New York ontdekt koffie
m
Wie met de auto komtstaat een ware hel te wachten
mm
Chrys]
goedk
P KIDDIN
'Zuinig zi
Discotheken, sjieke
terrassen en poolclubs
J4
H,i
Verrassing
DE STEM
SURPLUS
j
v:
Rijke variatie
Echte koffie
Mix
Vlooienmarkten
Boksen
Knippen
Shoppen
Central Station
Borden-boek
HANDING
TOPPING
I0AM
7pm
Sneeuw
ONDER DE KURK
Huilen
WIJZER
pE STEM
De eeuwige panty
Oud nieuw brood
Automerken
VRIJDAG 24 MAART 1995 E2
Een typisch Europees verschijnsel dat furore maaktis echte koffie. Daardoor winnen de koffieshops ook aan populariteit.
foto's borgia
kf
-i
«4
De Amerikaanse keuken staat
nu niet bepaald goed bekend
bij Europeanen. Hamburgers
uit een fastfood tent, hot dogs
van een karretje op straat en
doughnuts met allerlei kleu
ren suikerstroop er overheen,
is zo ongeveer het beeld dat
Europeanen over de Ameri
kaanse keuken hebben.
En wanneer ze dan eens uitge
breid gaan koken, moeten er in
een noodtempo zoveel mogelijk
calorieën naar binnen worden ge
vorkt om dan snel weg te gaan,
terug naar de tv. Soms wordt ge
schranst met één oog op de tv die
ergens in de hoek aan de muur
hangt. Linkerhand gaat in de
schoot en met de rechterhand
wordt het eten naar binnen ge
schoven.
Maar dit beeld is in ieder geval in
New York geen realiteit meer. Er
zijn door de rijke variatie aan
culturen heel veel verschillende
restaurants. Er zijn ook hele goe
de Franse restaurants en restau
rants die een prachtige combina
tie weten te maken van diverse
culturen.
Waldy Malouf is zo'n kok. Hij
mengt de Arabische keuken (zijn
oorsprong), met de Franse keu
ken (zijn eerste leerschool) en die
van Amerika (zijn thuisland) en
er komt een prachtige mix van
gerechten en ingrediënten uit. Al
zes jaar lang weet hij van de
Hudson River Club een succes te
maken. Er zijn heel wat oude en
nieuwe concurrenten voor Ma
louf, maar momenteel speelt de
strijd zich af op een gebied waar
hij en zijn staf zich erg thuis voe
len: desserts.
Voorheen een zoete afsluiting van
een diner met als belangrijkste
criteria calorierijk en groot. Te
genwoordig worden er van de
desserts zulke mooie kunstwer
ken gemaakt dat je ze nauwelijks
durft op te eten. Zijn meest re
cente creatie: een tulp van pure
en melkchocolade, met als 'stam
per' een bolletje notenijs in de
bloemkelk en als 'aarde' vier
kleine puntjes chocoladecake
taart. Om dit bloembed heen lig
gen wolkjes gesponnen suiker,
kurketrekker-vormige slierten
witte chocolade en nog wat heer
lijkheden.
Hoewel de keukenstaf gewoon
lijk in anonimiteit werkt, staan
tegenwoordig vaak de namen van
de pastry chefs juist wel op de
menu's vermeldt. Het is een ont
wikkeling die de Amerikaanse
keuken in ieder geval in New
York veel goed doet.
Nog een typisch Europees ver
schijnsel dat nu al furore maakt,
is echte koffie. Niet van die slap
getrokken, tongverstuikende,
aangelengde mokken vol afwas-
water, maar elegante kopjes rnet
een heerlijk geurende Arabica-
koffie waarvan je haren recht
overeind gaan staan.
Espresso en echte koffie kon je
dan wel in de wijk Little Italy
krijgen, maar in de rest van de
stad was het treurig gesteld. Dat
wordt nu in een noodtempo goed
gemaakt, want de koffieshops en
espressobars schieten als padde
stoelen uit de grond. Bijna alle
maal kleine pijpelaatjes aan een
Avenue.
