dia. Van lichtbron tot sfeerbrenger Proef Toyota GTSi. RDEEL jsafflfD BElft AMffiVOi Bredase [aarsenfabriek verwacht duizenden mensen op open dagen ER 1995 rekt, een eerd voor 31-12-1995. ;der geval voordelige kerstdagen, er. Daar ligt bovendien voor iedere rekt, een gratis aardigheidje klaar. féSTALflANT KERST-DINER-DANSANT met fiet Helgiscf tv.-orkest „De 'Entertainers 1 in: RESTAURANT MIRABELLE JAanvang le korst- en 2e kerstavond 19.00 uur. Z16ent van farte zveCkpm.. Wij sturen ugraag ons kerstmenu toe. Kent u oöfans speciaalzveekend-menu van c RESERVEREN GEWENST f 39'75 H' 'Ivoorkleur is dé trend' A B.V. - Crogtdijk 54 - Tel. 076- 4 DORST ROOSENDAAL B.V -j EENBERGEN - 'AUTOBEDRIJf J 150-17751 ZEVENBERGEN-I iriastraat 3 - Tel. 0117-45223 I *Off AgenE6' Hét uitje voor duizenden mensen is komend weekeinde de kaarsenfabriek Vebeka op het Bredase industrieterrein Hintelaken. Zaterdag en zondag houdt deze fabriek de jaarlijkse steeds drukker wordende open dagen. Bevangen door de ras- naderende kerstsfeer konden we daar niet op wachten. Alles wat u altijd al wil de weten over... kaarsen. Door René van der Velden De geur van kaarsvet walmt je tegemoet in het magazijn en de produktiehal van Vebeka. Eigenaar Frans Beekers is met touwtjes in de weer. Hij heeft het razend druk: „Het is op dit moment een gekkenhuis hier. i deze donkere dagen voor kerstmis moeten de laatste bestellingen snel de deur uit. Met de jaarwisseling moet het magazijn leeg zijn, want 'als je aan het eind van het jaar iets over hebt, is het frut'Ter wijl een tankwagen vol (vloei- e) paraffine uit Hongarije I buiten de ketels nog eens vult, zorgt Beekers voor licht in de De musical My fair lady begint op 20 december in het Chassé Theater in Breda aan een voorstellingenreeks van tien avonden. Justus van Oei schreef het sprookje Sorry dat ik besta dat op 21 december te zien is in De Kring in Roosendaal. Frank Groothof speelt morgenavond in De Bussel in Oosterhout de familievoorstelling Carmen. The New York Harlem Theater k°mtnaar Breda voor zes voorstellingen van Porgy&Bess. De Canadese pianiste en zangeres Oee Daniels treedt samen met de Frits Bayens Big Band op in café Het Hijgend Hert in Breda. duisternis van de wereld der kaarsen: „Koop niks uit Chi na, goud brandt niet, lichtroze is uit en ivoorkleur is in." Vebeka is met een handvol perso neel de kleinste kaarsenfabriek van de vijf grote in Nederland. Toch worden er in Breda jaarlijks vijf miljoen kaarsen gegoten. Ambachtelijk - met handvormen - en half-machinaal. De paraffi ne, een restprodukt van olieraffi naderijen, gaat via buizen naar veertig verschillende handmallen en naar machines (voor de tafel kaarsen). Als ze afgekoeld zijn krijgen de kaarsen een voor een een verfbad. Keuze uit twaalf kleuren. Inpakken en dan vinden de Vebeka-kaarsen hun weg naar groothandels in het hele land, vooral naar V D en de ISPC. De gegoten Vebeka-kaarsen zijn vol gens de baas iets duurder dan de geperste. „Maar ze branden beter." Het is belangrijk dat.de voorra den voor kerst de deur uit zijn, want ook kaarsen zijn aan mode onderhevig. Welke kaars is in de mode? „V D en De Bijenkorf zijn de trendsetters. Daar is de absolute trend op dit moment de ecru- of ivoorkleur. Van de donkere kaar sen is donkerblauw de kleur, Bordeaux-rood is iets aan het afzwakken en honing doet het goed. Wit is te hard. Lichtroze heeft acht jaar meegedraaid, 'onder alle lagen van. de bevol king. De trendsetters hebben deze kleur vijf jaar geleden al afgeschaft, nu de laatbloeiers ook. Lichtroze is helemaal voor- Geldt die mode ook voor het model kaars? „Qua modellen verandert er wei nig. Het komt altijd terug op klassieke, rechte modellen. Sim pelweg omdat de rest niet goed wil branden en het gaat toch om de maximale brandbaarheid. Kaarsen branden gemiddeld zeven tot tien gram per uur. Een normale tafelkaars brandt negen uur. De grootste kaars die ik hier heb, heeft 900 branduren. Die doet 75 tot 80 gulden in de win kel. Groter is niet efficiënt. In Nederland worden jaarlijks 25.000 ton kaarsen gemaakt en 25.000 ton theelichtjes. Van de kaarsen vormen tafelkaarsen 70 procent van de omzet. Met waxi nelichtjes - een miljoen per dag - is niks meer te verdienen." Is Nederland een kaarsenland? „Ja beslist, net