pB STEM ,Jt zachte G Vegetariërs en 'vleesverlaters' winnen steeds meer terrein skr^sirfas Sneller Stichting Snelle hap M. 4 Snelle recepten MÊ^-rn mmW KEURINGEN Kleintje FIAT ERCEDES OPEL SEAT Kritisch Koningin Wj 'Jrm Bloemkool Pasta Aardappelen Risotto Mini-omeletten PRIL 1997 J r. m M fa HH e occasions o.a. IS+2.0E 88-92 HStuurbekr. 93 Touring 90 and voyager 3.3 91-93 voeringen tvoeringen X 1.6i izgst 86 ntra 1,8i GLS 96 coupé GSi 92 discovery TD 90 121-323F-626 3 rood 92 190D 91 irco+extra's 90 i v.extra's 87 200TD 93-89 5000km airco 94 Turbo D 92 TD Van 5 drs 90 ra automaat 94 a 2.0i rood 91 tt 2.0 GSi 89 uitvoering 15x "3-5d. 93-94 14XN 5drs 93 SLi 42.000 km 93 iv. uitvoering. 10x vingo antr.met 93 e TD airco 93 ift rood 2x 91 irbo diesel 89 nz+Dsl 93-89 ope inruilers auto's+pick-ups ipers te koop ir div.uitvoeringen iperverhuur page H.Peemen bv Ijsbergsebaan 21 ■fen) 076-5145488 Sierra 18 Turbo D sedan Alf.Romeo 164 Tw.park Ren.21 Symph.lpg 4 d.t. Peugeot 405 GLI a.nw. t Nissan Sunny Coup'e Merc. 350slc vl.extr aut Kleine zuinige auto Peug.205 XL Jubilee F.Pandal 000CL Fire Austin Metro 1.3 Surf 2x Fiat Uno 87' Golf 1.6 5bak a.nw.3drs O.Kadett 1.2S 3drs Nissan Sunny 1.3 HB BMW 316 Ipg 5bak inr. gar. fin. mogelijk ook 's avonds na afspras Ad Frijters Tulpstr.114 St.Willebro 0165-383041/0653-8859 Tev.auto's t.k. ge" lllll VRIJDAG 18 APRIL 1997 E1 I broeiende interesse voor vegetarisch eten. FOTO MARC BOLSIUS Vlucht voor het vlees Bedrijfswagen Gebr. bedrijfswagen bestelwagens met en zonder dubbele cabine. Pick-ups en vraebtwage Tel. 0165-341485 Rijksweg zuid 77 Rucp^ Qnderdelen_ 1.4 rood, 11-91, n, abs.nw.st., vr.pr 076-5421669. £S 200D, bj. '87. '1-98, i.z.g.st.. inr. dieselbus 1164-685195 na Sport 2 L 1-4-'96, ;m, van 1e eig. 010-2650524. Originele Renault onderdelen 30 tot 40% korting- Tel. 0186-613319- OPEL CORSA Swing 1 bi.'89 APK 30-11 97 ki 1 1.6D. '87. vrpr ƒ4 Tel. 0162-521952,^--- KADETT 131 bj-'866.50fl nfi^2680926/076-5£^| Seat FURA L, .84'j pr.| 3-98, stadsautoo - 1 100,-. 076-52L M tarNico Koolsbergen vraag naar 'ecologische' producten is in sommige Euro pe landen groter dan het Een groeiend aantal - onder wie koningin leatiix - besluit minder vlees 'tgaan eten, stapt over op vis ilscharrelvlees of wordt vege- De Stichting Sla! staat 'vleesverlaters' terzijde en daad. Varkenspest. BSE. We raken er al •gewend. Hoe zat het ook weer W dieBSE-koeien en hun nako- lingen? Ze zullen wel 'geruimd' net als die varkens. De tv- Men van begin februari staan °P het netvlies: die roze die- efficiënt doodgemaakt via Wilgen die onder stroom wor- J» gezet. Waarna grote grijpers 'kadavers in containers tillen. minuutje daarvoor leefden ze tog. tjiver Rudy Kousbroek publi- !Vr enkele weken na het uit wen van de epidemie een 'Re quiem voor het varken'. Waarin hij beschreef hoe intelligent en aanhankelijk deze dieren zijn. Ze hebben zelfs gevoel voor muziek. Maar al na die eerste tv-beelden hebben we geen hap varkensvlees - en gelijk ook maar rundvlees - meer gegeten. Dat kan ook voor de lijn geen kwaad. Vis is heerlijk en al roerhakkend maak je met groenten een feestmaal. Meer mensen zien van het bief stukje af. Dat begon al ver voor de varkenspest. Het aantal 'vleesver laters' groeit. Ze kiezen nog niet direct voor een vegetarische le venswijze, maar besluiten wel om minder vlees te eten. Het een dag je per week over te