)E STEM Hoe je met twaalf man twintig kilo pompoen soldaat maakt ze Sandra Kleintje ,Prfeen- r*Letterbak** 0 076-5811733 0162-688084 it bij ons verder dan.. Avondvullend Lawine Amerikaans Halloween Variety's*** Algemeen voor jezelf beginnen edrijf en Klussenbedrijf ateur stopping oppingsbedrijf Tapijtrein. Tapijt vuil? voor 100,- Pompoenpuree Pompoensoep met zeeduivel Pompoensoufflé Pompoenpannenkoeken Gefriti rde pompoen Stoofschotel met pompoen Pompoenzaden Pompoenbrood Aanbod van dranken steeds gevarieerder 406 coupé is een plaatje van een auto x 55( Sur/ m u s 11111 VRIJDAG 26 SEPTEMBER 1997 E1 weer overal te (ken, pompoenen. Naast itdeuren, op vensterban- op een Frans klapstoel- op het terras, gewoon js de weg. En zowat de [middenstand moet in de- ijd van het jaar zijn zaak etalage versieren met jpoenen. Je zou haast ver- ei dat je pompoenen ook roon kuilt eten. (LeiCoopmans Verzamel hier alle tters uit de vakjes met n ster. Maak met deze itters een plaatsnaam in de balk van de dagoplossing. t.'"ovA Een Kleintje plaatsen: resultaten boeken. onze vaste meisjes, neisjes voor U worden (bijna) altijd Uw keuze 3 wijn behoeft geen ik trio's. Ned, meisje welkom NISPEN Silvia blondje, ontvangt privé ma/vri, va. 11 -22 uur 0165-365803. Klundert,Oosterstraat 17.3 nw sexy dames in lingerie, 10-23 rna-zo 0168-405225 gewoon het verkeerde d gebruikt. Het pompoen- itje dat ik enkele jaren gele- i in het kweekkasje had op- rokken en uitgeplant op de had mij enkele fame eenpanspompoenen len opleveren. Maar het de mij een reus. Een beer meer dan dertig kilo. De iwagen kwam er aan te pas hem naar huis te slepen, doe je met zo'n kanjer? Wij len hem niet aan de voor- i leggen als een pronkappel, Hij was tenslotte een wenste vrucht. Maar nu hij toch was, besloten wij aanvaarden als een ge- ük van de goden en er iets mders mee te doen. I lekker oppeuzelen was een [ilijkheid. Maar hoe lang eet ut zijn vieren van zeg twin- ïïo pompoen-schoon-aan- laak? Stel je kunt een pond persoon per dag wegwerken, zijn twee kilo per dag. Het uitzicht tien dagen aan een i pompoen te moeten eten, wraakte spontaan een lich- atiperistaltische beweging (maagstreek. bedachten we een list. We gden acht vrienden uit van we wisten dat ze wel eens «poen aten om samen met in een avondvullende cere- ieel dit geschenk uit de he lot ons te nemen. Want wei- in het leven is zo aangenaam goede maaltijd met goe- vrienden en goede wijn. En ebben weinet zijn twaalven herfstavond zoekge- ikt met het op rituele wijze hten en verwerken van één Mpompoen. beurten waren we in de bi aan het werk. We aten lijk zachte crèmige pom- *TOp, gefrituurde pom- pompoensoufflé kruidige pompoen- jven uit de oven en tenslotte Een ter gelegenheid van Halloween uitgesneden pompoen. D e gulle vrucht een pompoentoetje met caramel, kirsch en crème fraiche. Om de gaatjes op te vullen waren er crackers met pompoenchutney, die door een van de gasten een seizoen eerder al was vervaar digd. En dat alles werd rijkelijk begoten met een lichte pruimen- rosé van eigen huis. Een lawine van pompoenen dendert deze maanden door het land. Het lijkt niet alleen elk jaar erger te worden, het is ook zo. Pompoenen aan steeds meer voordeuren, op tuinbanken, Franse klapstoeltjes, in kisten langs de weg, winkels vol. Vrij wel allemaal decoratie. De eters zitten vooral in de hoek van de vegetariërs en de buitenlanders. Een woordvoerder van de ZON- veiling in Grubbenvorst schat dat de aanvoer van pompoenen de laatste drie jaar elk jaar is verdubbeld en dat van die aan voer slechts een kwart op de groentenveiling wordt verhan deld, als voedsel dus, en drie kwart op de bloemenveiling als sierproduct. Voor de tuinders die pompoenen leveren is het voorlopig nog een bijteelt. Ze brengen wat naar de veiling en verkopen