Green Card helpt tuinliefhebbers
Tuinboeken ware bestsellers
De roker gaat vreemd
De
n
d bestem
Hallelujah-geluiden en miljoenenbusiness in de uitgeverswereld
)odi Apeldo
wijzer
Van de Oude naar
de Nieuwe Wereld
r
DE STEM
CONSUMENT
Camel probeert met shag 'dualen' aan zich te binden
Bruid
11
DONDERDAG 19 ME11994
Door Hein Sluijter
Voor de vier miljoen huishou
dens in Nederland met een
tuin bestaat er sinds begin
deze maand een onafhanke
lijke instantie die hun belan
gen behartigt £n waar zij
voor informatie terecht kun
nen. Zo'n consumentenorga
nisatie bestond er nog niet en
is er nu wel: Green Card.
Groenschrijver en autoriteit op
tuingebied Wim Oudshoorn
treedt op als kritisch adviseur.
Hij wil niet alleen vragen beant
woorden maar ook op de bres
springen bij eventuele misstan
den. Iedere middag zitten vol
gens een woordvoerder hij en
zijn team klaar om de leden via
de Green Card Advieslijn te
woord te staan. Met een speciaal
pasje is toegang tot de lijn moge
lijk.
Bij lastige of ingewikkelde tuin-
kwesties kan een pashouder re
kenen op gratis deskundig ad
vies van jurist mr. Peter Seghers.
Zoals bijvoorbeeld bij ruzies
over erfafscheiding, problemen
met vervuilde grond of bij een
bouwvergunning.
Green Card wil ook regelmatig
reizen organiseren naar gebieden
met bezienswaardige tuinen. De
organisatie is verder van plan
elk kwartaal een informa
tiekrant uit te geven. Het is de
bedoeling dat daarin ook meer te
lezen valt over voordelen zoals
kortingen op tijdschrift-abonne
menten en bij speciale boekenac-
ties.
Er wordt nauw samengewerkt
met onder meer de ANWB.
Volgens de directie van Green
Card zijn er momenteel, meteen
na de start, al 50.000 tuinlief
hebbers lid.
Voor informatie: Postbus 850,
2700 AW Zoetermeer, tel.
079-621621.
Door Hein Sluijter
Tuinboeken en uitgaven
over kamerplanten zijn
ongekende bestsellers.
Niet alleen nu in de lente,
maar ook het hele jaar
door. De verkoop gaat
werkelijk alle perken te
buiten. Het gaat om mil
joenen.
In Nederland en Vlaanderen
worden er elk jaar niet minder
dan een paar miljoen via de
boekhandels verkocht. De prij
zen maken in feite niet uit. Of
zo'n boek nu -30 of 200 gulden
moet opbrengen, de boekhandel
blijft er niet mee zitten. Mooie
business voor de uitgevers en
ook voor de boekhandelaren die
tevreden hun kas kunnen opma
ken. De handel bloeit als rozen.
Natuurlijk varen ook de auteurs
wel bij de hausse. Achter klin
kende namen in tuinboekenland
als Wim Oudshoorn of Rob Her
wig gaan schrijvers schuil die al
jaren aan de lopende band het
ene boek na het andere produce
ren. En dat zijn nog maar twee
schrijvers. Alleen nog uit Neder
land, waar zeker zo'n tien ande
re opereren die goede en bruik
bare werken het licht doen zien.
Maar er zijn ook tal van buiten
landers die hier vertaald wor-
den.'Zo langzamerhand begin je
je af te vragen of er nog wel wat
nieuws te vertellen valt. Het ant
woord is ja. De tuin en het
verschijnsel kamerplanten zijn
blijkbaar zo veelzijdig en er is
kennelijk' zoveel belangstelling
voor, dat het schier onuitputte
lijke bronnen zijn geworden,
waar auteurs, uitgevers en boek
handelaren dankbaar gebruik
van maken.