slaan. Zich tot scharrelvlees te beperken. Naar de eco-slager te gaan. Anderhalf miljoen Nederlanders eten praktisch geen vlees of vis. De helft van hen noemt zich vege tariër - al telt de Nederlandse Vegetariërs Bond slechts 5400 le den. De andere helft wil de vrij heid houden om incidenteel wel eens een stukje dier te nuttigen. Samen met de 'vleesverlaters' vormden deze groepen al in 1994 18,5 procent van de bevolking, drie miljoen mensen. Zo blijkt uit het rapport 'Vlees, cijfers en trends 1994' van het Produkt- schap voor Vee en Vlees. Daarin worden ze 'kritische consumen ten' genoemd voor wie vlees niet langer vanzelfsprekend is. Overi gens stijgt de totale vleescon sumptie in Nederland nog wel, doordat de consumptie per hoofd nog toeneemt. Van 84,9 kg (bruto, inclusief botten etc.) per jaar in 1990 tot 88,9 kg in 1994, aldus cij fers van het Produktschap. Sinds gisteren kent Nederland het tijdschrift Sla!, een uitgave van een nieuwe stichting met dezelfde naam. Sla! mikt op een goed op geleid publiek met een relatief hoog inkomensniveau dat bewust vleesloos of met minder vlees leeft. Dat het nu op de markt komt, heeft niets met de varkens pest te maken, zegt uitgever Jan van der Lee. „Het idee is al een jaar oud, uit het begin van de BSE in Engeland. Er is sindsdien bijna geen moment geweest dat vlees niet negatief in de publiciteit was, merkte ik toen ik erop ging let ten." Het blad doet niet aan opgeheven vingers. Geen vermanende woor den aan het adres van de vlees etende medemens, maar sterke - en ook makkelijke - recepten met plaatjes die je het water in de mond doen lopen. Niko Koffe- man, creatief directeur van de stichting: „Vegetarische kookboe ken bieden geen oplossing voor ie mand die om zeven uur thuis komt en om kwart over zeven eten op tafel wil hebben. Sla! biedt die wel." Koningin Beatrix eet op woens dag geen vlees meer, onthult Kof- feman. Hij heeft dat uit 'kringen rond de koningin; ik kan geen na men noemen'. Het mag van hem in de krant, hij weet het zeker. Het staat trouwens ook in het eerste nummer van Sla!. Waarom stoppen of minderen mensen met vlees? Gezondheid is een overweging. Te hoge con sumptie van vlees werkt wel- vaartsziekten in de hand. Vegeta riërs leven langer, blijkt uit on derzoek. Het lichaam heeft ook geen vlees nodig, werd al in 1980 vastgesteld in het 'Advies inzake alternatieve voeding' van de Nationale Voe dingsraad. Een 'lacto-vegetarisch' dieet (groenten, fruit, zuivel) be vat alles wat een mens nodig heeft. Dierenbeschermers eten vaak geen vlees vanwege de bio-indus- trie die van levende wezens melk- vlees- of eierfabrieken heeft ge maakt. Afgelopen week plaatste ook landbouwminister Van Aart- sen naar aanleiding van de dra ma's op de varkensboerderijen - voor de varkens maar ook voor de boeren - vraagtekens bij de in tensieve veehouderij die van hem wat extensiever mag worden. Er zijn ook culinaire motieven. Vlees van scharrelvee zou beter smaken. En de vegetarische kook kunst is in de loop der eeuwen tot grote hoogten gestegen. Voor wie daaraan mocht twijfelen: zie Sla!. Of kijk eens hoe de hindoes in In dia eten. Er is dus groeiende interesse voor vegetarisch eten, ecologische voe ding, 'kalfloze' kaas, scharrel vlees, biologisch-dynamisch voedsel, vis. In Duitsland loopt het zelfs storm: jaarlijks groeit de omzet in ecologische levensmid delen daar met 25 procent (in 