Bijna 'n meter kookboeken •premie: En nu: mooi inpakken en wegwezen Anders gevulde paprika's Geprezen en verguisde beha bestaat een eeuw Super Plus benzine niet voor elke 'vuile' motor KEUKENBIJBEL VAN AUGUSTE ESCOFFIER VERTAALD Oppositie DE STEM COL DE STEM CONSUMENT MAANDAG 26 JUN11989 MODE ïn de Consumentenbijlage van vrijdag: Wat de douane duldt anno zomer '89 AAN TAFEL DE STEM BINNENl S3 Door Hein Sluijter Aan de niet aflatende stroom van nieuwe kookboeken te oordelen, gaat het de meeste Nederlanders naar den vleze. De doelgroep waarvoor al die boeken zijn geschreven, is blijkbaar oneindig groot ingeschat en wordt kennelijk verondersteld tenminste welvarend te zijn. Waar moeten al die boeken, waarvan een groot deel luxe is uitgevoerd, anders blijven? Ik krijg lang niet alle pas verschenen kookboeken ter recensie aangeboden. Maar die ik wel krijg, beslaan per half jaar zo ongeveer een stapel van bijna een meter. Al bestaat er de indruk, dat er de laatste maanden minder exemplaren bij zijn gekomen dan zo langzamerhand gebruikelijk was geworden. De uitgevers hebben de kraan, denk ik, wat dichter ge draaid. Maar er blijft genoeg over om aandacht aan te besteden. Zo verscheen, in dit geval inmiddels al zo'n half jaar geleden, eindelijk DE kookbijbel van deze pla- i, t Tfij-v LLC) KU'.«ÏSC. Ut KQORIM >1 K V» (iVio N. bu-vevink CONSUMENT Het knotse en 'enige echte legerdarische kook boek' van Willem N. Sieverlnk. neet in een Nederlandse vertaling van de culinaire redactrice van de Belgische Libelle, Jill Elegeer en onder redactie van Jaap Klosse, de oprichter van toprestaurant De Echoput en vice-voorzitter van de Alliance Gastronomique Neerlandaise. Ma Cuisine van de beroemdste kok aller tijden, Auguste Escoffier, is een werk dat elke zichzelf res pecterende kok bij de hand zal hebben. Het oor spronkelijke boek verscheen in het Frans in 1934, een jaar voor Escoffiers dood. Het was en is be doeld voor de huiselijke keuken. Escoffier, die des tijds de opperpollepel zwaaide in de beste restau rants van de wereld (Londen, Parijs, Monte-Carlo), was er tegen het eind van zijn leven van overtuigd geraakt dat juist de niet-professionele keuken de basis vormde van de top-kookkunst. Dat vindt zijn weerslag in dit boek. De recepten zijn vaak helemaal niet ingewikkeld, maar wel geraffineerd. Uit veel blijkt, dat deze 'kok der keizers en keizer der koks' (uitspraak van be wonderaar keizer Wilhelm II) zijn tijd ver vooruit was. Al lees je er ook zaken in waar we nu anno 1989 niet zo snel aan zullen denken, zoals bijvoor beeld gevulde hanenieren of een gerecht met echte van de kop afgesneden en zorgvuldig gestroopte hanekammen. Maar wie weet. Met plezier Voor een aantrekkelijke prijs heeft Cecile Thijssen, zelf schrijfster van kookboeken en culinair mede werkster van Viva, een mooi en tamelijk luxe kook boek samengesteld met recepten van diverse auteurs: Koken met plezier. Er staan meer dan zeshonderd recepten in en 64 paginagrote kleuren foto's. Het boek geeft de garantie dat de gerechten niet kunnen mislukken. Als dat zo is, dan is dat in derdaad koken met plezier, ook voor degenen die nog niet zoveel ervaring hebben aan het fornuis. Achterin worden extra hoofdstukjes gewijd aan barbecue, fondue en gourmet. Als de ingrediënten weinig geld kosten, staat het er ook bij. Meegeno men is dat dit boek vanzelf open blijft liggen tij dens het koken. Exclusieve Magnetronrecepten maakt zo onge veer waar wat de titel zegt. Het team Good Houses keeping is als samensteller daar verantwoordelijk voor. Het is voor de kleine huishoudens bedoeld en niet geschikt voor gezinnen met meer dan twee personen. Alles komt aan de orde: hoofdgerechten, bijgerechten, voor- en nagerechten en dat allemaal uitgespütst naar ontbijt, lunch of