Parijs zoekt nog naar dé trend
Hollywood in Holland
Culinair
correct
Mot(
Kookbijbel
voor
Italië-liefhebbei
Stella, de dochter
van Paul McCartney,
oogst lovende kritiek
Toenemende belangstelling voor exclusieve interieurs
DE STEM
SURPLUS
Franse voorjaarsmodeshows ontberen algemene lijn
Kloon
VRIJDAG 17 OKTOBER 1997 N pggjTEM
In Parijs laten modeontwerpers deze week
vooral zien waarin ze goed zijn. Daardoor
is een algemene lijn in hun creaties niet te
ontdekken.
Door Jetty Ferwerda
Terwijl Parijs zich kleedt op de eerste koude
herfstdagen - tweedehands jeans, zwarte
Adidas sweatshirts en de nieuwste techno-
Nikes - presenteren zo'n 85 ontwerpers er
hun voorjaars- en zomercollecties voor vol
gend jaar. Luchtig en losjes zijn de eerste
zichtbare signalen voor 1998, met wit en vale
neutralen als hoofdkleur. Ging Milaan voor
de punkrevival en de Lolita-stijl, in Parijs is
het nog even gissen naar de algemene trend.
De meest toonaangevende shows moeten nog
komen.
Dries van Noten, Junya Watanabe, Yves St.
Laurent en Christian Dior namen de aftrap.
St.Laurent presenteerde zijn collectie in be
sloten kring, ergens op een bovenetage van
zijn atelier. De Franse modekoning heeft het
na veertig jaar wel gehad met de megashows.
Bovendien staat hem nog het een en ander te
wachten bij de viering van zijn veertig-jarig
jubileum, eind dit jaar en in 1998. Het is al ze
ker dat een van de evenementen zich rond de
wereldkampioenschappen voetbal af zal spe
len. St. Laurents minishow blonk uit in vrou
welijke creaties als haltertops en broeken ge
maakt van vederlichte stoffen. Natuurlijk in
de meest exotische kleuren.
Exotisch is ook de voorjaarscollectie van de
Belg Dries van Noten. De succesvolle ontwer
per bracht zijn bekende mix van streetwear
(laagjes, tweedehands look), aziatische en
oosterse invloeden (kimono's, sarongs, Tibet
aanse motieven) en Belgische nuchterheid
(sobere lijnen en gedempte kleuren). In de im
mense opslagplaatsen van de Parijse Opera
zette hij een sterke show neer met draagbare
kleding: iets te grote colberts gedragen met
sarongs en mannenhemden of ingeverfde jur
ken op smalle broeken. De ceintuur ziet de
ontwerper komend voorjaar liever in plaats
van knopen, omdat het zo lekker nonchalant
staat. Exotisch in de zin van 'vreemd' is de
collectie van de Japanner Junya Watanabe.
Hij experimenteert zoals altijd met volume en
snit, waardoor een soms vervreemdend effect
ontstaat.
Bovengenoemde collecties illustreren precies
het karakter van Parijs als modestad. Ont
werpers laten er vooral zien waar ze goed in
zijn.
Terwijl hun Italiaanse collega's eerder een ge
zamenlijk modebeeld neerzetten, geïnspi
reerd op toonaangevende modehuizen als
Prada en Gucci. Bovendien is die Franse ge
lijkgezindheid de laatste jaren ondermijnd
door allerlei veranderingen in de modehui
zen. Sommigen moesten wegens financiële
moeilijkheden sluiten, anderen kregen een
nieuwe ontwerper. Zo maakt het publiek deze
week kennis met de vaardigheden van Stella
McCartney - de dochter van Paul -, die haar
eerste collectie voor Chloe heeft gemaakt.
Daarnaast ontbreekt voor het eerst om onbe
kende redenen de show van Karl Lagerfeld op
de agenda.
Stella McCartney met een paar van haar creaties.
FOTO CPA
De Britse Stella McCartney heeft woensdag met de presentatie van
haar modeontwerpen voor lente en zomer bij het modehuis Chloe in
Parijs hebben lovende kritiek geoogst.
