Streepjescode lijkt achterhaald Speelgoedgigant in Breda De opvolge Femina: v< 'van wieg EET WIJZER Nieuwe techniek scant volgeladen supermarktwagentje in een seconde Kunstzinnig koken (3) DE STEM CONSUMENT DE STEM Toys 'R US wil naar marktaandeel van 25 procent Dorp DE BUITENDIJK DONDERDAG 29 SEPTEMBER 1994 D2 Door Henny Zetteler Ooit hoopt directeur And} Rihs van de Zwitserse fabrieï van gehoorapparaten Phonal in Stafa bij Ziirich dat zijr mensen een toestel zuller maken waarmee een slecht horende op rumoerige recep ties beter hoort dan de bezit ter van goede oren. Die dag lijkt nog ver, maar d« fabriek introduceert deze maanc in Nederland wel een 'hoorcom De j Cas Spijkers, Robert Kranenborg, John Sister mans, Joop Braakhekke, John Fagel. Dat zijn zo'n beetje de namen. Ze re geren culinair Nederland al van voor dat Lubbers zijn eerste kabinet in el kaar timmerde. Maar zo als Lubbers uiteindelijk het veld heeft geruimd voor Kok, zal ook aan de hegemonie van deze he ren een keer een eind komen. Welke Kok gaat Cas Spijkers opvolgen? Michel van der Kroft is een serieuze kandidaat. Door Nico Koolsbergen Hij is nog maar 25. Brutale kop zelfverzekerd, sous-chef in Le Garage in Amsterdam. Inder daad, het restaurant van Joop Braakhekke. Michel van dei Kroft weet wat hij wil: koken een eigen restaurant runnen. „Ik heb grote ambities," zegt hij on gevraagd. Zulke typen zijn er wel .meer. Maar Michel van der Kroft gaat ze ook realiseren. Hij straalt het uit. De eerste stappen naar het grote succes zijn al gezet. Hij mag jong zijn, zijn ervaring overtreft-die van veel van zijn oudere collega's. Van der Kroft staat al vijf jaar full time in de keuken. Heeft jaren zelfstandig gekookt in Zwitserland; de pol lepel gezwaaid in het Ballymore House in Ierland, de thuisbasis van Myrtle Allen, en het mekka van de culi's. Nooit van Myrtle Allen gehoord? Foei! Zij is voor zitster van de meest prestigieuze koks-organisatie van Europa, Eurotocques. Het Ierse uitstapje duurde slechts drie weken, maar Miche van der Kroft deed er voor jaren ideeën op. De reis was een ca deau van Baileys Young Chef of the Year Competition, een nieu we wedstrijd voor veelbelovende jonge Nederlandse koks, die dus door Van der Kroft werd gewon nen. Opgepast, Cas, Robert, Joop, John en John: The Young Ones komen er aan. Op 10 oktober is de 'Dag van de Smaak'. Befaamde koks gaan die dag kookles geven op een basis school. Ook Michel van der Kroft. Hij is opgegroeid in Door Janny Kok Rotterdam - De 47e consu mentenbeurs Femina, die van morgen tot en met 9 oktober in Ahoy' Rotterdam wordt gehouden, belooft consumen teninformatie te geven 'van de wieg tot het graf. Daarin blijken de ruim driehon derd standhouders - al dan niet niet commerciële bijbedoelin gen - behoorlijk ver te willen gaan. Beursbezoekers kunnen worden geïnformeerd over de verzorging van baby's, esthe tische en reconstructieve plasti sche chirurgie, het vinden van een partner en daarn'a trouwen en het onvermijdelijke levens einde. Beursorganisator John van Stra ten hoopt dit jaar zeker 200.000 bezoekers naar de Femina te trekken. Zij moeten onder meer worden geboeid door de gebrui kelijke beursonderdelen: de pre sentatie van nieuwe huishoude lijke artikelen, moderne woonstijlen, modenieuws, eten en drinken, beeld en geluid, hob by en doe-het-zelf. Trouwen Dat er in onze samenleving weer meer wordt getrouwd moet blij ken uit een opvallend groot aan tal sthnds waar aanstaande bruidsparen inspiratie voor de grote dag kunnen opdoen. Vol gens de beursorganisator is een even opmerkelijke ontwikkeling dat er dit jaar veel presentaties