Nederlandse boeren in Limousin Econo op Anl stort ir Nieuwe bei Fiscus laat ho certificaat Be voorlopig mei BINNENLAND Tussen de 30 en 50 gezinnen gaan jaarlijks voorgoed naar Frankrijk ZATERDAG 5 OKTOBER 1996 f\ Het Franse platteland loopt leeg, er zijn steeds minder boeren. Toch staan vele dui zenden bedrijven te koop. Tussen de 30 en 50 Nederlandse boeren nemen jaarlijks de grote stap en beginnen opnieuw in Frankrijk. Met vallen en opstaan. Met vakmanschap. En door als Fransen on der de Fransen te gaan leven, en hun metho des te gebruiken, wan neer weerbarstige ambtenaren in de weg zitten. „Een kaasje doet meestal wonde ren." Door Wilko Voordouw Toen Kees Maris enkele maanden geleden aan de bouw van de 'wachttoren' voor zijn boerderij begon, stond gelijk al vast wie de windvaan op het dak zou sieren: Betsie 36. Met koe Betsie kwam, zag en overwon hij in Frankrijk. Op het ritme van de wind waaiert de beeltenis van de zwartbonte koe uit over de bossen, de maïsakkers en de weiden in de Limousin. Het bijna bejaarde dier wandelt nog altijd in de heuvelachtige weiden van Le Buisson, 40 kilo meter van de midden-Franse stad Limoges. Ze is 15 jaar. Er lopen zeven generaties nakomelingen van haar in de veestapel van tachtig zwartbonte Holstein- koeien. Westbrabander Kees Maris boert al 15 jaar in Frankrijk. Hij heeft het er prima naar zijn zin. Maris heeft een melkquotum van 550.000 kilo. Ongeveer 100.000 kilo van die melk blijft op het be drijf en wordt verwerkt tot kaas. De Boeren-Goudse (jong, belegen en oud) met een Frans accent wordt op twee markten in de buurt uitgevent. Ook aan huis wordt verkocht. Zoals Kees Maris zijn er veel Ne derlandse boeren in Frankrijk. „Als ik mijn duim op de kaart zet dan weet ik zeker dat er in een straal van 10 kilometer wel een Nederlandse boer is te vinden",' aldus Pim de Roos. De 47-jarige De Roos is 'emigratie-begelei der', hoewel het begrip emigratie eigenlijk taboe is. Hij deed zijn werk eerst bij de Heidemij. Die maatschappij begon in 1979 een filiaal in Frankrijk. Rotzooi „In Nederland werden boeren weggesaneerd. Als vereniging van algemeen nut moesten we dus nieuwe mogelijkheden geven aan boeren." Het Franse filiaal bestond tot drie jaar geleden. Pim de Roos merkte dat hij met zijn werk de nodige handicaps moest overwinnen. Veel Fransen von den het maar niets dat een bui tenlandse boer 'hun' grond ging bewerken. De Franse grondbank SAFER probeerde zoveel moge lijk de allerbeste bedrijven („en dat zijn de bedrijven die Neder landse boeren zoeken", aldus De Roos) voor Fransen te reserveren. „Via hun filiaal Terres d'Europe werd alleen maar rotzooi ver kocht", aldus De Roos. Door met Terres d'Europe te fu seren hoopte Heidemij gemakke lijker aan betere bedrijven te ko men voor Nederlanders. Dat is ook het geval. „Denk nu niet dat het allemaal koek en ei is", waar schuwt de geboren Amsterdam mer Pim de Roos in zijn tuin in Feytiat. „We moeten nog steeds vechten om de goede bedrijven. We bevinden ons in een geleide economie. Er zijn zoveel bescher mende maatregelen. Er is voor keursrecht voor jonge boeren uit de streek waar een bedrijf te koop is, er zijn melk- of zoogkoe rechten. En een oude boer die zijn bedrijf van de hand doet krijgt een hoger aanvullend pensioen wanneer hij zijn boerderij over doet aan een Franse starter. Ver- Guido en Laura Huizinga met hun zoon Silas. Kees Maris. der zijn er commissies, geleid door mensen uit vakbonden. Het is hier net als elders: wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best." Leegloop Maar goed. Ondanks al die be lemmeringen rapen jaarlijks zo'n 30 tot 50 Nederlandse boeren alle moed bij elkaar, zetten de meu bels op een verhuiswagen, nemen eventueel het vee mee, en begin nen een bedrijf in Frankrijk. Zo als