Grenada smeekt om meer toeristen
Franse topkoks woedend op
smulpapenblad GaultMillau
Eilandstaat wil graantje meepikken van populariteit Caribisch gebied
Italiaans menu
Samenzwering tussen pers en keukenprinsen doorbroken
EET WIJZER
E2
DE STEM
SURPLUS
E3
DER DE KURK
ite Boem
IMENT KORT
ïster
ian
Bloemenpracht
Engels toerisme
Ontvangst
Subsidie
REIZEN KORT
Air Miles breidt uit
Meer vluchten Zuid-Afrika
Walvissen en dolfijnen helpen
Informatie-avond Ethiopië
Brochure tuinen in Engeland
Met kinderen in de tropen
/EMBER 1995
VRIJDAG 3 NOVEMBER 1995
Door Hein Sluijter
■hebben de Nederlandse
Ipers deze keer bijna de
liinder in Frankrijk be-
lan in andere jaren. In-
Jle Nederlandse consu-
fnderdaad die wijn wei-
1 kopen, dan tref je daar-
aoguit de kleinere slijter
lelk jaar een extra boter-
nee kan verdienen. De
ketens en de supermark
et het nauwelijks,
boeren in de Beaujo-
/ant daar gaat het dan
te zijn zelf net zo tegen
hnstmatige hel op Muru-
Is u en ik, maar die zou-
tr onder moeten lijden,
rel het natuurlijk de be-
hg is dat niet de zozeer
per, maar wel de Franse
pmie een gevoelige tik
I geloof maar dat die boe-
frch rotlachen. Ze zullen
niet zo openlijk doen,
J die weten er wel wat op.
luren doodleuk meer Pri-
r-wijnen naar andere lan-
pf, daar verdenk ik ze heel
van, ze bewaren min-
t een deel van de gewraak-
Ijn om te vermengen met
lewone Beaujolais die half
Imber wordt gebotteld. Er
lermoedelijk geen slok on-
ocht blijven. Dat weet
iident Chirac ook wel.
In we verder niet vergeten
IBeaujolais Primeur van al-
lijnen die de streek voort-
ligt, de minste kwaliteit be-
In de jaren zestig is rond de
peur een commerciële
Üit bedacht, die weliswaar
r lucratief uitpakte en de
m Beaujolais bij iedereen
fend maakte, maar de we-
I in feite kennis liet maken
een enorme plas - inmid-
i ongeveer de helft van de
kle produktie - dun uitge-
len slobberwijn.
ook dat weet Chirac, die
drie keer met een Grote
fem zal instemmen. Reken
Jar, dat die geen water bij de
In doet.
gemist, zo meldt het vakblad
hips, Hamka's, Bugles en hoe
iial heten mogen, is door de
In. Er zijn inmiddels al twee-
let reclamevakblad Adforma-
forse klappen opgelopen door
fcroky zouden, zo zegt Adfor-
Saar dan achthoekig in plaats
pallers erop.
h zegt dat de Flippo-actie nog
J Wat daarna komt is nog niet
[ippo's is de consument geva-
|ft voor een aantal produkten
Ivrouw Meinen.
tig jaar voor ruim een miljard
Eks zoals chips, pinda's, noten
an het totale bedrag van ruim
Esument uitgaf aan snacks en
jen dat het milieu en de zorg
por Volksgezondheid en Milieu
'.e.
n gedraagt zich steeds miheu-
ralverwijdering, energiebespa-
;taankopen, zo blijkt uit onder-
ensen dat zich consequent mi-
log klein. Van de Nederlanders
inig aan het milieu wordt ge-
de overheid daarin, neemt af.
Den aan gescheiden inzameling
eederde van de ondervraagden
:jes, en 55 procent koopt onge-
de consumenten weigert pl®s"
wordt verhoudingsgewijs he
jent koopt ecologisch geteelde
ees en 1 procent koopt biologi-
loet
i-
Grenada is de jongste
.Caribische 'aanwinst' in
de gidsen van enkele Ne
derlandse reisorganisa
ties. Het eiland biedt,
naast exotische witte
stranden en palmbomen,
ook een typisch Engelse
sfeer.
Door Wilber Hack
I'm the number one," zegt een
van de jongere bewoners van
Grenada zodra de toeristen uit
het busje zijn gestapt. En hij
trappelt met zijn voeten en knipt
met zijn vingers. Een swingend
welkom en dat terwijl de eiland
bevolking zich toch vooral hoffe
lijk en beleefd, zelfs een beetje
koel zal tonen.
