DE STEM
<-
DEAUX
Prettige
afslankmethode van
Michel Montignac
slaat wereldwijd aan
Principes
Twee fasen
Keizer
Hoog vezelgehalte
Gastronoom
ïaar World Access,
ke portie stress,
de grootste absent,
bereikbare kent.
n ik u aanbevelen,
int u me mailen.
Lijf&leven
WOENSDAG 4 DECEMBER 1996
bp Internet,
toegang u belet,
vast te zitten,
jrovider vitten?
'1 nu voordelig.aan.
bon onderaan,
p van pas komen,
stekelige bomen.
iternet Pakket
et maandblad Net.
lelijk aan te sluiten,
nu 181 duiten.
iccess.nl)
'Elke dag
wijn'
rAnja Verbiest
;luiting met onbeperkte
•est bereikbare provider
ruik van de December-
voor f 89,- (f 29,66 per
>orf 330,- (f 27,50 per
Access Internet Pakket,
waardebonnen voor een
80,- voor f 99,-) en 50%
Kijk op onze homepage
formatie.
World Access, profiteer dan
via onze homepage.
Videotex Nederland N.V,
ie samenhangen met de
omatisch af te schrijven
MA'
J@worldaccess.nl
an letters en cijfers).
Apple
Diskettes
tijdelijke aard, dus zorg
mber 1996 in ons bezit
•ankeerde envelop naar
mer 2899, 3430 WB
0-6070601.
-legging of wijziging- telkens auto-
and, kwartaal, jaar) tegen de dan
n geldt een wijzigings- of opzeg'
oop van de betreffende periode.
pi
ten en nog slank worden ook.
I Het lijkt te mooi voor woorden.
Toch is het mogelijk volgens Mi-
ihel Montignac, Europa's nieuwste 'goe-
joe van de slanke lijn'. Zijn methode, die
gebaseerd is op de gedachte 'Ik ben slank
scant ik eet', heeft de afgelopen tien jaar
al heel wat navolgers gekregen. En, aldus
Montignac, veelal met blijvend resultaat.
[ontignac benadrukt dat zijn methode veel
[eer een levenswijze is dan een dieet. Een le-
'enswijze waarin goede en gezonde voeding
Ie hoofdrol speelt. Calorieën tellen vindt Mi-
lel Montignac uit den boze. „Waarom zul je
izelf uithongeren als dat niet echt nodig is?
Ir zijn voldoende mogelijkheden om op een
angename manier iets aan je gewicht te
oen," aldus de 'goeroe' in Den Haag, waar
ij vorige week zijn nieuwste boek 'Ik ben ge-
ondWant ik drink wijn, elke dag' presen-
:erde.
lontignac, die op 19 september 1944 geboren
rèrd in het Franse Angoulème, kampte zelf
p vroege leeftijd al met overgewicht. Hij
olgde allerlei diëten, maar zonder al te veel
ucces. Het overgewicht bleef,
ladat hij zijn studie politieke wetenschappen
ad afgesloten, kwam Montignac als perso-
eelschef te werken voor een farmaceutische
ndernêming in de Verenigde Staten. Daar
wam hij in aanraking met een wetenschap-
elijk onderzoek, waaruit bleek dat het wel
«gelijk mogelijk is om af te vallen op een ge
sneerde manier. En dat dat gewicht vervol-
(ens behouden kan worden op een gezonde
fijze, die een plezierig en smakelijk leven
iet uitsluit. Het werd de basis van Mon-
ignacs eigen methode.
'e Methode Montignac berust in feite op
»ee vrij eenvoudig toe te passen principes:
ogenoemde 'slechte' koolhydraten moeten
rarden gemeden én er moet goed worden ge-
et op al dan niet verkeerde combinaties van
loolhydraten en vetten,
let elke koolhydraat die wordt gegeten, of
lie nu 'goed' of 'slecht' is, gaat het glucose- of
iloedsuikergehalte in ons bloed immers om-
ioog. De mate waarin dat gehalte toeneemt,
*)k wel de glycemische index genoemd, is een
raak terugkerend gegeven in Montignacs me-
hode.
laarmate die glycemische index hoger is,
cheidt de alvleesklier - in reactie op de gly-
:emie-stijging, zo betoogt Montignac - meer
osuline af. En wanneer er te veel insuline
fordt afgescheiden, worden vetten in het
ichaam gemakkelijker opgeslagen. Gevolg:
wichtstoename.
loven aan de lijst van 'slechte' koolhydraten
taat volgens Montignac bier, met een glyce-
'ische index van 110. Aardappels scoren ook
teel hoog, variërend van een index van 95
'oor aardappels uit de oven tot 65 voor aard-
Ppels in de schil.
h staan Nederlanders van oudsher bekend
s 'aardappel-eters'. Vormt onze cultuur op
'it gebied dan ook geen belemmering voor het
«gen van de methode? Nee, zegt Montignac,
'ant aardappelen spelen tegenwoordig een
'eel andere rol in het voedingspatroon van de
Merlanders dan vroeger. „Vroeger werden
Aardappelen, meestal ook nog eens in de schil
Mokt, samen met groenten gegeten. Vaak
»de vorm van een soep, met veel vezels dus,
'h als belangrijkste maaltijd van de dag. Dat
gezond. Maar het patroon is veranderd,
jenwoordig worden aardappelen meestal
Wakken, gefrituurd of gegratineerd. Veel
TOer en met een hogere glycemische index.
