Kaapse kos in winters Holland P )ok de Izak Lesch brengt Nederlanders Zuidafrikaanse kookkunst bij Rode verleider rukt op in de supermarkt De smaak van ooit (1) jeuwe stoptrein be^ DE STEM CONSUMENT China rukt op in modebeeld DE BUITENDIJK ggTEM Jacht WIJZER DONDERDAG 20 JANUARI 1994 Izak Lesch aan de slag in de keuken. FOTO PAUL DIJKSTRA Door Nico Koolsbergen Eigenlijk heeft hij geen tijd om te praten. Er moet gekookt worden en na de kennismaking excuseert hij zich direct voor een minuut of tien want hij moet even naar de keuken. Het worden er twintig, maar dan is hij er iweer. Izak Lesch is zijn naam, bekend bij iedere smulpaap in Zuid-Afrika. Izak Lesch is een topkok, een meester met de pollepel, iemand die voorbestemd is vooiv een leven in het restaurant. En hij is deze weken bezig de Zuidafrikaanse kook kunst aan Nederlanders te slijten. Het befaamde hotel Jan Tabak in Bus- sum meldt het met grote spandoeken. Tot 12 'februarie' kan men er genieten van 'Kaapse kos'. Tot zo lang voert Izak Lesch er de scepter in de keuken. In Afrikaans of Engels, al naar gelang het tiitkomt, geeft hij zijn instructies. De brigade van Jan Tabak voert het stipt uit want de Kaapse chef staat geen half werk toe. Hij kent zijn stiel. Hij kookte voor de Japanse televisie, trad op in Moskou, bezocht vele andere landen om er de kookkunst te bestuderen. Wat weten Nederlanders van de Zuid afrikaanse keuken? Eigenlijk niets. De Kaapse wijnen zijn bekend en geliefd, vooral sinds ze weer 'mogen' en het drinken ervan niet langer gelijk gesteld wordt aan het onderdrukken van arme zwarten. Maar verder?' Wat hebben ze - 'daar eigenlijk voor etenij j t Izak Lesch vertelt. Zuid-Afrika ligt, dat horen Nederlanders te weten, langs de belangrijke oude zeeroute van Europa naar Indië. Aan de ene kant de koude Atlantische, aan de andere kant de war me Indische Oceaan. De Kaap was een vaste stop op de reis van en naar Indië. Het klimaat is schitterend. Warm, maar dankzij de oceanen niet té. „Dat heeft een grote verscheidenheid aan gerechten opgeleverd," zegt Lesch. Groenten en fruit zijn er te kust en te keur. Het warme klimaat leidde tot nog een andere specialiteit', gedroogde vruch ten. Oliebollen De turbulente geschiedenis van Zuid- Afrika leverde onafgebroken nieuwe in grediënten voor steeds gevarieerder me nu's, Engelse, Duitse (via Namibië), Ne derlandse en Maleise invloeden zijn in het eten terug te vinden. „In de Tweede Wereldoorlog interneerden de geallieer den Italiaanse krijgsgevangenen aan de Kaap," zegt Lesch. „En daar leerden we weer van. In de jaren tachtig ondergin gen we weer andere Europese invloeden. Je kunt bij ons nu alles eten, van spa ghetti tot oliebollen." Oliebollen? „Ja hoor," zegt Izak Lesch. „Die noemen wij vetkoek." Een echt Zuidafrikaanse specialiteit is gedroogd vlees, biltong. Pap is ook ge liefd. De inheemse bevolking maakt het van alle soorten granen. De bekende 'mielies' uit het liedje van Sarie Marais - 'daar onder bij die mielies en die groen doringboom' - is mais, basis voor allerlei pap-varianten. 'Waterbloe metjes' groeien op rotsen aan de kust en laten zich in vele gerechten verwerken. Klein en mager De Zuidafrikaanse chef - hij is 38 jaar - is mager en klein. Zijn vak is hem niet aan te zien. John Sistermans, de bekende Nederlandse kok, verklaarde tijdens een tv-optreden dat een goede kok altijd 'trek' in eten moet houden om de sterren van de hemel te kunnen koken. Lesch is het levende bewijs van die stelling. Hij is wat nerveus, want praten over koken doet hij wel graag, maar nog liever is hij in de keuken bezig. Dus gaat hij weer even naar de 'kombüis', zoals Afrikaners zeggen. Daar is hij driftig in de weer. Hij wil wel even stil staan voor de fotograaf, maar lang mag het allemaal niet duren. Het restaurant van Izak Lesch, in Her- manus, is een begrip aan de Kaap. Het heet 'Bientang se grot'. Lesch laat - sne- 