Afslanken in het restaurant Nieuwe telefooncellen 'slikken' niet meer elke telefoonkaart Kwakkelen met zwak zaad EET WIJZER suske wis! hambone Michel Montignac predikt dieetleer in eigen eethuis RUBRIEK i/i O d Voor veel mensen (2) Wereldwijd familieboek is handige verkoopstunt Topkok in eigen keuken DE STEM CONSUMENT MAANDAG 20 DECEMBER 1993 Pj" STEM Van onze verslaggeefster Roosendaal/Breda - PTT Telecom breidt het aantal openbare kaartte- lefoons uit van 12.000 naar 18.000 uit. Elke nieuwe telefooncel krijgt zowel een ingang voor een credit card, onderin, als een ingang voor een telefoonkaart, bovenin. Maar - zoals menig bezoeker van een cel op een station of plein al heeft ondervonden - niet elke tele foonkaart doet het in zo'n moderne cel. Je staat natuurlijk raar te kijken als je, gewapend met een toch redelijk modern snufje, je collega's, je vader, je moeder of de treintaxi wilt bellen. Je steekt je telefoonkaart in de daarvoor bestemde gleuf van de telefooncel en leest de opbeurende mededeling 'alleen gratis nummers'. Gratis bellen is er echter niet bij. En, bij nader inzien, lukt bellen helemaal niet. Volgens H. Kluck van PTT Telecom in Den Haag zijn de eerste kaarttelefoons in Nederland een paar jaar geleden geplaatst onder het wakend oog van een Europese telecommunicatie organisatie. Voor de cellen kreeg de PTT een tijde lijke proefcode. Die code staat in de magneetstrip van een telefoonkaart en wordt gelezen zodra de kaart gebruikt wordt. Omdat telefoneren met een kaart aan slaat heeft Nederland een definitieve, internationale, code aangevraagd. Die nieuwe code is het startsein voor een nieuwe kaarttelefoon om gewoon z'n werk te doen. Een oude telefoonkaart wordt vanwege de verouderde code niet gelezen en is dus onbruikbaar. Goed pech dus als, vanwege het ontbreken van een creditcard, ook de andere gleuf van het toestel geen soelaas biedt. Het omwisselen van oude door nieuwe kaarttelefoons en het plaatsen van de 6.000 nieuwe apparaten is in april 1994 afgerond. Tot die tijd zijn oude tele foonkaarten alleen te gebruiken in kaarttelefoons zonder toegang voor cre ditcards. Onder 'oude' kaarten verstaat de PTT kaarten uit haar vanaf 1986 uitgegeven standaardseries, met een groene kleur, de Van Gogh-serie en de PTT Telecompetitie-serie van januari 1992. Oude telefoonkaarten zijn bij verzame laars inmiddels zeer geliefd. Wie echter gewoon zijn 'tikken' en dus kwartjes terug wil van de PTT kan de oude kaarten onder vermelding van naam, adres en postcode opsturen naar PTT Telecom, Antwoordnummer 2018, 8000 VB in Zwolle. De waarde wordt dan overgezet naar een nieuwe tele foonkaart. Omdat er nog veel oude kaarten in omloop zijn kan het omwis selen wel een paar weken duren. Door onze correspondent Wilko Voordouw Parijs - Lekker eten en geen gram aankomen. Dat kan sinds kort in Parijs. Want Michel Montignac, de Franse paus van het 'lekker eten en toch ver mageren' heeft sinds enke le weken in de lichtstad een restaurant, waar zijn methode in de praktijk wordt toegepast. De man die vindt dat je niet verplicht bent om brood, kaas en wijn in de ban te doen wanneer je enkele kilo's te veel hebt, wil binnen korte tijd in Frankrijk en Europa een vijftigtal soortgelijke restaurants openen volgens een franchise-systeem. Vermageren