Gerookte paling is schier onbetaalbaar Doodgewoon is een levendig tijdschrift Hotelconcern pareert prijzenslag met nieuwe activiteiten Uitvinding Oosterhouter gaat de hele wereld over Kermis Tilburg zet meer paling om dan Amsterdam in een heel jaar Paling moet je zuigen DE STEM SURPLUS E2 'Snoepjes' Klompen Beheer Verpaupering Schier Simpel Rail Boy Blad over de dood twee jaar oud 'Click Go morgen gepresenteerd PEUGEOT Nieuw elan 'nf0rmatie surplus 1 K 229'4800MB Breda- VRIJDAG 24 MEI 1996 De wintertuin van het opgeknapte hotel Krasnapolsky. foto do visser ning declarerende doorsnee par ticulier voor één overnachting aan de dure kant. De gefortu- neerden laten zich echter niet af schrikken. „Het zijn de sfeer, de herstelde grandeur en de unieke locatie die 't hem doen," aldus Van den Dijs sel. „De moderne reiziger wenst een hotel met een eigen identiteit. Vroeger, een generatie geleden, ging hij juist naar geïndustriali seerde hotels, met hun eenvor- minge stijl, hun eenheidskarak ter. Ze boden hem van Tokio tot Timboektoe de zekerheid dat het lichtknopje op dezelfde plaats zat en dat hij de wc-rol links kon be dienen." Een uniforme aankle ding van het interieur blijkt te genwoordig juist geen pre meer. Succeshotels liggen in de stads centra, niet als saaie vierkante blokkendozen erbuiten, meent Van den Dijssel. Terwijl Grand Hotel Krasnapols ky door verbouwing, vernieu wing en uitbreiding van service aan 'opwaardering' deed, zocht Door Nico Koolsbergen Op de kermis van Tilburg wordt meer paling gegeten dan in heel Amsterdam gedurende een jaar. De Zuid-Nederlandse kermissen - het seizoen is weer begonnen - staan bij palingvissers en -rokers dus in hoog aanzien. Ook handelaren in andere vis soorten houden van het zuiden, omdat zwemmend voedsel hier meer wordt genuttigd en gewaar deerd dan in de rest van het land. Behalve de paling is echter voor al zeevis geliefd. Met zoetwater- tractaties als baars, snoekbaars of meerval lukt het maar niet. Nederland eet veel meer aal dan in het IJsselmeer of andere bin nenwateren gevangen wordt. Im port en kweek moeten in de te korten voorzien. Zo telt Neder land 26 palingkwekerijen en wordt er anderhalf maal zo veel Ierse paling per vliegtuig (levend, in ijs) naar ons land overgevlogen als de vissers hier zelf uit het wa ter halen. Maar het roken is een echt Nederlandse zaak - al eeu wen trouwens - en het belang rijkste centrum is Harderwijk. Loop er rond en snuif de lucht op. Grote kans, tenzij men wel heel verkouden is, dat de prikkelende geur van gerookte paling de neusgaten streelt. Een dezer dagen was er een proe- verij van Ierse paling. Onze pa lingen waren gevangen in Lough Neagh bij Antrim waar pastoor Victor Kennedy sinds de jaren zestig de visserij zo heeft georga niseerd dat de arme Ieren er beter van worden. Gerookt door Aalt Klaassen in Harderwijk, boven een vuur van vers populieren hout. Klaassen Zn, een van de grote rokers, betrekt zijn hout van klompenmakerijen. Tussen de resten zijn gespleten of gebro ken klompen te zien. Hoewel Aalt Klaassen ook een dure gecomputeriseerde machine heeft staan die het allemaal auto matisch moet kunnen, verkiest hij de 'ouderwetse' houtgestookte de overkoepelende Groep ander zijds aansluiting bij een iets lager marktniveau, het toeristische segment plus dat van zakenreizi gers die entourage meer waarde ren dan luxe verwennerij. Begin maart van dit jaar werden in één keer drie hotels uit de fail liete boedel