f
DE STEM
In vuur en vlam met
passiedrank Aphrodite
De man van de hotdog
Mr. Casey werd in negen jaar tijd de abosulte Hotdog King
Gratis sex
Bite
Imitatie
Hazewind
1994
*19
Inge
Iken
lakt.
rekt
I Bel
Hete sexverslaafde vrou
wen! Je krijgt ze direkt thui'
aan de lijn. 06-96.90 toDm'
REAGEER! op de leukst»
vrouwen, maak 'n snelle af.
spraak. Bel 06-9696 75cprt,
b/m
1713
716
|718
1635
1894
>00
6.92
Nieuw! Sexdoorschakelliin
Vrouwen willen direkt sfv
06-9.750 (75cpm)
Rijpe vrouwen zoekenj^
gens voor een slippertje
06-9760 (75cpm) AKTIEü!
Vraag naar haar telefoonni
thuis! Bel nu 06-97.95
(75cpm) Heerlijke vrouwen
Zin in 'n WIP? bel de gewit
lige dames direkt: 06-98.77
(75cpm)
Rijpe vrouwen willen SEX-
KONTAKT (niet commer-
cieel) 06-9890 (75cpm)
Zoek je rijpe vrouwen voor
sexkontakt? (niet-commer-
cieel). 06-350.266.59 1gpm
Waar wacht je op? Gewilli
ge meid zoekt hete SEX-
afspraak. 06-9517 75cpm
Homokontakten: Zoek je 'r
lekkere hete jongen? Gay-
dating: 06-95.18 75cpm
SM-Sexkontakten: Direkt
apart met meester of die
naar. Bel 06-95.37 75cpm
(altijd 50cpm) HOMO-
DIRECT: 06-9538, heet!
gay-sexcontact. Anoniem!
Doorschakelsex! Direkt
naar de slaapkamer van
lekkere rijpe vrouwen thuis:
06-9566 75cpm
SEX met gewillige rijpe-
vrduwen (niet commercieel)
bel ze thuis 06-9567 75cpm
Blind Date via de telefoon.
Afspraakjes met leuke mei-
den, bel: 06-95.95 75cpm
"Direkt apart met gezellige
aantrekkelijke vrouwen"
Bel: 06-9.600 (75cpm)
LIVE-sex! nymfomane
vrouwtjes direct apart! Ook
SM! geven hun adres en tel
nrs. Bel ons 06-34035080
(50cphm)
niet commerciële
sexadressen en nummers
van vrouwen.
Bel 046-752333
VRIJDAG 4 NOVEMBER 1994 DEEL E
nor Hein Sluijter
j zegt dat hij er een week niet van heeft
[innen slapen. De jonge mannelijke klant
de bar van het bruine dorpscafé wilde
tel eens uit zijn bol en een week geleden had
(tier nieuwsgierig een paar glaasjes van
iet nieuwe liefdesdrankje Aphrodite besteld
vol verwachting opgedronken.
Je houdt het niet meer, hoor. Je gaat er niet alleen
ai uit je bol maar ook vlot van uit je broek." Ik
en op dat moment net een paar minuten eerder
linnen gekomen en ben keurig met een glaasje to-
atesap onbevangen gaan zitten. Zóoóh, wat zie
daar toch op mijn tafeltje staan?
;n kartonnen vouwfolder met een kleurige ove-
•ens niet obscene, maar wel opvallende foto van
tn vrijend, nagenoeg geheel bloot paar En de
;kst: Aphrodite, passiedrank. Vermindert de
inningen. Verhoogt het genot. Koel schenken'.
)pde achterkant van het ding lezen we een eroti-
èe tekst, genomen uit de roman Fanny Hill van
ito Cleland: „Onmiddellijk daarop schoof hij de
ikens weg..." En dan nog zo wat.
lp alle tafeltjes noodt de folder tot lezen,
je wordt er zo geil van als boter," verzekert me
11 ook rauw de onbeschroomde kroegbaas met
b veelbetekenende knipoog en hij toont me la-
herig de fles met het oranjegele, vlokkerig uit-
adespul. „Het is de allernieuwste rage. Het ene
aléna het andere schaft het aan."
i ga proeven. Ik krijg een speciaal Aphrodite-
(aasje, maar het is ook geoorloofd om een long-
Linkglas toe te passen met drie klontjes ijs erin.
üer wordt er 2,75 gulden voor gerekend, maar el-
Itrs kan de prijs oplopen tot 4 gulden.