1 - wat foto's zien. Het bedrijf ligt op een steenworp van het water, te midden van rotsen. „Het is nogal rustiek," zegt hij. En wijzend naar een van de foto's: „We doen veel op open vuur." Dan gaat hij weer aan de slag want de Cape crayfish (langouste met Maleise kerrysaus), de calamari (gestoofde inkt vis), de Guinea fowl potjie (gebraden Kaapse parelhoen met bessen) of de Ouvrou in die kombers (gehakte biefstuk in koolbladeren) moeten op tijd op tafel staan. Kan hij in het winterse Holland over zijn Kaapse grondstoffen beschik ken? Niet altijd. Maar improviserend met ingrediënten die zo veel mogelijk daarbij in de buurt komen, garandeert hij toch een authentiek Zuidafrikaans diner. Door Hans van Alebeek De Rode Verleider is niet te stuiten. Binnen nu en een jaar hangen deze verleiders in zo'n duizend supermarkten om de klanten te verlokken tot impuls-aankopen. Felrode apparaatjes op de schappen spugen kor tingscoupons uit waarmee bij de kassa direct voordeel te behalen valt. Nederlan ders blijken er zeer gevoelig voor te zijn. .uOndanks alle lijstjes koopt bijna iedereen in de supermarkt als een kip zonder kop. Volgens onderzoekers worden zeven van de tien produk- ten 'zo maar' in de winkelkar gemikt. Sinds kort is er een nieuw wapen gevonden om die grote groep twijfelaars te pakken. Het rode apparaatje luistert naar de naam Instant Coupon Machine (ICM) en hangt aan de schappen met rode lichtjes te knipperen. Klanten kunnen uit het ding een kortingsbon trekken waarmee ze bij de kassa kortingen van een paar dubbeltjes tot een paar piek krijgen. De afgelopen tijd is er in een paar honderd winkels (onder andere Super en Torro) met de Rode Verleider proef gedraaid. De resultaten zijn enorm: bij alle produkten waar zo'n rood apparaatje aan het schap hangt gaat de omzet met sprongen omhoog. De deelnemers (van Pepsi en Libero tot Wajang en Dixan) gingen bij de kassajuffrouw gemiddeld acht keer vaker langs de elektronische scanner dan normaal. Kassa dus. Het lokkertje trekt de 'zuinige Hollanders' en dus wordt het apparaatje nu bij meer super markten geïntroduceerd. Overigens niet bij grootgrutter Albert Heijn. In veel andere win kels zal het een nog grotere herrie worden, want niet onbelangrijk te vermelden is dat de Instant Coupon Machine bij elke uitgespuugde bon drie vrolijke piepjes laat horen. En er wordt al gedacht aan complete deuntjes voor de Rode Verleider. 'Yogho, Yogho!' en 'Het aroma komt je tegemoet...', de hele dag door, bij elke bon die getrokken wordt. Dat zullen ze toch niet bedoelen met toekomst muziek? De Instant Coupon Machine. FOTO JEROEN VAN EIJNDHOVEN Door Jetty Ferwerda Van Madonna's videoclip 'Rain' tot Jung Changs Wilde Zwanen. Van de film Fare well to My Concubine tot de opleving van indigoblauw. Trendwatchers zagen het ja ren geleden al aankomen: China gaat ons westerse le ven behoorlijk beïnvloeden. Niet alleen op cultureel ge bied (films, literatuur), ook in het interieur en de mode. Met name in de laatste sector is de Chinese invloed komend seizoen al merkbaar. Economen en slimme zakenlie den kunnen het niet vaak genoeg zeggen: in het Verre Oosten kun je het momenteel maken. Onder nemers krijgen dollartekens in hun ogen als ze praten over de exportmogelijkheden naar een land als China, met zo'n 1,2 miljard inwoners. Unilever zag het gat in de markt, maar ook mode-ontwerpers als Ralph Lau ren, Valentino en Gianfranco Ferré. Dreigend wordt gesproken over een nieuw handelsblok, bestaan de uit China, Thailand en Malei sië. Volgens een studie van de Wereldbank zal het centrum van de wereldhandel zich de komen de 50 jaar verplaatsen van Euro pa en Noord-Amerika naar het Verre Oosten. De Aziatische markt is nu al de grootste afne mer van Europese textiel, kle ding, voedingsmiddelen, chemi caliën en machines. Veel Euro pese bedrijven openen kantoren in Singapore, de basis van waar uit contacten