ESTEM Uiterste verkoopdatum.... Een dag daar na is het betrokken artikel uit de winkel schappen verdwenen, de kritische consu ment wil dat niet meer kopen. In de jaren zestig bogen sociale organisa ties in de Verenigde Staten zich over dit verschijnsel. Weggooien van voedsel is immers doodzonde. Daar kun je bepaal de (lees arme) mensen nog een plezier mee doen. Een kwestie van organiseren. Enerzijds inzamelen, anderzijds uitdelen. De Voedselbanken waren geboren. Naast de Derde Wereld met zijn noden ligt in elke welvaartstaat een Vierde Wereld. En die is groter dan menigeen denkt. 'Nee, het is niet beschamend. Armoede bestaat helaas, het is ook bij ons een realiteit' De Voedselbank in Kuurne verstrekte in '94 305.534 kilo voedingsmiddelen aan 5000 'afnemers' Ziekenfonds doet in Lourdes-trips Een gruwelijke IRA-vergissing De waanzin van Sarajevo Weekend ZATERDAG 27 MEM995 DEEL Colette Debels met pakjes vlees waren, tijdeljk opgeslagen in een reuze koelkast. Door Rein van der Helm De bank van leniging Het verschijnsel Voedsel- bank heeft zich sinds 1966 over de moderne wereld uitgebreid. Het idee waaide vanuit de VS over naar Europa. Via Frankrijk (nu zestig banken) kwam eind 1986 bij onze zuiderburen de eerste Voedselbank tot stand. Momenteel heeft elke Belgische pro vincie zijn eigen Voedselbank, waar vrijwilligers belangeloos voedsel pakketten klaarmaken en distribue ren. De aanvragen om deze hulpver lening nemen nog jaarlijks toe. De Voedselbank voor West-Vlaan- deren zit in Kuurne aan de Weiden straat 20. Het kleine kantoortje in een loods, die een paar jaar geleden nog een vervoerbedrijf herbergde, gonst van de activiteiten. De tele foon rinkelt, de fax spuwt papier uit en op een beeldscherm worden de laatste gegevens op de harde schijf gezet. Het is het zenuwcentrum van waaruit tonnen voedingsmiddelen hun weg naar de afnemers vinden. Aan de bureaus, dicht op elkaar, vier gepensioneerde ondernemers en een vrijwilligster. Henry Buyschae- rt, Serge Gossieaux, Albert Mottrie en Jean Courcelles zijn leden van de Lionsclub Kortrijk die in 1988 het initiatief nam ook in de eigen pro vincie West-Vlaanderen een Voed selbank van de grond te krijgen. Voor administratieve ondersteuning zorgt mevrouw Colette Debels. Aan vankelijk bedoeld voor het armere zuidelijk deel van de provincie, heb ben de activiteiten zich nu uitge spreid tot het gehele provinciege- bied: van Franse tot Nederlandse grens. Elke werkdag is 's morgens het kan toor bezet. Is een van de vrijwilligers wegens vakantie of ziekte afwezig, dan staat een stand-in gereed. „Want het werk moet doorgaan," zegt Buyschaert, door zijn collega's aangeduid als 'de baas'. In de zes jaar van zijn bestaan heeft de Voedselbank West-Vlaanderen een grote vlucht genomen. Werden in het stichtingsjaar 1988 aan hon derd kansarmen zo'n 650 kilo voed sel uitgereikt, in 1994 waren die cij fers opgelopen tot 5000 'afnemers' die 305.534 kilo voedingsmiddelen over zich uitgestort kregen. Dagelijks verbazen de vrijwilligers zich over de grote armoe die ook in hun rijke provincie West-Vlaande ren heerst. Vooral in de verstedelijk te gebieden en het Frans-Belgische grensgebied bij Menen. „Wat wij hier aan arme mensen hebben, daar sta je van de te kijken," zegt Gos sieaux. „Aan de telefoon horen we soms de meest schrijnende verhalen en ben je blij te kunnen helpen. Het blijkt dat in een zo rijk land als Bel gië de Voedselbanken helaas een be staansrecht hebben." De banken in België zijn goed geor ganiseerd. De negen stuks worden overkoepeld door de Belgische Fe deratie van Voedselbanken, op zijn beurt weer aangesloten bij een ge lijksoortige Europese organisatie in Parijs. Voedselbanken zijn er inmid dels in Frankrijk, Spanje, Italië, Ier land, Portugal, Griekenland, Polen en Tsjechië. Uit vier bronnen zamelen de Bel gische voedselbanken hun spullen in. Allereerst probeert men de hand te leggen op produktie-overschotten in de voedingsindustrie. Eetbare voedingsmiddelen die gedoemd zijn om vernietigd te worden louter en alleen omdat er een vervaldatum op staat. Daar plaatst men wel een kanttekening bij. 