Set ruikt en smaakt naar exotisch fruit, vooral
aar passievruchten. Er zit twintig procent alco
hol in. Nou ja, dat vermindert in ieder geval de
ramingen. Hoewel na een paar glaasjes de po
stje beslist geen hoge vlucht zal nemen.
Set is wel een erg zoete belevenis. Eenmaal door
geslikt, blijft er een licht bittertje in mijn mond
hangen. Nu eventjes wachten. Iedereen kijkt naar
Ik hóór ze denken. Eventjes is nu om. Hééj,
telke fantasiën maken zich daar in mij los?
ïoe het ook zij, stormenderhand en kennelijk
itwapenend heeft Aphrodite in haar voÜe
hoonheid heel Vlaanderen veroverd in een paar
mnden tijd. Tal van cafés in Antwerpen, Gent
wijde omgeving hebben haar in huis. Wallonië
met binnenkort volgen. En nu is ze sinds kort
:ok in Nederland gesignaleerd. Nog niet in de
andstad. OostBrabantse cafés hebben de natio-
ale primeur.
Desgevraagd wil producent-uitvinder Philip Van
Den Bossche van de firma Happy Generation in
iet Belgische Herzele niet beweren dat het nu ge-
daan is met XTC in de house-disco's en dat de ge-
ichte clientele nu massaal joelend en heet Aphro-
iiiezal omarmen.
Nee, maar een warm onthaal, zo constateert hij,
heeft de drank bij de consument toch wel gekre
gen. Er is klaarblijkelijk een zwart maar mooi gat
in de seksmarkt ontdekt. Hij mikt in zijn erotische
campagne vooral op studenten, maar daarnaast
eigenlijk op iedereen die in staat is te komen tot
rode koontjes.
Van Den Bossche is op het idee van een liefdes
drank oftewel een afrodisiacum gekomen, toen hij
er in encyclopediën over las. Over kruiden en an
dere zaken die de geslachtsdrift zouden opwek
ken. Het idee is al zo oud als de mensheid zelf.
Wat er nu precies in zijn produkt is verwerkt, laat
hij natuurlijk niet los. Wel dat de basis inderdaad
bestaat uit sap van passievruchten. Hij verklapt
ook nog, dat er honing in zit. En verder nootmus
kaat en kaneel. Wat er méér gebruikt wordt, is een
geheim.
Betekent de plotselinge populariteit dat Aphrodi
te echt werkt? Een bron voor helse pret?
Van Den Bossche: „Jazeker, maar je moet wel in
de stemming zijn. Aphrodite in gezelschap van
een of meerdere personen geeft je avond dat extra
tintje dat hem geslaagd maakt. Als je er niet voor
open staat, merk je niets. Het is een ijsbreker.
Geen geneesmiddel en ook geen wondermiddel.
We maken twee versies. Een met alcohol en een
geheel zonder."
Wat Vlaamse horeca-uitbaters, met dus al enkele
maanden ervaring, ervan vinden, moge blijken uit
de volgende bloemlezing.
In Gent: „Ze zaten daar bedeesd voor het raam en
na een pint of twee durfden ze een Aphrodite te
bestellen. Enkele minuten later zaten ze aan me
kaar te frummelen dat het niet mooi meer was."
In Geraardsbergen: „Die klant dronk vijf Aphro
dites, ging dronken naar het toilet en toen hij te
rug kwam, schreeuwde hij voor gans het café: het
werkt niet, ik ben bedrogen."
In Ninove: „Er kwamen zes Hollandse vrouwen
binnen. Die zijn altijd nogal luidruchtig. Maar
toen ze de reclame van Aphrodite zagen, gingen ze
compleet uit de bol, dronken de hele voorraad op
en kwamen precies na vijf jaar vrij uit een kloos
ter."
Mijn Nederlandse kroegbaas weet er ook een:
„Gisteravond nog zat hier een ouder echtpaar.
Beiden waren al aardig op weg naar Bacchus.
Zegt zij: hee Jan, laten we naar huis gaan onder de
wol. Waarop die Jan zijn spijt betuigt: vrouw, ik
maak nu niets meer. Toen heb ik voor hem een
verlossende Aphrodite ingeschonken."
En hij laat er heel diplomatiek op volgen: „De af
loop laat zich raden."
Dan reken ik mijn tomatesap af (Aphrodite was
deze keer van het huis), terwijl de jonge mannelij
ke klant aan de bar zich verontschuldigt: „Dat
van dat weekje niet slapen, was maar een grapje,
hoor."
Maar dat hadden we allang begrepen. En nu ook
aan den lijve ondervonden.
'Tl
aphrodite: Het ruikt en smaakt naar exotisch fruit, vooral naar passievruchten. Er zit twin-
•9 procent alcohol in. Nou ja, dat vermindert in ieder geval de remmingen.
