DE STEM rtje e Beaujolais biedt meer lOSTCODE I0DE...! IG iSPRMS! Olijfolie: goed voor lijf en leden I i 15 CM 5904 Jonzoekers stuiven elk jaar onwetend voorbij aan schitterend wijnoord BHülSI mt tnmode in ictie (lijst in de id naar ff uw post- roordeel Eerste Nederlandse boek over Zuidèuropese spijsolie j-OKKEN (ometersI .-a um DONDERDAG 1 JUL11993 DEEL •c?f Bergoss "Orleans" Nu van f 269,- voor f 199,- p.slr.m. irfuèÈÉu- [eld. Mei een synthetische cm. Maar haast u, wam lussen u en ons.... Heeft u Kende meter verdiend? Lau tonder aciueel Lusseniapiji in Lurige. hoogwaardige polyamide- Rug loam en aciion back. r in io irendy kleursiellingen OO o( 500 cm. Per strekkende trormaal r a r- |[400cmi OU J 145)' Iers 01140-14120 or Hein Sluijter «roubles - Zo bekend s Beaujolais-wijnen over gehele wereld zijn, zo bekend is het landschap iar die wijnen geboren prden. En zo onbekend sde betere Baujolaiswij- n zijn, zo goed bekend in de gewone kwaliteiten als bijvoorbeeld de Pri- iur-wijnen die wereld- jd een grandioos com- ercieel succes zijn ge urden. De de makers er- (i drinken die wijn even- i niet en dat geeft te nken. es bij elkaar een vreemde si- itie. De Beaujolais is een van Franse gebieden, waar hele den toeristen op weg naar het in hun snelle auto's elke ter aan voorbij razen. De este Nederlanders doen dat cal gedurende de middag om- ze nog diezelfde ochtend eg van huis vertrokken zijn. aruit volgt, dat de Beaujolais echt ver is. Vanuit het zui- van Nederland is die 800 ometer gemakkelijk in één g te rijden. Stoppen in de aujolais en daar een tijdje jven, loopt onherroepelijk uit een openbaring. Je komt er echt in een schitterend land- lap dat hier en daar zelfs gerust is met een welhaast radijselijke schoonheid, mensen daar zijn opvallend endelijk, gastvrij en goed- hs Je kunt er gemakkelijk 1 het ene feest in het andere melen. En aan wijn is natuur- nooit gebrek. Het is net of de woners er voortdurend blijk 1 willen geven, dat ze blij zijn igen wonen, t langgerekte Beaujolais-ge- d strekt zich uit westelijk van snelweg A6 (de Autoroute du leil), ruwweg tussen de steden icon en Villefranche sur Saö- De wijngaarden horen bij argogne en vormen het zuide- re deel daarvan. De meeste ujolais-wijnen komen uit het ffite zuiden. Hier komt de tende Primeur vandaan. Een )rme plas, waarmee goed geld rdt verdiend. Elk jaar bestaat tot 40 procent van de totale aujolais-produktie uit Pri- Vwijnen. er bevindt zich ook de baker- it van twee betere kwaliteiten, de consument op het etiket herkennen aan de medede- ig 'Beaujolais' zonder verdere tyoeging of 'Beaujolais Villa- die bijna altijd wat beter is Bi zijn enkelnamige broertje, nts tref je ook nog de toevoe- Het beeld van Victor Pulliat, de Redder van de Wijn, in Chiroubles. Achter het beeld het spandoek ter ere van het Beaujolais-feest. (Foto links) FOTO'S DE STEM ging 'Superieur' aan, maar die aanduiding moet je maar verge ten, want die heeft geen enkele serieuze betekenis. De echte topkwaliteiten vind je echter in het noorden van de Beaujolais. Voor de gemiddelde consument is het niet altijd dui delijk dat het hier in de noorde lijke regionen van de streek om Beaujolais-wijnen gaat. Het woord 'Beaujolais' ontbreekt juist hier, bij de beste wijnen, vaak op het etiket. De meeste van deze mooie Crus du Beaujo lais dragen alleen de naam van het dorp waaruit ze afkomstig zijn. Een paar andere benamin gen hebben betrekking op een groep van dorpen. Tien Cru's De wereld moet het doen met in totaal tien van deze Cru's: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Cóte