Sommigen zoals Limbo en Coo
pers zijn uitgegroeid tot ketens
van tien tot vijftien koffieshops
en de groei is er nog lang niet uit.
Waarom het nu opeens zo popu
lair wordt om koffie te drinken
die ook ergens naar smaakt, is
niemand duidelijk.
Onder de snelle eters in New
York is de noodle shop populari
teit aan het winnen. Eenvoudige,
gezonde maaltijden soms voor
minder dan de prijs van een
maaltijd in een van de fast food-
restaurants. Waarom zijn de
noodles opeens zo populair? Vol
gens het personeel van Ollies om
dat New Yorkers vaak alleen
eten. En noodles zijn echt iets is
om in je eentje te eten. Je maakt
namelijk nogal wat lawaai wan
neer je de noodle-slierten uit de
soep slurpt, vandaar.
D0J0 op St. Mark's Place is bij
voorbeeld een prima plek voor
een goedkope noodle-maaltijd.
Of de keten 'Ollie's Noodles' op
onder meer 200 Broadway/44th
Street. Noodle-soep met groenten
voor $4,50. Natuurlijk, er is ook
weer een boek: The Noodle Shop
Cookbook van Jacki Passmore.
Wie toch graag een hamburger
eet, doet er goed aan een paar van
de ketens met elkaar te vergelij
ken en ook verschilllende fast
food-lokaties van dezelfde keten
vergelijken.
Er is ook in deze sector een oorlog
aan de gang die er toe kan leiden
dat een Big Mac plotseling maar
99 dollarcent kost of een Burger
King maaltijd bijna voor niets
over de toonbank wordt aange
reikt.
Vierentwintig uur per dag open is
het restaurant Lox around the
Clock. Je loopt Chelsea uit, steekt
de straat over, links af en dan
veertig meter verder op de hoek
met 6th Avenue. Bagel, cream
cheese, Nova Scotia lox and on
ion rings is hier hèt gerecht.
II Cortille op 125 Mulberry Street
is een Italiaanse hemel op aarde
waar de obers graag de vele, wis
selende specialiteiten aan je uit
leggen.
Iets verder is op de hoek een ge
weldige pastry shop waar een on
gelooflijk assortiment aan zoeti
ge deegwaren te koop is.
Chinees Dim Sum eten is een on
geëvenaarde ervaring in New
York's Chinatown. Heel
goedkoop (2 dollar per
schaaltje) is het bij Sun
Hop Sing op 21 Mott
Street ten zuiden van
Canal Street. Iets chi
quer, vooral op zaterdag
wanneer het er vol zit
met Chinese families, is
het Silver Palace 52 Bo
wery.
In de omgeving van
Broadway en Times
Square: Un Deux Troix,
123 West 44th Street.
Een goed Frans restau
rant in New York. Niet
goedkoop, maar een
zeer goede keuken als
voorafje of ter afslui
ting van een theater
bezoek.
Bayamo, 704 Broad- •Onder de snelle eters in pj0
way. Een restaurant de noodle shop een t ork is
dat een typisch pro- worden. favoriet ge
dokt is van de stad
New York. Een mix van twee to- k„
taal verschillende culturen (Chi
nees en Zuid-Amerikaans) met
een zeer verdraagzaam resultaat.
Het interieur is fascinerend. Ach
ter in het restaurant hangt een
meters lange draak van papier
maché en bij de ingang een enor
me reddingsboot met bemanning
aan het plafond.
Spring Street Natural Restau
rant, 62 Spring Street/hoek
Lafayette Street.
Heerlijk gezond eten zonder met
een tot gras met sla te worden
veroordeeld. Verder downtown
zit op 263 Lafayette Street de
souvenirwinkel van de NYFD
(brandweer van New York). Ech
te brandweerpakken, helmen,
sweatshirts en brandkranen.
Transseksuelen, travestieten en
alles wat daar tussenin zit, zie je
in het Chinese restaurant Lucky
Cheng's op 24 1st Avenue.
