EKSHOP
Wereldwijde revolutie in verpakkingen
APRIL]
Oprichting kwam vijftien jaar geleden niet uit de lucht vallen
Draadloze luidspreker
lijkt ei van Columbus
)THEKEN?
Vegetarische kaas net
zo 'wreed' als gewone
service. 076-5421370.
•4 jaar Huize Sandra
iz-Vous 0162-688084
Kleintje
TE KLUSSENBINK
>422733 06-52783630
*Joy Service'
076-5411089
Kleintje
EET wijzer
Pruimen bij offerfeest
I® STEM
SURPLUS
E2
n gratis 0800-0767.
HEEKSHOP
leven
ESCORT BREDA 076-5428315
Angeliek
Privé
HOUDER
houder
Klusbedrijf
Rioolontstojb
dgieter
mmermans
iers B.V.
Examens
Watertanden
Knapperige chips worden straks in chips verpakt
Veronik-Kelly-
Wendy-Monique
verstoppingen
|^iSje5UrplUS'
UIS
I I I I
VRIJDAG 18 APRIL 1997
Iproeven met het Wijngilde
meer informatie?
et:
w.nvm.hypotheekshop.nl
OTHEEKSHOPADVISEUR
>theekshop v. Horssen,
20 Tel.: 076-5315350
itheekshop Kanters,
straat 9 Tel.: 0162-316848
Rijen
theekshop Paul Kin,
aat 118 Tel.: 0161-226161
lOUt
•theekshop Noud Kops,
raat 57 Tel.: 0162-455025
otheekshop Meeüs,
Tel.: 0162-450250
beek
otheekshop Prinsenbeek,
Tel.: 076-5419166
ies vanaf 18 jaar. Striptease. Dames gevr.
ara 22 Linda 24 Liz 25. Striptease-Stripper
LS Linda
olijk klasse
uur 175.-.
5Dames gevr.
v speciale
of. strippers
62-436613.
lacorHein Sluijter
lli krijgen het zomaar aange-
y. Een cadeautje uit de we-
4van de wetenschap. Mede
Ejtemd voor het Nederlands
Milde, een gezelschap van
ijnvrienden dat dit jaar zijn
Ijitienjarig bestaan viert. Wat
lishet presentje voor de jarige?
|[jtwijn nog gezonder is dan
s vastgesteld. Alsjeblieft.
j laatste nieuws is dat deze
j mits met mate gedronken,
Es de ziekte van Alzheimer kan
«komen. Eerder was al bekend
twijn goed is voor hart en
Ijrivaten en ook dat je er niet
Ijer van kunt worden. Het Al-
rverhaal is te lezen in een
,j uitgave van het Franse
Eschappelijke tijdschrift Re-
Ja Neurologique. De ontdekking
Ijkt gedaan te zijn door enkele
Kierden van het Inserm, het
Knse instituut voor medisch on-
tsoek.
inder ook maar iemand van het
fcjngilde persoonlijk aan te spre-
l,i ol verdenkingen te laten gaan
Kir welke wijnliefhebber dan
Ijk,inclusief mijn persoon, is hier
purlijk zowel voor de produ
ct als voor de consument sprake
nieuws. Elke gezond-
fedsvvinst die te danken is aan
ft consumeren van wijn, is er
n. De feestelijke sfeer is dus al
laten geschapen.
ontstaan van het gilde kwam
kien jaar geleden niet uit de
Kit vallen. De belangstelling
Hoor wijn is in Nederland sinds
Kpeer 1980 als de bruisende in-
fcidvan een fles champagne om
lig geschoten. Dat zie je alleen
|iaan de lange rijen Nederlands-
wijnboeken die sindsdien
lii verschenen en waarvoor, een
ir uitzonderingen daargelaten,
de markt bestond en be-
But.
ltahet gilde tien jaar eerder zijn
igincht, dan zou het waar-
pijnlijk een vroege dood zijn ge
ltan. Nu is het een bloeiende
g met elf regionale afde-
fegenen zo'n vijfhonderd actieve
|fainheel Nederland. Brabant
tittweevan die commanderijen,
bi voor het oosten in Oss en een
Inliet westen in Breda. In Zee-
pi (Terneuzen) wil de oprich-
|fegom de een of andere manier
niet van de grond komen,
ilit er daar aan gedacht wordt
Insluiting te zoeken bij Breda.