Vijftigste
ISV, ytb hin
Zo is er bij de Groenboekerij van
de Veen Uitgevers Groep nu het
vijftigste boek van Wim
Oudshoorn verschenen met als
titel 'Tuinieren met Wim
Oudshoorn'. Vijftigste! En dan
nog tijd hebben om zich te verto
nen in de tuin. Dat is, bijna net
zo knap als deze uitgave zelf.
Een mooi en kleurrijk boek zoals
zovele, maar wel heel informa
tief. Het bestaat uit twee delen.
Eerst worden de meest voorko
mende tuintypen beschreven en
wordt ook dieper ingegaan op de
soorten planten die in die tuinen
een plaatsje zouden kunnen vin
den. Daarna volgen aanwijzin
gen hoe je het moet doen.
Die enorme interesse voor dit
soort publikaties is volgens Peter
Guiking, commercieel directeur
van de Veen Groep, heel plotse
ling opgekomen in het begin van
de jaren zeventig. Wat in 1974
uitmondde in het merkartikel
Groenboekerij dat nu dus twin
tig jaar bestaat. Sindsdien zijn
er zes miljoen exemplaren van
Nederlandse schrijvers alleen al
onder dit merk verkocht in Ne
derland en Vlaanderen. Daarvan
zijn er vijf miljoen vertaald en
verschenen in een hele serie bui
tenlanden.
Export
Guiting: „De gemiddelde ver
koop van een boek uit de Groen
boekerij in Nederland en België
bedraagt 36.500 exemplaren.
Dat aantal is goed voor een
prominente plaats op de bestsel
lerslijsten".
De export per titel is nog groter.
Gemiddeld gaan er van een
groenboek 225.000 exemplaren
in vertaling de grens over. Dit
jaar voert de Groenboekerij zelfs
82 titels. Allemaal over groeien
en bloeien, binnen en buiten.
Bij andere uitgevers van veel
groenboeken, zoals bij Terra in
Warnsveld, bij Thieme in Baarn,
bij M P in Weert of bij Zuid
Boekprodukties in Lisse kunnen
ze minder titels noemen maar
elk durft er per jaar toch wel
dertig of wat meer op de markt
te brengen, omdat ze met gemak
te verkopen zijn.
Boekhandelaren sluiten zich aan
bij de Hallelujah-geluiden uit de
uitgeverswereld. Zowel bij Gia-
notten in Breda, Het Verboden
Rijk in Roosendaal als bij Ver
vers in Terneuzen krijg je de
stellige indruk dat de handel in
tuinboeken een héél belangrijk
deel uitmaakt van hun inkom
sten. Of een boek nu 29,50 gul
den of 195 gulden moet opbren
gen, laat de consument kennelijk
koud. Hij koopt het. Wel relati
veren de boekhandelaren de
groene waterval enigszins. Want
reisboeken vliegen in deze tijd
van het jaar eveneens met dozen
tegelijk de winkel uit.
De jubilerende groenauteur Wim
Oudshoorn zegt die verkooppiek
in de laatste twintig jaar wel te
kunnen verklaren. Nederlanders
hebben steeds meer tuinen. Bijna
driekwart heeft er een. Ze zijn
ook steeds meer bereid om er
geld in te steken en er iets mee te
doen. Zo zelfs dat de befaamde
Een beetje liefhebber gaat niet eerder in zijn tuin aan de slag dan nadat hij zijn tuinboeken heeft
geraadpleegd. foto archief de stem
Engelse tuinen erbij gaan ver
bleken.
Van Oudshoorn (dit jaar 60)
werden in dertig jaar in totaal
twee miljoen boeken verkocht.
Anderhalf miljoen in Nederland
en Vlaanderen en een half mil
joen elders in vertaling.
Oudshoorn: „Ik vind dat de Ne
derlandse tuin het ook interna
tionaal zo slecht nog niet doet.