Jong, wild en snel New York treft elkaar in diverse clubs, restaurants
en discotheken om vanuit daar het nachtleven te verkennen.
De lokaties veranderen soms per maand, maar er is altijd een aantal
vaste trefpunten waar iedereen die 'er even uit' is snel het modernste
spoor weer oppikt.
Live Bait (levend aas) is zo'n café op 14 East 23 Street. Wie later op de
avond naar buiten loopt, rechts af (east) gaat, passeert vanzelf na een
paar honderd meter het brede baldakijn van Palladium. Een prima
'dishUtheek en wie de Escape in Amsterdam kent kan hier niet verdwa
len, want de Amsterdammers hebben een vrijwel exacte kopie ge
maakt.
In het World Financial Center komt een ander publiek samen. Wall
Street dealers en iedereen die daarop wil lijken, verzamelen zich na
werktijd op het immense palmbomen-terras om daarna te gaan eten
bij chef kok Waldy Malouf in de Hudson River Club. Een echte yup
pie-club is Nell's 14th Street tussen 7 8 Avenue. Open tot laat, eten,
drinken, dansen. Limelight 21st Street/6th Avenue.
Nog steeds een hele populaire discotheek. Publiek rond de twintig jaar
oud. Gevestigd in een oude kerk. Poolbiljart (denk aan de film The co-
lor of money met Paul Newman en Tom Cruise) is nog steeds 'hot' in
New York en er zijn heel wat plaatsen om te spelen. Chelsea Billiards
is zeven dagen per week en 24 uur per dag open: 54 West 21st Street.
Iets chiquer is The Billiard Club, 220 West 19th Street.
Op 6th Avenue tussen 25th en 27th Street is elk weekeinde een drietal
vlooienmarkten in vol bedrijf. Je kunt er nog steeds koopjes halen en
de aangeboden waar varieert van kleding en meubels tot besteksets en
sieraden uit Hollywood-films, met een foto van de scène waarin ze te
zien zijn geweest. Het is een bonte verzameling van kopers en verko-
p die hier rondloopt. Elk weekeinde verschijnen er zo'n vijftien- tot
twintigduizend bezoekers en de sfeer is uitgelaten.
.0 Tuur in actie zien? Dat kan in Gleason's Gym, 75 Front Street.
- Net over de Brooklyn Bridge aan de Brooklyn-zijde. Vanaf de brug is
het gebouw al te zien aan de linkerkant. Tuur traint hier al sinds zijn
komst in New York in 1989 en vele andere boksgoden zijn hem voor
gegaan. De echte bokssfeer zoals in de Rocky-films.
Honderd kappers in één zaak, tref
je aan in Astor Place Haircutters
op 2 Astor Place en dat is een zij
straat van Broadway één straat
onder 8th Street. Loop deze straat
rechtdoor, Lafayette Street over
steken en dan begint St. Mark's
Place. Hier is rechts het Dojo res
taurant waar je al voor $2,95 een
sojaburger dinner hebt met rijst, sla
en een hamburger van sojabonen.
Een compleet diner voor bijna niets.
George Michael Hair Salon, 420 Ma
dison Ave. Voor vrouwen met lang
haar. De ondertussen 75 jaar oude
Russische George heeft een speciale
behandelwijze voor lang haar en de
zaak zit dus vol met vrouwen die
haar tot aan hun knieën hebben of
zelfs langer.
Kattenliefhebbers gaan naar Mabel's
op 849 Madison Avenue waar ze alles
verkopen zolang er maar een poes of
kat op staat.
Een tas nodig voor alle boodschappen?
The Bag House heeft de grootste selec-
tie van New York: 797 Broadway tussen
10th en llth Street. Keith Haring leeft voort in zijn Pop Shop op 292
Lafayette Street, net onder Houston Street. Camera's, lenzen, ant
woordapparaten, computer, horloges koop je goedkoop en veilig bij
47th Street tussen 5th en 6th Avenue of 115 West 45th Street tussen
6th Avenue en Broadway.
