)E STEM
Hoe je met twaalf man twintig kilo pompoen soldaat maakt
ze Sandra
Kleintje
,Prfeen-
r*Letterbak**
0 076-5811733
0162-688084
it bij ons verder dan..
Avondvullend
Lawine
Amerikaans
Halloween
Variety's***
Algemeen
voor jezelf beginnen
edrijf
en Klussenbedrijf
ateur
stopping
oppingsbedrijf
Tapijtrein.
Tapijt vuil?
voor 100,-
Pompoenpuree
Pompoensoep met zeeduivel
Pompoensoufflé
Pompoenpannenkoeken
Gefriti
rde pompoen
Stoofschotel met pompoen
Pompoenzaden
Pompoenbrood
Aanbod van
dranken
steeds
gevarieerder
406 coupé is een plaatje van een auto
x 55(
Sur/
m u
s
11111
VRIJDAG 26 SEPTEMBER 1997 E1
weer overal te
(ken, pompoenen. Naast
itdeuren, op vensterban-
op een Frans klapstoel-
op het terras, gewoon
js de weg. En zowat de
[middenstand moet in de-
ijd van het jaar zijn zaak
etalage versieren met
jpoenen. Je zou haast ver-
ei dat je pompoenen ook
roon kuilt eten.
(LeiCoopmans
Verzamel hier alle
tters uit de vakjes met
n ster. Maak met deze
itters een plaatsnaam
in de balk van de
dagoplossing.
t.'"ovA
Een
Kleintje
plaatsen:
resultaten boeken.
onze vaste meisjes,
neisjes voor U worden
(bijna) altijd Uw keuze
3 wijn behoeft geen
ik trio's. Ned, meisje welkom
NISPEN Silvia blondje,
ontvangt privé ma/vri,
va. 11 -22 uur 0165-365803.
Klundert,Oosterstraat 17.3
nw sexy dames in lingerie,
10-23 rna-zo 0168-405225
gewoon het verkeerde
d gebruikt. Het pompoen-
itje dat ik enkele jaren gele-
i in het kweekkasje had op-
rokken en uitgeplant op de
had mij enkele
fame eenpanspompoenen
len opleveren. Maar het
de mij een reus. Een beer
meer dan dertig kilo. De
iwagen kwam er aan te pas
hem naar huis te slepen,
doe je met zo'n kanjer? Wij
len hem niet aan de voor-
i leggen als een pronkappel,
Hij was tenslotte een
wenste vrucht. Maar nu hij
toch was, besloten wij
aanvaarden als een ge-
ük van de goden en er iets
mders mee te doen.
I lekker oppeuzelen was een
[ilijkheid. Maar hoe lang eet
ut zijn vieren van zeg twin-
ïïo pompoen-schoon-aan-
laak? Stel je kunt een pond
persoon per dag wegwerken,
zijn twee kilo per dag. Het
uitzicht tien dagen aan een
i pompoen te moeten eten,
wraakte spontaan een lich-
atiperistaltische beweging
(maagstreek.
bedachten we een list. We
gden acht vrienden uit van
we wisten dat ze wel eens
«poen aten om samen met
in een avondvullende cere-
ieel dit geschenk uit de he
lot ons te nemen. Want wei-
in het leven is zo aangenaam
goede maaltijd met goe-
vrienden en goede wijn. En
ebben weinet zijn twaalven
herfstavond zoekge-
ikt met het op rituele wijze
hten en verwerken van één
Mpompoen.
beurten waren we in de
bi aan het werk. We aten
lijk zachte crèmige pom-
*TOp, gefrituurde pom-
pompoensoufflé
kruidige pompoen-
jven uit de oven en tenslotte
Een ter gelegenheid van Halloween uitgesneden pompoen.
D e gulle vrucht
een pompoentoetje met caramel,
kirsch en crème fraiche. Om de
gaatjes op te vullen waren er
crackers met pompoenchutney,
die door een van de gasten een
seizoen eerder al was vervaar
digd. En dat alles werd rijkelijk
begoten met een lichte pruimen-
rosé van eigen huis.
Een lawine van pompoenen
dendert deze maanden door het
land. Het lijkt niet alleen elk
jaar erger te worden, het is ook
zo. Pompoenen aan steeds meer
voordeuren, op tuinbanken,
Franse klapstoeltjes, in kisten
langs de weg, winkels vol. Vrij
wel allemaal decoratie. De eters
zitten vooral in de hoek van de
vegetariërs en de buitenlanders.
Een woordvoerder van de ZON-
veiling in Grubbenvorst schat
dat de aanvoer van pompoenen
de laatste drie jaar elk jaar is
verdubbeld en dat van die aan
voer slechts een kwart op de
groentenveiling wordt verhan
deld, als voedsel dus, en drie
kwart op de bloemenveiling als
sierproduct.
