DESTEM Voedselallergie komt maar heel weinig voor Vis op spinazie- KBW Parijse mode in zorgen: Amerikanen komen riet Telefoon op de fiets BEN ZUIDHOF WIL VLEESLOZE DAG TERUG Lakeis 5uske en Wiske: „Het ïambone Kerken Gif Thuis Overdreven Volwassenen MEDISCHE RUBRIEK Boekje AAN TAFEL MODE Ms je belooft stil te lun at ik je blinddoek Tr i bister nu heel aandaihlit. De moeder van wslanxe is ernstit xiek 7d kan (ene- «P maar de behandeling is van tante [burjn kost heel veelfeld. CONSUMENT Door Mick Salet De vleesloze vrijdag. Katholieken die het Agnus Dei nog zonder haperen mee weten te zingen, herinneren het zich nog allemaal. Op vrijdag hoorde er in een goed katholiek gezin geen vlees op tafel te komen. Geen worst bij de zuurkool. Geen spek in de pannekoeken. Geen balletjes in de soep. Nee. Vrijdag was onthoudingsdag. Vis mocht wel. En dus werd het vis. Er waren wel moeders die stiekem een kliekje vleesjus over de aardappels goten, maar van mijn heer pastoor mocht het eigenlijk niet... Nu trekken de meeste mensen zich niets meer aan van die kerkelijke keukentip. Vrijdag visdag? Het zal ze worst wezen. Onthoudingsdagen? Die worden vergeten. Maar Ben Zuidhof (57) wil de traditie in ere her stellen. Vrijdag moet weer een vleesloze dag wor den. Waarom wil die Ben Zuidhof dat? Omdat hij roomser dan de paus is? Nee, Ben Zuidhof is Nederlands Hervormd. Omdat hij visverkoper of vegetariër is? Nee, de ex-drogist uit Lelystad handelt in vlees noch vis en mag graag een smakelijk sudderlapje eten. Waarom dan wel? „Omdat het goed is voor het milieu, goed voor de dieren en goed voor de mensen. Daarom pleit ik voor het invoeren van een vleesloze vrijdag. Een Groene Vrijdag. Een dag dat er geen vlees op ta fel komt, maar de warme maaltijd uit een visscho tel, iets met ei of iets plantaardigs bestaat". „Waarom dat dan zo goed is? Nou, om te begin nen lijkt het me goed voor het milieu dat mensen één dag in de week geen vlees, geen slachtvlees, eten. Want als mensen minder varkensvlees eten, zijn er minder varkens nodig en wordt er minder mest geproduceerd. Door minder slachtvlees te eten, doe je dus iets aan het mestoverschot". „Het is misschien keihard voor de vissen, maar het is ook goed voor de dieren. Want als je kijkt naar het leed dat je dieren aandoet, dan lijkt het me beter een vis dan een stuk vlees van een kist- kalf te eten. Zo'n kistkalf heeft geen plezierig le ven, terwijl zo'n vis nog vrij rond kan zwemmen voor die op je bord terecht komt. Dieren zijn le vende wezens en geen wegwerpartikelen. Dat maakt je als consument nog eens duidelijk door één dag in de week geen slachtvlees te eten". „En in de derde plaats is het ook voor de mens niet slecht om op vrijdag eens geen vlees, maar vis of iets plantaardigs te eten." Plan voor Groene Vrijdag Ben Zuidhof is met zijn plannetje voor de groene vrijdag naar de Raad van Kerken gestapt. „Dat leek me een goed idee om het kerkelijk ge bruik van de vleesloze vrijdag weer onder de aan dacht te brengen. Niet dat ik wil dat er van de kansel wordt geroepen dat de mensen op vrijdag geen vlees meer mogen eten - zo'n boodschap blijft misschien maar veertien dagen hangen -, maar ik denk wel dat de kerken er voor kunnen zorgen dat het onderwerp meer aandacht in de samenleving krijgt". „De Raad van Kerken heeft inmiddels een werk groep opgericht - de werkgroep Kerk en Dier -, De visboer kan er op groene vrijdag zeer