IAMER Vroege wijnoogst in Made BOCUSE AAN TAFE 'markt >men graag teld' Veel kip is nog steeds min of meer besmet Franse meesterkok zet iedereen aan het koken Zware metalen gevonden in gladde vloerbedekking Champignonsoep favoriet donderdag 3 september 1992 deelD >ORPSFEEST tijdens Irpsfeest >in 7 153-1260 DORPSFEEST |iken e.d. :hillende (aanbiedingen 'Meesterlijke menu 's die u %elf kunt maken de stem consument eetwaar ireda - Alle bederfelijke t- en drinkwaren, moe- in volgend jaar gekoeld worden aangeboden. Ten zij de producent anders Idviseert, mag de tempe ratuur dan de zeven gra den Celsius niet meer te- «ven gaan. Wanneer precies het nieuwe be- lluit in de Warenwet van kracht rordt, is nog niet bekend, maar et ziet er naar uit dat het alle- ïaal nog een kwestie van enkele laanden is. tader bederfelijke eet- en rinkwaren worden zaken ver- taan als gepasteuriseerde lijvende demonstratie. Iformatie over totale fieurverzorging, llen, zonwering, Axelsestraat 12-14 Zaamslag Tel. 01153-1261 entie elders in deze krant Garnalen en mosselen te kust en te keur. Warmer dan zeven graden mogen ze bin nenkort niet meer worden verkocht - FOTO'S DE STEM COR J. DE BOER melk(produkten), vlees(waren), gebak, vis en kokswaren. Voor enkele produkten gelden al specifieke besluiten, waarin temperatuureisen zijn vastge legd: kip (-ltot 4), garnalen (7), kokswaren (7) en melk (10). Maar in de meeste gevallen is de verkoper aan geen enkele tempe ratuur gebonden. Mevrouw A. van der Putten, coördinator buitendienst van de Inspectie Gezondheidsbescher ming/Keuringsdienst van Wa ren in Den Bosch, namens het ministerie van WVC belast met het staatstoezicht op de volksge zondheid, is blij met het desbe treffende 'Besluit Bereiding en Behandeling Levensmiddelen', dat eind dit jaar in de Warenwet wordt opgenomen. Op dit moment kunnen de keur meesters van haar dienst bij nog niet geregelde, zogenaamde 'grijze-zone-produkten' alleen maar verbaliserend optreden op grond van een algemeen besluit in de Warenwet, waarbij wordt bepaald, dat bederf moet wor den voorkómen. Als Produkt- schappen op grond van eigen verantwoordelijkheid aanvul lende hygiënecodes hebben (zo als bijvoorbeeld het Produkt- schap voor Groenten en Fruit, dat voorschrijft dat gesneden groenten aleen maar gekoeld mogen worden aangeboden) kunnen de keurmeesters even eens proces-verbaal opmaken. Bacteriën „Fabrikant en winkelier willen natuurlijk, dat hun produkten zo lang mogelijk goed blijven. De 'Tenminste-Houdbaar-Tot'-da- tum en sinds enkele maanden ook de 'Te-Gebruiken-Tot'-da- tum (uiterste consumptiedatum voor bederfelijke produkten) hangen ten nauwste samen met de temperatuur. Hoe hoger die is, hoe korter de houdbaarheids- of gebruikstermijn. Bij over schrijding van die data (en bij bewaren bij hogere dan door de fabrikant voorgeschreven be- waartemperaturen zelfs eerder) kunnen bacteriën zich in voor de volksgezondheid gevaarlijke hoeveelheden uitbreiden. Bij produkten die je kookt, is dat gewoonlijk niet zo erg; bij rauw kost daarentegen kan dat verve lende gevolgen hebben. Tegen woordig wordt er namelijk van uitgegaan, dat er in grote con centraties bacteriën ook ziekte verwekkende zitten", licht me vrouw Van der Putten toe. Op de markt Als het nieuwe besluit van kracht wordt, zijn volgens de KvW-coördinator ook markt kooplui verplicht zich aan de voorgeschreven