Hij is in elk geval veel beter dan
de gemiddelde Engelse tuin. We
zijn zo gemakkelijk geneigd om
Engeland als het Mekka van de
tuincultuur te zien. Er worden
ware pelgrimages gemaakt naar
de Engelse landschapstuinen in
Kent, Sussex en Somerset. Nou,
kunst hoor, met het klimaat en
de ruimte die ze daar hebben.
Maar het gemiddelde Engelse
tuintje staat er in vergelijking
met de Nederlandse tuin maar
armzalig bij. En dat geldt ook
voor wat je in Duitsland en
Frankrijk te zien krijgt. Dat is
hier veel beter."
Zijn boeken en alle andere die zo
gretig aftrek vinden bij het pu
bliek, hebben daar ongetwijfeld
aan bijgedragen. Al kan
Oudshoorn als praktisch hove
nier zich kwaad maken over de
zogeheten koffietafelboeken die
vol staan met 'groene leuter
praat en mooie plaatjes'. Die zijn
vaak met een scheef oog naar de
Engelse landschapstuinen ge
schreven of regelrecht uit het
Engels overgenomen, zonder met
de omstandigheden in Nederland
rekening te houden, waardoor je
er in de praktijk vrijwel niets
aan hebt. „Wat je hier nodig
hebt, zijn bruikbare tuinboeken.
Ik heb geleerd, dat je niet duide
lijk genoeg kunt zijn. De kunst is
om ook niet saai te worden, de
mensen niet te vervelen met te
veel kennis."
Weggegooid
Om al het gejubel rond de groen-
boeken een klein beetje te smo
ren, heeft ook Midas Dekkers,
schrijvend bioloog, zijn ludieke
mening gegeven bij het verschij
nen van het vijftigste boek van
Oudshoorn.
„In feite hebben we hier in Ne
derland de gekste landbouw van
de wereld. Van elke miljard gul
den die we aan gewassen uitge
ven, is 250 miljoen gulden weg
gegooid aan planten die niet zijn
te vreten: tulpen, begonia's,
chrysanten. Een oneetbare tul
penbol is in Holland duurder
dan een voedzame ui. Met al die
oneetbaarheid fleuren Hollan
ders hun huizen op. Het zien
sterven van vazen vol bloemen,
kikkert ze op. Zonodig rekken ze
het stervensproces in een bloem
pot. Als buitenlanders ergens
over verbaasd zijn, is het over de
vele kilometers intensive care op
onze vensterbanken,"
En rechtstreeks gericht tot de
uitgevers en de groenauteurs:
„Resultaat van al het zomerse
werk in de tuin: een sterfhuis in
het najaar, een kerkhof in de
winter. Wat brengt mensen ertoe
elk voorjaar weer aan deze sisy-
fusarbeid te beginnen? Welke
macht heeft de groene maffia
over ons mensen?"
Die 'groene maffia', de uitgevers
en de schrijvers dus, houdt des
ondanks vol dat al die groenboe
ken juist een ware vruchtbare
bedding vormen voor het verdie
pen van het nog lang niet vol
groeide milieubewustzijn.
Camel zit met een pro
bleem. Steeds meer ro
kers gaan vreemd. Met
lede ogen ziet het siga
rettenmerk hoe de Ca
mel-roker regelmatig
zijn sigaretten in het
pakje laat en een shagje
draait. Om deze zoge
naamde duale roker aan
zich te binden, heeft Ca
mel nu z'n eigen shag
gelanceerd. Halfzwaar,
met kameel.
Door Wilbert Schreurs
Ooit waren ze nog makkelijk uit
elkaar te houden, de shag- en
de sigarettenroker. Shag werd
vooral gerookt door 'stoere' ty
pes van het genre vrachtwa
genchauffeur, fabrieksarbeider
en zeeman. De witte boorden
verkozen in en buiten kantoor
tijd de sigaret, die- paste beter
bij hun status.
