Het bruist in de wondere wereld van populairste frisdrank
ens Deuren
tige douche?
tegelijk een
;r warm huis?
Homburg mikt op 'Hak-effect'
Specialist blinkt niet nit in klantvriendelijkheid
J
iGGlclerop
sÜGGlderop
de stem
'Culinaire'
gerechten
moeten vlees
in blik van
slechte naam
af helpen
Nu ook in bad met Eden
Auto-ABC
Bednjfswagen^j
Motor/scooter
Onderhoud/rep^
Riwadak.
Stevige steun
Prijsdaling
Plannen
Huismerken
Ganzelever
Verwarmen
DE BUITENDIJK
Ontsnapt
wijzer mmMÊÊÊÊM
Onbekend en toch lekker
DIERENBESCHERMING BREDA E O:
JAC.:
KINDER EN JONGERENTELEFOON:
WW®,
076-222590
06-04;)
(STADSGEWEST BREDA): EL
MOEDERS VOOR MOEDERS: 06-ofi
NATIONALE OMBUDSMAN: OTO-S
RIAGG BREDA, D76-?4J/Wi
BREDA: 076-215744
immerwerken
D
34 EA Breda. Tel/Fax: 076-1
binnen- buitendeuren,
ellen in onze showroom.
ZonweringQ
ring en Rolluiken
liteit en 5 jaar garantie,
onweringen 076-143128
ZE RUBRIEK? MEER INFORMATIE 076-236255
MERCEDES 190D, bj. '89
zwart, 104.000 km., APK
gek., i.z.g.st., 01606-2458.
wart, bj.
onderh.
-36727.
MERC 190E 1985, autom.
extra's, i.z.g.st. 148.000 km
16.000,-. 076-212097
MW 524
ntzwart,
el. sp.
3, cv, vr.
en tijd.
16.00 u.
NISSAN n
NISSAN Micra DX '87, grijs
ƒ4950,-. Tel.01650-61693.
OPEL
OPEL Kadett 1.7 dsl., type
hatchback, 3 drs., nov
1990, APK tot nov. '95, i.z
g.st., kl. donkerblauw, vr.pr
13.500,-, km.st. 180.000
01150-21685.
at, LPG,
zonne-
in
1800,-.
M WATER WARMTE
ER
br 3.0 SE
pe, benz.
extra's:
In., sprt.
([plaatsen,
gelopen,
veg i.v.m.
vr.pr.
ÈTW. Tel.
aug'93
19.500,-
|Dsl break
Ooster
leringen
n.'88, Ipg,
Ooster-
|teringen.
|TRS '86,
Ooster-
Heringen.
RE, m.'88,
D. Ooster-
Bteringen
'77, APK
1.000,-.
1 uur.
I eind '84
'K, vr. pr.
1388.
LA
bj.'86
kl. grijs
h59238.
2.0L HB,
b.j. 89, i.z.
(176-411500
MAZDA E
b.j. 90, i.z.
[.500,- excl.
3ES
/IB 100D
4-'93, met
01613-4194
na 18 uur.
OPEL Astra Wagon GLS
1.7 TD, juni 1993, b.rood,
28.500,-.Tel.01650-61693
PEUGEOT G
PEUGEOT 205 Accent, b.j,
87, APK 2/96, i.z.g.st., wit,
6.350,-. 01608-20683
SUZUKI
SUZUKI Swift 1.3 GS, b.j.
7-89, rood, 93.000km, vr
pr. 11.350,- Tel: 01606
2800/01696-71891
TOYOTA
Weg. overcompl. TOYOTA
Hi-Luxe 2.4 Pu DC 4-wd
dsl., b.j. 89, i.z.g.st. Vr.pr.
13.500,-ex. 01653-83108
VOLKSWAGEN C
VW GOLF b.j. '88, d. blauw,
APK, vr.pr. 8500,-, tel.
076-718953.
VW Derby bj. '80, APK tol
24-11-'95, vr. pr. 400,-
01620-38165
VW POLO, bj.'82, APK
8-95, i.z.g.st. vr.pr. 800,-.
Tel. 076-717356.
VOLVO
VOLVO 740,
117.000km,
01621-18069
GL, b.j. 85
7.500,"
MITSUBISHI L300D 2500,
bj.'90, pr. ƒ8500,- excl.
BTW. 076-140210.
