SCA WEEK DALENA SERVICE ■NBERGEN Binnenlands bier bloeit op :ke Weber istratie op: (ER Verre oorden door lage verblijfskosten vaak spotgoedkoop an de dijk, X 5< .00-16.00 uur itie is te zien bij: im EDKOPE INRUILWAGENS REINIERSTRAAT 1A ERGEN - 01670-64364 financiering mogelijk van 9.30 uur tot 18.00 uur vond koopavond tot 21.00 uur Saterdag tot 17.00 uur Alle auto's APK ANWB-onderzoek: Hongarije is goedkoopste vakantieland t/m zaterdag 5 juni s van LAUREL en ijs verlaagd. 1734 Prijs Olifant Nederlander waardeert eigen produkt steeds meer Bezetting Opgeslokt Albert Heijn 1993 Absolute topkwaliteit Unieke warmte- circulatic voor snelle bereiding Indirektc braad- methode, zodat vlees niet verbrandt Eenvoudige bediening De Weber barbecues gaan jaren lang mee. at 27 1 6-236911 in nieuwstaat80 67.000 km87 X89 0 TC 1e eigenaar84 0 L RS uitgevoerd87 3 D CL88 1 nw. mod85 R 282 3 L85 .6 L 5-drs83 .6 diesel11 -85 icer 1.8 D GL87 LX rood90 GTi 1.8 vele opties87 1.8 Turbo gr. kent87 4 x 4 3.3 diesel12-87 rd 2.0 LX diesel87 .3 S Sedan automaat87 aut. 1.3 S83 .2 S TR83 Sedan 1.3 S86 .7 D Station90 1.8i86 XT alle opties86 S84 GLX 1512-89 iel 5-versn85/86 destem consument DONDERDAG 27 MEI 1993 DEEL D Den Haag (anp) - Uit een onderzoek naar het prijsniveau in 16 Europese landen komt Hongarije als het goedkoop ste vakantieland naar voren. Zo kost een complete maaltijd in een restaurant daar in het hoogseizoen slechts zeven gulden, tegen Noorwegen 55 gulden. Het onderzoek is uitgevoerd door de ANWB in samenwerking met het instituut voor budgetadviezen Nibud en met steun van het ministerie van economische zaken. Uit het onderzoek blijkt dat de prijzen van de EG-landen in 1992 dichter bij elkaar zijn komen te liggen. Echt goedkope EG-landen zijn er niet meer. Spanje en Italië zijn al lang niet meer voordelig. Nederland springt er uit door zijn goedkope levensmiddelen. Zweden en Noorwegen zijn in veel opzichten erg duur voor de toerist. In Nederland kost een complete maaltijd in een restaurant 32,50 gulden, in Zweden 42 gulden en in bij voorbeeld Griekenland 15,50 gulden. De benzineprijs is het laagst in Luxemburg: loqdvrij 95 kost daar 1,20 gulden. Dezelfde liter benzine kost in Italië 2,26 gulden (het duurst), terwijl ook Zwitserland met 1,28 gulden relatief goedkoop is. Kamperen is het duurst aan de meren en de Adriatische kust van Italië (54 gulden, standaardtarief). In de Belgische Arden nen is dat maar 25 gulden, tegen 46 gulden aan de Spaanse kusten. Kamperen aan de Nederlandse kust kost 34,50 gulden en de rest van ons land 26,00 gulden. Ook een enquête onder vakantiegangers maakte onderdeel uit van het onderzoek. Zij werden gevraagd hun vakantieland met een rapportcijfer te beoordelen. Het laagst scoorde Luxemburg met 7,4 procent. Daarna volgde een middengroep met Nederland (7,6), Duitsland (7,6), België (7,7), Portugal (7,7), Engeland (7,8) en Hongarije (7,8). De top van het klassement wordt opmerkelijk genoeg aange voerd door de vaak wat duurdere landen. Frankrijk (8,0), Spanje (8,0), Zweden (8,0), Italië (8,1), Zwitserland (8,1), Griekenland (8,2), Oostenrijk (8,2) en Denemarken dat met 8,3 procent het hoogste scoort. Turkije, deels Europees, deels Aziatisch, is niet in de vergelij king opgenomen. TEKENING raymond van aalst Voor grijpstuiver de wereld rond bl9G Het vastleggen van een vakantie reis is voor menig reiziger al de helft