is volgens Fransman Michel Montignac kinderspel. De elegante 'ancien gros' (voor malige dikke) heeft ontdekt dat de calorie-arme dieetleer een doodlopend pad is. „Een strafre- gime. Je vermagert, maar voelt je ook slap, lusteloos en moe. En dus is het niet goed. Zodra je dan ook maar een keer het dieet overtreedt, gaat het verkeerd." De waarheid is volgens Mon tignac dat slechts vijftien pro cent van de mensen te veel eet. „We maken evenwel allemaal dezelfde fout, we eten verkeerde dingen, met name de verkeerde koolhydraten. Te geraffineerde produkten als witbrood, witte rijst en witte pastaprodukten zorgen er voor dat de insuline afgescheiden door de pancreas om het glycemie-gehalte in het bloed omlaag te brengen, zijn werk niet goed doet. Die glyce- mie wordt juist omgezet in li- chaamsvet. En dat moet worden voorkomen." Te geraffineerd Volgens Montignac is een halve liter (rode) wijn per dag hele maal niet slecht, kan de modder vette lekkernij f oie gras absoluut geen kwaad en is zalm, olijfolie of ganzevet goed voor het lichaam. Er zijn slechts enkele verboden produkten: het voor noemde witbrood, witte rijst en witte pasta's, aardappelen, wor telen, suiker en mais. „In z'n algemeenheid alles wat te veel is geraffineerd. Daar staat tegenover dat alle andere produkten goed zijn voor de mens, mits met mate gegeten. De leergierige Nederlander kan zijn neus steken in drie van de vijf boeken, die in onze taal zijn verschenen over de leer-Mon- tignac bij uitgeverij Artulen in Valkenswaard: 'Slank worden met Zakendiners', 'Ik ben slank, want ik eet' en 'Recepten en menu's volgens de methode- Montignac'. Het restaurant aan de knusse rue Monsigny in het hartje Parijs is een heuse tempel voor de Mon- tignac-adepten. Hier wordt die roemruchte leer uitgevoerd. Het interieur valt wat tegen. Het is niet bepaald de plaats voor een intiem etentje, het doet eerder denken aan een health-club. De inrichting ruikt nog naar de verf (de eerste maaltijd werd 21 okto ber geserveerd), er is veel hout, en het parket in het centrale gedeelte van het restaurant zorgt er voor dat het lawaaiig aandoet. Een van de deuren naar de keu ken piept hinderlijk. Het lichtge- schilderde hout en de witte mu ren doen enigszins denken aan een inrichting van een Zweeds meubelmerk. Maar goed, een maal een tafel gaat die wat kille high-tech indruk weg bij het zien van de kaart. Daar gaat het per slot van rekening om. Er zijn drie menu's, van 98, 135 en 190 francs. Geen gram meier In de sector voorgerechten ko men we zulke heerlijkheden te gen als 'Gebakken inktvisringen en tomatensaus met zeegroente' of 'Zalmpaté en gerookte heilbot met bieslooksaus'. Het is alle maal heel verzorgd. De smaak is uitstekend en de eetlust wordt extra opgewekt in de weten schap dat er - hoe dan ook - de volgende ochtend geen gram meer op de weegschaal staat dan voor het diner. Dan de hoofdgerechten. Mon tignac pakt uit met zeven visge rechten en tien vleesgerechten. Daarmee wordt meteen de idee gelogenstraft dat je per se vis moet eten om af te vallen. De in ganzevet gebakken gesafraneer- de kabeljauwfilet en 'wilde' rijst is volgens mijn disgenote iets aan de flauwe kant, maar dat kan van de zoetzure eendeborst met zijn geconfijte groente niet worden gezegd. Opvallend