T.k. HONDA Rebel 250cc,
bj87pr. 3950,-. Tel.
076-140210.
Voor daklekkage of ver
nieuwing. Bel 076-226863.
kan nu met de nieuwe HR gaS
er van Daalderop. 's Lands meest com-
rketel in zijn soort voor optimaal warm-
V-comfort. Laag energieverbruik. Hoog
En met HR-subsidie. Makkelijk te instal-
mderhouden. Dus lage kosten voor u.
itie of verkoopadressen: 03440"!0854
ARM WATER WARMTE
pen Haag (anp) - Het schort
nog al eens aan de informatie
(jie patiënten krijgen van
huisartsen, specialisten, apo
thekers, fysiotherapeuten en
tandartsen.
pe informatie verschaft niet al
tijd het antwoord op de vragen
die de patiënten hebben, Patiën-
SUKPLUS
VRIJDAG 3 MAART 1995
É2
ten vinden dat ze te weinig te
horen krijgen over wat er tijdens
de behandeling gebeurt, wat het
resultaat kan zijn en wat de
risico's zijn. De hulpverleners
blinken niet uit in klantvriende
lijkheid. Dit blijkt uit een en
quête onder 863 mensen van het
Consumtenpanel Gezondheids
zorg. De resultaten zijn gepubli
ceerd in de Consumentengids
van maart 1995.
Er is niet altijd tijd om zelf
vragen te stellen, concludeert de
Consumentenbond. Met name
specialisten hebben weinig tijd.
De organisatie vindt dat artsen
zelf vaker vragen zouden moeten
stellen.
Volgens 30 procent van de on
dervraagden spreekt de specia
list vaak geen begrijpelijke taal.
Ruim 40 procent wordt nimmer
geïnformeerd over de bijwerkin
gen van het geneesmiddel dat zij
voorgeschreven krijgen. 10 pro
cent van de panelleden krijgt
weieens tegenstrijdige informa
tie van huisarts en apotheker
over het gebruik van medicijnen.
Ook de schriftelijke informatie
over medicijnen vindt bij de
meeste patiënten geen genade.
De bijsluiters en folders van de
apothekers laten volgens de
Consumentenbond nogal eens.
wat te wensen over.
Cola-oorlog op Britse bodem
De Britse colamarkt is sinds
enkele maanden danig in be
roering. Enkele nieuwe 'A-
merken' steken daar het we
reldwijd gevestigde konings
koppel Coca-Cola en Pepsi-
Cola naar de kroon. Resul
taat: de nieuwlichters hebben
een flink marktaandeel in
handen genomen. Voordeel
voor de coladrinker: de prij
zen zijn er stevig gedaald. In
Nederland zijn de schermut
selingen nog niet begonnen.
Door Johan van Grinsven
De truc lijkt zo simpel: maak een
cola die verdacht veel lijkt op de
real thing van kaskrakers Coca-
Cola en Pepsi-Cola, maar ver
koop dit 'nieuwe A-merk' tegen
een beduidend lagere prijs.
In Groot-Brittannië is dat scena
rio de laatste paar maanden di
verse keren gevolgd. Daar heeft
de term 'cola-oorlog' - die we
reldwijd al decennia woedt tus
sen Coca-Cola en Pepsi-Cola -
een nieuwe invulling gekregen.
Of liever gezegd: er zijn nieuwe
partijen bijgekomen.
De Britse supermarktketens
Sainsbuiy en Safeway hebben
een eigen A-merk cola op de
markt gebracht, net zoals de
onconventionele zakenman Ri
chard - Virgin - Branson dat ge
daan heeft. De frisdrank van
deze platenzaak- en lucht
vaartondernemer heeft de steun
van weer een andere grote su
permarktketen, maar is niet al
leen in die winkels te koop. Zijn
Virgin-cola heeft de beste kan
sen om het ijzeren regime van de
beide oppermachten Coca-Cola
en Pepsi-Cola te ontwrichten.
Bransons grote voordeel boven
Classic Coke van Sainsbury en
Select Cola van Safeway is dat
hij veel krediet heeft bij jonge
ren, van Tokyo tot Londen. Vir-
gin-cola heeft uitstraling en is
daarmee de meeste serieuze con
current van de Grote Twee, die
als geen ander 'imagebuilding'
bijna tot kunst verheven hebben.
