'Dat Kleine Landje met die Grote Wijnen' Grotere monturen voor zonnebrillen mogen weer Fase Er valt in Luxemburg voor de consument veel te avonturieren mrnmm HpSli rs5-,me !«SdïST'"00t DE STEM SURPLUS Grote broers Elegant Stevigheid Coöperaties Nederland Verleidelijke exemplaren met een knipoog naar glamour Entree Slok '^formatie surplu Door Hein Sluijter Het is raar maar Luxemburg komt er in de wijnliteratuur slechts bekaaid vanaf. Zo is er bijvoorbeeld in de onlangs nog geheel herziene Wijnatlas van de Brit Hugh Johnson (zo'n beetje de bijbel onder de wijnboeken) bijna niets over te vinden. Ter loops wordt het land genoemd bij de behandeling van Duits land. Dat lijkt me geen goede zaak, temeer niet omdat Johnson wel een pagina wijdt aan Engeland en Wales, dat toch minder wijngronden bezit dan Luxem burg met zijn ruim 1300 hectaren. Luxemburg exporteert ook veel meer. Eenzelfde soort ervaring doe je op, wanneer je de vorig jaar verschenen imposante Wijnatlas van Oz Clarke met zijn unieke panoramakaarten ter hand neemt. Hier niet eens een sum miere tekst, maar wel een stukje kaart, ook weer te vinden bij Duitsland. En dat terwijl onder aparte kopjes wél teksten over Nederlandse en Belgische wijn zijn opgenomen! Wat natuurlijk voor ons leuk is, maar toch echt geen recht doet aan wat Luxemburg al ja ren presteert. Anno 1997 staat het immers op een ni veau waar het goed mee voor de dag kan komen. Over het algemeen houdt het Luxemburgse druivenproduct ab soluut gelijke tred met de positieve kwaliteitsontwikkelingen die elders in Europa en in de wereld gaande zijn. Anders wordt het wanneer je alleen de hoeveelheid in ogenschouw neemt. Wat dat betreft, zullen ze in het weinig om vangrijke Luxemburg wel altijd Klein Duimpje moeten blijven. Een klein landje kan nu eenmaal maar een gerin ge oppervlakte van zijn grond met wijnstokken beplanten. Maar Klein Duimpje uit het sprookje was heel slim, eigenlijk veel slimmer dan zijn grote broers en hij wist hoe te overleven toen hij in het bos gestuurd werd. Zo heeft ook Luxemburg met zijn rela tief geringe oppervlakte zichzelf na de Tweede Wereldoorlog uit een dal op- feil ■i f ilv L wil fj&syj&i&g $.-< L>I De hellingen waarop de wijnstok ken groeien kunnen behoorlijk stej zijn. FOTO'S PAUL BREISQ Wijngaarden in het 42 kilometer lange Luxemburgse Moezeldal. gewerkt en overtreft het nu met som mige wijnen menigmaal zijn grote broers, zoals je de aangrenzende wijn- landen Frankrijk en Duitsland mag noemen. Vooral sinds de invoering in M, Van beneden naar boven op de officiële kwaliteitsladder. 1985 van de officiële benaming Mosel le Luxembourgeoise-Appellation Con- trölée (als toevoeging aan de nog im mer bestaande uit 1935 stammende basis-kwaliteitsaanduiding Marque Nationale) is er in brede kring sprake van een opgaande lijn. tp "r viitab1 Dat was recent ook te merken in Den Haag op een uitge breide proeverij in de salons van de Luxemburgse am bassade waar vrijwel alle soorten wijn die het Groothertogdom voortbrengt, konden worden geproefd. Wie nog vooroorde len had ('slobber- spul', 'goed om mee te versnijden', 'wel aardig', 'vakantie wijntje' en dat soort dingen), kon die la ten varen. Luxem burg heeft niet voor niets een eigen mi nisterie van Wijn bouw. Luxemburg heeft al tijd, net zoals de Franse Elzas, de drui- venrassen op het etiket vermeld. De kwaliteitswijnen zijn allemaal afkom stig van één druivenras en niet ge mengd (met uitzondering van de bete re mousserende wijn, de Crémant). Dat het daarmee aansluit op een inmiddels wereldwijde tendens, is mooi meege nomen. bon jirf Het meest aangeplant is de rivaner, die identiek is aan de Duitse müller- thurgau. De geurige en zachte wijnen van deze druif zijn wat aan de eenvou dige kant. Ze kunnen in Luxemburg niet de volledige nationale