Sch
Audi
beter
Consument verwacht meer betrokkenheid van de apotheker
Alle dagen feest
500 milji
Hamburger en diepvries-pizza verdringen traditioneel voedsel
EET wijzer
Niet in een klei-oven
de stem
Opvolger van
Aanpassingei
Renault Espa
de stem
SURPLUS
Chanel sluit slopende Parijse modeweek af
onder de kurk
Misverstanden
yan onze verslaggever
Breda - Op 22 en 23
wordt in Antwerpen
vende editie van de
van het Belgisch speci
gehouden. Liefhebbei
nen hier twee dage
kennis maken met de
van vele bekende en
bekende Belgische b^
ten en -merken.
Door Rinze Brandsma
Scheveningen - De bo
was versleten. De p.
roestig kreng. Het
fraai gerenoveerd,
een van de weinige gel
iets vast van de intern
le grandeur van me.
badplaats, die Scheve'
ooit had. Na een korte!
in de jaren '70 en '80 i
weer achteruitgang. Sc
ingen leek 'een dood]
weg'.
Dat sombere beeld sch
Haagse wethouder P.NoC
De aanpak voor een
Scheveningen had in 19|
moeten zijn. Dat lukte
kant. Sinds jaar en dag 1
aantal bezoekers hangeij
gen miljoen per jaar.
Maar nu is de laatste fas|
herontwikkeling van
plaats, die twintig jaarl
begon, eindelijk dan tol
gaan. In een periode van 1
investeren private onde^
en gemeente voor 500J
in Scheveningen Bad.
reeks grote nieuwe en vel
de publiekstrekkers moei
Scheveningen' de vier sa
rond weer gaan swingen.
De wethouder legde onl;
'eerste' tegels voor de he
ting van de boulevaj
'Haags balkon aan zee'.
krans van gebouwen
Kurhaus en boulevard
Scheveningen weer de 'p;
de Nederlandse kust' wol
het allang niet meer was.
Badhuis
Het verhaal van de bd
begint in 1818,toen Jacoi
in de duinen een bad'
optrekken. Hij speelde irj
nieuwe rage: in grote
badkuipen onderdompe
zeewater, omdat dat zo 1
zou zijn. De zilte baden I
de gegoede klassen zo std
dat er na tien jaar eei^
stedelijk badhuis kwam.
Dat 'Grand Hotel des
Door Rien van der Stee.
Audi heeft deze weel]
nchen de opvolger
model 80 voorgesteld
zoals de nieuwe aul
volgt een model op
in totaal 4.5 miljoer
plaren geproduceerd
De A4 onderscheidt
zijn voorganger door
rusting die standaard
teerd wordt. Er komer
voeringen met voorwie
ving en vier met het
quattrosysteem. S
krijgt de A4 abs op de
een airbag voor de be
centrale vergrendeling,
nische wegrijblokkerii
dieven en o.a. een ve
stuurkolom.
Uiterlijk blijft het oi
baar een Audi. Niet gi
zijn voorganger, wel w,
ker. De motorkap looj
naar beneden door, de
pen zijn smaller en de
de is totaal anders do
achterlichtblokken niet
mineus uitvallen. Audi
Renault heeft intussen
auto's van het type Es
produceerd. In 1984 w
in twee fabrieken per
gemaakt, tegenwoordig
De Renault Espace is j
een begrip geweest, et
naam zelfs voor de ruin
Met de concurrentie v
PSA op de hielen en de
de ruimtewagens van 1
is de prijs van de Esj
gezakt. En het is verba:
te stellen, dat Renaull
besloten heeft de best
zitplaats van de auto
gen.
De beenruimte voor d
feur was altijd een zw
van de Espace. Nu de
Den Haag (anp) - Consumenten
hebben veel waardering voor de
kwaliteit en deskundigheid van de
apotheker, maar vinden wel dat in
de apotheek te weinig betrokken
heid wordt getoond voor het welzijn
van gebruikers van geneesmiddelen.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de
apothekersorganisatie KNMP heeft la
ten uitvoeren onder duizend consumen
ten en 200 huisartsen.
Ruim 70 procent van de klanten gaat
langer dan vijf jaar naar dezelfde apo
theek. Van hen kent ongeveer de helft
de apotheker zelf. De KNMP conclu
deert daaruit dat de apotheker zicht
baarder aanwezig moet zijn en dat
duidelijker moet worden wat het werk
van apothekers en hun assistenten in
houdt. Een eerste aanzet tot verbetering
is een landelijke campagne over het
beroep en het werk, die volgende week
van start gaat.
