DE STEM Eigen schuld, dikke bult De verwoestende werking van het klontje D1 Dan maar dik... Boterham Liefde Agressie Opzouten ste specialist voor ui EEUWS-VLAANDEREN 114-372.771 t/m vrij 8.30-17.00 uur SlllSiTOX rUS 1997 uffeur liechanisch/elek- MBO Tènce Breda Tènce! Bergen op Zoom Tence Bergen op Zoom Tènce Bergen op Zoom Tènce Bergen op Zoom TènceI Roosendaal/Moerdijk Tènce Roosendaal/MoerdiL TenceRoosendaal/Moerdi k" Manpower, Roosendaal Manpower, Roosendaal Manpower, Breda Manpower, Breda Manpower, Breda Manpower, Roosendaal Manpower, Bergen op Zoom Manpower, Roosendaal Manpower, Roosendaal Manpower, Etten-Leur Manpower, Bergen op Zoom Manpower, Bergen op Zoom Manpower, Bergen op Zoom Start, Oosterhout Start, Breda Start, Breda Start, Breda Start, Roosendaal Start, Roosendaal Start, Roosendaal Start, Roosendaal Start, Roosendaal Randstad, Middelburg Randstad, Bergen op Zoom Randstad, Bergen op Zoom Randstad, Bergen op Zoom Randstad, Breda Randstad, Oosterhout Randstad, Etten-Leur Randstad, Oosterhout Randstad, Breda GPd Wegvervoer, Roosendaal GPd Wegvervoer, Roosendaal GPd Wegvervoer, Roosendaal GPd Wegvervoer, Roosendaal GPd Wegvervoer, Roosendaal Tempo Team, Breda Tempo Team, Oosterhout Tempo Team, Raamsdonksveer Tempo Team, Raamsdonksveer Tempo Team, Breda Tempo Team, Breda Tempo Team, Breda Tempo Team, Raamsdonksveer Tempo Team, Breda Tempo Team, Breda Tempo Team, Breda Tempo Team, Breda Tempo Team, Raamsdonksveer Tempo Team, Raamsdonksveer Tempo Team, Breda Friday, Goes Friday, Goes Friday, Goes Friday, Goes Friday, Goes Oomen uitzendbureau Oomen uitzendbureau Opmen uitzendbureau Oómen uitzendbureau Oomen uitzendbureau Oomen uitzendbureau Oomen uitzendbureau Oomen uitzehdblirealn Oomen uitzejijidljureau Job Support, Roosendaal Job Support, Roosendaal Job Support, Roosendaal Job Support, Roosendaal Job Support, Roosendaal Job Support, Roosendaal Job Support, Roosendaal Tempo Team, Breda Tempo Team, Breda Vedior, Roosendaal Vedior, Roosendaal Vedior, Roosendaal Vedior, Roosendaal Vedior, Roosendaal Vedior, Roosendaal Lijf leven WOENSDAG 27 AUGUSTUS 1997 ft m m -m rn, W"S--a| 533»* m J''i i 9 i ft i'i „En zonder taartjes is het leven veel te grauw en as je honger heb, dan wor je zo humeurig. U moet maar denken as u dikker wordt, mevrouw, je kan nog beter lekker mollig zijn dan treurig" Uit 'Dan maar dik' van Annie M.G. Schmidt, te vinden in het pasverschenen bundeltje 'En u als gast aan 't stil festijn', Neder landstalige gedichten over eten en drinken, Kwadraat, 22,90. ILLUSTRATIE MAT RIJNDERS Het begon met een vakantiekiekje. Het buikje hing nadrukkelijk boven de zwembroek. Er moest iets aan gedaan worden. Dus besloot redacteur Ed van de Kerkhof tot een gezonder leven. In deze bijlage doet hij verslag van zijn zoektocht naar 't Gezond, Vandaag aflevering 2, over suiker. >f Carla organisatie nissie organisatie Basisschool „Inspecteur Leenhouts", Oostburg W.B Bijl Polyester B.V Fijnaart Uitvaartverzorgers, Roosendaa e.o. Nederlandse Fruittelers Organisatie, Zeeland De Klussenier Stichting Arbeidsprojecten Stadsgewest Breda Van Meer Decoraties, Roosendaal Grafisch afwerkcentrum Breda Monoliet, Breda Cerestar, Sas van Gent Gemeente Terneuzen Euretco, Breda Eetcafé Dickens, Breda