'Hoe kom je van algen af?' et Wim Nieuwe dranken overspoelen ft dorstig Nederland V Eerste wijnbeurs voor de consument tak DE STEM SURPLUS Familiebedrijf Stikstof Fantasierijk Baby !lï SÏÜSf'JBÜlirS!' STEM Lovend Proeven Gerda Uyttenbroek runt Vijfer-Info-Lijn Top tien Waterlelies Onderhoudsbeurt Trillingen Diesel-achtig Dlr i i i i i VRIJDAG 26 SEPTEMBER 1997 Een speen aan een slangetj e Door Hein Sluijter Wijnen uit Uruguay, een mierzoe te pikzwarte droplikeur, allerlei soorten alcoholhoudende vruch tenlimonades (alcopops), een bierlikeur en een speen aan een flexibel slangetje. Ziedaar een greep uit de voorraad, waarmee dorstig Nederland in de ko mende tijd overspoeld zal worden. Allemaal nieuwe producten die op de Drankenbeurs 1997 in de Utrechtse Jaarbeurs te proeven en te zien waren en die nu hun weg naar de consument moeten gaan vinden. Zo was daar dus wijn uit het Zuid- Amerikaanse Uruguay. Zo langza merhand beginnen alle niet-Europe- se wijnen op de Nederlandse markt terecht te komen. Tot nu toe zijn die wijnen een groot succes, zodat ver wacht mag worden dat nieuwkomer Uruguay met zijn gunstige kwaliteit prijsverhouding het ook wel goed zal doen. Voorlopig gaat het om enkele rode en witte soorten, waarvan de consumentenprijs hoogstwaarschijn lijk onder een tientje blijft. De witte zijn cépage-wijnen, elk ge maakt van één populair Frans drui- venras. Ik heb er twee geproefd, een sauvignon blanc en een chardonnay, beide van 1997 en dus op dit moment, omdat ze van het zuidelijk halfrond komen, een half jaar oud. De sauvig non was het meest overtuigend met zijn grassige geur en zijn verfrissende smaak. De chardonnay vertoonde op de tong weliswaar zoals het hoort een heel scala aan allerlei fruitsoorten, maar viel wat tegen in de zwakke geur en in de korte afdronk. De ontmoeting met de rode wijnen liep meteen uit op een aangename kennismaking. Ze waren verrassend goed, althans de twee houtgerijpte soorten van 1996 die ik mijn mond heb gehad. Ook hier weer Franse druiven: merlot en cabernet franc, waaraan in beide gevallen de minder bekende maar wel weer Franse druif tannat is toegevoegd. Franse druiven doen het goed in het Zuid-Ameri kaanse land. Bijna alle 22.000 hecta ren wijngaard zijn ermee beplant. De tannat/merlot kwam over met een krachtige neus van klein rood fruit, wat vanille en een soepele en toch pittige smaak. Een typische wijn voor bij het eten. Nog mooier was de tan- nat/cabernet franc waarvan ik de kwaliteit durf te vergelijken met een goede Bordeaux, zoals een Cru Bour geois uit de Médoc. Deze wijn zal met de jaren nóg beter worden. Het geproefde gezelschap Urugua- yaanse wijnen vindt zijn herkomst bij Castillo Viejo, een familiebedrijf dat jaarlijks bijna drie miljoen flessen wijn produceert in de provincie San José in het zuiden van het land, in de buurt van de Atlantische Oceaan. Op het gebied van wijnen (het wemelt er op de beurs van) is verder nog het vermelden waard een nieuwe genera tie Duitse wijnen. Zeven vooraan- De hands-free set voor baby's. staande producenten die normaal ge sproken eikaars concurrenten zijn, hebben een paar jaar geleden geza menlijk een project opgezet dat nu is uitgemond in de zeven Rebsorten- Profilweine. Zowel de flessen en de strakke, tekstarme etiketten lijken in de verste verte niet op wat we uit Duitsland gewend zijn. Ze ogen wat Franser. Het zijn allemaal wijnen uit één ras en daarmee volgen zij de in ternationale trend. Vijf hebben de