'Het is betreurens waardig dat de economische druk die op de consument wordt uitgeoe- Serge Gossieaux bij de restanten van de laatste inzameling. fend om te verbruiken tevens de ver nietiging in de hand werkt van een massa nog bruikbare eetwaren. En dat terwijl velen die geen koop kracht bezitten, hun honger niet kunnen stillen,' schrijft de Belgische Federatie van Voedselbanken in een oproep om levensmiddelen beschik baar te stellen. De tweede instantie waarbij men aanklopt is de EU, die regelmatig aan de banken voedseloverschotten ter beschikking stelt. Ook probeert men de hand te leggen op onver kochte voedingswaren van grootwa renhuizen. Voorts betrekt men het Belgische kooppubliek bij het pro bleem. Jaarlijks vindt bij alle wa renhuizen van Delhaize een inzame lingsactie plaats. Het publiek krijgt - dit jaar van 5 tot 11 oktober - bij binnenkomst een zakje uitgereikt met de vraag de Voedselbanken niet te vergeten. En die jaarlijkse actie slaat aan. De opbrengst vorig jaar: 560 ton etenswaren. De banken bezorgen de samenge stelde pakketten niet zelf bij de af nemers. Dat gebeurt in België via 518 liefdadigheidsinstellingen. Met 87 daarvan heeft West-Vlaanderen een overeenkomst afgesloten. Be doeling is maandelijks per persoon een pakket beschikbaar te stellen. De instellingen variëren van Blijf van mijn Lijf-huizen en opvangcen trums voor drugsverslaafden, tot Vincentiusvereniging, tehuizen voor daklozen, sociale centrums en tehui zen voor gehandicapten. Na aanmelding door een vragende instelling volgt een zorgvuldig on derzoek. „Soms gaat het om instel lingen die niet helemaal door de staat betaald worden, waarna wij kunnen inspringen. Soms zijn het instellingen die wel volledig betaald zijn, maar dan eisen wij dat van het door onze pakketten uitgespaarde geld, andere sociale activiteiten, waarvoor geen geld is, worden ge- daan. Zoals bijvoorbeeld een dagje uit naar een pretpark of een film middag," zegt Gossieaux. De loods in Kuurne maakt die vrij dagmorgen een wat lege indruk. „De meeste pakketten zijn inmiddels al bezorgd, maandag krijgen wij weer een paar vrachtwagens met materi aal." Even later zien wij een restant EU-spaghetti, blikken stoofvlees, corned beef van het Belgische leger ('daarvoor hebben we wel moeten betalen, het werd niet geschonken'), een doos met wat restanten van de laatste Delhaize-inzameling. In de opslagplaats ook een giganti sche koelkast en een diepvriesafde ling, waarin nog het een en ander opgeslagen ligt. Een vorkheftruck moet het tillen wat gemakkelijker maken. Sponsors maken het moge lijk de huur van de loods en de kos ten van licht, verwarming en kan toor te betalen. Want voor die kos ten draait elke voedselbank afzon derlijk op. De samenstelling van de pakketten is iedere keer wisselend., „Afhanke lijk van wat Wij krijgen," zeggen de vrijwilligers. „Niet alleen van wat wij zelf inzamelen, maar ook wat de EU of de Federatie beschikbaar stelt". De top tien was vorig jaar: limonade en soda's, melk, deegwaren en rijst, bloem, groenteconserven, diepvries- produkten, vleesconserven, koekjes, kant-en-klaar maaltijden, vers fruit, groenten en aardappelen. Een vorkheftruck een krijgertjemaakt het tillen wat gemakkelijker. Dat het om grote hoeveelheden gaat, blijkt uit het overzicht 1993 van de Federatie. In heel België werd toen bijna drie miljoen kilo voedsel uitgedeeld. 53.000 noodlijdenden kregen dat jaar ongeveer elk 55 kilo levensmid delen. Per persoon nog vrij weinig. Maar, zoals een vertegenwoordiger van een stichting in Vlamertinge het uitdrukte: „Het is een pleister op de wonde, vooral bij mensen die eigen lijk buiten eigen schuld in grote pro blemen zijn geraakt. Voor de 140 volwassenen en zestig kinderen die wij begeléiden is het pakket van de Voedselbank iedere keer een uit komst." Woordvoerder Vangrieken van de federatie in Brussel zegt dat nooit te veel kan worden ingezameld. „De vraag is groter dan het aanbod." Toch komt ook de federatie weieens voor problemen te staan als grote hoeveelheden van een bepaald arti kel worden aangeboden. „Gisteren kregen wij drie vrachtwagens met roomijs. We konden nog veel meer krijgen. Afgezien van de geringe voedingswaarde van ijs, zitten we ook met het probleem van de opslag. Dat kost enorm veel geld. Met dit soort zendingen moeten we dan ook voorzichtig zijn." In West-Vlaanderen gebeurt ook weieens iets gelijksoortigs. Maar dat wordt opgelost. „We distribueren dan wat rapper," zegt Buyschaert. En hij denkt al vooruit aan de pak ketten die straks samengesteld moe ten worden en waarop mensen wachten. Vindt hij het niet bescha mend dat in rijke Westeuropese lan den dit soort activiteiten nodig zijn? „Nee, ik vihd dat niet jammer. Ar moede bestaat helaas, het is ook bij ons een realiteit. Wij zetten ons toch ook in om de nood in andere landen te lenigen? Dan toch zeker ook die in eigen land." I ZIE WEEKEND 2 I ZIE WEEKEND 3 ZIE WEEKEND 4

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1995 | | pagina 29