diner. Wel is het onzin om te beweren, dat er tijdens het garen in de magnetronoven minder vitamineverlies optreedt dan bij de klassieke manier van koken. Dat is eind 1988 gebleken uit een publikatie van het Vitamine Informatie Bureau in Zwijndrecht. Erg mooi zijn de kleurenfoto's, die niet van kunst zinnigheid zijn ontbloot. Truffels Verrassend is het verschijnen van een boek dat ge heel en al gewijd is aan één zeer kostbare lekkernij: Truffels! De schrijver is Leo Geurts en fotograaf Philip Mechanicus heeft er bijzonder fraaie illu straties aan toegevoegd. Ook al eten U en ik niet elke dag van deze ondergronds groeiende, zwarte paddestoelen, het boek is toch interessant om te le zen. Er wordt goud verdiend aan de ondoorzichtige handel in truffels, dat is wel duidelijk. Voor de consument kost een truffel op zijn minst een gul den per gram. Een pond kost dus vijfhonderd gul den of meer. Geurts en Mechanicus volgen het hele proces van oogst tot consument en belichten zaken als het tijdrovende zoeken met behulp van honden of var kens (de oogst van een dag kun je gemakkelijk in één hand houden), het telen, de fabrikant, de dis tributeur en de wetgever. De recepten uiteindelijk zijn van diverse auteurs. Roken Veel mensen die gestopt zijn met roken, worden dikker. Gewoonlijk vijf kilo. Om wat aan die ge wichtstoename te doen, heeft de Amerikaanse fy siotherapeute Janice Alpert het boek Stop met ro ken dieet geschreven. Alpert heeft zich in haar da gelijkse werk vooral toegelegd op slachtoffers van eetstoornissen. Zij schrijft nu een dieet voor (met recepten) voor iemand die stopt met roken en die tegelijkertijd zijn gewicht wil blijven houden. Bin nen drie weken is er resultaat, zegt Alpert. Blijf ik zitten met een vraag: en wat als ik bijvoorbeeld eens zou stoppen met roken en ik zou zónder Al perts dieet niét dikker worden? Want lang niet iedereen wordt in die situatie dikker. Hoeveel men sen dus die serieus tegelijkertijd stoppen met roken en beginnen aan dit dieet, zullen dat dieet totaal voor niets volgen? Het is maar een vraag. Menu's Jenny Shapter schreef twee kookboeken voor twee verschillende situaties: Menumix voor Heerlijke Dineetjes en Menumix voor Volwaardige en Ge zonde Maaltijden. Beide boeken zijn voorzien van goede kleurenfoto's van elk gerecht. Het eerste deel is bedoeld voor mensen die graag een feestje bouwen en die graag koken. Verdienste lijk in de receptuur is, dat veel hier al tevoren klaar kan worden gemaakt. De etentjes zijn gerangschikt naar de jaargetijden. Dit betekent dat veel ingre diënten op deze manier vers kunnen worden aan geschaft. Er worden geen wijntips per gerecht gege ven en dat had je juist in dit boek wel mogen ver wachten. Gerechten met weinig vet en weinig geraffineerde produkten vind je in haar andere boek. Waar mo gelijk is geen suiker toegepast maar een natuurlijk zoetmiddei. Ook is gelet op cholesterol-arme voe dingsmiddelen. En als dan ook nog per menu een toelichting of een waarschuwing wordt gegeven over de voedingswaarde van de componenten, dan vind ik dit best een goed boek. Dat de Romeinen al beschuit (biscotum) aten, weet ik uit Het Beschuitboek van Deborah Vlak. Alles over beschuit en wat je ermee kunt doen, is te vin- Zen truffelzoeker met zijn honden na een dag hard werken: 200 gram is de oogst met een waarde van ongeveer f200. den in dit boek, dat gezien het beperkte onderwerp tamelijk volledig overkomt. Koken met pruneaux van Wim Mey geeft een idee van de culinaire veelzijdigheid van pruimen. In dit geval van gedroogde pruimen, de pruimedanten uit het zuidwesten van Frankrijk. Pruneaux kunnen verwerkt worden in voorgerechten, in sauzen, soe pen, desserts en in vlees- en wildgerechten. Ze zijn nog gezond ook. Ze leveren energie, vezels, vitami