achter het gerecht e mens Nieren blijven pijnpunt suikerpatiënten 'Eurotunnel bezuinigt op veiligheid' )odi Apeldoorn schreef boek over de namen op de menukaart L; STEM CONSUMENT D3 ONDER DE KURK] Bruid Cj suikerpatiënten die insu- r spuiten, krijgt chroni- v problemen met z'n nie- r! Daarbij treden ook vaak hart- en vaatziekten ie'n een snelle verergering 1,andere complicaties. de naar Wereld Zware beschuldigingen van Britse Consumentenbond: RUBRIEK s Gekke-koeien ziekte Opmars doorlopende reisverzekering IDERDAG 19 MEI 1994 DONDERDAG 19 MEI 1994 Door Hein Sluijter ie te es n. ri de li nt te- :ld le- je >e- ne Ier an ia- ok jaren, ook op een fles Chal pagne een jaartal prijken. Dj toch bloemen voor de hru| Ja, schudt dan je beurs ma| leeg. Hetzelfde geldt voor meni wijn port. Een vintage-po3 uit een en hetzelfde oogstjaJ is een belevenis. Allel mengwijn sherry gaat no ofte nimmer vergezeld vri een jaaraanduiding. Dat al a ze wijnen van hoge kwalitj kunnen zijn, staat als een nj boven water. Een vreemd verschijnsel doi zich voor in Italië. Daar I een tafelwijn, een 'vino tavola', tot een ongekej kwaliteitsniveau stijge Voorbeelden zijn de Tip nello (ƒ47 per fles) en Solaia 85), beide van groo meester Antinori en beiJ mét jaargang. De prijzen ze) gen het al. Je hebt te makt met een topniveau. Desc danks mogen ze slechts taft| wijn heten. Oorzaak is de kortschietende Italiaan wijnwetgeving. Waar ove| gens op dit moment aan sleuteld wordt. In mijn ogen helemaal boj maken ze het in Portugal, het noorden van het land oij staat de Vinho Verde, uitstekende, lichte, witte kw liteitswijn die altijd jong dronken moet worden. Hc wel dit zeker geen tafel- mengwijn is, krijgen de flé sen nooit een oogstjaar ma De producenten zijn ervj overtuigd, dat er geen jaar op hoeft, omdat je hem ,„ag (anp) - Een op de laveer 35 procent van de sui- tienten overlijdt vóór de u van 55 jaar aan hart- en mekten. Het merendeel van E pad chronische nierproble- t de Zwolse internist H. Bilo aan de vooravond van een internationaal congres in Zwolle over diabetici en niercomplica ties. De afgelopen vijftien jaar zijn er volgens Bilo successen geboekt met de behandeling en signale ring van niercomplicaties. „We kunnen nu eerder vaststellen of iemand problemen heeft met z'n nieren, waardoor we de patiënt sneller kunnen behandelen. Hierdoor is het aantal patiënten met totaal niet werkende nieren verminderd," aldus Bilo. Het onderzoek zal zich de ko mende jaren vooral met deze ontwikkeling bezig houden, ver wacht de internist. Te weinig insuline, en dus een verhoogd glucosegehalte in het bloed, be schadigen de filterfunctie van het bloed waardoor de nieren hun werk niet meer goed kunnen doen. Afvalstoffen hopen zich op in het lichaam. Met moeheid, jeuk en misselijkheid als gevolg. In een later stadium kunnen hart- en vaatziekten ontstaan. Dialyse of transplantatie is dan vaak de enige mogelijkheid om het leven van de diabeet te red den. „Nieren hebben een enorme reservecapaciteit. Klachten kun nen dus pas in een heel laat stadium komen, als de nier nog maar minimaal functioneert," zegt Bilo. Het voorkomen van niercompli caties blijft evenwel zeer moei lijk. Een goede dosering van in suline en een goede bloeddruk verlagen de kans op nierproble men. „Het is van essentieel be lang dat de bloeddruk van dia betici goed in de gaten wordt gehouden. Een licht verhoogde bloeddruk vormt al een risico voor de nieren. Het kan wel eens van belang zijn om zelfs bij een bloeddruk die als normaal wordt gezien, te streven naar een nog lagere waarde", aldus de inter nist. Diabetici moeten volgens hem zeer goed op hun gezondheid letten. Roken is uit den boze omdat het allerlei processen in gang zet die uiteindelijk funest zijn