijk wellicht nog wat] schrijnender is. Belijdenis, zeker, want ook hier is de doml de media goedgekeurde culi. naire correctheid pe motorfietsverkoop in Ne jjet eerste halfjaar van 1991 in 1997 waren dat er slecht hoog tijd worden voor een 0 gai dan ook breed uitgepak stelling voor de motor moet verkoopranglijst blijft in h tweede, Yamaha drie, Kawaï te exemplaren over de eerstf Over heel 1996 werden in N gen. Wanneer je de wegbren- gende ouders op het school- plein vraagt naar de wenselijk- heid van zoetigheid, belijdenz allen vroom dat zulks slecht goed is voor de portemonm van de tandarts. Maar... is die zoete ellenden zo slecht? Antwoord: ja, india inderdaad in een flinke quentie verstrekt. Als je het bij een paar keer per dag houdt vooral de traag eetbare zake! als lolly's weglaat, kunnen rs gelmatig gepoetste gebitten hi aan. Let wel, ik heb het alleen ovt tandbederf. Maar legioi zijn inmiddels door New 1 adepten, macro-bioten en dere religieuzen overtuigd v; het 'feit' dat suiker iets slecht zou doen in je lichaam, jeweer-l stand zou verlagen, kankerver] wekkend zou zijn. Daarvi ontbreekt echter elke wetenj schappelijke onderbouwiuj Kortom, allemaal onzin, g woon suiker eten, alleen niet vaak en niet te veel, net zo; dat geldt voor alle andere gen. Dus laten papa's en mana'i thuis eens wat minder rondde len op dagelijkse basis en bi een verjaardag breed uitpai ken met taart, spekkies, en koek. Weg met de nivelle ring! Ook bij het uitdelen op schi mogen de lekkere zoetighedf weer terug. Wijnballen, zwi op wit, roomtoffees, hup met geit, feest moet feest zijn. Enji natuurlijk zitten er dertig k( ters in de klas, dus dat betekf dertig aanvallen op de tand; 's jaars. Maar aan de afmetii gen van de klassen wordt gi werkt op paars niveau. Nu ik de rare culi-ideeën de werel uit. Nee dit is echt geen Ha\ Davidson, maar een nie cruiser van Honda met I cm1 tweecilinder motor. Door Nico Koolsbergen De Italiaanse keuken is populairder dan ooit. Zei De motorfiets is nog steeds liefd, al lopen de verkoper Nederland iets terug. Eind tober wordt in Amsterdan MotoRai gehouden. De br che vindt het hoog tijd wor< nieuwe klanten te trek Desnoods voor een scooter. Door Rien van der Steen De Franse zijspan-construct| Side-Bike heeft met het oog oj populaire custom- en cruise-1 toren een combinatie ontwor in retrostijl. De Renaissance 'enigszins flalhboyant en wol aangedreven door een Yam; Royoal Star of een Drag Star 1 hetzelfde merk. De combinatik te zien op de komende MotoRai 'Amsterdam, 22 tot en met 26 tober. De Renaissance is een zogenoe! de neo-klassieker, maar volg- de bouwer is het historisch ogl voertuig uiterst modern. V; jgens de importeur in Hengele het altijd mogelijk de bak van motor los te koppelen. De Renf' sance wordt rond juni 1998 ley baar voor een nog onbekeij Fjs. dan ook prachtige culinaire eigenschappen: It lekker, gezond, afwisselend en het ziet er op op tafel en het bord feestelijk uit. Letterlijk alles wat iemand zou willen weten, is te vinden in een nieuwe kookbijbel va Antonio Carluccio. Italianen eten hun pasta vaak zonder toevoegingen. Neder landers maken er een complete maaltijd van met sauzen, stuk ken vlees, groenten. Als Italia nen hun pasta al versieren, is dat met minimale middelen. Met een eenvoudige saus als ragü of pesto en/of wat kaas. Pasta eet men met een vork waar de strengen omheen wor den gedraaid. Het gebruik van een lepel bij de vork vinden Italianen onbeleefd. Pasta is er in heel veel vormen, maar de basis is altijd een sim pel deeg van tarwebloem en water, soms aangevuld met eie ren. Kleuren worden gemaakt door toevoeging van uitgelekte spinaziepuree (groen), inkt van inktvis (zwart), rode biet (roze) of tomatenpuree (rood). Grote pastafabrieken onder zoeken hoe een nieuwe vorm in de mond aanvoelt. Fabrikant Voiello liet een compleet nieuw 'model' maken door auto-de signer Giorgetto Giugiaro. De pasta werd ontworpen op de tekentafel en bestaat uit twee verbonden buisjes met een aërodynamische vleugel aan de zijkant. Marille heet het en het houdt extra veel saus vast waardoor ieder stukje pasta een sappig hapje wordt. Al deze wetenswaardigheden en veel meer zijn te vinden in 'Eten in Italië', een luxe kook boek dat behalve veel recepten ook de historie en allerlei de tails van de Italiaanse keuken bevat. Uiteraard is er geen pa gina zonder kleurige plaatjes, zowel van gerechten landschappen. Auteurs zijn Antonio en Pu cille Carluccio, en bij dier men gaat bij de fans een la je branden. Carluccio bete een van de beroemdste aanse restaurants ter wereld j het Londense Covent Garde! vlakbij het operagebouw, kent alle sterren, want voor] na de voorstelling komen ze hem eten. Antonio Carluccio is een m tuut. Hij schrijft kookboek verschijnt in tv-program®' en bracht een jaar of twee ge 9 den zelfs een kookboek me uit, met op het schijfje z;jn voriete opera-aria's. 'Eten in Italië' heeft hij sam| met zijn vrouw gemaakt. "I zou wel eens de nieuwe 1 aanse kookbijbel kunnen® den. Het wemelt van kooko ken over de Italiaanse keu maar een completer dan hebben we nooit gezien, c ve alle denkbare 'vaste J dingsmiddelen komen bij' beeld ook de Italiaanse w en likeuren aan bod. Hoe ken ze eigenlijk die overheej ke prosciutto en waaromi s honden op truffels? Het sta allemaal in. Het boek onthult ook ft heim van de Italiaanse 1 -dat overigens al lang gj heim meer is: gebruik aUe beste verse ingredien sleutel daar niet te veel aar Antonio en Priscil!?SK°C<i I in Italië, uitgeverij Schuirt S 4 prijs 85,-. ISBN 90 803795 pij Honda staan drie nieuwe i. ■Metsen: de VFR 88FI, die el] F°nische benzine-inspuiting kregen heeft, naast een lich [frame en meer vermogen (1 If. De VT 1100C3 Aero is (klassiek gestylede 'Harlï toonleverbaar vanaf voorj? 'r een prijs die in elk gel wer dan dertig mille t. Een nieuwe 'naakte' fil [jsde CB600 Hornet, die 96 pk e «t achterwiel heeft. De mol Nissan heeft de nieft PP basis van het moe Primera Wagon, geshowd wordt, gaa Har in productie in derland. Vanaf april 1 He Pnmera Wagon Nissan Design Europ ransman Stéphane i een Pininfarina-adep. ontwerp. Volgens hen u van vandaag »Uet uiterlijk verraa

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1997 | | pagina 22