e beste vriend van de kok MODE visie lessen: Van venijnige kleintjes tot vervaarlijke zwaarden .jrrit lejozige axel te keuze van Boris Sipek in het International Design Yearbook a7 ilsche beveiliging Sluiper verdrietig. Afscheid van zwembroek CONSUMENT PORT Imerfeest in igt 4500 op Amnesty-afdelii houdt actie voor Tsjaad JfiJÏI Beveiligd' instaggL. WIJZER Gevulde hoedjes Geen medische rubriek MAANDAG 21 JUNI 1993 de as an an :en. :er- lor- erk hen Een met een i in -ge- ffer dak van tuig ijfs- 5: aart; snd- stics ster- 12: h verband met illegaal kaml leren. Na betaling van f^jjl I /erden zij doorverwezen n en camping in Breskens. Snelheidscontrole Jreskens- Op de WestlanmJ veg te Breskens werd zater F lag tussen 13.00 en 15.00 uliIL ^en controle op de maximura.[ nelheid gehouden. jwJ| oertuigen reden te hard. Terl ilaatse mag 80 kilometer ge. reden worden. De hoogstel bnelheid bedroeg 113 kilome.l er per uur. In totaal passeer J |den 55 voetuigen de snelheids!! iwagen. [Vernieling Ischoondijke - T. uit Schoon-1 dijke deeid aangifte van ver-l nieling c.q. poging tot diefstal in zijn winkel aan de Wil.l lemsweg. Zijn winkelruit wenl] zaterdagnacht vernield. Er is een buurtonderzoek ingesteld naar de daders. - De Warande, 13.30 uur bingo ZUIDDORPE - Café 't Gemeentehuis, 14.00 aurl kermisschieting. SAS VAN GENT - De Roselaer, 14.00 uur kaartin KOEWACHT - Café 't Hoekske, 15.00 uu schieting. Izomerfeest, dat zaterdag op i p rooms-katholieke basisschol werd gehouden, is weer enon draaien, werd er een brutr brengst behaald van 4500 den. Na aftrek van kosten z waarschijnlijk ruim 2500 o« blijven om activiteiten voor leerlingen te organiseren, of andere benodigdheden aan schaffen. De uitslagen. Sjoelen: 1. Jeroen, Pooter, 2. Joop Maas, 3. Pc Groosman. Video-raadspel; 1. Er van Daelen, Annabel van Voren Riet van Looij. Koemeiken: tot] met 10 jaar: 1. Roy Verstraten, Marvin Boogaard, 3. Koen van^ Voorde. Vanaf 11 jaar: 1. Hans F mens, 2. Robert de Jager, 3. All Engels. Raadspelletje bouwsten 1. Mieke Verbeke, 2. Lieveke v] Vught, 3. Carla Claeys. Doelsch ten: tot en met 12 jaar: 1. Maij Verbrugge, 2. Toby Groosman, Paul van Heemschoot. Vanaf jaar: 1. Ben van den Hemel, Martijn de Wilde, 3. Carl Po{ Kopak-raadspel: 1. Ingrid Cauw 2. D. Geervliet, 3. Marion vj Vooren. Darts: meisjes: 1. Danif Taelman. Jongens: Kris de Smit. Hulst - De afdeling Amne International Oost-Zeeut Vlaanderen doet actief met de actie om het ge tegen mensen en de sche ding van de mensenrechten I Tsjaad te stoppen. De actie bestaat uit het sti van brieven met kopieën vani 14-puntenprogramma ter vc koming van 'verdwijningen' M de president en minister-pr dent van Tsjaad. De actie du* tot eind augustus en wil d einde brengen aan de spiraal' geweld en tegengeweld. een woordvoerder van Amne laaide de hoop op in decemn 1990 bij de machtsovername. De regering beloofde een ei' te maken aan de schending de mensenrechten. Deze belo is echter niet ingelost. Amne vindt dat er een onderzoek komen en dat de overtreders de wet berecht moeten worde De actie is in Nederland in af van start gegaan en nu is1 resultaat al duidelijk. Het optj den van de Republikeinse ga" tegen ongewapende burgets. onderzocht en de troepen H verantwoordelijk gesteld, overgangsregering heeft g« geerd. Ze laat weten dat maatregelen