voor het werken van de nieren, het hart en de bloedva ten. Ook goede voeding is van belang. „Grote hoeveelheden, dierlijk, eiwit bevorderen waar schijnlijk nierschade." Nederland telt 45.000 suikerpa tiënten die afhankelijk zijn van insuline. Lthad niet veel ge teeld of we hadden Lvond Sipkes gege- [n Balletje gehakt, spi- Bie, een bergje Sipkes leen lekkere deuk jus [liet hart. Maar Sipke Lekte niet hard genoeg. Is keek hoofdonderwij- t Klaas de Vries nog ikeerrond in de klas. Lr zat de beste. Links Laan: Bintje. Zij dan [ar, dacht de meester [sinds die dag in 1905 [apen de bintjes op het [d. Bintje, Célestine, fearek, mère Brazier [natuurlijk Belle Hélè- Smaakvol glijden ze [gindag uit via de Ld de maag binnen, [smaak blijft hangen, Inaam wordt echter keten. Vandaag staan [culinaire eponiemen Ihet menu. lor Hans Jacobs ng binnen een jaar moet opdrij ;re ken. Onzin natuurlijk. Jul 'an daarom moet je uit de etika te- tering kunnen opmaken ofl wijn niet te oud is. NiemaJ ag- die dat nu kan zien. De| bruid sméékt om een bloem :de tje. pi glijdt haar vinger over de «kaart. Ze zucht, proeft, schudt toch van nee. m," dat dan. Ze walst het lid met de tong door haar id. Ze kan maar geen beslis- nemen. Alles wat ze op de bt ziet, is interessant, leressant? i Apeldoorn kijkt op van Iter haar imaginaire menu- nnen vaak de geschiedenis van asappelen kwamen rond 1500 met igers mee uit hun oorspronkelijkeg >us en Pizarro werden ze getranspo ■relden vandaar worden ze vanuit ereld in Florida en Californië wq iden (waaronder vast ook China). toetje een mooie, stevige sinaasapp en verdeel ze in parten. Leg deze 9 Strooi wat kaneel en suiker over f ppel eventueel wat oranjebloesem» sappelparten. Dit gerecht is afkomst] ialade appelen goed schoon en verdeel ze partjes in stukken en leg ze in toe: 150 gram ontpitte, zwarte olij citroen, 1 mespunt cayennepeper M zaadjes. Schep alles goed door en ar in de koelkast staan. ok dit recept is afkomstig uit Noo a<jao isappelen en snijd ze ongepeld u> lik alleen de plakken waar vrucM*! et de bovenste en onderste. Snij J n. Leg de sinaasappel op een ruim net wat bruine suiker en vier eetiep Dit is een joods recept van „k| oge in de Nieuwe Wereld werd aa jtiende eeuw op Cura9ao gebouwd ocado (1) appelen, verwijder het wit en snijh' Pel ook een rijpe, maar stevige a e pit en snijd de vrucht in Parte dik. Rangschik de vruchten eleg lal. Sprenkel wat citroensap. 0 J ;en theelepel suiker over de sala ecept uit Israël. ocado (2) ■doet me eigenlijk het meeste feer met een lekkere bruine fcham als lunch," had ze Trnisnt de uitnodiging voor llimch afgewezen. |s om het eten is het Dodi niet Niet de gerechten, maar |riamvan het lekkers heeft de acht van de Hilversumse. :efde van Dodi Apeldoorn Ttvia haar boek: 'Weet wie je 1 een boekje vol smakelijke paire eponiemen: gerechten (dranken die naar personen 1genoemd. Ze schreef het He samen met Tim Beijer. ï»enlekker eten thuis of uit Pj afgelopen jaren als een de pan uitgerezen. Elke pder heeft wel een kook- pamma, elk tijdschrift ipt borden vol kleurig lek- 5°P de glossypagina en een "®mé Colbert, Lucullus Coquilles Saint-Jacques, 1 "agration, Poularde a la Célestine, Esterhazy-braten, Tournedos Rossini, Pavlova- taart, Crêpes Suzette horen er bijna net zo bij als een balletje gehakt. Wat we eten, weten we intussen, maar wie we eten: dat is de vraag. Wie was Lucullus, wie Colbert, Célestine, Saint-Jac- ques, Rossini, Pavlova, mooie Helena? Weer duikt Dodi Apeldoorn op van achter haar menuboek. Een voorafje: Lucullus soep. Maar wie was Lucullus? Dodi: „Hij was een van de grootste veldhe ren van de Romeinen. Hij werd ontslagen omdat hij zijn solda ten na een overwinning niet zo als gebruikelijk liet plunderen en