Voor de tuinders die pompoenen
leveren is het voorlopig nog een
bijteelt. Ze brengen wat naar de
veiling en verkopen aan huis.
Tuinders die van pompoen de
hoofdteelt hebben gemaakt,
kent de ZON-woordvoerder nog
niet. Tineke Huizing van De
Pompoenerie in Nieuwe Weer-
dinge bij Emmen kent wel tuin
ders die tot commerciële teelt
zijn overgegaan en die dit jaar
vier tot elf hectare hebben aan
geplant.
In Amerika lachen ze om zulke
kleine lapjes. Maar Amerika, en
dan vooral Latijns-Amerika, is
dan ook het thuisland van de
pompoen. In Mexicaanse grot
ten is pompoenzaad gevonden
van negenduizend jaar oud. Het
zojuist bij uitgeverij Terra ver
schenen boek Pompoenen en
kalebassen toont een wonder
schone foto van een immens
pompoenenveld in Californië
met vele honderden intens oran
je pompoenen. Ze wordt in
Amerika uiteraard in velerlei
gerechten genuttigd, maar de
pompoen staat daar, net als in
Canada, in oktober het meest in
de publiciteit als er overal wed
strijden plaatsvinden wie dat
jaar de zwaarste pompoen heeft
kunnen kweken. De grootste, de
dikste, de zwaarste... typisch
Amerikaans. Er is zelfs een heu
se World Pumpkin Confedera
tion, die een soort wereldkam
pioenschap organiseert. We
reldrecordhouder is voorlopig
het echtpaar Nathan en Paula
Zehr's uit New York, dat vorig
jaar een pompoen op de weeg
schaal bracht van 1.061 pounds
en dat is omgerekend 481 kilo.
U leest het goed: vierhonderde-
enentachtig kilo!
Het kweken van deze masto
donten begin ook in Nederland
de kop op te steken. De Pom
poenerie in Nieuw Weerdinge
bij Emmen organiseert net als
vorig jaar, ook dit jaar weer een
wedstrijd tijdens een pompoe-
nenmarkt die vandaag en mor
gen plaatsvindt. Dichter bij huis
houdt Natuurmuseum Asten
van 18 tot en met 26 oktober de
pompoendagen met een interna
tionale pompoenenshow en met
wedstrijden voor de zwaarste,
de grootste, de mooiste collectie
en de mooiste pompoenschik
king. Scholen kunnen boven
dien meedoen in de categorie
pompoenlantaarns en -maskers.
Dat brengt me op een geheel an
der traditioneel gebruik van de
pompoen: als lantaarn. Als wij
hier het feest van Allerheiligen
en Allerzielen vieren branden in
heel Amerika de Halloween-
lantaarns, gemaakt van uitge
holde pompoenen. Het Hallo-
weenfeest is het feest van de do
lende zielen, die geen rust kun
nen vinden. Oude legendes ver
tellen dat in de nacht van 31 ok
tober op 1 november de geesten
van de overledenen uit de gra
ven komen om de warmte op te-
zoeken van hun vroegere huis.
Om te voorkomen dat zo'n geest
je woning binnendringt, moet je
voedsel aan je voordeur leggen
of een holle pompoen waarin
een gezicht is uitgesneden en
vervolgens een brandende kaars
is geplaatst. Bij het zien van dit
spookachtig gezicht willen de
spoken wel maken dat ze weg
komen.
Een pompoen dient dus voor
heel wat meer dan alleen voor
de sier. Het boek Pompoenen
Kalebassen - in de tuin, in en om
het huis, in de keuken stipt heel
wat van die gebruiksmogelijk
heden aan. Het beschrijft de be
langrijkste soorten, geeft een
handleiding voor het zelf kwe
ken, doet wat suggesties voor
knutselwerk met pompoenen,
maar is toch het meest waarde
vol vanwege de vele recepten
voor pompoengerechten: soe
pen, taarten, quiches, broden,
stoofschotels, salades, cakes,
koekjes, pudding, jams en chut
neys.
O ja. Toen onze pompoenparty
ruim na middernacht ten einde
liep en de gasten wankelend van
pompoen en pruimenwijn af
scheid namen, kregen ze stuk
voor stuk nog een flinke schijf
pompoen mee naar huis. Voor
slechtere tijden.
Caroline Boisset - Pompoenen Ka
lebassen, uitgeverij Terra, 39,90.
Veel over pompoenen is ook te vin
den op Internet: (http://www.athe-
net.net -dang/pumpkins.html)
Begin het weekend goed
met ondeugende snoepjes!
Discr. ingang. 076-5221051
Roosendaal ....Pret in BED!
Hoge hakkenJarretelle
2 dames0165-556410.