De aanwezigheid van talrijke beroemdheden, onder wie haar ouders,
ex-Beatle Paul McCartney en diens vrouw Linda, verhulden de kwali
teit van de collectie niet volgens de modepers, die zich mengde met een
schare paparazzi die enkel voor de beroemdheden gekomen waren.
Stella McCartney volgt bij Chloe sterontwerper Karl Lagerfeld als
modeboegbeeld op. Lagerfeld is sinds het voorjaar weg bij Chloe en
richt al zijn aandacht op het huis Chanel.
Modellen in de creaties van Dries van Noten
op de catwalk in de opslagplaatsen van de Pa
rijse Opera. FOTO ANP
Hollywood-interieurs kwamen via Amerikaanse series de Nederlandse huiskamer
binnen.
Het is vooral de luxe uitstraling van de meubelen die ze gewild maakt.
FOTO'S MARC BOLSIUS
Hollywood-interieurs. Ze
kwamen onze woonkamers in
via televisieseries als Dynasty
en Dallas. Veel kijkers ver
gaapten zich wekelijks aan de
exclusieve woonomgeving
waarin JR, Miss Elly en Pame
la vertoefden. Nu zijn ook in
Nederland dergelijke interi
eurs in opkomst.
Door Anja Sparidaans
Onze nuchtere 'doe maar gewoon,
dan doe je al gek genoeg'-menta-
liteit heeft een al te opvallend in
terieur lang tegengehouden.
Maar nu is de tijd er rijp voor.
Dat is tenminste de ervaring van
Bert van Doggenaar. Samen met
zijn echtgenote Conny importeert
hij onder de naam Conberry Sty
le al ruim acht jaar lang 'exclu
sieve interieurs' vanuit Azië. Hij
was de eerste in zijn soort en
merkt op dat steeds meer bedrij
ven zich onder die noemer gaan
presenteren. Hij beweert dan ook
dat er sprake is van een trend.
„De belangstelling voor dit type
interieur is vooral de laatste drie
jaar enorm gegroeid," constateert
hij. De importeur heeft wel een
mogelijke verklaring. „We heb
ben tegenwoordig meer lef als het
gaat om het inrichten van de wo
ning", stelt hij. „Bovendien wil
len mensen wel eens iets totaal
anders." Van Doggenaar zit al
tientallen jaren in de meubel
branche en heeft naar eigen zeg
gen 'alle mogelijke periodes'
meegemaakt. „Teak, palissander,
wengé, eiken en grenen. Het zijn
allemaal variaties op hetzelfde
thema." Daarom besloot hij het
over een compleet andere boeg te
gooien. „Wij brengen meubelen
die een totaal andere uitstraling
hebben. Dat komt natuurlijk
door het ontwerp, maar ook de
gebruikte materialen zijn van be
lang." Conberry Style importeert
meubelen die zijn gemaakt van
plexiglas en hout, dat op een spe
ciale manier wordt gelakt. Maar
voor de meeste glitter en glamour
zorgen meubelen van fossiele
steen. „Die geven de woning een
monumentaal en sjiek aanzien",
stelt Van Doggenaar.
Deze meubelen worden op een
ambachtelijke manier geprodu
ceerd. De basis van het meubel is
waterafstotend multiplex. Daar
op wordt vervolgens met de hand
plakjes natuursteen aangebracht
met polyesterlijm. Vervolgens
wordt het steen intensief bewerkt
met schuurpapier. Aan deze be
werkingen dankt het meubel het
bijzondere uiterlijk.
De fossiele stenen meubelen zijn
er in verschillende programma's -
van grieks en klassiek tot art de-
co en modern - en in vijftien ver
schillende kleuren. Bovendien
bestaat een programma uit tallo
ze producten: van salontafel, tv-
meubel en dressoir tot staande
lamp, fruitmand en piëdestal.
„Er zijn dus legio mogelijkheden
en echt niet alleen voor degenen
die groot wonen", zo wil Van
Doggenaar een vooroordeel uit de
wereld helpen.
