'NEMEN Wijnland Moldavië ontwaakt Karei van Susante is weer terug Bijna drie eeuwen wijngeschiedenis aratuur |er direct ■euzen e.o Tilburgse wijnkoper bezit exclusieve rechten voor het westen TOMATEN :ORNUIZEN IIGERS V MOLDAVIË KOE WEEKEND" OEKRAÏNE Soroca»v*v Baiti %jRybn ca IHI^INAU^ Benden 'Cahpl OEKRAÏNE: Jlzmail ROEMENIË GalaJiJ Spoorweg Perverse sex met jonge vrouwen 06-340.340.90. Hardcore! Lekkere hardi ruige porno. Het lekkerst! kun je herhalen met je tele foon. 75 cpm. 06.97.94 Verpleegsters Ik zit al klaar in m'n strakki uniform. Bel me en ik ver zorg je live 1 gpm. 06.98.38 Rijpe Greet live! Ze houdt van jonge 18 jr. jongens! 75 cpm. 06.320.326.19 fONDAG 17 OKT. [GEOPEND van 14.00-17.00 uur VELE AANBIEDINGEN o.a. MQP THERMOPAK van 439.- voor 299.- MQP LEDEREN COMBIPAK van 1.370.- voor 850.- Ook onze motoren zijn dit weekend scherp geprijsd! (Q§) Officieel dealer Rhonda SUZUKI YAMAHA lOoor Hein Sluijter |Het herontdekte Oosteuro- Ipese wijnland Moldavië I waarvan de Nederlandse liefhebber nu al op be- I scheiden schaal de pro- I dukten kan proeven en Iraar hij binnenkort veel peer van zal horen, zou je I kunnen vergelijken met |een.nog schuchtere bruid. I Zij is verrassend gekleed in het I groen. Haar zachte welvingen I zien er verlokkelijk uit. Het licht heuvelachtige landschap is op Ivele plaatsen beplant met wijn gaarden en op andere zie je I groente, fruit en andere gewas- lsen, Veel in cultuur gebracht, I veel groen. I De bruid is mooi om te zien en in [haar geest draagt zij de eigen- I schappen en beginselen met zich I mee die haar kunnen leiden naar leen gelukkige en welgestelde [toekomst. Zij zit vol krachten paar beteugelt die nog groten- I deels, al heeft zij lichtelijk be- Ischroomd alvast een- aanvang I gemaakt ze te bundelen. I Moldavië anno 1993 is econo- Imisch gezien een nog straatarm I tand, waar Jan Modaal met een I tientje in de maand rond moet [komen, maar de bronnen voor peer welvaart zijn wél aanwe- hig- I Zot 1991 maakte Moldavië, zo groot als Nederland, deel uit van de voormalige Sovjetunie, maar is sinsdien een zelfstandige re publiek, gelegen ten oosten van Boemenië en verder omsloten door de Oekraïne. Het heeft het communisme afgezworen en is op weg naar een vrije economie. Een begeleiding naar meer ont wikkeling is vanuit West-Europa al op gang gekomen. De bruid heeft gewacht op haar prins. Hij zou haar gaven ont dekken en niet dralen haar daar van bewust te maken. Vervol- gens zou hij die, na haar toe stemming, met volle overgave gaan ontplooien en dienstbaar gaan maken. De prins kwam uit Nederland. Op zoek Joop van de Kant, directeur van wijnkoperij Jean Arnaud in Til burg, was al in 1991 op zoek naar een Oosteuropees wijnland om daar goede wijn tegen een lage prijs te vinden. De tot dan toe voortdurend groeiende omzet van zijn bedrijf stagneerde, om dat de wijnmarkt in Nederland verzadigd leek. Na eindeloos lijkende speurtoch ten en vermoeiende onderhande lingen had hij in september 1992 definitief gevonden wat hij zocht. In Moldavië werd een contract getekend waar ook mi nister van landbouw, V. Go- rinchoi, zijn handtekening onder zette. Er werd een dochteronder neming opgericht, Wines of Mol davië, met Joop van de Kant als manager. Sindsdien kan hij erop bogen, dat zijn bedrijf, en geen ander, de exclusieve rechten heeft ver worven voor de export van alle Moldavische wijnen naar alle landen van de wereld, behalve naar het GOS, de voormalige Sovjetunie. Trots Joop van de Kant is er trots op dat hij dus