gelegd kunnen worden. Vooral van China wordt veel verwacht, nu de hervormingen in volle gang zijn en de grenzen geopend. Het land heeft volgens de Wereldbank de grootste af zetmarkt van de toekomst. Men verwacht dat het in het begin van de volgende eeuw op de vierde plaats komt van de we reld-economie. Vooralsnog is het een beperkte groep Chinezen die profiteert Aziatische invloeden in de voorjaarscollectie 1994 van Soap Studio. FOTO SOAP STUDIO van de vooruitgang in het land: de groeiende klasse van zelfstan dige ondernemers. De rijksten verplaatsen zich in BMW's en Mercedessen. Men koopt dure, geïmporteerde spullen in waren huizen als de Yaohan, de Wellco me, of de Guiyou, waar een pot iJerojam veertien gulden kost en een pak muesli het dubbele. De ze nieuwe klasse vormt een eigen subcultuur compleet met een ei gen mode, taalgebruik en een uitgaansleven dat onbetaalbaar is voor het grootste deel van de bevolking. Mode reflecteert als een van de eersten wat er gaande is in de wereld. En wat in China gebeurt, blijft niet onopgemerkt bij de ontwerpers. Inspiratiebronnen vormen de films, de literatuur, de fotomodellen die furore ma ken in het Westen, het straat beeld in Tokyo en eeuwenoude cultuur. Alle elementen samen worden vertaald in kleding. Niet alleen in de collecties van top ontwerpers als Yamamoto en Michel Klein, maar ook in die van Soap Studio, Zij en Foxy Fashion: hooggesloten, rechte Mao-jasjes en blouses, smalle broeken, zijden jurkjes met Chi nees dessin en vooral veel indi goblauw. De styling is sober en simpel. De frivoliteit zit 'm in de laagjes, doorzichtige stoffen en hier en daar een stukje blote huid. 1 lof! Ik lig nog in bed op een vroege zater dagmorgen wanneer ik buiten een doffe knal hoor. Even denk ik aan vuur werk, maar die tijd is inmid dels wel voorbij. Bij de twee de keer herken ik het geluid: een jager. Jarenlang heb ik geen jagers meer gezien of gehoord. Maar sinds ik weer in een dorp woon, zie ik ze weer regelmatig rondlopen. Vanuit ons huis zijn ze zelfs in volle actie te bewonderen. Ieder zijn lol, is meestal mijn eerste reactie. Ook al is het beslist niet mijn lol. Ik ben meer van het type dat spin nen oppakt en levend buiten zet. En als ze te groot zijn roep ik de hulp van anderen. Dus ik moet er niet aan den ken om zelf een konijn te schieten. Maar wie wil, gaat zijn gang maar. Opgegroeid in een landelijke omgeving zijn jagers voor mij gewoon de buren, die bij de opening van het jachtseizoen een groen-bruin pakje aan trekken en een hoedje met veer opzetten, 's morgens in alle vroegte op stap gaan, veel borreltjes drinken en af en toe een konijn schieten. Ik heb daar nooit veel kwaad in gezien. Toch ben ik in de loop der jaren gaan twijfelen. Aan de ene kant heeft dat konijn dat de kogel krijgt, tot die tijd een veel beter leven gehad dan welke bio-kip dan ook. Aan de andere kant is het natuurlijk absurd, dat het ene zoogdier voor de lol het andere afschiet. En we hoe ven, dunkt me, niet meer te jagen om 's avonds wat te eten te hebben. In Nederland zijn in het wild levende dieren toch al dun gezaaid. Waarom moet je dan die ene haas die nog vrij rondloopt ook nog neerleg gen? Als er je nou werkelijk je nek over breekt is het wat anders, maar dat is hier be slist niet meer het geval. Als ik op de akker achter ons huis een haas zie, pak ik de verrekijker erbij, zo zelden gebeurt het. Laat staan dat je een patrijs of fazant ziet rondlopen. Ik heb bovendien te vaak rare verhalen gehoord over sommige jagers. Van een eer lijke strijd tussen mens en dier is allang geen sprake Door Mariëtte Mulkens meer. Zeker niet als de dij ren met stokken en veel waai wordt opgejaagd, wa„ wat te denken van het uitzei ten van wild in het voorjaar enkel en alleen om het |a|( weer af te kunnen schietei Of het schieten op kraait omdat die wel eens een ji haas opeten. Ook hoorde ik eens het vet haal van