de al eerder genoemde Kees Maris. De Westbrabander boerde voor zijn vertrek met een vriend in de Noordoost-polder. „Maar het bedrijf was te klein om twee families te voeden. En aangezien ik geen eigen vermogen had, was het onmogelijk om te verkassen naar bij voorbeeld Canada." Het werd Frankrijk. Omdat het land hem aansprak en er goedkope grond te over was. Aan het begin van de tachtiger jaren liep de provincie Limousin al leeg. En dat is nu niet anders. Enkele cijfers zijn voldoende om de ernst van het probleem aan te duiden. In Frankrijk waren in 1990 nog 900.000 full-time boe ren. Tien jaar eerder waren dat er nog 1,4 miljoen. Die sanering is nog lang niet ten einde. Veertig procent van de boeren is ouder dan 60 jaar en zal naar verwach ting binnen tien jaar met werken stoppen en het bedrijf verkopen. Om die pensioneringsgolf volle dig op te vangen, moeten volgens de bond van jonge boeren, de CN- JA, jaarlijks 12.000 nieuwe jonge Robert Savy, voorzitter van de Regionale Raad in de Limousin: „Als de mensen zich maar gewoon gedragen, komt het goed. boeren worden geïnstalleerd. Voorzitster Christiane Lambert weet dat die doelstelling onhaal baar is. Zij vindt dat haar werk is geslaagd als ze per jaar 9.000 nieuwe boeren kan installeren. En zelfs dat lukt niet. De situatie verschilt per streek. In Bretagne, Normandië, het graanbekken rond Parijs of in de Champagne en de Elzas is weinig ruimte. De Limousin verenigt - samen met de Alpen, de Pyre- neëen en het Centraal Massief- alle handicaps. Een enkel cijfer: 50 procent van de bevolking van Limoges en omstreken is ouder dan 65 jaar! Onzin Via emigratiebegeleider De Roos vond Kees Maris zijn bedrijf. Van 24 hectare in de polder groeide hij uit naar ruim 80 hectare. In 1982, zijn aanvangsjaar, kreeg hij een melkquotum van 110.000 li ter. Er kwam een kink in de ka bel. 1983 was het referentiejaar bij de instelling van de melkquo ta. Het risico bestond dat hij zou blijven steken op een maximaal produktierecht van 110.000 kilo melk. „Dat was wat je noemt een lullige situatie. Om te overleven ben ik toen begonnen met het maken van kaas. En ik bestookte alle autoriteiten om mijn quotum uitgebreid te krijgen." Dat lukte. Want in vier jaar groeide hij uit naar 550.000 liter melk. Ook drong hij door tot de top-100 van de melkveehouders in Frankrijk. „Maar dat vroeg grote offers. Ik moest midden in de nacht op staan om een derde keer te mel ken. Totdat ik tot de ontdekking kwam dat ik hier niet ben om ho ge produktielijsten te scoren. Want dat heeft een prijs. Niet al leen in mijn persoonlijke leven, ook de koeien worden uitgebuit. Nu melk ik 7000 liter per koe. Daarmee zit ik ver boven het Franse gemiddelde (rond 5.500 li ter), terwijl ik vrijwel niet hoef bij te voeren. Nu het hier droog is, geef ik wat hooi. Verder be staat de voeding uit gras, aange vuld met kuilvoer, maïs en gras- kuil, allemaal hier van het be drijf. Alleen als de nood echt hoog is voer ik wat brok." Over die voedingscomplementen en de steeds maar groeiende behoefte aan technische hulpmiddelen heeft Maris een geheel eigen theorie. „De boeren laten zich heel veel onzin aanpraten door de industrie. Als er een probleem is wordt er gezocht naar een techni sche oplossing. Voercomputers, de modernste melkstallen, het le vert zo weinig op. In de boeren- wereld wordt veel te weinig na gedacht. Er valt zoveel op je kos ten te knibbelen. Heus, kracht voer besparen, doe je door geen krachtvoer te geven. Landbouw moet er simpel uitzien." Tumult Door heel extensief te boeren gaat het Kees Maris prima af. De kostprijs voor een liter melk ligt rond 1 franc, 33 cent. „De melk fabriek betaalt me 1,72 franc, ruim 57 cent. Door het maken van kaas verdubbel ik de prijs van de melk die ik daarvoor ge