zal nemen. De roep van Amnesty is dus doo Tsjadische regering gehoord De Zeeuwse Amnesty-werKS pen gaan door met deze a :t de hoop dat het zal W®? aan de verbetering van dem senrechten in Tsjaad en aa berechting van de daders. Voor inlichtingen kunnen langstellenden contact opn met H. Smulders, Oudepo»e' weg in Zuiddorpe. VERTENTIE) Erkend Uneto mes is de beste :nd van een kok, of te nu een amateur of jprof is. De winkels toen de laatste tijd vol «tl messen in alle maten Loorten, van venijnige Lintjes tot vervaarlijke Larden. Kenners vin- La het officemesje, een Leterde uitgave van L aardappelschilmesje, jgoluut onmisbaar. LtAnna van der Burgt Lkengeluk hangt sterk samen het gebruik van goede, jrne messen. Dat zijn in de Cel niet de goedkoopste uit het bod Als de bijsluiter 'vaat- Lsiachmebestendig' vermeldt, ijlt iets om maar het beste Leien, want geen enkel mes is Lat bij machinewas. mes in het vaatwater laten i is zo ongeveer de ergste jje die men kan begaan: «gevaarlijk omdat je er per Epiluk in kunt grijpen en slecht mes, zeker als het heft l ((klonken. "igoed mes is de vriend van de uteurjkok. Het verwoest het Fisel niet, omdat het moeite- L glijdend door de materie, de iste plakjes en de mooiste ïjijes en lucifertjes snijdt. of te nimmer legt men de Egers. die de peterselie op zijn ais houden, plat neer. Kootjes binnen buigen is de bood- fcap voor de kok die onge- nden aan de laatste gang wil tewien. trvaring Ik komt een amateurkok aan fi( keukenmessen? Een dag winkelen helpt, advies i ervaren kok helpt, maar F allerbeste is de eigen erva- k. Die kan men bijvoorbeeld pioen bij de zuivelkeuken, die iwordig Kookook heet. feouw Henny de Rooij van de Hemse Kookook die terloops stag maakt van 'onze curussen rijtechniek', raadt beginners irits twee messen aan: het ptemesje en het koksmes. raad geeft meteen al Lichting aan de door reclame pejaagde consument, die is sa geloven dat je met min- i twaalf messen nog maar tatgerust bent. Twee dus. tl officemesje is een soort anusje van alles, het Duitse tal ervoor 'Allzweckmesser' f wat erg optimistisch, maar Pb wel de grote praktische Ntbaarheid ervan aan. Jtor uien en het kleine spul," 1 De Rooij. Met het koksmes Ja je onder meer handig julien- ■tabrunoise snijden, dus luci- Wunne reepjes wortel, prei en pkselderij voor een bedje Goede, scherpe messen, dat zijn in de regel niet de goed- kooptste in het aanbod. FOTO WOUT VAN ASSENDELFT onder de vis en kleine blokjes groente voor verfijnde soep. Vrouwen blijken de voorkeur te geven aan een niet te groot koks mes, zeg maar van 20 centime ter. Als eventueel derde mes noemt de Kookookdeskundige een vis- fileermes. Aanschaf ineens van een gevuld messenblok raadt ze af. Er zitten altijd wel messen bij die jé niet zo (lekker in de hand)' liggen. Het blok zelf is wel nut tig voor het opbergen. Nooit in de lade leggen, dat is gevaarlijk en kan de messen beschadigen. Er zijn ook magnetische strips waaraan de messen gedwee blij ven hangen. Fagel Tijd voor het oordeel van de beroemde kok. John Fagel in Amsterdam vindt het officemesje onontbeerlijk voor bijvoorbeeld champignons en tomaten. „Daar kun je absoluut niet buiten." Voorts een visfileermes. „Nee, niet voor het vel, dat haal je er met duim en wijsvinger af." Een trancheermes om biefstukken te snijden en