de Brouilly, Fleurie, Julié- nas, Morgon, Moulin-è-Vent en Régnié, ook wel Régnié-Durette geheten (enkele jaren geleden nog was er sprake van twee naast elkaar gelegen zelfstandi ge gemeenten, nu echter samen gevoegd tot één: Régnié). Het zijn namen om op te letten. Echt goedkoop zijn ze niet,' maar voor wat ze bieden zijn ze ook niet uitgesproken duur. Tussen 10 en 20 gulden heb je in Neder land een fles. De herkomstgebieden liggen al lersaai dicht bij elkaar in een streek die niet breder is dan 6 kilometer en niet langer dan 15 kilometer. Elke wijnliefhebber en elke toerist kan hier zijn hart ophalen, want hier groeien niet alleen de druiven voor de waar lijk karakteristieke Beaujolais- wijnen, hier is ook het landschap op zijn mooist. Vanaf de A6 hoef je maar de afslag Belleville te nemen en na nog geen kilometer ben je er. Het is net een eiland temidden van wat minder bedeelde gron den. De heuvels zijn er door gaans zacht glooiend en soms onverwacht wat steiler. Vaak zijn de in hoogte wisselende top- pen bedekt met bossen die in het vergezicht als groene, kronke lende slangen hoog tegen de ho rizon liggen geplakt. Hier en daar houden die slangen op en zie je op een heuveltop een dorp met oker als overwegende kleur. Dat oker komt door de kalkstenen die hier overal ge bruikt worden voor huizen, boerderijen en andere bebou wingen. Vanwege die alom aan wezige okerkleurige stenen wordt dit gebied ook wel 'Het Zicht op de kerk van Chirou bles. Het dorp heeft 390 inwo ners en toevallig ook 390 hec tare wijngaard. (Foto rechts) land van de gouden stenen' ge noemd. In dit land wemelt het van mooie vergezichten, van lieflijke dalen, van groepjes groen met bochtige, romantische beekjes maar ook van smalle, hevig slingerende weggetjes die je onvermijdelijk moet berijden om bij de wijn boeren en de vele fraaie kastelen te komen. En uiteraard kom je overal wijngaarden tegen waarin je tijdens de oogsttijd nooit ma chines kunt ontwaren omdat alle druiven hier bewust met de hand worden geplukt. Bijna al die druiven zijn van het ras Gamay. Nergens ter wereld geeft deze druif zo'n breed-frui- tige, rode wijnen als hier. Er wordt nog één ander druiver- as verbouwd. Dat is de Chardon- nay. Daar wordt de witte Beau jolais van gemaakt. Maar dat is tevens een witte raaf. Slechts 2 procent van de totale wijnpro- duktie in het gehele Beaujolais- gebied bestaat uit witte wijnen. Daarvan wordt maar 1 procent naar het buitenland geëxpor teerd. Kun je nagaan wat er in Nederland terecht komt. Wie hem echter ergens tegenkomt, moet hem beslist eens proberen. De geur stuift zoals gebruikelijk bij Chardonnay-wijnen uit het glas: je ruikt allerlei tropische vruchten, ook een boterig aroma en een vleugje drop. De smaak is ook zo, heel rijk en vol en toch verfrissend. Campagne Als ik alle Franse gebieden die ik ooit bezocht heb (heel wat, in alle bescheidenheid gezegd) met elkaar vergelijk, dan denk ik dat dit stukje met de tien Cru's wel het leukste is. Enkele heldere geesten, die kennelijk beseffen wat hun streek toeristisch gezien waard is,'hebben nu een plan de campagne opgezet om de naar het uiterste Franse zuiden voor tijlende automobilisten in hun uitnodigende netten te vangen, minstens voor enkele dagen. Allereerst is het de bedoeling om de geografische wijnroutes die toeristen en wijnliefhebbers langs de interessantste wijngaar den voeren, te vervangen door zogeheten thematische routes. Dan gaat het niet alleen maar om wijn, maar ook om land schappen, musea, kerken, kaste len en andere bijzondere