van het plezier. Voor een steeds lagere prijs naar Spanje, Griekenland of Portugal blijft po pulair, maar de afbraakprijzen voor verre bestemmingen hebben het avontuur van de 'boeking' ver groot. Twee weken naar Kreta voor 1000 piek, inclusief hotel en ontbijt, of voor hetzelfde bedrag naar exotisch Cuba... Een blik op de groeiende concurrentie tussen ver weg en 'dichtbij' in de reiswe reld. Door John Jas IN 1992 gaf de gemiddelde Nederlandse vakantieganger volgens het NIPO een kleine 1100 gulden uit aan vakanties. Een rondje langs de diverse reisbureaus leert al snel dat voor dit bedrag een meer dan fatsoenlijke vakantie te bespreken is. Wat heet, een vliegreis met midden-klasse hotel kan in Zuid-Europa al onder de duizend gulden. En ian hoeft de reiziger nog geen koopjesjager le zijn. Iets verder weg, of zelfs véél verder Wg voor bijna hetzelfde geld, kan echter sok. hrkije is de laatste echte ontdekking van de Nederlandse reiziger. In de reisgidsen wordt het steevast met Griekenland vergeleken, 'maar dan met een vleugje oriëntaals'. Het ideale aan Turkije zijn de keuzemogelijkhe den voor de toerist. Een paar weken bakken aan een rustig strand is één optie. Kriskras door het land met de meer dan uitstekende busverbindingen is ook mogelijk. Wie het vervolgens bij lokaal vervoer niet erg vindt om met anderen een taxi te delen, kan voor een habbekrats op elke plek in Turkije komen. De kustvakanties gaan naar plaatsen als Antalya, Alanya, Izmir of Bodrum ('St. Tro- pez van Turkije'), terwijl een zelf samenge stelde rondreis kan leiden langs Pamukkale, Troje, Ankara en Istanbul. Waar in Grieken land de oudheidkundige schatten veelal met moeite betreden mogen worden, schijnt het in Turkije moeilijk te zijn ze te omzeilen. De prijs voor een veertiendaagse vakantie naar Turkije ligt in de meeste gidsen enkele honderden gulden hoger dan uitstapjes naar Spanje en Portugal. Het is natuurlijk ook langer vliegen. En daarnaast is er nog geen sprake van eenzelfde (över)capaciteit aan accomodaties als op het Iberische schier eiland. Staat tegenover dat eten, drinken en vervoer aanzienlijk goedkoper zijn. Als een warme maaltijd in Spanje 20 gulden kost, betaalt de toerist in Turkije de helft voor een vergelijkbare schotel. Dat betekent dat de vakantieganger die een beetje oplet al gauw binnen de eerder ge noemde 1700,- kan blijven. Acht negen honderd gulden voor reis en hotel, de rest aan verblijfskosten, inclusief sightseeing en souvenirs. De vanuit Nederland verzorgde rondreizen voor groepen laten we even be schouwing omdat die per defenitie duurder zijn. Toch moet even vermeld worden dat zo'n reis van twee tot drie weken onder de gestelde 1700,- nog altijd mogelijk is. Maaltijden en extra's zijn dan niet inbegre pen. Nu is niemand de gemiddelde reiziger. Tur kije is voor sommigen de grens, ook finan cieel, terwijl andere vakantiegangers met slechts enkele honderden guldens meer de blik verder weg richten. En dan is de verleiding voor de reislustige buitenpropor tioneel. Een greep uit advertenties van de laatste maanden: vliegreizen naar de Domi nicaanse Republiek en Cuba voor rond de 1100 gulden. Het Mexicaanse Cancun voor 1050 gulden. Rio de Janeiro 'kan' voor 1400 gulden. Op en neer naar Thailand kost ook rond de 1400 gulden. Indonesië en Malesië zijn een fractie duurder. De prijzen zijn een énkele keer met over nachtingen, maar