Sommigen verklaren die terug
houdendheid van de ruim 90.000
inwoners vanuit de historie. Niet
alleen stammen de meeste bewo
ners (zo'n 80 procent) af van ne
gerslaven, maar ook na hun
komst heeft Europa Grenada
geen moment met rust gelaten.
De rijkdom aan specerijen maak
te het eiland aanlokkelijk. Na de
bezetting door de Spanjaarden -
zij gaven het de naam Granada
omdat het met zijn groene heu
vels zoveel op de gelijknamige
Spaanse plaats leek - vochten de
Fransen en de Engelsen meer dan
een eeuw om de schatten van het
eiland.
In ruil voor messen en spiegels
kochten Fransen een groot ge
deelte van het eiland en gaven het
zijn huidige naam Grenada. De
Fransen kregen al spoedig bezoek
van de Engelsen. De invloed van
die twee landen is in de taal nog
merkbaar. De officiële taal is
weliswaar Engels, maar daar
naast is het patois in gebruik,
een muzikale mengeling van
Creool-Engels en Frans.
Staatsgreep
De Engelsen wonnen uiteinde
lijk de tweestrijd. Vanaf 1877 is
het beboste en bergachtige Gre
nada een kroonkolonie. In 1967
kreeg het een plaatsje in het
Britse Gemenebest en vanaf
1974 is Grenada - met de kleine
re eilandjes Carriacou en Petit
Martinique - een zelfstandige
natie. Maar met die vrijheid
sprong het slordig om. In 1979
had er een staatsgreep plaats. De
nieuwe machthebbers flirten
openlijk met Cuba en de Sovjet
unie en dat tolereerde Amerika
niet.
Op verzoek van en met steun van
enkele Caribische buurlanden
greep het machtige land in 1983
militair in. Door aanhoudende
politieke onrust en slechte resul
taten in de agrarische sector
steeg de nood hoog in de jaren
tachtig en negentig. Dus doet de
gekozen regering - in juli hadden
de laatste verkiezingen plaats -
verwoede pogingen het toerisme
verder te ontwikkelen.
Deentree is aantrekkelijk. Vanaf
het vliegveld Pearls, dat dertig
kilometer buiten de hoofdstad St.
George ligt, loopt een brede as
faltweg naar het meest luxe hotel
van het eiland. De auto's rijden er
links, de kinderen gaan gekleed
Grand Anse Beach op het kleine Caribische eiland Grenada, dat zich profileert als rustige vakantiebestemming.
in schooluniform. Opvallend is de
kleurige bloemenpracht. Het lijkt
wel of Grenada ermee onder
streept hoe vruchtbaar de bodem
is. Het is er altijd warm, met een
droge periode tussen januari en
mei. De rest van het jaar onder
breken korte, felle regenbuien de
tropische zon.
Die korte buien kleuren het ei
land groen. Rondom St. Cathari
ne, de hoogste berg (840 meter),
ligt een tropisch regenwoud met
veel watervallen. Er zijn mangro
ve-wouden. En overal in de heu
vels liggen plantages met fraaie
paleisjes uit de koloniale tijd.
Hoewel Indonesië inmiddels een
veel belangrijkere specerijenpro
ducent is in de wereld, exporteert
Grenada per vierkante meter ge
rekend nog altijd de meeste spe
cerijen: gember, kaneel, foelie,
kokos, bananen, maar vooral ook
nootmuskaat.
In Gouyave, aan de Oostkust van
het eiland, staat een nootmus
kaat-fabriek. Een bezoek waard,
vindt de gids. Alleen is er niets te
doen. Lunchpauze? Nee, het is
wachten geblazen op nieuwe or
ders.
De afgelopen maanden is er zo
veel nootmuskaat geproduceerd
dat de opslagruimten overvol
zijn geraakt. Planning is niet het
sterkste punt op het eiland, dat
veel werkloosheid kent.
Het noordelijke Leapers Hill is
een historische plaats aan de Ca
ribische Zee.
De laatste veertig van de oor
spronkelijk bewoners, de Carib-
indianensprongen hier van de
rotsen af. Zij verkozen in 1651
zelfmoord boven onderwerping
aan de Franse overheersers. Ook
elders op Grenada - dat sinds
1983 geen leger meer heeft - is
veel aandacht voor de geschiede
nis.
Bijvoorbeeld in St. Georges her
inneren Fort Frederick en Fort
George nog aan de historische
gevechten die er hebben plaats
gevonden.
