DE STEM
M
msmm
vergeten
armeluiseten
nu exquise
lekkernij
tIJDT.
ff
in. Dat is het
liet achter het
Omelet met lamsoor
oeder, vandaag
alsjeblieft geen lamsoor." „Huib,
m'n jongen eet noe mè. Da's goed
voor je gestel. In die zulte, daar zit
véé iesder en vitaminen in. Daar
word je later een grööte vent van."
Zoals de dienstmeiden van Wou-
drichem ooit kotsten van de zalm,
zo moest de kleine Huib Eversdijk
niks hebben van die zoute groente
van de Zeeuwse schorren. Nu, vijf
tig jaar later, is Huib een grote
vent die grossiert in politieke func
ties, maar in zijn vrije tijd sopt hij
door het schor, hurkt tussen de
zilte planten en streelt haast liefko
zend de paarse bloemen van een
soort zeespinazie. De armeluis-
groente uit zijn jeugd krijgt een
nieuwe toekomst. Op het 'Onland'
van Schouwen groeit, nu nog
zwaar gesubsidieerd, een nieuwe,
exquise lekkernij.
onica van morgen.
Huib Eversdijk temidden van een
bed lamsoor „Als het allemaal
I lukt,dan krijgen de mensen een pittig
I gerecht op hun bord, kunnen er boe
ren er een goede boterham gaan ver
dienen en krijgen ontwikkelingslan
den de kans een nieuw eiwitrijk ge-
was te kwekenFOTO'S DE STEM/
CORJ. DE BOER
La
6710
Door onze redacteur Paul de Schipper
„Als je echt honger had, dan ging je
naar liet water," vertelde de inmiddels
overleden mosselvisser Frans Ploegaert
uit Philippine, „sla met spekjes en wat
aardappelsoep, dat was al wat moeder
kocht. De rest van ons eten haalden we
van 't schor. Daar was altijd wel wat te
vinden: mossels, haantjes, lamsoor en
zeekraal."
Tot ver na de Tweede Wereldoorlog
sneden jongens en meisjes uit Zeeuwse
vissersgezinnen 's zomers zeegroente
op de schorren: op blote voeten, de
meisjes met de rokken samengebonden
tot broek.
Eén man kon gemakkelijk twintig tot
dertig kilo per tij snijden. Frans Ploeg
aert bracht de lamsoor met emmers
naar de kaai van Philippine, waar hij
het doorverkocht aan Belgische leur-
t em.
.\M
n/hlm!?or 's een meerjarige zout-
d,e op Zuid-Beveland de bij-
heJfl schaePe-oor draagt. Lamsoor
lan„. en'9szins leerachtige groene
ni«? JP'S® bladeren en paarse bloe-
Oorspronkelijk komt lamsoor
Mnendijks nauwelijks voor.
Wie na de winter ijzer nodig
heeft, kan omelet met lamsoren
bakken. De ingrediënten van dat
lekkers: 4-5 eieren, 4-5 eetlepels
melk of bouillon, 2 gr. zout, pe
per, 25 gr. boter, 200 gr.lamsoren,
1 sjalotje en een klontje boter.
De bereiding: klop de eieren los
met het vocht, zout en peper.
Laat de boter in de koekepan
heet, maar niet bruin worden.
Bak het eimengsel tot een omeiet
en houd deze warm.
Maak ondertussen de lamsoren
en het sjalotje schoon. Fruit het
sjalotje in de hete boter glazig en
bak de lamsoren snel om en om
mee. Leg de gebakken lamsoren
op een helft vaii de omelet en
serveer deze als lunch of tussen
gerecht.
Zoute groenten als lamsoor
en zeekraal, die generaties
Zeeuwen van ijzer en vitaminen
voorzagen, stonden tientallen
jaren verloren in het schor. Nie
mand die er naar omkeek op
een een paar liefhebbers na.