van de Buckingham Company gekocht: Caransa, Schiller, Doelen. De twee laatst genoemde - 'snoepjes' volgens de directeur - zijn gevestigd in mo numentale karakteristieke ge bouwen, passend bij de filosofie van Kras: 'Nieuwe stijl in oude panden'. Van den Dijssel toont zich con tent: „Weliswaar moeten we een hoop investeren. Onder de vorige eigenaar hebben ze ernstig gele den. Maar wij zullen er geleide lijk aan mooie klassieke herber gen van standing van maken". Deze overname biedt Krasna polsky profijtelijke mogelijkhe den, zoals korting door grotere inkoopvolumes en meer afzet van spijs en drank. En vooral het plaats bieden aan congressen van duizend man of meer zorgt voor rookkast. Dat kost tijd en toe zicht maar levert wel maatwerk op. Want elke paling is anders. Af en toe doet Klaassen de deuren open, om met een plens water te voorkomen dat vlammen de vis bereiken. Vat een aal - een vette vis - eenmaal vlam dan brandt hij als een lier. Dat zou zonde zijn, want de consument telt veertig tot zestig gulden neer voor een kilo gerookte paling. De vis wordt duur betaald. De paling is een wonderlijk dier, omgeven door slijm en raadsels. Hij verdraagt zowel zout als zoet een stabielere basis voor de be drijfsvoering. Ze wordt minder afhankelijk van niet beïnvloed bare grillige toeristenstromen. Vandaar dat Kras ook veel geld stopte in vergroting van de bijbe horende voorzieningen in eigen huis. Verder speurt Van den Dijs sel naarstig naar uitbreiding el ders in het land. „Ik heb belang stelling voor hotels en restau rants met een allure die binnen onze filosofie past." Zeven procent van de huidige omzet haalt de onderneming in tussen uit het organiseren van feesten en partijen eventsbin nen- en buitenshuis. Het is een groeiende activiteit die in een zelfstandige bedrijfseenheid is ondergebracht. Van gedwongen winkelnering is geen sprake. Een ander accent ligt op het beheren van andermans hotels. Voor reke ning en risico van een groep insti tutionele beleggers voert Kras het management over Holiday Inn in Utrecht. „Daar ontvangen we een vast bedrag voor, en op water en over de voortplanting staat weinig vast. Algemeen be kend is het verhaal dat palingen de liefde bedrijven - paaien heet dat - in de Sargasso Zee bij Ber muda. Omdat aal niet aan anti conceptie doet, levert dit gedoe gigantische aantallen doorzichti ge palinkjes op die glasaal wor den genoemd. De jonkies zouden op de warme Golfstroom de oce aan oversteken, de Europese ri vieren binnen zwemmen en dan in een jaar of zeven transforme ren tot de paling die we op de kermis aantreffen. basis van resultaten een omzet- premie. De eigenaren hebben met Holiday Inn een franchisecon- tract voor het gebruik van de naam, inclusief het mondiale re serveringssysteem. De rest ver zorgen wij." Door verbreding van de basis acht Kras zich als horecabedrijf beter in staat op te boksen tegen de zeer scherp calculerende in ternationale ketens. Met 17 luxe hotels (vijfsterrenklasse) bestaat er overcapaciteit in Amsterdam. Er vond al kaalslag plaats. Maar het nadeel in de hotellerie is dat de gebouwen blijven. Een ander kan er na eelt faillissement zon der de financiële ballast van voorheen het werk goedkoop voortzetten. Krasnapolsky lijfde om die reden de restanten van Buckingham in. „Dat gebeurde uit lijfsbehoud, zou je kunnen zeggen", aldus Van den Dijssel. De Kras-directeur zegt niet te weten wat de aanleiding is voor de prijsdumping die de tophotels teistert. 