Meer vers in minder winkels Klant kan in supermarkt nu eigen maaltijd kiezen 'Speciaal-zaken gaan steeds meer klanten verliezen' EET WIJZER Vasten RUBRIEK u D; qeSTEM CONSUMENT D3 Bypass van Peugeot Recepten in simpel te bedienen computer ONDER DE KURK Nederland wijn land 24 FEBRUARI 1994 i/> O LU 2 Door Jan Paalman DONDERDAG 24 FEBRUARI 1994 andse woorden zijn er niet oor dit Potjes-engels, maarje ou het kunnen vertalen ais gewenning' en 'overwind en'. 'at was het geval? De onder- oeker Reimer wilde precies eten wat er met de hartspier an een hond gebeurt als je e kransslagader herhaalde lijk afknijpt en weer open zet \ls maat voor de conditie van de hartcellen gebruikte hij ATP. een soort geconcen treerde energie van de cel. Na de eerste keer afknijpen en openzetten nam dat ATP pre. cies zoals hij dat had verwacht sterk af. Maar. Bij de volgen de keren bleef tot zijn verba zing het ATP gehalte even hoog. Conclusie: na een eerste tik beschermt het hart zich tegen een vermindering van het zuurstofaanbod. Dit spoort heel aardig met de bevinding dat patiënten die kort voor het hartinfarct herhaaldelijk last hebben gehad van angina pectoris dat hartinfarct veel beter overleven. Het stukje bedreigde hartspier heeft zich blijkbaar aan het tekort aan zuurstof gewend. Het ver klaart ook waarom het eerste keer opblazen van een ballon netje in de kransslagader meer pijn doet dan de volgen de keren. Hibernation ofwel overwinte ren is iets dergelijks. In 1985 opperde de Amerikaanse on derzoeker Rahimtoola dat de delen van het hart die een chronisch gebrek hebben aan zuurstof uiteindelijk in een winterslaap belanden. Hun stofwisseling wordt dan wel op een laag pitje gezet, maar doodgaan doen ze niet. En belangrijker. Als de bloedtoe- voer weer wordt hersteld dan kunnen ze uit hun winterslaap worden gewekt. Wat heb je nou als patiënt aan die nieuwe theorieën? Voorlopig niets, maar dat geldt voor elke nieuwe medi sche theorie. Hoewel. Cardio logen hebben hierdoor een veel beter inzicht gekregen in wat er precies gebeurt als je een kransslagader weer open maakt: het hart blijkt zichzelf te kunnen beschermen en daar zou je gebruik van kun nen maken. Bovendien is de "open arterie theorie' weer geheel in ere hersteld. Vorig jaar bleek uit het zoge heten GUSTO onderzoek dat een dosis stolseloplossend t- PA, mits snel toegediend, de overlevingskansen na een hartinfarct aanzienlijk verbe tert. Bij de helft van de pa tiënt verdwijnt dan de ver stopping. Raakt de kransslag ader even later weer verstopt dan zorgt het fenomeen van 'gewenning' er voor dat de schade beperkt blijft. Er is meer. Men nam altijd aan dat na een hartinfarct alle bedreigde hartcellen afster ven. Wat blijkt nu? Tussen die afgestorven cellen zitten nog steeds levensvatbare cel len die met een bypass weer tot leven zouden kunnen wor den gewekt. Hetzelfde geld voor het zwakke hart dat door chronisch zuurstofgebrek het bloed niet goed meer kan rondpompen. De hart-oppeppende medicij nen die nu worden gegeven helpen lang niet altijd, want 'het heeft geen zin om de zweep te leggen over een ster vend paard.' Als je de delen van het hart die in een winter slaap zijn gesukkeld zou kun nen opsporen, dan zou je ze met een gerichte Bypass weer kunnen laten ontwaken. Dit alles is nog toekomstmuziek. Maar men weet nu beter hoe men die verstoppingen moet aanpakken. Er is nu een pro gramma: het cardiologische programma van de jaren ne gentig. de al lange tijd aangekondigde n Frankrijk gelanceerd worden, k1 tarkt aan de beurt. tot acht personen en wordt een Espace van Renault. Peugeot is er eren met vier tot zeven afzonderlijke :1e minuten te verwijderen zijn. De duiding 806. De goedkoopste zal zoals dit soort auto's in Frankrijk id. Vorig jaar werden er in Europa volgens deskundigen tot het jaar .everbaar met twee 2.0 motoren mét staat ook een turbodiesel op he de auto geschikt voor dagelijks ir recreatief gebruik. poor Hein Sluijter ifers' is