Warenhuizen waar Bijenkorf, V&D en HEMA nog een hoop van kun
nen leren: Bloomingdale's (59th Street Lexington Avenue; metro's 4
en 5 stoppen onder de winkel) en Macy's (34th Street en 7th Avenue;
7th Avenue Express Metro stopt onder de winkel).
Sinds 1944 was het plafond van het Grand Central Station (Rockefel
ler Place/42nd Street) niet meer schoongemaakt en dat was te zien. Er
waren ramen, die ooit waren dichtgeschilderd in verband met drei
gende luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog en die pas vorig jaar
weer werden schoongekrabd. Kodak betaalde 500.000 dollar per jaar
voor een immens reclamebord op de achtermuur, maar het geld moest
wijken voor het aangezicht en zo verdween ook een klok van Time Ma
gazine. Vijf enorme kroonluchters werden van het plafond gehaald,
uit elkaar genomen en opnieuw met goud bekleed. Grand Central Sta
tion is weer Grand. En wie wil, kan kort na aankomst van de eerste
maatjesharing in Nederland aanschuiven in de oesterbar van het New
Yorkse station, want daar gaat al jaren steevast een partijtje Holland
se Nieuwe heen.
Wie New York met de auto in komt,
staat een ware hel te wachten.
Niet het rijden op zich is zwaar,
de stad is ondanks z'n brede
avenues net zo vaak het toneel
van opstoppingen als elke ande
re wereldstad, maar het niet-rij-
den is een ingewikkelde en voor
al dure aangelegenheid.
Tegelijk met de groei van New York
is het aantal parkeerplaatsen afge
nomen. De afgelopen tien jaar zijn er
meer dan 10.000 parkeerplaatsen
verdwenen met als logisch gevolg dat
de prijs van de overgebleven parkeer
plaatsen drastisch omhoog is gegaan.
In vijf jaar tijd stegen de tarieven voor
parkeergarages met 67 procent en het
eind is niet in zicht. Kijk niet gek op
wanneer je in mid-town Manhattan
ziet staan dat er 15 dollar per uur of
gedeelte daarvan wordt gevraagd.
Een automobilist kan goedkoper in ge
meente-parkeergarages staan, maar
daar zijn er nog maar heel weinig van
over en nooit in de gewenste buurt. Op
straat mag ook geparkeerd worden,
maar dat is een veeleisende onderne
ming.
Omdat de gemiddelde Amerikaan denkt
dat alles mag zolang er niet staat dat het
verboden is, wemelt het overal van de
verkeersborden. Er staan er ongeveer
één miljoen in New York City en dage
lijks worden er vijfhonderd borden ver
wisseld. Dus wat gisteren nog mocht kan
vandaag verboden zijn.
De niet-parkeren borden zijn er in vele
variaties en Amerika zou Amerika niet
zijn zonder een boek over dit onder
werp. Het is een 136 pagina's dik pocket
boek met als titel: The New York City
Guide to Parking and Driving.
De borden variëren van eenvoudig 'No
ilDikL
1
f
Omdat de gemiddelde Amerikaan denkt dat alles mag zolang er niet staat dat het verboden is, wemelt het overal van de
verkeersborden. Er staan er ongeveer één miljoen in New York City en dagelijks worden er vijfhonderd borden verwisseld.
Dus wat gisteren nog mocht, kan vandaag verboden zijn. foto's borgia
Parking' tot 'No Parking, No Standing,
No Stopping, No Kidding' dat tegenover
het Grand Central Tramstation staat. Er
zijn borden waar op staat dat je op even
dagen aan de ene kant mag staan en op
oneven dagen aan de andere kant. Om
dat niet iedereen tijd heeft om elke mor
gen zijn auto aan de andere kant te par
keren zijn er werklozen en gepensioneer
den die zich opwerpen als car shepherds
(autohoeders), die tegen vergoeding elke
Grand Central Station.
dag een hele straat auto's naar de andere
kant verhuizen. Er is in de betere
buurten weer een regel dat er op
vaste dagen 's morgens niet aan de
ene of andere kant geparkeerd mag
worden in verband met de veegwa-
gens die langs de stoep moeten kun
nen rijden.