riesling op het etiket staan. De overi ge twee zijn afkomstig van de rivaner (müller-thurgau) en de Weisser Bur- gunder. De droge, frisse serie is dui delijk een Duits antwoord op de nei ging van veel consumenten om te kie zen voor jonge, fruitige cépage-wij nen uit de nieuwe wijnlanden. Voor wie de wijn een paar dagen goed wil houden in een aangebroken fles lijkt er nu een concurrent van het be staande vacuümpompje te zijn opge staan. Het systeempje werkt met stikstof, wat op zich niet nieuw is maar voor het eerst is er nu wat voor de individuele gebruiker, de Corona. Tot nu toe was stikstof commercieel niet in kleine verpakking beschik baar. Via een patroontje dat goed is voor drie flessen kan de consument nu zelf stikstof op de resterende wijn in de fles spuiten. Met als resultaat dat (voor een paar dubbeltjes) alle lucht de fles verlaat en er dus geen oxydatie mogelijk is. Heel gewild bij jonge volwassenen zijn nog steeds de alcoholische fruit- drankjes, de alcopops. Dat was op de beurs eigenlijk niet zo te merken. Er was maar één grote stand met zoge heten Woody's te vinden. Vruchtenli monades met 4,7 procent alcohol, de sterkte van bier dus. Dat alcoholgehalte is ook de reden waarom er onlangs in Engeland groot gedonder rond dit product is ont staan. Ze zouden te zeer gericht zijn op jongeren onder de achttien. Op re clamefolders en in advertenties moet daar nu duidelijk worden vermeld, dat ze alleen verkocht mogen worden aan personen die 18 jaar of ouder zijn. Iets wat minister Borst van Volksgezondheid die het drankge bruik onder jongeren wil beteugelen, ook in Nederland wil invoeren. Weer anders zijn de vele soorten li keurachtige dranken met een alco holgehalte van rond de 20 procent. Ze dragen fantasierijke namen, zoals BRRR Der Saure, wat een drankje blijkt te zijn met zure vruchten en wodka. Advies op het etiket: na ge bruik schudden! Iets dergelijks is Wortegemsen But ler. Dat dient vóór het gebruik te worden geschud. Je kunt dit naar ci troen smakende spul behalve in de fles ook krijgen in een afgesloten bor relglaasje. En een Kleiner Feigling bestaat uit wodka met vijgensap. Het opmerkelijkste nieuwe product Bierlikeur en bierkaas uit Tilburg. in deze categorie is Drop Shot. De zeer zoete vloeistof is zo zwart en on doorzichtig als drop maar zijn kan. Het smaakt inderdaad naar sterkte drop, naar salmiak. Eén slok en de dropsmaak blijft een kwartier in je mond hangen. De doelgroep bestaat uit jongeren van 18 tot 24 jaar. Je zult het drankje zien in discotheken. Het is verder de vraag hoeveel soor ten mix-drank er nog op de markt komen. Het aantal mogelijkheden is oneindig groot. Nieuw is nu weer een drankje als Junglefefer, overgewaaid uit Denemarken. Het is een mengsel van rum met het sap van de tropische vruchten maracuja en cupuagu. De frisse smaak doet denken aan passie vruchten. Het is niet alleen een mixer. De producent beveelt het ook De Frans ogende Rebsorten-Profilweine uit Duitsland. FOTO FOTOSTUDIO ESWE aan als een kant-en-klaar-cocktail, een product dat overigens in .alle soorten en maten op de beurs aanwe zig was. Het consumeren van kant- en-klaar-cocktails lijkt een trend te worden, mede omdat ze het duurdere en tijdrovende zelf-mixen kunnen vervangen. Ook met bier kun je alle kanten op. Trappistenbrouwerij De Schaaps kooi uit Tilburg heeft twee nieuwe producten ontwikkeld, waarin La Trappe Dubbel is verwerkt. Het ene is de naar het klooster genoemde Ko ningshoeven