Sinds in de jaren zestig ook
studenten en welzijnswerkers
de genoegens van het zelf
draaien ontdekten, heeft het
sjekkie zich over de hele samen
leving verspreid.
Met als gevolg dat het onder
scheid van vroeger voor een
groot deel is verdwenen. „De
shagroker is in principe geen
ander mens dan de sigaretten-
roker," zegt Albert Ploeger,
marketing manager van R.J.
Reynolds, de fabrikant van het
Camel. „Je.vindt iets meer siga
rettenrokers in de sociale klasse
A (de hogere inkomens) en iets
minder in D (de lagere inko
mens), maar de verschillen zijn
niet groot."
Ook in de statistieken ontlopen
sigaretten en shag elkaar wei
nig. Afgelopen jaar werden in
ons land zestien miljard sigaret-
Vier ton heeft Reynolds uitgetrokken voor de reclamecampagne voor Camel-shag die vorige week is begonnen. foto camel
ten opgestoken. Het aantal zelf
gedraaide exemplaren lag een
miljard daaronder, waarvan ze
ventig procent halfzwaar.
Steeds meer rokers wisselen si
garet met shag af. Dat geldt
vooral voor de groep van 18 tot
25 jaar. Daar zijn de prijsstij
gingen niet vreemd aan, want
een Camel-sigaret is ongeveer
twee keer zo duur als een zelf
gemaakte Drum.
Camel is een merk met veel
jonge rokers en heeft veel last
van deze ontrouw. Waar drie
jaar terug nog dertig procent
van de klandizie zich af en toe
bezondigde aan shag, nu ligt
dat percentage al op veertig.
Reden genoeg voor Camel om
een halfzware variant te intro
duceren.
Het is niet de eerste keer dat
een sigarettenfabriek zich op de
shagmarkt waagt. Caballero en
Gauloise gingen Camel voor,
maar geen van beide hebben ze
een noemenswaardig marktaan
deel. Marlboro probeerde shag
onder eigen merk uit op een
testmarkt en liet het daarbij.
Of Camel-shag succes-zal heb
ben, is de vraag, zegt Joost
Pabst, commercieel manager
van DE/Van Nelle (Drum). „Ik
denk dat de consument het niet
aanvaardt, sigaretten en shag
onder dezelfde naam." Want
volgens Pabst zit aan shag een
hele andere 'belevingswereld'
vast dan aan sigaretten. „Siga
retten zijn toch een stukje sta
tus. Individualiteit, creativiteit,
authenticiteit, dat zijn waarden
die men aan shag koppelt."
Drum, met dertig procent van
de halfzware markt de onbe
twistbare marktleider, gelooft
heilig in die waarden. Niet voor
niets heeft het merk onlangs,
onder de verzamelnaam Drum
Origins, drie 'authentieke shag-
melanges' met de namen Loe-
madjang, Yucatan en Djebel op
de markt gebracht. Ze klinken
onmmiskenbaar exotisch, maar
ze maken het bestellen bij de
tabakboer er niet makkelijker
op.
Van het verschil in belevings
wereld tussen sigaretten en
shag is Ploeger zich bewust.
Maar de marketing manager
van Reynolds laat zich daardoor
niet afschrikken. „Onderzoek
wijst uit dat rokers Camel asso
ciëren met natuurlijk, manne
lijk en individualistisch."
Waarden die volgens Ploeger
dicht tegen de shag aanliggen.
Om op te vallen temidden van
alle spijkerpakblauwe shagbui-
len heeft Camel voor een geel
bruine omslag gekozen. Ploeger:
„Het blijkt dat men vindt dat
deze verpakking zowel bij Ca
mel als bij halfzware shag
past."
Vier ton heeft Reynolds uitge
trokken voor de reclamecam
pagne voor Camel-shag die vo
rige week is begonnen.
Camel-shag moet vooral het
jongere publiek aanspreken. Op
één punt bljft het verschil met
de sigarettenreclame overeind,
zo voegt Ploeger eraan toe. „De
Camel man met een buil shag in
de jungle, daar beginnen we
niet aan."
