'Aan tafel in Nederland' Campin Rijl Nieuwste ontwikkelingen recreatiewereld op SplasMndoor De zom Hele we EET wijzer Actie in twaalf provincies om streekgerechten te promoten Recept uit Haïti DE STEM SURPLUS Mensen thuis Worstebrood Imago Doof van lawaai rubriek onder de kurk Ruiken DE STEM VRIJDAG 13 JANUARI 1995 Van onze verslaggever De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zwembaden, recreatie ruimten, fitnesscentra en sportac commodaties zijn van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 januari te zien in Ahoy' Rotterdam Dan wordt daar voor de tweede keer de gecom bineerde beurs Splash/In- door Recrea Tech gehouden. Volgens de organisatie is het een ideale gelegenheid om binnen een dag hele maal op de hoogte te raken van allerlei nieuwe systemen, installaties, toestellen en andere voorzieningen op het gebied van recreatie en sport. Zowel ontwer pen en bouwwijzen als inrichting en beheer zijn er aan de orde. Sinds de twee beurzen vorig jaar samen in zee gingen, blijkt de aantrekkings kracht sterk te zijn gegroeid. Gesproken wordt van een record aantal bezoekers in 1994, 7089 om precies te zijn. En niet alleen degenen die een uitnodi ging hebben ontvangen, wandelen er op de veertienduizend vierkante meter rond. Ook particuliere gasten waren er vorig jaar genoeg. Naar verwachting zal hun aantal dit jaar wel weer groter zijn. Zij betalen wel 25 gulden entreegeld. Het bedrijfsleven lijkt deze tentoonstel lingen aardig te benutten om noviteiten onder de aandacht te brengen. Een greep uit de nieuwtjes van dit jaar: een rolstoeldraaimolen die tevens geschikt is voor valide personen, een vandaalbe- stendige en geluidarme basketbal staander, een computerprogramma waarmee een op eigen ideeën berus tende speelcombinatie valt te ontwer pen, een dakpan met geïntegreerde zon necellen in combinatie met een zonne boiler en een elektrische boot voor vier tot vijf personen die acht uur kan varen en bovendien onzinkbaar is. Volgens P. Niemantsverdriet, hoofd van de Ahoy' beurzen, is de expositie niet alleen groeiende als gevolg van Neder landse belangstelling. Ook internatio naal wordt er aan de weg getimmerd met als gevolg dat in de buurlanden al een behoorlijke bekendheid is ontstaan. En omdat de huidige benaming van de beurs in die landen op zijn zachtst gezegd overkomt als een hele mond vol, wordt naar een betere naam gezocht, die krachtiger is en meer aanspreekt. Twee studieochtenden moeten het drie daagse evenement compleet maken. Op' 18 januari gaat het over energiebespa ring in zwembaden en een dag later over veiligheid bij alles wat met vrije tijd te maken heeft. Drie dagen open van 10 tot 17 uur Door Hein Sluijter Culinair Nederland: het be staat. Als we tenminste een enthousiaste Nico de Rooij mogen geloven. Hij is alge meen secretaris van het World Trade Center in Am sterdam. Tien maanden lang heeft hij gewerkt aan een opmerkelijk nationaal, culi nair festijn. „Onze keuken mag er écht zijn," zegt hij nadrukkelijk. En die uit spraak is meteen de leuze geworden van de landelijke campagne die hij in beweging heeft gezet en waarvan hij de initiatiefnemer is. 