:o'n 28 enthousiastelingen
162, waaronder veel jon-
Melijk voorzitter G. Hilderink
1 die tevens voorzitter is
ie Bredase afdeling laat we-
ide week zullen de tijden van aanwezigheid
i naar ma. t/m vrij. van 11 -23u. en zat van
ELHUISLAAN 60 BREDA. Tel. 076-5811733.
;helle, Jacky, Melissa Miranda. 11-24 u.
edmooi si. 20
Rugm.+Fr.+int.
+mass. 100,-
17 Klundert
IO-23uur
EN Cindy 26
Ik vrij echt
leuk msje gev
SRORD vurige
jr. 2x HP
■383850.
\L strikt privé
dame gevr.
5968.
en aang.biljet.
Marijke Meustr.
fel. 5214282,
ouding en bel.
ekens Rugstr.8
i 0165-387045.
StUkadOOr-
werkzaamheden
Vrijblijvend pr^P^®'
Tel 076-5215648 b.g-9-
06-53229012
Goed, beter:
>or al uw klussen in en om het huis
andere voorkomende werkzaarnneu
lecialiseerd in timmerwerkzaarnneoe^^
tie of vernieuw-
oedekking, go-
ïitair en andere
swerkz.heden.
67 of 5614873
Door Onno H. Kleyn
Het lijkt allemaal zo onschuldig,
melk, kaas, boter. Er gebeurt im
mers niets met de koe als je haar
melk gebruikt om te drinken of te
verwerken? Nou, vergeet het
maar! Kaas, gewone kaas, komt
niet tot stand zonder wreedheden.
Vandaar dat er in vegetariërskrin
gen vegetarische kaas wordt gege
ten. Wat dat is? Leggen we uit.
Maar eerst moet de knuppel in het
hoenderhok: vegetarische kaas is
net zo 'wreed' als gewone.
Kaas wordt gemaakt door melk te
mengen met stremsel. Dat is een
substantie afkomstig uit de maag
van een kalf (of lam, of geitje). Iets
wat vegetariërs niet aanspreekt,
aangezien je het stremsel alleen te
pakken krijgt als je het jonge dier
slacht. Het is echter mogelijk ge
bleken om kaas te laten stremmen
met plantaardige producten.
Echter! Om melk te bekomen
dient een vrouwelijk dier voor na
komelingen te zorgen. Pas na het
werpen van een jong, of dat nou
dat kalf, lam of geitje is, komt er
melk. Dus stel, je hebt honderd
koeien. Die krijgen honderd kalf
jes. Mooi dat daar een stuk of vijf
tig stiertjes bij zijn. En wat moet
daar mee? Naar een stierenspeel
tuin om rustig te wachten tot ze op
natuurlijke wijze overlijden? Al
zou je dat willen, dan lukt dat nog
niet. Die beesten gaan na de pu
berteit met elkaar op de vuist. De
oplossing daarvoor is drastisch:
castreren.
Dan groeien de stiertjes uit tot
stoere ossen, elk van een kilo of
zeshonderd. En elk jaar komen er
weer vijftig ossen bij, die moeten
eten en ruimte in beslag nemen.
De kosten daarvoor zouden eigen
lijk doorberekend moeten worden
in de kaas.
Nou ja, dit is allemaal onzin, na
tuurlijk. Zelfs de grootste dieren
liefhebber begrijpt dat met een te
verwachten natuurlijke levens
duur bij ossen van 10 a 15 jaar er
binnen de kortste keren geen
ruimte meer over is op het land.
Kortom, de jonge stiertjes worden
geslacht. En dus houd je ook door
vegetarische kaas te eten de slach
terijen in bedrijf. De enige slui
tende oplossing is veganist te wor
den en in het geheel geen zuivel
meer te eten. Maar ja, dat stelt
grote eisen aan het voedingspak
ket, want je zult (we hebben even
gebeld met het Voedingscentrum)
het gebrek aan makkelijk op
neembare kalk uit de zuivel moe
ten compenseren door het eten
van enorme hoeveelheden groen
te. En aangezien de vitamines B2
en B12 vrijwel uitsluitend in vlees
en dierlijke producten voorko
men, moet je tabletten slikken.
Aminozuren kom je tekort, net als
ijzer en jodium. En allicht vitami
ne D, die weliswaar toegevoegd
wordt aan margarines, maar niet
aan de in deze sector zo populaire
oliën. Allemachtig, voor je het
weet kom je in een draaikolk te
recht van voedselrichtlijnen. Een
zware opgave, of wellicht een le
vensvervulling?