nen en mineralen en bevorderen in hoge mate de spijsvertering. Een interessant boek. Knots In mijn stapel bevindt zich ook een gek kookboek. Volgens de uitgever het gekste kookboek dat er ooit verschenen is. Mannen... aanvallen! is een mi litair en knots boek met recepten uit de veldkeuken van toen en nu. Auteur Wim N. Sieverink is een man met grote ervaring in de diverse krijgsmacht onderdelen. Hij heeft humoristisch willen zijn en is dat hier en daar ook wel. Op mij komt het meren deel van de grappen over als oubollige, flauwe sol datenhumor (je weet wel: 'Wat heeft de soldaat op zijn brood? De soldaat heeft recht op zijn brood!'). De receptuur is tamelijk eenvoudig met een paar aardige vondsten. Helder Een dun, bruin boekje met een boeiende inhoud is het Heerlijk Helder Woordenboek van Heineken. Hierin worden niet alleen heel helder de brouwpro- cessen bij pilsener bier beschreven, maar worden vooral ook tal van typische bierwoorden en -uit drukkingen genoemd en uitgelegd. Zo leren we wat een bostel is, een brenkel, een omhakker of een tapbok. Allemaal leuk voor wie wegwijs wil wor den in Brouwersland. In Het Druivenboek heeft Fred Lorsheijd zo'n beetje alles opgenomen wat er over druiventeelt in Nederland te zeggen valt. Hij behandelt zowel con sumptiedruiven als wijndruiven. Er komt nogal wat aan de orde: vermeerderen, snoeien, opbinden, ziekten, standplaats en een aantal rassen. Wie zelf wijn wil maken, kan ook met dit opmerkelijke boek in zee. Achterin is een lijst van nuttige adres sen opgenomen. Daar zit ook een lijstje bij met oorden waar in Nederland wijn wordt gemaakt. Wat de koude grond betreft, zitten die bijna alle maal in Limburg. Maar de succesvolle wijngaard De Linie in Made wordt ook genoemd. Auguste Escoffier: Ma Cuisine. Uitg. Hes, prijs Diverse auteurs: Koken met plezier. Uitg. Zomer <6 Keuning prijs f29,90. Team 'Good Housekeeping': Exclusieve magne tronrecepten. Uitg. Kosmos, prijs f34,90. Leo Geurts, Philip Mechanicus: Truffels. Uitg. Kosmos, prijs f34,90. Janice Alpert: Stop met roken dieet. Uitg. Van Dishoeck, prijs f 19,90. Jenny Shapter: Menumix voor heerlijke dineetjes. Uitg. Van Dishoeck, prijs f29,90. Jenny Shapter: Menumix voor volwaardige en ge zonde maaltijden. Uitg. Van Dishoeck, prijs f29,90. Deborah Vlak: Het Beschuitboek. Uitg. In den Toren, prijs f 17,90. Wim Mey: Koken met pruneaux. Uitg. In den To ren, prijs f 17,90. Willem N. Sieverink: Mannen aanvallen!. Uitg. Export Publishers Netherlands, prijs f27,50. Geen genoemde auteur: Heerlijk Helder Woorden boek. Uitg. Heineken, prijs: gratis. Fred Lorsheijd: Het Druivenboek. Uitg. Zomer Keuning prijs f26,90. Door Carla Wijnstroot De zomervakantie komt dichterbij en de hang naar praktische, comfortabele, en vooral ook móóie kleren groeit. Het wordt tijd voor het inpakken van de va- kan tiekofler. Wie aan vakantie denkt, vergeet onmiddelljk het modieuze keurslijf van de daagse representatie en schaft zich een vrolijke, wijde, bontgebloemde ber mudabroek aan. Dan schijnt in de winkel zelfs de zon al! Met de vakantie in je hoofd loop je neuriënd lans de rekken met t-shirts en zomertopjes, want ze geven je plotseling zicht op legio leuke combinatie mogelijkheden. En dat, terwijl je er vorige week nog ongeïnteres seerd aan voorbij liep. Maar nu is de aandacht ge heel gefixeerd op dat stapeltje dat straks in de kof fer of in de knapzak past. En wel zodanig, dat je met zo min mogelijk spullen zo veel mogeljk wisse len en combineren kunt. Volgen een paar tips. De Bijenkorf biedt voor nog geen zeven tientjes een driedelige vakantieset: hemdje, rok en t-shirt van puur kptoenen tricot, waarmee je letterlijk alle kanten op kunt: naar de stad of naar het strand, in het vliegtuig of in de auto. De basisvormen laten zich