als Duitsland. Hoe hoger je komt, hoe hoger het verbruik. Denemarken en de Scandinavische landen scoren nog beter. Maar in België is het een stuk minder en in Frankrijk nog minder. Hier kun je het niet maken als er in een restaurant geen kaars op tafel staat, in Frankrijk wel." Wat hebben mensen met kaarsen? „Het is makkelijk - makkelijker dan een open haard aanmaken - gezellig en sfeervol. En relatief niet duur." Heeft een kaars ook nog nut? „Een kaars geeft licht, want je kunt er bij lezen. En warmte. In Rusland heb ik gezien hoe twin tig tot dertig kaarsen een ruimte verwarmden. Maar kaarsen zijn vooral sfeerbepalend." Mensen die niet van kaarsen hou den, zeggen dat het plafond en de gordijnen er vies van worden. Kan dat? „Paraffine is een bijprodukt uit smeerolie in raffinaderijen. Als er zwart afkomt bij het branden is de verbranding niet goed. Dan is de verhouding tussen de dikte van de pit en de kwaliteit van de paraffine niet optimaal. Neder landse kaarsen hebben dat niet, die zijn in principe goed. Maar Chinees spul moet je vergeten. Donkere kaarsen kunnen ook slechter branden. Door de gebruikte kleurstoffen kan de pit gaan verstoppen. En mensen worden helemaal gek van goud kaarsen. Die branden absoluut niet. Door de verf, de lak, raakt de pit verstopt. Bij zilver ook maar dat is helemaal niet in trek op dit moment." En die leuke kerstmannetjes en sneeuwhuisjes die je nu weer bij duizenden in winkels en helaas ook op vensterbanken ziet? „Allemaal Verre Oosten-import. Paraffine-schuim. Dat heeft niks meer met een kaars te maken. Leuke dingen, zeg ik altijd, maar er moest geen lontje in zitten. Dat spul is absoluut niet om te bran den." Wat voor kaars kan men het beste kopen? „Dat is afhankelijk van de kan delaar." Wot is het leuke van kaarsen maken? „Het is een ambacht en daar zijn er nog maar weinig van. Je hebt geen school om het te leren en er is weinig concurrentie." Open dagen in een kaarsenfa briek. Waarheen, waarvoor? „Het is een attractief bedrijf voor mensen. Ze willen excursies maar dat gaat niet, dat is te gevaarlijk. Daarom ben ik vijftien jaar gele den begonnen met een open dag. Als haringen in een ton stonden ze. Kinderen stonden in de rij te wachten. Net de Efteling. Enkele jaren geleden hebben we er twee dagen van gemaakt. Het is zo'n evenement geworden dat we er niet meer onderuit kunnen. Vorig jaar hadden we zes- tot achtdui zend mensen. Vanaf begin november hebben er al honder den mensen gebeld wanneer de open dag is, da's wel storend. We hebben een koffiehoek, een kerst man, kinderen kunnen zelf kaarsjes maken, de vereniging Groei en Bloei demonstreert het maken van kerststukjes, kaarsen maker Loomans demonstreert het maken van emblemen voor kerkkaarsen en alles is in pro- duktie. We doen het met veertig vrijwilligers, allemaal familie en bekenden." Een- mooie kerstge dachte. I Zaterdag en zondag van 10.30 tot 16.30 uur: open dagen bij kaar senfabriek Vebeka, Franse Akker 19 op industrieterrein Hintela ken, Breda-Noord. GIDS DONDERDAG 14 DECEMBER 1995 DEEL 'Lichtroze is helemaal voorbij. De ecru- of ivoorkleur is lute trend.' abso- Een kaars is een brandbare pit, omgeven door een vaste, brandbare stof. De Etrusken gebruikten fakkels die veel op kaarsen leken. De Romeinen brandden opgerold 'papyrus dat in vet was gedrenkt. Ze noemden die rolletjes 'candalae'. Van die term is ons woord kaars afgeleid. De oudste resten van kaarsen - bijna tweeduizend jaar oud - zijn gevonden bij het Franse Avignon. In de allereerste jaren van de kaars gebruikte men vooral vet - bijenwas was voor de rijkeren - als grondstof voor de kaars, die uitsluitend diende als verlichting. In de Middeleeuwen kwamen kaarsen tot hun volle wasdom. Het waren gouden tijden voor kaarsenmakers, die zich verenigden in gilden. De grondslag voor industriële produktie werd in 1826 gelegd, toen de Franse scheikundige Chevreul erin slaagde om stearine in vormen te gieten. De ontdekking van paraffine in het midden van de negentiende eeuw verfijnde de techniek. Na de invoering van elektrisch licht en gasverlichting rond de eeuwwisseling kreeg de kaars de functie van nood- en sfeerverlichting. Dat laatste aanvankelijk alleen rond de kerstdagen. Door uitgekiende marketing-strategieën werden gaandeweg echter