's Winters gelden er andere regels,
want dan komen er Snow Lanes bij.
Dat is de meest rechter rijstrook van
een belangrijke verkeersader. Deze
rijstrook wordt in de winter met be
hulp van een sneeuwploeg die uit een
Mad Max film afkomstig lijkt,
sneeuwvrij gehouden voor openbaar
vervoer en hulpdiensten. Mocht er een
auto staan, wordt die ook aan de kant
geschoven. De truc die in Nederland
nog wel eens werkt, een oude bon on
der je ruitenwisser leggen is in New
York heel gevaarlijk. Chauffeurs van
de wegsleepbedrijven hebben namelijk
een eigen bonnenboekje en elke auto
met twee of meer bonnen mag worden
weggesleept. Wanneer zo'n sleepteam
dus een auto ziet die al een bon onder de
ruitenwisser heeft, springt de chauffeur
snel uit om de tweede bon aan te bren
gen, terwijl zijn bijrijder de wielen al
vast in de takels hijst.
Een auto die eenmaal is weggesleept,
verdwijnt naar een van de speciale par
keerterreinen of wordt elders in de stad
neergezet.
De onfortuinlijke eigenaar heeft een
aantal mogelijke adressen waar hij kan
informeren en wanneer hij de juiste af
deling heeft gevonden, moet hij eerst
daarheen om te betalen en krijgt ver
volgens te horen waar hij heen moet om
zijn auto te vinden. De stad is een jung
le wordt wel eens gezegd en voor een au
tomobilist in New York liggen er net zo
veel gevaren op de loer als voor een ont
dekkingsreiziger in het Amazonewoud.
rij staat weer te huilen in
de tuin. Elk jaar in maart en
soms al eind februari kun je
hem dat zien doen. Tranen
met tuiten in de frisse voor
jaarswind. Te troosten is hij
niet. Te helpen wel, maar ik
weet al enige tijd dat het in we
zen niet nodig is om hulp te
bieden. Och, eigenlijk is het al
lemaal mijn schuld. Want hui
len hoeft niet. Op voorwaarde
dat ik het anders aanpak.
Hij is een druif. Een wijnstok
die al meer dan tien jaar gele
den als een jong en aandoen
lijk sprietje in onze tuin dc
grond is ingeschoven. Hij is
een Cabernet Sauvignon. Dat
is een ras dat rond Bordeaux
veel is aangeplant. Voor bet
Nederlandse klimaat is hij niet
zo geschikt. Hij groeit wel nor
maal, maar het is geen geringe
opgave om hem bruikbare
vruchten te ontlokken. Dus
leuk om te proberen.
In januari zou je hem moeten
snoeien. Dat geldt trouwens
voor elke soort wijnstok. Dan
is de sapstroom nog niet op
gang gekomen en blijven de
knipwonden mooi droog. Doe
je dat later, eind februari of in
maart bijvoorbeeld, dan on-
staat er een andere situatie.
Dan kan het sap al aan het
klimmen zijn. Zeker in zo'n
zachte winter als we nu achter
de rug hebben. Verwijderde
twijgen kunnen op die manier
van sap druipende wonden
achter laten.
De wijnstok huilt, heet dat in
sommige vakkringen. Toen ik
mijn struik voor het eerst te
laat een snoeibeurt had gege
ven, was het dan ook even
schrikken. Niet in het minst
omdat ik ooit in een boek had
gelezen dat de plant in deze
toestand gemakkelijk dood
kan bloeden.
Dagenlang probeerde ik van
alles om de patiënt zijn bloed
te laten behouden, maar voor
al de benedenwaarts gerichte
kwetsuren waren niet te stel
pen. Je hebt er speciaal spul
voor dat je in de winkel kunt
kopen. Een groen smeersel.