orEd van de Kerkhof ja, ik kon er wat van. Drie tkerklonten in één kop koffie dat minimaal tien keer per ;.Na het avondeten koffie mét, bij de chocolade versnape- het hoogst scoorden, bij- irbeeld van die halvemaantjes mild met kleverig suikergoed it naar sinaasappel smaakt. Of itskoppen. Pure suiker! Op het ;trk sloeg ik geen gebakje over aan de koffie-automaat drukte alle toetsen in om er het ierzoete drabje uit te halen dat collega's bezorgd de ibrauwen deed optrekken. Ik i, kort gezegd, een ware sui- junk. apte er resoluut mee na lezing hoofdstuk negen van Michel itignacs bestseller Ik ben ik want ik eet!. De eerste re- luiden letterlijk: „Suiker is De schade die suiker be- ;ent aan de mens van de 20e iw is even groot als die door al en tabak samen." En zo it dat enkele pagina's lang ir. Al dat zoet leidt, volgens totignac, tot nare verschijnse- zwaarmoedigheid, ver- iidheid en neerslachtigheid, schrok me rot. Want lag ik niet te avond tegen zessen uitge- fa op de bank - en dat al jaren? lp zoek naar meer inzicht in de Woestende werking van het nikerklontje, belandde ik uitein- riijk bij dr. Tinus Smits, veelge len homeopaat te Eindhoven 1 auteur van het werkstuk Sac- lunim Officinale, the Magie Su- onderdeel van een nog te pu- fceren boek dat de naam Inspi- Homeopathy gaat krijgen. Ik al u meteen een van zijn meest pvallende uitspraken geven. „Het vandalisme in onze samen leving is een gevolg van overma tig suikergebruik." Ook dat nog.... Het suikerklontje, zo betoogt dr. Smits, behoort tot de snelle sui kers. Dit in tegenstelling tot bij voorbeeld een bruine boterham, die uit koolhydraten oftewel langzame suikers bestaat. Welis waar hebben beide invloed op de suikerspiegel, maar de suiker klont veroorzaakt een heel wat heftigere reactie. Om het duide lijk te maken neemt Smits pen en papier en trekt een kaarsrechte horizontale lijn die de suikerspie gel in het bloed moet voorstellen. Vervolgens trekt hij een lang zaam stijgende en dan weer da lende lijn, een soortement van la ge, afgeplatte heuvel. „Als je een bruine boterham eet, stijgt de suikerspiegel op deze manier. Geleidelijk omhoog en geleidelijk omlaag, in een proces dat relatief lang duurt. Maar als je nu een snelle suiker neemt, bijvoorbeeld die koffie met drie klonten erin, dan krijg je in één klap een grote stoot suiker in je bloed." Hij te kent een steile lijn omhoog. Het gevolg van die stoot suiker is dat de alvleesklier, die het bij de ver werking van de bruine boterham nog rustig aan kon doen 'als een gek insuline moet gaan produce ren om de suikerspiegel weer om laag te krijgen'. Daarbij gaat de alvleesklier kennelijk overijverig te werk: terug naar beneden schiet de lijn die Smits trekt tot ónder de horizontale lijn door. „Omdat er," zo zegt hij, „zo'n grote hoeveelheid insuline in het bloed komt, daalt de suikerspie gel te ver door. En onder die lijn Overmatig suikergebruik kan uitputtend zijn, weet homeopaat dr. T. Smits. FOTO RENE MANDERS t)ilW+t99ri 1 Moe van de suiker... kom je in een hypo terecht." Een hypo (voluit hypoglycemic gehe ten) is niks anders dan een on middellijk tekort aan suiker (of tewel brandstof) in het bloed. Je krijgt er een slap gevoel van, je concentratievermogen neemt af, je