Herstel Uitverkoopwet
slecht voor de koper
er m
Hotels contra calling-card
Franse
met elekl
Consumentenbond ziet
liever concurrentieslag
en stuntprijzen
Nieuwe klassieker van Lagerfeld
Lmper nieuwe
EET WIJZER
Gevulde lurkse broodje»! is financieel gesteund door
.1 Bonder meer het Beatrix-
DE STEM
CONSUMENT
ONDER DE KURkl
Speciale reisgids
voor ouderen en
gehandicapten
AUTCW
DONDERDAG 13 JANUARI 1994
röSTEM
Van onze verslaggevers
De consument is er hele
maal niet bij gebaat als de
middenstand opnieuw
roept om een regeling van
de uitverkoopperioden.
Juist bij een voortdurende
concurrentieslag en des
noods prijzenoorlog gedu
rende het hele jaar kan de
consument voordeel heb
ben.
Dat is kort samengevat de me
ning van de Consumentenbond
als reactie op een hardnekkige
stroming binnen de detailhandel
die nu herstel wil van de twee
jaarlijkse opruiming, een keer in
de winter en een keer in de
zomer.
Sinds medio jaren tachtig die
uitverkoopregeling werd afge
schaft en iedere winkelier
voortaan zelf kon bepalen wan
neer en tegen welke prijs hij zijn
artikelen kon verkopen, is er elk
jaar een groep die'terug wil naar
de oude regelingen en bepalin
gen, die bindend waren.
Met name ondernemers, die de
winstmarges zien slinken onder
druk van prijzenslagen, snakken
naar de tijden van weleer. Dat
geldt ook voor de middenstan
ders met 'een goed produkt voor
een goede prijs', die het 'gezeur'
van koopjesjagers om een kor
ting meer dan zat zijn.
Jammer voor die groep, groten
deels bestaande uit kleding- en
schoenenzaken, ziet het er niet
naar uit, dat op dit punt herstel
te verwachten valt.
„Wij redeneren natuurlijk vanuit
de consument," aldus een
woordvoerster van de Consu
mentenbond. Wij zien liever een
voortdurende concurrentie met
steeds weer nieuwe stuntprijzen,
want dat is goedkoper voor de
consument. Zelfs als dit tot ge
volg heeft, dat de concurrentie
moordend wordt en er dus be
drijven failliet gaan, houden we
dit standpunt overeind. Kijk
maar wat er gebeurt. Er verdwij
nen bedrijven, maar er komen
altijd weer nieuwe. Anderen pik
ken het steeds op. En dat is
helemaal in het belang van de
consument."
Heilloos
Trouwens ook bij de meeste be
langenorganisaties voor de mid
denstand wordt het nieuw leven
inblazen van de tweejaarlijkse
aan banden gelegde uitverkoop
als een heilloze weg gezien.
„Een wettelijke regeling van de
uitverkoop is niet meer aan de
orde. En zal waarschijnlijk nooit
meer aan de orde komen. Daar
zijn de ondernemers zelf verant
woordelijk voor. Ze hebben de
afschaffing van de Uitverkoop-
wet in de hand gewerkt. Ze
moeten de negatieve gevolgen
daarvan accepteren," vindt J.
Fokke van de Vereniging van
Grootwinkelbedrijven in Textiel,
waarbij onder andere V&D,
C&A, Peek en Cloppenburg, Bij
enkorf en Claudia Strater zijn
aangesloten.
Kikkers
Ook het Koninklijk Nederlands
Ondernemers Verbond acht de
komst van een wettelijke over
eenkomst voor vaste oprui
mingsperioden onhaalbaar. „De
inzet voor een regeling is te
vergelijken met een poging om
kikkers in een kruiwagen te krij
gen. Op een herhaling van de
geschiedenis zitten we niet te
wachten," aldus een KNOV-
woordvoerder.
De uitverkoopregeling is afge
schaft, omdat ze toch niet in de
hand te houden was. De behoef
te aan een marktordening ver-
1 Voortdurend uitverkoop: een zegening voor de consument.
foto willem blauw
dween allengs. Bovendien bleek
de naamsaanduiding 'uitver
koop' vanuit juridisch oogpunt
moeilijk overeind te houden.