Eigenlijk is een fles
wijn zonder jaartal
als een bruid zonder
bloemen. Je mist iets in de
uitmonstering. In de meeste
gevallen gaat het dan ook om
een mindere kwaliteit wijn.
En bijna altijd als er geen
oogstjaar op het etiket ver
meld wordt, hebben we te
doen met een mengwijn. Zon
der goudeerlijke af- komst
dus.
In Frankrijk heten die wijnen
'vin de table'. Tafelwijn. In
feite een verkeerd gekozen
benaming. Want alle wijn is
tenslotte tafelwijn. Wijn is op
de eerste plaats bedoeld om
aan tafel, tijdens het eten,
genuttigd te worden. Fransen
drinken 's avonds na het eten,
in tegenstelling tot bijvoor
beeld Nederlanders, vrijwel
nooit wijn.
Maar goed, die benaming is er
nu eenmaal. Vaak is een vin
de table tegelijk een
merkwijn. De prijs is altijd
laag en daardoor weet je al,
dat je niet echt iets bijzonders
kunt verwachten.
Die literflessen met plastic
dop die je bijvoorbeeld in
Franse supermarkten bij bos
jes ziet liggen, vallen allemaal
onder de noemer tafelwijn.
Ze worden in de vakken ge
rangschikt naar het alcoholge
halte. Dat is ook het enige dat
hier van belang is want hoe
minder alcohol hoe lager de
prijs. Doorgaans valt er wei
nig smaak aan te beleven.
Nu hoef je voor een vin de
table heus je neus niet op te
halen. Vooral niet als de fles
met een kurk is afgesloten.
Dat kan duiden op een aan
vaardbare wijn. Evenals de
mededeling 'Produit de Fran
ce' of iets soortgelijks. Je kunt
in deze laagste kwaliteitscate
gorie soms voor weinig geld
best aardige wijnen voor alle
dag vinden.
Maar een jaartal zoek je
steeds vergeefs. Een tijdje ge
leden zag je in Bourgogne
nogal eens flessen zonder
jaartal met in plaats daarvan
de letters V.S.R. (Vin Specia-
lement Récommandé of ook
wel op zijn Engels: Very Spe
cially Recommanded). Door
gaans een mooie aanprijzing
voor een duidelijk mindere
mengwijn.
Toch hoeft het ontbreken van
een jaartal niet per se te bete
kenen dat de kwaliteit maar
zo zo is. Kijk naar Champag
ne. Een mengwijn!
Wel zie je soms, in heel goede
Ie„ Haag (anp) - Een op de
ie suikerpatiënten die insu-
e spuiten, krijgt chroni-
\e problemen met z'n nie-«
C Daarbij treden ook vaak
hart- en vaatziekten
Lopveer 35 procent van de sui-
ONDERDEKURk Z atiënten overlijdt vóó de
nl« '[tijd van 55 jaar aan hart- en
atziekten. Het merendeel van
1 |,ad chronische nierproble-
Door Hein Sluijter
jaren, ook op een fles qJ lit zegt de Zwolse internist H.
pagne een jaartal prijken. 9
mei
een tafelwijn, een
vino
met een topniveau. Des
danks mogen ze slechts li
wijn heten. Oorzaak is de
kortschietende Italiaa
wijnwetgeving. Waar os
gens op dit moment
sleuteld wordt.
maken ze het in Portugal
het noorden van het landt
sn.
rnstige
en een snelle verergering
1 andere complicaties.
toch bloemen voor de L
Ja, schudt dan je beurs
leeg.
Hetzelfde geldt voor
wijn port. Een
uit een en hetzelfde
is een belevenis. fi
mengwijn sherry
ofte nimmer vergezeld
een jaaraanduiding. Dat al
ze wijnen van hoge kwali
kunnen zijn, staat als
boven water.
