DE STEM M msmm vergeten armeluiseten nu exquise lekkernij tIJDT. ff in. Dat is het liet achter het Omelet met lamsoor oeder, vandaag alsjeblieft geen lamsoor." „Huib, m'n jongen eet noe mè. Da's goed voor je gestel. In die zulte, daar zit véé iesder en vitaminen in. Daar word je later een grööte vent van." Zoals de dienstmeiden van Wou- drichem ooit kotsten van de zalm, zo moest de kleine Huib Eversdijk niks hebben van die zoute groente van de Zeeuwse schorren. Nu, vijf tig jaar later, is Huib een grote vent die grossiert in politieke func ties, maar in zijn vrije tijd sopt hij door het schor, hurkt tussen de zilte planten en streelt haast liefko zend de paarse bloemen van een soort zeespinazie. De armeluis- groente uit zijn jeugd krijgt een nieuwe toekomst. Op het 'Onland' van Schouwen groeit, nu nog zwaar gesubsidieerd, een nieuwe, exquise lekkernij. onica van morgen. Huib Eversdijk temidden van een bed lamsoor „Als het allemaal I lukt,dan krijgen de mensen een pittig I gerecht op hun bord, kunnen er boe ren er een goede boterham gaan ver dienen en krijgen ontwikkelingslan den de kans een nieuw eiwitrijk ge- was te kwekenFOTO'S DE STEM/ CORJ. DE BOER La 6710 Door onze redacteur Paul de Schipper „Als je echt honger had, dan ging je naar liet water," vertelde de inmiddels overleden mosselvisser Frans Ploegaert uit Philippine, „sla met spekjes en wat aardappelsoep, dat was al wat moeder kocht. De rest van ons eten haalden we van 't schor. Daar was altijd wel wat te vinden: mossels, haantjes, lamsoor en zeekraal." Tot ver na de Tweede Wereldoorlog sneden jongens en meisjes uit Zeeuwse vissersgezinnen 's zomers zeegroente op de schorren: op blote voeten, de meisjes met de rokken samengebonden tot broek. Eén man kon gemakkelijk twintig tot dertig kilo per tij snijden. Frans Ploeg aert bracht de lamsoor met emmers naar de kaai van Philippine, waar hij het doorverkocht aan Belgische leur- t em. .\M n/hlm!?or 's een meerjarige zout- d,e op Zuid-Beveland de bij- heJfl schaePe-oor draagt. Lamsoor lan„. en'9szins leerachtige groene ni«? JP'S® bladeren en paarse bloe- Oorspronkelijk komt lamsoor Mnendijks nauwelijks voor. Wie na de winter ijzer nodig heeft, kan omelet met lamsoren bakken. De ingrediënten van dat lekkers: 4-5 eieren, 4-5 eetlepels melk of bouillon, 2 gr. zout, pe per, 25 gr. boter, 200 gr.lamsoren, 1 sjalotje en een klontje boter. De bereiding: klop de eieren los met het vocht, zout en peper. Laat de boter in de koekepan heet, maar niet bruin worden. Bak het eimengsel tot een omeiet en houd deze warm. Maak ondertussen de lamsoren en het sjalotje schoon. Fruit het sjalotje in de hete boter glazig en bak de lamsoren snel om en om mee. Leg de gebakken lamsoren op een helft vaii de omelet en serveer deze als lunch of tussen gerecht. Zoute groenten als lamsoor en zeekraal, die generaties Zeeuwen van ijzer en vitaminen voorzagen, stonden tientallen jaren verloren in het schor. Nie mand die er naar omkeek op een een paar liefhebbers na.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1992 | | pagina 23