De levendige hoofdstad bestaat
uit veel weggetjes met venijnige
klimmetjes. Het marktplein is het
centrale punt van de stad. In de
ochtenduren worden hier de spe
cerijen van het eiland verhan
deld.
Op de terrasjes bij de haven,
waar grote cruise-schepen aan
leggen, is het genieten van de in
heemse cocktails. De meest ge
serveerde drank is een rum
punch, een mix van de rum van
het eiland, een beetje siroop, een
scheutje citroensap, mineraalwa
ter of lemon en de onvermijdelij
ke nootmuskaat.
Het toerisme staat op Grenada
nog in de kinderschoenen. Sinds
1983 verwelkomt het eiland voor
namelijk rijkere Engelsen - hoe
wel daar de klad goed ingekomen
is de laatste jaren - en de voorzie
ningen zijn daar duidelijk op af
gestemd. Grenada telt veel luxe
hotels, gelegen in stille baaitjes
aan mooie witte stranden. Ge
schikt voor een romantische
trouwpartij; de enige voorwaarde
is dat je minimaal drie dagen op
het eiland verblijft.
Om de werkloosheid het hoofd te
bieden richt de regering van Gre
nada zich nu ook op de toerist
met de wat smallere beurs. De
Nederlandse reisorganisatie Q-
International die Grenada in de
gidsen heeft opgenomen en het
eiland gaat aandoen met een 'ei
gen' charter, had geen moeite om
er aantrekkelijke prijzen te be
dingen. Directeur Peter Vesseur;
„Grenada wordt een winter- en
zomerbestemming. Als op 7 no
vember de eerste chartervlucht
vanuit Nederland landt, is dat
een gebeurtenis van de eerste or
de op Grenada zo heb ik begre
pen.
Vesseur kreeg te horen dat de
eerste 75 Nederlandse gasten een
ministeriële ontvangst krijgen.
FOTO JIM RUD1N
Grenada heeft in Nederland ove
rigens een opvallende consul-ge
neraal, filmproducent Rob Hou
wer, bekend van onder andere
Turks Fruit en Soldaat van Oran
je. Hij noemt de drie-eilanden
staat 'een nog onbedorven toeris
tische bestemming' en een 'oase
in een onrustige wereld'.
„Grenada is een nog dommelende
toeristische bestemming," zegt
Vesseur. „Als je bijvoorbeeld op
Isla Margarita 's avonds uit wilt
gaan, dan kun je kiezen uit tien
tallen disco's en bars. Op Grena
da misschien uit drïe. Dat bete
kent dat het eiland vooral inte
ressant is voor mensen die zin
hebben in een rustige vakantie op
een wat natuur betreft écht Cari
bisch eiland."
■Grenada is 344 km' groot, ofwel
iets meer dan twee keer Texel.
Vanaf 7 november maakt een
Martinair-charter naar en van Isla
Margarita ook een stop op Gre
nada. Prijzen voor de winter: voor
een week vanaf 1.099 gulden
(vlucht, hotel, transfer). Grenada
wordt in Nederland aangeboden
als afzonderlijke bestemming,
ook is een combinatie met ander
eilanden mogelijk of kan het als
rustpunt dienen na een rondreis
op net vasteland van Venezuela.
Grenada is duurder dan bijvoor
beeld Isla Margarita, maar goed
koper in vergelijking met andere
Caribische bestemmingen, zoals
St. Maarten, Curasao of Barba
dos. Een biertje kost zo'n 1,25
gulden, een maaltijd vanaf 15
gulden.
Informatie via: Consulaat-Gene
raal van Grenada, Jan Luyken-
straat 5-7, 1071 CJ Amsterdam,
telefoon 020-6757774.
i
van tijd tot tijd onderzoek
i- en kleinbedrijf. In het laats
emers gevraagd naar hun Per
aet geen zaken, vindt 56 Pr0.ce"c
■st zijn die van de PTT, Nokia
n is geen zakenman: 94 Procf^
gen ze. Iets meer dan eenvijl
of niet afgeknabbelde - Bic.
op, zegt 90 procent van de on-
voor een Succes agenda kie
le Hema-agenda: 6 procent,
echts 1 procent bindt een R
te houden. Seiko scoort 24 p
■s zijn Samsonites. Voor Delsey
een draagbare pc. een op de vijï
i Compaq. Een op de drie zaken^
;n organizer/elektromsche g
it meest geliefd is. Om briev
dictafoon. „ucn.
57 procent vindt dat dat er a
ils en Boss scoren het hoogst.