dan heeft de vakantievier- der geluk en betreft het een aantal plaatsen die met de massa zijn ingekocht en die op het laatste moment nog niet zijn gevuld. Meestal gaat het echter slechts om de vlucht. t? wor- fê'wordt Dan fijkt het een .dure gi den, totdat bet prijspeil' beschouwd. Een driesterrenhotel op Sumatra kan al voor 20,- per nacht. Een uitgebreide maaltijd in Quito (Ecuador) hoeft niet duurder te zijn dan 5,-. Een jungletocht vanuit Chang Mai (Noord-Thailand), geheel verzorgd vier da gen inclusief een ritje op een olifant, kost ƒ100,-. Het gaat te ver om alle verre oorden waar je tegenwoordig voor 'nop' naartoe kunt naast elkaar te leggen ter vergelijking. Daarom hier twee voorbeelden die van toepassing zijn op een reeks landen die rond of onder de evenaar liggen. De prijs voor een ticket naar Cancun staat al hierboven. De stad is geméakt voor de toerist op het Mexicaanse schiereiland Yuca tan. De meeste hotels zijn naar Amerikaanse snit, dus vrij duur. Financieel is het nog te dragen als bijvoorbeeld de eerste twee nach ten geboekt worden vanuit Nederland. Na te zijn bijgekomen van de vlucht, neme men zijn of haar intrek in een willekeurig hotel elders in het land. Daarvan beginnen de prijzen al bij 15 gulden. Reizend per bus (met Amerikaans comfort) kan vrijwel het hele land bestreken worden. Qok dit vervoer is goedkqt)p:,«nkele tientjes Voor ritten van honderdSTi'kïlométers. De stranden in de baai van Campeche of aan de Stille Oceaan doen niet onder voor Cancun, maar zijn wel stukken goedkoper. Een roy aal ontbijt kost 2,50, evenzo de lunch. Een diner is een aanslag op de portomonnee: 5 piek! Grote steden als Acapulco en Mexico City zijn uiteraard duurder, maar met enig zoeken kan de prijs behoorlijk gedrukt wor den. In Thailand treft de groeiende stroom Ne derlanders die sinds enkele jaren jaren die richting uitgaat een overvloed aan kleine reisbureaus aan. Elke vlieg- of busreis, hotel, pension, trektocht of toeristisch uitstapje is er te regelen. In Bangkok heten de taxi's tuktuk (toektoek). Na het traditionele afdin gen zal deze motorische driewieler voor drie gulden de hele stad doorcrossen. 700 Kilo meter naar Chang Mai per bus kost 15 gulden, de lunch inbegrepen. Bangkok wordt veel bezocht door de jonge budgettoerist voor wie het een sport is minder dan 25 gulden per dag uit te geven. Wie op iets meer luxe prijs stelt, kan met 40 gulden toe. Een vakantie van twee weken zal, met wat cadeautjes voor het thuisfront, derhalve kunnen uitkomen op twee- tot drieëntwintighonderd gulden. En daarvoor hoeft een bezoek aan de stranden van Phu ket niet te worden gelaten. zijn er altijd "de-kosten "dié de ïéisadvéffëhties nooit halen. Luchthavenbe lasting, inentingen en tabletten, verzekerin gen. Maar dat geldt uiteraard ook, zij het in iets mindere mate, voor Zuid-Europa. De NBBS, de studentenreisorganisatie waar al sinds jaren iedereen terecht kan, heeft enorme ervaring opgebouwd met het verre vakantiedoel voor een redelijke prijs. Achter de balie van het Bredase filiaal geeft Robert de Legé regelmatig adviezen aan reizigers die komen boeken voor Indonesië, Sri Lanka of Brazilië. „Meer en meer zien we dat mensen het aandurven zo'n goedkoop ticket te nemen en te zien waar ze uitkomen. Ik ben zelf heel regelmatig op reis naar dat soort, wat je noemt 'exotische' landen. De kunst is om niet per se op een Westerse