1996 tót 4,5 miljard gulden). In veel Europese landen kan de na tionale productie de vraag naar ecologische producten niet bij houden, meldt het vakblad Zui- velzicht. De massa-executies van varkens en de BSE-koeien lijken ook in Nederland de trend naar minder vlees of vegetarisch eten te versterken. Een krant noemde de tv-beelden onlangs een 'Gods geschenk voor de dierenbescher ming. Een beeld dat geen tv-re- clameman verzinnen kon. Een da gelijkse pijniging voor het Pro duktschap voor Vee en Vlees'. De slachtoffers? Het vee en de boe- 'vleesproductie gaat steeds sneller. Ton Dekker, secretaris van 'Dierenbescherming en van de Stichting Sla!: „Kuikens zijn te- Sfflwoordig al na zes in plaats van tien weken slachtrijp. Er be- aan 'doodgroeiers', kuikens die rond hun veertigste levensdag °'eel vlees bevatten dat hun skelet het niet meer kan dragen of J® hart het niet meer aankan. Jeze eeuw, vertelt Dekker, produceerde een melkkoe twee- J"zend liter per jaar. Nu is dan tienduizend of meer. Dieren zijn gaan doen als machines. Als er nu iets fout gaat, gaat het drastisch mis. „Kijk naar de varkenspest." De Stichting Sla! is een particulier initiatief van mensen die zich zorgen maken over de consumptie van dierlijke producten. Voor zitter is Marlou van Campen, communicatiemanager van het We reld Natuur Fonds. Secretaris is Ton Dekker, tevens secretaris van de Dierenbescherming. Niko Koffeman is de 'creatief direc teur'; in het dagelijks leven is hij communicatie-adviseur. Jan van der Lee is uitgever. De vier, die elkaar al langer kenden, zijn vegetariërs (Jan van der Lee: „Maar we leven nog...") maar hebben niet de bedoeling de vleesminnende medemens vermanend te benaderen. Sla! is geen gezondheidsblad, meldt Marlou van Campen, voorzit ter van de Stichting Sla!, al werken er twee diëtisten mee. De stichting weet wat de moderne mens beweegt en ruimt plek in voor 'snelle' gerechten. Binnen een half uur op tafel, want ook de vegetarische of vleesmijdende mens heeft het anno 1997 druk druk druk. Het tijdschrift verschijnt eens per twee maanden. Sla! wil 'onbe hagen omzetten in welbehagen. Sla! is een vrolijk publiekstijd schrift'. Het blad - 68 pagina's in kleur vol recepten en eetverha- len - kost ter introductie 4,95, vanaf nummer 2 zal dat 6,95 zijn. Te koop in kiosken en supermarkten. De oplage is 50.000 exemplaren. Cadeautje voor vijftienjarig Wijngilde ViP *W'r- M| De chips gaan in de chips PAGINA De Move lijkt van een andere planeet te komen PAGINA Sla! weet dat de moderne mens het altijd druk heeft en brengt dus ook 'snelle' recepten. Op deze pagina enkele voorbeelden zoals die in het eerste nummer van het tijdschrift zijn te vinden. Het gaat om hoofdgerechten voor vier personen en de bereidingstijd varieert van een kwartier tot een half uur. Gegratineerde bloemkool met kruidige uien 1 bloemkool 4 tomaten Voor het gratineren: 2 eetl. bloem 2 dl melk 25 gr boter 1/2 theel. zout 75 gr cheddar 2 theel. Worcester saus Voor de uien: 2 uien 1 eetl. olie 1 eetl. azijn 1 theel. honing 12 blaadjes salie 4 eetl. peterselie Verwarm de oven voor tot 250°C (stand 6-7). Kook de bloemkool in zijn geheel beetgaar (ca. 15 min). Zet de bloemkool samen met de to maten in een ingevette ovenschaal. Smelt de boter in de sauspan en voeg de bloem toe, roer om met een garde en giet langzaam de melk erbij tot een gladde saus ontstaat. Laat de