is dat veel van de produkten uit de keuken van Montignac op z'n Zuidfrans worden geserveerd, met tijm, courgettes, foie gras, cassoulet en saffraan. Het zorgt er voor dat de gerechten rijk aan aro ma's zijn. De traditionele kazen worden ook geserveerd, al heeft Mon tignac geïnnoveerd door thema bordjes op te dienen: drie geite kazen, drie stuks uit de Jura, Auvergne, Savoye en Norman- dië. Ook de desserts zijn bepaald aantrekkelijk. Want Montignac- ers houden van een goed nage recht. Een appelcreatie met ka neel, perenduo met rode wijn saus, chocoladepalet (ter grootte van een ijshockeypuck) met va nillesaus, Montignac-se verse kaastaart, crème brulée, of mousse au chocolat, 'al onze des serts zijn gegarandeerd zonder toegevoegde suiker of saccharo se, zonder meel, zonder boter,' staat boven de lijst. En daar zit volgens de goeroe van de slanke, moderne Franse zakenman nou net de kneep. Hou het zo puur mogelijk. De chocoladetoetjes zijn bij voorbeeld bereid met minstens 72 procent cacao. Redelijke prijs Met een goed gevulde maag (je hebt niet het gevoel in een slank heidstempel te hebben gegeten) blijkt ook de rekening reuze mee te vallen. Net als in zoveel Fran se restaurants houdt ook Mon tignac er een 'redelijke prijsstel ling' op na, vooral omdat de klanten sinds de Golfoorlog de restaurants links lieten liggen. Die klant moet met goede pro dukten en een normale prijs worden teruggewonnen, is de fi losofie van Michel Montignac. Voor de kenners van Montignac: zowel mensen uit fase 1 als fase 2 kunnen er terecht. Fase 1 is de afslankende periode, tijdens welke de voorschriften van de grote baas naar de letter moeten worden uitgevoerd. Wie eenmaal is aangekomen op zijn streefge- wicht, kan overgaan tot fase 2, de zogenaamde stabilisering. Het bewijs dat het allemaal goed in elkaar zit, kwam de ochtend na het diner. De normaalgesproken zo gemene weegschaal gaf exact hetzelfde gewicht aan als de dag daarvoor. En dat was in de don kere dagen voor Kerst toch een leuke opsteker. Vrouwen krijgen steeds later kinderen en bovendien krijgen ze ook als maar minder kinde ren. Om de Nederlandse bevol king op peil te houden zou iedere vrouw minstens 2,1 kind moeten krijgen en dat getal ligt nu rond de 1,8. Maar er is misschien nog een reden waarom onze bevol kingsgroei stagneert. De laatste jaren duiken er in de medische pers onheilspellende berichten op over de afnemende kwaliteit van het mannelijk zaad: man nen zitten steeds vaker op zwak zaad. Het Nederlandse publiek hoor de daar voor hel eerst van op 15 november 1990. Bij zijn ambtsaanvaarding liet de Maas trichtse vrouwenarts prof. dr. Evers weten dat 'het met de vruchtbaarheid van de mens een aflopende zaak is.' Nog geen kwart van de mannen in Zuid-Limburg die problemen hebben met de voortplanting, heeft sperma dat voldoet aan de kwaliteitseisen van de We reldgezondheidsorganisatie, al dus Evers, en tien jaar daar voor was het zaad van 34 pro cent van de mannen nog goed. Niet alleen in Limburg, ook in geheel Nederland zou dit het geval zijn, en in het buitenland viel een soortgelijke trend te bespeuren. Maar echt zeker weten deed hij niet, want de getallen kwamen van een gese lecteerde groep mannen die geen kinderen konden krijgen. Aan die onzekerheid kwam ruim twee