oofd. van DE STEM Terug naar de natuur... de stad De wansmaak van Elvis Taart tegen ergernis 111 De opmars van de groene daken in Nederland .39 .99 enier tten. PERS EN BADKAMERS 06-96.80 Presley-kookboek maakt duidelijk waarom 'The King' zo moddervet werd 993 X 55 ■s rtikelen winkets ne cijfer en kopen es op de zaterdag d strekt. r 01835-2722. kke ver- .38 rde rste ele- Heerlijk vrouwtje geeft haar tel.nr. (100cpm) NISPEN, Silvia 24 j.-blond, ma/vrij. v.a. 10.00 u. Tel- 01656-5803. Ass. gevr1___ JONGEDAME, 28 jr. voor echt privé, ma. t/m vnl- 12-21 u. Tel. 01650-40918. BREDA. Bo 18, Silvia 24, Barby 19, Rose 19, Micheli 18, Fanny 19, Rita 30 f Haagweg 456. 076-14751O Escort Europa, Tel. 076-205456. Breda. es Inr. rt (18 NIEUW Maria bij Helen- Strikt privé. Ma t/m vr- 076-202513- Verboden Lusten -06—320-322-72 Verboden Lusten (1 p.m.) Homo m. hetero knul 06-340.320.32 Consument DONDERDAG 11 NOVEMBER 1993 DEEL Nederland raakt steeds verder volgebouwd, dichtgemetseld en geas falteerd. De bouwwoede js nog niet ten einde. In de komende jaren zal nog meer groen opgeofferd worden aan nieuwe wo ningen, wegen en bedrij ven. Algemeen-directeur g. de Winter van het groen voorzieningsbedrijf Mostert de Winter in Sliedrecht probeert op zijn manier de natuur te rug te brengen in Neder land: met groene daken. Door Peter Vierenhalm Onlangs heeft de Woonstichting Etten-Leur haar nieuwe kantoor vlakbij de A58, aan de rand van Etten-Leur in gebruik genomen. Een modern, opvallend en beeld bepalend gebouw. Maar wat de meeste mensen niet zien is dat op het platte dak een klein na tuurgebiedje is aangelegd. Een gebiedje waar verschillende soorten mossen en sedum (vet- kruid) welig tieren. „De belangstelling voor natuur lijke dakbedekking neemt in Ne derland nog steeds toe. Dit jaar zijn we in Nederland goed voor vijfentwintigduizend vierkante meter aan groene daken. Het jaar daarvoor legden we nog vijfduizend vierkante meter na tuurlijke dakbedekking minder," vertelt De Winter in zijn kantoor dat pal naast de gespleten rivier de Beneden-Merwede ligt. „Het gebouw van de Woonstich ting Etten-Leur was een mooie klus. Maar we hebben nog meer projecten in West-Brabant op stapel staan. Zo is de kans groot dat we een groen dak mogen aanleggen op een nieuw winkel centrum in Breda." Belangstelling De Winter is zichtbaar in zijn nopjes over de toegenomen be langstelling voor de 'groeiende en bloeiende daken'. „Maar we zijn er nog lang niet," zegt hij. „Elf procent van Nederland is nu bedekt met beton, asfalt en klinkers. Als wij zo doorgaan met het verharden van ons land, dan wordt het grondwaterpro bleem steeds nijpender. En dan krijgen vooral de grote steden te kampen met een ernstig waterte kort." Door de verharding van Neder land krijgt regenwater geen kans meer te verdampen. Het nat spoelt direct weg in de riolen. De Winter: „Daarom moet je er voor zorgen dat je het water vast houdt en dat het kan verdam pen. Het groen hebben we daar- M. de Winter op een van zijn grasdaken: „Ze zijn ijzersterk, bijna niet kapot te krijgen. foto's de stem dick de boer voor hard nodig. Ik hamer er steeds op dat we zoveel mogelijk natuur moeten terugbrengen, vooral in de stad. Den Haag bijvoorbeeld kampt al met grote droogteverschijnselen. Bomen gaan daar letterlijk dood van de dorst." Ontwikkeling De Winter is al zo'n vijftien jaar bezig met de ontwikkeling van groene daken. „Twaalf jaar gele den zijn we gaan samenwerken met de Universiteit van Han nover. Zo zijn we al die jaren op proefvelden bezig met een nauw keurige selectie van de juiste planten. Die worden blootge steld aan extreme omstandighe den, zoals koude, droogte en hit te. We hebben ontdekt dat berg- planten heel goed kunnen dienen als dakbedekking. Ze zijn ijzer- sterk, bijna niet kapot te krijgen. We selecteren de sterkste plan ten voor de daken." Op de top van het nieuwe kan toorpand van de Woonstichting in Etten-Leur