aan huis. Tuinders die van pompoen de hoofdteelt hebben gemaakt, kent de ZON-woordvoerder nog niet. Tineke Huizing van De Pompoenerie in Nieuwe Weer- dinge bij Emmen kent wel tuin ders die tot commerciële teelt zijn overgegaan en die dit jaar vier tot elf hectare hebben aan geplant. In Amerika lachen ze om zulke kleine lapjes. Maar Amerika, en dan vooral Latijns-Amerika, is dan ook het thuisland van de pompoen. In Mexicaanse grot ten is pompoenzaad gevonden van negenduizend jaar oud. Het zojuist bij uitgeverij Terra ver schenen boek Pompoenen en kalebassen toont een wonder schone foto van een immens pompoenenveld in Californië met vele honderden intens oran je pompoenen. Ze wordt in Amerika uiteraard in velerlei gerechten genuttigd, maar de pompoen staat daar, net als in Canada, in oktober het meest in de publiciteit als er overal wed strijden plaatsvinden wie dat jaar de zwaarste pompoen heeft kunnen kweken. De grootste, de dikste, de zwaarste... typisch Amerikaans. Er is zelfs een heu se World Pumpkin Confedera tion, die een soort wereldkam pioenschap organiseert. We reldrecordhouder is voorlopig het echtpaar Nathan en Paula Zehr's uit New York, dat vorig jaar een pompoen op de weeg schaal bracht van 1.061 pounds en dat is omgerekend 481 kilo. U leest het goed: vierhonderde- enentachtig kilo! Het kweken van deze masto donten begin ook in Nederland de kop op te steken. De Pom poenerie in Nieuw Weerdinge bij Emmen organiseert net als vorig jaar, ook dit jaar weer een wedstrijd tijdens een pompoe- nenmarkt die vandaag en mor gen plaatsvindt. Dichter bij huis houdt Natuurmuseum Asten van 18 tot en met 26 oktober de pompoendagen met een interna tionale pompoenenshow en met wedstrijden voor de zwaarste, de grootste, de mooiste collectie en de mooiste pompoenschik king. Scholen kunnen boven dien meedoen in de categorie pompoenlantaarns en -maskers. Dat brengt me op een geheel an der traditioneel gebruik van de pompoen: als lantaarn. Als wij hier het feest van Allerheiligen en Allerzielen vieren branden in heel Amerika de Halloween- lantaarns, gemaakt van uitge holde pompoenen. Het Hallo- weenfeest is het feest van de do lende zielen, die geen rust kun nen vinden. Oude legendes ver tellen dat in de nacht van 31 ok tober op 1 november de geesten van de overledenen uit de gra ven komen om de warmte op te- zoeken van hun vroegere huis. Om te voorkomen dat zo'n geest je woning binnendringt, moet je voedsel aan je voordeur leggen of een holle pompoen waarin een gezicht is uitgesneden en vervolgens een brandende kaars is geplaatst. Bij het zien van dit spookachtig gezicht willen de spoken wel maken dat ze weg komen. Een pompoen dient dus voor heel wat meer dan alleen voor de sier. Het boek Pompoenen Kalebassen - in de tuin, in en om het huis, in de keuken stipt heel wat van die gebruiksmogelijk heden aan. Het beschrijft de be langrijkste soorten, geeft een handleiding voor het zelf kwe ken, doet wat suggesties voor knutselwerk met pompoenen, maar is toch het meest waarde vol vanwege de vele recepten voor pompoengerechten: soe pen, taarten, quiches, broden, stoofschotels, salades, cakes, koekjes, pudding, jams en chut neys. O ja. Toen onze pompoenparty ruim na middernacht ten einde liep en de gasten wankelend van pompoen en pruimenwijn af scheid namen, kregen ze stuk voor stuk nog een flinke schijf pompoen mee naar huis. Voor slechtere tijden. Caroline Boisset - Pompoenen Ka lebassen, uitgeverij Terra, 39,90. Veel over pompoenen is ook te vin den op Internet: (http://www.athe- net.net -dang/pumpkins.html) Begin het weekend goed met ondeugende snoepjes! Discr. ingang. 