Of zoals een Brits tijdschrift
over Virgin opmerkte.' 'Jongeren
zijn niet bang om met deze cola
in de hand gezien te worden.'
Volgens The Economist is voor
Groot-Brittannië als strijdtoneel
voor de zoveelste episode in de
cola-oorlog gekozen, omdat daar
enkele zeer machtige super
marktketens actief zijn die hun
eigen merken stevig kunnen on
dersteunen, En omdat Engeland
een relatief zwakke merkenwet-
geving heeft, waardoor de ver
koop van 'imitaties' gemakkelij
ker is. Waarom dan cola? Dat is
een klantentrekker voor super
markten die echter vinden dat ze
zich te weinig kunnen onder
scheiden met de prijs van de
grote merken Coca-Cola en Pep
si-Cola.
De Britse frisdrankenmarkt is
goed voor een jaaromzet van
zo'n 6 miljard Engelse ponden.
Zaken-wonderboy Richard
Branson droomt niet voor niets
van een marktaandeel van 10 tot
15 procent in Groot-Brittannië.
Een coup die hij binnen een jaar
denkt te realiseren. Maar zijn
cola moet op strooptocht door de
rest van de wereld. Geef hem
eens ongelijk, cola is de spil in
een multi-miljardenindustrie.
Coca-Cola bijvoorbeeld is te
koop in zo'n 200 landen; per dag
worden van produkten van de
Coca-Cola Company (ook Fanta
en Sprite) wereldwijd zo'n 705
miljoen glazen gedronken.
In Groot-Brittannië proberen de
troonpretedenten hun machts
greep met cijfers te bevestigen.
Classic Coke bijvoorbeeld zou in
de eigen Sainsbury-winkels al
een aandeel van 65 procent van
de colaverkopen hebben en na
tionaal zo'n 15 procent. Voorlo
pig lacht de Britse coladrinker
het hardst: de prijzen zijn de
laatste maanden flink gedaald.
Volgens het Britse vakblad Su
per Marketing heeft de opkomst
van de nieuwe en goedkopere
cola's ook een economische ach
tergrond. Een onderzoek van de
Kingston Business School lijkt
dat te bevestigen: de Britse con
sument let steeds meer op de
prijs van een artikel - een feno
meen dat ook in Nederland toe
neemt - en laat bekende merken
steeds gemakkelijker vallen voor
een goedkopere variant.
De recente ontwikkelingen in de
Als het aan zakenman Ri
chard Branson ligt, gaat zijn
Virgin-cola 10 tot 15 procent
van de Britse markt veroveren.
cola-machtsstrijd beperken zich
niet tot Groot-Brittannië. De
formules voor Classic Coke en
Virgin zijn afkomstig van het
Canadese bedrijf Cott Corpora
tion. Dat is een snelgroeiende
onderneming die huismerken
produceert voor supermarktke
tens. Daarmee was de onderne
ming al succesvol in Amerika,
Canada en Japan,
In Nederland hebben de super
marktketens Albert Heijn, Spar
en Superunie toegegeven te
overwegen met eigen A-merken
te komen. Zolang het zover nog
niet is, stelt het huidige esta
blishment - Coca-Cola en Pepsi-
Cola - zich uiterst terughoudend
op. Bang om wie dan ook tegen
de haren in te strijken. Diverse
Pepsi-Colawoordvoerders hou
den het op nagenoeg elke vraag
op: 'Geen commentaar'.
F. Boetes, directeur Externe Be
trekkingen van Coca-Cola, laat
zich uiteindelijk enkele uitspra
ken ontlokken. „Nieuwe merken
als in Engeland of huismerken in
Nederland zijn onze concurren
ten niet. Dat zijn koffie, thee en
melk. Het is voorlopig nog onbe
kend of soortgelijke cola's als
Classic of Virgin in Nederland
.verkocht gaan worden. Wij
wachten rustig af, laten ons niet
gek maken, gaan in ieder geval
geen preventieve acties onderne
men. Wat betreft de Britse situa
tie; misschien hebben ze ons nu
marktaandeel afgesnoept, maar
ik moet nog zien dat ze hun
winst op termijn kunnen vast
houden. Wij hebben in het verle
den meer concurrenten zien ko
men, maar wij bestaan al bijna
110 jaar."
