Met Dominicus naar de maan Topkoks maken een vuist Europese beweging tegen de verloedering van de voedingsmiddelen Videotex brengt nu ook overzicht van vakanties Stormloop op Florida: achttien extra vluchten Dit weekend beurs voor fietsers in Amsterdam 'Olijfolie is gezonder dan plantaardige olie9 'Grasmaai-robot5 doet gazon op zonne-energie Jubileum reisgids gevierd met 'wetenschappelijk verantwoord' geintje 3 destem consument I DONDERDAG 1 APRIL 1993 DEEL D Breda - Handig? Dat kan het zijn voor mensen met vakantieplannen die op zoek zijn naar bepaalde reisbrochures. Bedoeld is de 'vakantiewijzer' die via het Videotex-systeem opge roepen kan worden. Telefoonnummer 06-7500 opent voor computeraars met (videotex-)modem de verbin ding. Tik daarna achter dienstnaam de letters 'vwijz' en de vakantiewijzer komt op het scherm. De vakantiewijzer bevat een overzicht van honderden aan bieders van allerlei soorten vakanties. Er kan gezocht worden op landêri, streken, vakantievervoermiddel, typen van vakanties, accommodatie en aanvlieg- of vertrekhaven. Videotex is een tergend lang zaam werkend systeem, maar de makers van de vakantiewij zer hebben kans gezien daar met een uitgekiende menus tructuur veel aan te doen. De gebruiker is snel ter plekke en dat is prettig bij een verbin ding die 50 cent per minuut kost. De vakantiewijzer verwijst, naar brochures en vertelt bo vendien waar het dichtstbij zijnde reisbureau te vinden is. Toeristische informatie over een bepaald gebied en prijzen^ zoekt men er echter tevergeefs in. Het resultaat van een ge slaagde zoekactie is altijd een met naam genoemde brochure die dan nog wel aangevraagd of opgehaald moet worden. Voor de doe-het-zelvers onder de vakantiegangers heeft de vakantiewijzer niets te bieden. Wie met zijn tent of caravan' op pad wil, hoort immers nief£j bij de doelgroep van de reisor-c, ganisatie. Van onze consumentenredactie Amsterdam - „Florida is de winterhit onder de zonbe- stemmingen." Dat stelt Martinair-woordvoerder U. Buys. „Wij zetten de ko mende weken achttien extra vluchten in." De be zettingsgraad van de Boeings 767 waar de Ne derlandse luchtvaartmaat schappij mee vliegt, is zo goed als honderd procent, meldt hij. Het aantrekkelijke klimaat, de lage prijzen en de grote pro motie liggen volgens Buys aan de basis van het succes van de zuidelijke Amerikaanse staat. „Vier jaar geleden begonnen wij met één vlucht per week; nu hebben we er negen per week. Je kimt iedere dag van uit Nederland naar Florida. Maar wat wil je, als je goed zoekt, kun je 'voor duizend I gulden al een week naar Flori- da en daar zit een apparte ment en soms zelfs ook de huur van een auto bij." De Martinair-woordvoerder verwacht dat het toerisme" vanuit Nederland naar Florida de komende jaren blijft stij gen. „Steeds meer van de vroegere Spanjegangers kie zen nu voor Florida; het hele jaar door zon, betaalbaar en toch een andere cultuur. Wij kunnen die verschoven be- langstelling duidelijk merken. Onze vluchten op Malaga bij voorbeeld, de laatste jaren een absolute topbestemming, heb ben we teruggebracht tot één per week." Amsterdam - Ongeveer honderd standhouders la ten op 3 en 4 april in de Amsterdamse Jaap Eden- hal zien wat er op de markt is voor mensen die tijdens hun vakantie willen fiet sen. Er is onder meer informatie over fietsreizen en -arrange menten in binnen- en buiten land, overnachtingsmogelijk-"5 heden, fietskaarten en reisgid sen, fietsen en accessoires en lichtgewicht kampeeruitrus ting. De beurs is via directe verbin dingen met de tram (lijn 9) vanaf Amsterdam CS en met de bus (lijn 8) vanaf Amster dam Amstel te bereiken. Ope ningstijden: van 10.00 tot 18.00 uur. Utrecht (anp) - Olijfolie is te verkiezen boven plant aardige oliën of dieetmar- garine. Want enkelvoudig onverzadig de vetzuren, zoals oliezuur, verlagen de kans op het krij gen van hart- en vaatziekten sterker dan meervoudig on verzadigde vetzuren, zoals li- nolzuur. Door enkelvoudige vetzuren komt er minder snel vetafzetting in de vaatwand. Dat blijkt uit het proefschrift van drs. J. de Graaf waarop zij gisteren promoveerde aan de KU Nijmegen. Door Hans Veldhuis Genk - De 43-jarige Brus selse ingenieur-uitvinder André Colens heeft, na twee jaar experimenteren, een op zonnecellen werken de grasmaaier ontworpen. Het slechts vijf kilo wegende apparaat, dat 'zonneschild pad' is gedoopt, werkt volledig automatisch. Sensoren in het computergestuurde toestel waarschuwen voor obstakels als bomen, muren en borders. Is het gras nog nat, dan wacht de grasmaaier even! De maaier beleefde kort gele den zijn wereldpremière op de Tuinsalon in de Limburghal in Genk. De 'zonneschildpad' gaat zo'n 5000 gulden kosten. „Natuurlijk zijn ze nog duur. Ze worden helemaal met de hand gemaakt, al zaldat ver moedelijk snel gaan verande ren. Bovendien zal er ook nog een kleiner en goedkoper type uitkomen," zegt Alain De- jj pière. Zijn onderneming Solar and Robotics heeft in Brussel de Belgische verkooprechten weten te bemachtigen. Achter af gezien is de uitvinding zo simpel, dat de vraag rijst waarom niemand eerder op het idee is gekomen. Zodra het groen gekleurde en dubbelge- j vouwen schild van polycarbo- naat wordt opengeklapt, wor- den de zonnecellen bovenop t het toestel geactiveerd. Na tien zachte pieptoontjes komt de 'schildpad' in beweging;; j Zacht schokkend, onmiddel-1 j lijk van richting veranderend: als er iets in de weg staat,-, 1 schuift het ding over het gras. De 'schildpad' haalt een snel heid van een halve meter per jj seconde en neemt ook hellin gen tot 30 graden zonder pro blemen. Ondertussen maaien enkele kleine mesjes, gevoed door een zwak 45 watt motor tje, het gras. van reisgidsen alleen de Domi- nicus-reeks en de gidsen van ANWB en Kosmos, tegenwoor dig is het aanbod een stuk groter. Elke grote plaats in Ne derland heeft nu ook wel een gespecialiseerde reisboeken winkel. Daar staan niet slechts vijf verschillende gidsen van Parijs, maar een plank vol. Martin Pot, eigenaar van reis boekenwinkel Olivier van Noort, onderdeel van Donner Boeken in Rotterdam, weet zelfs niet meer waar hij zijn assortiment kwijt moet. „We groeien uit ons jasje." De echte reiziger wil in een reisgids meer lezen dan de ope ningstijden van winkels en banken. Praktische informatie is nuttig, maar cultuurhisto rische aspecten evengoed. Al geeft Pot wel toe dat de zonrei- ziger aan de Costa del Sol wat minder behoefte heeft aan diepgang. In het grote aanbod van gidsjes en gidsen constateert Pot wel de nodige 'rommel'. „Ik wil geen namen noemen, maar ik ken reisgidsen waarvan de au teur niet eens in het land is geweest dat hij beschrijft. Zul ke schrijvers baseren zich op een aantal bronnen - andere boeken, brochures - en hup, je hebt weer een gids. En er wordt nog steeds vanuit gegaan dat dé gids van Parijs nog niet be staat. Iedereen probeert op nieuw het wiel uit te vinden." Uitgeefster Luijken wil niet werken met auteurs die aan jatwerk doen. „We moeten ze ker weten dat de schrijver het land goed kent. Reisleiders bij voorbeeld komen nogal eens in aanmerking. Maar voordat hij of zij begint, moet er een proef stuk worden geschreven. En zo maar iets ovérschrijven uit de plaatselijke VW-brochure is er niet bij." Hoewel de landen en streken binnen Europa nog steeds de populairste