'Tafelen in Nederland' heet die gebeurte nis. Heel Nederland en liefst ook zoveel mogelijk naties rondom ons moeten het merken. De fees telijke start beleven we maandag 16 januari 1995 tijdens de offi ciële opening van de Horecava '95 in de Amsterdamse RAI. De bijbehorende ceremonie wordt verricht door de staatssecretaris van economische zaken, me vrouw A. van Dok-van Weele. De grondslag van de actie berust op het bestaan van de twaalf provincies. Elke maand zal er dit jaar in steeds een andere provin cie een culinair licht schijnen. Noord-Holland is deze maand al begonnen, Limburg is in mei aan de beurt, Brabant in juni, Zee land in juli en Gelderland in oktober. Centraal staan de streekgerechten, waarvan er in Nederland kennelijk veel meer zijn dan menigeen vermoed had. Er is in ieder geval een mooi en aantrekkelijk kookboek 28,50) uitgebracht waarin elke provin cie schittert met twee driegan genmenu's. De coördinatie van die keuzemenu's en de uiteinde lijke receptuur is van Albert Tielemans, chef-kok en manager van het World Trade Center en nu de culinaire hoofdmotor ach ter het breed opgezette totale evenement. De fraaie foto's zijn van Arnold Meine Jansen. Met dat kookboek kunnen de ruim tweehonderd deelnemende restaurants en zestig instellingen zoals bejaardenoorden, zieken huizen en kazernes die allemaal ook van de partij zijn, aan de slag. Maar ook mensen thuis kunnen ermee uit de voeten. De recepten zijn duidelijk. Elk ge-, recht is in full color gefotogra feerd. Iedereen kan er het resul taat in vinden van maandenlang overleggen met chef-koks in de provincies. Uiteindelijk zijn er 72 streekgerechten goed bevon den om in het boek te mogen. „Maar we hebben nog wel," zegt De Rooij, „niet minder dan 650 recepten in de computer zitten." Behalve menu's vind je er ook thema-pagina's in zoals over champignons, over soepen of Veersemeersoep met garnalen (Zeeland) Begijnenrijst met kersen op brandewijn (Brabant, Breda) over de echte Nederlandse raas donders (kapucijners). Streek- drankjes komen aan bod en het heet dat er wijnadviezen worden gebracht, maar die zijn helaas onduidelijk omdat niet is aange geven welke wijn bij welk ge recht past. Wel worden terecht Nederlandse wijnen ten tonele gevoerd, maar alleen die uit Zuid-Limburg. Terwijl er bij voorbeeld in Brabant heel wat wijngaarden zijn, waaronder een commerciële, het wijndomein De Linie in Made. Allerlei Neder landse bieren kom je natuurlijk ook tegen. Evenals een verras sende verzameling van koek en gebak. De Rooij: „Ja, we hebben in Nederland écht patisserie. Het verder zeer bruikbare en prachtig gedrukte kookboek is nu nog uitgevoerd als een kalen der. Volgens De Rooij is het de bedoeling, dat het volgende maand de gedaante aanneemt van een paperback zonder "calen darium. Ondersteunend moet ook een speciaal magazine (ƒ5,95) wer ken. Ook hierin kun je een culi naire ontdekkingsreis maken. Waarbij je meteen wat toeris tische informatie krijgt toege schoven. Eén achtergrond van De Rooij zal daar niet vreemd aan zijn. Hij was ooit directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme. Het magazin zal te koop zijn bij de ANWB- en de VW-kantoren. Binnenkort ook in de boekhan del. Nederland aan tafel is de opvol ger van L'Europe a Table, een soortgelijke actie waarin steeds elke maand een ander EG-land culinair in de schijnwerpers werd gezet. In drie jaar tijd deden daar vijfhonderd restau rants aan mee. De menu's waren ook hier ontsproten uit de geest van Tielemans. Naar verwach ting zal de nieuwe streekgerech- ten-promotie eveneens een tijds bestek van zo'n drie jaar omvat ten. De Rooij: „We halen vaak de neus op voor eigen Nederlandse gerechten. Maar dat blijkt, als je het kookboek en het magazine hebt doorgenomen, geheel onte recht te zijn." Het logo van 'Tafelen in