bruik." Of hij ooit last gehad heeft van na-ijver van de buren? „Het is waar dat niet iedereen hier even blij was toen ik mijn bedrijf zo snel kon uitbreiden. Er ontstond enig tumult in het dorp toen ik een buurbedrijf overnam. Maar als eenmaal blijkt dat je je werk goed doet, dat je niet met je neus in de wind gaat lopen en ge woon meedoet aan het leven hier, dan is de jaloezie zo verdwenen." Dat is ook de mening van Robert Savy, de voorzitter van de regio nale raad in de Limousin. „Als je recht op de boer afvraagt of hij buitenlandse collega's bij hem in de buurt wil hebben zegt hij waarschijnlijk nee. Maar zodra iemand zich vestigt, en zich ge woon gedrhagt en integreert, dan is er niets aan de hand. Sterker, dan is die boer gelukkig dat hij een buurman erbij heeft." De po liticus is wat blij met de Neder landse kolonie in zijn provincie. „Dat de leegloop nu iets minder snel gaat dan in het verleden komt omdat er nu elders ook werkloosheid is." 'Monsieur le Président' is de afgelopen maan den geconfronteerd met een groot probleem, de gekke koeienziekte. „De mensen kopen geen vlees meer, terwijl wij hier juist een groot potentieel aan vleeskoeien hebben. Het is niet voor niets dat het beste vleesras van Frankrijk, de Limousin, dezelfde naam heeft als onze regio. Het is nu aan ons om de consument ervan te over tuigen dat het vlees goed is. Want hier worden de dieren met gras gevoed, niet met dierlijk meel. Lange tijd werden we hier voor volstrekt ouderwets uitgemaakt, omdat we geloofden in de exten sieve landbouw. Maar nu kunnen we zeggen dat we juist modern zijn." Boer-minded De integratie van Guido en Laura Huizinga, die amper twee jaar geleden zijn neergestreken in het gehucht Gorre, verloopt op twee manieren: via de CUMA, een or ganisatie van een aantal boeren die samen landbouwmachines kopen en beheren, en de zoontjes Silas en David. Drie jaar lang hebben de Huizinga's Frankrijk afgeschuimd, op zoek naar een geschikt bedrijf. Via Terres d'Eu rope vonden ze de huidige pacht- boerderij: een bedrijf met 294.000 kilo melkquotum, 110 hectare. Ze hebben 50 koeien, 15 vaarzen en jongvee. Gemiddeld melken ze 7500 liter per zwartbonte Hol- steinkoe. In februari volgend jaar moet de kaasmakerij operatio neel zijn. De Huizinga's hebben geen boe- renverleden. Guido werkte bij het NIZO, het Nederlands Insti tuut voor Zuivelonderzoek. „Maar zodra ik even vrij was, zat ik op de boerderij bij een vriend, in Nijkerkerveen. Altijd bij de koeien. Laura werkte als boek houdster bij een reisbureau. We wilden graag een bedrijf. Maar Nederland is niet boer-minded", stelt Guido Huizinga vast in de keuken van de boerderij. Hij kon het bedrijf in Gorre pachten van een man, die beslo ten had de rest van zijn leven te gaan wijden aan een sekte. „Het bedrijf was ernstig verwaarloosd. De akkers hebben te kampen met een kalktekort, de koeien die ik overnam moesten weer op peil worden gebracht. Dat is tot nu toe aardig gelukt." Eerst eten Boeren in Frankrijk is nogal an ders dan in Nederland, ontdekte de 36-jarige Guido. „Je doet naast melkveehouderij ook aan akkerbouw. Ik kuil maïs en triti- cale in. Dat vergt nogal wat. Je zit hier ook behoorlijk geïsoleerd. Hier om de hoek hebben we geen kroeg waar we even een pilsje kunnen drinken. Het sociale le ven ziet er anders uit. Wij hebben de oplossing gevonden in een CU MA, een vereniging waarbinnen we met 7 serieuze boeren land bouwmachines delen. Op de dag dat de maïs gekneusd moet wor den, gaan we met z'n allen aan de slag. We helpen elkaar. Het werk is daardoor een soort feest. Ter wijl de mannen op het land zijn, worden in de keuken feestmaal tijden bereid. Voor het eten en drinken wordt veel tijd genomen. En zelfs al komen de onweers wolken bovendrijven; dat mag de feestvreugde