EKSHOP Wereldwijde revolutie in verpakkingen APRIL] Oprichting kwam vijftien jaar geleden niet uit de lucht vallen Draadloze luidspreker lijkt ei van Columbus )THEKEN? Vegetarische kaas net zo 'wreed' als gewone service. 076-5421370. •4 jaar Huize Sandra iz-Vous 0162-688084 Kleintje TE KLUSSENBINK >422733 06-52783630 *Joy Service' 076-5411089 Kleintje EET wijzer Pruimen bij offerfeest I® STEM SURPLUS E2 n gratis 0800-0767. HEEKSHOP leven ESCORT BREDA 076-5428315 Angeliek Privé HOUDER houder Klusbedrijf Rioolontstojb dgieter mmermans iers B.V. Examens Watertanden Knapperige chips worden straks in chips verpakt Veronik-Kelly- Wendy-Monique verstoppingen |^iSje5UrplUS' UIS I I I I VRIJDAG 18 APRIL 1997 Iproeven met het Wijngilde meer informatie? et: w.nvm.hypotheekshop.nl OTHEEKSHOPADVISEUR >theekshop v. Horssen, 20 Tel.: 076-5315350 itheekshop Kanters, straat 9 Tel.: 0162-316848 Rijen theekshop Paul Kin, aat 118 Tel.: 0161-226161 lOUt •theekshop Noud Kops, raat 57 Tel.: 0162-455025 otheekshop Meeüs, Tel.: 0162-450250 beek otheekshop Prinsenbeek, Tel.: 076-5419166 ies vanaf 18 jaar. Striptease. Dames gevr. ara 22 Linda 24 Liz 25. Striptease-Stripper LS Linda olijk klasse uur 175.-. 5Dames gevr. v speciale of. strippers 62-436613. lacorHein Sluijter lli krijgen het zomaar aange- y. Een cadeautje uit de we- 4van de wetenschap. Mede Ejtemd voor het Nederlands Milde, een gezelschap van ijnvrienden dat dit jaar zijn Ijitienjarig bestaan viert. Wat lishet presentje voor de jarige? |[jtwijn nog gezonder is dan s vastgesteld. Alsjeblieft. j laatste nieuws is dat deze j mits met mate gedronken, Es de ziekte van Alzheimer kan «komen. Eerder was al bekend twijn goed is voor hart en Ijrivaten en ook dat je er niet Ijer van kunt worden. Het Al- rverhaal is te lezen in een ,j uitgave van het Franse Eschappelijke tijdschrift Re- Ja Neurologique. De ontdekking Ijkt gedaan te zijn door enkele Kierden van het Inserm, het Knse instituut voor medisch on- tsoek. inder ook maar iemand van het fcjngilde persoonlijk aan te spre- l,i ol verdenkingen te laten gaan Kir welke wijnliefhebber dan Ijk,inclusief mijn persoon, is hier purlijk zowel voor de produ ct als voor de consument sprake nieuws. Elke gezond- fedsvvinst die te danken is aan ft consumeren van wijn, is er n. De feestelijke sfeer is dus al laten geschapen. ontstaan van het gilde kwam kien jaar geleden niet uit de Kit vallen. De belangstelling Hoor wijn is in Nederland sinds Kpeer 1980 als de bruisende in- fcidvan een fles champagne om lig geschoten. Dat zie je alleen |iaan de lange rijen Nederlands- wijnboeken die sindsdien lii verschenen en waarvoor, een ir uitzonderingen daargelaten, de markt bestond en be- But. ltahet gilde tien jaar eerder zijn igincht, dan zou het waar- pijnlijk een vroege dood zijn ge ltan. Nu is het een bloeiende g met elf regionale afde- fegenen zo'n vijfhonderd actieve |fainheel Nederland. Brabant tittweevan die commanderijen, bi voor het oosten in Oss en een Inliet westen in Breda. In Zee- pi (Terneuzen) wil de oprich- |fegom de een of andere manier niet van de grond komen, ilit er daar aan gedacht wordt Insluiting te zoeken bij Breda. :o'n 28 enthousiastelingen 162, waaronder veel jon- Melijk voorzitter G. Hilderink 1 die tevens voorzitter is ie Bredase afdeling laat we- ide week zullen de tijden van aanwezigheid i naar ma. t/m vrij. van 11 -23u. en zat van ELHUISLAAN 60 BREDA. Tel. 076-5811733. ;helle, Jacky, Melissa Miranda. 11-24 u. edmooi si. 20 Rugm.+Fr.