„De meeste kiezen voor een kast
of voor een salontafel om het in
terieur een bijzonder accent te
geven", weet hij. „Maar er zijn
wel degelijk liefhebbers die hun
hele huis inrichten met fossiele
stenen meubelen. Dan krijg je na
tuurlijk een optimaal effect."
Volgens hem heeft het een tijd ge
duurd voordat Nederlanders ste
nen meubelen gingen begrijpen
en waarderen. „Het is nou een
maal ander materiaal dan hout.
Het ziet er bijvoorbeeld killer uit.
Dat moet je compenseren door
middel van decoraties. Boven
dien heeft het meubel als nadeel
dat het zwaar is. Een gemiddelde
kast van steen weegt al gauw zo'n
tachtig tot negentig kilo."
Volgens hem komen de laatste
tijd ook de voordelen in beeld.
„Deze meubelen zijn bijvoor
beeld erg duurzaam, onder
houdsarm - geregeld stofzuigen
en jaarlijks in de was zetten is ge
noeg - en zijn ze gemakkelijk te
repareren bij beschadigingen.
Maar vooral de uitstraling van de
meubelen maakt ze erg gewild. Je
haalt er een stukje Hollywood
mee in huis."
INFORMATIE SI
Wie nadere informatie wil omtrent
artikelen in deze bijlage, kan
tijdens kantooruren bellen naar
076-5312344 of 076-5312272.
Schriftelijk reageren kan ook.
Het adres daarvoor is:
De Stem, redactie Surplus,
postbus 3229,4800 MB Breda.
Eindredactie.1 Wim van Leest.
Door Onno H. Kleyn
'Want de geest is willig, maar
het vlees is zwak'. Een van de
problemen bij enquêtes is het
verschil tussen hetgeen mensen
zeggen en hetgeen ze doen. Dat
betekent volgend jaar weer
heel wat zweterige uurtjes voor
opiniepeilers en politici. Het
geldt ook voor de voeding. Al
lemaal braaf knikken als er ge
zegd wordt dat we te vet eten,
maar ondertussen de Croma,
roomboter en chips niet aan
kunnen slepen.
Tegelijkertijd snappen we vaak
niet hoe het nu echt zit (de fa
brikanten houden dat graag zo)
en zelfs artsen lopen nog wel
eens achter de ontwikkelingen
aan. Vandaar dat er nog hele
volksstammen zijn die de mis
plaatste ideeën aanhangen, dat
je niet vaker dan twee keer per
week een ei mag, dat groente in
blik alle vitamines verloren
heeft, dat wijn drinken slecht
voor je is en dat je van suiker
de meest afgrijselijke botver-
wekingen krijgt.
Allemaal vaag bekende denk
beelden die samen de basis vor
men voor een 'culinaire cor
rectheid', die door velen bele
den wordt doch lang niet altijd
in praktijk gebracht. Soms is
dat niet in praktijk brengen te
recht, maar helaas is de hou
ding niet altijd gebaseerd op
kennis. Integendeel, gewoonten
en ons altijd weer zwakke vlees
zijn de ware drijfveren. Anders
at er niemand meer patat en
aardappels met vette jus.
Nu mag vet eten inderdaad niet
best zijn voor volwassenen
(voor een klein kind geldt dat
veel minder), een aantal onder
delen van de gastro-norm is
domweg zonder fundament. Zo
is de bij sommigen op milde
hysterie lijkende afkeer van
suiker terecht gekomen in het
patroon van culinaire wense
lijkheid.
Dochterlief is onlangs voor het
eerst naar school gegaan en
mocht daar uitdelen om haar
aanwezigheid en de vier be
reikte jaren onder de aandacht
te brengen. Laat voor dat uit
delen nu een 'gezellig schrift
met suggesties' bestaan. Een
codex met van leraarwege
goedgekeurde snaai. Uiterst
voorspelbaar natuurlijk, en sa
men te vatten onder noemer
'suikerloos'. Mandarijntjes,
'leuke spiesjes' met stukken
rauwe groenten en meer zaken
waar je de kinderkijns onge
lukkig mee maakt. Is er
eentje jarig, krijg je een stuk I
wortel. Zeg nou zelf, dat is toch
niks. Moet je er nog voor zimJ
ook. En dat terwijl in de huizei
van alle buurtkinderen op gr0.1
te schaal heuse snoep wordt I
verstrekt, 's ochtend, 's miJ
dags en 's avonds. Mét E-num I
mers, kleur-, geur- en smaak
stoffen, dank u wel. Nu wonen
wij in wat vroeger een 'voll
buurt' werd genoemd, waar del
discrepantie tussen belijden]
en praktijk wellicht nog wat]
schrijnender is. Belijdenis,
zeker, want ook hier is de doml
de media goedgekeurde culi.