kunt er bibberig van worden of er zelfs een acute hoofdpijnaan- val van krijgen. De oplossing? Smits: „Als je in een hypo zit en je eet wat zoets, dan is het binnen een paar minu ten over." Kortom: al die zoetig heid leidt tot een heilloze opeen volging van pieken en dalen, van beurtelings een teveel en een te weinig aan suiker in het bloed, een proces dat zich voortdurend herhaalt in een tempo dat volgens Smits uiteenloopt van drie kwar tier tot een uur. Smits: „Dat weet de genotmiddelenindustrie na tuurlijk ook. Die heeft allang uit gerekend hoe vaak zo'n hypo per dag kan optreden. En die speelt daar weer op in met die tv-spot- jes voor al die tussendoortjes." Nu kan een gezond mens wel te gen een stootje, daar niet van, maar, zegt Smits, „op termijn is al die suiker hartstikke slecht voor je gezondheid. Als je heel je leven alsmaar dat soort pieken hebt, ligt je gemiddelde suiker spiegel veel te hoog. Dan kun je klachten krijgen die diabetici ook hebben. Op den duur leidt het zelfs tot uitputting." En de cijfers qua suiker? Die zijn schrikbarend. Smits: „Rond de eeuwwisseling gebruikten we één kilo suiker per jaar per persoon gemiddeld. Nü ligt dat op vijftig kilo. In Amerika zitten ze al op zestig kilo." De verklaring voor die oeverloze consumptie van zoetigheid zoekt dr. Smits in de liefde. Of liever gezegd: in een gebrek aan liefde. „Liefde," zegt Smits ter inlei ding, „blijkt inwisselbaar voor suiker. Neem de Engelstalige liedjes. Het is allemaal Sweethe art, Honey en Sugar. Tegen een kind zeggen we dat het zoet moet zijn, als we lief bedoelen. „Wel nu," doceert hij verder, „iemand met een overmatig suikergebruik heeft naar alle waarschijnlijk heid een diepe frustratie. Die heeft niet geleerd van zichzelf te houden. Het is in wezen een 'moederprobleem', een verla tingsangst. Het is ermee begon nen dat-ie bang was dat z'n moe der hem in de steek zou laten om dat hij kennelijk niet lief was. Als kind liep zo iemand waarschijn lijk almaar achter moeder aan." Dat gebrek aan liefde wordt, vol gens Smits, gecompenseerd met zoetigheid. „Je eet je frustraties als het ware weg. Je stopt ze mét de suiker in de koffie. Of in een reep Mars. Roken en het van de ene seksuele relatie naar de andere fladderen zijn overigens ook symptomen van diezelfde frustratie. En veel praten. Oeverloos praten is óók een manier om aandacht te krij gen." En het gevolg? Rusteloos heid. Agressie. Smits: „Al dat overmatige suikergebruik werkt rusteloosheid en agressie in de hand. In de Verenigde Staten is een aantal jaren geleden een ex periment gedaan, waarbij ge dragsgestoorde jonge criminelen op een suikervrij dieet werden gezet. Tachtig procent bleek ver volgens plotseling een normaal, niet-agressief gedrag te vertonen. Mijn conclusie is dat al die he dendaagse agressiviteit veroor zaakt wordt door het overmatig gebruik van suiker. In plaats van die kinderen op te sluiten zou je ze veel beter een suikervrij dieet kunnen geven." Waar hij onmiddellijk aan toe voegt dat je zo'n kind dan wel iets anders in de plaats moet geven, waardering, een aai over de bol, een knuffel, kortom: liefde. „Want," zegt hij, „als je dat niet doet, raakt hij al snel genoeg dubbel gefrustreerd: dan is-ie én zijn liefde én zijn