DE STEM
Op zoek naar dé besteimmng
Verborgen achter glas
W*
Inkopers van
touroperators
trekken
kritisch
speurend de
halve wereld
door
r
Zonnebrillen en image zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
Consument
DONDERDAG 21 APRIL 1994 DEEL
aard tot wederzijds voordeel.
We volgen nu even de inkoper
die zich, als wegbereider voor de
consument, meldt bij een hotel.
Er zijn twee categorieën die hij
scherp in de gaten moet houden.
De externe en de interne.
Lange lijst
Extern let hij op de manier
waarop hij ontvangen wordt, op
buiten-zwembaden die schoon
en zwemklaar moeten zijn en op
de inrichting van de lounge. Na
tuurlijk is dat nog lang niet
alles, maar het geeft een idee.
Intern is er een lange lijst af te
werken. Begrippen als 'veilig' en
'schoon' staan dan zeer hoog in
het vaandel. Op de kamers en in
de gangen worden toiletten,
douches en badkamers gebom
bardeerd met zeer kritische blik
ken.
Gekeken wordt of de lampen het
allemaal wel doen, of er draden
stuk zijn, of er een goede ver
duistering is, of de kranen goed
werken en of de meubels nog in
goede staat verkeren. Niets
wordt overgeslagen: de bedden,
de vensters, een eventueel bal
kon, het slot van de kamerdeur
en ga maar even door.
De exploitant weet tevoren wel
iswaar precies wanneer die kriti
sche stoomwals zijn hotel binnen
komt, maar hij weet niet welke
kamers die dan binnenrolt. Dat
bepaalt de inkoper zelf. En ver
der is het vertrouwen geblazen
op alweer de plaatselijke agent.
Die heeft bij wijze van spreken
alle kamers al gezien.
wachttijden voor de hongerige
gasten natuurlijk korter. Vooral
in warme landen krijgt verder de
air-conditioning warme aan
dacht. En menukaarten worden
nooit overgeslagen.
Maar heeft een hotel met bij
voorbeeld 600 bedden slechts
400 zitplaatsen in een restaurant
dan pleit dat in het nadeel van
het bedrijf, tenzij er gegeten kan
worden in twee ronden.
Norm
Alles hangt in de kwalificatie
natuurlijk ook af van de catego
rie waarin het hotel is onderge
bracht. In een eenvoudig hotel
mag bijvoorbeeld het eten best
simpel zijn.
Slechte hotels, appartementen of
bungalows komen trouwens
steeds minder voor. Er is in de te
bereizen landen sprake van een
immer groeiende eigen' controle,
vooral in Europa. Er bestaat
daar volgens Barbuio inmiddels
een soort 'Europese norm'. Die
staat wel niet officieel op papier
maar is toch naar beneden door
gedruppeld, naar de hoteliers,
via ministers uit de diverse lan
den die steeds meer kontakten
hebben gekregen in EG- en later
in EU-verband. Er zijn inmid
dels maar weinig hotels die er
met de pet naar gooien.
Zouden binnen nu en niet al te
lange tijd die inkoopreizen dan
wellicht overbodig worden?
Barbuio is daar heel beslist over.
Brandveiligheid
Barbuio: „En dan de brandpre
ventie. Die is van cruciaal be
lang. We hebben ooit een hotel
dat in alle opzichten tot in de
puntjes verzorgd leek, moeten
laten vallen omdat de brandvei
ligheid niet in orde was."
Restaurant en keuken krijgen
natuurlijk ook een zware beurt.
De keuken moet op de eerste
plaats zéér schoon zijn. Vlak
voor en na de maaltijden mag de
indruk gerust rommelig en druk
zijn, maar daartussendoor mo
gen er geen of nauwelijks eetwa
ren 'of resten daarvan te zien
zijn. Alles moet zijn opgeborgen
of weggegooid.
