'Hoe kom je van algen af?'
et Wim
Nieuwe dranken overspoelen ft dorstig Nederland
V
Eerste
wijnbeurs
voor de
consument
tak
DE STEM
SURPLUS
Familiebedrijf
Stikstof
Fantasierijk
Baby
!lï SÏÜSf'JBÜlirS!'
STEM
Lovend
Proeven
Gerda Uyttenbroek runt Vijfer-Info-Lijn
Top tien
Waterlelies
Onderhoudsbeurt
Trillingen
Diesel-achtig
Dlr
i i i i i
VRIJDAG 26 SEPTEMBER 1997
Een speen aan
een slangetj e
Door Hein Sluijter
Wijnen uit Uruguay, een mierzoe
te pikzwarte droplikeur, allerlei
soorten alcoholhoudende vruch
tenlimonades (alcopops), een
bierlikeur en een speen aan een
flexibel slangetje.
Ziedaar een greep uit de voorraad,
waarmee dorstig Nederland in de ko
mende tijd overspoeld zal worden.
Allemaal nieuwe producten die op de
Drankenbeurs 1997 in de Utrechtse
Jaarbeurs te proeven en te zien waren
en die nu hun weg naar de consument
moeten gaan vinden.
Zo was daar dus wijn uit het Zuid-
Amerikaanse Uruguay. Zo langza
merhand beginnen alle niet-Europe-
se wijnen op de Nederlandse markt
terecht te komen. Tot nu toe zijn die
wijnen een groot succes, zodat ver
wacht mag worden dat nieuwkomer
Uruguay met zijn gunstige kwaliteit
prijsverhouding het ook wel goed zal
doen. Voorlopig gaat het om enkele
rode en witte soorten, waarvan de
consumentenprijs hoogstwaarschijn
lijk onder een tientje blijft.
De witte zijn cépage-wijnen, elk ge
maakt van één populair Frans drui-
venras. Ik heb er twee geproefd, een
sauvignon blanc en een chardonnay,
beide van 1997 en dus op dit moment,
omdat ze van het zuidelijk halfrond
komen, een half jaar oud. De sauvig
non was het meest overtuigend met
zijn grassige geur en zijn verfrissende
smaak. De chardonnay vertoonde op
de tong weliswaar zoals het hoort een
heel scala aan allerlei fruitsoorten,
maar viel wat tegen in de zwakke
geur en in de korte afdronk.
De ontmoeting met de rode wijnen
liep meteen uit op een aangename
kennismaking. Ze waren verrassend
goed, althans de twee houtgerijpte
soorten van 1996 die ik mijn mond
heb gehad. Ook hier weer Franse
druiven: merlot en cabernet franc,
waaraan in beide gevallen de minder
bekende maar wel weer Franse druif
tannat is toegevoegd. Franse druiven
doen het goed in het Zuid-Ameri
kaanse land. Bijna alle 22.000 hecta
ren wijngaard zijn ermee beplant.
De tannat/merlot kwam over met een
krachtige neus van klein rood fruit,
wat vanille en een soepele en toch
pittige smaak. Een typische wijn voor
bij het eten. Nog mooier was de tan-
nat/cabernet franc waarvan ik de
kwaliteit durf te vergelijken met een
goede Bordeaux, zoals een Cru Bour
geois uit de Médoc. Deze wijn zal met
de jaren nóg beter worden.
Het geproefde gezelschap Urugua-
yaanse wijnen vindt zijn herkomst bij
Castillo Viejo, een familiebedrijf dat
jaarlijks bijna drie miljoen flessen
wijn produceert in de provincie San
José in het zuiden van het land, in de
buurt van de Atlantische Oceaan.
Op het gebied van wijnen (het wemelt
er op de beurs van) is verder nog het
vermelden waard een nieuwe genera
tie Duitse wijnen. Zeven vooraan-
De hands-free set voor baby's.
staande producenten die normaal ge
sproken eikaars concurrenten zijn,
hebben een paar jaar geleden geza
menlijk een project opgezet dat nu is
uitgemond in de zeven Rebsorten-
Profilweine. Zowel de flessen en de
strakke, tekstarme etiketten lijken in
de verste verte niet op wat we uit
Duitsland gewend zijn. Ze ogen wat
Franser. Het zijn allemaal wijnen uit
één ras en daarmee volgen zij de in
ternationale trend. Vijf hebben de
riesling op het etiket staan. De overi
ge twee zijn afkomstig van de rivaner
(müller-thurgau) en de Weisser Bur-
gunder. De droge, frisse serie is dui
delijk een Duits antwoord op de nei
ging van veel consumenten om te kie
zen voor jonge, fruitige cépage-wij
nen uit de nieuwe wijnlanden.