Nederland', met rondom "de vlaggen van de provincies. Inderdaad, het lijkt al bladerend wel of we in Nederland een over daad aan regionale schotels heb ben. Zoals de begijnenrijst uit Breda of de echte Brabantse pe- toizi (verbastering van het vroe gere potage), een stevige stamp-' pot. En worstebrood! Die wor den tegenwoordig in heel Neder land vlijtig nagemaakt. Tiele mans, zelf Brabander, heeft voor zijn provincie gekozen voor Tilburgs zalmbroodje preiprol met gebakken sepietèn, wat staat voor preisoep met kalfszwezerik. Verder voor wa terzooi van kip met horlepeekes en juinen, met worteltjes en uien dus. Met daarbij als nagerecht de begijnenrijst. Op het tweede menu prijken Tilburgse zalm broodjes, een authentieke salie- saus bij met varkenshaas gevul de osséhaas en advocaatijs met Brabantse eierkoeken. Zeeland glorieert met een Veer semeersoep plus garnalen, suca- delapjes in donker bier gestoofd en smoutebollen met kenêêlijs. En verder met een salade van gerookte poon met broccoli en tomatendressing, Saeftinger lam (met die ziltige smaak) met tijm, kruizemunt, knoflook en roze marijn en tenslotte met Cad- zandse boerenpottienk met straoschrooisels. Imponerende benamingen uit andere provincies zijn erwten soep met paling (Noord-Hol land), humkessoep (Overijssel), FOTO'S ARNOLD MEINE JANSEN Betuwse salade met appel en spekjes (Gelderland) of venkel mosterdsoep met pastoorsworst je (Limburg). Wat willen De Rooij en Tiele mans bereiken met Nederland aan tafeü De Rooij: „Het imago van de Nederlandse horeca verbeteren, laten zien dat er positieve dingen gebeuren en inhaken op de slo gan Lekker weg in eigen land. Daarom doen er ook uit alle provincies prominente keuken meesters mee, evenals de Neder landse Club voor Chefkoks. Offi ciële horeca-organisaties staan ook achter ons, zoals het Bedrijf schap Horeca, de Koninklijke Horeca Nederland en de Neder landse Bartenders Club. En laat ik het er duidelijk bij zeggen: elk restaurant kan in principe mee doen. We richten ons niet op een bepaalde categorie." Onze oren zijn ont worpen in het deci- belloze tijdperk toen de wereld nog suisde van stilte. Al wat je toen hoorde was het ritselen van bladeren (15 deci bel), de schreeuw van een beest (80 dB) en af en toe een 110 dB luide donderslag. De industriële revolutie heeft dat drastisch verandert. De helft van de beroepsbevolking werkt in een omgeving die la waaieriger is dan goed voor hen is en de laatste jaren is een nieuwe hinderlijke geluidsbron opgedoken, het vrije-tijdsge luid. We amuseren ons doof met onze walkmans, disco's, stereotorens, grasmaaimachi- nes, jet-ski's, speedboten, mo toren, bromfietsen en de muzi kale diarree die uit alle winkel muren sijpelt. Je kunt dit vooruitgang noe men, maar er is een ongeschre ven wet die beweert dat we voor elke vooruitgang een prijs moeten betalen. Schoenen ge ven ons zweetvoeten, van wel vaart worden we dik en machi nes maken ons doof. La- waaidoof. Een geniepig soort doofheid want er is doof en doof. Laten we eens met het geluid mee het oor binnenreizen. Het eerste station is de gehooringang - zit daar een prop in, dan word je hardhorend, maar geen nood: oren uitspuiten verhelpt dat. Dan botst het geluid tegen het trommelvlies aan, de ingang van het middenoor, waar drie gehoorbeentjes de trillingen van het vlies verder geleiden naar het slakkenhuis. Een ka pot trommelvlies en wegge- zweerde hamer, aambeeld en stijgbeugel (de drie gehoor beentjes) kunnen ook hardho rendheid