zaken. In het hele Cru-gebied zouden dan centra moeten worden inge richt waar iedereen alles aan de weet kan komen over de regio nale cultuur, geologie en econo mie. Volgens de plannenmakers gaat het om een project dat uniek is voor Frankrijk. Gerealiseerd is inmiddels de ver nieuwing van het sinds 1952 be staande Maison de Beaujolais, het Beaujolais-huis in St. Jean d'Ardières bij Belleville. Op de eerste plaats wordt hier infor matie gegeven aan iedereen die dat wenst. Hoofddoel is om te laten zien, dat er méér is dan alleen Beaujolais Primeur of ge wone Beaujolais. Specialisten vertellen er alles over de tien Cru-wijnen en hun verschillen onderling. Ook de gewone Beau jolais komt daar, ter vergelij king, ter tafel. Je leert er de fijne kneepjes. Zoals de eigenschappen van een Brouilly die naar kersen en an der rood fruit ruikt maar ook naar perziken en pruimen. Of van een Fleurie met een neus van iris, andere bloemen en fruit. Dan wel van een Morgon die tijd nodig heeft om te rijpen en wel twintig jaar oud kan worden. Helemaal aan de top van de tien Cru's staat de Moulin-è-Vent, die eigenlijk meer op een grote Bourgogne kan lijken dan op een Beaujolais. De '89'er die ik daar geproefd heb; had echt klasse met een mooi ruikbaar even wicht tussen hout- en fruitaro- ma's en een smaak die hem nog een lang en goed leven voorspel de. Behalve het Beaujolais-huis maakt ook een centrum voor geologie, toegespitst op wijn, deel uit van het tamelijk ambiti euze project. Het draait inmid dels in St. Jean des Vignes. Daarnaast zijn er op diverse lo- katies plannen om in exposities aandacht te gaan besteden aan het wijnwordingsproces, de ge schiedenis van de wijneconomie en aan literatuur over de Beau jolais. We hebben hier dus te maken met een veel veelzijdiger streek dan menigeen veronderstelt. Of, om het met de Franse journalist en wijnschrijver Michel Aulas te zeggen: „Beaujolais is niet in een glas te vatten." Eten Veelzijdig: het eten bijvoorbeeld in al die kleine, maar o zo ieuke en gemoedelijke restaurantjes is een feest voor relatief weinig geld. Dan merk je pas hoe goed Beaujolais-wijnen bij de eigen streekgerechten passen. Zoals bij andouillettes, worstjes van varkenspens en andere goed eetbare ingewanden zoals ko- ponderdelen, hart en maag. Of bij grenouilles, kikkerbillen, ge drenkt in een knoflooksaus. Toch is het hier niet altijd drui- vegeur en zonneschijn. Zorgen zijn er ook. Armand Desmures, voorzitter van de Cru Chiroubles, vindt dat er in hele verkoopsysteem van dit jaar naar buiten toe nog te weinig nadruk is gelegd op de goede kwaliteit van het wijnaan bod. Hij legt uit, dat de huidige economische crisis niet voorbij gaat aan de wijnwereld en dus ook niet aan de tien Cru's. „Daarom moeten we ons pro- dukt alsnog goed promoten," vindt hij. „Dat is nu de hoofd zaak. Alles hangt daarvan af." Het zijn zorgen op langere ter mijn. Want momenteel is er nog sprake van goede verkoop en genoeg inzet bij de boeren. Met die inzet en dat enthousias me lijkt het inderdaad wel goed te zitten. Want er worden hier onderling nogal wat wedstrijden gehouden met als hoogtepunt elk jaar het Cru du Beaujolais-feest. Het duurt twee dagen. Het be langrijkste onderdeel is de prijs uitreiking aan tien boeren, die elk een van de tien Cru's verte genwoordigen. Het festijn rond de prijsuitrei king vindt steeds plaats in Chi roubles, waar op het centrale plein van het dorp het borst beeld staat van een wereldbe roemde zoon van het dorp. Dat is Victor Pulliat, die tegen het eind van de vorige eeuw de enige remedie bedacht