Voor wie de wijn een paar dagen goed
wil houden in een aangebroken fles
lijkt er nu een concurrent van het be
staande vacuümpompje te zijn opge
staan. Het systeempje werkt met
stikstof, wat op zich niet nieuw is
maar voor het eerst is er nu wat voor
de individuele gebruiker, de Corona.
Tot nu toe was stikstof commercieel
niet in kleine verpakking beschik
baar. Via een patroontje dat goed is
voor drie flessen kan de consument
nu zelf stikstof op de resterende wijn
in de fles spuiten. Met als resultaat
dat (voor een paar dubbeltjes) alle
lucht de fles verlaat en er dus geen
oxydatie mogelijk is.
Heel gewild bij jonge volwassenen
zijn nog steeds de alcoholische fruit-
drankjes, de alcopops. Dat was op de
beurs eigenlijk niet zo te merken. Er
was maar één grote stand met zoge
heten Woody's te vinden. Vruchtenli
monades met 4,7 procent alcohol, de
sterkte van bier dus.
Dat alcoholgehalte is ook de reden
waarom er onlangs in Engeland groot
gedonder rond dit product is ont
staan. Ze zouden te zeer gericht zijn
op jongeren onder de achttien. Op re
clamefolders en in advertenties moet
daar nu duidelijk worden vermeld,
dat ze alleen verkocht mogen worden
aan personen die 18 jaar of ouder
zijn. Iets wat minister Borst van
Volksgezondheid die het drankge
bruik onder jongeren wil beteugelen,
ook in Nederland wil invoeren.
Weer anders zijn de vele soorten li
keurachtige dranken met een alco
holgehalte van rond de 20 procent. Ze
dragen fantasierijke namen, zoals
BRRR Der Saure, wat een drankje
blijkt te zijn met zure vruchten en
wodka. Advies op het etiket: na ge
bruik schudden!
Iets dergelijks is Wortegemsen But
ler. Dat dient vóór het gebruik te
worden geschud. Je kunt dit naar ci
troen smakende spul behalve in de
fles ook krijgen in een afgesloten bor
relglaasje. En een Kleiner Feigling
bestaat uit wodka met vijgensap.
Het opmerkelijkste nieuwe product
Bierlikeur en bierkaas uit Tilburg.
in deze categorie is Drop Shot. De
zeer zoete vloeistof is zo zwart en on
doorzichtig als drop maar zijn kan.
Het smaakt inderdaad naar sterkte
drop, naar salmiak. Eén slok en de
dropsmaak blijft een kwartier in je
mond hangen. De doelgroep bestaat
uit jongeren van 18 tot 24 jaar. Je zult
het drankje zien in discotheken.
Het is verder de vraag hoeveel soor
ten mix-drank er nog op de markt
komen. Het aantal mogelijkheden is
oneindig groot. Nieuw is nu weer een
drankje als Junglefefer, overgewaaid
uit Denemarken. Het is een mengsel
van rum met het sap van de tropische
vruchten maracuja en cupuagu. De
frisse smaak doet denken aan passie
vruchten. Het is niet alleen een
mixer. De producent beveelt het ook
De Frans ogende Rebsorten-Profilweine uit Duitsland.
FOTO FOTOSTUDIO ESWE
aan als een kant-en-klaar-cocktail,
een product dat overigens in .alle
soorten en maten op de beurs aanwe
zig was. Het consumeren van kant-
en-klaar-cocktails lijkt een trend te
worden, mede omdat ze het duurdere
en tijdrovende zelf-mixen kunnen
vervangen.
Ook met bier kun je alle kanten op.