een lang mes met bobbeltjes om vette dingen, zoals ham, spek en gerookte zalm in dunne plakjes te snijden. Hij loopt even weg om de lengte van zijn koksmessen te meten; het blijkt om exemplaren van 19 en 24 a 25 centimeter te gaan, die er uit zien als 'een rechthoekige driehoek.' Stevig Duits kwaliteitswerk om te hakken en te snijden. Verder zou een amateurkok naar zijn idee gebaat zijn met een goede getandige vleesvork en een paletmes, dat is een soort buig zaam parmekoekmes. Jazeker, geeft hij toe, hecht een kok zich aan zijn mes. Chef-kok Peter Koehn van de Karpendonkse Hoeve in Eindho ven raadt de hobbykok een klein koksmesje van 20 centimeter aan. „Niet te kolossaal en goed hanteerbaar." Ook hij zweert bij het officemesje en vindt boven dien een zaagmes voor brood heel geschikt, als het fijn gekar teld is, zodat je er ook een sinaasappel of een grapefruit mee kunt snijden. Wantrouwen Thijs Vossen, houder van de Gouden Garde uit Eindhoven, bezit zo'n 25 messen, waaronder een paar dezelfde. Hij geeft hoog op van de voortreffelijkheden van het officemesje, wijst even op het bestaan van 'batters' (van het Franse battre=slaan) „zware, dikke, grote messen waarmee je een hele kip kunt vierendelen". Hij heeft uiteraard koksmessen, fileermessen. Een goed mes hoef je niet steeds te slijpen, maar je moet het wel vaak aanzetten, ontbramen met een aanzetstaal. Als je een 'laser mes' of 'wondertandjes' tegen komt, is enig wantrouwen op zijn plaats. Met die ribbeltjes messen kun je 'misschien een tomaat doorzagen.' Hij koopt zijn messen op beurzen, in de betere huishoudzaken en in de ijzerwarenwinkel. Er zijn veel goede messen, vindt hij. Oude types 'blijven staan' als je ze even neerlegt (als iemand je roept of omdat je even een krop sla wilt pakken), nieuwe types met hun ronde achterkant vallen om zodat je er niet in kunt grijpen. Hol geslepen messen zijn flutmessen, vindt hij. Vossen slijpt messen op een zachte zandsteen langzaam met water. Met draaiende bewegin gen op een oliesteentje gaat ook goed. De hobbykok heeft een officemes nodig. „Een verbeter de uitgave van het aardappel schilmesje, met een handvat hoger dan het snijgedeelte en een rechte onderkant, zodat je er heerlijk hakkend mee kunt snij den." Verder een universeel koksmes, een soepel fileermes, een vismes, een ham- of zalmmes en een broodmes. Winkel Aldus theoretisch gesteund stap pen we naar de winkel. De Bij enkorf heeft onder meer drie series Sabatiermessen waarvan het koksmes van 20 centimeter 83,90 gulden, 84,90 of 47,90 kost. Officemesjes beginnen bij plusminus 10 gulden, een betere kwaliteit officemes gaat naar 49,90 gulden. Een koksmes van 25 centimeter kan op 99 gulden komen, een eenvoudig aanzet staal op 32 gulden, maar een Sabatier aanzetstaal op een bedrag tussen de 50 en 60 gul den. De verschillen zitten hem bij de messen in al of niet geklonken heft, een alumimium manchet om de krop (het gedeelte tussen heft en lemmet) en het kunstof heft uit één stuk. Het broodmes dat alleen in de goedkope serie voorkomt kost 57 gulden. Bij Blokker ligt een hakmes van Solingen roestvrij edelstaal voor 29,90. Er zijn Gero produkten zoals een uitbeenmes van 9,95 gulden, een vleesmes van 19,95 gulden en een schilmes van 7,95 gulden. Een gerenommeerde fabrikant is Zwilling Henckel, dat gereed schap