manier te willen leven. Bij je eten geen cola bestellen, maar een plaatselijk drankje. Dat scheelt soms de helft!" De Legé ziet de belangstelling voor traditio nele vakantieoorden langzaam teruglopen en omslaan in interesse voor verre reizen met minder luxe voor hetzelfde of iets meer geld. „De cultuur van het reizen verandert. Min der mensen leggen zich vast op een bepaalde periode van het jaar. Er is meer speling om te wachten op de aanbieding die ze aan de andere zijde van de aardbol brengt." •Het wordt een fijne len te. en een mooie zomer," tei Grolschbaas Jaak ftoch vorig jaar bij de introductie van het kie- vitsei uit de Achterhoek: ■te Meibok. En hij krijgt gelijk. Lang hebben dik- Belgische wolken vol Duvels en wuivende Pal- teen boven het Neder- «hdse bierlandschap ge- ?en. Maar nu breekt een nieuw seizoen jentebok, meibok, Neder- atlds witbier en een ei sen blonde Tilburgse 'raPpist de oranje zon *°or. Langzaam duikt in Je pilspias weer de bijna terdronken Nederlandse teercultuur op. 0r Hans Jacobs glazen gaan rond, de sfeer is TOnaal. ''°g een pintje?," vraagt ze re- ®nsch en het nieuwe glas staat 'Oor de neus. 91 willekeurig stamineeke er in België, het land van hop glorie. Hele elftallen voetbal- ts en trainers halen ze uit Ne tland het land binnen, en wat f'en ze terug: bier. Vaten vol, «en vol, honderdduizenden ^otoliters. aan de Belgische stamtafels bestellen ze extra pintjes om de belangrijke winst op de Hollan ders te vieren. „Doet u maar zo'n Belgisch bier tje," klinkt het in de Nederland se cafés als ze iets anders dan het nationale vruchtwater, het pilsje, willen hebben. België in het glas staat voor iets anders dan het pilsje: een echte biercultuur tegenover de door- drinkcultuur. Toch had Nederland zelf ook lange tijd een bruisend bierle ven. In elk dorp was wel een eigen brouwerij met mooie loka le bieren. De Duitsers gooiden echter roet in het eten. Eerst werd het brou wen van bier aan banden gelegd en later werden veel koperen brouwketels meegenomen om er- granaten van te maken. De bier- cultuur in Nederland lag na de oorlog in een belangrijke mate dood in het glas. Pas in de jaren zestig komt het bier wat meer terug, opgepept door slogans als: 'Het Bier is Weer best'. Maar het is vooral pils dat er gebrouwen wordt en door fusies slinkt het aantal brouwers tot een handvol viltjes. Alleen Brand en Gulpen hadden nog enige variatie. Voor het ove- rige borrelde per jaar een zee van 12 miljoen hectoliter pils van barkruk tot barkruk. Een paar jaar geleden, precies op het moment waarop de Neder lander thuis achter de buis of relaxed in zijn Grand Café toch wel eens iets anders wil drinken dan dat pilsje, stond de Belg op de stoep met in zijn kofferbak de prachtigste bieren: Duvel, Hoe- gaarden, Palm, Koninck en nog meer lekkers. Na twee slokken had iedereen de mond vol van die leuke, kleine Belgische brou- werijtjes, met die leuke ambach telijke brouwer die het bier nog zelf rondbracht. Alleen in het Limburgse Arcen jwerd geprobeerd nog iets van de gevarieerde vaderlandse biercul tuur te redden, maar de Belgen waren de grote winnaars. Vijf jaar geleden kwam de grote 'boom' en draaiden de Belgen gigantische omzetten. De kleine brouwerijtjes worden bij onze zuiderburen inmiddels ook opgeslokt door de immens grote jongens als Interbrew. De 'ambachtelijke' bieren zijn al lang zusjes en broertjes van Stel