%zond dus en beter te laten..."
oe(fe' koolhydraten en vetten hebben vol-
®s Montignac een glycemische index van 50
(nog beter) lager. Dan heb je het onder
•Kr over bruin brood, zilvervliesrijst en ver-
'aoperwtjes. Met een index van respectieve-
lk 22 en 15 zijn ook bittere chocolade (met
jiuumaal 70 procent cacao) en pinda's als
voedingsmiddelen volgens de Methode
®hgnac aan te raden. Kom daar maar eens
wj een duizend-calorieën-dieet.
ignacs methode bestaat uit twee fasen,
eerste fase is het voor mensen met over
rent de bedoeling dat zij hun streefge-
J bereiken door, in verantwoorde combi-
'es, vooral goede koolhydraten en vetten te
'n fase twee kan het bereikte gewicht
en m nS wor(^en bestendigd, op een vol-
j s Montignac beslist aangename manier.
I eerste fase van Montignacs methode duurt
rgaans één tot enkele maanden. De resul-
variëren van persoon tot persoon, vrou-
1 Moeten doorgaans wat meer moeite doen
en d16 va^en ^an mannen. Een voorbeeld:
eauf!/001- M°ntignac zo als gezond gepro-
Mt'Qe W1'n moSen vrouwen, om hetzelfde
taat te bereiken, dagelijks maar de helft
Michel Montignac: "Wijn moet men elke dag drinken.foto aviva
van de hoeveelheid nuttigen die mannen mo
gen drinken. Nee, echt eerlijk is het niet.
Montignac noemt het, om fase 1 met succes te
kunnen afronden, van het allergrootste be
lang om, zeer consequent, drie maaltijden per
dag te gebruiken. Montignac: „Het is abso
luut verkeerd om een maaltijd over te slaan.
Dat is namelijk de beste manier om dik te
worden. Het is veel beter om stevig te ontbij
ten, normaal te lunchen en 's avonds een lich
te maaltijd te eten. Het is bewezen dat voed
sel wat je 's morgens eet veel minder aanzet
dan eenzelfde hoeveelheid in de avonduren."
Of, zoals een van mijn collega's het om
schrijft: 'Eet 's morgens als een keizer, 's mid
dags als-een kohing en 's avonds als een bede
laar'.
Montignac was aanvankelijk zijn eigen proef
konijn. Op basis van de informatie die hij in
de Verenigde Staten verzamelde, wist hij -
ondanks, vele zakelijke verplichtingen - in
drie maanden tijd definitief vijftien kilo aan
gewicht te verliezen. Eindelijk had hij zijn
doel bereikt.
Omdat hij zijn inzichten graag met anderen
wilde delen, bracht hij in 1987 Slank worden
met zakendiners uit. Hij deed dat in eigen be
heer, want geen énkele uitgever zag brood in
de 'zoveelste uitgave over slank worden'. Het
werd een bestseller, op het eind van het jaar
waren er in Frankrijk al ruim honderddui
zend exemplaren verkocht.
Zijn succes inspireerde Montignac tot meer
dere publicaties. Met name zijn boek Ik ben
slank, want ik eet bleek een schot in de roos.
Wereldwijd, van Nederland'tot en met Japan
en de Verenigde Staten, blijkt er belangstel
ling voor zijn methode te zijn. Inmiddels zijn
er ruim 4,5 miljoen boeken verkocht.
Maar Montignac laat het niet bij boeken al
leen. Hij is inmiddels ook zeer succesvol met
een lijn van eigen producten, gebaseerd op
zijn specifieke uitgangspunten voor 'goed'
voedsel. Kenmerkend voor deze producten
zijn een hoog vezelgehalte en het ontbreken
van (toegevoegde) suiker. Voor de producten
van volkorenmeel worden hele graankorrels
gemalen, zodat voedingsstoffen als vitamine
C, mineralen, spore-elementen en essentiële
vetzuren uit de granen zoveel mogelijk wor
den behouden. Maar er zijn nog meer voe
dingsmiddelen die Montignac op de markt
brengt. Zoals jam, waarvoor anderhalve kilo
fruit wordt gebruikt voor de inhoud van een
potje van 310 gram, 'zeer bittere' chocola -
met 85 procent cacao - en voedzaam brood
en smakelijke koekjes van biologisch volk
orenmeel zonder toegevoegde suiker of vet.