komen, die vooruit lopen op de Van onze verslaggeefster Breda - Eindeloze rijen met duizenden beren, puzzels, vi deospelletjes, Barbiepoppen, lego, knuffelbeesten, boeken en alles wat een kind tussen nul en zestien jaar maar kan wensen. Zo zien de speel goedwarenhuizen van 'Toys 'R US' eruit. De ontelbare schappen met do zen, opgetast tot aan het pla fond, moeten de consument en vooral het kind het gevoel geven beland te zijn in een soort luilek kerland van speelgoed. Zoveel speelgoed hebben de meesten onder ons nog nooit bij elkaar gezien. De kritische ouder zal zich mis schien afvragen of het verstan dig is om een kind hiermee naar toe te nemen. Het gigantische aanbod is genoeg om een kind tureluurs te maken. Om nog maar te zwijgen over het maken van een keuze. Welke beer van de vele duizenden? Welke pop is het mooiste? Welke auto? 18.000 artikelen De speelgoedgigant 'Toys 'R Us', het meest winstgevende winkel bedrijf in de Verenigde Staten, opent zaterdag een zaak in het Bredase winkelcentrum 'de Lu net'. Met zo'n 18.000 artikelen. Want niet alleen Is er speelgoed, 'Toys 'R US' verkoopt ook baby voeding, bedjes, wandelwagens, fietsen, boxen, luiers, babykleer tjes, enzovoort enzovoort. De winkelketen, met 500 zaken in de Verenigde Staten en onge veer 200 in de rest van de we reld, heeft zo'n breed assorti ment dat het de gevestigde speelgoed- en babyzaken overal de schrik op het lijf jaagt. In Eindhoven riep de opening van een zaak in het PSV-stadion groot verzet op van de plaatselij ke middenstand. Vorig jaar werd de eerste Neder landse winkel van het speelgoed concern geopend in Arnhem. Daarna in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. En za terdag dus in Breda. 'Toys' wil in Nederland een marktaandeel van 25 procent, evenveel als de huidige marktlei ders Bart Smit en Intertoys. In het jaar 2000 wil het gigantische speelgoedconcern tien tot vijf tien winkels in ons land. Plannen Tegelijkertijd experimenteert het bedrijf ook met andere vor men. In de VS is er behalve Toys al een keten van 'Kids 'R Us'- winkels, die kinderkleding ver kopen. Verder zijn er plannen voor 'Books 'R US' (kinderboe ken) en Party 'R US (alles voor het feest). De successtory van 'Toys 'R US' begint als de oprichter, de nu zeventigjarige Charles Lazarus, in 1956 een speelgoedwinkel opent onder de naam Children's Supermarket. Enkele jaren later verandert hij de naam in 'Toys 'R US' (Speelgoed, dat zijn wij), met de R in spiegelbeeld ge schreven, zoals een kind dat doet. Nu, bijna veertig jaar later is Lazarus een van de rijkste men sen in Amerika. Zijn bedrijfsfi losofie is simpel: kinderen willen altijd meer en steeds nieuw speelgoed. En ouders en groot ouders geven graag en met gulle hand. Iedere dag is een dag voor speelgoed, het hele jaar door, redeneert Lazarus. Dus niet al leen met Sinterklaas of Kerst mis. Hebzucht De speelgoedkoning voert het hele jaar door reclamecampag nes en stuntkortingen. Boven dien hanteert hij het discount store principe: Wie groot in koopt, kan de prijzen laag hou den. En overdaad wekt hebzucht op, weet iedere supermarkt. Dat geldt misschien nog sterker voor speelgoed. De vraag is echter of juist die overdaad aanslaat in het zo pe dagogische bewuste Nederland. Want is het nou wel zo leuk om met een winkelkarretje speel goed te gaan 'inslaan'? Boven dien is, volgens velen, 'Toys 'R US' nauwelijks goedkoper dan andere speelgoedzaken. Een ding staat wel vast: de me- ga-winkel, die bepaald niet uit blinkt door een gezellige sfeer, is ideaal voor drukke ouders, die op het laatste moment nog inko pen moeten doen voor