verkrachten. Na zijn ontslag ging hij zich helemaal wijden aan zijn hobby: lekker eten." „Hij had zelfs speciale eetzalen voor speciale gerechten. Toen hij merkte dat zijn kok beter kookte als er gasten mee aan tafel zaten, gaf hij zijn chef een berisping en zei:' vanavond eet Lucullus bij Lucullus. Die uitspraak staat nu nog voor een zeer intiem en kostbaar dineetje. De Lucullus- soep is een van de eenvoudigste recepten: bouillon getrokken van kippevlees en gevuld met truf fels, groene erwtjes en asperge punten." Bekend gezicht Dodi Apeldoorn was tot voor kort een bekend gezicht van tv. Ze presenteerde programma's als Horizon, Einstein en Boggle. Na tien jaar tv heeft ze echter de buis vaarwel gezegd en zich ge stort op haar echte liefde: het schrijven. „Op school al schreef ik met veel plezier opstellen. Heerlijk. Ik maakte overal een sprookje van." Ze schreef een boekje over het leven van haar kat, maakte korte verhalen voor tijdschriften. Ze heeft het niet van een vreem de. Haar vader is de bekende Neerlandicus dr. C. Apeldoorn, die diverse woordenboeken en andere taalboeken heeft geschre ven. „Hij heeft een schat aan gegevens, maar mist de fantasie om er een leuk verhaal van te maken." Gelukkig heeft hij Do di. Weer heeft ze op de menukaart iets leuks gevonden. Coquilles Saint-Jacques, schelpdiertjes ge noemd naar de heilige Jacobus, die begraven ligt in het Spaanse Santiago de Compostella. „Op een dag was een ridder in de kolkende golven van de zee te recht gekomen. Zijn paard was op hol geslagen. In doodsangst riep hij om de hulp van de heilige Jacobus en zie...het paard werd rustig en bracht zijn berij- Dodi Apeldoorn met haar boek: „Op school al schreef ik met veel plezier opstellen. Heerlijk. Ik maakte overal een sprookje van.foto de Gelderlander der, helemaal bedekt met schel pen, weer veilig terug op het strand." Neuzelneus Tim Beijer, internist in het St. Jansdalziekenhuis in Harder wijk, is een vriend van Dodi's vader, bovendien is hij liefheb ber van lekker eten en van gra ven in de geschiedenis. „Een echte neuzelneus, een liefhebber van heel gedegen werk. Hij heeft de liefde voor de herkomst van dingen van mijn vader gekregen. Jaren is hij bezig geweest om de achtergronden van de gerechten te onderzoeken. Per gerecht had hij zeker anderhalf velletje A4 bij elkaar gesprokkeld. Tim, zei ik, dat ligt veel te zwaar op de maag. Mag ik het eens probe ren?" Dat mocht ze van hem. En zo schreef ze het verhaal van de chef-kok van het restaurant Du Cerle in Lyon. Hij was smoor verliefd op zijn bazin Célestine. 'Zeg het met gerechten' moet hij gedacht hebben, en voorzichtig begon hij zijn eerbetoon met een omelet Célestine. Bak in een koekepan twee kleine omeletten. Een ervan legt u op de schaal die bedekt is met zeer fijn gesneden kippeviees, vermengd met room saus en kervel. Dat wordt bedekt met de tweede omelet waar ge smolten boter overheen gaat." Ook Célestine smolt. Haar ver liefde chef zette alles op alles om het hart van zijn bazin volledig in vuur en vlam te krijgen en hij creëerde de poularde Célestine met als ingebouwde bron van hartstocht een stevige dosis knoflook. Toeval Smakelijke verhalen rond sma kelijke gerechten. Er heeft zich in menig keuken heel wat afge speeld, waar de gast aan de veilig gedekte tafel geen weet van heeft. Vaak ontstaan gerech ten per toeval. Zoals het smake lijke toetje Mère Brazier. Mevrouw Brazier was een krent. Haar gasten in haar restaurant kregen het lekkerste van het lek kerste voorgeschoteld, maar het personeel moest het met de rest jes doen. „Tot er op een keer een hele partij roomijs terug kwam naar de keuken. Dat vond moeder Brazier toch wel wat té luxe voor haar personeel, maar om het ijs weg te gooien? Nee. Ze bedacht dat