kwaliteits ladder bestijgen. Die ladder bestaat uit vier treden, van onder naar boven: alleen de aanduidingen Marque Na tionale en Moselle Luxembourgeoi- se Appellation Contrólée de toevoeging daaraan vin classé de toevoeging premier era; de toevoeging grand premier cru. Overigens tref je helemaal onderaan de ladder, dus op de begane grond, de Vin de Table aan. Vorig jaar werd daar bijna evenveel van geëxporteerd als van de kwaliteitswijnen (34.258 hecto liter tegen 36.503 hectoliter). De rivaner nu kan het brengen tot vin classé. Dan stopt zijn carrière. De el- bling, de tweede druif in hoeveelheid, is nog wat simpeler en kan zelfs geen vin classé worden. De grote kracht van de Luxemburgse wijnen moet gezocht worden in vier andere druiven, de auxerrois, de pinot blanc, de pinot gris of rulander en de riesling, die samen 34,5 procent uitmaken van het com plete druivenarsenaal. "WbilEöl Inr.w .tv/Üu? Vooral als de wijnen uit deze druiven- soorten het brengen tot een van die drie toevoegingen kunnen ze heel frui tig en elegant overkomen. Er wordt ook nog een klein beetje kwaliteits wijn gemaakt van de kruidige gewürztraminer. De blauwe pinot nob is op de hellingen in het 42 kilometer lange Luxemburgse Moezeldal ook nog zo'n zeldzame vogel. Die is er slechts hier en daar neergestreken. Er wordt wel wat rode wijn van ge maakt, maar die is nauwelijks van be tekenis. Nog minder van belang, maar daarom niet minder interessant, is wit te wijn uit die blauwe pinot noir. Op de proeverij was één producent met die wijn aanwezig. Hoewel de smaak verrassend vol én fris overkwam, bood de geur toch niet dat typische cassis- aroma dat je doorgaans in de rode wij nen van deze druif ruikt. Het etiket vermeldde geen toevoegingen. De bes te wijnen van het totaal aanbod op de proeverij waren inderdaad te vinden bij de Grand Premier Cru's van de auxerrois, de pinot blanc, de pinot gris en de riesling. Maar niet steeds. Zo stond er bijvoorbeeld een jonge auxerrois uit 1996 té pronken met al-' leen de aanduiding Appellation Con tróléezonder verder hogerop te zijn gegaan. Zijn herkomst lag op de Co- teaux de Stadtbredimus. Het etiket vermeldde als bijzonderheid Tiré sur Lie, wat aangeeft dat de wijn een paar maanden in het vat heeft gerijpt op zijn eigen bezinksel en dus niet, zoals gebruikelijk, tijdens de rijping op een schoon vat is overgestoken. In de mond werd je een opvallende stevigheid ge waar. De wijn was pittig, iets ziltig zelfs en de smaak bleef lang nahangen. Enthousiasme riepen bij mij ook de di verse mousserende wijnen op, alle ge maakt op traditionele wijze en dus precies zoals ze dat doen in Champag ne: de Crémants de Luxembourg. Er valt voor de consument nog wel wat te avonturieren in het Luxemburgse. Charles de Gaulle wist het al. Hij sprak van 'Dat Kleine Landje met die Grote Wijnen'. Hij wist ook, dat de lig ging van de wijngaarden, in combina tie met de grondsdoort en het klimaat, ideale omstandigheden schept om frisse, aromatische en lichte, dtog witte wijnen voort te brengen. De laatste jaren halen de wijnboer kennelijk alles uit de kast om die si] tuatie uit te buiten. Op dit moment gt schiedt 62 procent van de productieb| zes coöperaties: in Wormeldange Greiveldange, Grevenmacher, schen, Stadtbredimus en Wellersteiij De zes hebben zich verenigd onder i naam Les Domaines de VinsmoselJ Die van Wormeldange was de enigei tot 1988 zelfstandig werkte. Decoijp] raties beschikken nu over ruim 90' plante hectaren, bewerkt door 1000 boeren. Iets meer dan eenvijfde van de natie] nale productie is afkomstig van 3) zelfstandige wijnbouwers die aan pa ticulieren en restaurants verkopt Dan is er nog de groep producenteh handelaars die 17 procent van de vijl voor zijn rekening neemt. Het is w] zo, dat veel boeren kleine gaa zitten en de