wel bij varen. die zich bezig gaat houden met het eten van vlees en het recht van het dier. Het gaat dus al de goede kant op. Nu zou ik graag willen dat ook het bedrijfsleven mee gaat werken. Bijvoorbeeld door in kantines en bedrijfsrestaurants een vlees loze vrijdag in te voeren. Als kerken en bedrijven het goede voorbeeld geven, dan volgt de rest van de samenleving langzaam maar zeker ook wel." Hoe hard is die groene vrijdag eigenlijk nodig? Er zijn al heel wat huishoudens waar de vleesloze dag broodgewoon is. De een doet het woensdag. Een ander op zaterdag. En weer een ander op woensdag en zaterdag. Hoe noodzakelijk is het om een vaste wekelijkse visdag voor iedereen vast te stellen? „Het is gewoon handig om er een vaste dag voor te kiezen. Het is ook nodig om de mensen ervan te overtuigen dat ze gezonder moeten eten. Als je kijkt naar al dat ongezonde gemakvoedsel dat Minder vlees eten betekent minder mi lieuverontreiniging. foto archief de stem mensen eten, van die snelle snacks en die kant- en-klaarmaaltijden, dan moet je toch tot de con clusie komen dat het eten gezonder en kwalitatief beter kan. Ons eten zit vol gif. Als iemand uit het jaar zes- tienhonderdzoveel het voedsel uit onze tijd zou moeten eten, dan zou hij binnen een week dood zijn. Vergiftigd. Wij kunnen er tegen, maar hoe lang nog? We zitten dicht bij het gevaarlijke nul punt. Er zijn al veel mensen die ziek worden van het voedsel dat we dagelijks eten. Daarom is het zo belangrijk dat er meer aandacht komt voor de kwaliteit van het eten. En is het goed om te plei ten voor een groene vrijdag. Op zo'n manier maak je mensen er meer bewust van". „Ik ben blij dat ik steun heb gekregen van de Raad van Kerken. Ook al gaat het in de kerke lijke benadering vooral om een stukje soberheid en het recht van het dier, terwijl het mij in de eer ste plaats gaat om het milieu en de kwaliteit van de voeding." Eet hij zelf altijd vis op vrijdag? „Altijd? Dat is een groot woord. Ik probeer het foto de stem/ben steffen wel... Dat deden we vroeger thuis al. Ik ben een geboren Oldenzaler. Nou zijn de meeste mensen in die regio niet katholiek, maar in Oldenzaal wel en daar was het op vrijdag dus heel gewoon om vis te eten. Dat deden wij thuis daarom ook maar. Geen vlees, maar vis of pannekoeken, zonder spek. Ik kan me niet herinneren dat ik dat toen als een gemis beschouwd heb. Maar mijn vrouw kent dat gebruik niet en'daarom gebeurt het wel dat ze op vrijdag vlees/op tafel zet. Nou, dan zeg ik natuurlijk niet dat ik dat niet eet..." En het vlees helemaal laten staan? „Nee. Ik ben een normale jongen en ik eet ge woon vlees. Ik ben geen vegetariër. De groene vrijdag moet ook geen vegetarische vrijdag wor den, maar een vleesloze vrijdag. Neem op vrijdag eens een eitje of een stukje sojavlees. Maak op vrijdag iets lekkers met vis". „Vis is gezond, is geen milieubelastende voeding en mag - in tegenstelling tot varkensvlees bijvoor beeld - door gelovigen van alle godsdiensten ge geten worden. Daarom hoop ik dat veel mensen mee gaan doen. De blauwe maandag en de witte donderdag kennen we al, nu wordt het tijd dat de groene vrijdag een begrip wordt". Door Jan Paalman HOOFDPIJN, eczeem, slape loosheid, oorsuizen, hartklop pingen, benauwdheid, gezwol len enkels, winderigheid, moe heid, misselijkheid, braken, diarree, jeuk in de mond, buik pijn, en, speciaal bij kinderen: ongezeggelijkheid, slechte