ze nog wat oudbak ken koekjes had liggen, ver mengde die met het ijs en ser veerde dat met een groots gebaar aan haar personeel. Het werd echter met zoveel smaak veror berd, dat het als exclusief des sert op de kaart kwam. Een van de leerlingen in de keuken was de later vermaarde kok Paul Bocuse." Weet wie je eet. Een stuk of negentig tongstrelende anecdo tes uit keukens en restaurants die de gerechten op de menu kaart speciaal kruiden. De soep van Dedimof, het verhaal van de Melbatoostjes, het haringgerecht met spinazie waar de stemban den van Placido Domingo wel pap van lusten. Drank De menukaart is rond. Een drankje na soms? Een Grand Marnier bijvoorbeeld? Dodi: „Toen Alexandre Marnier-La- postolle in 1880 een nieuw drankje had gemaakt, wilde hij van zijn vriend, de bekende ho tellier César Ritz, weten wat hij ervan vond en of hij ook tussen twee slokken door aan een naam wilde denken. César proefde en keek vol waardering naar zijn vriend, die nogal klein was: Vous êtes petit Marnier, mais 9a...c'est grand Marnier!" Beroemde namen die een ere plaats hebben gekregen op het bord of in het glas leven voort in de internationale culinaire we reld. Eetbare standbeelden. Maar toch is niet iedereen blij met de vernoeming. Bintje bij voorbeeld. Bintje Jansma. Ze had er volgens Didi Apeldoorn al moeite mee dat ze beste van de klas was, maar als je meester om die reden ook nog een aardappel naar je vernoemt, wordt het héél moei lijk. „Zeker een aardappel óje naar de smaak van Bintje 'te glad' was." Maar Bintje heeft geluk. Aard appel bintje is zeer gevoelig voor ziekten en er zijn veel bestrij dingsmiddelen nodig. Dus be sloot de voormalige milieuminis ter Ed Nijpels dat de bintjes geleidelijk van het bord moeten verdwijnen. Na bijna honderd jaar kan Bintje eindelijk de nare bijsmaak afgieten. Dodi Apeldoorn en Tim Beijer - Weet wie je eet, uitgeverij Etiko, prijs 14,90. aasappelen, verwijder het wit snijd de vruchten in dunne P'a .jji den gehalveerd. Schil ook a|n..l7 w jd deze inragfijne ringen. Sm] naten in dunne plakken, die ver ca( ideeld. Schil een rijpe, stev'Se/ize',(3 dunneparten. Neem enkele rati J jJ ze op bloemen lijken. (Leg te e dan worden ze nog fraaier). Ra »tr( n fantasie op een platte schaa gevulde olijven over de sa tot slot met wat citroensap,o11' Dit is een recept uit Spanje- Jan Keuneri Verdergaande vei- lK®maatregelen zouden alleen hoge kosten met brengen; ze zouden er Passagiers in andere Ps te vervoeren dan hun ij" °ok toe leiden dat de Rek van Het Kanaal st Per ferrie zou kunnen gemaakt dan de 'on- °°rgang' per trein. I^ia-kosten en de drang om (k t de snelste te zijn T Eurotunnel ertoe verleid de veiligheid van de Het Kanaal te gooien. Dat Ivaif j ke'harde beschuldi- L. onafhankelijke En- ™sumentengids 'Which 'consumers' Association, I^en met de Nederland- "Uinentenbond. JJtikel onder de kop 'Is de d ,1 r:e' veilig?' meldt het 14 rassant, dat 48 procent (tamelijk) veel voor een rit door de 00r vliegtuig en ferry (14 "',Z1C'1 slechts 20 procent Ijijj °ceat als angsthazen. «Lta, Engelse anti- feeti, ns ook n°g eens i „!r8,iking tussen de i ph trios en hover- jfl. ®le van de onlangs ziindTÏ nog niet 'm Se" iel wit onaaltunnel. De alVr,„r t'id duurder uit; tijD t,v^nsen die alleen of te veel" tunnel. Britse hadden Tunnel verwijt 'Which Euro- reizen en voor mensen die het niet erg vinden de oversteek te maken op een doordeweekse dag in de avond- of nachturen. Verontrustend Kunnen deze anti-Tunnel-op merkingen nog met een schou-, derophalen worden afgedaan; ronduit verontrustend zijn de opmerkingen van 'Which over de veiligheid. „Tienduizend mensen kunnen tegelijk door de Tunnel. Maar hoeveel komen er levend uit als er brand uit breekt?," vraagt het blad zich