Het baatte niet. Ik probeerde
van alles, plakband, pleisters,
isolatieband, bandenplakker-
tjes. Niets hielp.
Tot ik tot de ontdekking
kwam, dat een door de kinde
ren achtergelaten propje ge
bruikt kauwgom de oplossing
was. Aangezien ik zelf geen
liefhebber ben van dat snoep,
drong ik bij mijn kroost aan
om flink wat voorraad klaar te
Door Hein Sluijter
kauwen. Hun antwoord was
duidelijk. Ze hadden geen
kauwgom, maar als ik wat geld
zou geven, wilden ze wel wat
halen bij de pomp.
Telkenjare nadien herhaalde
zich deze vertoning. Kauwen,
zouden ze. Koste wat kost.
Waarom snoei ik, ellendeling,
dat ding toch vrijwel nooit op
tijd? Nu is dat voorjaarsritueel
over.
Niet alleen omdat de kinderen
groter en verstandiger zijn ge
worden, maar ook omdat ik
een paar jaar geleden in Duits
land van producenten zelf een
advies kreeg, waar ik wel oren
naar had. Dat was bij Schloss
Rheinartshausen in de Rhein-
gau waar ik in april tot mijn
verbazing een hele wijngaard
heb zien huilen.
Gewoon zo laten, zeiden de
plaatselijke deskundigen. Ik
kon dit bevoegd gezag moei
lijk tegenspreken. Sindsdienls
het huilen.
Vorig jaar ook. En toen zijner
voor het eerst eindelijk vele
trosjes druiven aan gegn
Nota bene. Het kan gel
hebben aan de zomersnoeidie
ik, eerlijk gezegd, nooit eerder
had toegepast. Mogelijk is ook
die mooie, warme en langduri
ge zomer de oorzaak. Hoe hel
ook zij, ik had druiven.
Of liever gezegd, druifjes. Veel
groter dan bosbessen warenzt
niet. Je kon wel wat sap eruit
zuigen, maar echt eetbaar kon
je ze niet noemen. Te geringin
aantal ook om er wijn van te
maken. Toch heb ik, trots en
niet geheel bevrijd van pronk
zucht, alles zo lang mogelijk
aan de struik laten zitten.
Ergens in oktober vond de
oogst plaats. Er kwam een
heel bord aan te pas om
naar binnen te vervoeren
Daar zijn ze weken later uitge
droogd in de vuilnisbak gewor
pen. Toch jammer. En eigen
lijk om te huilen.
Ladder in een panty?
door en bewaar de go
keer de procedure hei
over straat in deze
'van-twee-één' panty.
Door Marijke Prins
Wanneer je als ervaren kok je fantasie de vrije loop laat, kom je
soms tot verrassende, nieuwe recepten. Bij mij gaat dat op twee
manieren: óf ik heb allerlei ongeregeld in de koelkast en ga be
denken wat ik daarmee kan, óf ik stel me een doel en kijk welke
ingrediënten daar het beste bij passen.
Zo had ik onlangs iemand aan tafel die mager wilde eten, niet
bang is voor iets onverwachts, terwijl ook een belangrijk gegevei
was dat de maaltijd in een half uur op tafel moest staan. Roerbak
ken, dacht ik toen en doordenkend over het niet al te uitgebreide
assortiment van de supermarkt waar ik snel tussendoor mij"
boodschappen moest doen, kwam ik uit op geroerbakte biefstuk
met sperciebonen en broccoli.
Het verrassende schuilt in de marinade van zoute ketjap, sherrj'
en gember, een combinatie die naar mijn idee wel iets leuks moes'
opleveren. Voor twee personen
Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
25 minuten
200 gram biefstuk of bieflapjes
200 gram broccoli (schoon gewicht)
150 gram sperciebonen
3 kopjes rijst
1 klein uitje
1 vingerlengte geschilde gember, grof geraspt
1 eetlepel zoute ketjap (type tamari)
'A glas droge sherry
2 eetlepels plantaardige olie
zout naar smaak
Wanneer je aan het koken gaat, doe je drie dingen snel achter»;
kaar: de pan met rijst opzetten, een andere pan met 2 liter wa'"
op hoog vuur zetten en de biefstuk in dunne repen snijden®
kruiden met sherry, ketjap en geraspte gember (goed doorroer®!