Cola is nagenoeg wereldwijd een
succesverhaal. Volgens de histo
rie werd het drankje in 1914 in
Nederland geïntroduceerd. Maar
pas sinds de jaren tachtig is cola
hier de meestgedronken fris
drank. Een Nederlander nuttigt
gemiddeld per jaar zo'n 75 liter
frisdrank, waarbij de 'gewone'
cola's zo'n 40 procent voor hun
rekening nemen en de 'lights' 8
procent. Hoe de tijden kunnen
veranderen: in 1940 dronk een
Nederlander nog maar 4 liter fris
per jaar.
Volgens cijfers van Coca-Cola
zelf, is dit merk marktleider in
Nederland (59 procent). Pepsi
zou blijven steken op 17 procent
en de 'overigen' op 24 procent.
Bij de cola lights zou Coca-Cola
een marktaandeel van 70 pro
cent hebben en Pepsi van 29
procent.
In Nederland mag de consument
dan nog geen keuze hebben uit
meerdere 'A-merken' zoals in
Groot-Brittannië sinds kort het
geval is, maar dat betekent niet
dat hier geen leven naast Coca-
Cola en Pepsi-Cola mogelijk is.
Er zijn diverse huismerken in de
winkelschappen te vinden. De
wereld van de cola's bevat in
Nederland volgens het Jaarboek
1994 van de Vereniging Neder
landse Frisdranken Industrie
nog enkele verrassende merkna
men; 3-Es en Raak Cola zijn
redelijk bekend, maar wat te
denken van Komol Cola, Favo
riet Cola, Swenty Cola, City Co
la, Jojo Cola en Classic Cola. In
de Nederlandse supermarkten
wordt de laatste weken overi
gens flink gestunt met prijsaan-
biedingen van Coca-Cola en
Pepsi-Cola.
Hoe heet de adem van de nieuwe
cola-prijsvechters is, bleek de
afgelopen weken in Groot-Brit
tannië. Eerst was daar een pe
perdure Coca-Colacampagne,
een bliksem-promotieoffensief
van zes weken dat naar verluidt
zo'n tien miljoen gulden kostte.
Onlangs antwoordde Pepsi met
een eveneens kostbare reclame-
zet. Supermodel Cindy Crawford
werd ingehuurd om Pepsi aan te
prijzen. In die reclame krijgt
Coca-Cola van onder uit de zak.
Pr-man P. Ubachs van Pepsi
geeft toe: „Pepsi-Cola én Coca-
Cola hebben altijd geprofiteerd
van deze felle tweekamp. Die
heeft bijgedragen aan de haast
mythische proporties die onze
cola's gekregen hebben."
Hoewel in allerlei branches mer
ken elkaar naar het leven staan,
zorgt elke ontwikkeling in de
cola-oorlog steeds weer voor
veel kabaal. Maar cola is dan
ook een produkt dat haast groter
dan het echte leven is geworden.
Met Big Mac, Levi's, Nike, Har-
ley Davidson, Marlboro, Marilyn
Monroe en Elvis Presley zijn het
iconen van de Amerikaanse cul
tuur geworden; iconen die tot in
alle uithoeken van de wereld
worden aanbeden.
Door Nico Koolsbergen
Jaren heeft Hak ervoor moe
ten zwoegen. Martine Bijl
werd in akkertjes geparkeerd
waar ze spontaan de lof be
gon te zingen van worteltjes,
sperziebonen of doperwten in
een glazen pot. Verser kón
oiet, was de boodschap.
En Nederland, altijd vroom, is
"et gaan geloven. Groenten in
glas zijn nu synoniem met kwali
teit. Je kunt zien wat je koopt en
Martine heeft het zelf in de pot
gestopt. Bekend maakt bemind.
Andere makers van conserven is
dit nooit gelukt. Blik blijft een
noodoplossing, zeker als het om
Wees gaat. Wel eens gehaktbal
len uit blik geprobeerd? Dat was
aan ook de laatste keer. Vlees in
ohx is dubieus, vlees in glas het
dieptepunt. Denk aan de cock
tailworstjes, de Frankfurters en
oe knakworsten. Ze zien er ook
Het uit: op elkaar gepropt in een
glas met kleurloze vloeistof. Alle
mosterd van de wereld kan niet
verhelpen dat ze naar niets sma-
en. Nederland prefereert vers.