naire correctheid
pe motorfietsverkoop in Ne
jjet eerste halfjaar van 1991
in 1997 waren dat er slecht
hoog tijd worden voor een 0
gai dan ook breed uitgepak
stelling voor de motor moet
verkoopranglijst blijft in h
tweede, Yamaha drie, Kawaï
te exemplaren over de eerstf
Over heel 1996 werden in N
gen. Wanneer je de wegbren-
gende ouders op het school-
plein vraagt naar de wenselijk-
heid van zoetigheid, belijdenz
allen vroom dat zulks slecht
goed is voor de portemonm
van de tandarts.
Maar... is die zoete ellenden
zo slecht? Antwoord: ja, india
inderdaad in een flinke
quentie verstrekt. Als je het bij
een paar keer per dag houdt
vooral de traag eetbare zake!
als lolly's weglaat, kunnen rs
gelmatig gepoetste gebitten hi
aan.
Let wel, ik heb het alleen ovt
tandbederf. Maar legioi
zijn inmiddels door New 1
adepten, macro-bioten en
dere religieuzen overtuigd v;
het 'feit' dat suiker iets slecht
zou doen in je lichaam, jeweer-l
stand zou verlagen, kankerver]
wekkend zou zijn. Daarvi
ontbreekt echter elke wetenj
schappelijke onderbouwiuj
Kortom, allemaal onzin, g
woon suiker eten, alleen niet
vaak en niet te veel, net zo;
dat geldt voor alle andere
gen.
Dus laten papa's en mana'i
thuis eens wat minder rondde
len op dagelijkse basis en bi
een verjaardag breed uitpai
ken met taart, spekkies,
en koek. Weg met de nivelle
ring!
Ook bij het uitdelen op schi
mogen de lekkere zoetighedf
weer terug. Wijnballen, zwi
op wit, roomtoffees, hup met
geit, feest moet feest zijn. Enji
natuurlijk zitten er dertig k(
ters in de klas, dus dat betekf
dertig aanvallen op de tand;
's jaars. Maar aan de afmetii
gen van de klassen wordt gi
werkt op paars niveau. Nu ik
de rare culi-ideeën de werel
uit.
Nee dit is echt geen Ha\
Davidson, maar een nie
cruiser van Honda met
I cm1 tweecilinder motor.
Door Nico Koolsbergen
De Italiaanse keuken is populairder dan ooit. Zei
De motorfiets is nog steeds
liefd, al lopen de verkoper
Nederland iets terug. Eind
tober wordt in Amsterdan
MotoRai gehouden. De br
che vindt het hoog tijd wor<
nieuwe klanten te trek
Desnoods voor een scooter.
Door Rien van der Steen
De Franse zijspan-construct|
Side-Bike heeft met het oog oj
populaire custom- en cruise-1
toren een combinatie ontwor
in retrostijl. De Renaissance
'enigszins flalhboyant en wol
aangedreven door een Yam;
Royoal Star of een Drag Star 1
hetzelfde merk. De combinatik
te zien op de komende MotoRai
'Amsterdam, 22 tot en met 26
tober.
De Renaissance is een zogenoe!
de neo-klassieker, maar volg-
de bouwer is het historisch ogl
voertuig uiterst modern. V;
jgens de importeur in Hengele
het altijd mogelijk de bak van
motor los te koppelen. De Renf'
sance wordt rond juni 1998 ley
baar voor een nog onbekeij
Fjs.
dan ook prachtige culinaire eigenschappen: It
lekker, gezond, afwisselend en het ziet er op op tafel en
het bord feestelijk uit. Letterlijk alles wat iemand
zou willen weten, is te vinden in een nieuwe kookbijbel va
Antonio Carluccio.