Vervolgens worden boontjes en broccoli schoongemaakt en
grotere stukken gesneden. Wanneer het water aan de kook is 8J
komen, worden de boontjes 5 minuten geblancheerd, dan w
ook de broccoli een minuutje meegekookt.
Giet de groente af.
Maak het uitje schoon en snijd het in dunne ringen. Verhit de»1'
en roerbak de biefstuk ruim vijf minuten op hoog vuur totdath»
vlees aan alle kanten is dichtgeschroeid. Haal het vlees dan uit#
pan met een schuimspaan en bak in het overgebleven vet deuiw
gen een minuutje. Dan is de beurt aan de groente (de ui mag in
pan blijven). Wanneer die al roerhakkend op temperatuur is g®#
men, wordt het vlees weer terug in de pan gedaan. Als het gered»
dampt van de hitte is het klaar. Eventueel serveren met sambal;
ongekruide komkommer die is geschild, over de lengte in vief
gesneden en in vingerlange stukken is gesneden.
Gooi nooit oud brood
en kontjes in de zon tc
Deze 'planken' zijn o.t
paneermeel, wenteltee
Vrek is eigenlijk een c
Curl
Officieel heet de cur|
of je leven' maar eer
tel zou zijn 'Ik word
dat is geen scheldwc
vrekken, zoals Rob
en Hanneke van Vee|
trots op hun zuinige j
Een voorproefje op
maar vrolijk bestaar
Door Hans van Alebeek
U heeft deze krant gekd
ren een abonnement? Dol
echte vrek zou zoiets noc
gaat naar de bieb of lees
dert daar voor niks door
lende.
Wat ook kan is tijdens een
rondsligerende en achtergel
verzamelen: goed voor w>
zier.
Echt waar, er zijn mensenS
Hanneke van Veen bij voor
met haar man Rob van Eecj
een jaar of vier als overtuig
naam hebben we expres g-
Van Veen in haar Haagse pc
Door Rien van der Steen
Hij is ontegenzeglijk
kaans.Ziet er in elk geva!
Voor op vijf gulden na
mille staat daar een in
geneusde automobiel die -
goed gemotoriseerd en dil
rust. I
Want twee airbags, airco
ning, radio/cassette-ins
met automatische antenn
trisch bedienbare ramen,
le vergrendeling, in hoog
stelbare bestuurdersstoc
verstelbaar stuur en vc
make-up spiegeltjes zit
voor die prijs allemaal in
De koper moet het dan w
met een handgeschakelc
snellingsbak.
Een automaat zit in de
Chrysler Stratus: de 2.5 V
zitten bovendien ook abs
dere aantrekkelijke accc
in.
Maar die auto kost dan 00
negentienduizend guldei
dan de Stratus 2.0.
Autofabrikanten maken
over de veiligheid. Voor a
de verkoop. Als één fabi
waarin alle verworvenhe
inzittenden verwerkt zijn
zelfde te doen.
In dat licht is het interes
zich inspant om kinderen
deed dat al langer, Mere
maakt ook Renault zich d
Europa telt ongeveer vijft
jaar. In het verkeer raken
hen vallen duizend doden
keling van kinderzitjes sp
model zijn aparte 'kinder
kef tij den en voor elk gew
I?ar °f lichter dan 18 kilo
Volvo de Argonaute ontw
van de auto in wordt gepl
r rontale botsingen, waan
ke is, komen harder aan d;
achterstevoren zit beweeg
zo min mogelijk. Dat is be
rugslag verdeeld over dc
koetm de ogen van de Fi
temd zijn op de kenmerkc
«Ruiende kinderzitjes
11,83. Een stoeltje voor t