prestaties op school, bedplas sen, overactiviteit. Wat hebben al die klachten met elkaar ge meen? Veel alternatieve genezers, maar ook enkele 'gewone' dokters, denken dat deze en andere klachten steeds meer voorkomen. Volgens hen dringt het vervuilde milieu meer en meer met het voedsel ons lichaam binnen en daar door lijden heel wat mensen (misschien wel een op de drie) aan voedselallergie. Maar de medische wetenschap is niet echt onder de indruk. Die schat het aantal mensen dat lijdt aan een - overigens on schuldige - voedselallergie op nog geen twee procent en vindt dat allerlei vage en onbegrepen klachten al te gemakkelijk aan zo'n allergie wordt toegeschre ven. Voedselallergie bestaat, daar is iedereen het over eens. Maar 'overgevoeligheid voor voed sel' heeft meerdere oorzaken, en allergie is daar slechts één van. We worden belaagd door horden bacteriën, virussen en andere microbeesten, en dat we tegen hen niet onmiddellijk het loodje leggen komt door onze afweer. Die kan onder scheid maken tussen vriend en vijand. Het herkent 'vreemd eiwit'. Op alles wat aan vreemds ons lichaam dreigt binnen te klimmen, zal het on middellijk reageren met de produktie van speciale afweer- stoffen en -cellen. Het afweer- apparaat is het meest actief aan het front: de huid, maar ook daar waar de buitenwereld diep in ons lichaam binnen dringt zoals de darmen en de longen. Maar soms overdrijft het af- weerapparaat. Sommige men sen reageren zo heftig op een voortdurende blootstelling aan soortvreemde eiwitten dat de afweer tegen deze zogeheten 'allergenen' erger is dan de kwaal. Die hebben dan een al lergie tegen bepaalde stoffen en daarvan zul je het meeste merken aan het 'front'. Dus - bijvoorbeeld - door astma in de longen, eczeem op de huid (en nu zijn we waar we wezen willen) en door een allergische overreactie van de darmen op bepaalde soorten voedsel. Deze vormen van allergie zijn min of meer erfelijk. Men schat dat zo'n 20 procent van de Ne derlandse bevolking er aanleg voor heeft. Bij vier procent van alle pasgeborenen uit zich dat in een allergie tegen bepaalde eiwitten in de koemelk. Deze zuigelingen vertonen dan een bont beeld van spugen, braken, diarree, buikkrampen of chronische bloedarmoede, eczeem, galbulten, lusteloos heid of juist prikkelbaarheid, verschijnselen die als op tover slag verdwijnen als men staakt met het geven van koemelk. Men adviseert deze kinderen borstvoeding te geven, of als dat niet kan koemelk met 'voorverteerd' eiwit. Kinderen groeien over deze allergie heen, al zal een klein deel, men schat een half procent, later chronisch allergisch worden voor andere stoffen. Ook volwassenen kunnen ave rechts reageren op voedsel zo als ei, vis, soja, pinda's, choco lade, varkensvlees en zo ver der. Maar die reactie hoeft, net als bij kinderen, niet altijd al- lergisch te zijn. Overgevoelig heid voor voedsel kan ook ont staan doordatsommige mensen een bepaalde stof niet goed kunnen verteren, of omdat de stofwisseling er niet goed op is ingesteld, of omdat men niet zelden domweg de pest heeft aan bepaald voedsel. Dit soort overgevoeligheid noemt men wel 'voedselintolerantie' en heeft met allergie niets te ma ken omdat het lichaam niet al lergisch met antistoffen op dit voedsel reageert. Een bijzondere vorm van into lerantie heeft een tijdje terug gezorgd voor veel opwinding in de media. Kleurstoffen en smaakmakers in voedsel en snoep