Trappistenbrouwerij De Schaaps
kooi uit Tilburg heeft twee nieuwe
producten ontwikkeld, waarin La
Trappe Dubbel is verwerkt. Het ene
is de naar het klooster genoemde Ko
ningshoeven Bierkaas. Zacht, aroma
tisch en veertig plus. Je proeft wel
geen bier, maar zonder dat vocht zou
hij natuurlijk anders smaken. Het re
cept is geheim. Datzelfde kan gezegd
worden van de Bierlikeur met 30 pro
cent alcohol. Het is gemaakt op basis
van een in het klooster terug gevon
den recept uit 1895.
Zo'n beurs is er trouwens voor alle
leeftijden. Zo liepen we ook nog de
Hands-Free Set tegen het lijf, een
constructie bedoeld voor baby's, die
tenslotte ook moeten drinken. Het
apparaat maakt het mogelijk de klei
ne te voeden zonder dat pa of moe of
het kind zelf de fles vast hoeven te
houden. Met klittenband kan de fles
op zijn plaats worden gehouden. Zo
simpel is dat. Het belangrijkste is
echter dat de speen aan een soepel
slangetje is bevestigd, zodat dit es
sentiële voorwerp niet op de grond
kan vallen. Op die manier is het zelfs
mogelijk, zo meldt de producent, om
heel veel baby's tegelijk van melk te
voorzien. En steeds je handen vrij.
Volgens de gebruiksaanwijzing moet
U eerst zelf even aan de speen zuigen.
v„ofi jgöj-i aa.t?w!
gankelijk is en waar de organisatie .*>ou -
jectieve informatie garandeert.
Er is gekozen voor een brede opzet. De l
doeling is dat het evenement ieder
aanspreken, zowel de liefhebber-;
meer als de hobbyist en ook zij die bene»
matig op een of andere manier bij wijn
betrokken. De bezoeker kan zich laten n
nemen op een reis langs tal van wijnlande
langs klassieke zoals Frankrijk, Spanje li
lië en Duitsland, maar ook langs de nienj
herkomstgebieden in Zuid-Afrika, Chï
Bulgarije, Nieuw-Zeeland of Uruguay. Oi
Engeland is erbij.
Zelfs Nederland. Het streven is omnietmii
der dan 25 Nederlandse wijnproducent]
naar de beurs te halen. Daar horen ook
twee relatief grotere bij waarvan je deezamenlijke creatie van Peugeot en
Linie van Marius van Stokkom in
de Apostelhoeve van Hugo Hulst in.
richt. Binnen de totale expositie-oppervla
te van 6000 vierkante meter is voor Nede
land 200 vierkante meter gereserveerd.
Alle landenstands op deze beurs zijn zo ii
richt dat onmiddellijk duidelijk is om wel
nationaliteit het gaat. Dat gebeurt via
raties, met bloemen en planten, met gastri
nomie, met meubilair, met muziek, m
kunst en met andere cultuur gebonden eli
menten. Van elk land zal ook het in Nede
land gevestigde wijnbureau aanwezig zij
Dat bureau presenteert tevens producent!
die te klein zijn om zich zelfstandig op de
Door Hein Sluijter
Voor de gewone consument die belan»
ling heeft voor wijn, komt er voor het eerst
Nederland een beurs.
Tot nu toe werden er wel tal van wijnbii
komsten georganiseerd, maar die hadden
een commerciële inslag met het doel bma
de wijnen van een of meerdere importeur
verkopen óf zij waren slechts opgezet naar voren klapt ziet tot zijn
genodigden, meestal vertegenwoordig,, Sat de hele stoel automatisch
van de vakhandel en de pers. assl,s u
In het Plantarium in Boskoop wordt r - naaI - b-J-
Een
gien van der Steen
eot 406 Coupé is een plaatje. Het
jste meisje van de klas. Van voren,
opzij en van achter. Ruiten zonder
jningen,
dat staat exclusief. Wie de
dadige rubbers; als de deur in het
lat sluiten ze automatisch. Zijde-
Als er een titel 'Mooiste auto van
aar' bestond kon hij wat mij betreft
de Peugeot 406 Coupé.