'Collectieve gekte', Maar klopt het ook? Al tientallen jaren vangen de vissers van Urk, Volendam of Enkhuizen van mei tot oktober honderden tonnen aal uit het IJsselmeer. Zou dat nu al lemaal als glasaal via de IJssel of sluizen naar de oude Zuiderzee zijn gekomen? Het kan haast niet, denkt palingroker Dries van den Berg die te boek staat als de grootste kenner van het land. Zeg 'paling', hij begint te praten en houdt nooit meer op. Wisten we dat in Korea voorwer pen van palingleer worden ge maakt? Dat er elke dag duizend noemt hij het verschijnsel. Ieder een doet er aan mee, hoewel Am sterdam in vergelijking met an dere steden al spotgoedkoop was. Volgens Van den Dijssel valt het proces van verval niet te stoppen. Onderhoud stagneert, kwaliteit en service lijden er onder. „Langzaam zie je verpaupering optreden, als ook wisseling van gevestigde namen. Dat gaat ten koste van het algehele image. De een komt, de ander gaat. Met effi ciency alleen valt terugval in in komsten niet op te vangen. Er gens ligt een grens." Kras loopt daarom niet voorop bij het weg geven van prijsmarges, zéker niet in de weekeinden en evenmin bij het pas toegevoegde viersterren- groepje. Amsterdam heeft - ondanks kri tiek- nog zoveel aantrekkings kracht dat het nobele etablisse ment op de Dam op eigen kracht tegen 'normaal' tarief volstroomt met buitenlandse bezoekers. „Wij zouden wel dwaas zijn als we dan met kortingen of arrangementen gingen stunten. Dat doen we dus absoluut niet." kilo Ierse paling uit Belfast naar Schiphol wordt gevlogen? Dat aal heel oud kan worden? In Dene marken heeft een paling in een aquarium de leeftijd van 84 jaar bereikt. Tussendoor demon streert Van den Berg het fileren van een kweekpaling. In Nederland moet aal minstens 28 cm lang zijn. De Ieren houden 32 cm aan. Hoe langer en dikker de paling hoe groter dus de kans dat het dier uit Ierland komt. Voor de smaak maakt dat niet uit, ook de Ierse paling is in de vrije natuur gevangen. Kweekpa ling, waarover straks meer, smaakt wel anders. Nederland heeft een voorkeur voor de dunne - maar wel graag vette - vis. Dik kere palingen zijn vooral in Bel gië geliefd en voor de echte kan jers staan de Duitsers in de rij. Palingen die in en om Nederland rond zwemmen, hebben weinig kans om 'schier' te worden. Bo ven de 30 cm (mannetjes) of 45 cm (vrouwtjes) krijgt de aal een witte (schiere) buik en trekt hij opnieuw naar zee. Vermoedelijk om zich voort te planten maar zelfs dat staat niet vast. De aal is niet voor één gat te vangen en zal om in zee te komen desnoods zelfs een stukje over land krui pen. Hengelaars die ooit een pa ling aan de haak hebben gekre gen, weten hoe dat gaat. Het dier glibbert over de grond terug naar het water. Het dier is zo glad als een aal, door de slijmlaag op de huid, dus vastpakken lukt niet. Tot slot de kweekpaling. Van voortplanten in gevangenschap wil de aal niets weten. Kweken komt daarom neer op het opfok ken van gevangen glasaaltjes in water van 25 graden. De natuur- paling houdt een soort winter slaap, bij de kwekerijen groeien de dieren het hele jaar door en ze zijn daardoor al na twee jaar con- sumptierijp. Maar ze zijn niet zo mals als hun Ierse of IJsselmeer- verwanten en worden daarom vooral gefileerd verkocht. Door Hein Sluijter Het succes van uitvinder Mare van der Heijden uit Oosterhout begint wereldwijd te worden. Zijn auto-snelbinder, de Click Go, wordt morgen om 14 uur officieel gepresenteerd in de