veroorzaken, wat met een beetje geluk redelijk goed te verhelpen is. Tegenwoordig kan men het middenoor zelfs geheel vervangen door eentje van kunststof. Maar dan. Het geluid komt nu het binnenoor in waar alles onvervangbaar is en niet meer te herstellen. Als de trilhaartjes in het slakken huis door een niet aflatend ge luidsbombardement bescha digd raken dan volgt een blij vend verlies van de gehoor- scherpte. Hoeveel geluid is teveel? In een rustige slaapkamer is er voor 20 decibellen geluid, een kantoorruimte levert 40 deci bellen op, normale spraak 60 dB, een passerende vrachtwa gen 80 dB, een pneumatische breekhamer 100 dB en als je op honderd meter van een starten de straaljager gaat staan dan krijg je voor 120 decibellen om de oren. Voortdurende bloot stelling aan 80 decibel of meer wordt door de internationale deskundigen schadelijk geacht. Hoe schadelijk precies weet men niet, al zijn er wel dikke rapporten over geschreven zo als het boekwerk dat mevr. drs W. Paschier-Vermeer schreef en waarop de Gezondheidsraad afgelopen jaar haar zoveelste advies op baseerde. Daarin is weinig zekerheid te vinden en veel creatief gere ken. De meeste zekerheid heeft men nog over de schade die geluid tijdens het werk kan aanrichten. De helft van alle werknemers in de industrie werkt in een dusdanig lawaaie rige omgeving, dat je bij hen blijvende schade aan het ge hoor kunt verwachten. Sinds 1 september 1987 is een wet van kracht voor schadelijk geluid. Als het geluidsniveau hoger ligt dan 80 dB moet de werknemer gehoorbeschermers beschikbaar stellen, boven de 85 dB moet de werknemer pro beren om zijn machines minder luidruchtig te laten draaien en boven een niveau van 90 dB zijn gehoorbeschermers ver plicht. Prachtig allemaal, maar nie mand weet wat die maatregelen uithalen omdat niemand weet hoeveel werknemers die dop pen ook echt op hun oren zet ten. Men slaat daar een reken kundig slagje naar en men schat grofweg dat een op de vier werknemers in industrie en bouw - ïn totaal 360.000 man en vrouw - een blijvend ge- hoorverlies oploopt van 10 dB of meer. Omdat ook ongeboren kinde ren meeluisteren, schat men zeer grofweg dat jaarlijks 250 kinderen een even groot ge- hoorverlies oplopen door blootstelling aan lawaai op het werk van de moeder. Een schokkend gegeven. Want zelfs bij een gehoorverlies van 10 dB krijg je al de eerste problemen met het spraakverstaan. Eerst wordt het moeilijk om iemand te verstaan op feestjes of luidruchtige cafés. Bij toene mende lawaaidoofheid versta je niet meer wat er in de schouw burg of in de kerk wordt ge zegd. Dan versta je telefoonge sprekken niet meer. Vervol gens heb je zelfs moeite om in een rustige omgeving iemand te verstaan en als zelfs vrienden en familie onverstaanbaar wor den ben je heel erg lawaaidoof. Voor altijd. Nog minder weet men van de u o LU Door Jan Paalman gevolgen van 'vrije-tijdsgeluid'. Dat valt te begrijpen want het geluid van een apparaat of ma chinehal is tamelijk eenvoudig te meten. Maar hoe becijfer je nu de schadelijke effecten van geluid dat uit diverse bronnen ons van alle kanten bespringt? Daarbij komt dat niet zozeer de geluidssterkte belangrijk is dan wel de duur ervan. Een popconcert levert 100 tot 110 decibellen op en een ge middelde walkman 83. Maar omdat walkmans veel langduri ger worden gebruikt is de scha de waarschijnlijk groter. Wel nu. Hoeveel dan? Het laatste gehooronderzoek bij jonge Ne derlanders kon geen achteruit gang in gehoorscherpte