Culinair
En dan is er ineens een eigenwij-
e labrikant die daar dwars te-
g nm gaat. in de supermarkten
iken op dit moment blikjes
ee^ °P met het woord culinair
P net etiket. Hoe komen ze
ls eerste gedachte. Culi-
r en blikvoer gaan niet sa
men. De kat en de hond trappen
erin, maar Nederlanders weten
beter. Denkt iemand die lekker
eten waardeert.
Maar Jan Balk heeft er goed
over nagedacht. Hij is commer
cieel directeur bij Boekos, een
van de grootste leveranciers van
vleeswaren (onder een heleboel
merken) van ons land. Hij weet
wel degelijk wat lekker eten is.
En bezweert dat over de nieuwe
blikjes alles mag worden gezegd,
maar niet dat de inhoud niet
lekker is. Want dat was doel
nummer één.
De markt voor vleesconser-
ven groeit met twee tot drie
procent per jaar en bedraagt
nu zo'n 200 miljoen gulden.
Duidelijke groei zit er in de
snackprodukten, de 'maal
tijdcomponenten' en sauzen
in blik. Luncheon meat,
ham en goedkopere vlees
soorten in blik verliezen
enig terrein.
Vlees in blik, legt Balk uit, is
inderdaad noodvoedsel. De be
langrijkste afzetgebieden zijn
droevig genoeg de Derde Wereld
en streken waar oorlog wordt
gevoerd. Want ingeblikt eten
mag dan weinig smaak hebben,
het blijft zeker vijf jaar goed en
het is niet duur. De techniek is al
oud, Napoleons troepen namen
al conserven mee op hun tocht
naar Rusland.
Noodvoedsel is het, ook in het
welvarende Nederland. Voor als
je midden in de nacht ineens
honger krijgt of de supermarkt
niet hebt kunnen halen. Blik
mag ook mee in de caravan of
met de tent; onderweg is het wel
makkelijk. Maar wie maar een
beetje kokkerelt, begint er niet
aan. Lunchworst, busworst, het
smaakt hetzelfde. Waarom ham
in blik als je die vers kunt krij
gen? Blikvoedsel is gesteriliseerd
om de houdbaarheid te vergro
ten. Daarmee zijn alle aroma's
verdwenen.
Raar, peinsde Jan Balk een tijdje
geleden. Want de Fransen, de
vermaardste lekkerbekken ter
wereld, eten hun ganzelever uit
blik. Dat hóórt zelfs zo. Allerlei
luxe patés idem dito. Het image
van blik in Nederland deugt dus
niet. En daar moest iets aan te
doen zijn.
Balk ging aan de slag en het
resultaat ligt nu in de super
markt. Blikjes 'Homburg culi
nair', met vlees en een beetje
saus. In zes varianten. Niet ge
steriliseerd maar op andere ma
nieren behandeld, waardoor de
smaak blijft. „Het is hier niet
nodig het vlees 'kapot' te ma
ken," zegt Balk. „Er zit pit in
deze blikken." De houdbaarheid
vermindert hierdoor tot ander
half jaar.
Homburg is weer tot leven ge-
Blikjes 'Homburg culinair', met vlees en een beetje saus zijn er
in zes varianten. Niet gesteriliseerd maar op andere manieren
behandeld, waardoor de smaak blijft. foto marc bolsius
wekt. Boekos (in Boekei) heeft
het bedrijf uit Cuijk overgeno
men, nadat het praktisch failliet
was. In Nederland is er al een
tijdje niets meer van gehoord.
Maar in verre landen is Hom
burg nog een roemruchte naam.
„In Libanon kom je Homburg
tegen op grote billboards," zegt
Balk. En uit onderzoek blijkt dat
ook de meeste Nederlanders zich
de naam nog herinneren. Hom
burg klinkt nog steeds goed.
Het 'culinaire vlees' zit in rits-
blikken die met één handbewe
ging opengetrokken kunnen
worden. En in kleine verpakkin
gen van 200 gram, omdat er zo
veel één- en tweepersoons huis
houdens zijn. De inhoud leent
zich niet voor een-twee-drie
naar binnen schrokken. Het
vlees is bedoeld als basis voor
een warme maaltijd. Het moet
verwarmd worden (dat kan ook
in de magnetron) en er moet iets
bij. Rijst, pasta, aardappelen bij
voorbeeld.
Als het lukt wordt de serie uitge
breid. Met grotere en 'vakantie-
blikken'. En ook met 'ander'
vlees in glas. In de hoop op het
Hak-effect. Er zijn nu zes sma
ken.