Negen van de tien consumenten vinden
de rol die de apotheker in'de gezond
heidszorg speelt 'tamelijk' tot 'zeer' be
langrijk. De klanten prijzen de klant
vriendelijkheid en betrouwbaarheid.
De 200 ondervraagde huisartsen vinden
de apotheker bijna net zo veilig, be
trouwbaar en deskundig als de consu
menten hem beoordelen. Belangrijkste
taken van de apotheker zijn volgens de
huisartsen: advisering en voorlichting
aan patiënten, levering van geneesmid
delen en medicatiebegeleiding. Ruim 70
procent van de huisartsen wordt regel
matig door apothekers geadviseerd. Dat
gebeurt zowel individueel als tijdens
het gestructureerde overleg tussen apo
thekers en huisartsen.
De ongezonde hap rukt op
Stamppot, rauwe andij-
vie met knapperig uitge
bakken spekjes en een
smakelijke verse worst;
in de schil gekookte
aardappelen, ruim gegar
neerd met plakjes frikan-
deau en beetgare sperzie
bonen. Vergeet het maar,
moeder-de-vrouw hangt
haar schort in de kast.
■De 'traditionele' hap
ruimt het veld, ten gun
ste van hamburger en
idiepvries-pizza, zo blijkt
uit recent onderzoek.
Help!, Nederland ameri-
kaniseert.
Door Hans Bos
De '.zorgeloze' eter rukt op.
Gezond eten? Speelt geen
rol. Trek? Even een ham
burgertje met bijgevoegde
frieten. Cholesterol? Nooit
van gehoord. Suiker, zout?
Ach, vandaag maar even
niet op letten.
Tn vijfjaar is de aanhang van de
'zorgeloze' eter bijna verdubbeld
tot twintig procent van de Ne
derlandse bevolking. De meer
fraditioneel ingestelde tafelaar
moet steeds meer terrein prijsge
ven, zo blijkt uit de jongste Ne
derlandse Food Drink Monitor
van NSS/Marktonderzoek in
Den Haag, dat elke twee jaar
onze eet- en drinkgewoontes uit
gebreid tegen het licht houdt.
Aan de hand van zogeheten
'food indicatoren' concludeert
het onderzoek dat we ons steeds
minder zorgen maken over de
gezondheidsaspecten van wat we
naar binnen werken. We eten
steeds vaker buiten de deur en
schuwen daarbij de buitenlandse
keuken niet.
Ook slaan we vaker een maaltijd
over, eten we eenvoudiger, pak
ken sneller een blikje uit de kast
of werken een gemakkelijke
diepvrieshap naar binnen. En
dat bij voorkeur op wisselende
tijden. Hierbij gaat het niet om
toevalligheden. Vergelijking met
■eerder onderzoek leert NSS dat
hier sprake is van stabiel
groeiende trends. Het qua eetge
woontes min of meer traditionele
De 'traditionele' hap ruimt het veld, ten gunste van hamburger.
deel van de bevolking (circa 64
procent) loopt terug ten faveure
van het meer progressievere
volksdeel. Nederland amerikani-
seert op eetgebied in sneltrein
vaart.
Als we naar het eten buiten de
deur kijken, lijkt de Nederlandse
consument echter nog steeds vrij
traditioneel ingesteld. Bijna
tachtig procent van de onder
vraagden bezoekt geregeld de
'chinees'. Bijna zestig procent
wendt zich regelmatig tot de
Italiaanse keuken, terwijl een
kwart van de bevolking, (de 'zor
geloze' happers) zich heeft be
keerd tot Amerika, zeg maar: de
hamburger.
Multinationals
Het opmerkelijke aan het groot
schalige NSS-onderzoek is dat
het een doorsnede geeft van de
gehele Nederlandse bevolking,
en niet alleen van de groep 'ko
pende huisvrouwen'. NSS richt
zich, waar het om onze eetge
woontes gaat, op houding en
gedrag. Het belicht het eten als
cultuurverschijnsel. Het onder
zoek wordt vrijwel tegelijkertijd
in twaalf Europese landen ge
houden en biedt multinationals
een uitgelezen blik in onze her
senpan. Zij laten niet voor niets
een aantal produktvragen mee
lopen, maar willen uit concur-
rentie-overwegingen niet met
name worden genoemd.
