>01 El D C&A! 1&A. Je moet ijn zonder iss hebben Kamptal biedt meer dan alleen maar de wijn !R, SNELLEf I ZAGEN Boeren in Oostenrijkse Kamptal slaan handen ineen en steken hun nek uit 'Neder' is vaak hoog in Neder-Oostenrijk VIET LOPEN OM r MINDER GAA] mooie luchtig roeken krijg je| de vakantie En al helerma| un prijzen ziet PE-BD 765I ïitooicletifefi! stoffige karwei dat hel i snel tot razendsnel, STOFAFZUIGING irkulatie en de stofafzuiging5 fimale stofafzuiging. destem consument DONDERDAG 10 JUNI 1993 De belangrijkste gebeurtenis in Langenlois is elk jaar de wijnoogst. FOTO ROBERT LEENAERS jr onze redacteur hSluijter ngenlois - Even kon ik geen liner Veltiner meer zien. Dat d niet zozeer te maken met de faliteit van deze typische Oos- ijkse wijn, maar wel met de iveelheid. Hoewel ik in vier fgen tijd natuurlijk ook andere istenrijkse wijnen geproefd heb lens mijn verblijf in het schitte- ide wijnstadje Langenlois in dal van de rivier De Kamp, ndden die Grüner Veltiners i de kroon. kennismaking verliep via een kleine iderd. vele uit 1992. Het enige verschil steeds in de producent. En dat bete- ide dus bijna telkens een subtiel ver- il. Interessant, maar die laatste avond I ik, tussen de zoveelste Grüner Velti- '92 door, heimelijk te snakken naar dorstlessend groot glas bier. Ik ben maar een dorstig mens. irgoed, het ging daar om wijn en mijn pieren hadden dat tot in de puntjes torgd. Dus niet zeuren. Er gebeurt ir m het Kamptal, zo'n zeventig kilo- iet een beetje ten noordwesten van pen, iets opmerkelijks, dat ook voor Ierland van belang is. pschandaal lr een goed begrip moeten we even 'g naar 1985. Toen voltrok zich het k Oostenrijkse wijnschandaal. Op de juli van dat jaar kwam het 'tieve nieuws in de openbaarheid. Die "j staat in de Oostenrijkse wijnge- lenis bijgeschreven op een inkt- ple bladzijde. Een grootscheeps fnoa kwam aan het licht met het maar wel lekker zoet smakende phyleenglycol, ofwel anti-vries. Het paan sommige witte wijnen toege- |u om ze zoeter te maken. Mng was het goede imago wereid- [j verdwenen. De flessen bestemd voor iport bleven leeg. Nagenoeg de hele er viel stil. In de jaren die volgden, 1 alle 45.400 Oostenrijkse wijnpro- en de nadelige effecten ondervin- l'an wat een handjevol schavuiten taj65'1 ^as twee faar na ramP P de uitvoer weer op gang. Een ie nog maar. Zelfs nu nog komt het schandaal, nadat in de afgelopen jaren verschillende ver oordelingen waaronder zware celstraffen zijn gevolgd, in het nieuws. Op woensdag 26 mei j.l. is in het Duitse Bad Kreuznach in de deelstaat Rijnland-Palts voor de rechtbank het proces tegen zes voormali ge managers van het wijnhuis Pieroth, dat ook vertakkingen heeft in Oostenrijk, begonnen. Het openbaar ministerie beschuldigt hen ervan tussen 1978 en 1985 in totaal meer dan negen miljoen liter Duitse kwaliteits wijn vermengd te hebben met goedkopere wijn uit Oostenrijk. Volgens de officiële beschuldiging is in 348 verschillende Pieroth-wijnen ook di-ethyleenglycol gebruikt. De aanklacht zegt, dat Pieroth met de illegale mengsels een omzet van 137,5 miljoen mark heeft gehaald. Dit nieuwste proces zal waarschijnlijk tot januari 1994 duren. Nieuwe wijnwet Het schandaal had één positief gevolg: de kwaliteit van de Oostenrijkse wijnen is de afgelopen jaren over de hele linie met sprongen vooruit gegaan. Dat was mede te danken aan de nieuwe wijnwet, die een jaar na het schandaal in 1986 werd uitgevaardigd en die in de loop der jaren steeds is bijgesteld en aangescherpt. Komende zomer wordt de nieuwste wijzi ging verwacht. Die wijnwet is nu de strengste ter wereld en kost dê boeren veel geld. De