gemakkelijk 'vervormen' door middel van op gerolde mouwen, opgeknoopte delen, over of in de elastische rokband, elk kledingstuk afzonderlijk weer in combinatie met iets anders, en ga zo maar door. De set is er in twaalf kleuren. Leer het gemak van de Afrikaanse pareo! Dat is een heel grote, vierkante en bontgedessineerde lap, waar inlandse vrouwen zo handig mee kunnen dra peren en knopen (en zelfs kinderen in kunnen ver voeren). Het gemak van de lap is ook ontdekt en verwerkt door de ontwerpers van badkleding. Triumph International heeft ze bijvoorbeeld pas send bij een serie luxe badpakken in exotische des sins met goudprint en vervaardigd uit heel soepele, bijna-doorschijnend dunne tricot. Zo dat je bijna in een handomdraai van een pareo een zonnejurk kunt knopen. Of de pareo als stola om de schou ders, als strapless jurkje om de boezem, als Egypti sche rok om de heupen, als elegant gedrapeerde sjaal om het hoofd en later, als je weer thuis bent en het weer wordt koeler, doet de pareo nog dienst als een decoratief geknoopte bedekking voor een kussen op je bed of als sierlijk vallende 'grand fou lard' over een tafeltje. Als dat niet praktisch is! Blote t-shirtjes, ze zijn dit seizoen een must. In de collectie van Foxy Fashion zijn ze opvallend aanwezig: de slank gesneden t-shirts a la Carmen, met lage halzen en driekwart of lange mouw. Het zin vooral ook de halzen die van het van oorsprong zo stoere manneljke onderhemd nu zo'n vrouwe lijke verschijning maken: boothalzen, vierkante uitgesneden halslijnen, lage ronde 'ballet'-halzen met biezen en randjes, lieflijke printjes en borduur sels, en toch allemaal met gewone katoenen tricot als basis. Waar je na het wassen nauwelijks nog iets anders aan hebt te doen als: aantrekken en mooi wegwezen. TEKENING KAT1NKA HOFSTEDE Door Marijke Prins Paprika's lijken gemaakt te zijn om te vullen. De groene, gele en rode vruchten zijn verrukkelijk met een vulling van rijst en gehakt. Toen ik voor het eerst papnka's met een visvulhng kreeg geser veerd in een Spaans Restaurant, was ik zo verrukt dat ik aan de slag ben gegaan om een eigen variant te ontwikkelen. Het is een ideaal zomergerecht: fris en niet zwaar op de maag lig gend. Voor vier personen Voorbereidingstijd: 20 minuten Baktijd: 45 minuten 5 rode paprika's 6 ons kabeljauw- of schelvisfilé 12 sjalotten 1 blik gepelde tomaten 1 teen knoflook 1 Vi eetlepel grove mosterd (Doesburgse) 2 glazen droge witte wijn 2 eierdooiers 1 potje crème fraiche of zure room 1 kopje gekookte rijst 7 slagen zwarte peper uit de molen 1 eetlepel maisolie Zoals bij zovele gerechten geldt ook hier dat de voorbereiding in een handomdraai geschiedt wanneer er een keukenmachine in de buurt is. Zo niet, dan moet de vis worden fijn gesneden en fijn ge wreven alvorens met de andere ingrediënten te worden gemengd. Dat zijn: mosterd, eierdooiers, witte wijn en het kopje gekookte rijst. Vier paprika's worden gevuld; als er vulling over is, kan deze later door de saus worden gemengd. Op zeer matig vuur worden de ge halveerde sjalotten en de fijngehakte knoflook gesmoord in de olie totdat de uitjes glazig zijn. De resterende paprika wordt fijngema len en met het blik tomaten en het tweede glas wijn in de pan ge daan. Laat de saus nog een paar minuten doorsudderen. Giet de saus (eventueel gemengd met de resterende vulling) rondom de ge vulde paprika's, die op hun kant zijn gelegd, in een ovenschotel. Kies een schaal van zo'n formaat dat de vruchten voor minstens de helft met saus zijn bedekt. Om het gaar worden van de paprika's te bespoedigen, wordt de schaal bedekt met aluminiumfolie. Na zo'n 45 minuten in een warme oven (200 graden) zal het ge recht klaar zijn om op tafel te zetten. Prik voor de zekerheid met een breinaald in de paprika's; de