bewaartempera- turen te houden. Overigens zijn er nü al veel handelaren, die hun gesneden groenten gekoeld be waren, zoals het Produktschap dat al enkele jaren voorschrijft en zoals wij hen bij onze contro les adviseren. Als koeling straks verplicht wordt, denk ik dat groenteboeren, die gesneden groenten als bijprodukt voeren, de verkoop zullen staken. De an deren zullen op koelvitrines over moeten stappen. Dat is op de markt ook best mogelijk." Maar als je straks aan de kraam een haring wil eten, zou die dan op een temperatuur van zeven graden in de mond moeten glij den? „Nee, beslist niet", zegt Margreet Huibers van het Pro duktschap voor Vis en Vispro- dukten. „Een haring van zeven graden is echt niet lekker en ma kreel en paling ook niet. Daarom hebben we overleg gevoerd met het .ministerie van WVC (Wel zijn, Volksgezondheid en Cul tuur). Niet zozeer om de ko mende bepaling af te zwakken, maar wel om een zekere inter pretatie van die bepaling in te bouwen in de komende dienstin- structies voor de controleurs van de Keuringsdienst voor Waren. Zo zou het toegestaan moeten worden om die vissen ongeveer een uur lang, vlak voor de ver koop, op een hogere temperatuur te laten liggen. Bijvoorbeeld zo'n twaalf tot vijftien graden. Dan kan de consument ze zo eten. Kijk, die nieuwe bepaling is goed, daar twijfelt niemand meer aan, maar de visverkoper moet wel op de markt behouden blijven". Ongeveer hetzelfde geluid valt te beluisteren bij de Centrale Ver eniging voor Ambulante handel, de vereniging die de belangen van marktkooplieden behartigt. Alle andere verse (rauwe) vis valt wel, zonder uitzondering, onder de nieuwe regels. Die mag nooit boven de zeven graden aan de man worden gebracht. Waar bij het niet uitmaakt hoe de koe ling tot stand gekomen is, ma chinaal of met ijsblokjes. In winkels zijn in het verleden vooral onvoldoende gekoeld (pudding)gebak en koelverse maaltijden aangetroffen en ook komt het vaak voor, dat koelcel len en -meubels niet aan de mi nimumtemperatuureisen vol doen. Als het nieuwe besluit van kracht wordt, kan de Keurings dienst daar met meer kracht te gen optreden. Mevrouw Van der Putten wijst er echter met klem op, dat veel gevallen van voedselvergiftiging het gevolg zijn van onvoldoende koeling of van besmetting thuis. Wat dat laatste betreft: bacte riën worden bijvoorbeeld bij het braden van een kip wel onscha delijk gemaakt, maar als de be- reid(st)er het keukenmateriaal niet wast voordat dit met andere produkten in aanraking komt, is het gevaar van besmetting wel erg groot. Hygiëne in eigen keu ken is en blijft de beste remedie tegen voedselvergiftiging; zeker bij temperaturen van zomerse waarde. Bij die temperaturen kan bederfelijk voedsel thuis ge woonlijk ook niet zolang mee als de verpakking aangeeft, want in het gros van de koelkasten is de temperatuur hoger dan zeven graden. Breda - Nog steeds is veel kip besmet met de ziekteverwek kers salmonella en Campylo bacter. Dit is de belangrijkste conclusie die de Consumen tenbond trekt na een onder zoek naar de kwaliteit van kip. Het onderzoek is gepu bliceerd in de Consumenten gids van september. De Consumentenbond kocht voor deze test bij slagers, poeliers en supermarkten in het hele land 510 verse kip pen. Het ging hierbij om ver schillende soorten kip: de ge wone, goedkope kip en de duurdere maiskip en schar relkip. De gekochte kippen waren