het hele jaar door kaarsen gekocht. -In de afgelopen negen'jaar is het kaarsenverbruik in Nederland verdubbeld tot 250 miljoen kaarsen en 400 miljoen theelichten. Kaarsen hebben altijd een religieuze functie gehad. Al in de eerste eeuwen van het christendom kreeg de kaars een plaats in de liturgie. Vooral in de christelijke en joodse religie spelen kaarsen een belangrijke rol. De belangrijkste kaars in de katholieke liturgie werd de grote kaars die in de paasnachtwake brandt. En natuurlijk de doopkaars. Voor katholieken hebben kaarsen een symbolische functie: Christus is God, het Licht der wereld, het Licht tot verlichting van de heidenen. In calvinistisch Nederland moest men niet veel hebben van kaarsen. Streng reformatorische kerken c/~ vinden nog altijd dat Christenen geen Adventkaarsen moeten branden, omdat die hun oorsprong vinden in het heidendom. Om dezelfde reden wijzen zij ook het versieren van kerstbomen af. (Bron: 'Kaarslicht verenigt', een uitgave ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging van Fabrikanten in de Kaarsenindustrie.) Frans Beekers is bijna klaar om duizenden mensen te ontvangen in zijn kaarsenfabriek in Breda. foto's de stem/ben steffen De produktie van tafelkaarsen is in volle gang. 'Het is op dit moment een gekkenhuis hier.' Er komen in een restaurant twee soorten gasten voür. De ene groep laat merken echt een avondje uit te willen en de andere geeft duidelijk te kennen dat het gekozen viergangenmenu na een uurtje op moet zijn. Zo interpreteren we de woorden van Louise en René Mertens-Kemper. Ze zijn sinds begin november gast vrouw en gastheer/kok van de overigens al zo'n vijf jaar bestaan de bistro De Fenkel in Oudenbosch. Omdat het maandagavond is, bestaat er ruimschoots de gelegerb heid voor een praatje. Want behoudens de rustieke achtergrond muziek is het stil in de zaak. We zijn zelfs de enige gasten. En zo vernemen we wat wijsheden, ervaringen en plannen tijdens ons dineetje, waarvoor we lekker de tijd nemen. In de weekeinden blijkt dit .fris aangeklede en knusse interieur soms zo druk bezocht te worden dat René en Louise, zoals ze ons laten weten, zich een klein beetje zorgen maken over de service die zij de gasten graag bieden. Ze zouden er niets op tegen hebben wanneer een deel van die toevloed, bestaande uit beide soorten gasten, wat meer over de week gespreid kon worden. Want die service staat hier kennelijk hoog in het vaandel. Och, natuurlijk is de bediening en het eten verzorgd als er maar twee gasten zitten in een ruimte waar er veertig met gemak kun nen plaats nemen. Maar uit wat de twee, in alle rust van deze maandagavond, te vertellen hebben, kun je opmaken dat er hart voor het vak is. Dat blijkt ook wel uit het eten. Als eigenaar-kok-kelner René met de soepen komt, legt hij even uit wat er voor lekkers in zit en dat doet hij met wat volgt ook een beetje. Als je met zijn tweeën enigs zins verloren zit, komt dat charmant over. De wat beperkte menukaart vermeldt overwegend tamelijk klas sieke gerechten. Het weekmenu van vier gangen dat de partner kiest 49,50) is een schot in de roos. De hoofdmoot, kalkoenfilet met calvadossaus, blinkt uit door sappigheid. Daaraan is een crabsalade en een runderbouillon vooraf gegaan. Véél crab en toch licht. Geurige en krachtige bouillon met wat groente. Als zij kan afsluiten met een mandarijnenbavarois waaraan een koffiesausje is toegevoegd, is voor haar de avond geslaagd. Ondanks het ontbreken van het gezellige geroezemoes. Ik houd het op a la carte en beperk me tot een heel aromatische wildbouillon met herfstgarnituur 9,50) en een tournedos met stroganoffsaus 35,50). Die herfstgarnituur bevat paddestoelen met onder meer shii-take. En de tournedos in zijn bruine, knap perige bolster blijkt een zacht en rood hart te verbergen. De prijzen van de wijnen bewegen zich rond de 30 per fles en 4,50 per glas. Wel krijg je de indruk dat het aantal soorten niet zo groot is, maar met uitstekende Chileense erbij geef je blijk dat er gevoel voor variatie is. Een verrassinkje aan het slot: de koffie is maar 1,25.. H.S. Maandag en zondag vanaf 14.00 uur, dinsdag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur, woensdag gesloten.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1995 | | pagina 25