Ondernemers ontdoken de rege
ling door bijvoorbeeld geen uit
verkoop te houden, maar korting
te bieden. Of ze hielden een
stuntverkoop wegens verbou
wing, waterschade of 'bescha
digde' partijen.
Omzetsnelheid
De KNOV wijst erop, dat een
regeling van een uitverkoopter
mijn voor de levensmiddelensec
tor onzinnig zou zijn. Temeer,
omdat ze met de beperkte houd
baarheid van produkten zit.
De ondernemers in de elektroni
ca, computers en dergelijke zit
ten ook niet op uitverkoopperio
des te wachten. Die moeten het
hebben van een hoge omzetsnel
heid. Er komen steeds meer
nieuwe types. Binnen een paar
maanden kan wat vandaag hy
permodern nog is, verouderd
zijn. Is de apparatuur niet snel
genoeg de winkel uit, dan be
staat het gevaar dat die tegen
nóg lagere prijs de deur uit moet.
Daarom stunten die ook zoveel.
Adviesprijzen
Zolang zo'n zaak niet failliet
gaat, kun je ervan uitgaan, dat
er voldoende of in ieder geval
viesprijzen gericht zijn op de
ondernemer en niet op de consu
ment. Ze zijn bedoeld om aan te
geven dat er in 'goede zin' winst
gemaakt wordt, wanneer die
prijs wordt aangehouden.
De ondernemer, zo merkt het
KNOV erop, is vrij. „Er zijn
maar een paar fabrikanten die
de adviesprijs bindend aan de
detaillist opleggen. De advies-
niet te weinig winst wordt ge
maakt. In dit verband lijkt de
vraag zinnig of adviesprijzen
van de fabrikant nog wel zin
hebben.
Fabrikanten wijzen erop dat ad-
prijs is een gemiddelde. Je mag
erboven gaan zitten en eronder."
Ook bij de Consumentenbond
heerst de mening dat adviesprij
zen geen zin hebben voor de
consument. „Je suggereert er te
veel mee. Wij hebben trouwens
ook vaak onze vragen of die in
advertenties opgegeven en vaak
mooi doorgestreepte prijzen wel
kloppen. De consument moet ge
woon vergelijken en de laagste
prijs voor hetzelfde produkt uit
zoeken. Niet kijken naar al die
doorgestreepte prijzen."
Textiel en schoenen
Alleen de textiel- en schoenen-
handel kunnen, aldus de KNOV,
baat hebben bij de instelling van
opruimingsperiodes. Temeer,
omdat deze sectoren te maken
hebben met seizoensgebonden
produkten en een immer wijzi
gend modebeeld. De ene collectie
is nog niet binnen of die moet al
in de uitverkoop om ruimte te
maken voor de volgende, zo is
een veelgehoorde kreet.
De problemen in de kledingb-
ranche zijn door overproduktie
en een niet aflatende uitver-
koopgolf groot. De Nederlandse
markt wordt bedolven onder een
lading kleding. Omzetten zijn
van vier tot vijftig procent ge
daald.
Slechts eenderde van de kleding
zaken boert nog een beetje naar
tevredenheid. Met een perma
nente uitverkoop proberen de
winkeliers van hun voorraad af
te komen om zo nog wat geld
terug te zien. Hoe groter de
voorraden, hoe groter de behoef
te om met prijzen te stunten.
De Vereniging Mitex, belangen
behartiger vanm drieduizend on
dernemers met achtduizend za
ken in de textieldetailhandel,
vreest dan ook dat op termijn
een saneringsgolf (bedrijfsophef-
fing) niet kan uitblijven. Het
aantal klachten over de uitver
koop neemt, zo benadrukt Mi
tex, jaarlijks hand over hand toe.
Zij pleit dan ook als enige, 'in de
wetenschap dat zoiets moeilijk
te realiseren is', voor een rege
ling voor opruimingsperioden.
Door Jetty Ferwerda
Elke mode-ontwerper, groot
of klein, droomt ervan ooit
eens een klassieker te beden
ken. Een kledingstuk dat
zichzelf als het ware overleeft
en tientallen jaren een gewild
en gewaardeerd onderdeel
van een garderobe is.