+int. +mass. 100,- 17 Klundert IO-23uur EN Cindy 26 Ik vrij echt leuk msje gev SRORD vurige jr. 2x HP ■383850. \L strikt privé dame gevr. 5968. en aang.biljet. Marijke Meustr. fel. 5214282, ouding en bel. ekens Rugstr.8 i 0165-387045. StUkadOOr- werkzaamheden Vrijblijvend pr^P^®' Tel 076-5215648 b.g-9- 06-53229012 Goed, beter: >or al uw klussen in en om het huis andere voorkomende werkzaarnneu lecialiseerd in timmerwerkzaarnneoe^^ tie of vernieuw- oedekking, go- ïitair en andere swerkz.heden. 67 of 5614873 Door Onno H. Kleyn Het lijkt allemaal zo onschuldig, melk, kaas, boter. Er gebeurt im mers niets met de koe als je haar melk gebruikt om te drinken of te verwerken? Nou, vergeet het maar! Kaas, gewone kaas, komt niet tot stand zonder wreedheden. Vandaar dat er in vegetariërskrin gen vegetarische kaas wordt gege ten. Wat dat is? Leggen we uit. Maar eerst moet de knuppel in het hoenderhok: vegetarische kaas is net zo 'wreed' als gewone. Kaas wordt gemaakt door melk te mengen met stremsel. Dat is een substantie afkomstig uit de maag van een kalf (of lam, of geitje). Iets wat vegetariërs niet aanspreekt, aangezien je het stremsel alleen te pakken krijgt als je het jonge dier slacht. Het is echter mogelijk ge bleken om kaas te laten stremmen met plantaardige producten. Echter! Om melk te bekomen dient een vrouwelijk dier voor na komelingen te zorgen. Pas na het werpen van een jong, of dat nou dat kalf, lam of geitje is, komt er melk. Dus stel, je hebt honderd koeien. Die krijgen honderd kalf jes. Mooi dat daar een stuk of vijf tig stiertjes bij zijn. En wat moet daar mee? Naar een stierenspeel tuin om rustig te wachten tot ze op natuurlijke wijze overlijden? Al zou je dat willen, dan lukt dat nog niet. Die beesten gaan na de pu berteit met elkaar op de vuist. De oplossing daarvoor is drastisch: castreren. Dan groeien de stiertjes uit tot stoere ossen, elk van een kilo of zeshonderd. En elk jaar komen er weer vijftig ossen bij, die moeten eten en ruimte in beslag nemen. De kosten daarvoor zouden eigen lijk doorberekend moeten worden in de kaas. Nou ja, dit is allemaal onzin, na tuurlijk. Zelfs de grootste dieren liefhebber begrijpt dat met een te verwachten natuurlijke levens duur bij ossen van 10 a 15 jaar er binnen de kortste keren geen ruimte meer over is op het land. Kortom, de jonge stiertjes worden geslacht. En dus houd je ook door vegetarische kaas te eten de slach terijen in bedrijf. De enige slui tende oplossing is veganist te wor den en in het geheel geen zuivel meer te eten. Maar ja, dat stelt grote eisen aan het voedingspak ket, want je zult (we hebben even gebeld met het Voedingscentrum) het gebrek aan makkelijk op neembare kalk uit de zuivel moe ten compenseren door het eten van enorme hoeveelheden groen te. En aangezien de vitamines B2 en B12 vrijwel uitsluitend in vlees en dierlijke producten voorko men, moet je tabletten slikken. Aminozuren kom je tekort, net als ijzer en jodium. En allicht vitami ne D, die weliswaar toegevoegd wordt aan margarines, maar niet aan de in deze sector zo populaire oliën. Allemachtig, voor je het weet kom je in een draaikolk te recht van voedselrichtlijnen. Een zware opgave, of wellicht een le vensvervulling? Het bestuur van de Brabantse afdeling (Breda) van het Nederlands Wijngilde. Van links naar rechts: Ge Hilderink, Anneke Cosijn, Ton ter Wal, Ali Luykx en Henk Wij nen. Op de foto ontbreken Coby Timmermans en Sietske Huppes. foto de stem /johan van gurp ten waar het bij het gilde om gaat: „Het Nederlands Wijngilde is een niet-commerciële vereniging die zich ten doel stelt de kennis van haar leden, in theoretische en in practische