De rokers zijn weer bij stem Consument moet legaal produkt kunnen gebruiken dat overal te koop is' Vakantieboekingen blijven ver achter Volière-ei meer gekocht Autodemonteurs sluiten na jaren de gelederen Michelin-sterrenslag in vaderlandse restaurants Hergebruik kozijnen Malaise in de reiswereld ondanks optimisme naar buiten toe Eindredactie 'j Hein Sluijter -236248 destem consument DONDERDAG 18 FEBRUARI 1993 DEEL D Heel, heel lang hadden ze let goed. Iedereen deed let. Automatisch ging let pakje rond. Zonder te lijken, je hoefde het niet tens te vragen. Zat je ioevallig zonder, dan was >r altijd wel iemand in de murt die je uit de nood ion helpen, en een asbak ms nooit ver weg. Tierhonderdzevenenne- jentig jaar ging het goed, waren ze de baas. Nu is mn rijkdom in rook op- jegaan. Maar net voordat koning Peuk in een ver geten hoekje dreigt te worden uitgedrukt, ste ken de laatste rokers een laatste vuurtje aan en ze zich verenigen in de stichting Rokers Be langen. Rooksignalen uit een ver banningsoord. Door Hans Jacobs Dit moet je natuurlijk niet doen: roken tijdens een goede maaltijd. Maar erna... a - Aan haar stem is niets te merken. Die is soepel, zonder een door- mokt accent. op haar vingers ontbreken de brui ne littekens van het genot. Dian Beuke- i. Een jonge vrouw op weg in de l- Ze heeft alles van een Cosmovrouw, inclusief die geheimzinnige magneet die blikken, bij binnenkomst in een openbare gelegenheid naar zich toe trekt. Tot ze haar tas openmaakt, het pakje eruit haalt, een sigaret pakt. Vlam erin, inhaleren, longen teren en lekker uit blazen. Dan hult ze zich in een klap in de problemen. „Mevrouw, u stinkt", en: „Wilt u die sigaret uitmaken." Steeds vaker voelt ze zich in een hoek gedrongen. Steeds vaker voelt ze zich verbannen naar een verre uithoek. „Ze pakken gewoon je sigaret uit je mond en maken die uit in de asbak. Stop met die vieze gewoonte, zeggen ze dan. Of als je in een restaurant lekker hebt gegeten en je verheugt je op een lekker sigaartje na. De ober brengt de sigaar, steekt hem aan en komt even later terug: wilt u de sigaar uitmaken. zijn mensen die last van de rook hebben." Zegetocht Kt jaar is het precies vijf eeuwen geleden dat Columbus voor het eerst °og in oog met een roker kwam te staan. Het begin van een vurige zege tocht. Bijna vierhonderdzevenennegen- jaar ging het goed met de rokers en leek de wereld één grote asbak. Een saffie en een paffie ging de wereld rond, geen strobreed werd hun in de weg Tot voor een paar jaar het antirokers- kamp sterker werd. Fanatieker werd. De tijd dat de niet-rokers zich hoestend terugtrokken, is voorbij. Ze staan niet meer alleen en de laatste jaren is aan het front tegenover de vier miljoen rokers in ons land een ware Maginotli- nie opgebouwd waar de antirooklobby zijn stellingen heeft betrokken. Betutteling De vanzelfsprekendheid van de rokers is veranderd in een schuchter vragen naar een asbak. En het einde is nog niet in zicht. Aan de horizon ziet Dian Beukeboom een angstaanjagende toe komst opduiken. Zoals in Amerika, waar je bij wijze van spreken een bon krijgt als je op de hoek van de straat een sigaret opsteekt. Ze waarschuwt: „Denk niet dat het nog ver weg is. Zoals altijd komt het via Zweden ook naar ons land." De betutteling rukt op, zegt ze. „Kijk maar naar Frankijk, waar de roker als tweederangs burger wordt behandeld. Waar een rookverbod bij de horeca dreigt. Overal wordt de vrijheid dras tisch uitgehold. Straks kun je niet meer naar je favoriete café omdat er niet meer gerookt mag worden." Voordat in het vliegtuig de laatste stoe len van hun asbak beroofd worden en in de trein geen rokers-coupé meer over is, trekt ze aan de noodrem. „Waar het om gaat, is een principieel punt: het recht van een consument gebruik te maken van een produkt dat volkomen legaal is en overal te koop is. Net als een pakje boter. Je mag het wel kopen, maar blijkbaar niet gebruiken." Bedreigde soort Dian staat niet alleen in haar klacht. Ze heeft Tom Wurtz en Dik Engel meege nomen. Twee vriendelijke tevreden ogende sigarenrokers met dezelfde pro blemen. Vorig jaar