met enig gevoel voor drama af. „We weten niet of de Tunnel veilig is zolang Eurotunnel wei gert om opening van zaken te geven over de resultaten van reddingsoefeningen bij geënsce neerde rampen", merkt het blad op. Eurotunnel spreekt wel over absolute veiligheid, maar onder bouwt die claim nergens. Passagiers blijven gedurende de overtocht bij hun auto's of bus sen in volledig afgesloten wa gons. Ze kunnen wel de auto uit; om naar het toilet te gaan of om even de benen te strekken. Als ze dat doen en daarbij het portier van hun auto openlaten, kan er bij een vluchtpoging volgens 'Which niemand meer langs-. Oudere of slecht ter been zijnde Het Britse consumentenblad Which eist van Eurotunnel volledige openheid van zaken over alle getroffen veiligheids maatregelen. FOTO ARCHIEF DE STEM te worden samengebracht met auto's of bussen met brandstof. Afzonderlijke wagons voor reizi gers en voertuigen zouden niet alleen een evacuatie veel een voudiger maken; ze zouden het ook mogelijk maken sneller te blussen. Maar zo'n gescheiden systeem is aanzienlijk duurder. Eurotunnel heeft kennelijk ge- passagiers komen in geval van nood überhaupt niet snel genoeg weg, vreest het blad. Er is alleen maar geoefend met jonge, min of meer snelle mensen. Roken is aan boord van de trei nen weliswaar verboden, maar brand is zeker niet uit te sluiten als mensen in een gesloten ruim- kozen voor de goedkopere, min der veilige oplossing, constateert 'Which Inademing Ook de toepassing van Halon 1301 bij het blussen vraagt om een scheiding tussen passagiers en voertuigen. Want als de con centratie van het 'blusgas' Halon 1301 te hoog is, ontstaat er door inademing gevaar voor de mens. Is die concentratie te laag, dan kan er niet worden geblust. De veiligheidsdienst heeft toegezegd dat te zijner tijd een minder gevaarlijk gas dan het niet meer in produktie zijnde Halon 1301 zal worden gebruikt, maar zover is het nog lang niet. Vrachtwagens krijgen een plaats in half-open wagons in de trei nen. In geval van brand kunnen giftige gassen snel de tunnel - en ook een trein in de andere buis - binnendringen. Een ondoor dringbare rook kan de bestrij ding van het vuur moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Euro tunnel zegt weliswaar, dat proe ven hebben uitgewezen dat die gevaren nagenoeg nihil zijn, maar verstrekt verder geen de tails over de aard van die oefe ningen. „Gesloten wagons zou den de mogelijke gevaren kun nen voorkomen, maar die kosten veiligheidsautoriteiten aanbevolen om in de om de 250 meter een vluchtweg te creëren naar de servicetunnel en vandaar naar de andere tunnelbuis, maar Eu rotunnel heeft die vluchtmoge- lijkheden om de 375 neter aan gelegd. Dat betekent, dat ingeval van gevaar een aantal passagiers verder moet lopen; mogelijk ge hinderd door rook en gassen. Bij brand kunnen rook en gassen het ademen bemoeilijken en het zicht belemmeren. Geen pro bleem, zegt Eurotunnel. Het sys-> teem voorziet erin, dat er in no time frisse lucht in elke richting kan worden gedirigeerd, waar door rook en gassen kunnen worden verdreven. Maar dat is volgens 'Which nog steeds niet proefondervindelijk bewezen. Bij een brand in de tunnel onder de Baai van San Francisco - zo weet het blad - werd door een menselijke fout de rook de ver keerde richting ingedreven, waardoor vluchtende mensen zwaar werden gehinderd. Als iets dergelijks in de zoveel lan gere Tunnel zou dit de dood van een groot aantal mensen kunnen betekenen, vreest 'Which Het blad eist van Eurotunnel volledige openheid van zaken over alle getroffen veiligheids maatregelen. Bovendien dringt het aan op scheiding van passa giers en voertuigen en op geslo ten wagons voor het vrachtver keer. Omdat Duitsland zijn grenzen wil sluiten voor