Zo is het Chaneljasje wel de
bekendste (daterend uit begin
jaren twintig), gevolgd door de
Bettina-blouse van Givenchy, de
bh-cups van Gaultier of de tul
prokjes van Christian Lacroix.
Dit seizoen kan een nieuwe
'evergreen' aan het lijstje toege
voegd worden: de pantyjurk van
Lagerfeld.
Zelf noemt de modekeizer de
doorzichtige stretchjurk dé klas
sieker van voorjaar 1994. Niet
alleen omdat het zo vernieuwend
en voor sommigen zo schokkend,
maar vooral omdat de jurk zich
zo makkelijk laat combineren.
En dat laatste is toch een van de
belangrijkste kenmerken van een
klassieker.
Het jurkje, dat als een kous om
het lichaam spant, kan over of
onder andere kledingstukken ge
dragen worden. In zijn show liet
Lagerfp'H uitsluitend variaties
op ditma zien. In hoog tempo
denderden de mannequins voor
bij, op stiletto-hakken en ge
tooid met hoge pruiken, waarbij
het voor de toeschouwer onmo
gelijk was bij te houden hoe de
ontwerper nu weer het jurkje
combineerde.
Het lijkt alsof Lagerfeld zich er
makkelijk van afmaakt en de
vrouw wederom als sekspoes
aankleedt. Zelf ontkent hij dat.
De pantyjurk, ook wel skindress
genoemd, laat de vrouw vrij te
dragen wat ze wil, aldus de ont
werper. Het vormt de basis van
een combinatie, die naar gelang
de smaak van de draagster sexy,
stoer of bedekt uitvalt.
De jurk is een nieuw onderdeel
in het spel dat Lagerfeld speelt
met transparante en dichte stof
fen. Hieruit spreekt de fascinatie
van de ontwerper voor de vele
mogelijkheden van textiel. Hij
begon enkele seizoenen terug
heel voorzichtig en decent met
de lange rok in zwarte wol, ver
volgens knipte hij de banen in
zodat hoge splitten ontstonden,
daarna bedacht hij halftranspa-
rante stretchrokken gecombi
neerd met lange jasjes, een sei
zoen later gevolgd door strakke
rokken met dichte en transpa
rante stroken. De pantyjurk
vormt zo'n beetje het ultieme
hoogtepunt van Lagerfelds spel.
Voor winter '94 zal Kaiser Karl
iets anders moeten bedenken,
want meer huid kan hij niet
meer laten zien. Tenzij hij z'n
mannequins naakt het podium
opstuurt. Dan komen de kleren
van de keizer pas echt tot hun
recht.
foto peter stigter
'Door Lout Donders
Verschillende hotels in de
wereld zien met lede ogen
de komst van de zogenaam
de 'calling cards' aan.
Met zo'n kaart - bij voorbeeld
de Scope-kaart van PTT Tele
com - kan een hotelbezoeker
een gratis nummer bellen. Dan
krijgt hij of zij een Nederland
se PTT-meneer of mevrouw
aan het apparaat die de ver
binding tot stand brengt met
degene die de beller wil spre
ken.
PTT Telecom rekent daarvoor
een toeslag van 1,- tot 3,50
gulden. Maar voor de gespreks
kosten wordt het Nederlandse
tarief gerekend en dat ligt in
vergelijking met veel andere
landen laag.
Ook in Duitsland zijn zulke
kaarten in zwang geraakt. Tot
ongenoegen van hoteldirecties,
want hun gasten bellen steeds
vaker zo'n gratis nummer. Wat
tot gevolg heeft dat de tele
foontikker van de hotels hulpe
loos blijft stilstaan, hoe lang de
hotelgast ook belt. Aangezien
de meeste hotels nog al wat
verdienen op hun telefoontik
ken, komt er minder geld in het
laatje. Tot dertig procent zijn
de telefoon-verdiensten in
Duitse hotels gedaald.