zin, omtrent wijn te vergroten". Althans zo staat het op de achter kant van zijn visitekaartje. Zelf voegt hij er mondeling aan toe: „Dat alles moet geschieden in een aangename, gezellige sfeer en moet ook voor alle leden begrijpe lijk zijn. Iedereen die serieus wil proeven, kan lid worden. Wij zijn absoluut geen besloten, oubollige club." Wie lid wordt, kan rekenen op heel wat activiteiten. En natuur lijk ook op heel wat wijn. Zo zijn er per afdeling per jaar gemiddeld tien proeverijen met thema's als druivensoorten of herkomstgebie- den. Om zo'n proeverij goed door te komen, wordt elke slok, na de studie-in-de-mond, dapper uitge spuugd. Dat gaat niet zo tijdens de wijn feesten die elk jaar een hoogte punt kennen in de vorm van een landelijk kapittel, steeds in han den van een van de afdelingen. Dan wordt de wijn gedronken. Bij zo'n gelegenheid en bij andere of ficiële gebeurtenissen, zoals bij voorbeeld tijdens inauguraties of prijsuitreikingen wordt eveneens de gilde-kledij gedragen, bestaan de uit donkere capes en dito mut sen. Je kunt dat onaantrekkelijke poespas vinden of juist heel fees telijk en sfeervol. Het getuigt in elk geval van liefde voor het on derwerp. Er is verder altijd studiemateriaal beschikbaar. Na een jaar, als de kandidaat geïntroniseerd wordt, kan daar gebruik van worden ge maakt om te proberen (vaak pitti ge) examens te halen. Zo kun je het examen gezel-wijnproever af leggen" 6f'dat ran meester-wijn- proever, dat op het niveau ligt van het officiële landelijk erkende Wijncertificaat. Wie daarna nog kandidaat-grootmeester wil wor den, komt uit op het niveau van vinoloog van de Wijnacademie. Een volleerd grootmeester stijgt naar eenzame hoogte en is zoiets als Master of Wine, een officiële titel die maar weinigen op deze aarde mogen voeren. Nederland kent maar één drager daarvan, Frank Smulders, die overigens geen lid van het wijngilde is. De wijnmeesters van alle afdelingen werken landelijk samen in het zo geheten Wijnkabinet. Het zijn zij die het opzetten van de landelijke proeverijen op zich nemen. Wijnreizen worden er ook ge maakt. Bij voldoende deelname wordt elk jaar afgereisd naar de bronnen van de wijn in Frankrijk of Duitsland. En dan is er nog het eigen tijdschrift: 'Tannine', zo ge noemd naar een belangrijke stof in rode wijn. Dat woord valt vele malen bij elke wijnproeverij, waar ter wereld ook. De leden ontvangen ten overvloe de regelmatig informatie in de vorm nieuwsbrieven. Er worden verder kontakten onderhouden met allerlei instanties in de wijn- wereld. Zo heeft het gilde een ei gen stand op de jaarlijkse Utrechtse drankenvakbeurs in septiinber. De kontakten blijven niet beperkt tot Nederland. Bui tenlandse zusterorganisaties wor den ook benaderd, zoals in België en in Frankrijk. Bij dit alles is het wijngilde trots op de kwaliteit die geboden kan worden. Er komen nogal wat topwijnen over de vloer. De leden dragen gezamenlijk de kosten daarvoor en soms is er voor zoiets een extra bijdrage van de penningmeester. Zo lees ik in een tamelijk recente schriftelijke uitnodiging aan de Bredase leden, dat Gijs (een slij ter) 'een aantal prachtige en ook oudere Bordeauxwijnen heeft, die hij het gilde graag wil laten proe ven. Zoals we van hem gewend zijn zal hij er ook zeker een boei end commentaar bij geven'. Welnu, zoiets loopt natuurlijk al tijd goed af. Wat daar op de tafel heeft ge staan, was om van te watertan den. Voor geïnteresseerden noem ik' twee" grote jongens. De een was een Ducru-Beaucaillou (St. Ju- lieri) uit 1971, second grand cru. De ander een Ferrière (Margaux) uit 1970, troisième grand cru. De leden betaalden 24,50 voor deze proeverij. Ik moet zeggen, dat dit relatief zeer goedkoop is. Eén zo'n fles kost al het meervoudige van dit bedrag. Dit evenement vond plaats in Auberge De Arent in Breda, waar het gilde vaker te vinden is. Bij veel restaurateurs in het land is het gilde trouwens al lang geen onbekende meer. AI en kele jaren organiseert het per af deling wedstrijden, waarbij een restaurant een fles wijn kan instu ren die het volgens de spelregels altijd in voorraad moet hebben en die niet duurder dan voor 40 aan de gasten mag worden geser veerd. De gildedames en -heren gaan dan aan het proeven. De bes te wordt in de betreffende regio de restaurant-wijn van het jaar. Er zijn inmiddels ook restaurants die bij het gilde aankloppen met het verzoek om in him etablissement de volledige organisatie van een of andere proeverij te verzorgen. Dat wordt graag gedaan. Ereleden zijn er ook. Drie tot nu toe. En wel de oer-moeder van dè Nederlandse culinaire journalis tiek Wina Born, verder Tilbtifgs' burgemeester Gerrit Brokx en zelfs de Chileense ambassadeur German Molina. Een andere activiteit naar buiten toe is het op touw zetten van een landelijke wijnjaarmarkt, die steeds ergens anders wordt ge houden. Vorig jaar was het te doen in Mar- kelo. Dames v.a 18 jr. op escort. I SM 'Striptease* div.mass.' Dames gevraagd erotische hoogstandjes prikkelende SM.tev.esc. 0165-341241. cred.acc. ROOSENDAALElly 38jj Blond Lisa 44j. ling®! Frida 40j0165-556410. DODRECHT: Super sex. meisje 20 jr. 7 dg./w 17-oa u. Tel. 06-53726531. Ass.i gevr. int, mog. Nico Koolsbergen pnsmiddelen worden om een heleboel redenen verpakt. Om F®goede conditie te houden. Om er informatie of reclame op Indrukken. Om ze efficiënt te vervoeren. Om ze compact op te pinde schappen van de supermarkt. Om de boodschappen- pchoon te houden. De verpakkingen van de nabije toekomst v intelligent'. Ze 'roesten' soms, dat komt goed van pas. En stks worden de chips in chips verpakt. 1 zakje chips, al dan niet '0. Knabbels die gedach- irden weggewerkt, gelar- Betbier. Tijdens voetbal of hoogstaand tv-vermaak. dat je weggooit, is de J Geen voetbalkijker «weet, maar dat chipszakje wonder van vernuft. En het "'allemaal nog mooier. Want «■pakkingen zijn revoluties i] de verpakking vol Tucht' de chips de nodige vrij- i ™ders zouden ze snel bre- 4e blijven in dat zilverpa- ™tige spul ook lang vers. Er as het zakje nog niet is geo- l." namelijk geen gewone roaar stikstof in. F®» die hier alles van weet, is ^•Matthijs Dekker, verbonden Le ^ndbouwuniversiteit te Item?' specialisme is t pakking van voedingswa- ®PS, meldt hij, bevatten ■vooral van het meervou- jorzadigde soort. Dat is zeer '8 'oor zuurstof. In gewone Bet zuurstof - krijgen aardoor snel een ranzige OONINCX07^587?®^- Goed, beter: WORMATIE surplus L?re '"formatie wil omtrent K'" hh'sge.kan h-sn-». uren hellen naar I, ^444 of 076-5312272. o kan ook. ■tSfer» n/00r 'S: i'è.i?'4800 MB Breda. ,IK Wim van Leest. smaak. Laat een chipszakje maar eens een nacht open liggen. De chips blijven goed dankzij Mo dified Atmosphere Packaging. Die methode werkt ook bij andere le vensmiddelen. Eerst wordt gron dig onderzocht onder welke om standigheden de groente, het vlees, de vis het langst goed blijft. Voorbeeld: de levensduur van een appel wordt, afhankelijk van het ras, in een atmosfeer met 3 tot 6 procent zuurstof en 10 tot 15 pro cent koolzuur met maanden ver lengd. Tot soms wel een jaar. Doordat appels na de oogst nog 'ademen' (zuurstof omzetten in koolzuur) kunnen ze