FOTO FOTOPERSBURO VAN DEN MEULENHOF
Mr. Casey (Cees) Vrisekoop: „Een klasse-dog heeft een gemakkelijke 'bite'".
Door Hans Bos
Een hotdog mag niet
'knakken'. Een zacht, ge
stoomd broodje, een
worstje zónder vel en
klaar is Kees. Pardon: mr.
Casey! Negen jaar gele
den verdiende de Haar
lemse binnenhuisarchi
tect Cees Vrisekoop met
de verkoop van 'echte'
Amerikaanse hotdogs zijn
eerste dollar. Onlangs
deed mr. Casey zijn impe
rium over aan Stege-
mann. Zijn droom? Hot
dogs verkopen aan
Amerikanen.
De drijfveer stond als een
paal boven water: er deugde
geen snars van de hotdog die
medio jaren tachtig in de la
ge landen over de toonbank
ging. Soms vond zelfs een
knakworst zijn doodsbedje
op een stijf broodje. Om te
gruwen... Moet je nagaan:
knakworst! Op een hard
broodje! Een plukje zuur
kool kan nog nét, evenals
een lepeltje mosterd, een lik
je mayonaise of een kwakje
ketchup.
Nee, na vele bezoeken aan de
Verenigde Staten wist bin
nenhuisarchitect Cees Vrise
koop (46) uit Haarlem exact
hoe een feilloos smakende
'hete hond' moest worden
opgetuigd. Een ras-hotdog is
een worstje-zonder-vel op
een zacht, gestoomd broodje.
Het velletje dient na het ko
ken en vóór het drogen van
het 'hondje' te worden ver
wijderd. Zo kan de hotdog
nooit 'knakken'.
Dit in tegenstelling tot de
bockworst. Die móet juist
knakken en kan dat ook
door het schapedarmpje om
het vlees. Een klasse-dog,
heeft een gemakkelijke 'bi-
te', is geen verrassing in de
mond en laat geen vellen na
tussen de tanden. Hap, slik,
weg, met een plezierige doch
beslist niet spectaculaire
bijsmaak.
Dat zegt Cees Vrisekoop ten
minste. En 'mr. Casey' kan
het weten. Mr. Casey is pre
sident-directeur van Hotdog
King in Haarlem. Of liever
gezegd was president-direc
teur, want Vrisekoop heeft
de zaak verkocht aan Stege-
mann Fijne Vleeswaren BV
in Deventer, onderdeel van
het Amerikaanse mammoet
concern Sara Lee. Vrisekoop
is de enige topmanager in
ons land die visitekaartjes
uitdeelt met daarop de ver
melding 'ex-president'.
Vrisekoops handel en wan
del als entrepreneur is het
het verhaal van vallen en op
staan.
Gelukkig heeft de laatste ac
tiviteit uiteindelijk gezege
vierd, zodat de Hotdog King
innmiddels Efteling, RAI,
Jaarbeurs, Beekse Bergen,
Schiphol, Autotron, Madu-
rodam en Centerparcs tot
zijn rijk kan rekenen. Bij de
grootschalige verkoop is
Hotdog King marktleider.
Gemiddeld 15 procent van
de bezoekers van grote e.ve-
nementen koopt een hotdog.
Dat loopt aardig op: geza
menlijk gaat het jaarlijks om
een dikke 25 miljoen bezoe
kers.
Vrisekoop's volgende ge
slaagde stap was de verkoop
van hotdogs via 110 van de
153 ervoor in aanmerking
komende benzinestations.
Daar staan nu speciale
warmhoudkastjes, in de
branche beter bekend onder
de veelzeggende naam, de
'stille verkoper'. Bij pomp-
shops geldt (ook) voor hot
dogs de oerkreet: 'hit and
'Groei' is altijd een sleutel
woord geweest in de vocabu
laire van Vrisekoop. Uiter
aard om de hotdog-shop na
verloop van tijd zo goed mo
gelijk te kunnen verkopen.
„Ik wilde nu eens géén
'Kees-bedrijf'. Al mijn ande
re ondernemingen, onder
meer een spuiterij en een
handelsonderneming, zijn
'Kees-bedrijven'. Alle werk
nemers vertrouwen op Kees
en die wordt er dan ook al
tijd bij geroepen als zich een
probleem aandient. Daar
had ik bij die hotdogs geen
zin in," zegt Vrisekoop. Hij
houdt kantoor op de smaak
vol ingerichte zolderetage
van een oud-doktershuis in
Haarlem. De hand van de
meester is overal in het pand
te herkennen.