ene oven is de andere niet. De saus moet nu nog worden afgemaakt met crème fraiche en peper. Dat gaat het gemakkelijkst wanneer de vruchten uit de schaal zijn genomen. Serveer de paprika's met warm stokbrood of gekookte rijst. Het oogt fraai wanneer op een bord een halve bol rijst wordt gelegd met daarnaast paprika en saus. NEWPORT (AP) - In de Verenigde Staten hebben zich dit weekeinde drie on gelukken met olietankers voorgedaan, waarbij in to taal zeker ruim negen mil joen liter olie in het water terecht is gekomen, zo heb ben functionarissen bekend gemaakt. Voor de Amerikaanse oostkust, even ten zuiden van Newport, voer de olietanker World Pro digy vrijdagmiddag tegen een rots en sloeg lek. Tussen 3,8 Zui Het vaak verguisde vrouwelijke kledingstuk de beha viert deze maand het honderdjarig bestaan hoewel het er twintig jaar geleden onder feministische kritiek niet naar uit zag. A Franse lingerie-fabrikanten zeggen echter dat de 'brassière', die nog niet lang geleden werd verbrand door 'bevrijde' vrouwen om dat die het beschouwden als een symbool van mannelijke onder drukking, helemaal terug is. De verkoop loopt goed, zoals met mode in het algemeen. V „De verkoop van lingerie is stijgende en die van de beha gaat mee", zegt Elizabeth Delaigle, woordvoerster van de Salon de la Lingerie, waarin Franse ondergoed-fabrikanten zijn verenigd. In 1987 was de beha-verkoop in Frankrijk goed voor een kwart van de totale omzet aan ondergoed ter waarde van 2,5 miljard gulden. V De beha werd in 1889 ontwikkeld door de Parijse boetiek-eige naresse Herminie Cadolle. Zij had het idee het middenstuk weg te laten uit het corset, dat het hele lichaam besloeg, teneinde de vrouw meer ademruimte te bieden. De uitvinding kondigde een tijdperk van vrijheid aan en maakte een einde aan het strikte be wind van het ingesnoerde lichaam. De eerste versie van Cadolles beha was niet meer dan een verbe terd corset maar rond 1912 maakte zij al een moderne beha van ka toen en zijde. Het apparaat werd 'soutien-gorge' (buste-steun) ge noemd, een woord dat in 1904 werd opgenomen in het Franse woordenboek. B In de jaren ema werd de vorm van de beha veranderd al naar gelang de mode en het beeld dat de vrouw bij zich vond passen. In de jaren twintig bijvoorbeeld, toen veel vrouwen die in de Eerste Wereldoorlog hadden gewerkt in wapenfabrieken voor hun rechten I begonnen op te komen, was een jongensachtig voorkomen popu- ls DE WD nofenon j lair. De beha werd daarop ontworpen met het doel de borst af te verloop van het conqres van he platten, een mode-eis die later zou terug keren. ieder geval aanleiding om tot die B Tien jaar later was de vollere figuur weer in de mode en stelden lAmersfoort werd de herstelde eeni de fabrikanten de maten op van A tot D. Eind jaren veertig, toen er een gebrek heerste aan zijde, deed synthetische stof zijn intrede, die de beha elasticiteit en meer steun gaf. B Het minst populair was de beha in de jaren zestig, toen de vrouwenbeweging op haar hoogtepunt was. Bij manifestaties werd nci het kledingstuk plechtig verbrand als middel waarmee de man de i>ert H ,z®. et? no9 veel s'erk vrouw onderdrukte. Het Engelse model Twggy, bij wie weinig te <oppeNngV-weNswSr o™o°o1 steunen viel, vertegenwoordigde toen het beeld van de seksuele be-p"- vrijdmg. Maar in de jaren tachtig herontdekten vrouwen de geneugten var PEKING (AFP/RTR/UI mingsgezinde Chinese pd is zaterdag definitief aai] vangen door de technocre In een verdere poging de rij J oude garde onder aanvoerinj digde zondag de Centrale Onderzoek van de commui scheepse zuivering aan onder| Partijleden die tijdens de stu dentendemonstraties in april en mei de verkeerde kant ko zen, staat een strenge straf te wachten, waaronder uitzetting uit de partij, aldus de