momenteel het grote sleutelwoord in de :evensmiddelenhandel. Vooral in de supermarkt is Vers' een tak die pijlsnel jroeit. De consument wil jteeds meer 'vers' en de Jjdernemers moeten er ïel op inspelen. thema op de Roka, de tweejaarlijkse internatio nale vakbeurs voor de le- tnsmiddelenbranche die gisteren na vier dagen zijn poorten in de Utrechtse 'aarbeurs sloot, luidde dan 0Ok: 'Vers in de super markt'. gonsde op die beurs van ïirsheid. Maar de vraag bleef 0t nu eigenlijk vers is. Zijn dat van niet meer dan een teek oud, is dat een ons voor verpakte salami met een etiketje raarop wordt aangegeven dat dit produkt over twee weken nog veis' is of is dat een brood dat der uur geleden gebakken is? Of dat een stronk boerekool die zelfde dag nog bij het och tendgloren door een wakkere Hinder gewipt is uit een kil en nevelig veld? Het blijkt dat het begrip 'vers' in levensmiddelenbranche erg ruim wordt gezien. Bij het on derzoeksbureau AGB Fresh Foods in Dongen is volgens ac count-director J. Holla iets pas echt vers als het om dagvers dus niet wanneer er sprake 5van diepvries, houdbare melk, salades of kant-en-klare maaltij den. Maar in de branche worden die produkten er gemakshalve »él bij geteld. Want daar wordt tots melding gemaakt van een n omzetaandeel binnen de supermarkt van niet minder dan vijftig procent. Houd je het if 'dagvers' (ook hier zijn tien tallen vragen bij te bedenken) dan ligt dit aandeel op dit mo ment een stuk lager en wel op 36 procent. Heel duidelijk is het allemaal met wat de branche naar buiten Wel is het duidelijk, dat die groei er wel degelijk inzit, Soever die momenteel ook geko men is. Eieren De grootste groeiers zijn eieren. Daarna volgen aardappelen, vlees en kip (inclusief dus het diepvrieskuiken). Vis groeide Aan het succes van de versverkoop via de supermarkt voorlopig geen einde. ook een beetje. Verse snijbloe men echter verloren vorig jaar in de supermarkt aan terrein. Volgens Holla komt aan het suc ces van de versverkoop via de supermarkt voorlopig geen ein de: „Als de stijging zich in dit tempo voortzet, dan verwacht ik dat dit kanaal in het jaar 2000 dichtbij de 70 procent in handen heeft." Hij gaat er daarbij vanuit dat de speciaal-winkels in de komende jaren steeds meer klanten zullen verliezen, „Traditioneel trok de speciaalzaak relatief veel oude ren. Echter, de 'nieuwe' ouderen verkiezen steeds vaker de super markt als aankooppunt. Dat zijn ze gewend. Daar komt nog bij dat jongeren hun prioriteit leg gen bij gemak en snelheid. Zij willen alles (dus droge kuide- nierswaren en 'vers') onder één dak kopen, het liefst ook nog eens op één dag". Voor de consument die graag in een speciaalzaak boodschappen doet, lijkt dit allemaal geen goed vooruitzicht. Bakkers Naar de overtuiging van W. Timmermans, algemeen direc teur van de Saba-groep en als zodanig woordvoerder van een groep industriële bakkerijen door heel Nederland die 42 pro cent van alle vaderlands dage lijks brood via de supermarkt verkoopt, breken er moeilijke tijden aan voor de ambachtelijke (banket)bakker. Als de huidige trend bij supermarkten naar la gere prijzen doorzet, zal de war me bakker dat nauwelijks kun nen bijbenen. Komt nog bij dat de industriële bakkers van plan zijn om met ingang van volgend jaar de su permarkten niet meer één keer per dag te voorzien van vers brood, maar twee keer. Hij ziet wel de sterke punten van die eenzame, verdrukte bakker zoals het brede assortiment en de goe de klantenbinding. Slagers Eenzelfde ontwikkeling kunnen we volgens J. Carsouw, voorzit ter van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindus- trie, verwachten bij de ambach telijke slagers. Als die tenminste geen maatregelen nemen. Volgens hem worden de meeste vleeswaren in de supermarkt ge kocht omdat de consument steeds meer geneigd is om alles in één keer op dezelfde plaats in te kopen. Ook is de slager op de hoek duurder. „Niet door zijn prijsbeleid, maar door zijn as