Aj6 [et Spaanse binnenland is een lust voor oog, mond en oor m (tolEGEND B.v. Gambas al Ajillo Flamenquines Rome/ Sorrento torn.vtw 5pel Vakantie/Recr. Wester Schouwen Maaskant Reizen /\uto|EGEND b.v. RU, DAT GEEFT VEILIG GEVOEL. ^AN DOOREN ZN. HATIE B.V. Racion Vliegenwerend Versterker 1 tT 1995 1 nu nog I dan voor- I Prins 20- 175,-. Tel. Jmes ten- gebruikt, 17. Te huur in (Zld.) vakantiewoning I met 2 of 3 slaaiX9enl Bezet: van 24-6 tot 7s» |p| Hir»h+ Ut: l3'0. rustig gel., dicht bij bt» zee, eigen tuin en terra» ?l het Zuiden. 01100-15iQg p 10dgn per luxe touringcar I hotels met HP inói excursieprogramma Vertrek: 16 en 30 maart voor 875,- Lid SGR/ANVR Vraag onze gratis reisgids! Tel. 04128-2115. WgiaS 1 <»>S -retn^a nieuw Bi- Km Prijs pider 1983 77.300 17.750.- el opties 1987 190.000 22.500- drs. 1992 117.000 31.500- Irs. 1986 102.000 28.750.- mina APV 1991 118.000 36.500- ,4i 1993 64.000 19.750.- ■ager SE 2.5 1988 68.000 22.500- 1.4 CL 1991 81.000 16.500.- 1.6 combi 1990 130.000 10.750.- 1985 120.000 4.250- loupé 1984 76.700 14.750.- VX Targa 1.6 1991 97.000 19.500.- ?.0 GSi cab 1987 113.000 19.750- ■3.0 CD-uitv. 1992 115.000 42.500.- Rally 1988 145.000 10.500.- SLi 2.0 1991 134.000 19.800.- i Break 1987 117.000 7.250.- drs. LPG 1989 190.000 12.750.- .8 CL Variant 1991 116.000 23.500.- 5 1989 46.000 21.500.- MOTOREN famaha XV 1000 Virago jub.-uitv. ,1988 honda Goldwing Interstate 14.500.- 14.500.- INRUILAUTO'S GTD 1985 190.000 3.950.- 5-bak 1987 83.000 5.750.- t financiering mogelijk, t van N.A.P. s tot zes maanden garantie. llWB-gekeurd. lor onderhoud, reparatie en schade. bweg 23 Privé: J Vlissingen dhr. R. Tiessens 01185-2056 01184-19326 dhr. G. Poppe 01184-11454 s uit zijn Weru Ramen en Deuren voorzien van en kern en inbraakvertragend beslag. Naar jnt u óók nog een extra veiligheidspakket iellen met o.a. extra inbraakbeveiligd 9'as# 3n alarm-mel~ Htf H fl n Weru-dealer kert u graag! RAMEN DEU"6*! oom: Expeditieweg 10 M Rucphen ion: 01654-3153 1654-3510 ;nd: ij.: 08.00-17.00 uur 0.00-15.00 uur en ueel 's avonds op afspraak. Flamenco: Het publiek, tussen 18 en 80, trekt de woorden uit haar mond, geeft commentaar:. 'olé', 'demasiado' (je overdrijft) en klapt op het ritme dat de stad beheerst. foto erik spaans ssen tapas en flamenco i is de poort van Indalusië, het zuide lijkste deel van Span- Vanaf de luchtha- n zoekt eenieder zijn ;g. De zonaanbidder is welkom in Costa del sols hoofdbadplaats .- Ibrremolinos en ande nederzettingen, fiogal wat golfliefheb- iers aan boord, wel licht omdat de bags ratis worden ver boerd. Ze vertrekken paar de 'groene droom- pelden van Marbella i aijnexis. De reizi- stapt in een huur- iuto en gaat door naar iet binnenland. In dit leval naar Jerez, stad •au paarden, flamen- sherry en zigeu- ïers. toor Mieke Bosman re henze valt op de kust weg rond de meest zuide- rjp punt van Sparde bij ^igeciras waar de veer- °^en naar Afrika^ ver dekken. Het relsbloed «gevaarlijk. Het idee m te schepen, door te reizen, jnndbaar te worden door sim- 7l de bordjes Afrika te vol- Jïls aaijlokkelijk. Doel van de- tocht zijn vooraleerst de tapas, r de couscous moet wachten een volgende reis. het eind van de middag be- ik volgens plan de eerste co- paopdePlazadeArenalinJe- L„ a Frontera, het centrale knk VM Sherrystad, roman- Fn <®zoomd met rijen lila Ja- jffanda s. Rdl voor een eerste kennisma- Plaatselijke tapas en ,i.i2'"Precbten. Immers, de ballTp 001 van senora ?jS0 mt cadiz heet tot de ste bloei te zijn gekomen in Restaurants als La Mesa Een uitstalling van Tapas. Je drinkt