Het bestuur van de Brabantse afdeling (Breda) van het Nederlands Wijngilde. Van links naar rechts: Ge Hilderink, Anneke Cosijn, Ton ter Wal, Ali Luykx en Henk Wij
nen. Op de foto ontbreken Coby Timmermans en Sietske Huppes. foto de stem /johan van gurp
ten waar het bij het gilde om gaat:
„Het Nederlands Wijngilde is een
niet-commerciële vereniging die
zich ten doel stelt de kennis van
haar leden, in theoretische en in
practische zin, omtrent wijn te
vergroten".
Althans zo staat het op de achter
kant van zijn visitekaartje. Zelf
voegt hij er mondeling aan toe:
„Dat alles moet geschieden in een
aangename, gezellige sfeer en
moet ook voor alle leden begrijpe
lijk zijn. Iedereen die serieus wil
proeven, kan lid worden. Wij zijn
absoluut geen besloten, oubollige
club."
Wie lid wordt, kan rekenen op
heel wat activiteiten. En natuur
lijk ook op heel wat wijn. Zo zijn
er per afdeling per jaar gemiddeld
tien proeverijen met thema's als
druivensoorten of herkomstgebie-
den. Om zo'n proeverij goed door
te komen, wordt elke slok, na de
studie-in-de-mond, dapper uitge
spuugd.
Dat gaat niet zo tijdens de wijn
feesten die elk jaar een hoogte
punt kennen in de vorm van een
landelijk kapittel, steeds in han
den van een van de afdelingen.
Dan wordt de wijn gedronken. Bij
zo'n gelegenheid en bij andere of
ficiële gebeurtenissen, zoals bij
voorbeeld tijdens inauguraties of
prijsuitreikingen wordt eveneens
de gilde-kledij gedragen, bestaan
de uit donkere capes en dito mut
sen. Je kunt dat onaantrekkelijke
poespas vinden of juist heel fees
telijk en sfeervol. Het getuigt in
elk geval van liefde voor het on
derwerp.
Er is verder altijd studiemateriaal
beschikbaar. Na een jaar, als de
kandidaat geïntroniseerd wordt,
kan daar gebruik van worden ge
maakt om te proberen (vaak pitti
ge) examens te halen. Zo kun je
het examen gezel-wijnproever af
leggen" 6f'dat ran meester-wijn-
proever, dat op het niveau ligt van
het officiële landelijk erkende
Wijncertificaat. Wie daarna nog
kandidaat-grootmeester wil wor
den, komt uit op het niveau van
vinoloog van de Wijnacademie.
Een volleerd grootmeester stijgt
naar eenzame hoogte en is zoiets
als Master of Wine, een officiële
titel die maar weinigen op deze
aarde mogen voeren. Nederland
kent maar één drager daarvan,
Frank Smulders, die overigens
geen lid van het wijngilde is. De
wijnmeesters van alle afdelingen
werken landelijk samen in het zo
geheten Wijnkabinet. Het zijn zij
die het opzetten van de landelijke
proeverijen op zich nemen.
Wijnreizen worden er ook ge
maakt. Bij voldoende deelname
wordt elk jaar afgereisd naar de
bronnen van de wijn in Frankrijk
of Duitsland. En dan is er nog het
eigen tijdschrift: 'Tannine', zo ge
noemd naar een belangrijke stof
in rode wijn. Dat woord valt vele
malen bij elke wijnproeverij, waar
ter wereld ook.
De leden ontvangen ten overvloe
de regelmatig informatie in de
vorm nieuwsbrieven. Er worden
verder kontakten onderhouden
met allerlei instanties in de wijn-
wereld. Zo heeft het gilde een ei
gen stand op de jaarlijkse
Utrechtse drankenvakbeurs in
septiinber. De kontakten blijven
niet beperkt tot Nederland. Bui
tenlandse zusterorganisaties wor
den ook benaderd, zoals in België
en in Frankrijk. Bij dit alles is het
wijngilde trots op de kwaliteit die
geboden kan worden. Er komen
nogal wat topwijnen over de vloer.
De leden dragen gezamenlijk de
kosten daarvoor en soms is er voor
zoiets een extra bijdrage van de
penningmeester.
Zo lees ik in een tamelijk recente
schriftelijke uitnodiging aan de
Bredase leden, dat Gijs (een slij
ter) 'een aantal prachtige en ook
oudere Bordeauxwijnen heeft, die
hij het gilde graag wil laten proe
ven. Zoals we van hem gewend
zijn zal hij er ook zeker een boei
end commentaar bij geven'.