sortiment is de slager duurder. In de supermarkt zijn de vlee- sprijzen omlaag gegaan, maar dat komt vooral doordat de veel voorkomende grondstof var kensvlees goedkoper geworden is. Een slager gebruikt vaker duurdere grondstoffen als rund en kalfsvlees en in dit segment FOTO ARCHIEF DE STEM zijn de 'prijzen gestegen." Cor- souw ziet hoop voor de slagers als die zich gaan profileren als dé plaats voor de verse vleeswa ren. En als dé plek waar datgene te koop is wat de supermarkt niet biedt. De persoonlijke bediening geeft hier ook houvast. Die twee facetten gelden natuur lijk ook voor de bakkers. Leve de versheid. Maar wat Hol la, Timmermans en Corsouw vers van de lever te vertellen hebben, duidt op een toekomst patroon waarin het ten koste zal gaan van het aantal winkels waar 'vers' te koop is. Of dat het verschijnsel 'vers' ten goede komt, is weer een volgen de vraag. 'De Recept 'Ornaat helpt het probleem "Wat zullen we vandaag eens eten' uit de wereld. Door Hein Sluijter Het probleem 'Wat zullen we vandaag eens eten' kan de wereld uit zijn. Je gaat ge woon zonder plannetje en zonder je hoofd te breken over wat er nu weer op tafel moet komen naar de super markt. Daar vind je de Re- cept'Omaat. Een computer met tal van recepten. Binnen enkele seconden kun je een heel eigen keuze maken. Je kunt zelf je menu samenstel len. Ook weer binnen enkele se conden rolt er een print uit het apparaat met daarop het recept van je keuze. Op diezelfde print staat ook een lijstje afgedrukt met de boodschappen die je daarvoor in die supermarkt moet doen. Af en toe is er ook nog een voordeelbon aan de print beves tigd. Het klinkt heel aardig. Toe komstmuziek? Nee, het systeem bestaat. Weliswaar in experi mentele vorm, maar je kunt het uittesten. Vier supermarkten in Nederland doen sinds een week of twee aan het project mee: de Albert Heijn filialen in Moerwijk Breda en in Etten-Leur en twee Konmar filialen in Den Haag. Het gebruik is voor de consu ment gratis. Voor de winkelier trouwens ook. De op de folders gedrukte juich kreten blijken te kloppen. De bediening van de Recept'Omaat is inderdaad heel gemakkelijk. Je hoeft totaal geen verstand van computers te hebben. Geen knop hoeft te worden aangeraakt. Je wijst simpelweg een paar keer met je vinger je keuze op het scherm aan en verder niks. Volgens de schepper van dit con sument-vriendelijke apparaat gaat het hier om een vinding die nog nergens anders in de wereld bestaat. Iets wat er in de verte uiterlijk een beetje op leek, was een computer die dienst deed als info- en vleeswijzer (ook met recepten) en die stond opgesteld bij de grote supermarkt van Al- bert Heijn aan de Jan Heyns- straat in Tilburg en later ook in Zaandam. Een half jaar geleden is daar met dit veel minder vol ledige en te dure proces gestopt. Nieuw „Het gaat deze keer om een totaal nieuw en compleet sys teem waar negen maanden on derzoek aan zijn vooraf gegaan," zegt uitvinder en promotor Ad van Loosbroek. „De enige voor waarde bij plaatsing in een win kel is dat er gewerkt wordt met scanner-kassa's." Vanuit zijn kantoor in Prinsen beek wil hij binnen enkele jaren zoveel mogelijk supermarkten voorzien van zijn receptenauto maat. Hij is marketing-manager geweest bij een rijstfabrikant en in die functie kwam hij op het idee. Hij werkt nu voor zichzelf. Een eigen opgezet consumenten onderzoek bracht aan het licht, dat er een gat in de markt was. Driekwart van de ondervraag den bleek geïnteresseerd. Op grond van dit onderzoek ver deelde hij de recepten in vier hoofdcategorieën: snel en ge makkelijk, gezond, culinair en voordelig. Vis Een van die vier hoofdkeuzen wijs je als consument aan en dan ga je vervolgens steeds gedetail leerder verder met je keuzen. Intussen krijg je tevens nog in kleur voorgeschoteld hoe jouw maaltijd er in bereide staat uit zou moeten zien. Je kunt je ook werpen op de vier Recept-top pers, die elke week wisselen. Er zijn steeds 1600 receptkaarten per week