een ver jaardag of Sinterklaas. Want je kunt het zo gek niet verzinnen of ze hebben het, bij 'Toys 'R US'. Alleen, je moet het wel zelf in pakken, want aan cadeaupapier doen ze niet. Eindeloze rijen speelgoed, zo ziet de gemiddelde Toys 'R US-winkel er uit. Door Marijke Prins De Franse schrijver Alexandre Dumas père (1802-1870), nog steeds beroemd met zijn 'De drie musketiers', was naast een fantast ook een lekkerbek. Zijn laatste boek, Le Grand Diction- naire de Cuisine, vormt daarvan de amusante getuigenis. Het boek is opgebouwd als een encyclopedie, van A tot Z. Het is een mengelmoes van anekdotes, persoonlijke herinneringen aan zijn reizen en quatsch, oftewel onzin. Onder 'Truffels' vind je: 'Thans zullen wij het hebben over het sacrum sacrorum der gastronomen, waarvan de naam door de fijnproevers uit alle tijden nimmer wordt uitgesproken zonder de hand aan het hoofddeksel te brengen: tuber cibarium of lycoperdon guluso- rum, oftewel de truffel. U heeft de geleerden geraadpleegd, hen gevraagd wat deze knol wasT en na tweeduizend jaren redetwis ten hebben de geleerden u nog steeds geantwoord: 'Wij weten het niet.' U heeft de truffel zelf ondervraagd en de truffel heeft u geantwoord: 'Eet mij en eer God'.' Dat gaat zo nog even door om sierlijk te besluiten: 'De truffel is zeker geen zinnenprikkelend middel in de positieve zin en betekenis, doch kan bij bepaalde gelegenheden de vrouwen tederder en de mannen beminnelijker maken.' Is dat niet iets om te proberen? Een van de weinige winkels in Nederland waar je truffels kunt kopen, is slagerij Fred de Leeuw in de Utrechtsestraat in Amsterdam. De zomertruffel, die momenteel nog volop te krijgen is, kost vier gulden per tien gram. Voor een pasta met truffels heb je zo'n tien gram per persoon nodig. Dus een aardig modaal prijsje. De zwarte truffel, die tegen Kerst in de handel komt, kostte vorig jaar 1200 gulden per kilo, de meest verfijnde, de witte, bracht zelf 3000 op. Ja, dan wordt het werk voor de echte liefhebber. Laten we dan nu maar de kans grijpen en de zomertruffel kopen (er zijn ook blikjes met ingemaakte truffels te koop, maar u snapt wel dat dat minder vers is). voor drie personen 30 gram truffel 250 gram eiertagliatelle 6 eetlepels fijne olijfolie zout naar smaak Borstel de truffel onder de koude stromende kraan schoon met een ouderwets nagelborsteltje. Bet hem af. Kook de pasta beetgaar, verdeel deze over drie (voorverwarmde) borden, giet over iedere portie wat fijne olijfolie en rasp tot slot met een grove rasp de truffel eroverheen. We wisten niet wat we proefden! Maar ik had nog tien gram truffel over. Zodoende besloot ik om maar weer eens een paté te fabriceren. Als je een keukenmachine hebt,' is paté maken het eenvoudigste wat er is. Deze paté kostte aan grondstoffen zo'n 25 gulden, maar je kunt porties invriezen en stukken weggeven aan vrienden. Nodig: 250 gram kalfslever, 250 speklapjes, 500 gram kippele- vers, 125 gram boter, 10 gram geraspte truffel, borrelglas armagnac (in apart flesje te koop), peper naar smaak, laurierbladeren, twee plakken rauwe ham. Maal het vlees fijn, vermengen met boter en truffel, op smaak brengen met zout en peper en in een hoge ovenvaste vorm gieten (bak een beetje in een koekepannetje om te proeven hoe zout hij is). Garneren met laurierbladeren en de twee plakken ham. In een bak met water zetten in een matig verwarmde oven (17' graden) en in zo'n VA uur gaar laten worden. Zet een schotel met gewicht op de hete paté en giet overtollig vet en sap weg. Door Hein Sluijter Wachtende rijen voor de kassa's in de supermarkten kunnen binnenkort tot het