Makkelijk zat, zo blijkt uit een
vergelijking in het weekblad
Als het aan sommige hotelhouders ligt, kan bellen vanuit
hun etablissement straks alleen nog maar via de ouderwetse
manier. foto marc bolsius
PTT Telecom in Nederland
kent het probleem. Er zijn
sinds mei vorig jaar 350.000
Scope kaarten in omloop. Vol
gens woordvoerster Hanne
Kluck hebben zo'n zevenhon
derdvijftig kaarthouders in ho
tels al ervaren dat zij hun kaart
niet konden gebruiken. Dat ge
beurde zowel in Nederlandse
hotels als elders op de wereld.
„Maar," zegt Kluck, „de mees
te hotels komen er wel weer
van terug, als de gasten klagen
over deze slechte service."
Focus. Iemand die in een cel
tien minuten van Duitsland
naar de Verenigde Staten belt,
met zo'n calling card (van
AT&T) is bijna 24 DM kwijt.
Via de gemiddelde telefooncen
trale van een hotel kost het
zelfde gesprek bijna 70 DM.
Dikke winst voor de hotels dus,
waarvoor ze niets hoeven te
doen. Omdat hotels die inkom
sten goed kunnen gebruiken,
zijn er al verschillende die het
hun gasten onmogelijk maken
om zo'n gratis calling card-
nummer te bellen.
Met ingang van deze week
schrijft redacteur Hein Sluijter op
deze plek eens per veertien da-
gen over wijn.
Underdog
Jij mag niet meer mee
doen, zei de Neder
landse consument. En
zie hoe sterk die koper wel
niet is: eind jaren zeventig
besloot hij zich met duidelijke
weerzin af te wenden van een
toch bijzonder wijntype, de
rosé. Sindsdien is deze wijn
geheel ten onrechte het stief
kind geworden onder alle wij
nen die wij van over de grens
halen.
Op dit moment komt de in
voer niet verder dan één pro
cent van het totaal. Hoewel er
op dit moment sprake is van
een zeer lichte stijging zijn er
geen aanwijzingen dat op kor
te termijn die één procent
zelfs maar tot twee zal toene
men.
Ik kom hier met een oprecht
geweten op voor deze under
dog. Hij is verguisd en be
schimpt en aan zijn lot over
gelaten. Als een Job wordt hij
bespot. Maar een goede, dro
ge rosé kan echt een tractatie
zijn.
Die verdient het niet uitge
scholden te worden voor
ouderwets, voor een drankje
met chemische toevoegingen
of, heel discriminerend, voor
een vrouwenwijn. Dit zijn de
droeve uitkomsten van
Trendbox dat een onderzoek
heeft verricht voor het Neder
landse Produktschap Wijn.
Wel een verschil met de jaren
zestig en zeventig.
Toen was hij razend populair.
Hij schitterde als en ster. Hij
heette Rosé d'Anjou, Mateus
of Faisca. Maar de fout was,
achteraf bezien, toen al ge
maakt. Die wijnen waren on
der de toen bestaande rosés in
de wereld, de minst goede. Ze
waren zoet en misten vooral
gehalte. Wisten wij veel nog
in Nederland.
Ja, begin jaren tachtig wisten
we het langzamerhand wel.
De kritische consument kwam
op. Witte, droge wijn vonden
we ineens beter. Dat was ook
zo als je hem vergeleek met
die inferieure wijnen die de
Door Hein Sluijter
producenten en import»
ons hadden opgedrongen,
zonder van het bestaan >-
puike, volle en kruidige,
ge rosés af te weten, z'eii
we dag riiSf hét mondje t«
alles wat rosé was.
En dan te bedenken d;
goede rosé een stuk moei
ker te maken is dan rode
witte. Rosé wordt, behalve]
Champagne of in Luxembi
altijd gemaakt van
blauwe druiven. Öm te vi
komen dat er rödé wijn oi
staat, mogen dé schillen
die druivën slechts een kor
tijd meegisten met het y(1
uitgeperste sap. Elke pn
cent kan je vertellen dat
nauwkeurig vaststellen y;
die 'korte tijd' héél lastig is
De lasterende tong van In
wat smulpapen zou besti
moeten worden met roest®
ter of iets dergelijks. Wi
droge rosé smaakt zo vt
treffelijk bij pizza's bijvi
beeld Of bij pasta's, salai
kruidige vis of oosterse t]
rechten. Hoewel daar ook
dere wijnen bij phssen.