er uiter aard sherry bij. foto d. lindsev trekt de woorden uit haar mond, geeft com mentaar: olé, demasiado (je overdrijft) en klapt op het ritme dat de stad beheerst. Drie kwartier duurt het, dan slaat de vrouw resoluut de stola om haar schouders, recht haar rug, accep teert applaus en ver dwijnt. Zoetjes aan ver dwijnt het publiek ook. Overblijvers sluiten met stoelen een kring en wachten de gebeurtenis-, sen af. Iemand pakt een' gitaar, een ander klapt in de handen of roffelt de knokkels plat op het tafelblad. Een vrouw duwt het kind van haar knie even opzij om in de kring haar hart met vir tuoos handen- en voe tenwerk te luchten. Een ander volgt. Een tot dan toe onbeweeglijke dronkaard stapt in de cirkel en huilt zijn hart uit. Iedereen klapt, pro beert de cadans van Je rez te vatten, betoverd door de pure flamenco. knoflookgarnalen (4 tapa porties of 2 raciones) 250 gram grote garnalen 2 tenen knoflook, gesneden zout 2-3 eetlepels olijfolie Pel de garnalen, maar laat de staart intact. Verhit de olie in een vuurvast schaaltje, doe de garnalen erin met de gesneden knof look en wat zout. Laat dit alles gedurende 2-3 minuten gaar wor den en serveer het kokendheet. Hi dp cii jerveren sherry-azijn Eispereohf maken sausen bij ho NorififT? amonthlado en koude Nooit een betere gazpacho[ Uroefri a Tn. alusische soep, ge- Wan.hler'Geraö«eerdmet uJeut)e Olorosso op smaak Andalusische soep ge in hier. Gera"" - i-L -■JUtje Oloros: »ebracht, uiteraard. "itanos ferto'tf waarschuwt de het achteloos neerge legde fototoestel. Gitanos, mom pelt hij. Diezelfde gitanos, de zi geuners van Barrio Santiago en Barrio San Miguel zullen later alle beelden van mijn film vullen. Even later met een taxi naar Cal- le Santa Clara, een van de twee zigeunerwijken in de stad. Beide wijken beweren dat bij hen de wieg van de flamenco stond. Een Indisch/Groningse flamen codanseres legt uit dat de Barrios vroeger als Hoeksen en Kabel- jauwsen streden om die eer. Dat doen ze nog een beetje, tot het moment dat ze samen een vuist naar buiten maken: dan zijn ze van Jerez! In de Pena de Flamen co El Barbanzo, één uit het dozijn flamenco-sociëteiten van Jerez treedt 'La Sallago' op. Geen en tree, drankjes kosten ruim een gulden. Op het toneel treedt de vijfenzeventigjarige Encarnacion Marin aan. Ze kon mijn oma zijn. Haar ogen meten en dwingen de snaren van de gitarist voor ze uit barst in een kreet uit het hart die een half uur aanhoudt. Ze zingt over fiestas, paarden en bede vaarten, maar vooral over voor bije en verloren liefdes. Een mu zikaal gesublimeerde hartekreet. Het publiek, tussen 18 en 80, Ook rond middernacht Valt'er nog een hapje te halen in Jerez. Onder de arcades 'van de Plaza begint een typisch tapasstraatje met diverse bars, waarbij die van Juanito. Frito va- riado, langostinos, gambas, queso manchego... de Spaanse borrel hapjes die te genieten zijn bij een copita Fino of Olorosso. Tapas eet je afhankelijk van de eetlust als borrelhapje voor lunch of di ner of als complete maaltijd; dan heet het racion. De Spanjaarden ontbijten licht, lunchen laat en zwaar en laten zich 's avonds een bordje volscheppen met smake lijke hapjes. Veel vis, stukjes Manchego-kaas, knoflookworst, olijven, champihones, pimientos, Spaanse Serrano-ham, gefrituur de inktvisringen, tortillas en brood besmeerd met sobrasada, een pittige filet americain-va- riant. Specialiteit van de stad Rinones Al Jerez zijn niertjes in sherrysaus. De barman serveert daar een droge Olorosso bij, vleesgerechten combineren pri ma met dit donkerder en vollere type