Bierkaas. Zacht, aroma tisch en veertig plus. Je proeft wel geen bier, maar zonder dat vocht zou hij natuurlijk anders smaken. Het re cept is geheim. Datzelfde kan gezegd worden van de Bierlikeur met 30 pro cent alcohol. Het is gemaakt op basis van een in het klooster terug gevon den recept uit 1895. Zo'n beurs is er trouwens voor alle leeftijden. Zo liepen we ook nog de Hands-Free Set tegen het lijf, een constructie bedoeld voor baby's, die tenslotte ook moeten drinken. Het apparaat maakt het mogelijk de klei ne te voeden zonder dat pa of moe of het kind zelf de fles vast hoeven te houden. Met klittenband kan de fles op zijn plaats worden gehouden. Zo simpel is dat. Het belangrijkste is echter dat de speen aan een soepel slangetje is bevestigd, zodat dit es sentiële voorwerp niet op de grond kan vallen. Op die manier is het zelfs mogelijk, zo meldt de producent, om heel veel baby's tegelijk van melk te voorzien. En steeds je handen vrij. Volgens de gebruiksaanwijzing moet U eerst zelf even aan de speen zuigen. v„ofi jgöj-i aa.t?w! gankelijk is en waar de organisatie .*>ou - jectieve informatie garandeert. Er is gekozen voor een brede opzet. De l doeling is dat het evenement ieder aanspreken, zowel de liefhebber-; meer als de hobbyist en ook zij die bene» matig op een of andere manier bij wijn betrokken. De bezoeker kan zich laten n nemen op een reis langs tal van wijnlande langs klassieke zoals Frankrijk, Spanje li lië en Duitsland, maar ook langs de nienj herkomstgebieden in Zuid-Afrika, Chï Bulgarije, Nieuw-Zeeland of Uruguay. Oi Engeland is erbij. Zelfs Nederland. Het streven is omnietmii der dan 25 Nederlandse wijnproducent] naar de beurs te halen. Daar horen ook twee relatief grotere bij waarvan je deezamenlijke creatie van Peugeot en Linie van Marius van Stokkom in de Apostelhoeve van Hugo Hulst in. richt. Binnen de totale expositie-oppervla te van 6000 vierkante meter is voor Nede land 200 vierkante meter gereserveerd. Alle landenstands op deze beurs zijn zo ii richt dat onmiddellijk duidelijk is om wel nationaliteit het gaat. Dat gebeurt via raties, met bloemen en planten, met gastri nomie, met meubilair, met muziek, m kunst en met andere cultuur gebonden eli menten. Van elk land zal ook het in Nede land gevestigde wijnbureau aanwezig zij Dat bureau presenteert tevens producent! die te klein zijn om zich zelfstandig op de Door Hein Sluijter Voor de gewone consument die belan» ling heeft voor wijn, komt er voor het eerst Nederland een beurs. Tot nu toe werden er wel tal van wijnbii komsten georganiseerd, maar die hadden een commerciële inslag met het doel bma de wijnen van een of meerdere importeur verkopen óf zij waren slechts opgezet naar voren klapt ziet tot zijn genodigden, meestal vertegenwoordig,, Sat de hele stoel automatisch van de vakhandel en de pers. assl,s u In het Plantarium in Boskoop wordt r - naaI - b-J- Een gien van der Steen eot 406 Coupé is een plaatje. Het jste meisje van de klas. Van voren, opzij en van achter. Ruiten zonder jningen, dat staat exclusief. Wie de dadige rubbers; als de deur in het lat sluiten ze automatisch. Zijde- Als er een titel 'Mooiste auto van aar' bestond kon hij wat mij betreft de Peugeot 406 Coupé. 