wijnen zijn dan ook duurder geworden. In verge lijking met 1985 betaal je in Nederland nu tot 30 procent meer voor een goede fles. Maar het lijkt anno 1993 welhaast onmogelijk om nog met Oostenrijkse wij nen te gaan rotzooien. Een van de bepa lingen is dat de betere wijn alleen in de fles het land uit mag. Elke fles is boven dien van een beschermend codenummer voorzien. Het idee dat je beter de kwaliteit kunt opvoeren ten koste van de geproduceerde hoeveelheid, won in Oostenrijk steeds meer terrein. En veel boeren willen nu zo langzamerhand wel eens laten weten dat ze uitstekende wijn kunnen maken die best in staat is om zich een prettige plaats te veroveren op een wereldmarkt die onder druk staat van een steeds kritischer wordende consument. In het schilderach tige en heuvelachtige Kamptal hebben de boeren nu hun nek uitgestoken. Een groep van 144 boeren, bijna 8 pro cent van het totale aantal in het dal, heeft zich verenigd om gezamenlijk onder één noemer pure kwaliteitswijn te vervaardi gen en deze ook te gaan exporteren. Zoals ze zelf zeggen: 'Wij maken een louter natuurprodukt en ieder van ons vindt dat hij het beter kan dan de ander. Dat geeft een gezonde wedijver en is een waarborg voor de consument.' Kwaliteit gaat hen voor kwantiteit. Er is zelfs voor dit doel in totaal 499 hectare wijngaard gerooid. Het gaat er niet om om-zoveel mogelijk te produceren, maar om binnen de groep te trachten een hoogwaardig produkt te leveren. Wat natuurlijk niet automatisch wil zeggen dat de boeren die niet aan het project meedoen, een mindere kwaliteit uit hun persen laten vloeien. Nu zijn er wel meer recente pogingen in wijnverbouwend Oostenrijk gedaan om via samenwerkingsverbanden tot iets heel moois op economisch gebied te komen, maar de meeste plannen hebben na een kort leven jammerlijk schipbreuk gele den. Vier etappes De plannen in het Kamptal onder leiding van Diplomingenieur Friedrich Wolf zijn hu, in de lente van 1993, zover gevorderd dat er van hieruit geëxporteerd kan wor den. Volgens een ambitieuze opzet gaat dat gebeuren in vier etappes. Eerst zijn de Scandinavische landen aan de beurt, vervolgens België, Nederland en het zui den van Duitsland. Dan wordt de blik gericht op Engeland, het noorden van Duitsland, Zwitserland en Noord-Italië. Tenslotte mogen Tsjechië en Polen kennis maken met de 'nieuwe' wijnen. Eind mei presenteerde de groep, K K geheten (van Kamptal Klassiker) zich voor het eerst aan de buitenlandse pers. Het lijkt een soort bekroning te worden van het al acht jaar durende gezwoeg om onder die wereldwijde nagalm uit te komen van het schandaal. K K werd in november vorig jaar opgericht in Langenlois, de wijnhoofd stad van de streek en tevens het grootste wijnstadje (druivetrossen in het stadswa pen) van heel Oostenrijk. Meeste wit Er worden in het Kamptal verschillende wijnen gemaakt. Zoals in heel Neder-Oostenrijk zijn de meeste wit. Elf procent in het dal is rood. Er bevinden zich hier in totaal 1800 wijnbedrijven, maar de meeste zijn relatief heel klein. De groep van 144 beschikt tesamen over 826 hectare wijngaard. Daarmee bestiert K K 20 procent van de totale opper vlakte aan wijngaarden in het dal. De meest verbouwde wijn' komt van de druif Grüner Veltiner. Heel Neder - Oóstenrijk staat ermee vol en deze witte wijn wordt altijd naar de druif genoemd. Maar er hangen op het eind van elke zomer ook andere druivetrossen aan de Oostenrijkse stokken. Zoals ook bij K K. Zo levert de Riesling schitterende witte wijnen die stokoud kunnen worden. Ik heb er een geproefd uit 1949, droog en met een ellenlange, overweldigende afdronk. En