sherry, meent hij. Een Tapa-bar stalt de hapjes over de hele lengte van de bar uit en een in verse vis gespecialiseerde Cerveceria Y Marisqueria Anto- nia etaleert garnalen, inktvis, zigeunerrolletjes (6 tapa porties) 450 gram varkensfilet, heel dun gesneden 120 gram gerookte ham, flinterdun gesneden 2 eieren, losgeklopt 2 tenen knoflook uit de knijper 1 eetlepel versgehakte peterselie olijfolie voor het bakken wat broodkruim of paneermeel Béchamelsaus (2 eetlepels boter, 3 eetlepels bloem, 2,5 dl ,melk, zout en peper) Laat de boter smelten in een hapjespan, voeg bloem toe en roer ongeveer een minuut. Roer de melk, zout en peper erin en laat het geheel onder voortdurend roeren doorkoken tot een dikke gladde saus is verkregen, die niet meer naar bloem smaakt. Maak rolletjes van een plakje varkensfilet met een plakje ham. Vastzetten met een houten prikker. Doop ieder rolletje in de Béchamelsaus en zet de vleesrolletjes minstens een uur in de koel kast totdat de Béchamel hard is geworden. Doop elk rolletje in losgeklopt ei, haal het vervolgens door wat broodkruim en bak het in hete olie (laagje van minstens 2 cm) goudbruin. Bron: Ta^as from Spain, uitgave van Sherry Instituut yan Spanje (070- 3635882). kreeft en mosselen in gekoelde vitrines. Wat je ook kiest, je dr inkt er lichte, droge, strogele ge koelde Fino of Manzanilla bij. Men zegt dat deze smakelijke tapa-traditie is ontstaan uit de gewoonte om de inhoud van het glaasje droge sherry tegen de vliegen te beschermen met een plakje worst of kaas. Tapa bete kent letterlijk deksel, feit is dat er nergens in Andalusië zoveel tapas gegeten worden als in het Sherrygebied van Herez en om streken. In Spanje geen' sherry bestellen, maar een copa de Jerez, Fino of Olorosso. Sherry wordt hier ge maakt. De krijtachtige grond van Jerez en Sanluear, die in hete Zo mermaanden aan de oppervlakte kurkdroog wordt en het water in de grond voor de wortels van de wijnstokken bewaart, is de basis van de Zuidspaanse wijnsoort. Gevolgd door jaren geduld en ho ge bodega's die de zilte wind vol doende ruimte laat tussen vaten en zoldering, dat ontdekte Pedro Domecq bijna drie eeuwen gele den en nog Zijn de Domecqs de gangmakers van Herez. Te gast in de bodega's een ont moeting met de huidige pater fa- milias. José Ignacio, wereldbe kend als De Neus, is officieel met pensioen, maar elke dag rond elf uur komt hij op een antieke rode motorfiets, keurig in het pak en zonder helm, zijn lijfhond, een Jack Russel Terriër in een mand je achterop, de bodega's binnen rijden en speelt dan anderhalf tot twee uur de baas. De Bodega's van Domecq zijn ka thedralen waar miljoenen liters sherry in Amerikaans eiken vaten mooi liggen te worden. De deuren en ramen blijven altijd open, want juist de wind is mede-ver antwoordelijk voor de vorming van flor, een schimmellaag die borg staat voor de typische smaak van een droge La Ina. De Bodega's van Domecq met va- ten die gesigneerd zijn door Franco, Koningin Victoria, Irene van Nederland en Juan Carlos herbergen ook vaten brandy. De Spaanse brandy dankt zijn ont staan aan een Hollandse koop man die ooit vergat een partij brandewijn af te halen. De wijn bleef jaren staan en de overgroot vader yan De Neus ontdekte op een goede dag de bijzondere in houd van de vergeten vaten. De brandy was geboren en werd Fundador gedoopt, 'Grondves ter'. Terug naar de kust via een van de vier mooie steden van An dalusië: geen Sevilla, Granada of Cordoba, maar Ronda. Vanwege de witte-dorpenroute daar naar toe: los Pueblos Blancos. Arcos de la Frontera is het