de enige in de wereld is, die in de komende jaren wij nen uit Moldavië naar de Wes terse consument mag brengen. De prins heeft zijn bruidsschat binnen. Want Joop van de Kant heeft natuurlijk eigenbelang. Zo romantisch is de prins nu ook weer niet. Handel is handel. Maar de bruid is voorlopig ook tevreden. Hoe meer deviezen uit het Westen binnenstromen, hoe beter. Hoofdmiddel Moldavië is een agrarisch land. Hoofdmiddel van bestaan is de wijnbouw. Daarna volgen ande re land- en tuinbouwprodukten zoals suikerbieten en tabak. En verder is de conservenindustrie van belang. Het land ligt op dezelfde breedtegraad als het Franse Bourgogne. Volgens Victor Buzilu die hoofd is van de uiterst belangrijke af deling druiventeelt en wijnbouw op het ministerie van landbouw, is de toekomst van het land vooral afhankelijk van wijn. „Eenderde van ons volk moet ervan leven. Dat zijn bijna an derhalf miljoen mensen. Bijna de helft van de economie, uitge drukt in geld, berust op wat de wijngaarden voortbrengen. Ex port naar het Westen is sinds onze onafhankelijkheid voor ons van levensbelang." Het is dan ook niet zo verwon derlijk dat Joop van de Kant die inmiddels in korte tijd al vele reizen naar Moldavië heeft ge maakt, telkens weer met alle égards op de luchthaven van de hoofdstad Chisinau begroet wordt met steeds vertegenwoor digers van het ministerie van landbouw erbij. Nieuw leven Hij koopt niet alleen al hun voor export geschikte wijn op, maar heeft er ook voor gezorgd dat de wijnbedrijven weer nieuw leven zijn ingeblazen. Tot begin vorig jaar was de manier waarop wijn werd ge maakt bijna overal hopeloos ver ouderd. Moderne technieken wa ren nauwelijks aanwezig. Kennis was er onvoldoende. Er was wei nig hygiëne en eigenlijk maakte alles een verwaarloosde indruk. Het was een wonder dat er toen toch al hier en daar uitstekende wijnen in de fles terecht kwa men. Joop van de Kant kwam niet alleen met geld over de brug, maar ook met kennisoverdracht en met investeringen in moderne apparatuur. Ook regelde hij dat Moldaviërs een gedegen oplei ding in Frankrijk konden gaan volgen. Minstens zo belangrijk is de in middels bijna permanente aan wezigheid in Moldavië van enke le prominente Franse wijnma- k'ers. Jacques Lurton stamt uit de Bordeaux-streek en wordt over de hele wereld gevraagd als adviseur. Alain Thiénot is eige naar van het gelijknamige cham pagne-huis en van enkele chateaux rondom Bordeaux. Die twee en hun Moldavische Teer lingen' moeten er borg voor staan, dat de westerse consu ment de wijnen uit Moldavië lekker vindt en dus ook koopt. Strenge selectie De selectie van de wijnen is streng. Om in aanmerking te komen voor export naar het Westen, heeft Wines of Moldavië een keuringsysteem in het leven geroepen dat voorlopig twee keer per jaar wordt toegepast. Steeds wordt een tiental wijn journalisten uit ongeveer even- zovele westerse landen naar Moldavië gehaald. Zij moeten op uitgebreide blinde proeverijen, het Concours Selection, hun oor deel geven. Inmiddels zijn er drie concoursen achter de rug. Er moeten tijdens zo'n proeverij steeds minstens zeven van de tien proevers Voorstander van een wijn zijn, anders gaat het feest voor de betreffende wijn bouwers niet door. Als deelnemer aan het derde Concours Selection heb ik een aardig beeld gekregen van wat Moldavië ons nu en in de toe komst te bieden heeft. We waren met zijn tienen, afkomstig uit de Verenigde Staten, Duitsland, Zweden, Denemarken en Neder land. Het eerste wat opvalt, zijn de Moldavische