verder .een uit 1964, ook droog maar wat molliger. Beide wijnen smaakten nog heel vitaal en hun zuren beloofden zelfs nog een gezonde toe komst. Andere druiven waarvan je de naam steeds zult tegen komen op het etiket zijn de Riesling-Sylvaner (Müller-Thurgau), in toenemende mate de Chardonnay en voor rode wijnen de Zweigeit en de St. Laurent. Hoofdprodukt Het hoofdprodukt, de Grüner Veltiner, is er in vele geuren en smaken. Altijd is het een frisse, licht fruitige, soms wat kruidi ge en vaak elegante witte wijn, die jong gedronken moet worden. En dan heb ik het over Qualitatswein of over Kabinett (zie kader op deze pagina). Is het een Pradikatwein, zoals bijvoorbeeld een Spatlese of een Beerenauslese, dan kun je de Grüner Veltiner wel twintig jaar stof op de fles laten verzamelen. Je kunt naar mijn mening zeggen, dat er eigenlijk twee hoofdsoorten van de 'ge wone' (Qualitatswein en Kabinett) Grü ner Veltiner bestaan. Dat zijn die mét een Biss en die zónder een Biss. Volgens mij moet je voor de Nederlandse smaak die Biss juist niet hebben. Een Oostenrijkse wijnliefhebber zegt: 'Wein soil een Biss haben'. Wijn moet een 'beet' hebben. Bedoeld wordt het prikkelende zuurtje dat je tijdens de afdronk proeft op het puntje van je tong. Tal van Oos tenrijkers zweren daarbij. Maar wijn proevende Nederlandse collega's waren het ter plekke met mij eens, dat die ervaring, die Biss, niet overeenkomt met wat wij zoeken in een wijn. Die komt dan te zuur over. Je moet dus wijn hebben zonder Biss. Wijnstokken op hellingen in 'Neder' Oostenrijk. FOTO ROBERT LEENAERS DEEL D Langenlois - De wijnbouw in Oostenrijk concen treert zich in het oosten van het land, in Neder-Oos tenrijk, in een wijde boog rondom Wenen. Hoewel de aanduiding 'Neder' een vlakte doet veronder stellen, is daar lang niet altijd sprake van. Er zijn uitgestrekte schitterende beboste en van rotsen voorziene heuvellandschappen, die tot 600 meter hoogte kunnen reiken. Het,is hier alleen maar 'Neder' ten opzichte van de Alpen in'het oosten, waar verreweg de meeste toeristen komen. De wijnstokken staan vaak op hellingen. Oostelijk De wijngebieden en de stad Wenen liggen trouwens oostelijker dan menigeen denkt. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat er sprake is van een enclave in Oost-Europa. Je zit hier in het noorden en in het oosten tegen de Tsjechische grens aan, in het zuidoosten is Hongarije heel nabij en in het zuiden ligt het voormalige Joegoslavië. Wenen ligt een stuk oostelijker dan Praag en ook oostelijker dan Ljubljana en Zagreb. Oostenrijk produceert anno 1993 jaarlijks gemiddeld 2,7 miljoen hectoliter wijn. Daarvan is 100.000 hectoliter bestemd voor de export. De verenigde boeren in het Kamptal gaan daar nu wat aan toevoegen. Honderddui zenden flessen liggen gereed. Overigens produceert het land te weinig om in de eigen behoefte te voorzien. Jaarlijks moet een miljoen hectoliter worden geïmporteerd. Een fles Grüner Veltiner kost in Oostenrijk af-bedrijf ongeveer 4,50. Als alle kosten die daarna volgen erbij worden opgeteld, dan zal de consumentenprijs in Neder land zo'n 7 tot 8 bedragen. Kwaliteiten Op de etiketten van Oostenrijkse wijnen staan altijd officiële kwaliteitsaanduidingen vermeld. Van laag naar hoog gaat dat als volgt. Tafelwein en Landwein zijn het eenvoudigst en die worden niet geëxporteerd. Dan komt de categorie Qualitatswein. Die bestaat uit Qualitatswein zonder meer en uit (een stapje hoger) Kabinett. Tenslotte volgt de grote groep Pradikatsweine (waar het minst van is) in opklimmende kwaliteit en prijs: Spatlese, Auslese, Strohwein, Eiswein, Beerenauslese, Ausbruch