06 Coupé wordt een heel gewilde au- eugeot is deze maand gestart met de ing van de opvallende auto, die door ifarina in Turijn gestileerd én gepro- erd wordt. Dit jaar worden er 250 gederland geleverd. Zonder dat er naar een meter in gereden was ver- de Utrechtse importeur er al een dertig. En de Coupé kost toch De reacties waren zeldzaam iem en lovend, vooral over het uiter- De auto wordt geleverd met een J5 pk motor of een 3.0 V6 met 194 )e gelikte 406 wordt standaard uit- met abs, lichtmetalen velgen en airbag. De Coupé met 3.0 liter itbron kost 82.000,-. Het topmo- ïet lederen bekleding en uitgebreide -installatie, komt op een trotse ito treedt in het strijdperk met au- Isde Lancia Kappa Coupé, de Volvo en de Mercedes CLK. De Peugeot ,0 liter motor weegt 1433 kilo en is nvermoed zwaar. De auto stuurt beurs te manifesteren. De grotere produce ten zijn te vinden rondom de landenpan da^'heel erg strak en hij blijft on- 4. i. j 1. m Be nieste omstandigheden heel com- Centraal staat het dneeenheidspnmj Wijn is een product van drie factoren, zo de organisatie weten, het land van het karakter van de druif en de toewijdii van, de wijnmaker. Daar zou je nog twee derè aan toe kunnen voegen, de en het klimaat. Dat allemaal zal in een rol spelen. Vrijwel alle wijnen zijn te proeven. Voor» dat wil, zijn ze ook meteen te koop. Maat WijnSalon wil op de eerste plaats gpp.obje tieve informatiebron zijn, de bezoeker d kermis laten maken met de wereld wijn in al zijn facetten. Zo kun je ookm ien van der Steen ingespoten dieselmotoren n de orde van de dag. In oging diesels zuiniger en :r te maken verdwijnt de m S 'voorkamer-diesel' van begeleiding een zogeheten Tour de Sail leel Maar er Qok ben_ ryiohnn Trv Ti7/-ar>/-J/-in ïT/rmyfe I minrtnrt rtonruiHo i> maken. Er worden voorts lezingen gehoude workshops, dia- en videopresentaties wedstrijden waar zowel beginners als gevo derden aan deel kunnen nemen. Alle aciiip teiten zijn zo gekozen, dat elke seerde er aan mee kan doen. Wijnieni vooraf is helemaal niet nodig. Veelbelovend lijken aparte stands diep )I tot 126*"piT De wijnsoort of per druivenras zijn ingericl Voor liefhebbers is het leuk om te weten,! u^j. jan onder meer de momenteel beste van de wereld, een Canadese wijn vai oogstjaar 1996, deel uitmaakt van het bod. Bij de toegangsprijs is alles inbegrepi dus ook de proeverijen. Er worden zo'n SI bezoekers verwacht. De laatste dag vani beurs is gereserveerd voor vakhandel ent reca, WijnSalon in Boskoop, Italiëlaan 4, vlak bij NS-c busstation. Vr. 3-10 van 11 tot 20 uur, za. 4en» 10 van 11 tot 18 uur, ma. 6-10 niet voor publiek. Prijs/ 15 per persoon, 65 plus 10, kinderentol jaar gratis mits begeleid door volwassene. Tel.0? 4081143. if Otto-motoren met directe itofinjectie. spits af met de m gemaakte Carisma GDI Direct Inginition). De er motor die met indirecte 115 pk levert, brengt het Carisma vanaf oktober ca. 800 gul- de gewone Ca- 1-8, die 41.990,- kost. ie importeur geeft dat ex il terug aan de klant, want r, aldus Boudewijn Finson ltsubishi Nederland, zeker dat de overheid de GDI d jaar subsidieert omdat tor minstens 10 procent r draait dan zijn soortge- Door Anja Sparidaans Tegelijk met het aantal vijvers in de Nederlandse achtertuinen, stijgt ook het aantal problemen. Want een vijver aanleggen en on derhouden is niet zo gemakkelijk als het wellicht lijkt. Dat was drie jaar geleden reden voor vijverstichting Nuphar om de Vijfer-Info-Lijn in te stellen. Vijverbezitters kunnen daar ge durende het vijverseizoen dage lijks met al hun vragen en proble men terecht, Gerda Uyttenbroek, secretaris van de stichting, pro beert er een zo deskundig moge lijk antwoord op te geven. Ze kijkt terug op een druk sei zoen, waarin de