De hamvraag is natuurlijk hoe
dat vlees smaakt. Dat Balk het
aanprijst, ligt voor de hand.
Maar is het echt anders? De kip
met satésaus glijdt probleemloos
naar binnen. De gehakt bologne-
se is lekker, een tractatie ook op
de boterham voor een snelle
warme lunch. Hoogtepunt zijn
de gehaktballetjes in Espagnol-
saus. Gehakt uit blik het ergste
wat er is? Tijden veranderen.
Nu nog zijn Coca Cola en Pepsi marktleiders. Maar beide merken zullen in de toekomst richting doelgroep meer moeten doen dan
simpele smaakvergelijkingen om hun positie te handhaven. foto archief de stem
Mevrouw, me
vrouw! Er lopen
schapen los op de
dijk. Zijn die van u?" Een
meisje van een jaar of vijftien
staat lichtelijk gestresst voor
mijn voordeur. De kinderen
liggen net in bed en het is
aardedonker buiten.
„Nee," zeg ik. „Wij hebben
geen schapen meer. Gelukkig
niet." Maar dat laatste hoort
ze niet eens meer. Ze is al
weer weg, op een holletje ach
ter de schapen aan.
Ik tuur de duisternis in. Op de
dijk staat een dure auto met
draaiende motor. In de verte
zie ik drie witte wollige vlek
ken rondrennen, terwijl het
meisje dat zojuist aanbelde
met wilde armbewegingen er
achteraan holt.
Bij de auto staat een ander
meisje op haar gemak te kij
ken hoe haar zus onbe
doeld de zenuwen van de
beesten tot het uiterste tart.
Een man van een jaar of vij
fenveertig stapt uit de wagen.
Zo te zien vindt hij het alle
maal hoogst amusant. „We
reden er bijna eentje dood,"
roept hij vrolijk. „Weet u
waar ze thuis horen?"
Ik grijp een zaklantaarn, die
hebben we altijd bij de hand
liggen voor onze eigen dieren
tuin, en stap naar buiten.
„Kom nou toch eens helpen,"
horen we in de verte roepen.
„Straks worden ze nog over
reden." Het klinkt zo wanho
pig dat het andere meisje in
beweging komt en richting
schapen sukkelt. Ondertussen
kijken hun vader en ik het
hek van de overburen na op
gaten. Die vinden we niet,
maar dat zegt niks. Een
schaap heeft maar een klein
gaatje nodig om zich door te
wurmen, weet ik uit ervaring.
Met een hamer wrikken we
wat spijkers uit de omheining,
zodat we een stukje gaas om
kunnen buigen, waardoor de
schapen naar binnen kunnen.
Ik zeg 'kunnen', want 'willen'
is weer een heel ander begrip,
een begrip dat een schaap
helaas niet kent.
Ondertussen zijn de twee
meisjes er, tot mijn verbazing,
in geslaagd de drie schapen
onze kant uit te drijven. Ik
stel mij strategisch op zodat
de beesten of tegen de dure
auto of tegen mij of door het
gat kunnen. Een normaal
schaap zou voor de laatste
mogelijkheid kiezen. Maar ja,
de nacht is donker en het gat
is klein.
Welgeteld één schaap gaat
naar binnen. Nummer twee
keert zich om en springt zo
ongeveer over een meisje
heen. Nummer drie presteert
het om in ons pas aangelegde
voortuintje terecht te komen.
Door Mariëtte Mulkens
Wanneer de man het beest
daar uit heeft gesleurd, is er
van de fraai vormgegeven
bloemperkjes niet veel meer
over.
In de tussentijd heeft het an
dere schaap de kuierlatten ge
nomen naar het erf van de
buren naast ons, nagezeten
door de man en de meisjes. Ik
blijf wijselijk bij de opening
staan om te voorkomen dat
de andere twee weer ontsnap
pen.
Vanaf het erf hoor ik veel
gegil en geblaat. Opeens
klinkt daar ook luid geblaf
tussendoor. „O jé, de bou
vier," schrik ik. Speciaal aan
geschaft om inbrekers van het
erf te jagen. Vaagjes zie ik de
'boef heel opgewonden rond
draven en vrees het ergste.
Maar toch, na een kwartier
verschijnt het dappere drietal
met het schaap. „Deed die
hond niks," vraag ik. Ze kij
ken me verbaasd aan: „Nee
hoor, hij was juist heel lief.