Het buitenland lonkte, maar
de wettelijke regels zorgen
in vele landen voor bijna on
neembare drempels. Neder
landse worst voldoet in de
Bondsrepubliek niet aan de
eisen die een oude worstwet
stelt, terwijl de verkoopkar
retjes voorzien moeten zijn
van handenwaspunten. In
België is het een probleem
dat de wederverkopers de
helft van de verkoop zwart
willen regelen, terwijl in Ita
lië de geringe betalingsmo-
raal het grote struikelblok
vormt. En zo is er overal
wat.
Het grootste probleem voor
een succesvolle starter, zeker
als hij zich in de detailhan
del wil begeven, is echter het
imitatierisico. De 'uitvinder'
moet na de introduktle van
zijn produkt vechten om de
'shelf space': de ruimte op
het schap. En dat kost geld,
véél geld. Vrisekoop toont de
folder van een concurreren
de Brabantse bakker die
Robbv's Hotdog op de markt
brengt. Inderdaad, een dui
delijk geval van 'me too'.
Een hotdog is ook een ty
pisch magnetron-prödukt,
uitstekend geschikt voor de
snelle thuishap. Maar ja, een
goed produkt ligt niet direct
in alle winkels. Om zich te
verzekeren van permanent
beschikbaar deskundig ad
vies verkocht Vrisekoop een
klein deel van zijn aandelen
aan zakenvriendjes, in de
overtuiging dat ze daar na
een jaar of tien flink op zou
den verdienen.
De hotdog bleek een haze
wind. De verkopen verliepen
zó voorspoedig dat Hotdog
King een echt bedrijf dreig
de te worden. Inmiddels was
ook de cheeseburger aan het
assortiment toegevoegd, ter
wijl hard wordt gewerkt aan
American Pancakes en piz-
zapunten.
„Het uitdenken van nieuwe
produkten en het succesvol
introduceren doe ik graag.
Het ontwerpen van zo'n ver
koopkarretje met bijbeho
rende huisstijl? Geen pro
bleem. Maar het ontwikke
len van een managements
tructuur met vakspecialisa
ties? Ik kan er niet tegen.
Daar kan ik onvoldoende
voor delegeren."
„Ik ben dit bedrijf begonnen
met een flinke dosis enthou
siasme. Gelukkig heb ik
geen weet gehad van de vele
valkuilen. Een zich snel ont
wikkelend bedrijf kost op
het cruciale moment vele
miljoenen. Dan moet je alles
wat je in jaren hebt ver
diend, op het spel zetten in
de wetenschap dat na één
jaar van de honderd geïntro
duceerde produkten er nog
geen tien over zijn."
De belangstelling van de
FOTO UNITED PHOTO DE BOER
concurrentie was overweldi
gend. De detailhandel lonk
te. In service en kwaliteit
was Vrisekoop niet te klop
pen, maar als het op de por
temonnee aankwam moest
hij de grote broeders vóór la
ten gaan. Stegemann ging
met de eer (én de zaak) strij
ken. Tot 1 juli van het vol
gend jaar blijft mr. Casey
verbonden aan Hotdog King,
daarna beperkt hij zich tot
raadgevingen.
Cees Vrisekoop: „Ik wil niet
voor een baas werken, wél
voor een klant. Mijn filosofie
luidt dat grote concerns
doorgaans geen echte 'on
dernemers' in huis hebben.
Creativiteit, lef en zelfstan
dig denken zijn in strijd met
het wezen van een groot be
drijf. Toch ligt de basis van
elke onderneming bij de 'en
trepreneur'."
„Ik ga nu in de VS op zoek
naar nieuwe produkten voor
Hotdog King. Stegemann
biedt via het moederbedrijf
Sara Lee immers snelle
groeimogelijkheden. We
hebben eindelijk voldoende
financiële armslag om bui
tenlandse markten te betre
den. Let op: we gaan dade
lijk als een raket."
„Over zes weken is onze hot
dog te koop op het Rode
Plein. Vervolgens zijn België,
Spanje, Tsjechië en Polen
aan de beurt. Mijn ambitie is
het veroveren van de Ameri
kaanse markt. Het is een
kick om de Amerikanen met
hun eigen produkt te kunnen
verwennen."
„Rentenieren van de op
brengst? Ben je gek. Vakan
tie is alleen leuk bij de gratie
van werk. Elke dag kaviaar
komt je de neus uit. Als je
geen zakelijke contacten
meer hebt, kun je niets an
ders dan leuteren over je
vrouw, de katten en de tuin.
Schei uitzeg..."
v?
V