Wel is het zo dat een schone,
opgeruimde, blinkende keuken
nog geen garantie geeft voor een
goede hygiëne. Of andersom, een
keuken die de indruk maakt van
een zooitje, kan best hoog scoren
op het punt van hygiëne. Op die
manier blijft de beoordeling van
de keukeninrichting een wat
moeilijke zaak.
In het restaurant wordt gekeken
naar bijvoorbeeld het buffet, als
- dat klaar staat. Is er voldoende
groente of vlees? En als er meer
dan één buffet aanwezig is, dan
is dat een pré. Want dan zijn de
Sterren
„Nee, want het reisonderdeel
'onderhandelen' kan het beste
ter plekke in de bestemmings-
landen plaats vinden. Evenals
het bepalen van de categorie.
Hotels die dóór getooid zijn met
vier sterren, kunnen bij ons wel
eens terugvallen naar slechts
twee van die dingen. Zoiets zet
ten we ook in de gids. In het
reisrapport moet de inkoper ver
der aangeven op welke manier
de diverse onderkomens in de
gidsen moeten worden opgeno
men. Dat zijn aanwijzingen voor
de lay-out die je alleen kunt
geven aan de hand van wat je
ginds hebt gezien en ervaren.
Het ene hotel wil je dan bijvoor
beeld op een halve pagina heb
ben, het andere op een kwart. De
inkoper moet ter plekke ook
voor foto-materiaal zorgen. Is
dat er niet genoeg dan moet er
van hieruit een fotograaf heen."
Het vooraf intensief speuren en
regelen ten dienste van de (beta
lende) consument blijft dus ook
in de toekomst bestaan.
Net zoals trouwens die verteken-
'de en beetje te mooie foto's van
kamer-interieurs in de gidsen.
„Je moet wel met speciale lenzen
werken, anders zie je een veel te
klein stukje van zo'n kamer."
Over positieve misleiding ge
sproken.
Brillen van Menrad. foto menrad
Bit
J en
„Hein Sluijter
kijkje in de keuken
een touroperator
■0 het potje van een
hntiereis wordt gaar
levert een verras-
ook kleurrijk
ijl op. Je ziet vallende
ijzende hotel-sterren.
ramt reisinkopers tegen die
in donker pak met rode
is om, min of meer met
ase blikken langs de gouden
ijen zwerven die bevolkt
jet zonnende, in veelkleuri-
badkleding gestoken toeris-
je ziet die inkopers met
Heten aan in wit of blauw
toiletten speuren naar
jachtigheden.
'staat daar niet zo bij stil. Als
«ent heb je meestal maan-
ievoren je uitstapje geboekt
jus in een verondersteld aan-
aam buitenland en je hebt er
vertrouwen in dat alle zaak-
straks tijdens het verblijf
jaar wfl zullen kloppen. Dat
touwen is gelukkig door
ns terecht. Maar dat is wel
jkzij de inspanning van men-
al een jaar eerder het
bereidende werk hebben ge
er in die keuken van
touroperator heel wat panne-
sop het vuur te staan eer de
achte clientele uiteindelijk op
kant en klare produkt wordt
sgelaten. En de inhoud van die
lotjes wordt, tijdens het pro-
svooraf, echt niet altijd goed-
l Want goede touropera-
is hebben een naam te verlie-
i. Ze hebben ook te maken
it een consument die in de
op der jaren veel kritischer is
worden dan zo'n tien of twin-
geleden. Meer dan ooit
oet streng worden gestreefd
eindaanbod met kwali-
flie manier raken we verzeild
grootste reisorganisatie
-Nederland, die dit jaar zes-
;aar bestaat. In het hoofd-
Oorvan Arke in Enschede is
jtbroed dat er dit jaar
passagiers zullen wor-
i vervoerd. Vorig jaar zijn
1100 mensen aan een reis ge
iten. De omzet dit jaar wordt
*hat op 910 miljoen gulden
'ie berust voor een belangrijk
i op het resultaat van 883
«jen vorig jaar. Nog even en
3 daar dus sprake van een
iprd.