opvattingen over het maken van witte wijn. Tradi tioneel krijgen alle witte wijnen, ook de eenvoudige, in Moldavië drie jaar rijping op eikehout. Het resultaat is doorgaans een platte wijn met weinig smaaknuances. Een fruitige geur en dito smaak, waar de Westerse consument aan gewend is, ontbreken. Die zijn in die drie jaar wel verdwenen. En de wijn bezit te veel zuur dat Door Camiel Hamans Breda - Karei van Susante, dé man die vanaf 1977 met zijn merk Oud Kampen de betere sigaar en het genie tend roken in Nederland ge stimuleerd heeft, is terug. Verdween hij afgelopen jaar vanwege verschillen van inzicht met de buitenlandse eigenaars uit de leiding van zijn bedrijf, de vorige week presenteerde hij op de sigarenproeverij een nieu we eigen lijn en een nieuw 'con cept': de sigaar voor sigaretten rokers. Van Susante zit 32 jaar in het vak. Oorspronkelijk in het fa miliebedrijf dat Elisabeth Bas en La Paz produceerde, daarna, toen die firma overging in vreemde handen, voor zichzelf. Hij bracht Oud Kampen op de markt. Een sigaar van niveau, niet bedoeld voor de verslaafde consument, maar voor de be wuste roker die genot zocht. De concurrenten verklaarden hem voor gek. Na een paar jaar moesten ze hun mening herzien en volgden hem allemaal na. De lêfi concerns kwamen met verge lijkbare producten voor de bo venkant van de markt: 'Justus van Maurik', 'Olifant', Balmo ral' en 'De Heeren van Ruys- dael'. Van Susante bleef een tiental jaren zelfstandig. Daarna her haalde de geschiedenis zich. Oud Kampen werd overgeno men door buitenlands kapitaal en de individualistisch ingestel de oud-eigenaar kreeg proble- Maitre cigarier Vandaar dat hij nu opnieuw voor zich zelf begonnen is. Deze keer onder eigen naam: Karei van Susante, maïtre cigarier. De vergelijking met de maitre cui sinier dringt zich op en dat blijkt ook de bedoeling. Van Susante doet alles zelf: inkoop, samenstelling van de melange, produktie, marketing en als het nodig is ook de verkoop. Het assortiment en het recept is het beproefde. Binnenwerk van Braziliaanse, Cubaanse en Ja vaanse tabak, omblad van Java en een Deli-dekblad. Cigarillo's, slanke panatella, senorita's, pe tit corona en corona. Alle vijf in eenvoudige, rust uitstralende cederhoutenkistjes van 25 stuks met de handtekening van de tabakker als kwaliteitsgarantie erop. De prijs gaat van 85 cent voor het sprietje tot een rijks daalder voor de grote corona. Van Susante zoekt het echter niet alleen in het voor hem vertrouwde. Naast de markt van genieters boort hij een nieuwe aan, die van de sigaret tenroker die om genots- dan wel gezondheidsredenen op de si gaar wil overgaan, maar daarin niet slaagt omdat hij verder blijft trekken dan zijn gehemel te. Filtertje Voor die rokers is de gewone sigaar te zwaar. Zij hebben een filtertje nodig, dat ongeveer de helft van het teer en de nicotine opvangt. In het verleden is dat geprobeerd met een machinaal aan de sigaar geplakt tipje. Het product had weinig succes, al was het maar omdat te zien is dat het niet om een echte sigaar draait. Van Susante laat daarom het filtertje in de sigaar stoppen. Aan de buitenkant is niets te zien. Machinaal kan dat niet. Zijn filtersigaar moet daarom met de hand gemaakt worden. In Nederland lukt dat niet. Het gemiddelde uurloon is zo hoog dat het produkt onbetaalbaar wordt. Hij is uitgeweken naar Indonesië, waar hij in de buurt van Semarang zijn 'Gold Seal' laat produceren. Het is echter geen puur Indonesische sigaar. Van Susante heeft een melange samengesteld die goeddeels overeenkomt met de maitre-ci- garier-lijn en die de in Neder land gewenste fris-zachte smaak oplevert. 