een jachtparti waarbij de patrijzen zo uit 4 .e fietsen op het stabalkon mand geplukt werden, in d lucht gegooid en acuut neet geschoten werden door d heren jagers. Laat ze da kleiduiven gaan schieten. Om maar te zwijgen van de geschoten dieren, die niet ge vonden worden, en alle ver oorzaakte onrust in over hel algemeen tamelijk rustige ge- bieden. De laatste maanden is er al wat te doen geweest over de jacht, zoals het wel of nie mogen jagen in natuurgebie den en natuurlijk de actie vat de Dierenbescherming bij de aanvang van dit jachtseizoen. In zo'n discussie zijn de ji- gers bij voorbaat in het na deel. Ze jagen natuurlijk woon voor de lol, maar dat is niet zo'n sterk argument. Du moeten ze iets anders verzin nen. Ze praten dan bijvoor beeld over het beperken van wildschade voor de land bouw. Jagers afficheren zich tegenwoordig ook steeds va ker als natuurbeschermers: ze houden natuur in stand Nou is natuur heel goed staat om zichzelf in stand te houden, als de mens er zich maar zo min mogelijk mee bemoeit. Maar als je dan ook nog ieder jaar een groot van die zorgvuldig beheerde natuur doodschiet, blijf je tuurlijk nergens. Door Marijke Prins De belangrijkste bron voor de keuken van het oude Rome is het kookboek. De Re Cocquinaria (Over de kookkunst), dat in de vierde eeuw verscheen. Het bevat overgeleverde recepten van de rijke lekkerbek Apicius, die in de eeuw van Christus leefde. De man maakte met gif een einde aan zijn leven toen hij bij het tellen van zijn geld tot de ontdekking kwam dat zijn geslonken kapitaal ontoereikend was om op luxueuze (et culinair aangename) voet door te leven. Twee ingrediënten zijn in de Romeinse keuken van belang geweest: asa foetida en liquamen. Asafoetida of velsdrek is de sterk geurende hars van een Perzische brem- soort. Onder de naam hing of heeng vind je asa foetida tegenwoordig nog in Indiase vegetarische recepten. De wordt vergeleken met die van truffels, zelf denk ik aai Doerian, de beruchte stinkende Indonesische vrucht. Kortom, een geurig goedje waarmee je voorzichtig moet omspringen. Hetzelfde moet gegolden hebben voor liquamen, een heldere gefermenteerde vissaus, die in Rome fabrieksmatig werf geproduceerd. Er zijn verschillende recepten van liquamen |Per- De aandrijfkracht van 1 - - nr!)!)1Crr>AnTVITV\n4-/\n in niinK/Jlll overgeleverd, maar ze zijn in de moderne keken bijna onmogt- lijk te maken, omdat de vis, kruiden en zout enige tijd in dl zon moeten fermenteren (denk aan de stank en waar is hier de zon?). In Van soeter Cokene, een verzameling recepten uit de Oudheid en Middeleeuwen, geeft Johanna Maria van Winter een eenvoudige, thuis te maken variant, die ook bij de Romeinen bekend was 1 pond vette vis (met kop en graten) te koken met 750 gram zout en een behoorlijke hoeveelheid ril zuul en een ueiiuuiu ts.e uucvw»-- run kruiden, zoals dille, koriander, venkel, selderij, bonenkruid, poorstaven. scharlei, wijnruit, munt, lavas, polie, thijm, oregano, beteunie, en agrimonie (wie kent deze in onbruik geraakte kruiden?). was van plan het te maken, maar toen las ik tot mijl opluchting bij Reay Tannahill in haar Food in History (Penguin, 1988) dat liquamen zich laat vergelijken met dt Vietnamese vissaus Nuoc Mam en die is in Nederland bij een goed gesorteerde Chinese winkel te koop. Het recept voor de lamslapjes, afkomstig van Apicius. verrassend modern van samenstelling, maar dwingt door nf beknoptheid de hedendaagse kok wel tot improviseren. Romeinse lamslapjes Voor vier personen Voorbereidingstijd10 minuten Kooktijd: minstens 20 minuten vier lamslapjes van 150 gram per stuk Vi bosje korianderloof of twee theelepels gemalen riander 1 eetlepel gesneden lavas of selderij Vi theelepel gemalen komijn 1 gesneden ui 1 eetlepel Nuoc Mam 4 eetlepels olijfolie 1 glas rode wijn V4 eetlepel bloem Leg de lamslapjes in een pan met dikke bodem. Meng n] gesnipperde ui, selderij, komijn