afkomstig uit Neder land, België en Frankrijk. Na onderzoek bleek dat het overgrote deel, driekwart van de onderzochte kippen, be smet was met de ziekte verwekkers salmonella en Campylobacter. Ook bij eer dere tests werd een dergelijke omvangrijke besmetting vast gesteld. De duurdere kippen kwamen er wat de bacteriolo gische besmetting betreft niet beter af dan de goedkopere hippen. Resten van genees middelen in kippevlees wer den bijna niet gevonden. De bond liet de gekochte kip pen ook beoordelen op smaak. De proevers ontdek ten geen grote verschillen in smaak tussen gewone kip, maiskip en scharrelkip. Het idee dat scharrelkip minder- waterig en 'vleziger' is dan gewone kip bleek onjuist. Wel is de ene scharrelkip, maiskip of gewone kip malser en de andere juist taaier. Tijdens het onderzoek viel op dat het moeilijk was verse, hele kip te kopen. In veel ge vallen gingen de onderzoe kers met als 'vers' verkochte, bevroren kip naar huis. In vriezen en ontdooien heeft een ongunstig effect op de bacteriologische kwaliteit en smaak vaneen kwetsbaar produkt zoals kip. De Consumentenbond meldt dat consumenten kippevlees niet hoeven te mijden van wege het risico op voedselin- fectie door salmonella- en campylobacter-bacteriën, maar vindt het wel raadzaam de adviezen over bewaren en bereiden van kip op te volgen. De bond heeft het Ministerie van Landbouw, Natuurbe heer en Visserij op de hoogte gesteld van de resultaten van het onderzoek. jr# *- A v #V v De wijndruivenoogst in Nederland is gisteren op het wijn- goed De Linie in Made begonnen. Dank zij de uitstekende zo mer kan twee weken eerder geplukt worden dan normaal. Wijnbouwer Marius van Stokkom (links) is dik tevreden met zijn vele gezonde druiven. Half oktober is het werk in de wijn gaard gereed. Als alles meezit, kunnen uiteindelijk achtdui zend flessen met wijn gevuld worden. - FOTO'S DE STEM BEN STEFFEN Door Hein Sluijter Breda - 's Werelds be roemdste meesterkok heeft weer een kookboek ge schreven. Deze keer heeft Paul Bocuse het regelrecht tegen keukenhobbyisten. En zelfs tegen iedereen die thuis wel eens een heel feeste lijk etentje voor het gezin of voor vrienden op tafel wil zetten, zonder dat daar al te veel rare fratsen aan te pas komen. De meester praat dus tegen U en mij. Met Bocuse aan tafel is zon der twijfel een van de opmer kelijkste kookboeken die re cent zijn verschenen. Het is in ieder geval heel praktisch, heel duidelijk en de recepten zijn heel uitvoerbaar. Hier en daar komen wel wat peper dure ihgrediënten om de hoek kijken, maar daar worden vervangers voor aangedragen of er wordt een andere oplos sing voorgesteld. Over het al gemeen zullen de aankopen, die nodig zijn om de recepten in de praktijk te brengen, wel meevallen. Het gaat hier weliswaar om een herdruk, maar in deze mooi uitgevoerde vorm was het nog niet in het Neder lands verschenen. Internatio naal zijn er sinds 1987 inmid dels tienduizenden exempla ren verkocht. Dit resultaat heeft het volgens de uitgever mogelijk gemaakt, dat dit boek nu yoor elke geïnteres seerde Nederlander te koop is voor een lage prijs. Omgetoverd Bocuse beschrijft eigenlijk vooral traditionele schotels uit de regionale keuken die hij zelf heeft verfijnd en heeft omgetoverd tot vaak schitte rende voorbeelden uit de echte haute cuisine. Ze beho ren nogal eens, zoals hijzelf beweert, tot de beroemdste creaties