compensatie kwijt..." Dr. Smits is er overigens van overtuigd dat er méér voedings stoffen zijn die iets emotioneels hebben. Zout bijvoorbeeld. „Zout," zegt hij, „is een stof waar we onze problemen mee opzou ten. Zout is een conserverings middel, een middel waarmee we iets af kunnen sluiten, ons ver driet kunnen wegdrukken, een emotionele muur om ons heen kunnen bouwen. Ik heb herhaal delijk gezien dat als mensen ver driet hebben en daar niet mee overweg kunnen, ze meer zout gaan eten." „Een leuk voorbeeld van afgesloten mensen," zegt hij, „zijn de mannen die niet kunnen plassen als er iemand anders bij staat, in een café bijvoorbeeld. Water heeft ook met emoties te maken. Nou, als je je hebt afge sloten, betekent dat dat je je emo ties niet aan een ander kunt ui ten." Tja. Daar sta je dan.... Nou ja, eerlijk gezegd hou ik 't óók allemaal liever wat privé. En wat die zoetigheid betreft: voor lopig blijf ik met mijn vingers uit de suikerpot. Hoewel, af en toe heb ik toch wel een beetje heim wee naar zo'n chocolade halve- maantje, met sinaasappelsmaak, u kent ze vast wel.... I De eerste aflevering van deze serie verscheen op woensdag 20 augustus. Zorgcentrum Het Hoge Veer, Raamsdonksveer mt Riagg, Breda itrale Mercuri Urval, Breda naam, adres en woonplaats naar: (leidingen Cursussen, itie. 'e meeste mensen krij- I® het danig op de heu- 'öi als een wesp om htm l0°£d cirkelt. Ze slaan *ild om zich heen, kudden het hoofd en "aken vreemde ronde- ansjes. Ja, en de wesp 'e schrikt zich natuur- 'jk dood. 'Wat zullen we }°u hebben?', denkt het 'er> en het steekt om tee aanval af te slaan. onze verslaggever A- op een terrasje de show wil 1 -'®, heeft misschien iets aan de le stunt, geschikt voor de Teravond, als de wespen het e' zo nauw nemen met de eti- 'e. Wacht tot er eentje op uw ®cht landt. Blijf ijzig kalm als wsect zijn sprietige kop naar Mondhoek brengt. Laat toe "et daar wat speekselvocht en Ppels bier drinkt. En kijk dan "omfantelijk om u heen als de r*arte jager verzadigd het [phi m s'' Succes verze- ra Wespen sterven nu van de Wespenkenners bezweren dat een wesp nooit zal aanvallen, ten zij je in de buurt van zijn nest komt. dorst. Wij noemen ze lastig en agressief, maar ze zoeken domweg iets te drinken. Bijna nergens is meer nectar te vinden, hun nor male zoete drank. Alles is ver droogd. Dus struinen ze de plaat sen af waar wij onze dorst lessen, de tuin en het terras, en de plek ken waar wij onze restjes dumpen, de vuilnisbakken en de glascon tainers. En het is zeker niet onge woon dat ze tijdens deze zoek tocht op iemands gezicht landen om in de mondhoek wat te drin ken. Griezelig? Een beetje wel, ja. Als we ook maar iets van de wesp we ten, is het dat hij steekt. En niet zo zuinig ook. Agressieve krengen, zeggen we. Maar eigenlijk draaien we de zaak om. Wespenkenners bezweren dat een wesp nooit zal aanvallen, tenzij je in de buurt van zijn nest komt. Hij verdedigt zich alleen maar. Als je wild om je heen gaat zwaaien, gaat meppen of andere vreemde bewegeningen maakt, voelt de wesp zich be dreigd. En dan steekt hij. Eigen schuld, dikke bult. Wespen kunnen zelfs een geurstof afscheiden, die soortgenoten kwaad maakt. Zo van: ik val aan, volg mij. Gewoon rustig blijven zitten is