Brits rundvlees dreigt er nu een handelsoorlog. De Britse mi nister van landbouw Gillian Shepard is woedend ('een verkiezingsstunt om de CDU uit het slop te halen'), de Europese collega's zijn ver baasd, maar de Duitse minis ter van volksgezondheid Horst Seehofer houdt voet bij stuk: „Hier sta ik, ik kan niet anders." Nadat Britse schapen Britse koeien hebben opgezadeld met de besmettelijke en dode lijke 'gekke-koeienziekte', acht Seehofer het niet uitge sloten dat de ziekte een sprong kan maken van rund naar mens. Hij vreest een ramp 'nog erger dan aids.' In 1986 gebeurde er iets vreemds met de Engelse run deren. Het leek wel of het de koeien massaal in de bol was geslagen. Ze bewogen zich vreemd, deden raar, gedroe gen zich kopschuw en agres sief en gingen kort daarna dood. De geheimzinnige ziek te had, zo bleek uit onder zoek, sponsachtige gaten in de hersenen geslagen. De pers noemde de ziekte de 'gekke-koeienziekte', de we tenschap verzon er de naam Bovine Spongiforme Encep- halopathie voor (BSE) en stond voor twee raadsels tege lijk: Waar kwam die ziekte vandaan?, en, twee, wat is er precies de oorzaak van? Dat eerste raadsel werd al gauw opgelost. Bij schapen komt al sinds eeuwen een dergelijke en ook al dodelijke ziekte voor: scrapie (skreepie), van het Engelse woord 'scrape' ofwel schuren, want de zieke schapen schuren hun lijf tegen van alles en nog wat om van een gekmakende jeuk af te komen. Zieke schapen wor den vernietigd en door des tructiebedrijven - let op - ver werkt tot veevoeder. Welnu. Ondanks waarschuwingen van wetenschappelijke zijde besloot men in Engeland die schapen niet meer te bewer ken met aceton, maar ze slechts tot 110 graden Celcius te verhitten. Dat was in 1981. In 1986 brak de gekke- koeienziekte uit, in 1988 werd de verhittingsmethode verbo den maar toen waren er al 10.000 Engelse koeien ziek. Inmiddels is dat getal tot 125.000 opgelopen en via dat zelfde voer heeft de ziekte zich verspreid naar katten, varkens en apen, en boven dien naar de poema's, panters en antilopen van de Engelse dierentuinen. Dokters worden altijd heel zenuwachtig als een ziekte kiem de soortgrens door breekt, want als een ziekte kiem van de ene diersoort op de andere overspringt dan zou hij in principe ook op de mens kunnen overspringen. En inderdaad. Bij mensen komt een hersen ziekte voor die tamelijk veel op de gekke-koeienziekte lijkt, de ziekte van Creutz- feldt-Jakob. Die is heel zeld zaam en het aantal patiënten (één op de miljoen mensen) is na de uitbraak van de gekke koeienziekte (ofwel BSE) niet toegenomen. Maar de Duitse minister Horst Seehofer wil nu het zekere voor het onze kere en hoewel de kans op de sprong van hamburger naar mens onmeetbaar klein wordt geacht, is die toch niet uit te sluiten. Een bijkomend maar zeer brandend probleem is dat men bij God niet weet wat de preciese oorzaak is van scra pie, BSE en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Worden ze door dezelfde ziektekiem ver oorzaakt? En zo ja, welke? In 1957 beschreef de Ameri kaanse kinderarts Carlton Gajdusek een op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob lijkend ziektebeeld in Australisch Nieuw-Guinea. De bevolking noemde het Kuru, dat Tillen' betekent en in één dorp stier ven in enkele jaren 1100 men sen op een bevolking van nog geen 8000 zielen. Later onderzoek van Gajdus ek wees uit dat de ziekte door kannibalisme wordt overge bracht, want in die streken golden de menselijke herse nen als een buitengewone lek kernij. Hij slaagde er ook in u vt O ui Door Jan Paalman om chimpansees ziek te ma ken door ze in te spuiten met hersenweefsel van overleden Kuru- en Creutzfeldt-Ja- kobpatiënten. Hij verdiende er een Nobel prijs mee. Samen met scrapie vallen deze