Ik wil U ift dit Verband
verhaal van het gebakken el
tje niet onthouden. Op
proeverij, ver in het land, ht
een collega mij aanbevoli
om bij ei eens een droge ros
te proberen, fiüewel in
wijnwereld bekend is da
eigenlijk niet samengaat
wijn. Op weg haar huis besltl
de ik dus een uitsmijter,
een gerenorhineerde gelegeij
heid. Want anders had ik hel
risico gelopen dat er'*geen ro
sé voorhanden Was. De wijnsl
in de horeca helaas een zeld|
zaamheid geworden.
Hoezee, ze hadden rosé.
Die collega had gelijk. Bij
uitsmijter voegt zich sledilil
een droge rosé. En geen en
kele andere wijn. Job dient t
worden opgenomen in de ri
der edelen.
s1
,orJohan van Grinsven
echt - „Nee, de grote bosbram
L geen effect hebben op het s'
",ar Australië," meent Michael
hst Commission in het bonte
iurs '94 in de Utrechtse Jaarbei
'de gaten dat Australië wel eei
mende jaren kan worden, zo
»derlandse reisbranche in kc
tanden.
trend is al duidelijk bij onze
•tenburen: 100.000 Duitsers
'en vorig jaar 'down under'.
,t ,Maar met de stijging van
000 Nederlanders in 1992
,r 25.000 in 1993 zijn wij ook
1 piij." Vooral omdat Neder-
idse gasten gemiddeld 42 da-
in Australië blijven en er
l acht- tot tienduizend gul-
i spenderen.
goedkopere vliegtickets en de
istraling van de Olympische
tóen in Sydney (in het magi-
üt-irt.w
[utrecht (anp) - Voor
ouderen en mensen met
een handicap is een spe
ciale reisgids samenge
steld met informatie over
vakantiehuisjes en
groepsaccommodaties.
De gids 'Uitgebreid' is ge
maakt door organisaties op
het gebied van toerisme,
ouderen en gehandicapten.
Dinsdag werd het eerste
exemplaar gepresenteerd op
de Vakantiebeurs in
Utrecht.
Ongeveer 1,7 miljoen Ne
derlanders moeten rekening
houden met een gezinslid of
groepslid met ernstige li
chamelijke beperkingen.
Door de toenemende ver
grijzing groeit dat aantal
alleen maar. Hun vakantie
verblijf moet door die be
perkingen aan bepaalde ei
sen voldoen, maar vaak is
onduidelijk waar de juiste
informatie te verkrijgen is.
1 J m I 1 "I I Het uitbrengen van de gids
Door Marijke Prins I fonds.
In een provincie waar worstebroodjes een regionale specialtel
zijn, zal ook de Turkse variant hiervan goed vallen. Het recetl
voor de Turkse broodjes kreeg ik tien jaar geledenop een Turlsl
culturele dag van een mij onbekende vrouw. Zij had haar (id
huisrecept gekopieerd voor het Nederlandse publiek. Het was:
de tijd dat vanuit ettelijke steden in Nederland studiereizen d
sociaalwerkers en politiefunctionarissen werden georganisffil
naar Turkije en Marokko; als afsluiting werdén dan culturtk|
dagen georganiseerd. Gezellig en leerzaam.