Italianen eten hun pasta vaak
zonder toevoegingen. Neder
landers maken er een complete
maaltijd van met sauzen, stuk
ken vlees, groenten. Als Italia
nen hun pasta al versieren, is
dat met minimale middelen.
Met een eenvoudige saus als
ragü of pesto en/of wat kaas.
Pasta eet men met een vork
waar de strengen omheen wor
den gedraaid. Het gebruik van
een lepel bij de vork vinden
Italianen onbeleefd.
Pasta is er in heel veel vormen,
maar de basis is altijd een sim
pel deeg van tarwebloem en
water, soms aangevuld met eie
ren. Kleuren worden gemaakt
door toevoeging van uitgelekte
spinaziepuree (groen), inkt van
inktvis (zwart), rode biet (roze)
of tomatenpuree (rood).
Grote pastafabrieken onder
zoeken hoe een nieuwe vorm in
de mond aanvoelt. Fabrikant
Voiello liet een compleet nieuw
'model' maken door auto-de
signer Giorgetto Giugiaro. De
pasta werd ontworpen op de
tekentafel en bestaat uit twee
verbonden buisjes met een
aërodynamische vleugel aan de
zijkant. Marille heet het en het
houdt extra veel saus vast
waardoor ieder stukje pasta
een sappig hapje wordt.
Al deze wetenswaardigheden
en veel meer zijn te vinden in
'Eten in Italië', een luxe kook
boek dat behalve veel recepten
ook de historie en allerlei de
tails van de Italiaanse keuken
bevat. Uiteraard is er geen pa
gina zonder kleurige plaatjes,
zowel van gerechten
landschappen.
Auteurs zijn Antonio en Pu
cille Carluccio, en bij dier
men gaat bij de fans een la
je branden. Carluccio bete
een van de beroemdste
aanse restaurants ter wereld j
het Londense Covent Garde!
vlakbij het operagebouw,
kent alle sterren, want voor]
na de voorstelling komen ze
hem eten.
Antonio Carluccio is een m
tuut. Hij schrijft kookboek
verschijnt in tv-program®'
en bracht een jaar of twee ge 9
den zelfs een kookboek me
uit, met op het schijfje z;jn
voriete opera-aria's.
'Eten in Italië' heeft hij sam|
met zijn vrouw gemaakt. "I
zou wel eens de nieuwe 1
aanse kookbijbel kunnen®
den. Het wemelt van kooko
ken over de Italiaanse keu
maar een completer dan
hebben we nooit gezien, c
ve alle denkbare 'vaste J
dingsmiddelen komen bij'
beeld ook de Italiaanse w
en likeuren aan bod. Hoe
ken ze eigenlijk die overheej
ke prosciutto en waaromi s
honden op truffels? Het sta
allemaal in.
Het boek onthult ook ft
heim van de Italiaanse 1
-dat overigens al lang gj
heim meer is: gebruik aUe
beste verse ingredien
sleutel daar niet te veel aar
Antonio en Priscil!?SK°C<i I
in Italië, uitgeverij Schuirt S 4
prijs 85,-. ISBN 90 803795
pij Honda staan drie nieuwe i.
■Metsen: de VFR 88FI, die el]
F°nische benzine-inspuiting
kregen heeft, naast een lich
[frame en meer vermogen (1
If. De VT 1100C3 Aero is
(klassiek gestylede 'Harlï
toonleverbaar vanaf voorj?
'r een prijs die in elk gel
wer dan dertig mille
t. Een nieuwe 'naakte' fil
[jsde CB600 Hornet, die 96 pk e
«t achterwiel heeft. De mol
Nissan heeft de nieft
PP basis van het moe
Primera Wagon,
geshowd wordt, gaa
Har in productie in
derland. Vanaf april 1
He Pnmera Wagon
Nissan Design Europ
ransman Stéphane i
een Pininfarina-adep.
ontwerp. Volgens hen
u van vandaag
»Uet uiterlijk verraa