en koriander en strooi dit ov het vlees. Sprenkel ook wijn en de vissaus erover. Zet het vu aan en sudder het vlees in ruim twintig minuten heetgaar je van erg zacht vlees houdt, verleng je eenvoudigweg kooktijd). Je kunt de vrijgekomen saus desgewenst binden111 wat bloem. Wil je het recept authentiek houden, dan dien je de lams'aP' op met veldsla (kropsla was nog niet bekend) en peulvru® (die werden veel gegeten). Natuurlijk niet met aardapp want die zijn pas na de ontdekking van Amerika bi] terechtgekomen. ntentest. na ze recht in de van de verdekt opgestelde^ gers vliegen of rennen. EfcJohn van Oppen herland heeft sinds gisteren een Railhopper- Na de Koploper, de rjnter is dit de vierde telg uit het lacht boemeltjes. Dertig jaar lan er pendelen van het ene naar het is het verschil met zijn voorgar ol(e Geen vier maar vijf ,len naast elkaar; een trische rolstoellift die er- r zorgt dat gehandicapten eigen kracht kunnen in- ppen; een voorwielklem italiingsruimte biedt aan achter de toegangsdeu- srmee is alle nieuws voor de „ende dertig jaar wel ver- jt Hoe we tijdens een test- mrtje Zwolle-Assen ook ons doen om up to date snufjes bespeuren in het nieuwste jel stoptrein, het wil maar lukken. Alles in de Rail per is net zo degelijk, func- ieel, fantasieloos en saai als van het merk NS gewend en extra's n extra veilige airbag voor eizigers eerste klas, om maar gemiste mogelijkheid te noe- koptelefoon voor de jwszender Radio 1. n in hoogte verstelbare stoe- zonnedak. eens een wiebelbestendig dertje voor de koffiebeker. ook al geen pincode-auto- t achter de brede zwenk- laideuren, waarmee je de van het ritje rechtstreeks de privérekening kunt laten hrijven. er, dit zijn accessoires die je missen. Het zijn extra's die in zijn totaliteit gunstige Drieling van een milieuvrien- k vervoermiddel niet in de mogen staan, maar je gaat bijzaken toch subjectief toten als je er dagelijks mee infronteerd wordt, dertig lang. Zolang wil de NS de hopper immers laten mee neten in de concurrentieslag de auto-industrie, waar itiviteit hoogtij viert. rnuft wijl reizen in een leasewagen de baas alsmaar comforta- r wordt, blijft de NS een rtaanse levenshouding vra- van zijn passagiers. Bij de instorming over het program eisen hebben de ontwerpers geen seconde gepiekerd rde inbouw van een pretpak- tarom zouden we ook? Je ruikt de stoptrein toch alleen voor korte stukjes. De ge- delde rit duurt dertig minu- Dat valt toch wel uit te iden," zegt Ron van Stokkum, rlichter en dus pleitbezorger de NS-directie. Hij zit recht tnover me in de coupé en ikt licht zagende bewegin- Dat komt door de Rail- iraaistroommotor is overdui- ijk voelbaar onder het zitvlak het treinstel lijkt beurtelings links naar rechts te willen, ingenieurs van Citroen of zouden hier een anti-door- 'fegeling hebben ingebouwd, ar in de trein-industrie dient vernuft te passen binnen de latsen Phatsen Uniek ikefietjes weg gezeurd over akkefietjes, zitten al in Hoogeveen, As- komt dichtbij en het is de 'Sste tijd op zoek te gaan naar spunten. Railhopper is een ruimte- ™er, zegt de voorlichter, 35 meter breder dan het tot nu bekende materieel bij NS. best, maar dat wü niet zeg- uat je per pasagier ook meer s voor je kaartje krijgt. De «aruimte is gebruikt, in de klas althans, om vijf zit- op een rij aan de bo- Plaat vast te schroeven: drie ne ene kant van het gang- i twee aan de overkant. Acties aan de reacties van de rtie S °j die vijfzitter een blij- p wordt. De komende maan- Idt de Railhopper uitslui- taiJ n baanvak Zwolle- to over een paar maanden tu een diesel-versie op de ilhmvT dan Pas zwermt de a Va p<?' ait naar andere hoe- ttispn t 6j land- Oordelen de listig nvl jns de Proefperiode die oeh ju viifde stoel> dan ts worrif afd blijven' An" or dp weer vervangen °ude variant van vier °P een rij. f

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1994 | | pagina 20