de stem Wat is wat? 1TY :ie van Eendracht ember 1995 ene omstan- r. Deze actie sn nader te be-1 jm. .BEDRIJF ERHOUT Nederlander belijdt diervriendelijk consumeren alleen met de mond Gifpiepers Veranderingen BEEF X 53 13.950.- p.m. 185.- 18.950.-p.m. 230.- 9.250.- p.m. 145.- 9.250. ).- p.m. 140.- p.m. 145.- 1.950.- p.m. 165.- 0.- p.m. 179.- I 13.950.- p.m. 185 - 22.950.- p.m. 330.- 27.950.- p.m. 360.- 16.950.- p.m. 235.- 8.950.-p.m. 145.- 16.950.- p.m. *35.- 9.750.-p.m. 155.- 14.950.- p.m. 225 - .12.950.- p.m. 195.- .15.950.- p.m. 225- 15,950.-p.m. 239.- 1.11.750.-p.m. 176.- m.lak, sch.dak, baar. Bel nu. 1.18.950.- p.m. 284.- a. 11.950- p.m. 179.- a. 8.750.-p.m. 132- 1.12.950.- p.m. 194.- 13.950.- p.m. 209.- 20.950.- p.m. 314.- 14.750.- p.m. 221.- 25.750.- p.m. 386.- a. 19.250.- p.m. 288.- 16.950.- p.m. 254.- prijs op aanvraag 53.750.- p.m. 806.- 18.950.-p.m. 284.- a. 17.950.- p.m. 269.- 25.950.- p.m. 389.- 14.950.- p.m. 224.- 17.950- p.m. 269.- 10.950.-p.m. 164.- 19.950.- p.m. 299- 13.950.-p.m. 209.- 10.950.- p.m. 164.- 21.950-p.m. 329.- 16.950.-p.m. 254.- 16.950.- p.m. 254.- 20.950.-p.m. 314- 13.950- p.m. 209.- 24.950.-p.m. 374- 8.959.-p.m. 134.- lage tarieven WAO zijn van 11175/5711466 7Br«da- fcü': TIIRIIBr. I.'"* 3orbehoud >l. 0114-313191 >d14.750.- it, 16.500.- v met., 8.500.- chback, stereo, 21.600-- raciet met., 3.000-- 2 Itr lektr. iditioning, 32.500.' trekhaak, l020.250.- iuw met., 16.500-- 85, 5.500.' SurpM VRIJDAG 24 NOVEMBER 1995 DEEL I Scharrelvlees mag niets kosten Met kerst op komst en Albert Heijn in conflict met vleesfokkend Neder land, is een moment van bezinning aangebroken.. Bezinning op onze con sumptie van dode bees ten. Hoe zit het met de kwaliteit van het schar rellapje? Wat betekenen die mooi klinkende i vleesmerken'? Lopen de Greenfieldskoeien van AH echt in de wei. Door Nico Koolsbergen Xatuurlijk is iedereen bezorgd om het welzijn van al dat slacht vee. Daarom kiezen we Nijkerk's Echte Maiskip, eten we 'viergra- neneieren' en braden we Boeuf Limousin. Klinkende namen, dat zit dus wel snor. Nou nee. Die Echte Maiskip is een batterij- dat tijdens zijn leven van I zijn snavel wordt ontdaan, omdat dat met al die kippen bij elkaar maar ellende geeft. Een viergra- nenei komt uit een kip die zich nauwelijks kan bewegen. Het beest zit met een hele club lotge noten op een vierkante meter met j maar één levenstaak: eieren leg gen. Boeuf Limousin is afkomstig van de intensieve veehouderij. Ook bier is het consigne: niet bewe gen, maar alleen eten en groeien want dat levert meer biefstuk op. Om de verwarring te vergroten bestaat er ook France Limousin en daarbij staat het welzijn van bet dier wél voorop. Kom er maar eens uit, Brochure Milieudefensie probeert in een brochure uit te leggen hoe dier en milieuvriendelijk de verschil lende 'merken' hun beesten hou den, Wie dan nog vragen heeft, kan de Milieutelefoon bellen. Het zal niet verbazen dat Milieude fensie biologisch of scharrelvlees aanbeveelt. Het is te herkennen aan het EKO- of het ISC-keur- ®erk. Industrievlees staat onder aan de lijst. En er zit van'alles tussenin. Wie zich met met dit onderwerp bezig houdt, loopt al gauw zich- zelf tegen het weldoorvoede lijf. Baten we eerlijk zijn: zonder een ferm stuk vlees is de maaltijd niet compleet. En waar anderen, als de reclameblokken op het scherm verschijnen, zich naar de voor- 'aadkast haasten voor pinda's of ebips, gaat onze voorkeur uit uaar een stuk grove worst. Met scherpe mosterd, een glas koud ®er, en dan een sigaret toe. out, fout. Dat bier deugt niet, van die sigaret maar te zwij- I®. En moet het altijd vlees zijn? Jan het niet eens een onsje min- ®r. Soms knagen die vragen aan e' geweten, vooral als weer zo'n jachtwagen vol roze varkens oorbij komt. Op weg naar hun °od. Morgen biedt het maal mis- en een stukje lijk van de snuit e nu even tussen de planken eekt en voor