eerste doel. Velden vol zonnebloemen, klap- rozenrode bermen, brem en bloeiende cactussen. Langs vel den vol tarwe en weiden met stie ren die sterk moeten worden voor hun gevechten. Via de sinaasap pelbomen van El Bosque tot het steeds ruigere landschap naar Ubrique. Door wolken met tot in de verste versten wilde vlaktes, met het schaap als enige metge zel. Het doet denken aan Ierland hier, met de stenen muurtjes die het land omkaderen. Graffiti- iemand spoot op een muurtje te midden van nergens: 'Een land schap is als een gedicht zonder woorden'. Aangekomen in het hooggelegen oude centrum van Ronda vergeet ik de sheny en bestel een karaf Rioja op het terras van Don Mi- quel, dat als een puist uitsteekt boven de metersdiepe kloof die oud en nieuw Ronda scheidt. Na een dergelijk verblijf reist men het beste rechtstreeks naar het vliegveld, passeert de Costa del Sol, want weet dat daar de muzikant in de bar zijn gitaar op de versterker aansluit om zijn gasten te verblijden met een ech te toeristen-flamenco: Amor en olé. Het hele jaar door zijn er overal in Spanje festivals waar de sfeer van 'Tapas en Flamengo' geproefd kan worden. In Sevilla bijvoorbeeld, de Semana Santa (Heilige Week) van 9- 16 april en de Feria de Abril van 25- 30 april. In Acos de la Frontera (Ca diz): Semana Santa van 13-16 april. En in Jerez de la Frontera (Cédiz): Feria del Caballo. Het Spaans Ver keersbureau (020-3465900) in Am sterdam heeft een overzicht van alle nationale, regionale en lokale fees ten en festivals. Door Lout Donders Vaak is 't maar een vies ding. Vooral bij andere mensen. Meestal staat-ie wat verscholen achter de toiletpot. In zo'n plastic houdertje waar-ie dikwijls wat scheef in hangt en meestal niet uit te krijgen is. De toiletborstel, steevast ondergewaardeerd. Per jaar gaan er in Nederland zo'n achthonderdduizend over de toonbank. De HEMA vindt dat de toiletborstel uit de anonimiteit moet worden gehaald en daagt jonge ontwerpers uit om hem een facelift te geven: 'Maak van een wc-borstel een hébbeding'. Straks wordt het nog vechten wie deze keer de wc mag schoonmaken. Al een paar jaar achter elkaar schrijft HEMA een wedstrijd uit voor ontwerpers. De fluitketel Le La- pin, de klok Gnomon en de Tientjestaart waren de af gelopen jaren de tastbare produkten die uit die wed strijd tevoorschijn kwamen. Dit jaar mag het jonge aanstormende ontwerptalent van Nederland zich dus op de wc-borstel storten. Han van den Eijnden begeleidt voor HEMA de ont werpwedstrijd. Hij zegt: „We zoeken voor onze jaar lijkse wedstrijd een algemeen gebruiksvoorwerp en er moet voor ontwerpers een uitdaging inzitten om er iets moois van te maken." En zo kon het gebeuren dat ze bij HEMA uitkwamen op de wc-borstel. Van den Eijnden: ;',Nu hebben .de mensen daar niet veel belangstelling voor, maar dat kan veranderen als er een mooie, functionele, hygiënische borstel wordt bedacht." Uit onderzoek blijkt dat mensen over het algemeen niet te spreken zijn over de bestaande wc-borstels. Hij wordt vies, is moeilijk schoon te maken, verkleurt door het gebruik van reinigingsmiddelen, de haren slijten te snel en zijn niet stevig genoeg. En - niet te vergeten - die vermaledijde houder die de borstel vaak blijft omklem men alsof hij hem er van wil weerhouden zijn hygiënische werk te doen. Kortom: hier ligt een boeiende uitdaging voor jonge designers. Bij HEMA heb ben zich al vier honderd aanko mende ontwer pers gemeld die hun tanden er stuk willen stuk bijten. Figuur lijk dan.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1995 | | pagina 23