Een vreemd verschijnsel
zich voor in Italië. Daar k Iet had niet veel ge-
jheeld of we hadden
anavond Sipkes gege-
Balletje gehakt, spi-
Bzie, een bergje Sipkes
1 een lekkere deuk jus
het hart. Maar Sipke
erkte niet hard genoeg,
us keek hoofdonderwij-
Klaas de Vries nog
keer rond in de klas.
aar zat de beste. Links
tavola', tot een
kwaliteitsniveau
Voorbeelden zijn de T»
nello 47 per fles) en
Solaia 85), beide vangn
meester Antinori en I*
mét jaargang. De prijzen»
gen het al. Je hebt miginraan: Bintje. Zij dan
aar, dacht de meester
sinds die dag in 1905
ampen de bintjes op het
ird. Bintje, Célestine,
smarck, mère Brazier
natuurlijk Belle Hélè-
In mijn ogen helemaal I Smaakvol glijden ze
in dag uit via de
staat de Vinho Verde, de maag binnen,
uitstekende, lichte, witte l e smaak blijft hangen,
liteitswijn die altijd
dronken moet worden. H
wel dit zeker geen tafe
mengwijn is, krijgen de
sen nooit een oogstjaar
De producenten zijn ei
overtuigd, dat er geen ja
op hoeft, omdat je hem
binnen een jaar moet op
ken.
Onzin natuurlijk,
daarom moet je uit de el
tering kunnen opmakend
wijn niet te oud is. Niem
die dat nu kan zien.
bruid sméékt om een b
tje.
naam wordt echter
rgeten. Vandaag staan
culinaire eponiemen
het menu.
Door Marijke Prins
Vruchten en groenten kunnen vaak de geschiedenis
beschaving vertellen. Sinaasappelen kwamen rond 1500 me
Portugese ontdekkingsreizigers mee uit hun oorspronkelijk
bied China. Door Columbus en Pizarro werden ze getrans
teerd naar de Nieuwe Werelden vandaar worden ze vanui
grootste plantages ter wereld in Florida en Californië
geëxporteerd naar vele landen (waaronder vast ook China).
Sinaasappel als een toetje
ken en lekker eten thuis of uit
tviaax ze scnoon en veraeet ze in parten. negi»™]móa^e'0Pen laren als een
een groot bord. Strooi wat kaneel en suiker ovc pan uitgerezen. Elke
vruchten en druppel eventueel wat oranjebloesem eelt wel
Neem per persoon een mooie, stevige sinaasap
Maak ze schoon en verdeel ze in parten. Legd«
VI uuulcu cu ui ujjpei CTCiiium wui uituijcim,"" Igramma lk-
ter over de sinaasappelparten. Dit gerecht is afkom ent
uit Marokko.
Sinaasappel-olijvensalade
Maak vi'er sinaasappelen goed schoon en
partjes. Snijd de partjes in stukken en leg z® j
schaal. Voeg dan toe: 150 gram ontpitte, zwarte jan Keunen
citroensap van Vu citroen, 1 mespunt cayenhepepa1
theelepel komijnzaadjes. Schep alles goed door en n - verdergaande vei-
de koelkast staan. Lekker 'dsmaatregelen
de salade 1 uur in
uc ouiuuv. x uui 111 uc nucmaot otau"- .1 uuUUC11
kipgerechten. Ook dit recept is afkomstig uit t alleen hoge kosten met
Afrika.