06 Coupé wordt een heel gewilde au-
eugeot is deze maand gestart met de
ing van de opvallende auto, die door
ifarina in Turijn gestileerd én gepro-
erd wordt. Dit jaar worden er 250
gederland geleverd. Zonder dat er
naar een meter in gereden was ver-
de Utrechtse importeur er al een
dertig. En de Coupé kost toch
De reacties waren zeldzaam
iem en lovend, vooral over het uiter-
De auto wordt geleverd met een
J5 pk motor of een 3.0 V6 met 194
)e gelikte 406 wordt standaard uit-
met abs, lichtmetalen velgen en
airbag. De Coupé met 3.0 liter
itbron kost 82.000,-. Het topmo-
ïet lederen bekleding en uitgebreide
-installatie, komt op een trotse
ito treedt in het strijdperk met au-
Isde Lancia Kappa Coupé, de Volvo
en de Mercedes CLK. De Peugeot
,0 liter motor weegt 1433 kilo en is
nvermoed zwaar. De auto stuurt
beurs te manifesteren. De grotere produce
ten zijn te vinden rondom de landenpan da^'heel erg strak en hij blijft on-
4. i. j 1. m Be nieste omstandigheden heel com-
Centraal staat het dneeenheidspnmj
Wijn is een product van drie factoren, zo
de organisatie weten, het land van
het karakter van de druif en de toewijdii
van, de wijnmaker. Daar zou je nog twee
derè aan toe kunnen voegen, de
en het klimaat. Dat allemaal zal in
een rol spelen.
Vrijwel alle wijnen zijn te proeven. Voor»
dat wil, zijn ze ook meteen te koop. Maat
WijnSalon wil op de eerste plaats gpp.obje
tieve informatiebron zijn, de bezoeker d
kermis laten maken met de wereld
wijn in al zijn facetten. Zo kun je ookm
ien van der Steen
ingespoten dieselmotoren
n de orde van de dag. In
oging diesels zuiniger en
:r te maken verdwijnt de
m S 'voorkamer-diesel' van
begeleiding een zogeheten Tour de Sail leel Maar er Qok ben_
ryiohnn Trv Ti7/-ar>/-J/-in ïT/rmyfe I minrtnrt rtonruiHo i>
maken. Er worden voorts lezingen gehoude
workshops, dia- en videopresentaties
wedstrijden waar zowel beginners als gevo
derden aan deel kunnen nemen. Alle aciiip
teiten zijn zo gekozen, dat elke
seerde er aan mee kan doen. Wijnieni
vooraf is helemaal niet nodig.
Veelbelovend lijken aparte stands diep )I tot 126*"piT De
wijnsoort of per druivenras zijn ingericl
Voor liefhebbers is het leuk om te weten,! u^j. jan
onder meer de momenteel beste
van de wereld, een Canadese wijn vai
oogstjaar 1996, deel uitmaakt van het
bod. Bij de toegangsprijs is alles inbegrepi
dus ook de proeverijen. Er worden zo'n SI
bezoekers verwacht. De laatste dag vani
beurs is gereserveerd voor vakhandel ent
reca,
WijnSalon in Boskoop, Italiëlaan 4, vlak bij NS-c
busstation. Vr. 3-10 van 11 tot 20 uur, za. 4en»
10 van 11 tot 18 uur, ma. 6-10 niet voor publiek.
Prijs/ 15 per persoon, 65 plus 10, kinderentol
jaar gratis mits begeleid door volwassene. Tel.0?
4081143.
if Otto-motoren met directe
itofinjectie.
spits af met de
m gemaakte Carisma GDI
Direct Inginition). De
er motor die met indirecte
115 pk levert, brengt het
Carisma
vanaf oktober ca. 800 gul-
de gewone Ca-
1-8, die 41.990,- kost.
ie importeur geeft dat ex
il terug aan de klant, want
r, aldus Boudewijn Finson
ltsubishi Nederland, zeker
dat de overheid de GDI
d jaar subsidieert omdat
tor minstens 10 procent
r draait dan zijn soortge-
Door Anja Sparidaans
Tegelijk met het aantal vijvers in
de Nederlandse achtertuinen,
stijgt ook het aantal problemen.
Want een vijver aanleggen en on
derhouden is niet zo gemakkelijk
als het wellicht lijkt.
Dat was drie jaar geleden reden
voor vijverstichting Nuphar om
de Vijfer-Info-Lijn in te stellen.
Vijverbezitters kunnen daar ge
durende het vijverseizoen dage
lijks met al hun vragen en proble
men terecht, Gerda Uyttenbroek,
secretaris van de stichting, pro
beert er een zo deskundig moge
lijk antwoord op te geven.
