DE STEM <- DEAUX Prettige afslankmethode van Michel Montignac slaat wereldwijd aan Principes Twee fasen Keizer Hoog vezelgehalte Gastronoom ïaar World Access, ke portie stress, de grootste absent, bereikbare kent. n ik u aanbevelen, int u me mailen. Lijf&leven WOENSDAG 4 DECEMBER 1996 bp Internet, toegang u belet, vast te zitten, jrovider vitten? '1 nu voordelig.aan. bon onderaan, p van pas komen, stekelige bomen. iternet Pakket et maandblad Net. lelijk aan te sluiten, nu 181 duiten. iccess.nl) 'Elke dag wijn' rAnja Verbiest ;luiting met onbeperkte •est bereikbare provider ruik van de December- voor f 89,- (f 29,66 per >orf 330,- (f 27,50 per Access Internet Pakket, waardebonnen voor een 80,- voor f 99,-) en 50% Kijk op onze homepage formatie. World Access, profiteer dan via onze homepage. Videotex Nederland N.V, ie samenhangen met de omatisch af te schrijven MA' J@worldaccess.nl an letters en cijfers). Apple Diskettes tijdelijke aard, dus zorg mber 1996 in ons bezit •ankeerde envelop naar mer 2899, 3430 WB 0-6070601. -legging of wijziging- telkens auto- and, kwartaal, jaar) tegen de dan n geldt een wijzigings- of opzeg' oop van de betreffende periode. pi ten en nog slank worden ook. I Het lijkt te mooi voor woorden. Toch is het mogelijk volgens Mi- ihel Montignac, Europa's nieuwste 'goe- joe van de slanke lijn'. Zijn methode, die gebaseerd is op de gedachte 'Ik ben slank scant ik eet', heeft de afgelopen tien jaar al heel wat navolgers gekregen. En, aldus Montignac, veelal met blijvend resultaat. [ontignac benadrukt dat zijn methode veel [eer een levenswijze is dan een dieet. Een le- 'enswijze waarin goede en gezonde voeding Ie hoofdrol speelt. Calorieën tellen vindt Mi- lel Montignac uit den boze. „Waarom zul je izelf uithongeren als dat niet echt nodig is? Ir zijn voldoende mogelijkheden om op een angename manier iets aan je gewicht te oen," aldus de 'goeroe' in Den Haag, waar ij vorige week zijn nieuwste boek 'Ik ben ge- ondWant ik drink wijn, elke dag' presen- :erde. lontignac, die op 19 september 1944 geboren rèrd in het Franse Angoulème, kampte zelf p vroege leeftijd al met overgewicht. Hij olgde allerlei diëten, maar zonder al te veel ucces. Het overgewicht bleef, ladat hij zijn studie politieke wetenschappen ad afgesloten, kwam Montignac als perso- eelschef te werken voor een farmaceutische ndernêming in de Verenigde Staten. Daar wam hij in aanraking met een wetenschap- elijk onderzoek, waaruit bleek dat het wel «gelijk mogelijk is om af te vallen op een ge sneerde manier. En dat dat gewicht vervol- (ens behouden kan worden op een gezonde fijze, die een plezierig en smakelijk leven iet uitsluit. Het werd de basis van Mon- ignacs eigen methode. 'e Methode Montignac berust in feite op »ee vrij eenvoudig toe te passen principes: ogenoemde 'slechte' koolhydraten moeten rarden gemeden én er moet goed worden ge- et op al dan niet verkeerde combinaties van loolhydraten en vetten, let elke koolhydraat die wordt gegeten, of lie nu 'goed' of 'slecht' is, gaat het glucose- of iloedsuikergehalte in ons bloed immers om- ioog. De mate waarin dat gehalte toeneemt, *)k wel de glycemische index genoemd, is een raak terugkerend gegeven in Montignacs me- hode. laarmate die glycemische index hoger is, cheidt de alvleesklier - in reactie op de gly- :emie-stijging, zo betoogt Montignac - meer osuline af. En wanneer er te veel insuline fordt afgescheiden, worden vetten in het ichaam gemakkelijker opgeslagen. Gevolg: wichtstoename. loven aan de lijst van 'slechte' koolhydraten taat volgens Montignac bier, met een glyce- 'ische index van 110. Aardappels scoren ook teel hoog, variërend van een index van 95 'oor aardappels uit de oven tot 65 voor aard- Ppels in de schil. h staan Nederlanders van oudsher bekend s 'aardappel-eters'. Vormt onze cultuur op 'it gebied dan ook geen belemmering voor het «gen van de methode? Nee, zegt Montignac, 'ant aardappelen spelen