tegen de drui- fluis, die toen vrijwel alle Euro pese wijngaarden had vernie tigd. Hij wordt de Redder van de Wijngaarden genoemd. Tal van genodigden verzamelen zich dan rond dat beeld. En ook het hele dorp van 390 inwoners loopt uit. Achter het standbeeld hangt altijd een spandoek, met daarop het thema van dat jaar geschreven. Dit jaar luidde dat: 'Les Crus du Beaujolais ont fait leurs Paques'. Wat zoveel wil zeggen als: de meeste wijnen hebben korte tijd na Pasen, na een proces van een half jaar, eindelijk hun karakte ristieke eigenschappen ontplooid en zijn al een beetje op dronk gekomen. Verder wordt er nieuw leven mee aangeduid, vrolijk heid, jeugd en plezier, allemaal kwalificaties die regelrecht be trekking hebben op de Beaujo lais. De hele streek hangt trou wens tijdens die twee dagen vol met die spandoeken. Wel of niet Een dag eerder waren er dit jaar allerlei manifestaties in Régnié, het jongste lid van de Cru's, dat toetrad in 1988. En het was daar in het feestende Régnié, waar Pascal Nigay, wijnboer in het naburige Thulon, mij verklaarde waarom op de etiketten van de Cru's zo zelden het woord Beau jolais voorkomt, want je zou die naam toch verwachten, omdat die in de hele wereld bekend is. De enorme aantallen flessen Régnié-wijn die ik daar onder ogen kreeg, bleken tot mijn ver bazing wél voorzien te zijn van de toevoeging 'Beaujolais'. In te genstelling dus tot de andere negen Cru's. Het blijkt alles te maken te heb ben met zorgen om de verkoop. En met een enigszins misplaatste schaamte. Pascal: „Tot 1990 mocht geen enkele Cru-fles de aanduiding 'Beaujolais' voeren. Waarom niet? Omdat ervan uit gegaan werd, dat die vermelding de consument in verwarring zou kunnen brengen. Hij zou wel eens kunnen denken, de namen van de Cru's niet kennende, dat het om een 'gewone' Beaujolais uit het zuiden zou kunnen gaan en dan zou hij de prijs wel eens te hoog kunnen vinden. Vanaf 1990 mag het allemaal wel, maar vele producenten doen het nog steeds niet om die reden. Daar om moeten we onze tien namen ook zoveel mogelijk promoten." Goed, maar waarom doen de boeren in Régnié het nu allemaal wél? Waarom laaten zij de con sument niet in het ongewisse en komen zij er op het etiket rond voor uit, dat het om Beaujolais gaat, zij het betere? Pascal: „Régnié was tot voor kort alleen toegestaan de term 'Beaujolais Villages' te voeren. Onze Cru is nog maar pas komen kijken. En om nu te voorkomen, dat de consument bij het lezen van het woord Régnié denkt van doen te hebben met de officieel een trapje lager staande Villages - wijn, hebben we beslo ten om juist wél de mededeling 'Cru du Beaujolais' op het etiket te zetten". Inderdaad, Beaujolais is niet in een glas te vatten. Door Lonneke van der Spek Een glaasje olijfolie vormde net ontbijt van Don Corrado Prizzi, fameus lid van een familie voor wie de Ameri kaanse onderwereld voor beefde. Een tweede glaasje was zijn avondeten. bon Corrado at slechts één maaltijd per dag: een enorm middagmaal waarvan iedereen zich afvroeg hoe hij die hoe- felheid voedsel moeiteloos in zijn schriele lichaam verstouw de. De conclusie is duidelijk: bon Corrado hield van het goe de leven. Zijn lijfwachten zorg den voor zijn veiligheid, de Olijfolie voor zijn gezondheid. Italië en ook in de andere tuiden rond de Middellandse ,ee. wordt al duizenden jaren olijfolie gebruikt. In Nederland was het enkele tientallen jaren srieden een wonder als je in trof suPermar'tt olijfolie aan- Nu steeds meer positieve gelui en over olijfolie te horen zijn, s dit produkt veel populairder 