per winkel. In totaal 12.000 mogelijkheden. Ik koos eerst voor 'voordelig', vervolgens voor 'pasta' en toen voor 'vis'. Na nog wat keuzen, zoals bijvoorbeeld het aantal personen, kwam er uiteindelijk een recept uitrollen van spaghet ti met kabeljauw in tomaten saus, Een goed recept. Het enige ongemak zit hem wel licht in de hoogte van het scherm. Want klein uitgevallen klanten kunnen er een beetje lastig bij. Rolstoelgebruikers he lemaal niet. Navraag leerde dat het scherm met opzet zo hoog is aangebracht om te voorkomen dat kinderen er mee gaan spelen. Toekomst Van Loosbroek kon en kan een en ander realiseren in samen werking met onder meer koks, culinaire journalisten, fotogra fen, grafische vormgevers, soft- ware-deskundigen en merkarti kelenfabrikanten. Over twee maanden worden bij de vier supermarkten de resulta ten bekeken. De chefs van deze winkels zijn tot nu toe zonder uitzondering enthousiast en den ken wel dat zij de automaat in de toekomst in hun zaak laten staan. Misschien nog een paar erbij. Al geven zij toe dat de toekomst zal moeten uitwijzen of de klanten de geprinte recep ten ook inderdaad gebruiken en bewaren. Want dat is de bedoe ling van de financierende mer kartikelenfabrikanten, die na tuurlijk via dit systeem hopen op een stijgende omzet. Van Loosbroek: „Ik denk dat het allemaal wel lukt. Het klinkt misschien gek, maar ik weet dat de meeste huisvrouwen jaren lang niet verder komen dan het uitvoeren van vijftien tot twintig recepten. In vrijwel evenveel tijd als ze nu kwijt zijn op de groen teweegschaal, in zo'n veertig se conden, kunnen ze nu zonder veel nadenken en met gemak een leuke andere maaltijd naar be hoefte samenstellen." Een uitnodiging om een tochtje langs Nederlandse en Bel gische wijngaarden te maken. Die krijg je niet vaak. Wan neer ik me nu even tot Neder land beperk, hoe moet je je dan zo'n tamelijk verrassende trip voorstellen? Dat valt wel mee. Er bestaan in Nederland, ge loof het of niet, inmiddels dertig wijngaarden. Het aan tal stijgt nog steeds. Fred Lorsheijd heeft ze in een boek in kaart gebracht. Onder de titel 'Op zoek naar Wijngaar den en Wijnmakers in Neder land en België' (Uitg. Kos- mos-Z&K, ƒ24,90) nodigt hij de lezer als het ware uit om eens bij die wijnmakers een kijkje te gaan nemen. Uiter aard na afspraak met de eige naren. Veel mensen weten wel, dat er in Zuid-Limburg wijn wordt geproduceerd. De wijn gaard in Made is zo langza merhand ook wel bij menig een bekend. Maar dan houdt de kennis op. Er is veel méér. Als ik met dit boek in de hand een klein optelsommetje ver richt, kom ik voor Nederland uit op totaal 12,66 hectaren, waar zo'n dikke 71.000 flessen wijn vandaan komen. België beschikt over een grotere to tale oppervlakte, ruim 27 ha. Natuurlijk is dat niet veel ver geleken bij echte wijnlanden. Het verhoudt zich zo onge veer als een druppel tot een fust. Maar een kwart eeuw geleden was er in Nederland nog helemaal niets. Nu omvat de grootste hier, de Apostelhoeve bij Maastricht, 3,3 ha (wordt mogelijk 6 ha). Zes Nederlandse wijngaarden zijn 1 ha groot of groter. En waar vind je nu die wijn gaarden, die voor Nederland se begrippen interessant zijn om te bezoeken? Vooral in Zuid-Limburg natuurlijk, waar de Romeinen de wijn stok hebben gebracht die er bleef staan tot in de middel eeuwen. Daar zijn er nu 19 in produktie, kleintjes van een paar honderd vierkante meter meegerekend. Verder liggen er vier in Bra bant: in Made, in Ulvenhout, in Cuyck en bij Eindhoven. Doch ook in Zuid-Holland en zelfs in Noord-Nederland worden er successen geboekt. In België vind je de wijngaar den vooral in de omgeving Diest - Aarschot en bij Torg- Door Hein Sluijter ny aan de Frans - Luxemburgse grens. Al die fanatieke ploeteraars die op deze zonderlinge plaat sen gewoon in de open lucht wijn verbouwen, weten het: je kunt in Nederland goede wijn maken, als je er maar genoeg tijd, geld. energie en eigen tijdse kennis in steekt. De