eri Trockenbeerenauslese. nuOffic ikwhbihmhu TCTmwrftrag* Een greep uit ons assorting11 (lstoelen. elektrische driewie'efS ophulpen, douche- en toilet jlpmiddelen. zitmeubelen op irstelbare bedden. Uw adviseur voor plezief|91 unnen blijven' JEENldAkkER S' lEVAlidAïiE loofdweg 20 908 LC Capelle a/d Ussel èl 010-458 00 88 ttensebaan 27 L813AH Breda Tel 076-22 16 55 )peningsti)den: ^OO^I naandag t/m vrijdag 08.30- aterdag van 10.00-17.00 tooi-onze redacteur |?ln Sluijter - Het is opval- r weinig Nederlandse f .sten het ten noorden Lae Donau gelegen deel Neder-Oostenrijk ae'ïen' Het zijn vooral de „Jokers zelf die hier Et vakantie doorbrengen, i ils,. een fascinerende e*, die behalve veel wijn E vee' cultuur en land- •naPssehoon biedt. (Lnllr) het Kamptal heb je R1! de eerste plaats de leliik pn azer' Z1in er gemoe id hnp, ®astvrh- Veelal hebben N bi ler een soort restau- ieP]ongelle Heurige'' waar je int r£ zeer koPPige wijn en, maar ook andere wijn kunt krijgen. Vaak kun je er een stukje eten. Overal in de streek zie je de wijnkelders, die zijn uitgehou wen in de lössgrond. Je hebt hele geïsoleerde straten in het landschap met alleen maar kel ders: de Kellergasse. Ze zien eruit als dorpen zonder schoor stenen. Ursin Haus In Langenlois zelf, de wijn hoofdstad van het Kamptal, moet je in het Ursin Haus geweest zijn, het plaatselijke Wijninformatiecentrum. Van elke boer in de streek zijn er een of meer flessen tentoongesteld. Je kunt er ook een glaasje proe ven. De moeite waard in Langenlois is ook de Laurentiuskerk uit de dertiende eeuw. Het interieur vertoont zowel barok als gotiek. Bij de kerk bevindt zich het Beinhaus. Hier liggen openlijk in een kelder 30.000 schedels en beenderen van alle inwoners die tussen 1200 en 1730 zijn overle den. Om ruimte te krijgen op het plaatselijke kerkhof werden in het verleden steeds de stoffe lijke resten in Jiet Beinhaus bij gezet. Een beetje lugubere bezienswaardigheid. Maar een Beinhaus is toch opmerkelijk in een plaats waar een Weinhaus heel gewoon is. Heiligenstein Er is verder een museum, gewijd aan de historie van de mens in het Kamptal, die tot 30.000 jaar terug gaat. Dat de wijnhandel de mensen hier in de loop der jaren geen windeie ren heeft gelegd, bewijzen de heel mooie barok- en renaissan- cehuizen en -gebouwen. De Kornplatz staat er vol van. Onmiddellijk naast de stad rijst in het noorden een berg op die de naam Heiligenstein draagt. Wie hem langs bospaden beklimt, wordt op 350 meter hoogte beloond met een adem benemend uitzicht over Lan genlois en een groot deel van het Kamptal. Sinds 1897 staat daar ook een uitzichttoren. De hele streek is verder bezaaid met kastelen en kloosters waar veel te zien valt en waar rond leidingen worden gegeven. Het Benedictijnenklooster Alten burg met een fantastische barokke bibliotheek is er daar maar één van. Het aardige is dat je in dit gebied niet altijd in een hotel hoeft te overnachten of op een camping. Dat kan namelijk ook bij de wijnboeren. Dat kan bij voorbeeld in Langenlois bij de wijnbedrijven Ehn Ilse, Gruber Maria en Gruber Eva und Wolf gang. En in Schiltern bij Win- zerhof Steinschaden. Een weekendje van vrijdag tot en met zondag kost ongeveer 100 per persoon. Er is alle comfort en ontbijt is inbegre pen, evenals wijn proeven en een paar uitstapjes. Wie vier dagen wil, kan van maandag tot en met donderdag terecht. Het is iets duurder, maar een fiets om de omgeving te verkennen, hoort er dan ook bij. Wijnkelders in een Kellergasse: een dorp zonder schoorstenen. FOTO ROBERT LEENAERS

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1993 | | pagina 23