'Gold Seal', gouden zegel, mikt op de sigaretten-markt. Van daar de verpakking in tien stuks, in kartonnen doosjes iets groter dan die van een pakje sigaretten. Het niveau wordt benadrukt door de kleuren: wit met een opdruk in rood en goud. Er zijn twee types: ciga rillo's, de bekende spriet, voor zes gulden de tien en en de iets grotere, klassieke senorita's voor een gulden meer. bel oftewel 36 cent voor een fles goede wijn betaalt. Een eenvou dige wijn kost een dubbeltje. Voor Nederlanders is dat bela chelijk goedkoop, voor een Mol- daviëan niet. Gemiddeld ver dient hij 8000 roebel per maand, een tientje. Duidelijk is dat er in Moldavië interessante zaken kunnen wor den gedaan. Al moet je natuur lijk rekening houden met invoer- accijnzen en transportkosten. En met de kosten van bottelen, want dat geschiedt voorlopig nog in Nederland, omdat de Moldaviëanse flessen in Neder land niet bruikbaar zijn vanwe ge de net iets te geringe inhoud. De uiteindelijke prijs mag ook weer niet te hoog zijn, want ze moeten vooral kunnen concurre ren met de succesvolle wijnen uit Bulgarije. Inflatie Bij dat zaken doen in Moldavië kun je soms voor onaangename verrassingen komen te staan. Joop van de Kant merkte dat in het wijnbedrijf van Chimislea, waar Jacques Lurton werkzaam is. In de ochtend hadden we daar een proeverij, een van de vele die buiten het concours vielen. En na afloop moesten er nog wat zaken worden afgehandeld. We konden, alvorens naar het vol gende wijnbedrijf af te reizen, wel even wachten. In een kwar tiertje zou het gepiept zijn, maar het zou uren gaan duren. Het ging met het oog op de toen naderende oogst (tussen 25 sep tember en 15 oktober) om de kiloprijzen van de druiven. Tot dan toe was er voor een kilo druiven 20 roebel betaald. Dat is 2,5 cent. Maar de bedrijfsleiding en de vertegenwoordigers van het ministerie van landbouw waarmee de afspraken moesten worden gemaakt, vroegen plot seling een veel hoger bedrag: 300 roebel, 36 cent. Heel begrijpelijk overigens, want de inflatie gaat daar supersnel. Bij mijn aankomst was een dol lar 1500 roebel waard en een paar dagen later kreeg ik er al 1570 roebel voor. De Moldaviërs hielden aanvankelijk voet bij stuk, want ze vonden dat 'ze het jaar doormoesten.' Er rolde na tuurlijk een compromis uit, maar de kosten waren wel gestegen. Overigens was je tijdens zo'n Concours Selection je er wel van bewust wat je eigenlijk daar met zijn tienen deed. Je merkte het aan de gespannen gezichten van de wijnbouwers en de mensen van het ministerie die er steeds bij waren. Telkens als tussen door uitslagen bekend gemaakt werden, zaten ze, met gefixeerde blik en de oren gespitst, op de punt van hun stoel. Welke wijn wel en welke niet en waarom niet? In feite zat je heel serieus te beslissen over hun boterham. Karei van Susante presenteert zijn nieuwe corona's. FOTO DE STEM JOHAN VAN GURP Hoewel in Nederland de Moldovaanse wijn helemaal nieuw is, kent Moldova een lange wijngeschiedenis. Al in 800 voor Christus, zo hebben recente vondsten aange toond, bestond er druiventeelt voor wijn. Ook in de Romeinse tijd werd er wijn verbouwd. Dat deden de Daciërs, waar de Roemenen en de Moldovanen van afstammen. Het Moldovaans is een Romaanse taal, die sterk lijkt op het Roemeens. Vervolgens is aangetoond, dat in de jaren tussen 950 en 1510, ten tijde van het prinsdom Moldavië, de wijnbouw van belang was. Daarna volgde