het eerst en laatst zijn leven merkt dat er meer snan stal. i„j °P'nie-onderzoeken zegt h«i en. dat het welzijn van vee 'angrijk is. Behoorlijk wat jnsen willen ook extra betalen -0°r scharrelvlees. Veehouders zitten met handen en voeten vast aan de bank die hun bedrijf financiert. Alleen door vlees, vlees en nog meer vlees te leve ren, houden ze het hoofd boven water. foto tim Windsor I u --'«"iciviees. Zeggen ze. |.i. z'en ze dij supermarkt of |l 8® tat bijbehorende prijs- Ida ^an va^ keuze toch op L, voordeligste lapjes. Want jjarrelvlees is duurder. I e' verschil is maximaal een aalder per kilo, vertelt Paul van Sambeek van Milieudefensie. Anders zouden er voor scharrel vlees helemaal geen kopers zijn. Nu zijn er al weinig: maar 1 tot 2 procent van alle Nederlanders betaalt extra voor vlees met een EKO- of ISC-keur. Dat zijn peanuts op de totale vleesomzet. Naar Milieudefensie ga je niet per auto. Dus maar met de trein naar Amsterdam en terug. Tij dens de reis flitsen weilanden vol koeien en schapen voorbij. Kilo meter na kilometer na kilometer. Is het echt zo erg als de dieren vrienden zeggen? Daar loopt toch heel wat rundvlees te scharrelen in het groen. Maar dan beseffen we dat we vooral melkvee zien. Dat is een ander verhaal. En al die schapen lopen er alleen omdat de Europese Unie het hou den daarvan nog niet aan beper kingen heeft gebonden. Dat komt vast nog, Brussel is vindingrijk. Op de kwaliteit van scharrelvlees valt niets aan te merken. „De tijd van de wormstekige appel ter wille van het milieu is echt voor bij," zegt Van Sambeek, die bij Milieudefensie Landbouw en Milieu in portefeuille heeft. Meestal smaakt het zelfs beter. Probeer het maar met wat gehakt van de scharrelslager. Even bra den in wat boter en vergelijk maar. De kleur, de geur, de smaak. Wedden dat het scharrel vlees het dan wint van 'gewoon' gehakt? Eén tot twee procent koopt scharrelvlees. Zes procent zegt het 'wel eens' te eten. „Maar dat kan dus ook eens in de vijf jaar zijn," aldus Paul van Sambeek. Twintig procent van de onder vraagden liet - in een onderzoek uit 1994 - weten een of twee dagen per week helemaal geen vlees te eten. Uit principe, uit praktische overwegingen (op zaterdag broodjes en een kroket) of omdat er in plaats van vlees vis op tafel komt. Bij zulke cijfers zinkt de dieren liefhebber de moed in de schoe nen. Zo wordt het nooit wat met dat scharrelvlees. De beesten hebben het beter, het vlees is pri ma en een rijksdaalder per kilo valt mee. En toch maar 1 tot 2 procent? Maar Van Sambeek houdt de moed erin. Hij noemt voorbeelden waarbij milieu of welzijn wel tot ander gedrag van de consument hebben geleid. Het scharrelei is, hoewel vijf cent duurder dan een batterij-ei, een eclatant succes. Ook de 'gifpie pers' zijn van veel eettafels verd wenen. Paul van Sambeek was in 1990 de grondlegger van deze actie. „Gifpiepers Genoeg Gege ten," zegt hij met genoegen. „Dat hebben we hier bedacht, klinkt lekker vanwege de alliteratie van die g's." Bij vlees is het moeilijker, omdat het per keer om meer geld gaat dan die twee kwartjes extra voor een doos scharreleieren. Maar Albert Heijn meldt dat de consu ment de (duurdere) Greenfields- runderen wil. „De consument wil dus extra betalen voor beter vlees, mits de supermarkt extra promotie voor het vlees maakt. Dat is een belangrijke conclusie. 