Ooor onze correspondent Wilko Voordouw
Parijs - Ze zijn boos, nee ze zijn woest.
Franse Mozarts van het Fornuis zijn
20 verontwaardigd dat ze hun koksmuts
en brandschone buis welhaast wilden
uittrekken en vanuit hun driesterren
etablissementen af dreigden te reizen
naar Parijs. Om een ordinaire demon
stratie te houden.
be oorzaak van hun toom heet Monique Pivot.
'1 Is de strenge meesteres van het Franse
amulpapenblad GaultMillau, een instituut dat
^gelijkbaar is met Michelin.
roique Pivot heeft Joël Robuchon, Pierre
a8?aije, Georges Blanc en Bernard Loiseau
8 schoffeerd ^00r bun jaarlijkse beoordeling
rs te devalueren. Het schijnt dat zijn keuken-
j oeS Paul Bocuse moest tegenhouden omdat
kit i? ^Fon met een kookpan een van de
j ïfffjge orgels in zijn restaurant te lijf wil-
Uit blinde woede, omdat hij van 19 naar 17
is teruggezet.
S^le Divellec, de zeer aanbeden visspe-
etal i?Pari's vaei eenzelfde behandeling ten
ten tr°k vo!gens niet bevestigde geruch-
harlZI? koksmes van de houder en
Milio Üreen Per ongeluk het woord Gault,
teerdU We' P'vo' uitsprak ter plekke gefi-
jeai^J®'au, zo bleek uit de eerste reacties van
tassen a' bestaande samenspanning
temc cu'inaire pers en de absolute mees-
ard r v?k doorbroken. Sterker nog, Gér-
ziin m ^ims en Jean Bardet (Tours)
knko~n?ult vernederd. Ze behouden hun drie
1
WÊêêêê*
eiifpm v.en' hoogst haalbare, maar hun
cijfer i°? ï;'s verlaagd van 19,5 tot het banale
k...trun oordeel: „Monique Pivot pro-
's verlaagd van 19,5 tot het banale
Hun t -
?eert ten koste
ecu cigcu iiacuu up ic
De al eerder genoemde Paul Bocuse,
de eerste heuse ster aan het Franse kookfirma-
ment ging nog een stapje verder: „GaultMillau
is de grafdelver van de echte Franse kook
kunst."
Wij Nederlandse eetcultuurbarbaren zijn na
het lezen van dit bovenstaande geneigd onze
schouders op te halen. En de woede van de
weledele chefs af te doen als een oververhitte
reactie van de raspaardjes uit het kookdomein.
Maar in Frankrijk levert zo'n ontwikkeling een
heuse maatschappelijke discussie op. Iedereen
heeft natuurlijk een mening over de behande
ling die de koks is aangedaan. „Die pers be
staat dankzij de koks. Ze zouden hen met iets
meer eerbied moeten behandelen," aldus me
nige Fransman.
Bezem
Monique Pivot heeft de bezem door het insti
tuut GaultMillau gehaald. Zij verbaasde zich
over het feit dat de gids - en maandblad - zo
weinig vernieuwde. Volgens haar was de gids
tevreden met het huidige klassement, dat al
leen bij overlijden, faillissement of verkoop
echt veranderde. Wie als chef-kok eenmaal op
de hoogste tree was aangekomen, kon nooit
meer omlaag vallen.
En het hoogste bij GaultMillau is dus drie
koksmutsen, en 19,5 uit 20 punten. Volgens
Christian Millau, de voorganger van Monique
Pivot, kon de 20 nooit worden gehaald en was
19,5 punten dus de Hof van Eden voor de elite
met de potten en pannen. Twaalf chefs hadden
dit allerhoogste bereikt, terwijl dertig van hun
collega's het - nog - moesten doen met 19 pun
ten. Dat zijn er nu 18 minder.
Sinds de socialistische jaren is de kookkunst in
Frankrijk gelijkgesteld aan hogeschooltheater,
beeldende kunst op het hoogste niveau en di
verse andere artistieke uitingen. De beste koks
zijn graag geziene gasten in talkshows. Ze ope
nen filialen in de Verenigde Staten of in Japan.
Menig kookboek breekt door op de bestseller
slijsten. Volgens Monique Pivot is dat een deel
van de makke. De Franse koks zouden weer
naar hun fornuizen moeten terugkeren en al
die nevenactiviteiten opgeven.