tot 1812 de Turks - Ottomaanse bezetting. De druiventeelt kwijnde in die periode tot vrijwel niets weg. In 1812 kwam Moldova bij het Russische tsarenrijk en kreeg de wijnbouw een nieuwe impuls. De tsaar had zelfs een eigen bedrijf in Moldova: het landgoed Romanesti, dat dertig kilome ter ten noorden van de hoofdstad Kishinev ligt. De uitstekende rode wijn die van Romanesti komt, behoort tot een van de zes Moldovaanse wijnen die inmiddels in Nederland verkrijgbaar zijn. Vandaar dat in de reclameteksten ook wel gesproken wordt van de 'terugkeer van de wijnen van de tsaar'. In 1941 vormde Stalin Romanesti om tot een Sovchose. De wijnbouw kwam pas echt goed op gang, toen tegen het eind van de negentiende eeuw de Fransen uitzagen naar nieuwe wijngronden. De Franse wijnstokken waren toen alle vernield door de druifluis. Veel boeren vertrokken naar de Spaanse Rioja. Een ander deel kwam terecht in Moldova. Nog één keer kwam er een terugslag. In 1986, toen Moldova nog onderdeel van de toenmalige Sovjetunie was, kreeg het land te maken met de anti-alcoholwetten van Gorbatsjov. De helft van de wijngaarden moest worden uitgerukt en de helft van de opslagplaatsen moest worden vernietigd. Inmiddels is het druivenareaal weer uitgebreid. Op dit moment zijn er ruim 175.000 hectaren met de wijnstok beplant. Dat is evenveel als de hele Bordeaux-streek en de Cöte d'Or in de Bourgogne samen. Voor het einde van de eeuw moeten er zo'n 200.000 hectaren produktief zijn. IBER 1993x 5;| DONDERDAG 14 OKTOBER 1993 DEEL geen ondersteuning vindt van andere stoffen in de wijn. De meeste witte wijnen haalden dan ook geen zeven voorstanders. Van de in totaal 24 geteste witte wijnen bleven er drie over. Alle drie cepage-wijnen, dat wil zeg gen wijnen die geperst zijn uit één enkele druivesoort. En daar mee beantwoorden deze wijnen meteen aan een wereldwijde trend. In dit geval ging het om twee wijnen van de Sauvignon blanc en om een van de Rkatze- telli, een druif die overal op de wereld voorkomt, maar die in West-Europa nog onbekend is. Toch kun je er hele mooie wijnen van maken. Frans? De meeste druiverassen in Mol davië zijn Frans. Dat is historie. Tussen 1880 en 1940 zijn hier Franse kolonisten werkzaam ge weest. Van de witte rassen is dan ook de Bourgogne-druif Aligoté het meest aangeplant. Tijdens het Concours Selection kregen we daar 14 van te proeven. Alle werden terecht afgewezen. Tijdens het eerste concours, vo rig jaar september, zijn er echter wél goede Aligotés gevonden, waarvan er één inmiddels in Ne derland te koop is. Tot nu toe de enige. Bij de rode wijnen liggen de zaken anders. Van de 40 aange boden rode kregen er tien onze zegen. Hier valt op, dat het alco holgehalte betrekkelijk laag is. De tien uitverkorenen haalden (met uitzondering van een zoete aangesterkte wijn, gemaakt voor de Russische smaak) geen 12 procent, wat voor bijvoorbeeld Franse rode wijnen heel normaal is. De hoeveelheid alcohol lag tussen 10,2 en 11,1 procent. Dan loop je grote kans dat het even wicht met de zuren en andere stoffen zoek is. Maar dat was bij deze tien niet het geval. Heel opmerkelijk. Ze waren heel re delijk tot mooi. Er zijn dan ook momenteel al vijf verschillende rode wijnen in Nederland op de markt. Vier daarvan zijn wijnen die uit slechts één druiveras zijn ge perst, de Cabernet Sauvignon. De prijzen liggen tussen vijf en acht gulden per fles. Leuk om te weten is dat een Moldavische consument 300 roe-

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1993 | | pagina 23