Ze kijkt terug op een druk sei
zoen, waarin de telefoon zelden
een dag heeft stilgestaan. Ruim
Wie nadere informatie wil omtrent
artikelen in deze bijlage, kan
tijdens kantooruren bellen naar
076-5312344 of 076-5312272.
Schriftelijk reageren kan ook.
Het adres daarvoor is:
De Stem, redactie Surplus,
postbus 3229,4800 MB Breda.
Eindredactie: Wim van Leest.
vijfhonderd vijverbezitters bel
den, ieder met gemiddeld vier
vragen. Nu het seizoen is afgelo
pen, heeft ze even de tijd om de
balans op te maken. „Er is een
aantal vragen dat steeds terug
keert", concludeert ze. Ze heeft er
een top tien van gemaakt.
De meest gestelde vraag heeft nog
altijd te maken met algen in de
vijver,die het water troebel kun
nen maken. „Bij navraag blijkt
dat altijd om draadwier te gaan",
weet Uyttenbroek. „Draadwier
hoort bij het water en een klein
beetje is voor alle levende wezens
in het water van levensbelang,"
stelt ze.
Ze vertelt de bellers dat het vaak
vanzelf afneemt naarmate de
zuurstofplanten in de vijver gro
ter worden. „Zet veel zuurstof
planten zoals gedoomd hoorn
blad, waterpest en fonteinkruid
uit. En als het kan het eerste jaar
geen vissen, want een vijver is
eerder op orde zonder vissen dan
met," luidt haar advies. Ook te
veel goudvissen en te veel voer in
het water kunnen de algengroei
bevorderen.
Helpt dit niet dan is het uitschep
pen van het teveel aan wier de
enige remedie. Ze raadt het af om
de vele middelen te gebruiken die
'een schone, heldere vijver' belo
ven. „Nergens wordt vermeld wat
in de middelen zit en hoelang ze
werken. Meestal is dat van korte
duur. Uiteindelijk komt het wier
terug en kun je opnieuw middelen
aan het water toevoegen.
Ook nogal wat vijverbezitters
blijken te worstelen met waterle
lies die maar niet willen bloeien.
Gerda Uyttenbroek noemt een
aantal mogelijke oorzaken. „De
vijver ligt niet in de zon, de lelie
heeft geen kleirijke bodem gekre
gen of de wortelstok is verrot om
dat de snijvlakken onvoldoende
zijn gedroogd."
Bovendien blijken de exotische
blauwe of gele cultivars die in de
handel zijn, moeilijker te bloeien
dan witte, inheemse waterlelies.
Bellers krijgen bovendien het ad
vies om de waterlelie bij voorkeur
niet te kopen, maar om te probe
ren een stek te bemachtigen van
een rijk bloeiende plant.
Op de derde plaats in de top tien
van de meest gestelde vijverpro
blemen staat de volgende vraag:
Mijn vissen gaan dood, hoe kan
dat? Uyttenbroek maakt hierbij
een onderscheid tussen vijvers
waarin de vis centraal staat (zoals
een koi-vijver) en een natuurlijke
vijver. De koi-vijver moet volgens
haar goed schoongehouden wor
den en eigenlijk hoort er een drain
in. Gebeurt dat niet, dan wordt
het water smerig en de vis ziek.
Maar de meeste bellers hebben
een min of meer natuurlijke vijver
waarin meestal windes en goudel-
ritsen zwemmen. „Dan ruimt men
de vis op," stelt ze. „Als zo'n vis
ziek wordt dan kan men wat huis-
tuin-en keukenmiddeltjes probe
ren, bijvoorbeeld een zoutbad of
Betadine voor kapotte plekjes.
Zeker niet te veel dokteren, zoals
met koi's want de vis is het niet
waard. Wel heeft het zin om de
zieke vis tijdelijk af te zonderen
om de andere vissen te bescher
men."
Het feit dat het vijverseizoen is
afgelopen, betekent overigens niet
dat de vijver nu geen aandacht
meer behoeft. Tijdens de vijver
cursus die Intratuin elk jaar geeft,
wordt daaraan uitgebreid aan
dacht besteed.