Boeten de inkopers ginds
®1 op letten? Wat moeten
Wlen om U en mij van een
-verdiende, prettige vakantie
'oorzien?
Eu wat bij Arke gebeurt,
Jodel staan voor alle gróte-
misbedrijven. Kleinere toero-
»rs. zullen veelal minder
matig te werk gaan.
Het zwembad bij het hotel moet bij inspectie schoon en zwem-klaar zijn.
„Wat we nu dit jaar, tussen half
april en en eind september, alle
maal regelen, komt in het pakket
voor 1995 te zitten," zegt Gio
vanni Barbuio. Hij is business
unit manager van de afdeling
vliegreizen Europa, Afrika en
het Midden-Oosten. In zijn uit
eenzettingen wordt hij bijge
staan door pr-manager Rob Ad
miraal.
Voor de vliegreizen zijn in die
periode constant zes personen op
pad. Voor andere reizen nog eens
zo'n acht tot negen man. Die
vijftien dienen met kennis van
zaken de hotels, de appartemen
ten en de bungalows te bezoe
ken, waarvan in eerste instantie
in Enschede al bepaald is dat ze
in aanmerking zouden kunnen
komen voor het definitieve pro
gramma.
Wat zij doen, is uitvoering geven
aan de eerste fase in het hele
proces, aan het produktplan. Dat
is onderdeel van het marketing
plan waarin de algemene strate
gie en de prognose beschreven
staan en dat elk jaar ter goed
keuring ingediend moet worden
bij de Raad van Bestuur. In deze
planning'gaat het nog vooral
over het aantal objecten en het
aantal bedden dat gewenst is.
Zet die Raad het sein eenmaal
Square Clubmaster van Ray ban. foto bausch lomb
wan Ray Ban.
foto bausch LOMB
Door Jetty Ferwerda
Verliefd worden op een zon
nebril. Het kan. Je komt
voor iets heel anders bij de
opticien en ineens gaan je
oren suizen, versnelt je hart
slag en zie je niets meer,
behalve dat quasi achteloos
neergelegde montuur in de
vitrine. Goudbruin met gril
lige tijgerprint en gegolfd
montuur, letterlijk en fi
guurlijk een eyecatcher. De
prijs doet er op dat moment
al niet meer toe.
En de eerste keer dat die bril
het gezicht siert, is er een om
nooit te vergeten: je voelt je niet
alleen een ander mens, je bént
het ook.
Zonnebrillen en image zijn on
losmakelijk met elkaar verbon
den. Filmsterren weten er alles
van, maar ook de niet-zo-be-
langrijke-vips. Ray Ban is voor
deze mensen te gewoontjes, te
genwoordig moet het Cutler
Gross zijn.
En zo'n bril draag je bij voor
keur als de zon NIET schijnt.
Zoals bijvoorbeeld tijdens een
modeshow. Een willekeurige
eerste rij bij de show van Cha
nel laat talloze blikkerende
zonnebrillen zien, waaronder
die van fotograaf Steven Meisel,
Vogue-hoofdredactrice Anna
Wintour en haar collega Andre
Leon Talley, het creatieve brein
van Chanel Gilles Dufour en
actrice Joan Collins.
Eigenlijk dient een zonnebril
maar een doel: beschermen in
alle opzichten. Letterlijk: tegen
het felle licht, de infraroodstra-
len en de schadelijke UV-stra-
len. Figuurlijk: tegen opdringe
rige blikken. Want roodbehuil-
de ogen en wallen zijn prima te
verbergen achter het zwartge-
tinte glas.
Merken als Silhouette, Jil San-
der, Ray Ban en Joop! brengen
simpele, sophisticated montu
ren op de markt: in sjiek zwart,
retrostijl en groot genoeg om de
ergste wallen te verbergen en
opdringerige blikken arrogant
te negeren.