groeien mossen tussen sedumplantjes. „Deze plantjes hebben zomers geen extra water nodig. Ze worden als het heet en droog is weliswaar verschrikkelijk rood van de stress, maar ze gaan niet dood. Als het regent fungeren ze samen met de mossen als een soort spons, ze zuigen het water op." Soorten Er zijn verschillende soorten groene «daken. De bekendste is wel het grasdak, maar er zijn meer soorten, zoals een mos- of kruidendak. „De voordelen van deze daken zijn legio," meldt De Winter. „Onder een asfaltdak kan het op een warme dag toch gauw zo'n zeventig tot tachtig graden Celsius worden. Onder een groene top loopt de tempera tuur niet hoger op dan dertig graden. Een vegetatiedek is wel wat duurder, maar gaat twee keer zo lang mee als bijvoor beeld een bitumendak, zeg maar zo'n dertig jaar." „Je belast de constructie van het huis niet", vervolgt hij. „De mat ten met vegetatie hebben een gewicht van 25 kilo per vierkan te meter. Dat is zeker niet zwaar. We maken gebruik van de licht ste materialen. Zo'n mat is maar een paar centimeter dik en ook geschikt voor schuine daken." De natuur vaart volgens De Winter wel bij een groene toplaag: een rijkere flora en fau na, meer bloemetjes en beestjes. Uit onderzoek is gebleken dat een vegetatiedak elk jaar 2,5 kilo stof opneemt. Daardoor wordt de buitenlucht schoner. Verder stroomt er vijftig tot zeventig procent minder regenwater in het riool. „En het onderhoud is te verwaarlozen. De planten be druipen zichzelf. Je hoeft echt niet met een grasmaaier het dak op. En het is een mooi gezicht. Ik sta graag op het dak." De groene matten van Mostert de Winter worden niet alleen op daken gelegd. Zo zijn er langs snelwegen bij de Van Brie- nenoordbrug sedumstroken aan gelegd die nagenoeg niet onder houden hoeven te worden. Korting De directeur van het groenbe- drijf doet veel en goede zaken in Duitsland. De Winter: „In Duits land zijn ze op dit gebied al veel verder. Het is daar verplicht om dertig tot veertig procent van gebouwen van vegetatie te voor zien. Bedrijven en particulieren in Duitsland krijgen in sommige gemeenten zelfs korting op de rioolbelasting als ze een groen dak hebben. Het zou niet gek zijn om dergelijke regels ook in Nederland in het leven te roe pen. We moeten ons in Neder land bewuster worden van het milieu, ecologischer gaan den ken. Al zijn we wel op de goede weg. We zien bijvoorbeeld steeds meer het nut van milieubewust bouwen in." De Winter is niet alleen met groene daken in de weer. Zo houdt de Sliedrechtse holding zich bezig met het neerzetten van groene geluidsschermen in Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië. Verder be hoort de Nationale Bomenbank nog tot Mostert en De Winter. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het verplaatsen van volwassen bomen. „En wist u dat we ook nog een uitzendbureau hebben voor de groene sector?" De Mens-Erger-Je-Niet-taart. foto de stem/dick de boer ER ECHT mee spelen lukt niet.' De dobbelstenen rollen niet. Er zijn pionnetjes te weinig en als je ze al beet pakt blijven ze kleven aan je vingers. Toch lijkt het idee van een Mens-Erger-Je-Niet-taart het aloude spelletje nieuw leven in te blazen. Banketbakkers zien de taart vooral als een gelegenheidsca deautje. Iemand heeft zich groen en geel geërgerd, stevig pech gehad of overlast moeten incasseren. De taart is weg te geven als goedmakertje, als symbool van goede wil. Voor een van 'de bladen' reden om ook prominente Nederlanders met enige regelmaat publieke lijk te confronteren met hun ergernis. Zo mocht bijvoor beeld Harry Mens een Mens- Erger-Je-Niet-taart aansnij den omdat hij niet op de kies lijst voor de WD terecht kwam. De taart valt net als het speel bord onder het auteursrecht. Bij de branche-organisatie De Gulden Smaek aangesloten banketbakkers mogen twee jaar lang het speelbord in de vorm van een taart verkopen. Voor lezers van De Stem bete kent zo'n taart