niet drukken. Eerst eten en drinken, dan pas verder werken. Voor de taal is het per fect. Door de CUMA is onze inte gratie heel snel gegaan. Je kan hier niet op een eilandje gaan zit ten. Want dan krijg je jaloezie. Toen wij uit Nederland weg gin gen, zei iedereen ons dat de Fran- sen stug zijn, chauvinistisch. Dat is niet waar. Je kan hier veel maken. Ze juichen het alleen maar toe dat je een bijdrage de samenleving levert." Guido Huizinga lacht breeduit, „want ik heb het hier geweldig naarm'n zin." Mentor Hoewel Pim de Roos weigert 'de mentor te zijn', is duidelijk dat zijn rol van groot belang is. Aspi- rant-landverhuizers worden door hem en zijn medewerkers I leid, van het eerste gesprek tot en met het soms moeizame contact met banken en administraties. Eerst wil hij weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. „Ik help graag mensen met een positieve motivatie. Als ik hoor dat iemand alleen maar weg wil omdat er te veel regels zijn, dan zit zo iemand op het verkeerde spoor." Tussen het eerste contact en het tekenen van een contract zit vaak een jaar. „Je moet voorzichtig zijn. Er zit veel kaf onder het koren. Je kan niet zomaar kopen, en h dat je later quotum of productie rechten erbij kan krijgen." De Roos vindt dat Nederlandse boeren in het algemeen goed wor den geaccepteerd, maar sommige sectoren zijn min of meer taboe. „We zouden hier veel akkerbou wers kunnen vestigen. De akker bouwbond wil daar niets van we ten, en regelt zijn zaakjes onder ling." Frankrijk is volgens De Roos typisch een land voor boe ren die in de knel komen te zitten, die enkele hectaren in eigen kunnen verkopen en er een groter bedrijf voor terugkop.en, „Siiids 1987 dalen hier de grondprijzen In een streek als de Limousin kost de goedkoopste weidegrond rond 5000 gulden per hectare.' Per jaar installeert hij nu „tussen de 30 en 50 boeren, waarvan er gelukkig maar heel weinig in het stof bijten. Dat komt omdat we ruim de tijd nemen om elkaar leren kennen. We zoeken, tasten af. En kijken of we iets pass kunnen vinden. Want als er klap pen vallen dan zijn ze keihard." Carrière Terwijl typische carrière-boeren („Zij die heel veel geld in een kort mogelijke tijd willen verdie nen", aldus De Roos) eerder kie zen voor Canada of Australië, zoeken de Nederlanders die naar Frankrijk komen ook leefkwali teit. „Ze kiezen vaak voor na tuurlijke landbouw. Dat kan hier, ruimte genoeg. Hier hebben boerenbedrijven vaak zelfs een mineralentekort. Ze produceren niet voldoende mest voor de lan derijen." Dat Frankrijk put uit het reser voir van buitenlandse boeren is volgens hem logisch. „De over heid wil het platteland bevolkt houden. De meeste jongeren heb ben geen zin om net als hun ouders in de grond te wroeten en trekken weg. Frankrijk is bij voorbeeld een paradijs voor boe ren die op een biologisch verant woorde manier een bedrijf willen voeren. Dat is geen armoede meer. Zulke bedrijven halen n» soms dezelfde resultaten als de industriële bedrijven in net graanbassin rond Parijs." Kaasje Tenslotte laten Kees Maris, Gui do Huizinga en Pim de Roos hun licht schijnen over de kwalitei ten, die een boer moet bezittel om in Frankrijk een bedrijf te be ginnen. „Je moet een beetje ei genwijs zijn", weet Maris. „To® de quota werden vastgesteld, be sloot ik een miljoen kilo aan vragen. Bij de vakbond keken i me aan of ik gek was. Je moeto» doortastend zijn." Guido Huizti ga denkt dat een boer in Fran rijk „vindingrijk moet zijn. moet hier vrijwel alles zelf opto sen. Er is hier niemand die je de hand neemt. Je moet han s zijn, veel werk zelf kunnen op knappen. En je moet ook eo beetje mazzel hebben.' F'®, Roos vindt dat een Nederlan boer die zich in Frankrijk vestigen positief moet zijn. hij moet kunnen improviseren- Kees