Welnu, zoiets loopt natuurlijk al
tijd goed af.
Wat daar op de tafel heeft ge
staan, was om van te watertan
den. Voor geïnteresseerden noem
ik' twee" grote jongens. De een was
een Ducru-Beaucaillou (St. Ju-
lieri) uit 1971, second grand cru.
De ander een Ferrière (Margaux)
uit 1970, troisième grand cru. De
leden betaalden 24,50 voor deze
proeverij. Ik moet zeggen, dat dit
relatief zeer goedkoop is. Eén zo'n
fles kost al het meervoudige van
dit bedrag. Dit evenement vond
plaats in Auberge De Arent in
Breda, waar het gilde vaker te
vinden is. Bij veel restaurateurs in
het land is het gilde trouwens al
lang geen onbekende meer. AI en
kele jaren organiseert het per af
deling wedstrijden, waarbij een
restaurant een fles wijn kan instu
ren die het volgens de spelregels
altijd in voorraad moet hebben en
die niet duurder dan voor 40
aan de gasten mag worden geser
veerd. De gildedames en -heren
gaan dan aan het proeven. De bes
te wordt in de betreffende regio de
restaurant-wijn van het jaar. Er
zijn inmiddels ook restaurants die
bij het gilde aankloppen met het
verzoek om in him etablissement
de volledige organisatie van een of
andere proeverij te verzorgen. Dat
wordt graag gedaan.
Ereleden zijn er ook. Drie tot nu
toe. En wel de oer-moeder van dè
Nederlandse culinaire journalis
tiek Wina Born, verder Tilbtifgs'
burgemeester Gerrit Brokx en
zelfs de Chileense ambassadeur
German Molina.
Een andere activiteit naar buiten
toe is het op touw zetten van een
landelijke wijnjaarmarkt, die
steeds ergens anders wordt ge
houden.
Vorig jaar was het te doen in Mar-
kelo.
Dames v.a 18 jr. op escort. I
SM 'Striptease* div.mass.'
Dames gevraagd
erotische hoogstandjes
prikkelende SM.tev.esc.
0165-341241. cred.acc.
ROOSENDAALElly 38jj
Blond Lisa 44j. ling®!
Frida 40j0165-556410.
DODRECHT: Super sex.
meisje 20 jr. 7 dg./w 17-oa
u. Tel. 06-53726531. Ass.i
gevr. int, mog.
Nico Koolsbergen
pnsmiddelen worden om een heleboel redenen verpakt. Om
F®goede conditie te houden. Om er informatie of reclame op
Indrukken. Om ze efficiënt te vervoeren. Om ze compact op te
pinde schappen van de supermarkt. Om de boodschappen-
pchoon te houden. De verpakkingen van de nabije toekomst
v intelligent'. Ze 'roesten' soms, dat komt goed van pas. En
stks worden de chips in chips verpakt.
1 zakje chips, al dan niet
'0. Knabbels die gedach-
irden weggewerkt, gelar-
Betbier. Tijdens voetbal of
hoogstaand tv-vermaak.
dat je weggooit, is de
J Geen voetbalkijker
«weet, maar dat chipszakje
wonder van vernuft. En het
"'allemaal nog mooier. Want
«■pakkingen zijn revoluties
i] de verpakking vol Tucht'
de chips de nodige vrij-
i ™ders zouden ze snel bre-
4e blijven in dat zilverpa-
™tige spul ook lang vers. Er
as het zakje nog niet is geo-
l." namelijk geen gewone
roaar stikstof in.
F®» die hier alles van weet, is
^•Matthijs Dekker, verbonden
Le ^ndbouwuniversiteit te
Item?' specialisme is
t pakking van voedingswa-
®PS, meldt hij, bevatten
■vooral van het meervou-
jorzadigde soort. Dat is zeer
'8 'oor zuurstof. In gewone
Bet zuurstof - krijgen
aardoor snel een ranzige
OONINCX07^587?®^-
Goed, beter:
WORMATIE surplus
L?re '"formatie wil omtrent
K'" hh'sge.kan
h-sn-». uren hellen naar
I, ^444 of 076-5312272.
o kan ook.
■tSfer» n/00r 'S:
i'è.i?'4800 MB Breda.
,IK Wim van Leest.
smaak. Laat een chipszakje maar
eens een nacht open liggen.