jaar later een eind. Op 12 september 1992 stond er in de British Medical Journal een nu al klassiek geworden artikel van de Deense vrucht- baarheidsdeskundige Niels Skakkebaek: „De kwaliteit van het mannelijk zaad is de afgelo- pen vijftig jaar onmiskenbaar teruggelopen." Om die bewering te staven had Skakkebaek van 14.947 man nen gegevens verzameld die tussen 1938 en 1990 in een zestigtal artikelen waren gepu bliceerd. Het betrof allemaal 'normale' mannen, dus mannen die geen problemen hadden met de voortplanting. Wat bleek? Een halve eeuw geleden produceerde de gemiddelde man per keer 3,4 milliliter zaad, en nu nog maar 2,75. In 1940 zaten er nog gemiddeld 113 miljoen zaadcellen in elke milli liter en dat is in vijftig jaar ijlings gedaald tot 66 miljoen. De teruggang gaat dus dubbel op: mondiaal produceert de man minder milliliters en elke milliliter bevat ook nog bijna de helft minder zaadcellen. En dan te bedenken dat bij 5 mil joen zaadcellen per milliliter de kans op een kind bijzonder klein wordt. Skakkebaek zocht bijna wan hopig naar meetfouten, maar kon die niet vinden: „we gelo ven dat de afname van de kwa liteit van het mannelijk zaad een reëel biologisch verschijn sel is." Hij wees op een ander veront rustend fenomeen. Er bestaat een verband tussen testiskan- ker en het produceren van wei nig zaadcellen. En inderdaad. In Europa en de Verenigde Staten komt deze goed te be handelen kanker 3 keer vaker voor dan vijftig jaar geleden. Afwijkingen die ook in verband staan met een lage zaadproduk- tie -een abnormale penis, het niet indalen van de teelbal - zijn toegenomen. Dit verband is ook in omge keerde richting aangetoond. In juni van dit jaar publiceerde de British medical Journal een Fins onderzoek. Daaruit bleek dat Finse mannen een ouder wetse zaadconcentratie hebben (114 miljoen per millimeter) en dat prostaatkanker daar aan merkelijk minder voorkomt. Nog iets. Qp het Finse platte land produceren mannen meer zaadcellen en hebben minder kans op testiskanker dan hun collega's van de stad. Waarom? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met hun stadse levenswijze, aldus de Finse on derzoekers. Waarschijnlijk is de teloorgang van het zaad te wij ten aan invloeden vanuit het milieu. Ze hadden ook een wat prozaïscher verklaring: moder ne stadse mannen doen het va ker en daarom produceren ze per keer minder volume en minder cellen. Hiermee betreden we het moe ras van de ongebreidelde spe culatie. De Maastrichtse vrou wenarts Evers opperde dat er wellicht sprake zou zijn van een natuurlijke regulatie om over bevolking te voorkomen. Een andere geliefde theorie van hem is dat de moderne man zijn edele delen te warm in pakt. (In natuurlijke staat wor den die luchtgekoeld) Welnu. Warmte remt de zaadproduk- tie. Mannen die geen kinderen kunnen maken, krijgen daarom p) UI >-» 2 4 Door Jan Paalman de medische goede raad om geen al te nauwsluitende (on derbroeken te dragen. Helemaal bevredigend is die theorie niet, want het verschijn sel blijkt zich niet tot de mens te beperken. In Florida blijkt 75 procent van de aligator-eie- ren onvruchtbaar te zijn. Een kwart van de mannetjes produ ceert geen sperma meer of heeft een kleinere penis. Bij schildpadden is het aantal in- tersexen (half man, half