la, Jupilèr, Maes. De oude limo- nadefabriek van Hoegaarden werd na de brand een moderne fabriek waar nu 800.000 hectoli ter witbier wordt gemaakt. Het enige kleinschalige is het viltje. Een paar jaar geleden begon het vaderlandse offensief. Arcen was natuurlijk al bezig, en Grolsch bracht een bier waar zelfs een Belg heimwee naar zou hebben: Amber, het Achterhoekse ant woord op Koninck. Maar het waren vooral de kleintjes die de nek uitstaken. Hoegaarden en Dentergems werden met groot aangevallen door de Limburgse witbieren van Raaf, de uitste kende Leeuw en Ridder. En toen de grote brouwers de verande rende smaak eindelijk door had den, gingen ze op jacht en slok ten ze de kleine brouwers op: Heineken pikte Ridder en zijn Wieckse Witte in en Oranjeboom de Heumense Raaf. Van het suc ces van Wieckse Witte kregen de ze bij Hoegaarden het wit om de neus. De lentebok graasde alleen nog op de weitjes van Arcen, Linde boom en Kroon, maar de grote brouwers hadden de smaak te pakken gekregen en vorig jaar kwam Grolsch als eerste grote jongen met Meibok. Het werd een hit en tóen Heineken afgelo pen najaar met heel veel succes met zijn Tarwebok een bok bracht die tot aan de lente ge- Bieren van Nederlandse bodem: steeds gevarieerder en steeds meer gewaardeerd. foto do visser dronken kon worden, brak de zon door. Een bijna verdronken Neder landse biercultuur steekt de hand boven de pilspias uit. Ook het bierlandschap verandert en krijgt rust. Vijf jaar geleden was het bierverbruik van de Neder lander per hoofd van 85 naar 90 liter opgejaagd, maar die roes is nu bijna uitgeslapen. Er wordt weer minder gedronken, maar wel gevarieerder. Ook het alcoholvrije bier is over het hoogtepunt heen terwijl de zware bieren in de cafés minder gevraagd worden en verhuizen naar de eigen woning, waar nie mand lelijk kijkt als de gevolgen zichtbaar worden. Bovendien vragen de zomerse terassen om een aangepast bier. De nieuwe lente breekt aan: be gin dit jaar kwam de enige Ne derlandse trappistenbrouwerij La Trappe van de Abdij De Koningshoeve uit Tilburg, met een prachtige blonde trappist met maar 5,5 procent alcohol Een ideaal terrasbier. Daarna is het in de wei druk geworden waar de lente- en meibokker elkaar verdringen: naast dt Kroon, Lindenboom, Arcen er Grolsch zijn nu ook Alfa uit Sehinnen, Oranjeboom en Gul pen met een fris zomerbier geko men. Nederland krijgt de smaak var de eigen 'bieren te pakken. Ei wordt ook steeds vaker naar Ne derlands bier gevraagd. Zo laa' Albert Heijn, de nationale trend zetter, bij Arcen een eigen spe ciaal bier brouwen. Dt grootgrutters hebben de com merciële zegeningen van het len tebier ontdekt. Maar waf doer we als de lente voorbij is en het schap leeg raakt? Kenners ir bierland verwachten dat het niet lang meer zal duren of er is het hele jaar door een seizoensbier een lentebok gevolgd door een zomerbier, dan komt de traditio nele herfstbok gevolgd door een winterbier. Terug naar het stemmige Bel gische stamineeke. Nog steeds draait de tapkraan volle toeren Maar steeds vaker klinkt er een stevig „dju," als ze het hebben over het bierklimaat in Neder land. De nieuwe lente zingt door de Nederlandse bierleidingen en kleuren terrassen zomerblond. „Het wordt een fijne lente en een mooie zomer," zei Jaak Troch, directeur van Grolsch én Belg.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1993 | | pagina 21