wijn als neveninkomst erbij doen. Ltixëmburgers zijn bij eefi jaarlijks gej middeld verbruik van ruim 60 liter j persoon bijna de grootste wijndrinker van de wereld. Ze worden slechts va slagen door de Fransen (62,5 Minstens de helft van hun wijn i ken de Luxemburgers lekker zelf De rest gaat vooral naar Belgi hectoliter), maar ook Duitslas| (28.276 hectoliter) is een ruim mer. Naar Frankrijk gaat dan nog zo^ dikke 3000 hectoliter. En naar Nedei land... Ja, dat lijkt een probleem. In IS dronken we nog 2.662 hectoliter vaj de Luxemburgers op. Daarna is genomen tot 1.157 hectoliter 1995/96. De export naar de landen nam daarentegen toe. De i zaak is niet helemaal duidelijk, im het kan met de prijzen te maken bet] ben. Een Luxemburgse kwaliteitsvol is in Nederland nauwelijks onder te] tientje te koop. Voor een Nederland^ nog altijd de magische grens. Dineren bij de Bedo kan en je hoeft er nii verre reis voor te ma dam, verder niet. Gr Krasnapolsky had ir Royal Wing nog een over. Vroeger stond i de vorige eigenaar v, jiet Leger des Heils. volledig in stijl wore bij de Bedoeïenenfar j Door Tom Smeets Voor een snelle hap kan Het zou als een belediging De familie Shibli mag dan van het op en top Amsterd; Krasnapolsky actief zijn, Bedoeïenen. Ze hebben niet tem mee naar de Amsterd men, ook hun gewoonten. E alles in alle rust verloopt. Shibli is de naam van een ven Bedoeïenenstammen in in de bergdorpen aan de gr Ze proberen zoveel mogelij ere te houden. Ook in Am: I polsky kwam op het idee openen in de traditie van d familie Shibli kreeg de uitn zorg te dragen. En zo kan een deel van de keukenbrij; polsky werkt onder leiding s 1 van de Shibli-sjeik. Tot de cultuur van de Bedoe vertellen van verhalen. Het 2 tige dansers en muzikanten, bijzonder ritueel. Dat is dé met gasten samen te zijn en over kamelen. Al die zaken len na, ook in Amsterdam te Maar laat ik bij het begin bej worden in de hal van Krasr speciale balie ontvangen. Er hal ook is, niemand kar I het hoofd zien want hij puilt I selijke zaken als kamelen, snoeren en kamelenbelletje: ook een meisje in passende k I ne die elke gast naar het rest De entree is een enorme ve |heel benieuwd wat me te we Een Bedoéïenenrestaurant, daar bij voorstellen? Iets als dan op z'n Bedoeïens, met ve een overmaat aan toverlamp ziet er heel smaakvol en echt Tijd voor een nadere beschoi niet, de plicht roept. Of betei roept. De beleefdheid gebi hoogst persoonlijk door de welkomd. Hij heeft zich gene van de tent, omgeven door ve al staan kaarsjes. De sjeik sp 'sig Engels enkele woorden schenkt meteen een kopje ko Dat klinkt heel alledaags, n derga ik hier een oud ritueel. een kopje gekruide Karde heeft de bonen zelf fijn gesta [in een fraai bewerkte houte misch. „Hij doet dat op het ri en kamelen", legt restauran 'aniël later uit. „Iets anders Do, re, mi is voor de Bedoeïei [grip." le koffie is ingeschonken J0Pje. Eén slok, meer is het "j de Bedoeïenen ook al ons Integendeel, ook dit kleine k van het ritueel, dat vroeger [in beslag nam. Een volle ko [dat je moet maken dat je we; Veel mensen vinden het interessant om hun zonnebril in het haar te dragen. Dat staat wel trendy. In Italië maken ze het dit jaar helemaal bont. Dé trend onder jongeren is zelfs twee brillen: één op de neus en één in het haar. De zonnebril wordt steeds meer een sieraad voor het gezicht. Door Evelyne Verhoeven De zonnebrillentijd is weer aangebro ken. Of kun je tegenwoordig niet meer spreken van een echte zonnebrillentijd? Het lijkt soms wel of zonnebril len het hele jaar 'WroP zicht- aroui nd'-look +HerOTi door worden gedragen. En is het niet op de neus, dan is het wel in het haar. Toch gaan met het aanbre ken van de zomer nog steeds horden mensen driftig op zoek naar de perfecte bril die het best bij hen past. Vooral dat laatste is van belang want een bril zegt veel over de persoonlijk heid van de drager. De functionaliteit van het accessoire komt op de tweede plaats. Hoe ziet de zonnebril van 1997 eruit? „Grote en brede monturen be palen het beeld van dit jaar. Vorig jaar waren het vooral kleinere glazen, nu mag het allemaal wat robuuster", zegt G. van Enge len, woordvoerder bij het zonnebril- lenmerk Ray Ban. 