Hij liep alleen vreselijk in de
weg. Het schaap sprong bijna
in de sloot van angst."
Nadat het hek weer dichtge
timmerd is en het onbekende
drietal vertrokken, bel ik de
overbuurvrouw. „Jullie scha
pen waren ontsnapt, maar we
hebben ze weer terug in de
wei gezet," zeg ik, niet zonder
trots. Ze heeft een verplette
rende mededeling: „Hart
stikke bedankt, maarre wij
hebben geen schapen meer."
Als 's avonds mijn vriend
thuiskomt, lost hij het raadsel
op: „Die komen niet van de
overburen, maar van de buren
hiernaast." Die van die bou
vier, dus.
De volgende dag spreken we
de eigenaresse van de ont
snapte schapen. Na hun thuis
komst, heel Iaat, ontdekten zij
en haar man meteen dat hun
grazers weg waren. „We heb
ben alles afgezocht, nou ja,
bijna alles dus. En ik zei nog:
bij de buren hoeven we niet te
vragen, want die weten toch
wel dat die schapen van ons
zijn."
Tja, de buurman wel, de buur
vrouw niet.
Door Marijke Prins
„Lekkere soep, wat is dat?," zei mijn ipan nadat hij enkele lepels had
geproefd van een egale, oranje soep. „Pompoensoep," was mijn
antwoord. „Als je had gezegd: wil je wat pompoensoep, had ik
waarschijnlijk nee gezegd," merkte hij eerlijk op. Af en toe vertoont
hij, zoals iedereen op zijn tijd, wel trekjes van de boer die niet eet
wat hij niet kent.
Waarmee ik u koks maar wil manen om niet te denken: pompoen
soep?, maar hem gewoon te maken, want hij is verrassend lekker, vol
en toch fris. Sommige rassen van de pompoen, familie van courgette
en komkommer, zijn enorm. De groenteboer die de vrucht verkoopt
zal je dan ook een schijf aanbieden.
Pompoen is vaak ook te koop bij een islamitische winkel - het is een
ingrediënt van couscous - en bij winkels met natuurvoeding.
Voor vier personen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 20 minuten
750 gram pompoen (schoon gewicht)
1 grote ui
1 teen knoflook
1 rijpe vleestomaat
2 kippebouillonblokjes
sap van 1 (grote) sinaasappel
Vb liter slagroom (ongeklopt)
peper naar smaak
2 eetlepels olie
1 theelepel gedroogde marjolein
2 laurierblaadjes
flinke mespunt cayennepeper
1 volle eetlepel kerrie (milde type)
Snij de pompoen in blokjes van zo'n vijf centimeter groot. Maak de
ui schoon en snij die in kleine stukjes, zo ook de knoflookteen.
Ontvel de tomaat nadat hij vijf minuten in kokend heet water heeft
gelegen, en snij hem in schuifjes. Verhit de olie en laat hierin de ui en
knoflook zacht bakken totdat de stukjes glazig zijn.
Stort dan de pompoen in de pan, roerbak het geheel een paar
minuutjes (vuur wat hoger) en giet een Vi liter water in de pan. Voeg
ook de kruiden toe (laurier, marjolein, bouillonblokjes, kerrie) en
schuif de tomaat in de pan.
Laat de soep in wording zo'n vijftien minuut koken. Maal dan het
geheel fijn (in een keukenmachine, met een staafmixer of door een
passevite) en breng de nu gladde soep opnieuw aan de kook. Dan het
vuur uitzetten, het sinaasappelsap en de room erdoorheen roeren en
op smaak maken met wat verse peper en eventueel nog wat zout (als
hij erg dik is een kopje kokend heet water toevoegen).
Direct opdienen. Lekker als maaltijd met aangeklede sandwiches
erbij, bijvoorbeeld met tomaat, komkommer en kaas dan wel tonijn
en ijsbergsla of misschien kaas en tuinkers.
Het vorig jaar geïntroduceerde
parfum Eden van Cacharel is een
succes.
Het werd niet alleen be
loond niet een Astir van de Vere
niging van Cosmeticajournalis-
ten, ook de consumente koopt
het graag. Het succes van het
wordt eind maart voortgezet in
een badlijn, bestaande uit body
crème, bad- en douchegel, deo
dorant en zeep.