'Worden. Onderzoeken heb ben aangetoond dat olijfolie ge- ond is, een gunstige invloed eett op het cholesterolgehalte ln "et bloed en dat ze de kans op hart- en vaatziekten ver mindert. De Europese Gemeenschap heeft samen met het Olijfolie Informatie Bureau een campag ne opgezet om het sap van de 'kleine zuidvruchten' te promo ten in de noordelijke landen. „Het verbruik van olijfolie in Nederland is het afgelopen jaar met 31 procent toegenomen," zegt Theo Hustinx, directeur van het Bureau Nederland van de Europese Commissie. „We kunnen wel stellen dat de cam pagne is geslaagd." Onlangs is vanwege de voor lichtingscampagne het eerste Nederlandse boek over olijfolie verschenen. Het Olijfolieboek, zoals het heet, bevat recepten van vijf befaamde Nederlandse cuisiniers die vertellen waarom zij zo graag met deze olie wer ken. Twee culinaire auteurs hebben iets geschreven over het produktieproces en de gezond heidsaspecten. Daarnaast gaat het boek in op de historie van de olijfolie. Bij de presentatie van het boek hoort natuurlijk een proeverij. Immers, lezen over olijfolie is aardig, maar het gaat om de smaak en de geur. Een lange tafel staat vol wijnglazen met verschillende soorten olie. Er wordt gesnoven en genipt aan de glazen met pure olijfolie. „Het lekkerste om te proeven is als je een stukje stokbrood doopt in de olie en daar een paar druppels decennia oude aceto balsamico op doet, een soort druivenazijn. En dan nog een snufje grof zeezout erbij," zegt Ton van Es, culinair jour nalist. „Er gaat een wereld voor je open als je merkt hoeveel smaken er zijn. Als je olijven uit dezelfde boom op een ande re manier oogst en verwerkt, krijg je oliën' met een heel ver schillende smaak." De belangrijkste functie van olijfolie is volgens de deskundi gen die van smaakmiddel, bij voorbeeld bij de verwerking in sauzen, marinades en dressings. In een aantal gevallen heeft de olie een bindende, emulgerende rol. Ook vlees kan heel goed bereid worden in het olijfolie. De olie kan een veel hogere temperatuur aannemen dan bo ter, waardoor het vlees meteen dichtschroeit en geen smaak verliest. Olijfolie is even oud als de westerse beschaving. Koningen werden ermee gezalfd, reizigers gelaafd. De oude Grieken mas seerden hun huid" met de olie, na het bad en voor het worste len. Het echtelijk bed van Odysseus stond op de stronk van een olijfboom. De Griekse held Heracles, grondlegger van de Olympische spelen, plantte een olijfstok in de grond waar uit volgens de overlevering een machtige boom groeide. Van zijn takken werden kransen voor de overwinnaars gevloch ten. Historici hebben berekend dat een welgestelde burger in het oude Griekenland zo'n 55 liter olijfolie per jaar gebruikte: der tig liter voor de lichaamsver zorging, twintig liter voor de voeding, een halve liter als me dicijn en drie liter als lampeno lie. Afgezien van een spraak makende elite consumeert Ne derland nog steeds weinig olijf olie, een fractie van een liter per hoofd van de bevolking per jaar. Dat valt in het niet bij de halve liter per week die iedere Griek weet weg te werken. Het Olijfolieboek, uitgeverij Cu linaire Boekerij, prijs 19,90. Bij Uitgeverij Schuyt Co ver scheen het boek 'Olijven en olijfo lie' van Anne Dolamore; prijs 39,50 gulden. Het bevat een ver slag van haar .reizen langs olijf gaarden in Zuid-Europa, tachtig recepten en informatie over ge schiedenis en produktie van olijfo lie. Olijfolie: Er gaat een wereld voor je open als je merkt hoeveel smaken er zijn.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1993 | | pagina 21