verkla ring van de Commissie voor Disiplinair Onderzoek die zon dag voor de Chinese staatstele visie werd voorgelezen. In de verklaring werd niet alleen op geroepen tot strikte partijdisci pline, maar ook tot sober leven en 'harde strijd' om het imago van de partij te versterken. Secretaris-generaal Zhao Ziyang (70) moest wijken om dat hij olie op het vuur gegooid zou hebben in de zeven weken dat in Peking en andere grote steden massale demonstraties voor meer democratische vrij heid gehouden werden. Zhao sleept in zijn val een andere liberaal mee. De 60-ja- rige Hu Qili is eveneens uit het Politburo gezet. Hu was propa- gandachef en had het toezicht op de media. Hij zou de con trole over de staatsmedia kwijt geraakt zijn toen deze gedu rende korte tijd vrijelijk mel ding maakten van de democra tiseringsbeweging. Nog twee hoge partijfunctionarissen, Rui Xingwen en Yan Mingfu, wer den zaterdag uit hun functie ontheven. Welke straf Zhao Ziyang te wachten staat is niet duidelijk. Zijn politieke tegenstrever, premier Li Peng, legde echter zaterdag een zware hypotheek op de politieke toekomst van Zhao door te zeggen dat het dossier van de vroegere partij - secretaris 'met meer aandacht onderzocht zal worden'. Grote onzekerheid heerst ook over de vraag van welke omvang de aangekondigde zui veringen zullen zijn. Talrijke leden van de communistische partij, waarónder journalisten, hebben hun steun betuigd aan de 'Lente van Peking '89'. Zij wachten het vonnis af nu de partij - na een maand van op perste verwarring - haar ver deeldheid te boven is en een nieuwe leider benoemd heeft. ■oezegging is voor het CDA geJ fristen-democraten zien het als q - 0 0 - -a| ze - nu de bezuinigingsoperatj de vrouwelijkheid en de lingerie werd weer populair, mede omdal 3el|jk over een sociaal gezicht bes luxueus ondergoed niet langer werd geassocieerd met seksuele uit buiting. Tegenwoordig is de beha zelf een mode-accessoire geworden, zoals ook andere stuks ondergoed mogen worden gezien. aanvaarden van enkele programn, aan vasthoudt de liberalen rech doen belanden. Het afwijzen van herstel van de k<J fingen bijvoorbeeld is voof het - "vu.uui |i uc ■JOK uit de felle aanval van VVD-frt >P het media-beleid van het CDA vD zich in de komende periode 'oorhoeve hekelde de pogingen v je commerciële omroepen buiten I a nde woorclen van Voorhoeve i 'VD heeft gekozen voor een rol v )ere coalitie niet langer het enige e si| de PvdA liggen de kaarten hee? -n schurken met de dag dichte vdA-leider Wim Kok tracht de - !et CDA te plaveien. ®n van de mogelijke breekpunterl -nsieparagraaf in het verkiezing! Na West Duitsland kan met ingang van 1 juli ook de Franse auto .fjcept-program wordt uitgegaaq mobilist ongelode superbenzine kopen met een octaangetal van 9! g, hs'?n- Caar kan het CDA mee Deze zogenoemde Super Plus-brandstof vormt een aanvulling o| jsp P^rtqcongres van de Pvd. de Euro-super die ondertussen ook bij de meeste tankstations ee op die moaeliik het buitenland te tanken is. wacu aui iuv De nieuwe brandstof is in het leven geroepen om motoren en keuze vooFverlaging^an'de in het verleden alleen maar hun kracht konden ontlenen aan geloo -gen Wim Kok. superbenzine, nu ook op ongelode brandstof te laten rijden. Ma: bij al blijft het een opmerkelijke niet alle zuigers van deze 'vuile' motoren kunnen de nieuwe Sup' ®nen-af faire heeft de PvdA zich I Plus verdragen, waardoor bij het tanken in het buitenland voofi ^onhaalbare zaak. Nu de relati de automobilisten die in eigen land gelode super gebruiken, m» ten oppassen. Informeer bij Uw garage. eterd dat vermindering van aak aan het worden is, voegt de enoudende spoor van het CDA. 1 vuA moet wel heel erg groot zijn. I

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1989 | | pagina 2