vakantiebestem mingen zijn, kiest de 'nieuw reiziger' steeds meer voor be stemmingen die verder weg lig gen. Volgens Pot is IJsland plotseling sterk in trek, maar ook de Dominicaanse Repu bliek. Trends zijn snel waar te nemen binnen de reisboeken- handel en bij de uitgeverijen. ANWB Luijken vertelt dat de laatste tijd de gids over Tsjechoslowa- kije een bestseller is. Bij de ANWB, de grootste uitgever van reisgidsen en landkaarten in Nederland, is de gids van Praag erg in trek. De organisa tie is er zelfs toe overgegaan aparte gidsen van Tsjechië en Slowakije uit te geven. De ANWB heeft in zijn 110-jarig bestaan al heel wat gidsen en kaarten uitgegeven. Voor Europa en enkele landen De jubileum-uitgave van de Dominicus-reeks. daarbuiten zijn reeds 90 titels gemaakt. Daarnaast heeft dé bond nog enkele tientallen gid sen over Nederland zelf. Behalve aan een goede gids, heeft de reiziger behoefte aan actuele kaarten. De meeste reisboekenwinkels hebben dan ook een uitgebreid assortiment landkaarten, plattegronden en detailkaarten. Of het nu een fiets- en wandelvakantie op Texel betreft of een rondreis door Afghanistan, er zijn wel kaarten voor. Pot: „We hebben inderdaad veel, maar we moeten natuur lijk wel eens nee verkopen. Als er iemand komt voor pakweg een wandelkaart voor een ge bied ten oosten van Florence, stel ik de vraag: Denkt u dat ze in Florence een plattegrond hebben van Hendrik-Ido-Am- bacht." Volgens reisboekenverkoper Pot is de Nederlander overigens zuinig als het om reisgidsen gaat. Zo'n boek is vaak sluit post van de vakantiebegroting. „Mensen geven soms duizenden guldens uit aan een vliegvakan tie naar Griekenland, maar schrikken als ze horen dat de beste gids voor dat land vijftig gulden kost." (anp) poor onze redacteur Hein Sluijter Amsterdam - De Europese topkoks zijn op stap. Bul- derlachend vertellen zij el kaar, lunchend aan een ta feltje in de foyer van het Amsterdamse Krasnapols- ky-hotel, kennelijk de ene dijenkletser na de andere, 's Werelds opperkoker, de onbetwiste paus van de gastronomie Paul Bocuse, samen met andere beroem de confraters onder wie de Nederlandse koning van de tafel, Cas Spijkers, gie ren het uit. Een uitgelaten stel dikbuiken (Paul Bocuse: 'Hoed U voor een magere kok') dat nu eens niet vroeg op hoefde om verse ingre diënten in te slaan om vervol gens de hele dag door te moeten tangen in de hitte van de keu ken. Lekker uit en laat maar aan een tafeltje verderop zitten, zodat ik hun ongetwijfeld smeuïge grappen en grollen niet zo goed kan volgen. Tien tegen één zal het gegaan zijn in de trant van: „Zegt de ene gast tegen de andere..." Of zoiets. Dit is het culinaire slot van een presentatie, een promotie zo U wilt, van de Communauté Eu- ropéene des Cuisiniers 'Euro-To ques', ofwel van de club van Europese topkoks die zich op recht zorgen maakt over de smaak en de kwaliteit van de basisprodukten waar ze dage lijks mee moeten werken. Jaar lijks komen ze bij elkaar en deze keer is het te doen in Amster dam. Zij maken een vuist tegen wat zij noemen de verloedering van ons voedsel. Lepels Euro-Toques (een toque is een kokmuts) bestaat al sinds 1986 en is opgericht door drie-ster renrestaurateur Pierre Romeyer uit Brussel, verreweg de luid ruchtigste grappenmaker aan ta fel. Hij is ere-voorzitter. Paul Bocuse die zijn gelijknamige res taurant drijft in het plaatsje Col- longes bij Lyon, is gekozen tot president. Cas Spijkers uit Oisterwijk staat hem bij als vi-, ce-voorzitter, samen met de Ier se Myrtle Allen. Bernard Four- nier uit Parijs voert het secreta riaat. Hoewel de koks dus al zeven jaar bun lepels roeren in de Europese brij