'Back to the se venties' dus met brillen k la Jac kie Kennedy. Een duidelijk Calvin Klein brengt onder meer 'gewone' zonnebrillen met een zeer luxe uit straling. voorbeeld hiervan zijn de kunststof brillen van het Italiaanse modehuis Moschino. De brillen krijgen door de associatie met de brilmode uit de jaren zeventig een extravagant tintje. De monturen zijn groter en zwaarder dan vorig jaar. Maar al mogen de brillen een grove indruk maken, de merken verze keren dat de brillen 'vederlicht' blijven om te dragen. Kunststof is dit jaar sterk in opkomst en overheerst zelfs in sommige model len. De kunststof brillen van Marcolin beantwoorden - volgens het merk - met hun typische 'street-wear' look aan de wensen en verlangens van actieve twintigers en dertigers. Het materiaal zorgt ervoor dat ze uitermate geschikt zijn voor fanatieke sportbeoefenaars. Kunststof wordt ook met name ge bruikt in de nieuwe collectie van Dolce en Gabbana. De inspiratiebronnen wa ren de zonnige atmosfeer van Sicilië en de Latijnse sensualiteit. „De brillen zijn een beetje macho," zegt M. Vander- steen, persvoorlichter bij Dolce en Gabbana. Die typering gaat ook op voor de nieu we collectie van Bausch Lomb. Eén van de brillen is genoemd naar de laat ste sportwagen van Porsche - de Box ster -. Een gestroomlijnde, stoere bril met glazen die gemaakt zijn van de kunststof waaruit ook de voorruiten van vliegtuigen bestaan. De prijs is in overeenstemming met de auto: 529. Daarmee is het de duurste bril uit het rijtje want de rest schommelt rond de twee honderd piek. „Ook gekke brillen mogen weer," weet van Engelen van Ray Ban. „Allerlei va riaties zijn mogelijk: hoe kig, ovaal, druppel- of vlindervormig in de meest opvallende kleu ren." Chevignon Glasses spreekt van 'verleidelij ke brillen met een knip oog naar glamour', erg opvallend en aan dachttrekkend en vooral bedoeld voor 'fashion girls'. Een andere aparte, ge waagde bril die niet door de eerste de waarin duidelijk de wenkbrauwlijn en de wimpers te herkennen zijn. De zogenaamde 'wrap around'-look, een bril die met de ronding van het ge zicht meeloopt is erg populair, omdat de doorlopende zijkanten de lichtinval beperken. Ook het merk Marcolini houdt sterk rekening met het comfort van de brillendrager. Een aantal van zijn modellen zijn voorzien van inge nieuze neusvleugels. Omdat ze beweegbaar zijn, passen ze zich aan aan de vorm van de neus. Zonde dus om in het haar te dra gen. beste gedragen zal worden, is die van Jean Paul Gaul- tier. Hij noemt zijn vondst 'the eyes of the lady', Itah 'beetje laanst macho' uitstmïn, fe zonneb billen van Doh ee Gabb, 'ana met een iDoor Esther Bruis 1 en simpele perspex- Fn de voet een k1 I lamp te zien. I'm staaf over de jachtjes op. Uit Pjde straalt e helder licht dat |ëen krant DeLibar-L.^ |ookV°Udig' Zi''n :-staaf kleine Toch gehele le het geb< verras: ecu opengr gelijkmatig verl -lamp oogt niet al werking is een t een r [On werper Edy ten E? Uult: "De Libar K f Principe fehtgeleiding c Fjassieve staaf zit Ita'fi^et licht w [Reflectie via de VJ e staaf geleid Berge werkt - van opt: Onderaan t een refle' wordt doo binnem ar6ke?deie inforrnatie v 2344 of 076- wil omtrr kan naar t bellen 5-5312272. -vwi js: redactie Surplus, AOr\r\ Kan n CoJhem'leQactle 5 Einri j 9> "800 'odredactie: Wim van MB Breda. Leest.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1997 | | pagina 22