absoluut de beste reme die. Dat ze maar wegblijven, zegt u? Tja, toevallig vinden wespen dezelfde dingen lekker als wij. Dus geef die bedelaars gewoon op veilige afstand iets. Wat limonade bijvoorbeeld. Daar zijn ze dol op, reden waarom ze vaak limonade wesp worden genoemd. En geef ze gerust ook een klein stukje van de kotelet die net van de barbecue komt. Of het bot. Daar nemen ze ook genoegen mee. Wespen eten graag vlees. Zelfs in de eigen tuin kan iedereen dat waarnemen. Dan zie je een vlieg Wespen sterven nu van de dorst. die op de grond rondkruipt, op zoek naar wat viezigheid, en dan opeens duikt er een wesp als een roofvogel bovenop, pakt hem met zijn kaken vast, steekt de angel meerdere malen in de weke delen van het hevig spartelende insect en vliegt met hem weg als het ar me dier is uitgebromd. Soms is onder afdaken, vooral die met golfplaten, een fraai zilveren tapijt te zien, bestaand uit ontel bare insectenvleugels. Vliegen en muggen rusten graag onder die af daken. Maar wespen weten ze wel te vinden. In de zomer vliegen ze af en aan om prooi te halen. Voor ze ermee aan de haal gaan, bijten ze er nog eerst de vleugels af. Al leen het eetbare telt. Soms zie je zelfs dat een wesp een vlinder in de vlucht grijpt en al vliegend diens vleugels afknipt. En wat je nog veel vaker ziet, als je in de tuin eet: een wesp die doodgemoe dereerd op je bord neerdaalt en dan hondsbrutaal een stukje van je vlees probeert te stelen. Er zijn mensen die vaak worden gestoken en mensen die er nooit last van hebben. Kwestie van ge drag misschien. Maar ook van geur en kleur. Aftershave of par fum: wespen zijn er gek op. Of een felle bloemetjesjurk, en zo'n schreeuwerig Hawaï-hemd: dat is interessant, zeg. En er zijn mensen die zich daar absoluut niet in kun nen vertonen. Ze zijn allergisch voor het gif van wespen (of bijen etc.). Niks nieuws hoor. Hiërogly fen in de graftombe van de Egyp tische farao Menes vertellen dat deze koning is gestorven als ge volg van een insectensteek. Drie procent van de bevolking vertoont ernstige allergische reacties na een bijen- of wespensteek. De symptomen van allergie? Na een eerste steek merk je niks. Dan gaat het lichaam zijn allergie pas opbouwen. Maar bij de tweede komen de allergische reacties. Ze variëren van een lokale huidirri tatie met flinke jeuk tot proble men met de ademhaling, misse lijkheid, braken, diarree, hartrit me-stoornissen en zelfs shock. Maar er is een effectieve behande ling mogelijk. Die duurt in totaal vijf jaar. De patiënt krijgt daartoe met tussenpozen gezuiverd bijen- of wespengif toegediend. In het eerste jaar zijn nog zware reacties te verwachten. Daarom draagt de patiënt een injectiespuit bij zich om zelf te gebruiken bij een steek. Het eind van de behandeling heet de confrontatie. Vroeger gebeurde dat altijd, tegenwoordig minder. Wat de confrontatie inhoudt? Een been van de patiënt Wordt verpakt in een stuk folie. Dap wordt een wesp onder het folie losgelaten. En de patiënt, niet op zijn gemak waarschijnlijk, wacht tot het dier gestoken heeft. Geen heftige reac ties? Proficiat. Nu snel de bloeme tjesjurk aan of het Hawaï-shirt en dan gauw een terrasje pikken.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1997 | | pagina 19