meten, maar dat onderzoek stamt van 1983 Bij Noorse recruten werd tussen 1981 en 1989 een aanmerkelijke stijging van het gehoorverlies geconstateerd, net als bij hun Oostenrijkse collega's. In Zweden was daar weer niets van te bespeuren. Mevrouw Passchier-Vermeer die voor de Gezondheidsraad al het mogelijke onderzoek ver zamelde schat dat de 400.000 Nederlandse popmuzikanten op de lange duur een gehoor verlies zullen oplopen van tus sen de 5 en 10 dB. Hun luiste raars en ook discobezoekers kunnen rekenen op een verlies van 2 tot 3 dB-. De walkman zal bij één op de twintig jongeren een schade van tussen de 10 en 15 dB toebrengen en bij een procent zelfs meer dan 15 dB. Heel opmerkelijk is het volgen de. Kinderspeelgoed wordt steeds luidruchtiger. Bij piepende speelgoedbeesten werd in een onderzoek op een afstand van tien centimeter geluidsniveaus gemeten van 78 tot 108 dB. Klapperpistooltjes haalden met gemak de pijngrens van 140 dB! Vrije-tijdsgeluid, zo ver wacht men, zal in de toekomst schadelijker uit gaan pakken dan al het geluid dat de indus trie vermag te produceren. En dan hebben we het alleen nog maar over het verlies aan ge hoor en niet over de bloed druk-opjagende ergernis van de toenemende geluidsoverlast. Naar een wijnproeve rij neem je vooral een welgemoede neus mee. Je ogen en je tong laat je natuurlijk niet thuis, maar het is toch het reukor gaan dat bij zo'n gelegenheid een leidende rol speelt. Het is in heel wat gevallen heel goed mogelijk om via uitsluitend de neus een wijn te herkennen of bepaalde eigenschappen van die wijn te achterhalen. Als je dan daarna de wijn in de mond voert, dan onderga je vaak slechts een bevesti ging van wat via de neusgaten al was waargenomen. Zelf heb ik eens ooit op een pro fessionele proeverij anderhalf uur lang alleen maar aan de wijnen geroken en ze niet ge proefd. Toen ik na afloop mijn aantekeningen met die van anderen vergeleek, ble ken er verrassend veel over eenkomsten te zijn. Je komt er met zo'n solo-snuf- felarij natuurlijk niet altijd goed af. Voor e'en goed to taalbeeld van de wijn dient toch de tong te worden inge schakeld. En vanzelfsprekend je ogen voor de kleur die ook wat van de wijn kan verraden. Hoe dan ook, met alleen maar het ondervinden van de smaak, ben je als proever ver keerd bezig. Het is juist de geur, die de eerste en meestal de beste indruk van de wijn- aroma's biedt. De neus is de gids. Voor velen zal dat verrassend zijn, want de reukzin wordt in het dagelijkse leven door gaans onderschat. Vraag ie mand welk zintuig hij even tueel zou willen missen. Tien tegen een zal het antwoord 'de neus' zijn. Wijnproevers echter weten dat ruiken net zo belangrijk is als het ge bruik van de andere zintui gen. Er zijn zelfs fanaten die vlak voor ze gaan proeven altijd eerst uitvoerig hun neus snui ten. Of al niet komen opda gen als ze maar een tikje ver kouden zijn. Ik moet toege ven, dat boven de wijn een lege, gezonde neus het pret tigst werkt. En liefst zonder bijluchtjes in de buurt. De ochtend van de dag waarop de proeverij ge houden wordt, mag je daarom geen sterk ruikende afters have gebruiken. De geur kan te lang blijven hangen en dat zou het spel ingrijpend kun nen verstoren, voor jezelf zo wel als voor het gezelschap. Vooral dames moeten oppas sen met parfum en aanver wante artikelen. En het is vanzelfsprekend, dat de wijnruikende neus nooit geplaagd mag worden met ta baksrook. Wie roken wil, die doet dat maar, doch niet tij dens