in zijn restaurant, dat op enkele kilometers af stand ligt van het centrum van Lyon, in Collonges-au- Mont-d'Or, in de Rue de Ia Plage om precies te zijn (voor het geval dat je met een dikke portemonnee in de buurt bent). Waar Bocuse vooral de na druk op legt, is op versheid en kwaliteit. Hoewel dat uiter aard niets nieuws is. Wel kun je er natuurlijk iedere knoeier hard mee om de oren slaan door zo iemand toe te voegen, dat de kook-grootmeester der aarde het zelf ook zegt. Bocuse geeft tussendoor al lerlei uitvoerige tips en wen ken over inkopen, over krui den en -wat bondiger- over wijn. En zo kleurrijk als de auteur zelf is, zo kleurrijk zijn de verhelderende full-co- lourfoto's in dit werk. In 88 bladzijden worden dertien ideeën voor feestelijke di neetjes gepresenteerd, door gaans voor vier personen be doeld. Eén vraagteken. De hoeveelheden vlees, kip of vis die opgegeven worden, lij ken soms wat aan dë hoge kant te zijn. Een voorgerecht met voor ieder een makreel lijkt me niet eerlijk voor het hoofdgerecht dat toch ook alle eer wil worden aange daan. En Bocuse's versie van Pot- au-Feu lijkt me op zich een koninklijk gerecht. Maar hij wil vier personen in één keer, alleen al aan vlees, laten ope ten: een runderschenkel van 500 gram, een kleine kalfs schenkel, 500 gram klapstuk, 500 gram ossestaart, een soepkip, zes mergpijpen en een verse rookworst. Kan dat de bedoeling zijn? Dat wil er allemaal bij mij niet in. Paul Bocuse: Met Bocuse aan tafel. Uitg. Zomer Keuning, prijs 27,90 UMNAIRE BOEKHUI Meesterkok Paul Bocuse Den Haag - De overheid moet snel met normen komen voor de hoeveelheid zware metalen in vinylvloerbedekking en lino leum. Dit zegt Konsumenten Kontakt (KK) na een onderzoek naar dit soort gladde vloerbedekking. In alle 16 onderzochte monsters trof de consumentenorganisa tie zware metalen aan. Die leveren geen direct milieubelasting op bij gebruik, maar wel bij de produktie en afvalverwerking. Eén vinylvloerbedekking, Dejaflex (zwart-wit geblokt) van Leen Bakker moest naar aanleiding van het onderzoek uit de handel. Er zat volgens de wettelijke normen te veel cadmium in. Omdat er voor andere zware metalen geen richtlijnen bestaan, hanteerde KK (deels) het Besluit Aanwijzing Chemische Afval stoffen. Uiteindelijk bleken naast Dejaflex ook de roze granie ten Ikea Kalby tegels en Wega 'zalm' afraders. Ikea heeft toe gezegd het produktieproces te verbeteren. Konsumenten Kontakt stelt, dat het mogelijk is minder zware metalen en PVC in gladde vloerbedekking toe te passen. Uit milieu-oogpunt is de aanschaf van linoleum het minst schade lijk. Breda - De Nederlandse consument die even een kopje soep tussendoor neemt, heeft het vooral begrepen op champignon soep, gevolgd door de Chinese en de gewone tomatensoep. De zogenoemde instant één-kopssoepen, die in 1973 voor het eerst op de markt kwamen, doen het goed in Nederland. Er zijn inmiddels 25 verschillende soorten te koop. Het afgelopen jaar gingen 38 miljoen pakjes over de toonbank, goed voor 120 mil joen bekers of kopjes soep. Marktleider is Royco's Cup-a-Soup met 63 procent. De soepfabrikanten zijn niet bang voor 'kanibalisme', waarmee ze bedoelen dat de één-kopssoepen wat van de markt van de gewone instantsoepen oppeuzelen. Want het gaat om twee ver schillende soorten gebruikers.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1992 | | pagina 23