Zo heeft de vijver in de herfst een
grote onderhoudsbeurt nodig,
waarbij zoveel mogelijk bladaf-
val, leliebladeren en ander orga
nisch afval uit het water gehaald
moet worden. Dit najaarsonder-
houd is nodig om problemem in
het voorjaar te voorkomen. 'De
vaak voorkomende vis- en kikker-
sterfte in het vroege voorjaar
wordt vaak veroorzaakt doordat
er te veel organisch materiaal in
de vijver aanwezig is', stelt de
cursushandleiding.
Om te voorkomen dat er veel
bladafval in de vijver valt, is het
raadzaam om een net boven de
vijver te spannen. Het najaar de
tijd is ook de tijd om oeverplanten
flink terug te snoeien, hoewel het
voorjaar daar eigenlijk een nog
betere tijd voor is. Als ze daarna
op de bodem worden gezet, kun
nen ze in de winter niet doodvrie-
zen. Inheemse planten kunnen
blijven staan, want die zijn sowie
so winterhard.
Ook de eventuele vijverpomp
moet voor de vorst uit de vijver
worden gehaald. Die moet goed
schoongemaakt worden en in een
emmer water op een vorstvrije
plaats overwinteren. Ook voor de
schoonmaakbeurt van een even
tuele filter is het najaar een goede
tijd.
Verder is het handig om zo'n
twintig centimeter onder het wa
teroppervlak een luchtpompje te
plaatsen om te voorkomen dat de
vijver in de winter dichtvriest.
Volgens de handleiding is het ook
mogelijk om een ijsvrijhouder te
plaatsen, maar een pompje heeft
als extra voordeel dat het dodelijk
moerasgas (veroorzaakt door rot
tende planten op de bodem) af
voert. 'Aangezien de planten in de
winter nauwelijks koolzuur ver
bruiken, kan de hoeveelheid kool
zuur gevaarlijk hoog oplopen in
de diepere gedeelten', aldus de
handleiding. 'Dit is schadelijk
voor de vissen'.
Vriest de vijver onverhoopt toch
dicht, dan wordt door de kenners
afgeraden om de vijver open te
hakken. Door de trillingen kan de
zwjemblaas van vissen namelijk
knappen. Bovendien kan een fo
lievijver lek raken door een vlijm
scherpe ijsschots. En als het ge-
snetuwd heeft, wordt geadviseerd
om de sneeuw van het ijs af te ha
llen,; waardoor er toch nog een
beetje licht de vijver kan binnen
dringen. Sommige zuurstofplant
kunnen niet zonder.
De Vijfer-Info-Lijn: 0165 320198.
In ie herfst heeft de vijver een
grote onderhoudsbeurt nodig.
FOTO MARC BOLSIUS
jshi, sinds een paar maan-
Nederland vertegenwoor-
>°r een fabrieksimporteur,
op van de nieuwe mo
de motor niet echt vermo-
M te leveren verloopt het
systeem heel anders dan
Dan wordt het net een
de zuigers comprimeren
lucht en juist vóór het
ugsmoment spuiten de
'U brandstof rechtstreeks
ïbrandingsruimte. De in
rinaakte GDI-motor heeft
""1 een zuiger met een
erin en het inlaatka-
naai staat
boven op d'
teert dus
dieselmoto
veel hoger
de benzine!
IP" lillik i
IsvanAlebeek
Eehnbwben autofabrikanten vrouwe
Ibrprur °Tm hun nieuwste modellen aar
IvprriJfu-i r,eclames maar vooral op ai
litieevpt *^5S 6n badpakken met dozij:
gezet om de aandacht te trekken van
i tbe P^atIe reclame-combinatie
lettpleen 61?de gekomen. De autoboe
E en hftr u 8 op zaken als veiligheid, i
K °UWbaa,rheid 111 de bijbehorende
pweren vooral trendy koppels en jonge
KT S1^°d,a ineens met een bijna-bl
fn om de? rkap' Wim heet-ie en hij m
Felicia VaIi 0l!)v1en van Nederland in een g
I damesM (fSJechts f 22-995') te krijgen
[ai'de) uï3 !n,lr(onder andere Viva, Elle
Foperstpa T °Wr twee Pagma'® de j
Nen proefrit1 u dat iS n0S niet alles:
J5 op een ®aken in deze gele bolide, n
Ize bH qv ?nd]e mt met Wim.
[naar de sh 3 nU 6Cbt dat deel vrouwelijk b
natn,ST00m ?purt °m een ritje te n
l Skoda Nederlandlacbt verk°0Pleider k