van topkwaliteit levert. Met bijbehorend stevig prijs kaartje. Een onverwoestbaar messenblok met zeven messen, een aanzetstaal en een huishoud- schaar van Zwillings eerste kwa liteit kost 599 gulden, een iets eenvoudiger uitgave ongeveer 100 gulden minder. p Jetty Ferwerda International Design torbook is weer uit. De te aflevering alweer, die 1993. Deze unieke tebijbel bevat een selec- Rn hedendaags design op gebieden: meubels, ver- g. tafelaccessoires, tex- andere produkten die f%lopen achttien maan- "kct licht zagen. t bevat ontwerpen van ijwieden als Philippe Starck, l!w Sottsass en Achille Cas- I*, maar ook werk van PM onbekende ontwerpers studenten. Opvallend is de aanwezigheid van nieuw- 1 Massimo Iosa Ghini. Elk jaar vraagt de redactie een toonaangevende ontwerper uit zo'n duizend artikelen zijn per soonlijke keuze te maken. Dit jaar was de eer aan de in Neder land woonachtige architect en ontwerper Borek Sipek. Sipek zegt in een inleidend interview een beetje teleurge steld te zijn in het aanbod, hij miste een echt nieuwe benade ring. Alles wordt zo eenvoudig, stelt hij, teruggebracht naar de essentie. Als verklaring voert hij niet alleen de recessie op, maar ook een zekere designmoeheid bij mensen. De afgelopen jaren wisten ontwerpers van gekkig heid niet wat ze moesten ont werpen. Nu verandert dat. Het is aan de ontwerpers, aldus Sipek, om nieuwe uitdagingen te zoe ken. De Tsjechische ontwerper is kri tisch. Als het aan hem had gele gen, had hij voor het boek maar twintig produkten geselecteerd in plaats van een paar honderd. Emotie op het eerste gezicht gaf bij de keuze de doorslag. Ont werpen moeten zogenaamde mythologische eigenschappen hebben, beweert Sipek. Dat wil zeggen dat ze op een bepaalde manier de essentie van het leven weergeven, onderdeel van de hedendaagse cultuur zijn, passen bij een vrije levenstijl en het functionalisme van zich af hebben geschud. van Roberto Lazzeroni voor Cidue. Wat Sipek opvalt, is dat veel produkten de gebruiker het gevoel geven dom te zijn. Een druk op de knop en alles wordt voor hem gedaan. De extra dimensie van een produkt is ver dwenen, de sterke band met wat we gebruiken is verwaterd. Design verliest op deze manier het contact met de gewone mens, aldus Sipek. Volgens hem nemen veel ontwerpers hun werk te serieus, ze denken dat ze met hun ontwerpen de wereld kun nen redden. Overeenkomsten De keuze van Borek Sipek ver toont overeenkomsten met zijn eigen werk, dat overigens ruim vertegenwoordigd is in het boek. Het gekozen design staat duide lijk op zichzelf, niets is afgeleid van elkaar. De ontwerpen ade men een zekere barokke sfeer, lijken in beweging door de belij ning en details. Toch stralen de produkten ook een puurheid uit, met name door het materiaalge bruik. Nederland is goed vertegen woordigd in het boek. Misschien wel omdat Sipek veelvuldig in aanraking komt met werk van Nederlandse ontwerpers. Ulf Moritz en Leonne Hendriksen staan in het boek met hun tex tiel, Artifort en Pastoe met meu bels, Marre Moerel met een lamp en Ninaber, Peters en Crouwel met bureau-accessoires. Het International Design Year book geeft duidelijk de tenden- zen weer op het gebied van hedendaags design, zonder al te trendy te zijn. Het no nonsense-design komt aan bod, maar ook de natuurlijkheid en het objectmatige