telefoon zelden een dag heeft stilgestaan. Ruim Wie nadere informatie wil omtrent artikelen in deze bijlage, kan tijdens kantooruren bellen naar 076-5312344 of 076-5312272. Schriftelijk reageren kan ook. Het adres daarvoor is: De Stem, redactie Surplus, postbus 3229,4800 MB Breda. Eindredactie: Wim van Leest. vijfhonderd vijverbezitters bel den, ieder met gemiddeld vier vragen. Nu het seizoen is afgelo pen, heeft ze even de tijd om de balans op te maken. „Er is een aantal vragen dat steeds terug keert", concludeert ze. Ze heeft er een top tien van gemaakt. De meest gestelde vraag heeft nog altijd te maken met algen in de vijver,die het water troebel kun nen maken. „Bij navraag blijkt dat altijd om draadwier te gaan", weet Uyttenbroek. „Draadwier hoort bij het water en een klein beetje is voor alle levende wezens in het water van levensbelang," stelt ze. Ze vertelt de bellers dat het vaak vanzelf afneemt naarmate de zuurstofplanten in de vijver gro ter worden. „Zet veel zuurstof planten zoals gedoomd hoorn blad, waterpest en fonteinkruid uit. En als het kan het eerste jaar geen vissen, want een vijver is eerder op orde zonder vissen dan met," luidt haar advies. Ook te veel goudvissen en te veel voer in het water kunnen de algengroei bevorderen. Helpt dit niet dan is het uitschep pen van het teveel aan wier de enige remedie. Ze raadt het af om de vele middelen te gebruiken die 'een schone, heldere vijver' belo ven. „Nergens wordt vermeld wat in de middelen zit en hoelang ze werken. Meestal is dat van korte duur. Uiteindelijk komt het wier terug en kun je opnieuw middelen aan het water toevoegen. Ook nogal wat vijverbezitters blijken te worstelen met waterle lies die maar niet willen bloeien. Gerda Uyttenbroek noemt een aantal mogelijke oorzaken. „De vijver ligt niet in de zon, de lelie heeft geen kleirijke bodem gekre gen of de wortelstok is verrot om dat de snijvlakken onvoldoende zijn gedroogd." Bovendien blijken de exotische blauwe of gele cultivars die in de handel zijn, moeilijker te bloeien dan witte, inheemse waterlelies. Bellers krijgen bovendien het ad vies om de waterlelie bij voorkeur niet te kopen, maar om te probe ren een stek te bemachtigen van een rijk bloeiende plant. Op de derde plaats in de top tien van de meest gestelde vijverpro blemen staat de volgende vraag: Mijn vissen gaan dood, hoe kan dat? Uyttenbroek maakt hierbij een onderscheid tussen vijvers waarin de vis centraal staat (zoals een koi-vijver) en een natuurlijke vijver. De koi-vijver moet volgens haar goed schoongehouden wor den en eigenlijk hoort er een drain in. Gebeurt dat niet, dan wordt het water smerig en de vis ziek. Maar de meeste bellers hebben een min of meer natuurlijke vijver waarin meestal windes en goudel- ritsen zwemmen. „Dan ruimt men de vis op," stelt ze. „Als zo'n vis ziek wordt dan kan men wat huis- tuin-en keukenmiddeltjes probe ren, bijvoorbeeld een zoutbad of Betadine voor kapotte plekjes. Zeker niet te veel dokteren, zoals met koi's want de vis is het niet waard. Wel heeft het zin om de zieke vis tijdelijk af te zonderen om de andere vissen te bescher men." Het feit dat het vijverseizoen is afgelopen, betekent overigens niet dat de vijver nu geen aandacht meer behoeft. Tijdens de vijver cursus die Intratuin elk jaar geeft, wordt daaraan uitgebreid aan dacht besteed. Zo heeft de vijver in de herfst een grote onderhoudsbeurt nodig, waarbij zoveel mogelijk bladaf- val, leliebladeren en ander orga nisch afval uit het water gehaald moet worden. Dit najaarsonder- houd is nodig om problemem in het voorjaar te voorkomen. 