„Dan weet de fabrikant wat de
consument wil, en kan hij daar
op inspelen. Vroeger werd een
produkt vaak ontwikkeld zonder
naar de markt te kijken. De
consument wil niets meer onge
vraagd door de strot geduwd
krijgen. Bovendien wordt hij 'in
novatiemoe', overstelpt met
nieuwe produkten. Bedrijven
moeten dus steeds voorzichtiger
introduceren. Eerst nadenken en
onderzoeken, is nu het devies,"
zegt NSS-onderzoeksleider ir.
Miguel Esmeijer.
De consument mag dan steeds
ongezonder eten, aan de andere
kant is hij/zij behoorlijk kritisch
als het gaat om wat er in zijn
eten zit. Genetisch gemanipu
leerd eten moet-ie niet, evenals
kunstmatige toevoegingen,
kleurstoffen en conserverings
middelen. Dat zijn gegevens
waar fabrikanten van levens
middelen rekening mee houden,
willen ze hun marktaandeel niet
verspelen.
Traditioneel
Om internationale vergelijking
mogelijk te maken, zijn eters
onderverdeeld in zes categoriën.
De 'hearty traditionals' vormen
met 28 procent de meest conser
vatieve groep. Voor hen is eten
een centraal en vast punt in het
leven. Aan vrouwen kennen zij
primair een verzorgende taak
toe. Deze groep slonk sterk,
maar lijkt zich nu te stabiliseren.
De 'moderate eaters' zijn even-
foto marc bolsius
eens traditioneel, maar hechten
sterk aan vitaminen en minera
len. Deze groep (13 procent van
de bevolking) let op zout, alco
hol of cholesterol. Hun aantal is
de laatste jaren stabiel.
Grillig
De 'convivial gourmet' (23 pro
cent) hecht ook aan vaste eetge
woonten. Eten speelt een belang
rijke rol in het leven van de
'familie-lekkerbek' omdat dit
een 'bindmiddel' is voor het leg
gen en onderhouden van contac
ten binnen en buiten de familie.
Deze groep slinkt.
De 'careless eater' is het 'mo
derne' type bij uitstek. Zorgeloos
waar het eten en drinken betreft,
maakt hij/zij zich niet druk over
de gezondheidsaspecten van het
eten. De bereiding van de hap is
de zorgeloze eter worst, hij is
meer geïnteresseerd in de prijs.
,Deze categorie groeit sterk. J
De 'eclectic eater' vormt slechts
acht procent van de populatie.
Eten is voor hem een van de
genoegens van het leven, maar
alleen als het hem schikt. Zijn
grillig eetpatroon vraagt aan de
ene kant hoge kwaliteit, maar
anderzijds ook junk food. Hij is
niet geïnteresseerd in wat hij eet
en wat er in zit. De 'eclectic
eater' wordt gerekend tot de mo
derne types, het best te vergelij
ken met een 'yup'. Ze nemen
licht in aantal toe.
De 'hedonist innovator'(eveneens
acht procent) is de ware 'foodie',
met grote belangstelling voor al
les wat met eten en drinken
heeft te maken. Gezondheid,
kwaliteit en natuurlijke voe
dingsstoffen staan hoog in het
vaandel. De hedonist is een zeer
modern type, maar de leden van
deze zieltogende groep lijken de
laatste twee jaren aan 'eetmoe-
heid' te lijden.
Het onderzoek leert dat manner
doorgaans traditioneler zijn in
gesteld dan vrouwen. Zij letten
meer op de gezondheidsaspecten
van het eten dan mannen. Op
merkelijk is dat jongeren én
ouderen relatief laag scoren als
het om gezond eten gaat. Naar
mate de sociale klasse toeneemt,
groeit tevens de vooruitstrevend
heid op eetgebied.
NSS/Marktonderzoek heeft en
passant de belangstelling gepeild
voor gewijzigde openstelling van
levensmiddelenwinkels. 27 pro
cent van de ondervraagden is
sterk geïnteresseerd in winkelen
na zes uur, terwijl 17 procent
grote belangstelling heeft voor
het kopen van levensmiddelen
op zondag. Met name de 36 pro
cent 'moderne' eters blijken van
deze mogelijkheden gebruik te
willen maken.