een proeverij. Andere voorbereidingen al vorens je over te geven aan Door Hein Sluijter een professionele proeve hebben steeds te maken ruiken. Zo is daar de snor, Ik heb zo'n ding nu eenma Telkens als ik een proever ga bezoeken, zou ik met hulp van een kammetje j lengte van de haartjes moet controleren. Af en toe doe dat ook. Ze moeten allenu boven de bovenlip blijven, J niet, dan dram ik door en knippen. Dat is heel belangrijk. Ander kunnen ze, op het momti van de slok, gaan drijven int wijn. Zelfs als het maar eve; gebeurt, is het al genoeg, zo'n druipsnor. Erger is, dat de geur van dj ene wijn in je snor kan I hangen. Ook al veeg je hen met een zakdoek schoon. W: overigens geen smakelijk zicht is voor je mede-pre*, vers. En onhygiënisch. Wat weer wel een heel hygij nische indruk maakt, maarte gelijkertijd zich openbaart ak een enigszins overdreven han deling, is wat een collega- wijnliefhebber gewend wast doen. Enkele uren voordat hi glazen wijn ter keuring onde de neus en aan de mond ging zetten, baadde hij zijn snor, Of hij dat nog doet, is mij niti bekend. Wel weet ik, dat bang was voor riekende etensresten in dat borstelig streepje tussen zijn neus lippen. En het was de schrij ver Roald Dahl, in zijn vrije tijd veelal culinair en met wijn bezig, die om die reden snot- ren haatte. Zeg mij nu niet: scheer tochil dat ding. Want mezelf toeta kelen, daar voel ik niets voor. Ik laat hem staan. Door Marijke Prins Om te beginnen een aardig 'weetje': vanille is de zaaddoos van een orchidee-achtige plant die in veel tropische landen, waaron der Haïti, halfrijp wordt geoogst en aan een fermentatieproces wordt onderworpen. De typische vanille-smaak is afkomstig van de piepkleine zaadjes. Daarom moet de vanille overlangs worden doorgesne den wil de specerij zijn onmiskenbare aroma afgeven. In de westerse keuken is vanille een onmisbaar ingrediënt in de zoete keuken. In een Frans culinair tijdschrijft vond ik evenwel een verrassend recept voor kip in een vanille-kokossaus. De kokosmelk kan kant-en-klaar bij de indische toko in een blikje worden gekocht of worden gemaakt met een half blokje kokos-extract, dat als santen bij de indische afdeling van een grote supermarkt krijgen is. Het halve blokje santen wordt dan aangelengd met 100 cc warm water. Koriander vind je als ketoembar bij de indische kruiden Voor vier personen. Voorbereidingstijd: 15 minuten. Kooktijd: 40 minuten. Kip met vanille-kokossaus 1 kip van ruim een kilo 2 eetlepels crème fraiche 100 cc kokosmelk i '/2 vanillestokje 1 theelepel gemalen koriander 1 middelgrote ui 1 limoen (groene citrusvrucht) of sap van een halve citroen 1 glas witte wijn 3 eetlepels maïsolie zout en peper naar smaak Snij de kip in vier stukken. Spoel de stukken af en dep ze goed droog met een schone theedoek. Maak een marinade van het sap van de limoen, zout en peper, de halve, doormidden gesneden vanillestok en de koriander. Bak na marineren de stukken kip een voor een goudbruin in olie. Voeg tussentijds zonodig wat olie toe. Als het vlees mooi bruin is worden eraan toegevoegd: 1 fijngesneden ui, de rest van de marinade en een glas witte wijn. Laat de kip met de deksel op de pan een half uur rustig pruttelen. Haal dan de stukken kip uit de pan en houd ze warm Laat het kookvocht op een levendig vuur tot de helft inkoken Voeg dan de crème fraiche toe en werk die met een garde door de jus. Als dat is gebeurd, wordt ook de kokosmelk in de w gegoten en met een garde door de saus