die gewenste atmosfeer zelf maken. Het is al leen een kwestie van het kiezen van een verpakkingsfolie met de juiste doorlaatbaarheid. Er kan veel meer, vertelt Matthijs Dekker. Zuurstof is een belangrij ke oorzaak van bederf. Verwerk ijzerpoeder of een andere anti oxidant in de verpakking en de zuurstof mindert of verdwijnt. Want ijzer reageert met zuurstof door te roesten. Japan is met deze techniek ver gevorderd. Dit heet Active Packaging. In het verpak kingsmateriaal zit een stof die een chemische reactie oproept en daardoor ontstaat de gewenste at mosfeer. Direct contact met le vensmiddelen is uit den boze, daarom worden zulke middelen in sachets verwerkt. Bekend zijn de zakjes silicagel die elektronische apparatuur tegen vocht moeten beschermen; dat is hetzelfde idee. Voorbeelden zijn noten en thee, die zo hun aroma lang kunnen be- Draadloze luidsprekers en een bijbehorende transmitter'. Door Nico Koolsbergen De wereld wordt verrast met draadloze luidsprekers. Ze werken als een FM-hoofdtelefoon. Gewoon neerzetten waar je ze wil hebben en klaar. Desnoods tot op honderd meter van de geluidsbron. De buren zullen blij zijn als op de komende zoele zomeravonden achteruit de tuin de house klinkt die binnenshuis in de cd-speler ligt. Gesjouw met meubilair - om de draden achter weg te werken - is verleden tijd. Het ligt zo voor de hand dat je je afvraagt waarom niemand er eerder op is gekomen. Draadloze hoofdtelefoons bestaan immers al jaren. Nu gaat Philips met de eer strijken. Het lijkt het ei van Columbus. De 'zender' is een klein apparaatje dat op tv of versterker is aangeslo ten en het geluidssignaal uitzendt. De hoofdtelefoon is een ontvanger die op batterijen loopt. Draadloze luidsprekers werken precies het zelfde. Er zijn ook ai lang twee systemen: infrarood (net als afstands bedieningen) en FM (net als radio). Het eerste is goedkoop, maar het bereik is beperkt tot maximaal tien meter en de ontvanger moet in het 'zicht' van de zender staan. Het tweede systeem kan veel grotere af standen overbruggen, ook dwars door de muren heen; daarvoor is nu gekozen. De draadloze luidsprekers werken tot op honderd meter van de zender. De boxen werken op batterijen of een netvoeding. Er zijn drie typen die - van klein naar groot - 129, 159 en 199 gulden per stuk kosten. Het vermogen varieert van 16 tot 80 Watt maximaal. Ie dere box heeft een eigen volumeregeling. Ze zijn niet bedoeld voor top-hi fi maar voor 'gewoon' geluid; bij de computer, in de keuken, in de tuin. Er is een zendertje nodig - een transmitter in vaktaal. Chips gezien vanuit de verpakking. houden. In Japan dan, want in Nederland is dit nog niet toegela ten, zegt Dekker. Hij heeft ergens een pakje noten uit Japan slinge ren; op het sachet staat 'do not eat'. Niet overbodig: met flippo's ging het ook wel eens fout. Bestrijding van zuurstofschade kan nog vernuftiger. De van natu re in levensmiddelen voorkomen de vitaminen A, C en E nemen ook zuurstof weg. Ze worden ook wel aan levensmiddelen toegevoegd uit gezondheidsoogpunt. Daarmee sla je twee vliegen in één klap. Als bijkomend voordeel verlengen de ze toevoegingen namelijk ook de houdbaarheid! Active Packaging biedt geweldige mogelijkheden omdat je via de verpakking zeer uiteenlopende chemische reacties kunt creëren. Luchtjes wegnemen, alcohol laten vrijkomen (om schimmels te do den), rijpen van fruit versnellen (handig voor bananen die groen van de boot komen), of het rijpen van vruchten juist vertragen door hun natuurlijke rijpingshormoon (ethyleen) weg te vangen, enzo voort. Japan loopt voorop