kaas in de saus smelten en breng het geheel op smaak met Worcestersaus en zout. Giet de saus over de groenten, laat 10 min. gratineren in de oven. Snijd de uien in dunne ringen en laat ze in de olie zacht smoren. Hak de kruiden fijn e: ze met de rest van de ingrediënten bij de uien. Giet het uien- i. om de groenten heen. Fusilli met zongedroogde tomaten 500 gr fusilli (of pasta naar keuze) 1 kop zongedroogde tomaten in olie 1 bos lente-uitjes 250 gr roomkaas (boursin, ricotta o.i.d.) 1/41 slagroom verse basilicum vers geraspte Parmezaanse kaas Kook de pasta zoals aangegeven op het pak. De tomaten in stukjes snijden. Verhit dan de olie van de tomaten in een sauspan, bak daar in de fijngesneden lente-uitjes gedurende 1 min. op een laag vuur. Voeg roomkaas toe en laat smelten, slagroom en tomaten toevoegen, aan de kook brengen en 5 min. op een laag vuur laten pruttelen. Breng op smaak met peper en giet het mengsel over de hete pasta. Be strooien met basilicum en/of Parmezaanse kaas. Zoetgeglaceerde aardappelen 4 grote aardappelen 1 middelgroot blik ananas in stukjes 1 bos lente-uitjes 4 eetl.zonnebloem olie 1/2 theel. chilipoeder zout en peper Verwarm de oven voor op 220°C (stand 5-6). Snijd de aardappelen in grote stukken en kook ze in 10 min. gaar. Meng intussen 1 dl ananas sap met de rest van de ingrediënten. Snijd de lente-uitjes in stukjes. Vet de ovenschaal in of bedek hem met bakpapier, leg de aardappe len erin en overgiet ze met de ananasmix. Plaats 20-25 min. in de oven. Goudgele risotto met gemengde groenten en basilicumdressing lui 275 grrisotto-rijst 2 eetl. olijfolie 11 groentenbouillon 1 gr saffraan 3 stengels bleekselderij 150 gr sperziebonen 150 gr champignons 1 kleine courgette 1 teen knoflook 50 gr cashewnoten 50 gr zwarte olijven 4 eetl. olijfolie 2 eetl. sinaasappelsap 2 theel. witte wijn-azijn 1 theel. mosterd 1 eetl. fijngehakte basilicum 2 lente-uitjes geraspte Parmezaanse kaas Snipper de ui en fruit hem in de olijfolie goudgeel, voeg de rijst toe en bak mee gedurende 1 min. Blijf roeren. Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en doe de saffraan erbij, gaar in 20-25 min. Intussen de groenten wassen en in stukjes snijden. Bak in een wok of koekenpan in de resterende olie eerst de selderij op een hoog vuur gedurende 3 min. en bak dan de sperziebonen en courgette mee gedurende 1 min. Voeg champignons en knoflook toe en laat deze lichtbruin kleuren. Net voor het opdienen cashewnoten en olijven erdoor roeren. Rest van de ingrediënten door elkaar roeren tot een smeuïge dressing. Ri sotto op de borden scheppen, vervolgens de groenten en op smaak brengen met de dressing en/of de Parmezaanse kaas. Mini-omeleletrolletjes met gemengde groenten 4 eieren 4 eetl. water of melk zout en peper 1 kleine courgette 2 rijpe avocado's 4 sjalotten 2/3 blikje maïs zout en cayennepeper Klop de eieren los met het vocht en zout en peper. Bak in de koeken pan 4 kleine omeletjes; doorsnede 13-15 cm. De courgette in kleine blokjes snijden en beetgaar koken. Intussen de avocado's in stukjes snijden. Snipper de sjalotjes. Meng deze ingrediënten met de maïs en voeg naar smaak cayennepeper en zout toe. Halveer de omeletjes, leg het groentenmengsel in het midden en rol de omelet losjes op. Tip: de omelet kan vervangen worden door (volkoren) pannenkoekjes.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1997 | | pagina 11