'De vaak voorkomende vis- en kikker- sterfte in het vroege voorjaar wordt vaak veroorzaakt doordat er te veel organisch materiaal in de vijver aanwezig is', stelt de cursushandleiding. Om te voorkomen dat er veel bladafval in de vijver valt, is het raadzaam om een net boven de vijver te spannen. Het najaar de tijd is ook de tijd om oeverplanten flink terug te snoeien, hoewel het voorjaar daar eigenlijk een nog betere tijd voor is. Als ze daarna op de bodem worden gezet, kun nen ze in de winter niet doodvrie- zen. Inheemse planten kunnen blijven staan, want die zijn sowie so winterhard. Ook de eventuele vijverpomp moet voor de vorst uit de vijver worden gehaald. Die moet goed schoongemaakt worden en in een emmer water op een vorstvrije plaats overwinteren. Ook voor de schoonmaakbeurt van een even tuele filter is het najaar een goede tijd. Verder is het handig om zo'n twintig centimeter onder het wa teroppervlak een luchtpompje te plaatsen om te voorkomen dat de vijver in de winter dichtvriest. Volgens de handleiding is het ook mogelijk om een ijsvrijhouder te plaatsen, maar een pompje heeft als extra voordeel dat het dodelijk moerasgas (veroorzaakt door rot tende planten op de bodem) af voert. 'Aangezien de planten in de winter nauwelijks koolzuur ver bruiken, kan de hoeveelheid kool zuur gevaarlijk hoog oplopen in de diepere gedeelten', aldus de handleiding. 'Dit is schadelijk voor de vissen'. Vriest de vijver onverhoopt toch dicht, dan wordt door de kenners afgeraden om de vijver open te hakken. Door de trillingen kan de zwjemblaas van vissen namelijk knappen. Bovendien kan een fo lievijver lek raken door een vlijm scherpe ijsschots. En als het ge- snetuwd heeft, wordt geadviseerd om de sneeuw van het ijs af te ha llen,; waardoor er toch nog een beetje licht de vijver kan binnen dringen. Sommige zuurstofplant kunnen niet zonder. De Vijfer-Info-Lijn: 0165 320198. In ie herfst heeft de vijver een grote onderhoudsbeurt nodig. FOTO MARC BOLSIUS jshi, sinds een paar maan- Nederland vertegenwoor- >°r een fabrieksimporteur, op van de nieuwe mo de motor niet echt vermo- M te leveren verloopt het systeem heel anders dan Dan wordt het net een de zuigers comprimeren lucht en juist vóór het ugsmoment spuiten de 'U brandstof rechtstreeks ïbrandingsruimte. De in rinaakte GDI-motor heeft ""1 een zuiger met een erin en het inlaatka- naai staat boven op d' teert dus dieselmoto veel hoger de benzine! IP" lillik i IsvanAlebeek Eehnbwben autofabrikanten vrouwe Ibrprur °Tm hun nieuwste modellen aar IvprriJfu-i r,eclames maar vooral op ai litieevpt *^5S 6n badpakken met dozij: gezet om de aandacht te trekken van i tbe P^atIe reclame-combinatie lettpleen 61?de gekomen. De autoboe E en hftr u 8 op zaken als veiligheid, i K °UWbaa,rheid 111 de bijbehorende pweren vooral trendy koppels en jonge KT S1^°d,a ineens met een bijna-bl fn om de? rkap' Wim heet-ie en hij m Felicia VaIi 0l!)v1en van Nederland in een g I damesM (fSJechts f 22-995') te krijgen [ai'de) uï3 !n,lr(onder andere Viva, Elle Foperstpa T °Wr twee Pagma'® de j Nen proefrit1 u dat iS n0S niet alles: J5 op een ®aken in deze gele bolide, n Ize bH qv ?nd]e mt met Wim. [naar de sh 3 nU 6Cbt dat deel vrouwelijk b natn,ST00m ?purt °m een ritje te n l Skoda Nederlandlacbt verk°0Pleider k

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1997 | | pagina 22