maart kwamen ze elkaar tegen op de verjaardag van Dian. Ge zellig feestje, drankje, rokertje en al snel lagen de problemen op tafel. Het gevoel als roker te worden betutteld, dat anderen regels maken zonder dat je erover mee mag praten. De rokers als bedreigde soort met tegenover zich een steeds intoleranter tegenstander, zo vinden ze. Ergens tijdens het feestje moet het idee zijn geboren: we gaan ons verenigen voordat de politiek ons definitief in de asbak uitdrukt. „We laten onze stem ook horen." Zo werd na een klein jaar van voorbereiding in Amsterdam de stichting Rokers Belangen geïntrodu ceerd, een consumentenorganisatie van rokers gesponserd door de tabakslobby: van tabaksindustrie tot de aanstekerfa brikant. Niet promoten „Wij willen het roken niet promoten, maar de vrijheid hebben om te kiezen: de keuze tussen roken of te stoppen met roken. Ik kies voor een sigaretje. Dat is een fundamentele keuze." Dian Beukeboom is de woordvoerdster van de jonge stichting. Ze rookt al vanaf haar jeugd, haar Belindajaren. Nu is ze goed voor tien tot dertig sigaretten per dag. „Lights", zegt ze. Aan stoppen met roken heeft ze nooit gedacht. „Ik ben wel bewuster gaan roken, niet ondoordacht. Maar stoppen: nee. Ik vind het gewoon lekker." Na het gesprek op haar verjaardag werden 332 kennissen, vrienden en fa milieleden benaderd. Wat vinden jullie van het idee, doe je mee? Een derde reageerde positief en de stichting Ro kers Belangen had de eerste leden. Verdraagzaamheid „Roken is een kwestie van verdraag zaamheid, en dat moet zo blijven. Als we goed met elkaar overleggen, kunnen we in harmonie met elkaar leven. Over leg is veel beter dan eenzijdige over heidsmaatregelen. De roker moet zich aanpassen, maar ook andersom. Waar het om gaat, is dat je rekening met elkaar houdt. Wij Nederlanders vormen een nuchter volk. We kunnen dat samen oplossen. Je moet niet zomaar een siga ret opsteken, maar eerst praten." Maar het wordt wel steeds moeilijker, aldus Dian Beukeboom. „De antiroker wordt steeds fanatieker. Het zijn vooral diegenen die zelf gerookt hebben en gestopt zijn. Die zijn het felst anti, die klagen al voordat ze ergens last van hebben." Brochure Op de tafel ligt een brochure en in alles is de marketingachtergrond van Dian Beukeboom en haar sigaar rokende me- foto sunshine debestuursleden Wurtz en Engel te merken. Alles ziet er profesioneel uit. „Je moet serieus worden genomen, je moet een goed verhaal hebben. Als de sigarettenindustrie protesteert tegen het verminderen van rookcoupés in de trein zegt de NS: dat is logisch, dat is jullie handel. Als wij protesteren, is dat anders, wij zijn een consumentenorga nisatie", en ze lacht slim. 'Een kwestie van verdraagzaamheid' is de titel van de brochure die binnenkort bij alle tabakspeciaalzaken klaar zal liggen. Een brochure inclusief aanmel dingsformulier. Op hoeveel leden ze rekenen, willen ze niet voorspellen. Maar je ziet de bestuursleden rekenen: „Vier miljoen rokers... hmmm." Andere landen In 23 andere landen zijn dergelijke, organisaties ook al actief. „Wij zullen contact met hen opnemen." De overheid en andere instanties kunnen rekenen op petities, brieven, gesprekken, protesten, overleg. „Goede ventilatie kan de lucht al vaak klaren. Dergelijke oplossingen zijn altijd effectiever dan eenzijdige verboden." De rokers zijn weer bij stem. De politiek kan de asbak weer uit de kast halen, zo voorspellen ze. Ruim anderhalf uür lang hebben de drie leden van de stichting Rokers Belangen niet gerookt. Er is niets te merken van verslavingsverschijnselen. Ze drinken niet meer koffie, alleen Dian Beuke boom heeft een snoepje genomen. Maar na anderhalf uur wordt de persconfe rentie afgesloten. Vriendelijk worden we naar de uitgang geleid. En voordat de deur in het slot valt hoor je nog net het zachte ratelen van vuursteentjes. Door Hans Veldhuis Breda - De economische ma laise, voortdurende onrust op valutamarkt en een felle concurrentiestrijd in de' luchtvaart hebben geleid tot e«i kopersstaking in de reis wereld. De boekingscijfers voor de zomervakantie varië- ren momenteel van -10 tot wlfs -40%. Hoewel het beeld naarbuiten toe optimistisch wordt gehouden, is achter de schermen sprake van bezorgdheid. Vooral de Vwgreizen blijven achter bij de verwachtingen, hoewel er al ®ander was ingekocht. De vrees ?a'er in elk geval niet of nauwe- 5® sprake zal zijn van groei is. groot. 