vrouw) enorm toegenomen. In Engelse rivieren treft men als maar va ker mannetjesvissen aan die in plaats van sperma, eieren lijken te produceren. Enzovoort. Wat is er aan de hand? De Amerikaanse bioloog dr Theo Coburn is van mening dat er steeds meer vrouwelijk ge slachtshormoon (oestrogeen) in ons milieu terecht is gekomen. PCB's en pesticiden hebben een zwakke oestrogeenwerking zodat wij, aldus Coburn, Teven in een zee van oestrogeen.' Een andere bron zou het oestrogeen in de 'pil' zijn dat met het rioolwater in het milieu terecht komt. Een stof die in plastic boodschappentassen is ver werkt en daar langzaam uit weglekt, nonylphenol, is ook al als verdachte aangemerkt. En zo is er meer. Maar een echte regelrechte link tussen schadelijke stoffen in het milieu en de afname van de vruchtbaarheid bij mens en dier heeft men (nog) niet kunnen leggen. „Er is duidelijk iets vreemds aan de hand", aldus de Engelse vruchtbaarheidsdes- kundige dr. Richard Sharp, „maar de precieze oorzaak kennen we nog niet. Waar schijnlijk gaat het om een op telsom van vele kleine invloe den." Als de trend van een mindere zaadproduktie zich doorzet, dan komt er een moment dat de kans op vruchtbaarheid dui- delijk zal afnemen. Let wel, de kans, want in principe is één zaadcelletje genoeg om een eicel te bevruchten. Dat ge beurt ook steeds meer. Nu de revolutie van 'seks zon der kinderen' plaats gemaakt heeft voor die van 'kinderen zonder seks', zijn er steeds meer methodes ontwikkeld om zwak zaad een handje te hel pen. In België bijvoorbeeld schiet men met aanmerkelijk resultaat slechts één zo'n zaad cel de eicel in. Maar een nor male bevruchting is een afval race van miljoenen zaadcellen waarbij de snelste wint. Loop je nu niet de kans dat je de eicel met een kneuzige zaadcel be vrucht? Men heeft redenen om aan te nemen dat zelfs een niet bewe gende zaadcel heel goed in staat is om de erfelijke bood schap foutloos over te brengen. In ieder geval blijken de aldus geboren kinderen (enkele hon derden) even gezond te zijn als elk ander kind. Vooralsnog. Want pas over een jaar of twin tig zullen we dat echt zeker weten. Door Marijke Prins Vandaag de tweede gang van het kerstmenu. Na wortelsoep, waarvan het recept vorige week werd gegeven, nu de vispaté. li de krant van donderdag a.s. komen an het hoofdgerecht, kip 0p een bed van wilde paddestoelen en het nagerecht, een mousse van limoenen, aan de orde. voor tien personen Voorbereidingstijd: 2 uur Kooktijd: 1 klein uur voor de marinade: 2 dl geurige witte wijn (elzas) sap van een halve citroen 1 teen fijngehakte knoflook 1 eetlepel fijngeknipte bieslook Vi theelepel gedroogde tijm 2 sjalotten in dunne ringen Vi theelepel geplette korianderzaadjes V4 theelepel geplette mosterdzaadjes 1 mespunt suiker 1 mespunt cayennepeper zout en peper naar smaak de rest: stuk gefileerde zalm(-forel) van 250 gram 600 gram gefileerde witvis (wijting, kabeljauw, schelvis,schol) 2 slalotten 3 eieren liter garderoom (minder vet dan slagroom) 2 blaadjes gelatine #1 theelepel dragon Snij de zalmfilet in repen van VA centimeter dik (je kunt ook zalmforel nemen). Leg de vis twee uur lang in de marinade. Prepareer ondertussen de rest van de ingrediënten: pureer de gefilleerde witvis (wie lux wil doen neemt tarbot) met 2 