zouden, zo meldden be zorgde ouders, hun kroost als op toverslag veranderen in on- gezeggelijke, overactieve en geïrriteerde kinderen. Tot de helft van alle kinderen zouden daar last van hebben. Vooral toevoegingen van Benzoaten, Azokleurstoffen en Salicylaten (BAS) zouden daar de oorzaak van zijn. Deze intolerantie komt inderdaad voor, maar heel veel minder dan men denkt. Precies weten, doen we het niet, maar allergologen denken dat deze vorm van in tolerantie tamelijk zeldzaam is. Voordat men van een overge voeligheid (dus allergie öf into lerantie) kan spreken, moet men dat eerst vaststellen. Dat kan met een aantal niet al te betrouwbare tests, of door 'eli minatie en introductie'. In het laatste geval kijkt men of de patiënt reageert op het wegla ten en weer toevoegen van het verdachte bestanddeel aan het dieet. Daar is de laatste tijd het een en ander aan onderzocht,, en men heeft nu sterk de in druk dat veel overgevoeligheid voor voedsel op suggestie be rust. Als zowel de patiënten als hun dokter - zo bleek uit di vers onderzoek - niet wisten wie precies welk voedingsbe standdeel te eten kreeg, dan bleken de patiënten heel vaak nu weer wel, en dan weer geen klachten te krijgen. Ben je echt overgevoelig, dan komen de nare verschijnselen ook als het 'onzichtbaar' in het voedsel zit. Op verzoek van de Consumen tenbond heeft de arts en schrij ver Ivan Wolffers een boekje geschreven over allergie en overgevoeligheid in het alge meen. In dit zeer aan te raden en zeer helder geschreven boekje besteedt hij ook uitge breid aandacht aan wat 'voed selallergie' wordt genoemd. Wolffers is een luis in de pels van de reguliere.geneeskunde, iemand die de 'arrogantie van de medische macht' herhaalde lijk op de korrel neemt. Ook in dit boekje. Maar opvallend is dat zijn aanvankelijk welwil lende bespreking van alterna tieve standpunten verderop in het boek plaats maakt voor ta melijk grimmige kritiek. Al leen de homeopathie komt er redelijk vanaf. Hij kritiseert neiging van de alternatieven om alle vage en onbegrepen klachten aan voedingsallergie toe te schrijven. Daar is veel geld aan te verdienen. „Moe? Depressief? Prikkelbaar? U zou eens moeten laten onder zoeken of het geen allergie is." Allergie en Overgevoeligheid, Ivan Wolffers, 20 Door Marijke Prins De combinatie van vis en spinazie is niet gé- Jllull. bruikelijk, des te meer reden om deze eens te proberen. Fnu 0D de groei. Gast: Ramses Shaffy. ker, zeker als van de sappigheid van de spinazie gebruik rilflrenDroararnma voor gemaakt om de vis zijn verse malsheid te laten behouden. Vis, een bedje. Voor 2 3 personen Voorbereidingstijd: 20 minuten Oventijd: 30 minuten 400 gram gefileerde kabeljauw 250 gram spinazie V4 theelepel venkelzaadjes fijngewreven Vi theelepel basilicum 1 winterwortel in luciferstokjes gesneden 2 theelepels hete mosterd 1 eetlepel boter ris 1 room Maak de spinazie schoon en laat hem goed uitlekken; het resultaat wordt bereikt met de stevige 'wilde' of Italiaanse i zie die steeds meer verhandeld wordt. Deze soort is veel stevig minder nat en voller van smaak dan de Nederlandse kasspinazi Wel moeten de nerven en steeltjes worden verwijderd. Toch fa bij beide soorten 250 gram gebruikt worden omdat de wilde si minder slinkt. Roerbak de spinazie enkele minuten met klontje boter en leg vervolgens de massa op de bodem van vuurvaste schaal. Strooi over de groente de basilicum (fijngewrc ,vs ven tussen de vingers) en het venkelzaad (in een vijzel fijn» 28 Goed gezond, cursus gezond leven. jr-j-j 'm Cnnrhmnnrama. NEDERLAND Nipuws voor doven en slechthorend journaal (NOS). Op de groei. Gas Rppstio, dierenprogramma voor de je A different world. Afl.: The goodwill Z oe Cosby show. Afl.: It's a boy. 48 prettig geregeld. Afl.: Ach, jullie k I neen idee... oi En met de clows kwamen de trane tv-serie. Met: Sunnyi Melles. II Hier en nu. ptf Zo vader, zo zoon. is In de schaduw van de Killing Fiel Nu'-special over het Cambodjaanse v vraagstuk. 43 Cheers, comedyserie, nfi concept, wetenschappelijk magazine 37 journaal (NOS). NEDERLAND 2 ion 00 Nieuws voor doven en slechthorend 30 Santa Barbara, soapserie. ,14 Ontdek je plekje: Bolsward. i24 Studio Trappelzak. 55 Service Salon. 20 Een droom van een tuin, informati nieren. 730 Journaal (NOS). 39 Ko de Boswachtershow. stampt en door een zeefje over de spinazie uitgestooid; zo büjve de harde schilletjes van het zaad achter). Leg de vis op de g kruide groente en besmeer de moten met de hete mosterd. Stroa rondom de vis de kleingesneden groente en giet de room schaal uit. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zet des qjJ Telerizier. ruim een half uur in een op 200 graden vooiyerwarmde oven.B 37 Capital City, Engelse tv-serie. de visschotel kan sla worden opgediend, puree, gekookte mais- [25 Televizier politiek, kolfjes of rijst; als het maar licht en zuiver van smaak is. 55 Ontdek je plekje: Bolsward. NEDERLAND 3 Door Carla Wijnstroot Als half maart in Parijs het grote modespekta kel weer begint en de belangrijkste createurs hun wintercollectie voor '91-'92 tonen aan de inkopers en de pers, zal het er kelijk stil zijn. Er bestaat zelfs grote kans dat er wordt 1 de defilé's maar in eigen huis of in een hotelzaal te' houden, 954 staatsloterij, 2de trekking, plaats van in de dure immens grote tenten achter de hekken» 1.00 Journaal, het Louvre. IIU Want niet alleen de Parijse couture heeft ernstig te lijden de Golfoorlog (bij de coutureshows bleven vooral de gereser veerde gouden stoeltjes van de Amerikaanse Vogue opvallen leeg en een maand geleden werd het huis Balmain wegens gr jj' brek aan dure klandizie gesloten), ook de toonaangevend Franse en Italiaanse prêt-a-porter van deze beroemde huizen zut len door het wegblijven van de Amerikaanse inkopers flink d; problemen komen. Want al zullen ze nog zo veel voorpagina's» modereportages in glossy magazines halen, zonder rinkelend! kassa kan niemand het lang volhouden. De Amerikanen blijven weg uit Parijs, bang voor mogelijke ter- 1.20 Milieubericht. 1.25 De nacht na de revolutie, docume geschiedenis van de censuur in Iran .15 Eigenaardig, column. S 20 Educatief extra (NOT). RADIO 1 r heel uur nws. NCRV: 7.07 Hier en nu 30 Nws; 7,53 Woord onderweg). 8.50 roristische aanslagen. Er zal heel veel geld naar defensie moeien, iindagmorgen magazine (11.20-11.30 Hoewel er altijd nog genoeg rijke mensen zijn, die zich een™™ M'Pa?Loraal): l?ü5 Hier en n.u is). NCRV: 12.34 Boer en tuinder. NOS: ,55 Meded. voor land- en tuinbouw :RV: 13.10 Hier en nu. VOO: 14.05 suwsradio (17.30 Nws). 19.04 Club Vero- KRO: duizend dollar voor een simpel zomerjaponnetje kunnen veroor loven. En als dat niet uit Parijs kan komen, dan zoeken we wel op Fifth Avenue, denkt de New Yorkse society. De Vogue-redactie weet dat overigens aardig te onderstreponMnoection22.04 Op de eerste rang. 22.50 j j 0j ekenwijsheid. NOS: 23.07 Met het oog op door bij de reportages over de internationale 'spring-summer-» ,rgen JAVR0: 0 02 Easy listening. 