„We worden gezien als kunst, maar niet als zo
danig behandeld. De Franse overheid zou ons,
net als de filmkunst, moeten subsidiëren," zo
klaagt Bernard Loiseau vanuit het Bourgondi
sche Saulieu. Hij geeft aan dat aan het koken
zelf geen droog brood te verdienen valt. „Op
een van mijn specialiteiten, het voorgerecht
kikkerbilletjes met knoflookpurée en peterse
liesaus dat voor 295 francs (100 gulden) op de
kaart staat maak ik 6 francs winst."
Vandaar dus dat Bernard Loiseau voor Royco
in Frankrijk reclame maakt met een eigen se
lectie van gedroogde soepen. „Dat is de extra
inzet die ik me moet getroosten om met mijn
werk door te kunnen gaan. Want uit mijn res
taurant alleen haal ik geen inkomen. De dames
en heren inspecteurs van GaultMillau willen
dat alles bij mij perfect is, het eten, de bedie
ning en wat dies meer zij. Daarvoor is wel heel
veel personeel nodig. Die personele lasten ma
ken dat ik heel snel mijn restaurant en hotel
zou kunnen sluiten, als ik er geen nevenactivi
teiten naast heb. Mevrouw Pivot zou dit eens
op zich moeten laten inwerken."
Monique Pivot is onverstoorbaar: „Wij zoeken
nieuwe smaken, riskante melanges. We zoeken
naar nieuwe vormen en waarden. Bovendien,
wat zeuren ze. Zeventien of achttien is een uit
stekend cijfer."
Topkok Paul Bocuse: ziedend van woede.
FOTO AP
Door Marijke Prins
Onlangs waren we te eten bij een goede vriend die op zijn vakan
tie in Italië allerlei wijnen had gekocht die hij ons wilde laten
proeven. Hij serveerde ons een menu in de stijl van het boeren-
pension waar hij had gelogeerd. Het geheel was zo eenvoudig te
bereiden en zo smakelijk dat ik het niet kan laten om het comple
te menu hier te geven. Je kunt op een doordeweekse dag ook al
leen de pasta eten, eventueel met wat salade. Dan is de hoeveel
heid genoeg voor twee grote of drie gewone eters.
Italiaans menu voor vier personen
Antipasto (Insalata caprese)
vier tomaten,
1 bol mozzarella,
2 eetlepels olijfolie,
als te krijgen: 4 blaadjes verse basilicum (anders peterselie),
zwarte, vers gemalen peper naar smaak
Snij de tomaten en mozzarella in dikke plaken en schik ze om en
om, dakpansgewijs, op een schaal. Giet over het geheel de olie, be
strooi met ruim zwarte peper en garneer de salade met basilicum
(of peterselie).
Pasta (Penne alla puttanesca)
200 gram penne (of spaghetti),
1 blik tomaten,
20 zwarte olijven zonder pit,
8 ansjovisjes,
1 middelgrote ui,
2 teentjes knoflook,
'/i theelepel oregano,
1 eetlepel kappertjes,
4 eetlepels olijfolie,
desgewenst: snufje cayennepeper
Leg de ansjovisjes 10 minuten te week in melk of water, snipper
de ui zo fijn mogelijk, hak de knoflook, kappertjes en olijven grof
en maak het blik tomaten open. Verhit in een sauspan met dikke
bodem de olie en laat de ui rustig smoren totdat de snippers gla
zig zien.
Voeg dan de knoflook en in stukjes gesneden ansjovis toe - het
vuur gaat niet hoger - en wrijf met een pollepel de vis fijn. Doe
dan de tomaten en oregano erbij en laat de saus 20 minuten rustig
pruttelen, met open deksel zodat hij indikt. Dan is de beurt aan de
kappertjes en olijven. Laat het geheel nog 15 minuten zachtjes
pruttelen. Kook de penne (of spaghetti) in de aangegeven tijd
beetgaar; deze pasta kan heel goed zonder kaas worden opge
diend.
Carne (kip- of kalkoenfilet met groente)
4 kip- of kalkoenfilets (van ieder 100-125 gram),
1 geklutst ei,
paneermeel, op smaak gebracht met peper en zout,
400 gram seizoengroente (sperciebonen of snijbonen passen
goed)
Sla de filets plat, dep ze af en haal ze door het geklutste ei en het
paneermeel. Bak ze aan beide kanten, in zo'n tien minuten, goud
bruin en malsgaar. Serveer het vlees met beetgaar gekookte bo
nen waar doorheen wat boter is geroerd.
Zacht fruit van het seizoen vormt een mooi dessert.