fijngesneden sjalotten tot een gladde massa. Splits de eieren, kluts het geel schuimig en het wit zo stijf mogelijk. Haal de zalm uit de marinade en dep de repen af. Zeef de marinade, verhit deze en los hierin de gelatine op. Laat het vocht afkoelen totdat het lauw is (niet te koud, anders gaat de gelatine opstijven). Meng vervolgens de gepureerde vis met de eierdooiers, het wit en de afgekoelde marinade. Roer ook de ongeklopte room en dragon door de massa. Bedek de bodem van een patévorm met een laag vispuree, Verdeel hier de helft van de zalm over en bedek de roze vis wederom met een laag vispuree. Herhaal deze handelingen totdat de puree en zalm op zijn. Zet de vorm in een grote, diepe ovenschotel. Giet hierin heet water tot één centimeter onder de rand van de patévorm. Laat de paté in een op 200 graden voorverwarmde oven in een klein uur gaar worden. Dek de vorm wel af. Laat de paté in de koelkast opstijven. Je kunt de vispaté op verschillende manieren serveren: ieder een plak op zijn bord of de paté in plakken op een grote schaal. In beide gevallen kan het voorgerecht worden gegarneerd met wat decoratieve sla, mayonaise en sierlijk gesneden citroen. Het eerste recept van dit kerstmenu stond in de krant van maandag 13 december. Het slot komt in de consumenten-bijlage van donder dag a.s. te staan. Door Aad Begemann Op de deurmatten in duizenden Nederlandse woningen vallen 1 sinds enige maanden brieven met als afzender 'Het wereldwij-1 de boek van de familie.... (volgt naam geadresseerde)' In de enveloppe een foto van een het bedrijf hebben we niet j Volgens Michel Montignac word je van eten niet dik, zolang je te geraffineerde produkten als witbrood, witte rijst en witte pastaprodukten maar laat staan. foto archief de stem gelukkig gezin een aantal brief jes met hoogdravende teksten als 'spannend nieuws' en 'enig be schikbare naslagwerk ter we reld' en 'uiterst belangrijke toe voeging'. Beloofd wordt voor honderd gulden een boek met alle namen, adressen en tele foonnummers van mensen met dezelfde familienaam in dertien landen inclusief de Verenigde Staten. Mensen die de vier papiertjes oppervlakkig lezen, kunnen de indruk krijgen dat er een com pleet geslachtsregister wordt be loofd. De teksten zijn slim in elkaar gezet. Maar de kritische lezer krijgt al direct in de gaten dat het een handige promo tiestunt is. De Consumentenbond in Den Haag is in de achterliggende maanden toch overstelpt met te lefoontjes van leden die informa tie willen. „Nee, klachten over kregen," aldus een woordvoer-1 ster. Ook de juridische afdeling I van de bond die een en ander heeft onderzocht meldt vraagd dat er van illegale prak-1 tijken geen sprake lijkt te zijn. De familie die zijn eigen 'We-1 reldwijde boek' bestelt, een boek. De helft is gevuld met I algemene artikelen over emigia-1 tie, heraldiek, genealogie en der-1 gelijke onderwerpen. Het tweed: I deel bevat de beloofde namen I Overigens hoeven die geen fami-1 lie van elkaar te zijn. Vreemd blijft dat er alleen actie I wordt ondernomen door 'Hal-I berts Family Heritage' in Weesp I als er eerst een ondertekende Euro- of girocheque wordt j stuurd, en pas nadat het 1 van de betrokken rekening is I afgeschreven. Het bedrijf bouwt I voor zichzelf alle zekerheden in. I De 'klant' moet