winkel van de Ooster- houtse fietshandelaar Trom melen aan de Bredaseweg. Te gelijkertijd is bekend gewor den, dat de Click Go de we reld rond gaat. Het apparaat wordt nog in de loop van deze maand naar Amerika geëxporteerd. Vanaf half juni zal het te koop zijn bij alle benzinestations in Neder land en vervolgens in hèel Eu ropa. Het kwam vorig jaar in de bekendheid toen er een prijs mee werd gewonnen in de jaar lijkse ontwerpwedstrijd voor relatiegeschenken van Sail- Expo in Amsterdam. Zoals alle goede uitvindingen is deze van Van der Heijden ei genlijk heel simpel. Het kan de achterklep van de auto op zijn plaats houden wanneer iets vervoerd moet worden dat te groot is voor de bagageruimte. Het gaat om een band die met een haak aan de bovenkant van de achterruit kan worden be vestigd en met een andere haak aan de onderkant van de auto. Dat de presentatie bij een fiet senhandelaar geschiedt, heeft alles te maken met de steun die Trommelen heeft gegeven bij de afwerking van het nieuwe product. Die heeft er trouwens Door Johan van Grinsven „Doodgewoon gaat over de dood, maar het is een levendig tijd schrift. Bedoeld voor gewone le zers, al zijn ook mensen uit de uitvaartbranche abonnee." Dat zegt Anja Krabben over het kwartaalblad Doodgewoon, dat deze maand twee jaar bestaat. Een lezer kan in Doodgewoon al lerlei onderwerpen aantreffen. Neem het laatste nummer, het deze week verschenen zomer nummer. Een militair, een jour naliste en een fotograaf vertellen over hun ervaringen met oorlog en dood, een interview met ex- politieman en boekenschrijver A.C. Baantjer, artikelen over rouwkost ('maaltijd bij het af scheid') en de belangrijke land schappelijke waarde van be graafplaatsen en een reportage over het Cimitero di Staglieno in Genua, een kerkhof vol intrige rende kitsch. Anja Krabben begon precies twee jaar geleden, mei 1994, met het blad. Ze is sindsdien hoofdredac trice en uitgeefster. „Het blad komt voort uit mijn hobby. Ik be zocht veel begraafplaatsen, ook al vanwege mijn studie kunstge schiedenis." Krabben is afgestu deerd op het thema 'Italiaanse begraafplaatsen'. Na haar studie ging ze werken als publiciste; zij probeerde bij allerlei bladen journalistieke bijdragen te slijten over begraafplaatsen. „Maar die werden steeds geweigerd. Vond men toen te morbide. Daarom ben ik uiteindelijk zelf dit blad maar begonnen." Doodgewoon begon in een oplage van 3000 en daar zit het kwar taalblad nog steeds op. Zo'n dui zend exemplaren gaan naar abonnementshouders. Daarvan is ongeveer twintig procent werk zaam in de uitvaartbranche. „Het is ook vanaf het begin bedoeld voor gewone lezers, niet als een vakblad. Voor zover ik weet is Doodgewoon het enige publieks tijdschrift over de dood in de hele wereld." „Jan Lenferink heeft op de telev isie een programma oyer hoe be kende Nederlanders hun begrafe nis of crematie willen. Kranten schrijven ook op de reispagina's voortaan regelmatig over interes sante begraafplaatsen. Er zijn steeds meer alternatieve begraaf- rituelen ontstaan. Kunstenaars ook belang bij. „Want fietsers die zo'n ding bij zich hebben, kunnen nooit problemen krij gen wanneer hun fiets met een auto vervoerd moet worden," zegt Van der Heijden. „Dan blijft de achterklep in ieder ge val op zijn plaats." Van der Heijden, in het dage lijkse leven commercieel direc teur van Brecon Systeemwan den in Breda, heeft nog meer uitvindingen op stapel staan. Zoals de Cable-Mate, dat de gebruikers van electrische heg- gescharen moet beschermen. Tijdens het snoeien moet heel goed opgepast worden dat je het snoer niet in tweeën snijdt. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Met de Cable-Mate erbij kan er niets gebeuren. Het snoer wordt over de rug naar de ach terkant van de broek geleid. Iets geheel anders is de Rail Boy. Dat is volgens de uitvin der een spoorwegboekje in een rekenmachine. Het is in samen werking met de NS ontworpen. Van der Heijden verwacht dat er van de Click Go 15,95) binnen een jaar 250.000 exemplaren zullen worden verkocht. Binnen vijf jaar, als de export goed op gang is gekomen, ziet hij zelfs de productie stijgen tot rond een miljoen. Na de Cable-mate 15,95) en de Rail Boy 29,95) komt er nog meer, „Maar daar kan ik nu nog even niets over zeggen," aldus Van der Heijden. maken originele doodskisten en urnen. Er is dus duidelijk iets aan de hand rond de dood." „Waarom? Misschien heeft het met het einde van de eeuw te ma ken. Of met de ontkerkelijking. Als de oude rituelen weg zijn, heb je iets nieuws nodig om ze te ver vangen. Mogelijk heeft het met aids te maken. Veel aidsslachtof- fers willen geen traditionele be grafenis, maar een heel persoon lijke herdenking. Of. misschien heeft de stilte gewoon lang ge noeg geduurd. Is het taboe einde lijk doorbroken." Wat is er aan het blad veranderd in die twee jaar? „Niet veel. De formule is gelijk gebleven. We bieden historische, filosofische en antropologische onderwerpen en vaste rubrieken. Wat wel dui delijk is veranderd, is dat ik te genwoordig van gerenommeerde journalisten verhalen aangebo den krijg. Dat was twee jaar gele den nog niet zo." Ze benadrukt dat Doodgewoon zeker geen somber blad is. „Het is ook geen therapeutisch blad, ook al horen we van nabestaanden of mensen die terminaal ziek zijn dat ze er veel aan hebben. Een man die aids heeft, bedankte ons dat wij hem op het spoor hadden gezet van alternatieve uitvaart ondernemingen." „Het is toch verbazingwekkend dat zo weinig mensen weten wat er mag en niet mag rond een uit vaart. Een uitvaart is tegenwoor dig veel persoonlijker te maken dan vroeger." „Het is een leuk blad om te ma ken. Afwisselend. Niet dat ik constant bezig ben met de dood. Ik maak het blad ook niet als een bezwering van mijn eigen doods angst of omdat ik in de traditie van de oude romantici de dood, idealiseer. Ben ik in deze twee jaar anders tegen de dood aan gaan kijken? Nee. Nou ja, mis schien ben ik nieuwsgieriger ge worden naar alles wat met de dood te maken heeft. Door wat ik te weten ben gekomen over ande re rituelen of hoe in andere reli gies tegen' de dood wordt aange keken. Niet dat ik sneller dood wil gaan hoor." Doodgewoon kost 10 gulden in de losse verkoop; een abonnement 35 gulden voor vier nummers. In formatie: 020-6869349. De consument telt veertig tot zestig gulden neer voor een kilo gerookte paling. De vis wordt duur betaald. foto marc bolsius Kras' zoekt heil in de breedte Marc van der Heijden met het prototype van de Click Go. foto de stem johan van gurp INTERES- IIEDINGEN: WISSELAAR L I.OOO,-. EEN ALFA KERKELIJKE MAKEN. OPEL Kadett D. 16 SR. I.z. g.St. Bj.82. APK 10-96.] Rekaro int. Boordcomputer Dig.aut-radio/cass. Zien is kopen. Vr.pr./ 1200, 076-5717356. PEUGEOT 104, '82, kopp. slipt, i.r.st., goed rijd.| f 200,-. 076-5421169. T.K. 205, bj. '87, APK, kn 81.000, vr.pr. 4.650,-. Tel. 076-5423427. PEUGEOT 309 Profil bj.'