bestellen voor alsnog echter zoeken naar een speld in een hooiberg. Tussen Werkendam en Cadzand-Bad zit maar één aangesloten bak ker. Volgens die bakker, de Roosendaler S. Spaapen, die 't Lekker Plekske-zaken heeft in Roosendaal en Bergen op Zoom, maken de tachtig bij De Gulden Smaek aangesloten bakkers de taart allemaal vol gens dezelfde receptuur. Op het bord komen steevast enke le pionnetjes van marsepein en twee dobbelstenen. Een van de aangesloten bakkers maakt voor de hele branche-organi satie speelborden van met kleurstoffen versierde marse pein. Ze worden gemaakt on der toezicht van een vertegen woordiger van de eigenaar van de auteursrechten op het spel bord. Voor elke Mens-Erger- Je-Niet-taart moeten immers auteursrechten worden be taald. De taart is, uiteraard, eenma lig te gebruiken. Ze kost 24,95. Een simpele uitvoe ring van het echte spel, com pleet met dobbelstenen die rollen en niet-plakkende pion nen, staat voor zes gulden minder op tafel. Minder sma kelijk maar zeker goed voor vermakelijke momenten. Ten slotte kun je zo'n Mens-Erger- Je-Niet-spel nog talloze keren doorgeven aan de volgende persoon die zich dood ergert. Door Johan van Grinsven Ontbijt: in boter gebakken sandwiches met pindakaas en banaan. Lunch: in boter ge bakken sandwiches met pin dakaas en banaan. Diner: in boter gebakken sandwiches net pindakaas en banaan. Avond-snack: in boter gebak ben sandwiches met pinda baas en banaan. En dat een week lang. •j'iet voor niets is Elvis Presley oe allerlaatste mens op aarde die wordt geassocieerd met goed eten. Hij is belichaming van de culinaire wansmaak. Net als in ?jjn andere bezigheden kende «vis Presley (1935-1977) aan ta- fSeen maat. Hij verwezenlijkte Zljn kleuterdroom: alleen eten wat en wanneer je zelf wilt. Over de dubieuze culinaire uit spattingen van The King heeft David Adler een boek over ge schreven: 'The life and cuisine of vis Presley'. Daarin wordt Ei ns afgeschilderd als iemand die "jets zo hartstochtelijk begeerde sis eten. En wat voor eten. Maïs- Tood, biefstuk, kip, aardappel- Puree. bonen, pizza's, spek, ham- ucgers, taarten, eieren, cola, snoep, milkshakes; de Ameri kaanse variant op 'zuurkool met vette jus'. ^egwerpwereld Adler verhaalt niet alleen van vis eetgewoonten, hij brengt °k de échte Amerikaanse keu ken in beeld. Dit is de culinaire wegwerpwereld van de fast foodketens, van school- en leger- kantines en Las Vegas-hotels. Alles gecombineerd met de ar- me-liedenkeuken uit het diepe zuiden van Amerika. Hoewel zijn boek op een babbel toontje is geschreven en het on derwerp natuurlijk volstrekt tri viaal is, heeft Adler toch een fascinerend boek gemaakt. Dat komt doordat hij nauwgezet het culinaire spoor van de koning van de rock 'n' roll volgt, van wieg tot graf. Zo ontstaat een helder beeld: de heimelijke drug sverslaafde Elvis overdreef in al les. (Toen zijn moeder nog leef de, gaf hij haar twee mixers cadeau. Een voor elk uiteinde van het aanrecht, zodat ze niet op en neer hoefde te lopen.) Het ene moment at hij maanden ach tereen burrito's als avondeten, dan weer tijdenlang hamburgers of yoghurt. De ene gril wisselde de andere af. Maar er zijn ook vaste waarden: junkfood bij voorbeeld. En Elvis' eten moest altijd overgaar zijn en zijn vlees en kip verbrand. Verder kende zijn bord maar één uitvoering: mudvol. Presley is befaamd om zijn gigantische consumptie; met één Elvis-portie konden volgens de overleving acht 'normale' mensen hun buik ruimschoots vullen. Vijf koks In het protserige pseudo-paleis Graceland werkten vijf koks, in verschillende diensten, zodat er 24 uur per dag iemand beschik baar was. Elvis was een alleen heerser in zijn eigen koninkrijk, zijn paleiswachters bedienden hem op alle wenken. Zij haalden elk uur van de dag pizza's of hamburgers in zijn favoriete res taurants en deden zijn bood schappen. Als Elvis een film wil de zien, werd het theater 's nachts voor hem