De groei van het leger 'magne
tronkokers' houdt voorlopig nog
even aan, als we de NSS-cijfers
mogen geloven. Het microgolf
apparaat is nu te vinden in 39
procent van de ondervraagde
huishoudens, tegenover zestien
procent vier jaar geleden. De
groei zit met name in de zogehe
ten combi-magnetron. Wellicht
is de frituurpan daar het slacht
offer van. Beschikte de helft van
de consumenten in 1989 over een
frituurpan en in 1991 zelfs 63
procent, het afgelopen jaar heeft
zes procent van de ondervraag
den de vetpot ingeleverd. Waar
zijn in hemelsnaam al die tien
duizenden frituurpannen geble
ven?
Door Jetty Ferwerda
Parijs - Karl Lagerfeld is
alweer bezig met de volgen
de collectie. Terwijl hij zwe
tend en champagne drin
kend de felicitaties voor zijn
Chanelshow in ontvangst
neemt, zitten .zijn gedachten
bij winter '95.
„Het is voorbij, morgen zet ik
de eerste ideeën voor het na
jaar weer op papier." En of het
dan ook allemaal zo sexy, vro
lijk en flirtend zal zijn, is af
wachten. „Er is al genoeg na
righeid in de wereld, de boel
moet een beetje opgevrolijkt
worden", verdedigt de ontwer
per zijn zomercollectie. „Vrou
wen hebben zin in luchtige,
simpele kleren waar ze zich
aantrekkelijk in voelen. Gla
mourous."
Alle dagen feest, lijkt het mot
to van Chanel. Dat zal wel
lukken met de vijftien centime
ter hoge stilettohakken, de
fladderende minirokjes met
split voor en de superstrakke,
te korte jasjes. Of in de stretch-,
jurkjes van netstof met daaron
der een string-tanga. Of in de
superkleine bikini's van glit-
terstof. Of in, etc... Lagerfelds
verjongingskuur lijkt niet te
stoppen. Toch brengt hij ook
de Chanel-klassiekers als wijde
matrozenbroeken met zwart T-
shirt en parels, de mantelpak
jes en slankgesneden jasjes op
het plankier. Een opluchting
voor zijn al wat bejaarde clien
tèle.
Klapstuk
De Chanelshow was het klap
stuk van een slopende Parijse
modeweek, waarin meer dan
tachtig ontwerpers hun collec
ties voor voorjaar '95 presen
teerden. Een slopende week
ook voor de oude rotten in het
vak als Verushka en Appolonia
van Ravestijn, topmodellen uit
de jaren zeventig die hun
stramme benen weer eens op de
catwalk mochten strekken.
Een spannende periode ook
voor het Nederlandse model
Rosemarijn Wetzel (19), die
voor het eerst mee liep bij
Chloé, Lagerfeld en Chanel.
Zes weken geleden werd ze tot
model gebombardeerd en nu
noemt Lagerfeld haar al de
'Europese Cindy Cr-awford'.
„Het is allemaal heel onwezen
lijk," zegt ze tijdens de make-
upsessie voor de Chanelshow.
„Ineens werk je samen met
mensen die je alleen van de
bladen kent." Haar nuchtere
instelling vormt een contrast
met de hectische sfeer. Ze komt
.om te werken en niet om met
haar hoofd in de wolken te
lopen.
Inspiratie
Vrouwen die ervoor gaén,
Vrouwen met 'kloten'. Dat zijn
de huidige muzes van de mode
ontwerpers. Persoonlijkheden
die zich niets gelegen laten
liggen. En dat dus in hun kle
ding uiten. Vrouwen die willen
onthullen in plaats van verhul
len, die niet bang zijn op te
vallen met kleur, glitter en gla
mour. Vrouwen die zich willen
uitleven na een periode van
recessie, eco-terreur en sober
heid. Ladies die de glitzy disco
verkiezen boven de koele tech-
nohouse. Kortom: vrouwen die
zich in stijl willen kleden. En
niet alleen op een feestje, maar
ook achter het winkelwagentje.
De ontwerpers kunnen wat stijl
betreft kiezen uit een rijke in
spiratiebron. De afgelopen
eeuw biedt talloze manieren
om vrouwen mooier en stijlvol
ler te maken. Jean Paul Gaul-
tier zette ze in zijn show nog
even op een rijtje, van ruisende
onderrokken tot corsetten en
futuristische micro-rokjes.