De chips blijven goed dankzij Mo
dified Atmosphere Packaging. Die
methode werkt ook bij andere le
vensmiddelen. Eerst wordt gron
dig onderzocht onder welke om
standigheden de groente, het
vlees, de vis het langst goed blijft.
Voorbeeld: de levensduur van een
appel wordt, afhankelijk van het
ras, in een atmosfeer met 3 tot 6
procent zuurstof en 10 tot 15 pro
cent koolzuur met maanden ver
lengd. Tot soms wel een jaar.
Doordat appels na de oogst nog
'ademen' (zuurstof omzetten in
koolzuur) kunnen ze die gewenste
atmosfeer zelf maken. Het is al
leen een kwestie van het kiezen
van een verpakkingsfolie met de
juiste doorlaatbaarheid.
Er kan veel meer, vertelt Matthijs
Dekker. Zuurstof is een belangrij
ke oorzaak van bederf. Verwerk
ijzerpoeder of een andere anti
oxidant in de verpakking en de
zuurstof mindert of verdwijnt.
Want ijzer reageert met zuurstof
door te roesten. Japan is met deze
techniek ver gevorderd. Dit heet
Active Packaging. In het verpak
kingsmateriaal zit een stof die een
chemische reactie oproept en
daardoor ontstaat de gewenste at
mosfeer. Direct contact met le
vensmiddelen is uit den boze,
daarom worden zulke middelen in
sachets verwerkt. Bekend zijn de
zakjes silicagel die elektronische
apparatuur tegen vocht moeten
beschermen; dat is hetzelfde idee.
Voorbeelden zijn noten en thee,
die zo hun aroma lang kunnen be-
Draadloze luidsprekers en een bijbehorende transmitter'.
Door Nico Koolsbergen
De wereld wordt verrast met draadloze luidsprekers. Ze werken als
een FM-hoofdtelefoon. Gewoon neerzetten waar je ze wil hebben en
klaar. Desnoods tot op honderd meter van de geluidsbron. De buren
zullen blij zijn als op de komende zoele zomeravonden achteruit de
tuin de house klinkt die binnenshuis in de cd-speler ligt. Gesjouw met
meubilair - om de draden achter weg te werken - is verleden tijd.
Het ligt zo voor de hand dat je je afvraagt waarom niemand er eerder
op is gekomen. Draadloze hoofdtelefoons bestaan immers al jaren. Nu
gaat Philips met de eer strijken. Het lijkt het ei van Columbus.
De 'zender' is een klein apparaatje dat op tv of versterker is aangeslo
ten en het geluidssignaal uitzendt. De hoofdtelefoon is een ontvanger
die op batterijen loopt. Draadloze luidsprekers werken precies het
zelfde. Er zijn ook ai lang twee systemen: infrarood (net als afstands
bedieningen) en FM (net als radio). Het eerste is goedkoop, maar het
bereik is beperkt tot maximaal tien meter en de ontvanger moet in het
'zicht' van de zender staan. Het tweede systeem kan veel grotere af
standen overbruggen, ook dwars door de muren heen; daarvoor is nu
gekozen. De draadloze luidsprekers werken tot op honderd meter van
de zender. De boxen werken op batterijen of een netvoeding. Er zijn
drie typen die - van klein naar groot - 129, 159 en 199 gulden per
stuk kosten. Het vermogen varieert van 16 tot 80 Watt maximaal. Ie
dere box heeft een eigen volumeregeling. Ze zijn niet bedoeld voor
top-hi fi maar voor 'gewoon' geluid; bij de computer, in de keuken, in
de tuin. Er is een zendertje nodig - een transmitter in vaktaal.
Chips gezien vanuit de verpakking.
houden. In Japan dan, want in
Nederland is dit nog niet toegela
ten, zegt Dekker. Hij heeft ergens
een pakje noten uit Japan slinge
ren; op het sachet staat 'do not
eat'. Niet overbodig: met flippo's
ging het ook wel eens fout.
Bestrijding van zuurstofschade
kan nog vernuftiger. De van natu
re in levensmiddelen voorkomen
de vitaminen A, C en E nemen ook
zuurstof weg. Ze worden ook wel
aan levensmiddelen toegevoegd
uit gezondheidsoogpunt. Daarmee
sla je twee vliegen in één klap. Als
bijkomend voordeel verlengen de
ze toevoegingen namelijk ook de
houdbaarheid!
Active Packaging biedt geweldige
mogelijkheden omdat je via de
verpakking zeer uiteenlopende
chemische reacties kunt creëren.