verleden behoren. Er is een revolutionair systeem be dacht dat het aanzien van vooral de grotere super markten over de hele we reld kan veranderen. De klant hoeft niets anders te doen dan gewoon de boodschap pen uit de rekken te pakken en met het volgeladen winkelwa gentje naar de kassa te lopen. Het Supertag-systeem zorgt er voor dat de hele inhoud van het wagentje binnen een seconde met prijs en al wordt geregis treerd. Na enkele seconden volgt de geprinte kassabon en kun je betalen. En doorlopen. Het hele huidige oponthoud aan de kassa's, ontstaan omdat alle artikelen uit het wagentje op de band moeten worden gezet en een voor een moeten worden gescand, is dan verdwenen. En daarmee zou dan het nog niet zolang geleden ingevoerde bar code-systeem, die streepjes op elk artikel waar nu in de meeste wat grotere supermarkten mee gewerkt wordt, meteen weer achterhaald zijn. Tijdwinst Voordeel van een goed werkend Supertagsysteem is dat er een enorme tijdwinst ontstaat. Ook diefstal door stiekem iets in een tas te verbergen of in je zak te stoppen of op wat voor een ma nier dan ook is niet meer moge lijk. Binnen zelfs vier meter pikt de Supertag-scanner nauwkeu rig en genadeloos alles op. Het systeem berust op twee pij lers. Om te beginnen moet elk artikel voorzien zijn van een miniscuul chipje ter grootte van ongeveer een vierkante millime ter en toegerust met een anten- netje. Dat moet natuurlijk on- verwijderbaar zijn voor een eventueel-kwaadwillende consu ment. Die zou de scanner-regis tratie kunnen omzeilen door de chip heimelijk te verwijderen. De andere pijler is de scanner die radiografisch supersnel de wisselende codes in de ehipjes registreert en meteen een gede tailleerde kassabon produceert. Die scanner zal er waarschijnlijk uitzien als een poort die bij elke kassa staat opgesteld en waar de klant onderdoor moet. Licentie Het systeem is een jaar of drie geleden uitgedacht in het Zuida- frikaanse Pretoria, in de CSIR- laboratoria. Daar experimen teert men er nu ook mee in een supermarkt van de Piek N Pay- keten. Er komen kennelijk posi tieve geluiden vandaan. De licentie-uitgifte wordt inmid dels verzorgd in Engeland, bij de British Technology Group (BTG). Omdat het hele project nog jong is, is nu pas de eerste licentie verleend. En wel aan ICL (International Computers Limited), de op twee Proef met het nieuwe systeem in een supermarkt van Pick N Pay in Zuid-Afrika. Als het wagentje onder de poort door is geduwd, is binnen een paar seconden de kassabon gereed en kun je betalen. foto icl na grootste leverancier in de wereld van systemen voor de detailhandel. ICL heeft bedrij ven in tachtig landen en in to taal 24.000 mensen in dienst. ICL Nederland is gevestigd in Maarssen en daar wil PR Mana ger Dick van Beusekom graag vertellen dat volgens zijn stellige verwachting binnen drie tot vijf jaar, zo rond 2000, de eerste Nederlandse supermarkten met Supertag in zee zijn gegaan. En ook dat hetzelfde revolutionaire systeem heel goed toepasbaar is in bibliotheken, bij transportbe drijven, bij de groothandel en op luchthavens om de bagage te checken. Hij noemt maar enkele voor de hand liggende mogelijk heden op. Er zijn er nog meer denkbaar. Demonstraties Van Beusekom: „Nu wij als eer ste ter wereld die licentie van BTG verworven hebben, denk ik dat we dit jaar hier in Maarssen met praktijkproeven kunnen starten. En met demonstraties. Er moet nog veel gebeuren, maar het is te overzien. Die scanners moeten zo snel mogelijk uit de experimenteersfeer worden ge haald. Nu is het allemaal nog te duur om 'er commercieel mee te kunnen werken. Uiteraard