Swatch Eyes speelt het spel van
image-vorming op een luchtige
manier mee. Met het vorig jaar
geïntroduceerde Clip-system
kun je in een handomdraai een
andere zonnebril en dus andere
uitstraling creëren.
Een nieuwe vorm, een andere
kleur en zelfs een verschillend
dessin, alles is mogelijk. Op een
basisframe kunnen steeds ande
re zonnebrilglazen uit de collec
tie worden geklikt, die los te
koop zijn bij erkende Swatch
Eyes verkooppunten. De glazen
hebben een zogenaamde zonne-
factor: factor 7 staat voor me
dium bescherming tegen scha
delijke UV-stralen (60-70 pro
cent), factor 8 staat voor hoge
bescherming (70-80 procent) en
factor 9 biedt extra protectie
(80-90 procent).
Dit jaar brengt het Zwitserse
bedrijf een nieuwe collectie ve
derlichte titanium-zonnebrillen
in de winkels onder de naam
Titanolux. Voordeel van tita
nium is dat het licht en flexibel
is. De brillen hebben dan ook
een universele pasvorm: de ve
ren ('pootjes') van de bril bui
gen moeiteloos in de vorm van
elke type hoofd. De glazen be
schermen niet alleen tegen de
schadelijke UV-straling, ze zor
gen ook voor een beter kleur
contrast.
De hotelkamer: voordat u er via een touroperator terecht komt,
heeft er een strenge selectie plaatsgevonden. foto s arke
op groen, dan kan het inkoper
steam zich welgemoed op weg
begeven.
Dat lijkt best een leuk baantje,
lekker in het buitenland, overal
min of meer aantrekkelijke va
kantiebestemmingen betreden,
zonnige terrasjes pikken en wui
vende palmen binnen handbe
reik. Alles op kosten van de
baas.
Mooi leventje dus? Barbuio weet
dat goed te relativeren.
Gedurende de zomer blijkt zo'n
inkoper nauwelijks thuis te zijn.
„Die is 150 tot 170 dagen per
jaar het land uit. Vaak inclusief
de weekenden. Hij heeft ook last
van onregelmatige, niet altijd
voorspelbare werktijden. Bij on
derhandelingen met plaatselijke
agenten moet soms teruggekop
peld worden, moeten zaken wor
den nagevraagd met als gevolg
dat hij enkele malen ook avon
duren moet draaien. Toch wordt
van de reizende inkoper ver
wacht, dat hij veel doet in korte
tijd: gemiddeld heeft hij twee
uur per hotel. En hooguit na
acht of negen dagen moet hij
terug naar Nederland."
„Nadat de eventueel in aanmer
king komende objecten bekeken
zijn, moet er ginds nog onder
handeld worden over prijzen,
over excursies, over de transfers
tussen luchthaven en hotel, over
rondreizen en dat soort zaken.
Eenmaal terug in Nederland is
hij nog niet klaar want dan moet
hij een reisrapport opmaken. Fy
siek allemaal heel zwaar."
Voorkoken
Maar Barbuio moet toegeven dat
het voor iemand die graag reist,
toch wel een leuke baan is.
Het leuke van die baan is overi
gens grotendeels afhankelijk van
de buitenlandse agentschappen
waarover de grotere reisorgani
saties kunnen beschikken. Die
agenten verrichten het aller
eerste, voorbereidende werk en
maken afspraken nog vóór de
inkoper arriveert. Het alvast half
gaar voorkoken van het potje,
zou je kunnen zeggen.
Hun optreden is van doorslagge
vende betekenis voor het slagen
van de opdracht waarmee de
inkoper komt aankloppen. Een
goede agent weet precies wat
een bepaalde touroperator voor
ogen staat. De relatie tussen die
twee kan jarenlang duren, uiter-