in de wetenschap van het verpakken van voeding. Een andere nieuwe techniek is HPP: High Pressure Processing. Onder een druk van 1000 tot 10.000 atmosfeer gedu rende maximaal drie minuten worden de micro-organismen ge dood. Smaak, kleur, voedings waarde en textuur blijven behou den. HPP is geschikt voor fruit, vruchtensappen, vlees en vis. In Japan zijn ze al op de markt. De verpakkingen moeten flexibel en waterdicht zijn en mogen weinig lucht bevatten, want de levens middelen gaan verpakt en al het drukvat in. Deze techniek vergt echter kostbare investeringen. „Reken op een dubbeltje tot twee kwartjes extra kosten per liter", zegt Matthijs Dekker. De laatste stap op verpakkingsge- bied is Intelligent Packaging. Die bestaat nog niet, maar komt er aan. Iedere verpakking krijgt een chipje en als het winkelwagentje langs de kassa komt, rekent deze 'zelf' af; de caissière wordt over bodig. Maar het wagentje mag niet van metaal zijn, de kassa moet ongestoord de inhoud kun nen scannen. Tegelijk wordt auto- FOTO marc bolsius matisch vastgesteld welke voorra den moeten worden aangevuld. De producent kan in het chipje al lerlei nuttige informatie opslaan. Om bijvoorbeeld de magnetron thuis te laten weten hoe het pro duct moet worden opgewarmd. De klant hoeft het maar in zijn mag netron te stoppen en het komt er kant en klaar uit. Technisch is dit allemaal geen enkel probleem, maar de kosten van het chipje - nu ongeveer een kwartje - zijn dat nog wel. Je kunt niet elk rolle tje snoep van zo'n duur apparaat je voorzien. De verwachting is dat de prijs zal zakken naar een paar cent, en dan wordt de zelfdenken de supermarkt een feit, meent Matthijs Dekker. En worden de chips in chips verpakt. Door Marijke Prins Het islamitische offerfeest (Iedul-ad-ha) wordt vandaag uitbun dig gevierd, ook in Nederland. In de Nederlandse slachthuizen worden jaarlijks zo'n 10.000 schapen aangevoerd om ritueel te worden geslacht. Het doel van het offerfeest is om voedsel weg te geven aan de armen. Het is echter niet meer zo dat ieder gezin een schaap laat slachten om in Nederland uit te delen. Er zijn heel veel moslims die naar hun land van herkomst geld overmaken om daar een schaap te laten slachten. Daarmee wordt aan het doel van het feest misschien wel beter tegemoet gekomen dan in Ne derland. Dat vindt ook Nabila, die al sinds jaar en dag het offer feest in Nederland viert. Voor het feestmaal op de dag zelf koopt zij vlees bij de slager. Hier haar recept, dat zij alleen kent in een gastvrije hoeveelheid. Want alleen met je eigen gezin vier je dat feest natuurlijk niet. 1 kilo lamvlees in tien stukken gesneden '/i bosje peterselie fijngesneden Vi bosje koriander fijngesneden 1 grote ui in snippers paar draadjes saffraan, of snufje poeder 1 theelepel gemalen gemberpoeder 1 theelepel gemalen komijn 3 eetlepels olijfolie 1 eetlepel geklaarde boter of braderij zout en peper naar smaak 500 gram gedroogde pruimen 2 eetlepels suiker 14 theelepel kaneel Kook de pruimen een half uurtje totdat ze zacht zijn. Breng de pruimen op smaak met kaneel en suiker. Voor de vleesschotel: doe eenvoudigweg alle ingrediënten in de pan, inclusief olie en boter, alsmede twee kopjes water. Zet het vuur hoog en breng het geheel snel aan de kook. Doe dan een deksel op de pan en laat het vlees in l'A uur rustig gaar worden. Schep het vlees op een grote warme schaal en verdeel de pruimen over het vlees. In Marokko wordt het vlees geserveerd met couscous, maar je kunt het ook met rijst doen.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1997 | | pagina 13