Het Air Miles spaarprogramma is opnieuw uitgebreid. Sinds kort
kunnen ook Air Miles worden gespaard bij Blokker en Marskra
mer. Het spaarprogramma draait nu bijna een jaar in Nederland.
Uitstapjes en reizen blijken voor de Air Miles spaarders het be
langrijkst: er zijn tachtigduizend boekingen verricht. De top vijf
van populairste 'bestemmingen' ziet er als volgt uit: Efteling,
Noorder Dierenpark Emmen, Center Pares, Madurodam en KLM.
De 3,3 miljoen mensen die Air Miles sparen, hebben er in dit eer
ste jaar 325 miljoen bij elkaar getankt en gekocht. Vanaf half no
vember kunnen spaarders hun reizen en uitstapjes boeken bij 860
ANVR-reisbureaus. Ook wordt de telefonische dienstverlening
van de Air Miles-organisatie verbeterd. Gemiddeld komen daar
wekelijks zo'n 16.000 telefoongesprekken binnen. In de laatste
week van augustus waren dat er 40.000. Nieuw is ook de moge
lijkheid om met Air Miles een bon aan te schaffen waarmee bij de
Pathé Cinemas en de Minerva Theaters een gratis tweede biso-
coopkaartje kan worden verkregen.
Het toerisme vanuit Nederland naar Zuid-Afrika breidt zich snel
uit. Het Zuidafrikaans verkeersbureau verwacht dit jaar 40.000
Nederlanders in het land, tegen 25.000 vorig jaar.
Vandaar dat de nationale luchtvaartmaatschappij SAA de capa
citeit op Nederland gaat uitbreiden, want de vraag overtreft het
aanbod aan beschikbare vliegtuigstoelen. Er worden per week
twee retourvluchten toegevoegd aan het vluchtschema van en
naar Amsterdam.
Tijdens de vakantie walvissen en dolfijnen helpen, dat kan tussen
16 december en 26 april via de Nederlandse reisorganisatie Wolf-
trail. Die organiseert zogenaamde 'eco-vrijwilligers-projecten'
naar de Canarische eilanden. Deelnemers kunnen tegen betaling
van 1445 gulden (met vlucht) een weekje uitkijkdienst draaien en
walvissen en dolfijnen registreren. In het project werkt de reisor
ganisatie samen met onderzoekers uit Italië, Zweden en Spanje.
Een deel van de betaling van de vrijwilligers wordt ook gebruikt
om het onderzoek te financieren.
Cultuur, religie, politiek, bevolking en praktische reismogelijkhe
den komen aan bod tijdens de informatie-avond die REISbeWIJS
op vrijdag 17 november organiseert over Ethiopië. Sprekers zijn
de Ethiopiër Haile Ghebre Christos die woont en studeert in Ne
derland en de journalist Walter van Hulst. Deze avond vindt
plaats in de zaal van het Academisch Genootschap, Parklaan 93
in Eindhoven, aanvang 19.30 uur. De entree bedraagt 8,50 gulden.
REISbeWIJS is een onderdeel van het Centrum voor Ontwikke
lingssamenwerking Oost-Brabant.
Het Verenigd Koninkrijk staat óók bekend om haar grote hoe
veelheid en variatie aan tuinen. Honderd tuinen, van de zeven-
tiende-eeuwse vormsnoeituinen van Levens Hall in Cumbria tot
de door Gertrude Jekyll in de twintigste eeuw ontworpen tuin van
Barrington Court, zijn samengebracht op een brochure: 'De tui
nen van Groot-Brittannië'.
Deze fraaie publikatie is gemaakt door het Brits Toeristenbureau.
De brochure - meer een uitvouwkaart - geeft ook informatie over
de Great British Heritage Pass die toegang geeft tot zo'n vijfhon
derd historische attracties, het National Garden Scheme waaron
der 3.500 privétuinen vallen en de dit jaar geopende Privy Garden
van Hampton Court Palace.
De kaart is gratis af te halen bij het Brits Toeristenbureau, Stad
houderskade 2 in Amsterdam, of schriftelijk (postcode: 1054 ES)
of telefonisch (020-6855051) te bestellen.
Bij de uitgeverij van het Koninklijk Instituut voor de Tropen
(KIT) verschenen twee nieuwe uitgaven: 'Met de kinderen in de
tropen, eem medische vraagbaak' (14,90 gulden) en 'Jemen' (17,50
gulden). De laatste uitgave past in de KIT-Landereeks. Verkrijg
baar in de boekhandel.