wordt het allemaal goedkoper en ren dabeler als er in serie kan wor den geproduceerd. Ik heb nog geen idee van prijzen. Maar je moet daarbij wel bedenken dat bij bedrijven die het systeem straks aan zullen schaffen, di verse betaalde handelingen weg vallen. Financieel en economisch gezien, is dat een voordeel. In supermarkten zullen bijvoor beeld minder kassa's nodig zijn." Werkgelegenheid Verwacht Van Beusekom een ne gatieve invloed op de werkgele genheid? Want als er minder kassa's komen, zijn er ook min der mensen nodig die ze bedie nen. „Het zou kunnen, maar daar is eigenlijk nog weinig van te zeg gen. Het ligt er maar aan hoe de bedrijven dat organiseren. Er komt tenslotte tijd vrij voor za ken die anders steeds in de knel zaten." Hij blijft enthousiast: „Supertag kan vijftig artikelen per seconde lezen. In twee seconden dus hon derd. Maar wanneer laad je meer dan vijftig artikelen in je wagen tje? Het maakt trouwens niet uit, een of twee seconden. En wat die chip betreft, die wordt meteen na het scannen gedeactiveerd. De consument kan hem met de verpakking rustig weggooien. Dat ding is ook nog eens milieu vriendelijk, want het is gemaakt van silicium, de basis van ge woon zand. We moeten er wel voor gaan zorgen dat de chip erg goedkoop gemaakt kan worden. De kosten zouden moeten liggen in de orde van een cent. Anders wordt het te duur." Toelevering Toch ziet Van Beusekom de su permarkten niet als eerste be drijfstak aan de beurt komen om uitgerust te worden met Super tag. Waarschijnlijk zal de toele vering naar de detailhandel het spits afbijten. Zoals het er nu naar uitziet gaat de primeur dus naar de distributiebedrijven (van warenhuizen of supermarktke tens) en naar de groothandel. Daar wordt nu geteld, gecontro leerd en geregistreerd met scan ners die in feite elk artikel nog moeten bekijken om te zien of alles met de boeken en de com puter klopt. Een vol pallet bij voorbeeld moet via Supertag binnen een seconde met het hele karwei klaar zijn. Of je zet een volgeladen vrachtauto even on der de poort. Volgens Van Beu sekom is het dan zo gepiept. Bibliotheken „Je kunt met het nieuwe systeem vele kanten op," meent Van Beu sekom. Zo ziet hij bijvoorbeeld zelfbedieningsbibliotheken ont staan. In elk boek komt een chip te zitten waarmee de klant zelf kan scannen. Hiermee zou een belangrijk deel van het balie- werk ophouden te bestaan en er opnieuw meer tijd beschikbaar komen voor zaken die anders noodgedwongen waren blijven liggen. Eenzelfde tijdwinst deed zich een aantal jaren geleden voor nadat de Nederlandse openbare bibliotheken waren overgestapt op automatisering. Het Super tag-systeem moet dan natuurlijk wel afdoende geïntegreerd wor den in de verschillende systemen die in de bibliotheken in gebruik zijn. Ook de luchthavens kunnen pro fiteren van de vinding. „Nooit meer aan het eind van de reis je koffers zoek die in een verkeerd vliegtuig blijken te zijn geladen. Is dat niet wat? Je kunt nu precies en snel checken wat er in het vliegtuig geladen is en wat niet." Of Supertag een succes wordt en ICL dus voldoende systemen kan verkopen, hangt natuurlijk af van de belangstelling bij het be drijfsleven. Omdat het nieuwtje van de licentie hier en daar al vorige maand bekend was in Nederland, zijn er inderdaad be drijven geweest die de afgelopen weken om meer informatie heb ben gevraagd. Van Beusekom: „De interesse is meteen groot. We worden nu dagelijks gebeld. Ook door de detailhandel. TNO in Delft heeft eveneens al kontakt opgeno men." Het lijkt er dus wel op dat we binnen niet al te lange tijd af zijn van de ergernis in de rij voor