6 Insiders wijzen erop dat bij de consument, als gevolg van de «rndige stuntprijzen voor som- vliegreizen binnen Europa, -verkeerde- verwachting is gewekt dat veel tarieven in het oorjaar opnieuw zullen dalen. et gevolg is dat menigeen nu oogstwaarschijnlijk tevergeefs op die ontwikkeling wacht. Later boeken is al enige jaren schering en inslag. Dat heeft ook te maken met de hoop van veel consumenten dat zij daarmee kans maken op een extra voor delige zogenaamde last minute- reis. Maar insiders vrezen dat het huidige stagnerende beeld ook alles te maken heeft met de angst van de consument voor een verdere verslechtering van de economie. Ook de toenemende onrust in sommige vakantielanden speelt een negatieve rol. Egypte en Ke nya zijn al op de zwarte lijst geplaatst. En ondanks pogingen om sommige delen van het vroe gere Joegoslavië weer als vakan tiebestemming te verkopen, loopt het ook daar als gevolg van de weer opgelaaide gevechten in Kroatië en Bosnië bepaald geen storm. Voor een laatste negatie ve ontwikkeling tekenen de Koerden. Wanneer zij hun drei gement zullen waar maken dat ze aanslagen gaan plegen op toe risten die Turkije bezoeken, zal het internationale toerisme ook dat land gaan mijden. Alleen Hotelplan probeert met 10% korting op alle Spanje-ar- rangementen het tij te keren. De andere toeroperators wachten nog af. Wel lijken dichtbij gele gen bestemmingen van de huidi ge ontwikkeling te profiteren. In de reiswereld wordt overigens ook al rekening gehouden met de gevolgen van de malaise in de luchtvaart voor de reisbureaus. De concurrentie is zo fel gewor den, dat de tarievenslag de toch al smalle marge van veel reisver- kopers extra onder druk zet. Wanneer de consument dit jaar inderdaad massaal zou thuisblij ven of op eigen gelegenheid met vakantie zal gaan, is de kans groot, dat velen het hoofd niet boven water zullen kunnen hou den, zo is de verwachting. In België is sinds vorige week sprake van een prijsoorlog. Werd de consument aanvankelijk nog gelokt met speciale kortingen voor vroegboekers, kinderen, be jaarden, pas gehuwden of reizen buiten het seizoen, de kersvers op de Belgische markt opereren de reisorganisator Cresta biedt vakanties aan tegen bodemprij- In de reiswereld wordt al rekening gehouden met de gevolgen van de malaise in de luchtvaart voor de reisbureaus. foto de stem dick de boer zen. Hoewel de bestemmingen beperkt blijven tot de klassieke zonbestemmingen als de Spaan se costa's, d'e Balearen, Grieken land, Tunesië, Turkije en Portu gal, wordt de consument gelokt onder het motto: „Indien u een reis elders goedkoper vindt, be talen wij het verschil terug". In de op krantenpapier gedrukte zomerbrochure van Cresta, een dochteronderneming van Sun International, variëren de prij zen van 7.990 frank plm. 440) voor een week halfpen- sion op Mallorca en 660 voor Kreta tot iets meer dan 700 voor Turkije. En ook hier gelden nog extra kortingen voor be paalde periodes en nachtvluch ten. Van onze redactie consument Breda - Iedere Nederlander heeft vorig jaar ongeveer eens per twee dagen een ei genuttigd. Per persoon werden in 1992 gemiddeld 172 eieren gegeten, dat-zijn er 2 meer dan het jaar daarvoor. Van de in 1992 genuttigde eieren waren 30% scharreleieren. Het nieuwe verschijnsel 'volière-eieren' was goed voor 4 procent van de totale omzet. Dat blijkt uit gegevens van het Produktschap voor Pluimvee en Eieren. Opvallend is, aldus het produktschap, dat de belangstelling voor het volière-ei groeit, zonder dat dit ten koste gaat van het scharrelei. Volière-eieren worden gelegd door kippen die zich vrij kunnen bewegen in grote volières. Hoewel deze ruimten barstensvol kippen zitten, hebben de dieren toch behoorlijk wat bewegings vrijheid. Van onze redactie consument Breda - De autoslopers van Nederland, zichzelf