aan voedingsmiddelen, ge nieten zij bij het grote publiek nog niet veel bekendheid. Als koks in hun eigen landen na tuurlijk wel, maar nog niet zo- In de keuken van het Amsterdamse Krasnapolsky. Onder supervisie van Cas Spijkers (links) bereidt een team van Euro-Toques-koks de lunch voor. Midden (donker pak) Pierre Romeyer en tweede van rechts-, Paul Bocuse. i foto Arnold van west zeer als een organisatie, die ove rigens wel al een vaste vertegen woordiger heeft in Brussel, in een adviesorgaan dat over zetels beschikt in verschillende Euro parlementaire commissies. Dat zijn de commissies, die zich bui gen over de voedingswetgevin gen van het verenigde Europa'! Nu de tijd Anno 1993 willen de koks er harder tegenaan gaan. „Het is nu de tijd om te laten weten wie en wat we zijn," zo zegt Cas Spijkers. „Het gaat ons om het produkt dat centraal staat en dan vooral om de smaak en de kwaliteit daarvan." (Hij en de zijnen trekken harts tochtelijk ten strijde tegen met hormonen platgespoten varkens, tegen smakeloze wintertomaten on tegen groente die groen ziet van de chemicaliën-ellende. Uit gangspunt is het behoud van het eigen karakter dat aan veel na tionale en regionale produkten kleeft. „bp het ogenblik gaat het zo, dat alles wat een uitgesproken smaak heeft, wordt weggeteeld srq^qg, ^ynen met iftiiJawbW icentehvfitlRMw nu- regeWfïMiè proctikraPWlfii^ftan c óm de tafel, om te kijken mens binnen niet al te lange ti omdat de consument dat niet meer zou wensen," klaagt Spij kers. Hij noemt uien. Als bij het pellen de tranen in je'ogen sprin gen, zijn ze taboe. Of spruitjes. Die mogen vooral biidiet- •niet stinken. En witlm nag bitter prodüi matig óm de tafel, om te kijken of er geen middenweg mogelijk is, een manier om de oorspron kelijke goede smaken te behou den." Gloeiend eens Paul Bocuse formuleert het al dus: „Ondanks onze verschillen in taal en gebruiken, zijn we het binnen de Euro-Toques-organi- satie gloeiend met elkaar eens. Het gaat ons om de diversiteit van de produkten waar we mee van doen hebben. De verschil lende smaken en gebruiken die we nu (nog) kennen, dienen be schouwd te worden als cultureel erfgoed dat niet verloren mag gaan voor latere generaties." Stinkende spruitjes als cultureel erfgoed. Zo zit dat. Romeyer maakt zich echt kwaad als hij beweert: „Vlees moet smaken naar vlees en ni^H^aar papier of karton. ZonderiÈuro- Toques zal de kwaliteit van het voedsel omlaag gaan. En daar- insheid in een diep dal. Dieren worden ai lange tijd ook overkomen. Daar moeten we voor waken." En hij voegt daar fanatiek aan toe: „In een restaurantbedrijf gaan de meeste kosten zitten in de lonen. Vervolgens komen er posten als gas, water en elektri citeit. En helemaal onderaan kom je dan de prijzen van de voedingsmiddelen tegen. Dus als je daarmee gaat rotzooien, dan ben jewel getikt." Hij ziet de kok kennelijk als een culinaire waakhond. Tweede start Euro-Toques maakt op dit mo ment als het ware een tweede start. Om praktische redenen is de beweging inmiddels opge deeld in landelijke afdelingen die elk hun eigen bestuur heb ben. Zo heeft Euro-Toques Ne derland nu een ledenbestand van ongeveer 250 koks en restau rants. „Het is een misverstand," zegt Spijkers, „om te denken dat Eu ro-Toques eenjjaweging is van ail4én^e(|||pr^vonomie. Niets is MffteF'waa'r. 'Onze doelstel lingen moeten iedereen die se rieus met zijn vak bezig is, aan spreken. Ik kan het niet genoeg zeggen: het gaat om het produkt met direkt daaraan gekoppeld een authentieke smaak en een herkenbare kwaliteit. We stre ven daarbij ook naar een eerlijke manier van koken die meegaat met de seizoenen. Het is onzin ervan uit te gaan dat wij een ganzelever- of truffelclub zijn. Kern van de zaak is oprechtheid en eergevoel van de vakman." 