maar afwachten Door Nico Koolsbergen Met kerst de deur uit naar een overvol restaurant? Of dagen in de keuken zwoegen voor een eigengemaakt kerstdiner? Er is dit jaar nog een derde weg: een topmenu thuis laten bezorgen. Robert Kranenborg is de beste chef-kok van het land. Hij heeft in de top honderd van restau rantgids 'Lekker' net Cas Spij kers van de eerste plek verdron gen. Wat zou het mooi zijn als zo'n man in onze eigen keuken het kerstdiner zou komen berei den. Dat kan. Kranenborg is chef in de keuken van het Amstel Hotel in Amster dam. Daar zwaait hij zijn tover staf bij de bereiding van kreeft en eendeborst. Op het juiste mo ment roept hij 'Ho'. De bijna voltooide gerechten worden in luxe dozen verpakt en door een koerier van EMS thuis bezorgd, overal in het land. De prijs is 100 gulden per couvert, de bezorg- prijs van 1 tot en met 6 dozen bedraagt 50 gulden. De gelukkige feestvierders heb ben nog geen half uur nodig om het maal te voltooien. Dat is nog eens andere service dan die van de shoarma- of pizza-koerier. Er zijn meer professionele koks die kerstdiners voor thuisge bruik maken. Alleen moeten de eters die dan zelf afhalen en dat is voor een Zuidnederlander wat onhandig als het restaurant bij voorbeeld in Amsterdam zit. Voor zover bekend is de kunst van Robert Kranenborg de enige die ook wordt bezorgd. De Amstel Chez Vous service RADIO 1 Fik heel uur en om 7.30, 8.30, 12.30, 1330, 16,30, 17.30, 18.30 en 6.30 Nieuws. NCRV: 7.07 Hier en nu (8.45 „n 11.45 Kerkelijke actualiteiten). EO: 12.07 Tijdsein. VERONICA: 14.05 Nieuwsradio (ook om 17.07 en 18,07). EO: 19.04 Tijdsein. VERONI CA: 22.04 Sportradio. NOS: 23.07 Niet het oog op morgen. KRO: 0.04 Oamokles. 1.02-7.00 Niemandsland. J RADIO 2 Clk heel uur Nieuws. TROS: 7.04 De havermoutshow. 9.04 Gouden uren. 12.04 50 pop of een envelop. 14,04 pennie Christian draait op verzoek. 15.04 Nederlands fabrikaat, met om 15^04 Nederlandse artiestenparade: 16^04 Nederlands hitwerk. EO: 17.04 Alle mensen. VPRO: 18.04 Ekkel ho rizontaal. NCRV: 19.04 Witte rozen. 20.04-24.00 Van acht tot midder nacht. RADIO 3 Elk heel uur Nieuws. AKN: 6.02 Breakfast-club. 9.04 Arbeidsvitami nen. VARA: 12.04 Denk aan Henk. 14.04 Carola. AKN: 15.04 Popsjop (I en II). VOO: 17.04 Rinkeldekinkel. NOS' 18.04 De Avondspits. EO: 19.04 cnoor 7. AVRO: 20.04 Forza. VPRO: 2104 Villa 65. TROS: 0.04 Nacht wacht. VARA: 2.02- Mol of Mark. AKN: 4.02-6.00 Pyjama FM. RADIO 4 Om 7.00, 8.00, 13.00, 18.00 en 20.00 Nieuws. KRO: 7.02 Aubade. 9.00 Muziek voor miljoenen. 11.00 Och tendconcert. 13.04 In antwoord op uw schrijven. VPRO: 14.00 Middag concert. 16.00 De Nederlanden. 17 00 Oe koffer. 18.00 Oe wandelen de tak. 19.00 De grote oversteek. 20.02 Nieuwe maandag. NOS: 0.00-1.00 Vier na middernacht. RADIO 5 Elk heel uur t/m 18.00 Nieuws. NOS: 6.45-6.50 Mededelingenrubriek met uitgebreid weerbericht en scheep- vaartberichten. 7.05 Vroeg op 5. 8.55 Waterstanden. AVRO: 9.02 In gesprek. 9.55 Vrijzinnig vizier. VA RA: 10.02 Van belang, 11.02 Punch. HV: 13.10 De documentaire. 14.03 Boven het dal. 14.30 De verbeel- dinq. VARA: 15.02 Ophef en vertier. NOS: 17.10 Radio UIT. PP: 17.45 N I K. OHM: 18.02 Programma van de OHM. EO: 19.00 Waar waren we ook alweer? NOS: 19.15 Nieuws en actualiteiten in het Turks. 