ö met grijs i.z.g.st. 3.250,- 0167-502409. PEUGEOT 205 XS bj. APK juli '97, pr.n.o.t.kj antr.met. 076-5975399. poor Albert Eikenaar De ligging is even royaal als ma jestueus - op een vorstelijke plek direct tegenover het Koninklijke Paleis op de Dam. Buitenlandse i - negentig procent van de ;jng - tonen zich gevoelig I voor die sfeervolle plaats, zo dicht in de buurt van de Oranjes, hartje hoofdstad. „Ik kan niet zeggen dat we nadeel ondervinden van deze locatie," zegt met enig understatement Willem-Jan van den Dijssel, di recteur van Krasnapolsky, Hotels J Restaurants nv, pronkjuweel I van het gelijknamige, beursgeno- 1 teerde horecabedrijf. „We maken erbij werving van de gasten sub tiel gebruik van." Ka acht jaar grondig renoveren, I een pittige periode van algehele ilaise (in '92/'93) die leidde tot leen efficiencyoperatie gepaard met afstoten van onrendabele on- derdelen, is Krasnapolsky - weer in de plus - als groep gerevi- I taliseerd, klaar om de marktposi tie te versterken. Ondanks de hevig woedende prij- rlog in de hoogste catego- I rie, de luxe hotels met vijf ster- I ren, wil Krasnapolsky N.V. ex- azen en wel op alle fronten van de huidige kernactiviteiten: I de pure hotellerie, de restaurants, e partyservice én het contract- management voor derden. De di recteur mikt op overnames, breed [gesteund door groei van de be staande activiteiten. I De tijden van forse verliezen be- I horen tot de historie. Er heerst 1 nieuw elan in het complete 'Dorp aan de Dam'. Kras afficheert zich als zodanig om daarmee de I gevarieerde voorzieningen onder I één dak te benadrukken, die zijn I ondergebracht in vanoudsher I vijftig verschillende pandjes met I zeven restaurants, congreszalen, I twaalf winkels, hairstylist, cof- )p, fitnessruimten, massa- I geroom en ander divertissement. I Niet alleen de gast maar ook de rende Amsterdammer kan terecht om te shoppen, of voor I ten hap en een snap. Een flink I gedeelte van de omzet haalt het I hotel tegenwoordig uit zulke pas- I santen. Het meeste draagt echter I de hotelgast bij, de zakenman, esganger, beursbezoeker of I toerist. Krasnapolsky - anno 16 - is met 485 gulden per ka- r voor een niet op zakenreke- Te Koop: Wegens auto vail de zaak, aantreï!J!! geprijsde auto, PEUGEUU 309 Diesel,Bj '91, voorzien van zonnedak en trekhaak) zeer zuinige auto (1:17) lel] 0114-319105 Een KLEINTJE nu' nod TREFZEKERDER da1 voorheen. Het palingseizoen is aange broken. Een smakelijke vette paling of aal heeft een kleine top, vlees met een rose tint, voelt zacht aan en laat zich letterlijk om de vinger win den. ton aal met een naar verhou ding grotere kop is mager (al kan het lijf net zo dik zijn als van een vette paling), laat zich lastig stropen en is na het roken te droog. Magere aal laat zich beter stomen dan roken. Het stropen is de eenvoud zelve: houd de vis aan de staartpunt, peuter daar aan een kant de huid los en trek voorzichtig naar bene- den. Doe het zelfde aan de andere zijde. Eten komt neer ep opzuigen van het vlees, iJe vissersdorpen rond het wisselmeer eten vaak ook de Staat. ton zooitje paling werd Woeger inderdaad als een ooitje beschouwd: paling le te dun was en daarom erd weg gegeven. Die dun- e aal is nu in Nederland tavoriet. Sfdere informatie wil omtrent BiHon l" bii'a9e' kan fctonteoruren bellen naar "'6-5312344 of 076-5312272. H,!Se'l'k.rea9eren kan ook. et adres daarvoor is: redactie Surplus, eindredactie: Wim van Leest.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1996 | | pagina 21