heengeklutst. Proef saus of hij goed op smaak is en voeg zonodig nog wat zout e vers gemalen peper toe. Giet de saus over de schaal met de warm gehouden stukken ki? Opdienen met rijst, geroerbakte stukken courgette en eventueel een frisse komkommersalade. Iets heel anders dit jaar tie? De Nederlandse toei beperking op te leggen. Met de bus van Amsteril het Caribisch gebied. Of Franse camping van v tweehonderd gulden til Slovenië, want je bent joi Op deze en volgende pag kantie in kaart gebracht. Voor twijfelaars is de k bestemmingen, meer acc<| voorheen. Door Johan van Ginsven De zomervakantie van j biedt mensen die geor seerd op vakantie gaar klein nieuws. Een gree een grabbelton die do> Nederlandse reisbed rijker gevuld is dan ooit, Wie de jeugd heeft, hei toekomstige klanten, denk: al jaren. Deze reisondern verlaagt de leeftijd voor ha Way Junior-reizen. Die wa boeken voor jongeren tus: en 17 jaar; dat wordt voor ren tussen 12 en 17 jaar. V ge de groeiende belangsl voor echt verre bestemn onder jongeren, biedt Mj voortaan ook reizen naar meer Florida, Barbados er aan. Ook nieuw: survivals ties in Slovenië. D-Tours heeft het aantal k clubs uitgebreid, omdat di1 meen vijf jaar bestaat. I hoogseizoen zijn op acht M landse-Zeebestemmingen clubs in bedrijf. Arke kor pyama-feestjes voor kinde vinden in de Kamperen-gic Prijsvechter Kras komt in en naseizoen met charter ten naar Madrid en Praag vluchten worden verzorgc Air Holland. Dezelfde maatschappij gaat ook we! op het Griekse Samos v vertrek vanaf Schiphol en tricht. MIT-reizen biedt i staanden 'solovakanties Madeira, Malta, Cyprus, en Corfu. Zij krijgen da een tweepersoonskamer extra toeslag te hoeven b en enkele extra's. Overni in zeventiende-eeuwse j wen, beheerd door een vrc coöperatie op het rustige C eiland Chios, kan bij NBBS Gezien in diverse gidsen:1 ties die twee eilanden coi ren. Er zijn diverse opl Griekenland, maar bijvoc ook Ibiza en Formentera e ta en Sicilië. In Italië en is het ook mogelijk om v grimsroutes langs kloost kastelen te trekken (Nea: Tours). Isropa Reizen gaat probei lat ook in de zomer aan c te brengen. Het aantal cot tiereizen Israël/Jordanië toegenomen sinds die twi den de vrede getekend 1 Nieuw bij Arke: fietsen professionele begeleidiri Mallorca en een special met duikvakanties. Tuinreizengids van De Jc tra Vakanties is uitgebre Door Johan van Grinsven De trend voor de zoi kantie van 1995: lekke ren, maar af en toe oc actief zijn. En het woi jaar van de spaaracties Wie zich door tientalier zomerreisgidsen ploegt, langzaam tot het besef zomervakantie van 1995 teken staat van de 'ge-, vakantie'. Een weekje wal fietsen of duiken, gekoppj een week zalig nietsdoen! brandend strand. De b gramma's van veel Nedej reisorganisatoren spelen trend in. Niet eerder wel zo veel extra's aangebo] had de vakantieganger mogelijkheden om zijn ei kantie te componeren. Directeur F. van Steer Nederlands grootste reis satie Holland Internatio de huidige ontwikkeling men: „De Nederlandse vs ganger wil korter, vaker e deliger op vakantie. En de vakantie wil hij mob actiever zijn. Dus moet scherpgeprijsde vakanti den en daarnaast ook n| jets extra's. More for les krijgt de Nederlandse tol georganiseerd op vakant dit jaar van alles aang jeepsafari's, fiets- en tochten, duikcursusser arrangementen, helikopti ten, vlieglessen, excursl mogelijkheden tot het cl ren van bestemmingen, e

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1995 | | pagina 22