ziekten nu onder de noemer van 'spongiforme encephalopatieën', en men vraagt zich nu af of dit drie verschillende variaties zijn op eenzelfde soort ziektekiem, en, nog belangrijker, over wat voor ziektekiem gaat het? De drie ziekten zijn, zoveel is nu zeker, besmettelijk. Ook is het zeker dat ze over de soortgrens heen kunnen springen. Maar een bacterie kan het niet zijn want bacte- riedodende middelen hebben er geen vat op. Een virus dan? Tja. Daar wordt in weten schappelijke kring nu hevig over geruzied want alle virus- dodende middelen hebben hun tanden op de geheimzin nige smetstof stukgebeten en men heeft tot op heden in de zieke mensen- en dierenher- senen geen virus kunnen aan tonen. Het idiote is dat het volgens de huidige stand van weten schap wel een virus moet zijn, en wel een 'slow virus', een 'traag virus' dat na besmetting in 2 tot 15 jaar tot ziekte leidt. In 1982 vloekte de Ameri kaanse neuroloog Stanley Prusiner in de medische kerk door te beweren dat deze ziekten door abnormale eiwit ten worden overgebracht, door prionen. Dat is volgens de huidige stand van wetenschap niet mogelijk. Een ziektekiem moet DNA bevatten, de erfe lijke code die nodig is om zich te vermenigvuldigen, en zo'n prion heeft geen DNA. De Zwitserse moleculairbioloog Charles Weissmann opperde de volgende theorie. In het zenuwweefsel zitten normaal onschuldige prionen, maar bij de ziekte van Creutz feldt-Jakob zie je een op hoping van abnormale prio nen. Ze zijn chemisch precies hetzelfde, maar verschillen wel in vorm. Zou het niet mogelijk zijn dat zieke prio nen de normale prionen ziek makend van vorm verande ren? Dat weet men niet. Maar de concurrerende theorie dat het gaat om uiterst kleine, bijna niet op te sporen virus deeltjes, de zogeheten 'viri- no's', is ook niet bewezen. Die spookdeeltjes zijn nog steeds niet gevonden. Wat daarvan te denken? De kans dat Engels rundervlees een 'gekke-mensenziekte' over zou kunnen brengen wordt door bijna alle deskun digen gelijk gesteld aan bijna nul. De toenmalige Engelse minis ter van landbouw John Sel- wyn Gummer zette voor het oog van de camera net als zijn dochtertje zonder bedenken zijn tanden in een hamburger met Engelse bief. De Euro commissaris René Steichen vindt net als de rest van de ministerraad dat drastische maatregelen niet nodig zijn. Sinds 1989 geldt een export verbod voor Britse runderras sen uit kudden waarin de gek ke-koeienziekte de laatste twee jaar is opgetreden en is de uitvoer van kalveren ouder dan zes maanden en orgaan vlees verboden. Bovendien volgt men met Ar gusogen het voorkomen van de ziekte van Creutzfeldt-Ja kob en er'is geen sprake van dat die ziekte nu vaker voor zou komen. Maar oh wee als Seehofer gelijk zou krijgen. Het gaat om een ziekte die na besmetting pas na vele jaren de kop opsteekt. Als die ziek te de kop op zou steken dan is het voor vele mensen te laat. Den Haag (anp) - Steeds meer Nederlanders sluiten een doorlopende reisverzekering af. Vorig jaar gingen circa 350.000 Nederlandse huishoudens met een doorlopende reisverzekering op vakantie naar het buitenland. Dit betrof in totaal ruim 1,2 miljoen buitenlandse vakanties, zo blijkt uit een onderzoek van het Nipo in opdracht van Elvia Reisverzeke ringen. Mensen sluiten vooral zo'n doorlopende verzekering af omdat het gemakkelijker en goedkoper is dan voor elke vakantie een aparte reisverzekering te nemen. De verzekeringsgraad van de buitenlandse vakanties is de afgelopen drie jaar redelijk stabiel gebleven. In 1991 was naar schatting slechts bij 9 procent van de buitenlandse vakanties sprake van een doorlopende reisverzekering. In 1993 was dit aandeel al gestegen tot 15 procent.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1994 | | pagina 27