tegenwoordig een 'eel andere rol in het voedingspatroon van de Merlanders dan vroeger. „Vroeger werden Aardappelen, meestal ook nog eens in de schil Mokt, samen met groenten gegeten. Vaak »de vorm van een soep, met veel vezels dus, 'h als belangrijkste maaltijd van de dag. Dat gezond. Maar het patroon is veranderd, jenwoordig worden aardappelen meestal Wakken, gefrituurd of gegratineerd. Veel TOer en met een hogere glycemische index. %zond dus en beter te laten..." oe(fe' koolhydraten en vetten hebben vol- ®s Montignac een glycemische index van 50 (nog beter) lager. Dan heb je het onder •Kr over bruin brood, zilvervliesrijst en ver- 'aoperwtjes. Met een index van respectieve- lk 22 en 15 zijn ook bittere chocolade (met jiuumaal 70 procent cacao) en pinda's als voedingsmiddelen volgens de Methode ®hgnac aan te raden. Kom daar maar eens wj een duizend-calorieën-dieet. ignacs methode bestaat uit twee fasen, eerste fase is het voor mensen met over rent de bedoeling dat zij hun streefge- J bereiken door, in verantwoorde combi- 'es, vooral goede koolhydraten en vetten te 'n fase twee kan het bereikte gewicht en m nS wor(^en bestendigd, op een vol- j s Montignac beslist aangename manier. I eerste fase van Montignacs methode duurt rgaans één tot enkele maanden. De resul- variëren van persoon tot persoon, vrou- 1 Moeten doorgaans wat meer moeite doen en d16 va^en ^an mannen. Een voorbeeld: eauf!/001- M°ntignac zo als gezond gepro- Mt'Qe W1'n moSen vrouwen, om hetzelfde taat te bereiken, dagelijks maar de helft Michel Montignac: "Wijn moet men elke dag drinken.foto aviva van de hoeveelheid nuttigen die mannen mo gen drinken. Nee, echt eerlijk is het niet. Montignac noemt het, om fase 1 met succes te kunnen afronden, van het allergrootste be lang om, zeer consequent, drie maaltijden per dag te gebruiken. Montignac: „Het is abso luut verkeerd om een maaltijd over te slaan. Dat is namelijk de beste manier om dik te worden. Het is veel beter om stevig te ontbij ten, normaal te lunchen en 's avonds een lich te maaltijd te eten. Het is bewezen dat voed sel wat je 's morgens eet veel minder aanzet dan eenzelfde hoeveelheid in de avonduren." Of, zoals een van mijn collega's het om schrijft: 'Eet 's morgens als een keizer, 's mid dags als-een kohing en 's avonds als een bede laar'. Montignac was aanvankelijk zijn eigen proef konijn. Op basis van de informatie die hij in de Verenigde Staten verzamelde, wist hij - ondanks, vele zakelijke verplichtingen - in drie maanden tijd definitief vijftien kilo aan gewicht te verliezen. Eindelijk had hij zijn doel bereikt. Omdat hij zijn inzichten graag met anderen wilde delen, bracht hij in 1987 Slank worden met zakendiners uit. Hij deed dat in eigen be heer, want geen énkele uitgever zag brood in de 'zoveelste uitgave over slank worden'. Het werd een bestseller, op het eind van het jaar waren er in Frankrijk al ruim honderddui zend exemplaren verkocht. Zijn succes inspireerde Montignac tot meer dere publicaties. Met name zijn boek Ik ben slank, want ik eet bleek een schot in de roos. Wereldwijd, van Nederland'tot en met Japan en de Verenigde Staten, blijkt er belangstel ling voor zijn methode te zijn. Inmiddels zijn er ruim 4,5 miljoen boeken verkocht. Maar Montignac laat het niet bij boeken al leen. Hij is inmiddels ook zeer succesvol met een lijn van eigen producten, gebaseerd op zijn specifieke uitgangspunten voor 'goed' voedsel. Kenmerkend voor deze producten zijn een hoog vezelgehalte en het ontbreken van (toegevoegde) suiker. Voor de producten van volkorenmeel worden hele graankorrels gemalen, zodat voedingsstoffen als vitamine C, mineralen, spore-elementen en essentiële vetzuren uit de granen zoveel mogelijk wor den behouden. Maar er zijn nog meer voe dingsmiddelen die Montignac op de markt brengt. Zoals jam, waarvoor anderhalve kilo fruit wordt gebruikt voor de inhoud van een potje van 310 gram, 'zeer bittere' chocola - met 85 procent cacao - en voedzaam brood en smakelijke koekjes van biologisch volk orenmeel zonder toegevoegde suiker of vet. In Nederland zijn Montignacs producten sinds enkele maanden op de markt. Voorals nog worden ze verkocht in winkels die zijn aangesloten bij VNR-Keformprodukten bv. Een van die winkels is De Gastronoom in Bre da, waar eigenaar Coen Bastiaansen nog steeds enigszins versteld staat van het succes van Montignac. Bastiaansen: „We hebben de Montignac-pro- ducten leren kennen op een vakbeurs in Duitsland. Aanvankelijk liepen we er aan voorbij, de stand.was niet bepaald groot. De producten die we toen geproefd hebben, wa ren best lekker, zonder suiker, maar toch met een goede smaak. In juni, nadat diverse klan ten naar de artikelen hadden geïnformeerd, hebben we er een aantal in ons assortiment opgenomen. Aanvankelijk maar een paar, in een beperkte hoeveelheid. Maar al snel moes ten we daar op terugkomen, de producten vlogen als het ware de winkel uit." Momenteel verkoopt De Gastronoom 82 van de circa 200, veelal op de provenijaalse keu ken geïnspireerde, producten die Montignac inmiddels op de markt brengt. Daarnaast or ganiseert Bastiaansen ook regelmatig specia le Montignac-avonden. Andere zaken in West-Brabant en Zeeuws- Vlaanderen die de - relatief dure - Mon- tignac-producten verkopen, zijn onder ande ren Broeders in Oos terhout, het Roosen- daals Reformhuis in Roosendaal, 't Roze- marijntje in Bergen op Zoom, Ruiter en Wieggers in Breda, Klavertje 5 in Etten- Leur en bij Innatura en Vriend in Terneu- zen. Waar Montignacs methode op het eerste oog de zoveelste ma nier lijkt om op een gezonde wijze af te vallen en daarna op gewicht te blijven, blijken inmiddels heel wat artsen, dië tisten, fysiotherapeu ten en schoonheidsspecialisten fervente aan hangers van Montignac te zijn. Op de vraag waarom ze haar patiënten deze methode aan raadt, antwoordt een voedingsdeskundige op de presentatie in Den Haag: „Heel simpel, omdat het werkt." Montignac knikt, daarbij instemmend. Ook restaurateurs blijken geïnteresseerd in de ideeën van Montignac. Loek Beeren, direc teur van De Kersentuin in Amsterdam, kwam zich ook op de hoogte stellen in Den Haag, Beeren: „Wé bekijken of het mogelijk is de methode ook bij ons toe te passen. Het is in ie der geval erg interessant." Montignacs 'Haagse missie' bestond er vorige week uit te laten zien hoe men een goede ge zondheid kan verkrijgen door elke dag wijn te drinken. Montignac: „Daar zijn drie voor waarden voor. Wiin moet men elke dag drin ken, bij voorkéur. zelfs twee maal per dag. Maar het moet wel met mate gebeuren, niet meer dan 2 tot 4 glazen per dag. En het mag nooit op een nuchtere maag." Als wijn op deze wijze ge dronken wordt ('te veel wijn drin ken op feestjes is daarentegen levensge vaarlijk'), blijft volgens Montignac 'het bloed goed stromen' en zal men niet of nauwelijks last hebben van hart en vaatziekten, virussen, allergieën en stress. Ook zou het veroudering te gengaan. Toch is er volgens Mon tignac verschil tussen wijn en wijn. De wat 'zwaardere' wijnen, met een bepaalde hoeveelheid polyfenol en tannine, raadt hij aan. Een 'lichte' wijn zoals de Beaujolais heeft vol gens hem echter niet het gewenste ef fect op, met name, het cardiovascu laire systeem. Montignac is er ook een voorstander van om kinderen, vanaf een jaar of tien, wijn te leren drinken. Zoals dat in Franse wijn streken gebeurt, in eerste instantie gemengd met water en later steeds geconcentreerder. Door kinderen met wijn op te voeden, is vol gens hem alcoholisme danig terug te dringen. Uit onderzoek is, aldus Montignac, immers gebleken dat in wijnstreken alcoholisme rela tief het minste voorkomt. Hij zou dan ook graag zien dat de Nederlandse overheid het regelmatige gebruik van wijn, en champagne, stimuleert. "I BORDEAUX CCMTB&sc foto marc bolsius

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1996 | | pagina 19