K S helpt je op weg!
076-5 422 506
jen, daken, voegwerken,
en, verstoppingen,
inz. Dag en nacht nr.
itsen van PVC dakgoten.
Goed, beter:
176-5657977/06-52782837
Geen nood!! Ketar reinig'
uw tapijt als nieuw. PW",
teer van onze AKTIE en la
UW HUISKAMER reinigen
Bel voor inl. of afspraak
0167-567002.
^poenen en kalebassen.
Een pompoen-akker in Californië.
FOTO'S UIT POMPOENEN KALEBASSEN
meeste pompoengerechten wordt gebruik gemaakt van een
ttpoenpuree. Snij de pompoen in grote parten, schil deze en snij ze
wme blokjes. Kook de blokjes een klein kwartier in een pan met
"mg water en zout. Wrijf de gare massa met een pannenlikker fijn
W een zeef en doe ze in dozen in de diepvries tot u ze nodig hebt.
1 kilo geschilde pompoenblokjes met een halve venkelknol in een
Pan- D°e er een halve liter groentenbouillon, wat zout en peper
len breng aan de kook. Laat een half uur koken. Pocheer een pond
™mvel of kabeljauw tien minuten lang in een halve liter melk.
Fjwjder graten en snij de vis in stukjes. Pureer de gare pompoen en
tl, doe er de melk en de vis bij en voeg zout en peper toe. Verwarm
geheel al roerend. Niet koken. Voor het opdienen een klontje boter
°°r roeren en elk bord garneren met een takje venkelgroen.
gepureerde pompoen in een ovenschotel. Meng vier eier-
®S| 1®" S13® geraspte kaas, wat bieslook, peper en tamari. Schep
oorheen het opgeklopte eiwit van de 4 eieren. Schenk dit over de
poen in de ovenschotel, strooi er eventueel wat havervlokken, se-
ad, zonnebloem- of pompoenpitten op en bak het in een voor-
armde oven op stand 5 in ongeveer een half uur.
iart u?3,601 k°m een pond bloem, een kwart theelepel zout en drie-
(im o' kaneel. Klop in een kom een ei door 250 gram pom
pei vu r ^oor'leen een deciliter melk met driekwart thee-
b "i?1™3, ^et bakmeelmengsel roerend toe en roer er
etteri 0I™® en e eeÜePe's rozijnen door. Het beslag mag
on zijn. Voeg anders nog wat bloem toe. Bak de pannenkoeken
Pompoen is te verwerkenin tal van gerechten.
in hete olie en bestrooi ze met poedersuiker.
Snij smalle reepjes van gesi
ilde pompoenschijven. Bak deze in heet
fritesvet snel bruin. Laat ze uitlekken en serveer ze met wat zout en
peper bij een salade.
Verhit 50 gr. reuzel of spekvet in een grote pan en fruit hierin 1 grof-
gehakte grote ui. Voeg 1 kilo geschilde pompoenblokjes toe en roer vijf
minuten zodat alle pompoen met vet is bedekt. Voeg twee grote in
reepjes gesneden rode paprika's toe en roer nog eens vijf minuten. Doe
er dan een blik rode kidneybonen bij (afgespoeld en uitgelekt), 4 tros
tomaten, 4 Spaanse pepers (geblancheerd en gehakt), 3 tenen knof
look, zout en vers gemalen peper. Deksel op de pan en 20 tot 30 minu
ten op een zacht vuur laten doorkoken tot de pompoen net zacht is. Eet
er vers volkorenbrood bij.
Van de zaden die u uit elke pompoen verwijdert, is een voedzame
snack te maken. Was de zaden in koud water en leg een laag op een
bakplaat. Rooster het zaad ongeveer drie kwartier in een oven op
150°C. Voor gebruik ontvliezen en met een beetje zout bestrooien. Be
waren in een gesteriliseerde, luchtdichte stopfles. Heerlijk in soepen,
salades en bij gebraad.
Zeef 750 gr. bloem in een kom, doe er een zakje snelwerkend gist en
een theelepel zout bij en zet op een warme plaats. Verwarm 250 gr.
pompoenpuree en roer deze door de bloem. Voeg 250 ml zeer heet wa
ter met kleine beetjes tegelijk toe tot u een zacht deeg hebt. Kneed het
deeg tot het van de kom loslaat. Spreid het deeg uit in een ingevet,
warm bakblik en leg er een vochtige doek overheen. Zet op een warme
plaats om te rijzen. Als het tweemaal zoveel is geworden in 30 minu
ten afbakken op 220°C. Haal daarna het deeg uit de vorm en zet het
ondersteboven terug in de oven tot onderkant en zijkanten knapperig
zijn geworden.
PAGINA I
HM—HOT m
i mêm mm