van veel ont werpen. Wie bij wil blijven op het gebied van internationale vormgeving heeft aan dit boek genoeg. De 239 pagina's tellende 1 Stoel van Paolo Deganello voor Zanotta. uitgave bevat niet alleen uitslui tend kleurenfoto's, maar ook korte biografiën van elke genoemde ontwerper. Borek Sipek e.a. - The Internatio nal Design Yearbook 1993: uitgave: Laurence King; prijs: 121,30. Het boek wordt in Nederland geïmpor teerd door Nilsson Lamm. Door Marijke Prins Sinds enige jaren zijn er een soort mammoetchampignons te koop. Deze zijn erg geschikt om te worden gevuld. De gevulde hoedjes zijn lekker als warm voorgerecht. Je kunt ze ook geven ter vervanging van vlees. Serveer ze dan met in bouillon gekookte rijst en een salade, bijvoorbeeld van tomaten met ui en peterselie. Voor vier personen Voorbereidingstijd: 30 minuten Oventijd: 30 minuten 250 gram verse spinazie 16 grote champignons 1 middelgrote ui 50 gram boter 2 oude witte boterhammen 50 gram gemalen Parmezaanse kaas of geraspte oude kaas zout en peper naar smaak snufje nootmuskaat 1 teen knoflook 2 eetlepels verse kruidenkaas (type boursin) Zet de oven alvast aan op 200 graden. Deze schotel vereist ettelijke voorbereidende handelingen. Bor stel de paddestoelen schoon, ontdoe ze van hun steeltjes en hak die fijn. Was de spinazie, verwijder de steeltjes, dep de groente zorgvuldig droog en hak deze rauw in kleine stukjes (wie het zich gemakkelijk wil maken, gebruikt een gelijke hoeveelheid diepvriespinazie). Ontdoe de ui van zijn schil en snij hem zo fijn als je kunt. Pel ook de teen knoflook en hak die in piepkleine stukjes. Snij de korsten van de boterhammen af en snij deze tot kruim. Laat de helft van de boter smelten en bestrijk de buitenkant van de hoedjes van de paddestoelen een voor een met gesmolten boter. Leg ze op een lage ovenvaste schaal, klaar om te worden voorzien van de vulling die nu wordt klaargemaakt. Smelt de andere helft van de boter in een pan en laat de uisnippers en knoflook sudderen totdat ze beginnen te kleuren. Roer dan de gehakte steeltjes erdoor en zet het vuur wat hoger. Blijf goed roeren en laat de massa sudderen totdat het vocht verdampt is. Stort dan ook de spinazie in de pan en laat het geheel 1 minuut sissen totdat de spinazie slap is. Stort het groente/paddestoelen mengsel in een grote kom. Meng hier door heen: het broodkruim, kruidenkaas, de helft van de kaas, zout en peper naar smaak en een snufje nootmuskaat. Vul de paddestoelen met het mengsel en zet ze terug in de schotel. Strooi het restant van de kaas over de hoedjes. Zet de schotel midden in de voorverwarmde oven en laat ze daarin zo'n 30 minuten staan totdat de bovenkant van het vulsel en de buitenkant van de paddestoelen goudbruin zijn. Wegens omstandigheden kunnen we vandaag de medische rubriek van onze medewerker Jan Paalman niet publiceren. Door Jetty Ferwerda In feite zijn mannen net zo kritisch over badkleding als vrouwen. Willen vrouwen nogal eens de nadruk leggen op het 'afkledend' effect van badpakken of bikini's, man nen vinden draag- en zwem- comfort het belangrijkste. En dat verschilt van zwembroek tot zwembroek. Knielange, wijde surfbroeken bewegen niet lekker mee bij een duik in het water, de broekpijpen bollen immers op door het water en dat is hin derlijk. Shorts kennen hetzelf de