aandui dend met de naam 'autodemontage-branche', spreken voortaan weer met één stem. Stiba en Nevar, twee organisaties van 'autodemonteurs', hebben zich verenigd. De Stiba werd in 1985 opgericht, maar na heftig onder ling gekibbel ontstond er een afsplitsing onder de naam Nevar. De twee clubs hebben zich nu weer verenigd onder de naam Stiba. De autodemontage-branche wil niet over een kam gescho ren worden met de schrootbranche. Directie en chef-kok van het Chinese restaurant Sichuan Food in Amsterdam poseren ter gelegenheid van het krijgen van een Michelin-ster. Van links naar rechts: Edward Wong, S. Tang en Shui L. Man. Van onze redactie consument Breda - Voor vijf restau rants in ons land zijn de druiven zuur, terwijl in zes andere etablissementen de champagnekurken hebben geknald. Reden: de nieuwe Michelin-gids voor de Be nelux. De inspecteurs van de gezaghebbende reisgids hebben vijf restaurants de ster ontnomen. Zes andere daarentegen mogen voor het eerst of na lange tijd weer pronken met de culi naire onderschiding. De Michelin-gids 1993 ver meldt voor ons land 36 restau rants met een 'uitstekende keuken' (een ster) en zes eet- gelegenheden met een 'verfijn de keuken' (twee sterren). Een 'uitzonderlijke keuken' (drie sterren) heeft Michelin nog steeds niet in Nederland aan getroffen. De graadmeter voor lekkerbekken verwijst daar voor naar drie restaurants in Brussel. De jaarlijkse sterrenslag heeft in Brabant geen verschuivin gen veroorzaakt. Alle Bra bantse restaurants die een ster hadden, behouden deze. Ook in Zeeland geen droefenis on der de restaurateurs. De Michelin-inspecteurs heb ben de klappen dit jaar uitge deeld in het westen. In Den Haag is hotel-restaurant Co rona de ster afgenomen en in Middelharnis is de Hooge Heerlijkheid zijn ster kwijt. In Amstelveen moet Molen de Dikkert het zonder de eervolle vermelding doen en in Am sterdam Excelsior. Ook het gerenommeerde res taurant De Kersentuin in Am sterdam is na zeven jaar zijn ster kwijt. Volgens directeur Loek Beeren komt dat niet als een verrassing. „Onze chef- foto anp kok is in december wegge gaan. Het is bij Michelin vrij gebruikelijk dat je je ster ver liest als de chef-kok vertrekt." Beeren is teleurgesteld, ook al zag hij het aankomen. „Het is pijnlijk. Je werkt op een zeer hoog niveau en knokt er hard voor. Maar het zijn nu een maal de spelregels." De verrassingen die Michelin altijd voor het culinaire we reldje in petto heeft, zitten hem dit jaar vooral in de toe kenning van de nieuwe ster ren. De nieuwkomers zijn Toi- ne Hermsen in Maastricht, De Librije in Zwolle, De Grië op Terschelling, Villa Rozenrust in Leidschendam, Vermeer in Amsterdam en Sichuan Food in dezelfde stad. Met name in dat laatste, Chi nese restaurant komt de toe kenning van de Michelin-ster als een volslagen verrassing. Sichuan Food is het eerste sterren-restaurant in ons land dat geen Franse, maar een Chinese keuken heeft. „Dit is zeldzaam. We zijn erg trots", zegt eigenaar Edward Wong opgetogen. Naast Sichuan Food wordt ook de nieuwkomer in Maas tricht als opmerkelijk aange merkt. Opmerkelijk, omdat chef-kok Hermsen zijn gasten alleen de keuze geeft uit een aantal menu's en die keuze zou in de ogen van de Franse bandenfabrikant te beperkt zijn. „Verleden jaar heb ik nog van Michelin te horen gekregen dat ik zonder de a la'carte- formule nooit een ster zou krijgen", zegt Hermsen. „Dit had ik dan ook zeker niet verwacht. Ik ben in 1990 be gonnen met die menu-forrhule om clichés te doorbreken, aan te tonen dat je ook anders kunt eten op topniveau. Ik ben blij dat Michelin dat nu ook erkent." Van onze redactie consument Breda - De fabrikanten van kunststof kozijnen, deuren en ramen verenigd in de VKG (Vereniging van Kunststof gevelele mentenfabrikanten) hebben een overeenkomst gesloten met milieuminister Alders. De overeenkomst moet leiden tot het volledige hergebruik van kunststof-elementen uit slooppanden. Het storten of verbranden van kunststof kozijnen, deuren en ramen wordt op termijn onmogelijk.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1993 | | pagina 23