de supermarktkassa. En vooral van het frusterende besef in de verkeerde rij te staan. naar naar toe? Die vraag werd ons tot vervelens toe gesteld toen we aankon digden te gaan verhuizen naar een dorp. Op een toon alsof we naar een gehucht in de Pyreneeën vertrokken. En dat terwijl onze huidige woon plaats hemelsbreed maar een slordige tien, twaalf kilometer van de vorige verwijderd ligt. Tot onze verbazing, wij ken den het dorp allang, hadden veel van onze vrienden en kennissen er nog nooit van gehoord. En zij die wel wisten waar het lag, deden bijna als of we van plan waren te emi greren. Sommige stadsbewoners kun nen zich amper iets voorstel len bij het leven in een dorp. Het lijkt wel of ze visioenen krijgen van een paar hutjes op een hoop, waar een paar koeien herkauwend in het gras liggen en wat kippen rondscharrelen. Een plaats, bevolkt met eenvoudige zie len, die met weinig tevreden zijn en 's avonds met de kip pen op stok gaan. Een soort jaren-dertig-film in beverig zwart-wit. Tijdens de eerste winter dat we er woonden, vroegen col lega's soms oprecht belang stellend of we die ochtend veel problemen hadden gehad om op het werk te komen. Alsof we ons met paard en wagen uit de modderige klei hadden moeten worstelen. Omdat wij allebei lang in een dorp hadden gewoond wisten we wel zo'n- beetje waar we aan begonnen en inderdaad, het voorzieningenniveau is niet te vergelijken met dat van een stad. Zelfs niet met dat van een klein stadje. Maar er zijn wel verharde wegen en we hebben ook gewoon stro mend warm en koud water. Het verstandigst is om, als je in een dorpje met een paar duizend inwoners wilt wonen, nergens op te rekenen. Alles wat er dan wel is, is mooi meegenomen. In het begin lijkt het net alsof er niets is, maar met een beetje zoeken blijkt dat toch mee te vallen. Dan ontdek je opeens die drogist die verrassend veel smeerseltjes en baby-artike len in huis heeft. Of die dorpskledingzaak, waar je even gauw een T-shirt kan halen. Een diervoedingswin keltje in een verbouwde gara ge, een bloemenwinkel, de bakker die brood aan huis brengt, een flinke doe-het- zelf-zaak en zelfs een 'chi nees' en een pizzabakker. Dan heb ik het nog niet over de drie friettenten, de cafés, de disco, de groentewinkels, de slagerijen en de (wegres taurants. Toegegeven, de keus is vaak niet zo heel groot en je moet ook geen gekke dingen willen (toen ik ooit om een aubergi ne vroeg bij de groente-afde ling in de supermarkt keek de jeugdige verkoper me aan als of hij water zag branden), maar voor de basis-dingen hoefje het dorp niet uit. Door Mariëtte Mulkens We 'hebben' zelfs zo'n zaakje, dat me altijd een beetje doet denken aan de winkel van Malle Pietje uit Swiebertje, zij het in een moderne uitvoe ring. Ooit begonnen als siga renwinkeltje is het nu een mudvol gepropt pand waar je de gekste dingen kunt krijgen. Waterpistolen, stenen beeld jes, crêpe-papier, emmers, vi deobanden, fotokopieën, kaarsen, multomappen, voet ballen, vlaggetjes voor konin ginnedag, theepotten, carna valsartikelen, computerpapier en noem maar op. - Wanneer je iets niet in de winkel kunt vinden, vraag je dat aan de eigenaresse, waar na je te horen krijgt: 'Ik zal eens op zolder kijken'. Na wat gerommel en gestommel inde verte verschijnt negen van de tien keer het gevraagde arti kel, zoals een ding om ver warmingselementen schoon te maken. En als ze het niet hebben is de volgende vraag: 'Zal ik het besteilen?' Want dat kan altijd.. Wat er niet is, kan er komen. Dat is nou het voordeel van die ver harde wegen.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1994 | | pagina 24