'H Spijkers vindt het niet meer dan normaal, dat de middenklasse restaurants ('en daar zitten in ons land heel goede bij') snel tot de beweging zullen toetreden en evenals de huidige leden óók het Euro-Toques-schild naast de deur zullen ophangen. „Ook ca fetaria's zouden zich geroepen moeten voelen. En er zijn al ziekenhuizen lid." Volgens Romeyer is Euro-To ques er zich wel van bewust dat de boodschap van de koks op zich geen echt nieuw geluid be tekent. Ook andere groeperingen hekommeren zich immers om kwaliteit. „Maar juist wij staan op een unieke plaats tussen de producent en de consument. Wij zijn de enigen die het bereiden van voeding als vak uitoefenen." De eerstvolgende activiteit van de Nederlandse afdeling is het organiseren van de Dag van de Smaak. In Frankrijk is dié al drie jaar achtereen gehouden en is daar inmiddels uitgegroeid tot een gebeurtenis die een hele week duurt. Volgens Bocuse doen er elk jaar honderden res taurants, produktschappen en producenten aan mee. En dui zenden kinderen, gewend aan fast food, maken dan kennis met 'smaken'. De oprechte smaakmakers van Europa laten van zich horen. De culinaire waakhond blaft. Met smaak. Daarover valt na die lunch niet te twisten. gen van land- en stedeschoon. Een typerend fragment, uit 'Portret van Normandië en Bre- tagne' (1975): „Bij nadering van Chateaulin - 5500 inwoners - zien we witte huizen met grijze daken liggen tussen de beboste heuvels aan de oevers van de zalmrijke Aulne. De rivier stroomt dwars door het stadje, erg 'aardig, met bruggen erover en kastanjebomen erlangs." „Zijn boekjes staan bekend als oubollig; vooral bij de niet-ge- bruikers," zegt Luijken. De uit geverij vond het dan ook tijd voor een andere aanpak. De hele reeks wordt herzien, zowel wat betreft vormgeving als in houd. Luijken: „Het wordt iets minder verhalend, droger, en er komt meer praktische informa tie in." De honderdste titel in de Do- mincusreeks is voor de uitgeve rij een mijlpaal, maar beslist geen eindpunt. Er zijn nog ge noeg gebieden om te beschrij ven, al moet het wel lonend zijn. Heeft iedereen wel eens van de zonovergoten Maladiven gehoord, Luijken zal er nog niet zo snel een gids van uitge ven. De eilanden worden nog niet overstroomd door Neder landse toeristen. Datzelfde geldt ook voor Zuid- Afrika, maar een gids over dit land bleek toch een voltreffer. In een jaar werden er 5000 van verkocht. Had je vroeger op het gebied Door Peter Punt Haarlem - De landing van de eerste mens op de maan heeft de Alkmaarse geschie denisleraar en reisgidsen schrijver Jo Dominicus nog meegemaakt. Maar dat er tien jaar na zijn dood onder zijn naam een 'reisgids' over dit hemellichaam zou wor den uitgebracht, kon hij na tuurlijk niet bevroeden. Die gids ligt sinds enkele dagen in de boekwinkels. «Een geintje," zegt Barbara Luijken, uitgeefster van de Do minicus-reeks, „maar wel we tenschappelijk verantwoord." "an de honderd Dominicus- gidsen heeft Jo Dominicus er 35 geschreven. De Alkmaarse le raar schreef zijn eerste reisboek in 1969: 'Portret van Noorwe gen'. Er zouden nog heel wat portretten volgen, reis-impres- sies van voornamelijk landen en streken in Europa met veel beschrijvingen van gezellige dorpspleintjes en leuke hotelle- Jaarlijks worden er bijna 200.000 van verkocht. Voortkabbelend De gidsen uit de Dominicus- reeks staan niet bekend als flit send en eigentijds. Ze zijn voor een flink deel gevuld met voortkabbelende beschrijvin- 1

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1993 | | pagina 21