Sinaasappel uit Curasao
Neem vier sinaasappelen en snijd ze ongepeld ri
ouiaaoa^pcicii cii öiiiju Z.C vau nt!l J\.aiiaai
plakken. Gebruik alleen de plakken waar vrrnf -her per ferrie zou kunnen
_:v j... a. L. 1I- 5n»«*rden
gemaakt dan de 'on-
aan zit, dus niet de bovenste en onderste. SffljJ 6^1U(
plakken in vieren. Leg de sinaasappel op een rui®' 'doorgang' per trein
en bestrooi ze met wat bruine suiker en vier effl
Curapao-likeur. Dit is een joods recept van Ci
De eerste synagoge in de Nieuwe Wereld werd a®
begin van de zestiende eeuw op Curapao gebouw
Sinaasappel met avocado (1)
Pel twee sinaasappelen, verwijder het wit en s
dunne plakken. Pel ook een rijpe, maar stevige^
do, verwijder de pit en snijd de vrucht in Pr
U/2 centimeter dik. Rangschik de vruchten e
een platte schaal. Sprenkel wat citroensap,
zout, peper en een theelepel suiker over de si
is een modern recept uit Israël.
Sinaasappel met avocado (2)
Schil twee sinaasappelen, verwijder het wit
buitenkant en snijd de vruchten in dunne p'a'
vervolgens worden gehalveerd. Schil ook een
grote ui ensnijd deze inragfijne ringen. Snij"
middelgrote tomaten in dunne plakken, die v®1
wordengevierendeeld. Schil een rijpe, stevige aj
en snijd deze in dunneparten. Neem enkele tm
snijd ze zo dat ze op bloemen lijken. (Leg zeee",
uurtje in water, dan worden ze nog fraaier). °an
alles naar eigen fantasie op een platte scha»
een handjevol gevulde olijven over de s»
besprenkel deze tot slot met wat citroensap, d'l
gemalen peper. Dit is een recept uit Spanje.
or Hans Jacobs
epel glijdt haar vinger over de
nukaart Ze zucht, proeft,
ar schudt toch van nee.
tam," dat dan. Ze walst het
ord met de tong door haar
nd. Ze kan maar geen beslis-
nemen. Alles wat ze op de
art ziet, is interessant,
eressant?
di Apeldoorn kijkt op van
iter haar imaginaire menu-
■t.
doet me eigenlijk het meeste
zier met een lekkere bruine
;erham als lunch," had ze
armant de uitnodiging voor
lunch afgewezen,
i om het eten is het Dodi niet
doen. Niet de gerechten, maar
naam van het lekkers heeft de
ndacht van de Hilversumse.
liefde van Dodi Apeldoorn
pt via haar boek: 'Weet wie je
een boekje vol smakelijke
inaire eponiemen: gerechten
dranken die naar personen
n genoemd. Ze schreef het
■kje samen met Tim Beijer.
jef
een kook-
tijdschrift
jept borden vol kleurig lek-
5 op de glossypagina en een
nsommé Colbert, Lucullus
P,
e
Coquilles Saint-Jacques,
Bagration, Poularde la
zouden
brengen; ze zouden er
or passagiers in andere
gons te vervoeren dan hun
s - ook toe leiden dat de
'Jsteek van Het Kanaal
h J "kosten en de drang om
)bpn it de snelste te zijn
m„, j otunnel ertoe verleid
lnrpj "e veiligheid van de
lagers onder Het Kanaal
6en n^de°r^-e tB gooien' Dat
van de
•«nsumentengidl'E?',
consumers' Association,
met de Nederland-
bans de keiharde beschuldi-
onafhankelijke En-
^gelijken
e-^entenbond.'
taalturm^i °nder de kop 'Is de
d en ®el veUig?' meldt het
1 dg rvSS?nt' dat 48 procent
St heeft8?--n (tameliik) veel
inel. Vn V00r. een rit door de
■etlIien z?ohVliie?Uig en ferry
14 rim hechts 20 procent
blad als angsthazen.
iel-gevoei de Engelse anti~
eefvn le??. 00k n°g eens
vargeJ-9 king tussen de
ids en ferries en hover-
?le van de onlangs
2ü'?aar nog niet in ge-
lel vaueaua."aaltunnel- De
vonr J 1 duurder uit;
zijn tu, ensen die alleen of
tweeen reizen en voor
leven
Pende,