2.02 lections' vooral veel Amerikaanse ontwerpers voor het voetMl ichtdienst. 5.Ó2 Van-nacht naar morgen. r 19.7 BIT Cnnor in tho mnrninn te halen. In een blad waar een merk als dat van het Italiaanse Gucci als top of the bill werd beschouwd, waar Chanel op handen woiit gedragen en waar zowel Italiaanse als Franse designers (Cenilti, Valentino, Genny-, Montana, Yves Saint Laurent, Rive Gauche, Dior en noem maar op) flink adverteren (ze drijven wel allemaal een eigen boetiek aan een van de sjieke Avenues in de den) komt de opgewekte mode van Isaac Mizrahi, de elegan te, sobere stijl van Calvin Klein, de ge stroomlijnde mode van Geoffrey Beene en de bloemenaqua- rels in cool wool bij Bill Blass nu uitge breid aan bod in het februarinummer. Isaac Mizrahi ont wierp een hele gar derobe rond de kleur geel, omdat, zo zegt hij in een in terview: „Ik er met mijn moeder over sprak en zij me de raad gaf dit seizoen vooral een vrolijk getinte mode te ma ken. Want waarom denk je dat Ginger Rogers en Fred As- taire zoveel succes hadden tijdens de crisisjaren? Ieder een moet af en toe in een droomwereld kunnen wegvluch- tekening kaTINKAHOFSTEDE Maar niet zonder ons, moeten de Parijse createurs hebben afgf' sproken met elkaar. En nu gaan er geruchten dat bij Dior, CM" nel, Yves Saint Laurent en Lanvin serieuze plannen zijn gema» om de nieuwe collecties dan maar in koffers te pakken en mee nemen overzee. Om ze daar, in de States, alsnog te kunnen vei' kopen. Don't call us, we call you! 53 Sportpanorama. 20 Vinger aan de pols. 00 Journaal (NOS). 25 De sleutels van Fort Boyard, spelprc 34 True colors, comedyserie. 5 00 Nieuws voor doven en slechthorend 00 Schooltelevisie: Huisje boompje 10.30 (TT) Schrijvers over de oork Anders tv kijken: Nieuws, een kwes (4); 11.30-12.00 Agrarisch Nederlanc 300 Nieuws voor doven en slechthoren! iOO Schooltelevisie: Computerjournaal English spoken, groep 8 (6). 00 Teleac: You're welcome (2); 15.30 C (2); 16.00-16.30 Klassieke mechanic 8 20 Niéuws voor doven en slechthoreni 1,30 Sesamstraat. 1.45 Jeugdjournaal. 1.55 Het klokhuis. 9.10 Teleac: Kalligrafie (2); 19.40 Per gement (cursusinformatie). ca trend. KRO: 20.04 Klasse. 21.04 Jazz 2-7.00 Sugar in the morning. RADIO 2 heel uur nws. TROS: 7.04 Maat in de orgen (8.04-8.15 TROS Aktua). 9.04 Gou- n uren. 12.04 Nederlandse artiestenpara- 13.04 TROS Aktua. 13.15 Zwijgen is EO: 15.04 Met muziek het hele land «>r. 16.04 Open huis. 16.57 Metterdaad Ipverlening. 17.04 Ronduit radiokrant. ■04 Tijdsein. 18.25 Hallo Nederland. 18.50 grabbelton. 19.04 Van u wil ik zingen. 35 Hemelsbreed. 20.04 De besten van sten. 20.18 Dayuma. 20.40 Ronduit ra- 21.00-7.00Zie Radiol. RADIO 3 heel uur nws. AVRO: 6.02 Een goed p. 9.04 Arbeidsvitaminen. 11.04 Roulet- NOS rich Wat VAR oud deel Fakt i5.r Telefoon op de fiets. Daarvoor zorgt de Nokia Bikeman die eenvoudig op ieder type fiets kan worden gemonteerd. Me' handbeweging is deze telefoon weer los te koppelen en te gei"1" ken in de auto of als portable. V De Nokia Bikeman weegt maar 470 gram, kan aan het ft worden bevestigd of in de jaszak worden meegenomen. Je 01 er wel ongeveer 7000 voor neertellen.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1991 | | pagina 10