De trends in het kort. De stijl is
vrouwelijk in de ruimste zin
van het woord. Naast gestruc
tureerd (op het lijf gemaakt), is
de kleding ook zwierig. Bor
sten, taille, heupen, en benen
worden geaccentueerd. De jurk
speelt een hoofdrol, van baby-
doll-achtig tot lang en hoogge
sloten. Rokken zijn nauw met
hoge split of fladderen op
heuphoogte. Nieuwe roklengte
is tot de knie of net eroverheen.
De schoudervulling is terug in
de slankgesneden, getailleerde
jasjes. Inspiratiebronnen zijn
de jaren vijftig en lingerie.
Broeken zijn strak of wijd in
soepelvallende stof. Materia
len: luchtige mousseline, stret-
chstof, lakleer, glanzend satijn,
lurex, paillettenstof, katoen,
linnen en cool wool. Kleuren:
veel wit, pastels, een enkele
natureltint, neonkleuren, fel
rood, groen, paars, roze en geel
naast klassiekers als zwart en
marineblauw. De make-up is
navenant: felrode lippen, glit
teroogschaduw en -nagellak,
eyeliner en opgestoken haar of
krullen.
Het wordt echt feest.
Topmodel Naomi Campbell
in een creatie van Lagerfeld
voor Chanel. foto epa
Ze lijden een taai le
ven die vele, maar
helaas wijd verbrei
de misverstanden over wijn.
Zo zijn er nog steeds mensen
die in de veronderstelling ver
keren, dat je na het openen
van een fles aan de onderkant
van de kurk moet ruiken. Ik
heb genoeg obers gezien in
niet de minste restaurants die
dit ritueel weliswaar te goeder
trouw maar nutteloos opvoer
den. Niet doen, hoor.
Het heeft geen „enkele zin.
Het besnuffelen van de kurk
levert alleen informatie op
over de kurk. Wat er ook
voor een luchtje aan de kurk
zit, het zegt niets over de
kwaliteit van de wijn. Een
bedenkelijk ruikende kurk
kan best een perfecte wijn
hebben bedekt. Je reukor
gaan tegen de kurk houden is
net zo onvruchtbaar als rui
ken aan het etiket.
Wel geeft bij rode wijnen de
verkleuring op de getrokken
kurk soms een aanwijzing
over de leeftijd van de wijn.
Hoe donkerder de kleur, des
te ouder zal de wijn vermoe
delijk zijn.
Nog zo'n achterhaald ver
schijnsel is 'flesseziekte'.
Wijn, vooral rode, zou na ver
voer minstens een week en in
vele gevallen zelfs maanden
thuis moeten uitrusten en be
komen van de reis omdat hij
anders minder lekker zou zijn.
Ik moet dan altijd denken aan
de Tilburgse wijnimporteur
Ronald Sanders.
Hij vond het maar raar dat
wijnen na transport werden
benaderd als pas geboren ba
by's. Alweer enkele jaren ge
leden organiseerde hij een
vergelijkende proeverij van
wijnen uit diverse gebieden
en van uiteenlopende jaartal
len. Hij stopte wijnen zes we
ken in de vriezer, gaf ze zes
weken centrale verwarming
en één partij legde hij zes
weken los en dus voortdurend
rollend in de kofferbak van
zijn dagelijks gebruikte auto.
Erger kon niet.
Een panel van doorgewinter
de wijnschrijvers, culinaire
journalisten en restaurateurs
moest ruikend en proevend
raden welke wijnen de voor
geschreven rust hadden gehad
en welke door de mangel wa
ren gegaan. Juist, niemand
proefde het verschil.
Wellicht dat het onderscheid
Door Hein Sluijter
vroeger, enkele tientallen ja
ren geleden of zo, wel was aan
te tonen. Wijnen van nu wor
den bereid met sterk verbe
terde, doorgaans zeer geavan
ceerde technieken en kunnen
kennelijk heel wat hebben
Wat nu allemaal niet wil zefr
gen, dat je gerust een potje
■volleybal kunt gaan spelen
met een fles Chateauneuf-du-
Pape.
Wie het uitgevonden heeft,
weet ik niet maar de mening
dat je voor witte wijn een
kleiner glas nodig hebt dan
voor rode, heerst alom. On
zin. Witte wijn vraagt, net
zoals rode, om gewone goede
wijnglazen en die behoren
beide even groot te zijn. Mo
gelijk dat een fabrikant ooit
op het idee is gekomen wam
het resultaat is natuurlijk dat
je meer glazen kunt verkopen.
Een andere goede reden kan
ik niet bedenken.