19.50 Nieuws en actualiteiten in het Ma rokkaans en Berbers. 20.40 Nieuws en actualiteiten in het Chinees. EO: 21.00 Kayen rasja (Er is hoop). 21.15 lyi haberler (Goed nieuws). 21.30 Sin ke yat kai yam (Goed nieuws op maandag). VOO: 22.00 Het zwarte gat. NOS: 23.07-24.00 Met het oog op morgen. OMROEP BRABANT ANP-Nieuws: zie Radio 1. - 7.05 Brabants nieuws, actualiteiten, sport en verkeersinformatie. 7.25 De krant in Brabant. 7.32 Brabants nieuws, actualiteiten en verkeer sinformatie. 7.55 Weerman Johan Verschuuren. 8.08 Brabants nieuws en verkeersinformatie. 8.11 Radio Nieuws Centrale. 8.32 Brabants nieuws, actualiteiten, sport en ver keersinformatie. 8.55 Weerman 9.03 Brabants nieuws. 9.07 Muziekkiosk. 10.03 Brabants nieuws. 10.07 Draai bank. 11.03 Brabants nieuws. 11.07 Van harte. 12.05 Brabants nieuws en actualiteiten. 12.55 Bericht voor boer en tuinder. 13.08 Brabants nieuws. 13.11 Radio Nieuws Cen trale. 13.32 Brabants nieuws. 13.34 Muziek, Brabantse produkties. 14.03 Brabants nieuws. 14.07 Mu ziekkiosk. 15.03 Brabants nieuws. 15.05 Conga Brabant 16.03 Bra bants nieuws. Aansl.: Uitlaat. 17.05 Brabants nieuws, actualiteiten en reacties van luisteraars. 17.45 De agenda. 17.55-18.00 nieuwsover zicht. OMROEP ZEELAND ANP-nieuws: zie Radio 1. 7.05 Nieuws en actualiteiten met om 7.15 het weer in de provincie. 7.25 weekend-overzicht sport. 7.32 re gionaal nieuwsoverzicht. 7.40 de dag van... 7.45 overzicht ochtend bladen. 7.50 agendatip en agenda. 8.08 Radio Nieuws Centrale. 8.35-9.00 Nieuws en actualiteiten. 12.05 Nieuws en actualiteiten met om 12.15 het weer in de provincie. 12.32 regionaal nieuwsoverzicht. 12.34 wegwies. 12.43 reportage, vraaggesprek. 12.55 de agenda. 13.08-13.30 Radio Nieuws Centrale. 16.03 Sportmeneer. 17.05 Nieuws en actualiteiten met om 17.15 het weer in de provincie en 17.32 regio naal nieuwsoverzicht. 17.35-18.00 De Zeeuwse tijdmachine. voorziet in een vier-gan kerstdiner. Het kan thuis gei tigd worden. Dat laatste maak' I het allemaal extra plezierig. De I kreeft kun je bijvoorbeeld mei je I vingers te lijf en dat is in eenl sjiek restaurant nu eenmaal tol I done. Je hoeft niet te luisteren I naar de pianist die er meestal I ook niet voor zijn lol zit, maar je I draait je eigen favoriete muziek T En het eten is absolute top, I bleek bij een - met hulp van I Amstel Hotel en EMS - proefde f nertje in de eigen woning. Het menu opent met huisgerook-1 te Noorse zalmrug, versierd rnet I een mierikswortelsaus. De halve I kreeft in groentebouillon rne I kruiden is al. genoemd. Het I hoofdgerecht bestaat uit gebra-1 den eendeborst en geconfijte I bout met linzensaus. Het toetje l is Büche de Noël ofwel kerstpa-1 tisserie. Het kost geen enkele I moeite om met deze gastronoffl; I sche topprodukten - aangevutó I met wijnen die men zelf no»l moet kopen - een genotvo avondje op poten te zetten. Men zou op de slechte gedachte i kunnen komen met Kranen-1 donk's menu zelf goede sier te I maken. Weten de gasten veel I waar dat zalige eten vandaan komt. Uit de keuken van gast vrouw of gastheer, toch? Bestellen kan tot 22 december. Bah, met zo test, Kareltje ln ie 20 ste eeuw zal er hier twee keer een ojereldoorlof uitbreken... LEES £>AT €EHS te-rug!

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1993 | | pagina 8