probleem, zij het wat min der extreem. En voor de strak ke, korte zwemslips en de zwempakken is niet elk man nenlijf in de wieg gelegd. Ondanks zijn eisen aan bad kleding doet de Nederlandse man wel het liefst gewoon, getuige het beeld op een zomerse dag aan het Noord hollandse strand. Boxershorts zijn veruit favoriet, plus de gewone zwemslips. Er lopen hooguit een paar durfals rond met een zwempak en strak short. Daar waar vrouwen bijna jaarlijks hun badkleding ver nieuwen, lopen veel mannen liever in dat ene zwembroekje waar ze al jaren mee doen. En als het versleten is, willen ze precies hetzelfde terug. Maar ja, ook badkleding voor man nen is (gelukkig) aan mode onderhevig. De badmode voor mannen is dit seizoen enigszins terug houdend. Klassieke en func tionele ontwerpen voeren de boventoon. Materialen als lycra en katoenlycra zorgen voor draagcomfort. Er is zelfs speciaal zondoorlatend mate riaal, dat de huid gedeeltelijk beschermt tegen het schadelij ke UV-B en dat het bruinende UV-A wel doorlaat. Meestal is de badkleding ver sierd met prints, afgewisseld met grote kleurvlakken. Etni sche motieven, bloemenprints, dessins uit oriëntaalse tuinen met exotische vogels fleuren menige broek op. Evenals fresco-achtige dessins, op- en popart motieven en symbolen uit de onderwaterwereld. Zwart en wit zijn nog steeds de belangrijkste kleuren, maar neutralen en warme zomertin- ten komen ook voor. Zwembroekjes zijn momenteel normaal gevormd. Tangaslips en strings worden nog wel door een bepaald publiek gedragen, maar de modellen zijn duidelijk uit de tijd. Shorts, wielrenachtige zwem broeken en gewone heupslips domineren de collecties. Al jaren proberen fabrikanten het zwempak aan de man te brengen, wat maar ten dele FOTO BIRGIT TIJDINK lukt. Het model is nog te extreem. Toch stonden man nen midden vorige eeuw al pootje te baden in een zwem pak. Nou ja, zwempak. Die sullige, gebreide pakjes met pijpjes en lange mouwen had den eerder iets weg van een kinderlijk hansopje. Pas in de jaren twintig, met de aarzelende start van massa toerisme en een vakantierege ling voor arbeiders in zicht, werd badkleding voor mannen volwassener. Zonneschijn op de huid was een gezonde zaak, stelden gezondheidsfanaten toen vast. Ontwerpster Coco Chanel was een van de eersten die zich moedwillig bruin liet bakken en zij gaf daarmee de trend aan. Omdat zonneschijn gezond werd geacht, moest de zon ook zoveel mogelijk op de huid schijnen. Badpakken werden dus smaller en kleiner, maar de schouderbanden ble ven en de man moest in het bijzijn van dames nog zijn behaarde borst bedekken. De zwembroek is pas van na de Tweede Wereldoorlog. De komst van de bikini liet het mannenbadpak en de uit Amerika overgewaaide shorts krimpen. De taillelijn zakte en broekspijpjes werden hoogop- gesneden. In de jaren zestig en zeventig barstten mannen massaal uit hun zwembroek jes, aangezien de modellen steeds kleiner werden. De reactie op deze minimale badkleding was voor de hand liggend: alles moest groter. Grotere broeken, zwempak ken, kortom de oude stijl her leefde. Door die diversiteit, is de mannenbadmode er wel leuker op geworden. Dat maakt het voor een man wel licht gemakkelijker afscheid te nemen van zijn favoriete zwembroek.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1993 | | pagina 7