Je zou nog kunnen opperen,
dat het met de temperatuur
van de wijn heeft .te maken,
Witte wijn moet koel worden
geschonken. Als je nu minder
wijn in een kleiner glas hebt
zitten, zou de wijn, die in dat
glas immers meteen begint
met warmer worden, koel blij
ven tot hij geheel genuttigd is.
Minder wijn heb je tenslotte
eerder op dan meer. Maar ik
houd mijn grote twijfels.
Evenals bij het rechtop bewa
ren van glazen trouwens. In
menig wijnboek wordt be
weerd dat dit de beste metho
de is omdat wanneer ze omge
keerd worden weggezet, er
muffe kastluchtjes in de kelk
kunnen sluipen. O, ja? Thuis
bewaren wijzelf de glazen op
zijn kop. Staan ze steviger en
een raar luchtje heb ik nooit
in een van onze lege glazen
geroken.
Bij ons is die kast schoon.
■H
Door Marijke Prins
Het gaat hier om een klassiek Indiaas gerecht dat - wil je het
authentiek doen - in een klei-oven moet worden gebakken.
Omdat we daar niet over beschikken, behelpen we ons met een
grill of een gewone oven. Dat geeft niet, want dit sappige
kipgerecht wordt ook in een gewone oven erg lekker (je kunt het
trouwens ook met kabeljauwfilet maken).
Enkele uren voordat we met de bereiding van de maaltijd
beginnen, maken we een garam massala, een mengsel van
geroosterde en fijngestampte kruiden. Je kunt de garam massala
gemakkelijk bereiden als je over een vijzel beschikt.
Is dat niet het geval, dan moet je een kant-en-klaar mengsel
kopen in de winkel - natuurlijk veel minder geurig - of anders
doe je de geroosterde kruiden in een stevige (stoffen) zak en
stamp je ze fijn met een (bak)-steen. De massala kan in een goed
afgesloten pot enige tijd worden bewaard. Je zult wat overhou
den, want het is niet mogelijk om de hoeveelheid van slechts één
maaltijd te maken. Het is een hele waslijst ingrediënten, maar
koop ze gewoon, want ze komen steeds weer van pas (ik kom
erop terug).
Voor drie personen
Voor de garam massala:
de zaden van acht cardamom-zaaddozen,
een kaneelstok van 4 centimeter lang (gebroken),
1 theelepel zwarte-peperkorrels,
5 kruidnagelen,
1 laurierblad (gebroken),
1 theelepel komijnzaadjes,
2 theelepels korianderzaadjes.
Voor de marinade:
1 kleine ui (geraspt),
1 vingerlengte verse gember (geraspt),
1 teen knoflook (uit de knijper),
V4 groene verse peper (van zaden ontdaan en fijngesne
den),
1 eetlepel citroensap,
1 flinke kop yoghurt (200 cc),
2 eetlepels peterselie of koriander (fijngesneden),
Vï theelepel zout,
2 theelepels gemalen paparikapoeder.
Voor de saus:
150 cc yoghurt,
1 theelepel honing,
enkele druppels citroensap,
2 eetlepels fijngesneden verse mint (of 1 theelepel
gedroogde)
verder:
500 gram kipfilet,
3 tomaten,
1 komkommer,
kant-en-klare mangochutney,
3 kopjes rijst.
Maak eerst de garam massala: doe de specerijen in een koekepan
met dikke bodem, zet het vuur laag en roer totdat de zaden
beginnen te springen en er een walm van de pan komt. Zet dan
het vuur uit, roer nog even floor en stamp het afgekoelde
mengsel fijn. Maak dan de marinade klaar: meng alle voor de
marinade genoemde (schoongemaakte) kruiden - als je hebt in
een keukenmachine - en voeg daaraan 2 theelepels garam
massala toe.
Snij de kip in dobbelstenen en roer die door de marinade. Laat
het vlees tenminste 2 uur marineren en steek het dan aan
satéstokjes (vier per stokje). Bestrijk het vlees met wat marina--
de. Stoom of kook de rijst, maak een salade van grof gesneden
tomaten en komkommer (besprenkeld met citroensap) en zet de
grill aan.
Grill het vlees (in een platte schaal) in 15 minuten gaar totdat
het goudbruin is (of leg het in het midden van een zeer hete oven
(20 minuten). Maak voor iedereen een bord klaar met rijst, vlees
(met yoghurtsaus), wat chutney en salade. Het is een frisse en
licht verteerbare maaltijd.
VRIJDAG 21 OKTOBER 1994