resultaten kunnen over weldigend goed zijn, zoals ik zelf meer dan eens heb erva ren. De Linie in Made en de Apostelhoeve bij Maastricht zijn meer dan eens terecht internationaal gelauwerd. De wijnbouw is uit Nederland verdwenen in de 16e en 17e eeuw, toen het klimaat kou der werd en toen ontdekt werd dat wijn uit zuidelijke landen beter en goedkoper was. Anno nu echter beschik ken we in de Lage Landen over een beter klimaat, over betere druiverassen en over een betere techniek. Eigenlijk is het verbazingwek kend wat er in Nederland en België mogelijk is. Normaal gesproken kun je geen wijn verbouwen boven de 50e breedtegraad. Toch blijkt het te kunnen. Op beschut gele gen plekken. En op bepaalde gronden. In Engeland hebben ze dat al langer door. Daar ligt inmid dels een totale wijngaardop pervlakte van 400 ha. Je vindt daar ook de noordelijkste gaard van Europa, 2 ha bij Leeds, net boven de 53e breedtegraad. Alle inheemse wijnboeren en ook zij die hun gedachten la ten gaan over een eigen gaardje. zouden dus eens naar Engeland moeten gaan. De producenten daar zullen hen hartelijk ontvangen, want die uit Nederland vormen geen concurrentie. Zijn alleen me de-ploeteraars. Door Marijke Prins Ik weet niet hoeveel gelovigen er nog zijn die in de zes >n tussen Aswoensdag en Pasen vasten, het kunnen er niet veel zijn. Een medewerker van het secretariaat van het Rooms- Katholieke Kerkgenootschap in Nederland, die ik vraag naar het officiële standpunt van de kerk, raadt mij aan een encyclo pedie te raadplegen en heeft geen schroom om te vertellen dat hij zelf van geen vasten meer weet. Het Grote Vasten, de periode tussen Aswoensdag en Pasen, herinnert aan het vasten van Christus en wordt in het Evangelie van Mattheus beschreven. Maar ook in het Oude Testament wordt veelvuldig gesproken van vasten. In Psalm 109 zegt David in een smeekbede tot God: 'Mijne knieën knikken van het vasten'. Is bij de kerk vasten in onbruik geraakt, in kringen die zich bezighouden met alternatieve vormen van lichamelijke en geestelijke gezondheid, zoals New Age, begint vasten weer in zwang te raken. Ik moet bekennen dat ik wel eens lichtelijk afgunstig heb geluisterd naar het verhaal van een vriendin die een week had gevast en alleen op vruchtensappen leefde als voorbereiding op een frisse en slanke lente. Hoe simpel, maar hoe moeilijk. In het oudste gedrukte kookboek in de Nederlandse taal, 'Een notabel boecxken van cokeryen' van Thomas van der Noot uit 1510, worden allerlei recepten gegeven vöor de vasten. Het recept voor een vastenvlaai is bijzonder sober, omdat er tijdens de vasten niet alleen geen vlees, maar ook geen zuivel, eieren en dierlijk vet mocht worden gegeten. Het recept is in zijn beknoptheid kenmerkend voor de manier waarop tot in de achttiende eeuw recepten werden opgeschre ven: hoeveelheden ontbraken en algemeen bekende bereidingen - zoals in dit recept van het vlaaideeg - worden niet eens vermeld. De bewerking van het recept is van de al eerder genoemde Johanna Maria van Winter. Vastenvlaaien Voor het deeg (vorm van 22 cm): 100 gram bloem 10 gram gist 1 dl lauw water 5 gram rietsuiker scheutje olie mespuntje zout voor de vulling: kwart pot amandelmoes van 350 gram water eetlepel bloem 125 gram rijstemeel 1 theelepel gemperpoeder 1 theelepel kaneel 50 gram rietsuiker Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en laat dit een uur afgedekt rijzen op een rustige warme plaat. Leng de amandelmoes, te koop bij een reformwinkel, aan met water (tot een halve liter) en breng de ontstane amandelmelk aan de kook. Bindt deze met bloem en rijstemeel en breng het geheel op smaak met de kruiden en rietsuiker. Dan wordt het deeg uitgerold en in een met olie en bloem bestreken vorm gelegd. Het afgekoelde mengsel wordt in de vorm gestort en de vastenvlaai wordt in het midden van een op 200 graden verwarde oven goudbruin gebakken. i

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1994 | | pagina 27