076-5221051 Roosendaal ....Pret in BED! Hoge hakkenJarretelle 2 dames0165-556410. K S helpt je op weg! 076-5 422 506 jen, daken, voegwerken, en, verstoppingen, inz. Dag en nacht nr. itsen van PVC dakgoten. Goed, beter: 176-5657977/06-52782837 Geen nood!! Ketar reinig' uw tapijt als nieuw. PW", teer van onze AKTIE en la UW HUISKAMER reinigen Bel voor inl. of afspraak 0167-567002. ^poenen en kalebassen. Een pompoen-akker in Californië. FOTO'S UIT POMPOENEN KALEBASSEN meeste pompoengerechten wordt gebruik gemaakt van een ttpoenpuree. Snij de pompoen in grote parten, schil deze en snij ze wme blokjes. Kook de blokjes een klein kwartier in een pan met "mg water en zout. Wrijf de gare massa met een pannenlikker fijn W een zeef en doe ze in dozen in de diepvries tot u ze nodig hebt. 1 kilo geschilde pompoenblokjes met een halve venkelknol in een Pan- D°e er een halve liter groentenbouillon, wat zout en peper len breng aan de kook. Laat een half uur koken. Pocheer een pond ™mvel of kabeljauw tien minuten lang in een halve liter melk. Fjwjder graten en snij de vis in stukjes. Pureer de gare pompoen en tl, doe er de melk en de vis bij en voeg zout en peper toe. Verwarm geheel al roerend. Niet koken. Voor het opdienen een klontje boter °°r roeren en elk bord garneren met een takje venkelgroen. gepureerde pompoen in een ovenschotel. Meng vier eier- ®S| 1®" S13® geraspte kaas, wat bieslook, peper en tamari. Schep oorheen het opgeklopte eiwit van de 4 eieren. Schenk dit over de poen in de ovenschotel, strooi er eventueel wat havervlokken, se- ad, zonnebloem- of pompoenpitten op en bak het in een voor- armde oven op stand 5 in ongeveer een half uur. iart u?3,601 k°m een pond bloem, een kwart theelepel zout en drie- (im o' kaneel. Klop in een kom een ei door 250 gram pom pei vu r ^oor'leen een deciliter melk met driekwart thee- b "i?1™3, ^et bakmeelmengsel roerend toe en roer er etteri 0I™® en e eeÜePe's rozijnen door. Het beslag mag on zijn. Voeg anders nog wat bloem toe. Bak de pannenkoeken Pompoen is te verwerkenin tal van gerechten. in hete olie en bestrooi ze met poedersuiker. Snij smalle reepjes van gesi ilde pompoenschijven. Bak deze in heet fritesvet snel bruin. Laat ze uitlekken en serveer ze met wat zout en peper bij een salade. Verhit 50 gr. reuzel of spekvet in een grote pan en fruit hierin 1 grof- gehakte grote ui. Voeg 1 kilo geschilde pompoenblokjes toe en roer vijf minuten zodat alle pompoen met vet is bedekt. Voeg twee grote in reepjes gesneden rode paprika's toe en roer nog eens vijf minuten. Doe er dan een blik rode kidneybonen bij (afgespoeld en uitgelekt), 4 tros tomaten, 4 Spaanse pepers (geblancheerd en gehakt), 3 tenen knof look, zout en vers gemalen peper. Deksel op de pan en 20 tot 30 minu ten op een zacht vuur laten doorkoken tot de pompoen net zacht is. Eet er vers volkorenbrood bij. Van de zaden die u uit elke pompoen verwijdert, is een voedzame snack te maken. Was de zaden in koud water en leg een laag op een bakplaat. Rooster het zaad ongeveer drie kwartier in een oven op 150°C. Voor gebruik ontvliezen en met een beetje zout bestrooien. Be waren in een gesteriliseerde, luchtdichte stopfles. Heerlijk in soepen, salades en bij gebraad. Zeef 750 gr. bloem in een kom, doe er een zakje snelwerkend gist en een theelepel zout bij en zet op een warme plaats. Verwarm 250 gr. pompoenpuree en roer deze door de bloem. Voeg 250 ml zeer heet wa ter met kleine beetjes tegelijk toe tot u een zacht deeg hebt. Kneed het deeg tot het van de kom loslaat. Spreid het deeg uit in een ingevet, warm bakblik en leg er een vochtige doek overheen. Zet op een warme plaats om te rijzen. Als het tweemaal zoveel is geworden in 30 minu ten afbakken op 220°C. Haal daarna het deeg uit de vorm en zet het ondersteboven terug in de oven tot onderkant en zijkanten knapperig zijn geworden. PAGINA I HM—HOT m i mêm mm

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1997 | | pagina 21