alleen afge huurd. Naast hem zat een van zijn hulpjes met een schaal vol snoepgoed. Er lag altijd hetzelf de op: onder meer jujubes, ho ning- en pindasnoepjes. Het boek van David Adler, niet foto's jan stads het eerste Elvis-kookboek, staat 'boordevol recepten. Zoals die van Elvis en Priscilla's bruid staart, zijn favoriete pizza (Co- letta's Barbecue Pizza), Ugly Steak, legerbonensoep, The Palm Beach Burger, Eggs Elvis style of Skit on a shingle. Of wat te denken van zijn favoriete sa lade: Fruit cocktail salade. (Mix de inhoud van een blik Del Mon te fruit cocktail, rozijnen en co- cosnootschilfers in een schaal, samen met een ruime hoeveel heid mini-marshmallows. Koud serveren.) Elvis wist de vette zuidelijke keuken op te kloppen tot barok ke hoogten, zo schrijft Adler. Hij diepte de recepten op uit schooi en Iegerarchieven, kreeg ze van restauranthouders en van men sen die voor Elvis' eten zorgden. Herinneringen van mensen die de eter Elvis gekend hebben, geven het boek verder kleur. Net als de tips voor 'hoe te eten in Elvis-stijl' dat doen. Enkele wenken: alles door een ander laten fijnsnijden, langzaam eten, het liefst in bed, met de tv aan. De verklaringen voor Elvis' vraatzucht zijn talrijk: de zieke lijke moederband, de armoede uit zijn jeugd en de verveling door zijn gedwongen kluize- „.„•"■sleven als superster. Het boek leest als een naslag werk van de culinaire wan smaak. Het is dan ook niet ver rassend dat Elvis uiteindelijk werd wat hij at. Moddervet. Films Het al even opvallende 'Gone with the wind cookbook' heeft net als het Elvis-kookboek de zuidelijke Amerikaanse keuken tot onderwerp. Maar hoe anders. Het eerste bevat de rijke, roman tische keuken van de Ameri kaanse landadel van zo'n hon derd jaar geleden. De haute cui sine volgens Elvis Presley is een combinatie van de restjeskeuken van plattelanders en arme stede lingen uit de jaren veertig en het snelle en ongezonde junkfood uit de jaren vijftig van deze eeuw. Het is het verschil tussen ge koesterde tradities en wegwerp cultuur. Uit dezelfde serie als het Gone with the wind kookboek stamt 'The Casablanca cookbook'. Dat bevat recepten die passen in de eetculturen - van zo'n vijftig jaar geleden - van Noord-Afrika, Amerika en Europa. In deze bei de bijzondere kookboeken geen uitleg over de film of de keuken waaruit de gerechten stammen, maar recepten die zijn geïnspi reerd door de filmklassieker. De boeken moeten het vooral van de exotische sfeer hebben. En die is ruimschoots te vinden in gerech ten als Tara supper deviled cr abs, Mammy's Creole rice, Atlan ta Waffles (uit: Gone with the wind) en 'Here's looking at you, kid' champagne cocktail, Lasz- lo's Seafood Marseillaise, Sam's Chocolate Truffle Kisses (uit Ca sablanca). Niet alle gerechten uit de drie boeken zijn gemakkelijk zelf te bereiden, omdat de benodigde ingrediënten niet in de super markt om de hoek liggen. Toch kunnen zelfs verwende culi's die alles al gezien, gedaan en gege ten hebben, er gemakkelijk him eigen Gone with the wind zon dagnacht-souper uit samenstel len. Of een Casablanca-etentje enscèneren. Uiteraard met een pianist die As tears go by speelt en gasten die elkaar overtroeven met citaten uit de film (Ilsa; 'Is dat mortiervuur of bonst mijn hart zo?' Of deze: Yvonne>'Waar was je gisteravond?' Rick: 'Dat is zo lang geleden, ik kan het me niet herinneren'. Yvonne: 'Zie ik je vanavond?' Rick: 'Ik plan nooit zo ver vooruit'.) En voor echte veelvraten kunnen tijdens een Elvis-eetfeest nog ongekende en onbekende junfc/ooci-varianten op tafel ko men. The Life and Cuisine of Elvis Presley, David Adler, Uitgeverij Crown, prijs 36,15 gulden. The Casablanca cookbook en het Go ne with the wind cookbook wor den uitgegeven door Abbeville en kosten 17,70 gulden. De drie ongewone kookboeken worden geïmporteerd door Nilsson en Lamm. eimmmSÊ

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1993 | | pagina 21