In Nederland zijn Montignacs producten
sinds enkele maanden op de markt. Voorals
nog worden ze verkocht in winkels die zijn
aangesloten bij VNR-Keformprodukten bv.
Een van die winkels is De Gastronoom in Bre
da, waar eigenaar Coen Bastiaansen nog
steeds enigszins versteld staat van het succes
van Montignac.
Bastiaansen: „We hebben de Montignac-pro-
ducten leren kennen op een vakbeurs in
Duitsland. Aanvankelijk liepen we er aan
voorbij, de stand.was niet bepaald groot. De
producten die we toen geproefd hebben, wa
ren best lekker, zonder suiker, maar toch met
een goede smaak. In juni, nadat diverse klan
ten naar de artikelen hadden geïnformeerd,
hebben we er een aantal in ons assortiment
opgenomen. Aanvankelijk maar een paar, in
een beperkte hoeveelheid. Maar al snel moes
ten we daar op terugkomen, de producten
vlogen als het ware de winkel uit."
Momenteel verkoopt De Gastronoom 82 van
de circa 200, veelal op de provenijaalse keu
ken geïnspireerde, producten die Montignac
inmiddels op de markt brengt. Daarnaast or
ganiseert Bastiaansen ook regelmatig specia
le Montignac-avonden.
Andere zaken in West-Brabant en Zeeuws-
Vlaanderen die de - relatief dure - Mon-
tignac-producten verkopen, zijn onder ande
ren Broeders in Oos
terhout, het Roosen-
daals Reformhuis in
Roosendaal, 't Roze-
marijntje in Bergen
op Zoom, Ruiter en
Wieggers in Breda,
Klavertje 5 in Etten-
Leur en bij Innatura
en Vriend in Terneu-
zen.
Waar Montignacs
methode op het eerste
oog de zoveelste ma
nier lijkt om op een
gezonde wijze af te
vallen en daarna op
gewicht te blijven,
blijken inmiddels
heel wat artsen, dië
tisten, fysiotherapeu
ten en schoonheidsspecialisten fervente aan
hangers van Montignac te zijn. Op de vraag
waarom ze haar patiënten deze methode aan
raadt, antwoordt een voedingsdeskundige op
de presentatie in Den Haag: „Heel simpel,
omdat het werkt." Montignac knikt, daarbij
instemmend.
Ook restaurateurs blijken geïnteresseerd in
de ideeën van Montignac. Loek Beeren, direc
teur van De Kersentuin in Amsterdam, kwam
zich ook op de hoogte stellen in Den Haag,
Beeren: „Wé bekijken of het mogelijk is de
methode ook bij ons toe te passen. Het is in ie
der geval erg interessant."
Montignacs 'Haagse missie' bestond er vorige
week uit te laten zien hoe men een goede ge
zondheid kan verkrijgen door elke dag wijn te
drinken. Montignac: „Daar zijn drie voor
waarden voor. Wiin moet men elke dag drin
ken, bij voorkéur. zelfs twee maal per dag.
Maar het moet wel met mate gebeuren, niet
meer dan 2 tot 4 glazen per dag. En het mag
nooit op een nuchtere maag."
Als wijn op deze wijze ge
dronken
wordt ('te
veel wijn drin
ken op feestjes is
daarentegen levensge
vaarlijk'), blijft volgens
Montignac 'het bloed goed
stromen' en zal men niet of
nauwelijks last hebben van hart
en vaatziekten, virussen, allergieën
en stress. Ook zou het veroudering te
gengaan. Toch is er volgens Mon
tignac verschil tussen wijn en wijn.
De wat 'zwaardere' wijnen, met een
bepaalde hoeveelheid polyfenol en
tannine, raadt hij aan. Een 'lichte'
wijn zoals de Beaujolais heeft vol
gens hem echter niet het gewenste ef
fect op, met name, het cardiovascu
laire systeem.
Montignac is er ook een
voorstander
van om kinderen, vanaf een jaar of tien, wijn
te leren drinken. Zoals dat in Franse wijn
streken gebeurt, in eerste instantie gemengd
met water en later steeds geconcentreerder.
Door kinderen met wijn op te voeden, is vol
gens hem alcoholisme danig terug te dringen.
Uit onderzoek is, aldus Montignac, immers
gebleken dat in wijnstreken alcoholisme rela
tief het minste voorkomt. Hij zou dan ook
graag zien dat de Nederlandse overheid het
regelmatige gebruik van wijn, en champagne,
stimuleert.
"I BORDEAUX CCMTB&sc
foto marc bolsius