Maris vat al die eigens® pen op geheel eigen wijze sam „In Nederland heb je reen kan je met je vuist op tafel s bij een ambtelijke instaatie kan je niets afdwingen. Een K je doet meestal wonderen. Napels (krf/afp) - Italië wil dat de lire 'zo snel mogelijk' ferugkeert in het Europees Monetair Stelsel (EMS). Over de instapkoers is overleg gaande met alle Europese partners, zo zei de Italiaanse premier Romano Prodi giste ren na overleg met de Franse president Chirac in Napels. De tf wisse weg aan d re Un niets eerde Willemstad (anp) - Het gaat slecht me derlandse Antillen. De Centrale Bank afname geconstateerd van het reële n in het eerste kwartaal gedaald met me Vrijwel alle belangrijke sectoren van de economie, zoals toerisme, handels- en transportactiviteiten en de internationale dienstverle ning boekten achteruitgang. De exporten verminderden, evenals de koopkracht. Als gevolg van gestegen importen staan de de viezenreserves onder nog grotere druk. De sterk gestegen waarde van de invoer wordt vooral toegeschre ven aan de wederopbouwactivi- teiten op St. Maarten. Door de vernielingen die de orkaan Luis er in september vorig jaar aan richtte, moet veel materiaal uit het buitenland komen. „Het beeld is inderdaad somber," zegt Johan Lieuw, directeur van de Vereniging Curaqaos Bedrijfs leven. Hij wijst erop dat de infor matie van de Centrale Bank al leen het eerste kwartaal betreft. „Daarna is de omzetbelasting in gevoerd. Het kan daarom niet an ders: De situatie moet intussen zijn verergerd." Lieuw wijst erop dat externe fac toren de al sombere situatie ver der hebben doen verergeren. „De stijgir intern beeld, leiden de inf ren." De drijfsl dat df haar aanva burge: instan en tec regeri mes ir paar pen.' Ook e- van oi tot de lijke e zet. raqao. seffen zit, dc werelc raqaos seerd haven: Amsterdam (anp) - Aanstaande eer stichting Begaclaim hoeven de belastii te vrezen. Het ziet er naar uit dat de fiscus Begem deze certificaten pas belast zodra kwesti de torenhoge claims van zaken- ben ge man Joep van den Nieuwen- Om d huyzen en Begemann tegen de aandet Nederlandse Staat worden geho- lijk te noreerd. Dat verklaarden giste- komst ren Jeroen van den Nieuwen- certifk nuyzen van Begemann en profes- ting B sor P. van Schilfgaarde, die op- houder treedt als advocaat voor deze in- per aa dustriële participatiemaatschap- recht g M' van de vertegenwoordigers van Bege- Aanva: mann zijn nog steeds in gesprek caten met de Belastingdienst over de jaarver hscale afhandeling van de certi- ging ei hcaten. Volgens Jeroen van den van de bheuwenhuyzen kan dat overleg waren binnen drie weken zijn afgerond, want b waarna de certificaten aan de van de aandeelhouders Begemann kun- recht «worden verstrekt. Van 180 gul r k de is minder optimis- Mocht in w "^aar er zit wel voortgang certific we gaan gestaag verder." laten, juni maakten Joep van den mann reuwenhuyzen (ex-Begemann, het lar mans directeur van de RDM- moet m! i -?1 Begemann bekend geza- claimp; mUiard gulden te ei- wachti Va j Justitie. Zij zien dit als tussent Hpq6®uuening in verband met de verhan die v 811 ^DM-voorkenniszaken, de effe iar ^en Nieuwenhuyzen na de geer wel van®e Prueedures won. Zo- ze zaak van den Nieuwenhuyzen als le bela SleLdam (anP) - De bijna vier- f„ e™ iaar oude Amsterdamse ef- tio eurs en de in de jaren zeven- s£p PS^tdehte Optiebeurs willen fu- m„ daarvoor wordt een nieuwe dam p aPPb) opgericht, de Amster- Den j anSes (AEX). Samen ho- cium e.twee de internationale con- urrentïe beter aan te kunnen. beHe°ht0ter moet duidelijk worden of de acbepterm nn *de. voorgelegde plannen de oprichu e §estalte door ichan j- S Y311 een structuurvennoot- e geleid wordt door de huidige

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1996 | | pagina 8