'Gewoon' vlees is tegenwoordig een industrieel produkt. Veehou ders zitten met handen en voeten vast aan de bank die hun bedrijf financiert. Alleen door vlees, vlees en nog meer vlees te leve ren, houden ze het hoofd boven water. Dan prakkezeer je niet over omschakelen op biologische veeteelt. Dat kost geld, al is het maar omdat de beesten veel meer ruimte nodig hebben. Boeren die het anders willen, kunnen volgens Milieudefensie nergens advies krijgen: „Kleine initiatieven die de situatie zou den kunnen veranderen, daar is maar weinig begrip voor bij land- bouwbestuurders en super markt," zegt Van Sambeek. Alles mikt op 'bulkproduktie'. Met als resultaat: boterbergen, mestpro blemen, melkplassen en dump prijzen voor varkens. Toch denkt Van Sambeek dat er veranderingen op til zijn: „Poli tiek gezien staan de boeren er niet goed voor." Maar ook de scharrelsector zit slecht. Ondanks de hogere kosten kan ze zich niet permitteren veel duur der te zijn dan de concurrent. „Er dreigen koppen te rollen, als niet gauw de afzet verbetert." Het zal van de consument moeten komen. Die kan bijvoorbeeld om scharrelvlees gaan vragen. „Dat heeft effect," zegt Paul van Sam beek. „De supermarkt of de sla ger weet dat één zo'n vraag staat voor een heleboel meer consu menten die het zelfde denken." Dan nog zullen de schappen niet ineens vol scharrelvlees liggen. „We zijn niet zo wereldvreemd dat we denken dat het 100 pro cent wordt." Het enige echte houvast op dit moment zijn de keurmerken EKO of ISC. De Ierse koeien van Albert Heijn hebben dat niet. Ze hebben het wat beter dan hun lotgenoten in de Nederlandse bio-stal. Maar onafhankelijke controle op hun welzijn ontbreekt, zegt Milieudefensie. Alleen bij EKO en ISC staat vast dat alle betrok kenen - veehouder, slager, consu mentenorganisaties - controleren dat de dieren echt goed behan deld worden. .LJL-L.-r. EKO-keurmerk. De dieren heb ben zich vrij kunnen bewegen. Hun voer is zonder bestrij dingsmiddelen of kunst mest geproduceerd. De mest wordt ook verant woord afgezet. Het vlees wordt ook 'biologisch' genoemd. EKO-varkens hebben zelfs wat meer loopruimte dan 'gewone' scharrelvarkens. Van kip pen is de" snavel niet ver minkt, Te koop bij Groene- Wegslagerijen en natuur voedingswinkels. ISC-keur. Betekent: Internatio nale Scharrelvlees Controle. Dit is het 'gewone' scharrelvlees. Het dier staat voorop. De term scharrelvlees is wettelijk beschermd. Gegarandeerd zon der groeibevorderende middelen en de beesten hebben behoorlij ke bewegingsvrijheid gehad. Aan het voer worden geen bij zondere eisen gesteld en dat kan dus geproduceerd zijn met hulp van kunstmest en bestrijdings middelen. Voor varkens zijn afspraken in de maak om ook aan het voer eisen te stellen en om minder over te bemesten. De Landerie, France Limousin, Kemper Scharrelkip, Friki Scharrelgraankip en Loué-kip hebben het ISC-keur(let op: andere Friki-kippen hebben dat niet). Te koop bij sommige supermarkten, poeliers en scharrelslagers. De beesten heb ben het goed. Hun voer hoeft niet biologisch geteeld te zijn. Let goed op de namen; andere namen die erop lijken, stammen uit de vleesindustrie. Boeuf Blonde d'Aquitaine wordt niet door de ISC gekeurd, maar door een andere - volgens Milieudefensie wel onafhanke lijke - instantie. Bij de produktie is het welzijn van de dieren het criterium. Greenfields en Quality Irish Beef (te koop bij Albert Heijn en Jac. Hermans) komt van runde ren die in Ierland in de wei lopen. Volgens Milieudefensie ontbreekt echter een onafhanke lijke controle op milieu- en dier vriendelijkheid. Vlees met de sticker Groeps- kalfsvlees komt van kalveren die iets meer ruimte hebben dan kistkalveren.Maar ook deze beesten komen nooitbuiterï. Aanduidingen die de consument op het verkeerde been kunnen zetten, zijn onder meer: Good Farming, Holland Beef, Quality Farm, Friander, Boeuf Limou sin, Viande Premier, Natupur, Nijkerk's Echte Maiskip. Het gaat om industrievlees. Binnenkort introduceren de vleesproducenten het IKB-keur (Integraal Ketenbeheer). Doel:, de hygiëne en kwaliteit van het vlees garanderen. Volgens Milieudefensie is het met het dierenwelzijn en milieu even droevig gesteld als met ander industrievlees. Informatie over vlees bij de Milieutelefoon, (020)-6262620, maandag tot en met vrijdag van 9 tot 14 uur. (Bron: Milieudefensie)

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1995 | | pagina 23