Voor 14 broodjes
Voorbereidingstijd:
45 minuten (plus V/2 uur rusttijd van bét deeg)
Oventijd: 20 minuten
500 gram bloem
35 gram gist
100 cc yoghurt y
100 cc melk
50 cc olie
50 gram boter
2 eieren
1 geklutst ei
voor de vulling:
50 cc olie
300 gram rundergehakt
100 gram diepvriesdoperwten
1 kleine ui zo fijn mogelijk gesneden
zout en peper naar smaak
8 takjes peterselie, zo fijn mogelijk gesneden
142 theelepel komijn
mespuntje kaneel
1 theelepel sambal
vegetarische variatie:
200 gram feta
Vi bosje peterselie
2 eiderdooiers
Maak eerst het 'zetsel' van het gistdeeg. 2êt ook alle overi-1
geingrediënten voor het deeg op kamertemperatuur. Maak
melken yoghurt lauw in een steelpan. Brokkel de gist ia W
mengsel. Roer hier vier eetlepels meel door, 1 theelepel suikerei
laat het zetsel 30 minuten afgedekt rijzen op eeh rustige plaats
In het half uur dat moet worden gewacht, totdat het deel,,
gekneed kan worden, is er tijd op de vulling te maken. Verhit de
olie in de pan. Laat de ui glazig worden in de pan en voeg dar
het gehakt toe. Bak het gehakt totdat het rul is en voeg dan de
kruiden en de doperwten toe. Giet na enkele minuten een
kopje water in de pan en zet het vuur uit wanneer het vocM
verdampt is (je kunt natuurlijk ook vleesresten gebruiken, zoais
wat over is van een gebraden kip of het stoofvlees). Wanneer je 1
een vegetarische vulling wilt maken, brokkel-jé de feta en menf
je de kaas tot een gladde massa met de éiéfdooiers en
fijngesneden peterselie.
Dan kan het deeg worden gekneed. Meng bloem en een snttljt
zoutin een beslagkom en maak hierin een kuiltje. Laat de eieren
in het kuiltje glijden en verdeel de vlokken' boter er bovenop-
Giet het zetsel erbij, alsmede de olie en kneed alles samen 10'
een glad en soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een schone I
schone doek IV2 uur rijzen. I
Kneed het deeg dan nog eens flink door en trek zo'n 14 (dat is* j
hoelveelheid die ik heb gehaald) ballen van het deeg, ongev«'
ter grootte van een doordeweekse gehaktbal. Rol de ballen ze®
plat met een roller (doorsnede 15 cm) en leg inhet midden va»
iedere cirkel ruim een eetlepel vulling. Bestrijk de rand met"?1
eierstruif en vouw het deeg dicht, zodat een halve maan is L
ontstaan. Bestrijk de bovenkanten met het resterende struif 1
leg de broodjes op twee bakblikken. Het is niet nodig om
bakplaten in te vetten; de broodjes zijn vet genoeg van zich zeil
Zet de broodjes in een op 175 graden voorverwarmde oven®
laat ze in 20 minuten goudbruin worden. Lekker als hijger®
van een weekend-maaltijd met soep of als hapje bij {Er'
uitgebreide borrel.
sch(
red(
naai
bov
tuui
goe<
daa
Ami
wee
Wt
Ech
trei
tijd
sine
zoe
1.31
ver
Ver
En
tie
(lat
gee
Ne
gos
Brc
hin
Roi
eei
mi
De
reg
Ee
we
sch
mi
en
bij
Ne
ge
Fr
trc
Oc
aa
bl
Door Peter Fokker
De PSA-groep gaat vanaf 1995
elektrische auto's aanbieden.
Het gaat om elektro-versies van
de technisch verwante Peugeot
106 en Citroen AX. Met die
types is op 1 januari een prak
tijkproef van achttien maanden
gestart in het schilderachtige
Franse havenstadje La Rochel-
fit plaatsje in Normandië staat
a' lang te boek als een bij
uitstek milieubewuste gemeen
te. Burgemeester Crepeau van
La Rochelle sloot een jaar gele
den een contract met PSA en
EDF, Electricité De France.
PSA verhuurt vijftig elektro-
auto's, waarvan er dertig naar
Particuliere huishoudens gaan
en twintig naar bedrijven of
gemeentediensten. EDF zorgde
voor een netwerk van elektro-
tankstations.
Elke gebruiker kreeg thuis een
riadstation en op negen open
bare parkeerplaatsen in La Ro-
ziin zelfbedienings-in-
slallaties geplaatst. Drie benzi
nestations hebben een snellaad-
Ponip, om in maximaal tien mi
nuten lege accu's op te peppen
zodat weer twintig kilometer
gereden kan worden. De bedoe-
hng is echter dat bij elke gele
genheid, bijvoorbeeld tijdens
oodschappen doen, de auto op
de gratis parkeerplek aan de
oom-pomp bijgeladen wordt.
Chip-kaart
Pe openbare l^adstations wer
den met een chip-kaart, eer
Programmeerbare creditcard