Luchtjes wegnemen, alcohol laten
vrijkomen (om schimmels te do
den), rijpen van fruit versnellen
(handig voor bananen die groen
van de boot komen), of het rijpen
van vruchten juist vertragen door
hun natuurlijke rijpingshormoon
(ethyleen) weg te vangen, enzo
voort. Japan loopt voorop in de
wetenschap van het verpakken
van voeding. Een andere nieuwe
techniek is HPP: High Pressure
Processing. Onder een druk van
1000 tot 10.000 atmosfeer gedu
rende maximaal drie minuten
worden de micro-organismen ge
dood. Smaak, kleur, voedings
waarde en textuur blijven behou
den. HPP is geschikt voor fruit,
vruchtensappen, vlees en vis. In
Japan zijn ze al op de markt. De
verpakkingen moeten flexibel en
waterdicht zijn en mogen weinig
lucht bevatten, want de levens
middelen gaan verpakt en al het
drukvat in. Deze techniek vergt
echter kostbare investeringen.
„Reken op een dubbeltje tot twee
kwartjes extra kosten per liter",
zegt Matthijs Dekker.
De laatste stap op verpakkingsge-
bied is Intelligent Packaging. Die
bestaat nog niet, maar komt er
aan. Iedere verpakking krijgt een
chipje en als het winkelwagentje
langs de kassa komt, rekent deze
'zelf' af; de caissière wordt over
bodig. Maar het wagentje mag
niet van metaal zijn, de kassa
moet ongestoord de inhoud kun
nen scannen. Tegelijk wordt auto-
FOTO marc bolsius
matisch vastgesteld welke voorra
den moeten worden aangevuld.
De producent kan in het chipje al
lerlei nuttige informatie opslaan.
Om bijvoorbeeld de magnetron
thuis te laten weten hoe het pro
duct moet worden opgewarmd. De
klant hoeft het maar in zijn mag
netron te stoppen en het komt er
kant en klaar uit. Technisch is dit
allemaal geen enkel probleem,
maar de kosten van het chipje
- nu ongeveer een kwartje - zijn
dat nog wel. Je kunt niet elk rolle
tje snoep van zo'n duur apparaat
je voorzien. De verwachting is dat
de prijs zal zakken naar een paar
cent, en dan wordt de zelfdenken
de supermarkt een feit, meent
Matthijs Dekker. En worden de
chips in chips verpakt.
Door Marijke Prins
Het islamitische offerfeest (Iedul-ad-ha) wordt vandaag uitbun
dig gevierd, ook in Nederland. In de Nederlandse slachthuizen
worden jaarlijks zo'n 10.000 schapen aangevoerd om ritueel te
worden geslacht. Het doel van het offerfeest is om voedsel weg te
geven aan de armen. Het is echter niet meer zo dat ieder gezin een
schaap laat slachten om in Nederland uit te delen. Er zijn heel
veel moslims die naar hun land van herkomst geld overmaken om
daar een schaap te laten slachten. Daarmee wordt aan het doel
van het feest misschien wel beter tegemoet gekomen dan in Ne
derland. Dat vindt ook Nabila, die al sinds jaar en dag het offer
feest in Nederland viert. Voor het feestmaal op de dag zelf koopt
zij vlees bij de slager. Hier haar recept, dat zij alleen kent in een
gastvrije hoeveelheid. Want alleen met je eigen gezin vier je dat
feest natuurlijk niet.
1 kilo lamvlees in tien stukken gesneden
'/i bosje peterselie fijngesneden
Vi bosje koriander fijngesneden
1 grote ui in snippers
paar draadjes saffraan, of snufje poeder
1 theelepel gemalen gemberpoeder
1 theelepel gemalen komijn
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel geklaarde boter of braderij
zout en peper naar smaak
500 gram gedroogde pruimen
2 eetlepels suiker
14 theelepel kaneel
Kook de pruimen een half uurtje totdat ze zacht zijn. Breng de
pruimen op smaak met kaneel en suiker. Voor de vleesschotel: doe
eenvoudigweg alle ingrediënten in de pan, inclusief olie en boter,
alsmede twee kopjes water. Zet het vuur hoog en breng het geheel
snel aan de kook. Doe dan een deksel op de pan en laat het vlees
in l'A uur rustig gaar worden. Schep het vlees op een grote warme
schaal en verdeel de pruimen over het vlees. In Marokko wordt
het vlees geserveerd met couscous, maar je kunt het ook met rijst
doen.