Bijna 'n meter kookboeken
•premie:
En nu: mooi inpakken en wegwezen
Anders gevulde paprika's
Geprezen en verguisde
beha bestaat een eeuw
Super Plus benzine niet
voor elke 'vuile' motor
KEUKENBIJBEL VAN AUGUSTE ESCOFFIER VERTAALD
Oppositie
DE STEM COL
DE STEM CONSUMENT MAANDAG 26 JUN11989
MODE
ïn de Consumentenbijlage van vrijdag:
Wat de douane duldt anno zomer '89
AAN TAFEL
DE STEM BINNENl
S3
Door Hein Sluijter
Aan de niet aflatende stroom van nieuwe
kookboeken te oordelen, gaat het de
meeste Nederlanders naar den vleze. De
doelgroep waarvoor al die boeken zijn
geschreven, is blijkbaar oneindig groot ingeschat en
wordt kennelijk verondersteld tenminste welvarend
te zijn. Waar moeten al die boeken, waarvan een
groot deel luxe is uitgevoerd, anders blijven? Ik
krijg lang niet alle pas verschenen kookboeken ter
recensie aangeboden. Maar die ik wel krijg, beslaan
per half jaar zo ongeveer een stapel van bijna een
meter. Al bestaat er de indruk, dat er de laatste
maanden minder exemplaren bij zijn gekomen dan
zo langzamerhand gebruikelijk was geworden. De
uitgevers hebben de kraan, denk ik, wat dichter ge
draaid. Maar er blijft genoeg over om aandacht aan
te besteden.
Zo verscheen, in dit geval inmiddels al zo'n half
jaar geleden, eindelijk DE kookbijbel van deze pla-
i, t Tfij-v LLC) KU'.«ÏSC. Ut KQORIM >1 K
V» (iVio N. bu-vevink
CONSUMENT
Het knotse en 'enige echte legerdarische kook
boek' van Willem N. Sieverlnk.
neet in een Nederlandse vertaling van de culinaire
redactrice van de Belgische Libelle, Jill Elegeer en
onder redactie van Jaap Klosse, de oprichter van
toprestaurant De Echoput en vice-voorzitter van
de Alliance Gastronomique Neerlandaise.
Ma Cuisine van de beroemdste kok aller tijden,
Auguste Escoffier, is een werk dat elke zichzelf res
pecterende kok bij de hand zal hebben. Het oor
spronkelijke boek verscheen in het Frans in 1934,
een jaar voor Escoffiers dood. Het was en is be
doeld voor de huiselijke keuken. Escoffier, die des
tijds de opperpollepel zwaaide in de beste restau
rants van de wereld (Londen, Parijs, Monte-Carlo),
was er tegen het eind van zijn leven van overtuigd
geraakt dat juist de niet-professionele keuken de
basis vormde van de top-kookkunst. Dat vindt zijn
weerslag in dit boek.
De recepten zijn vaak helemaal niet ingewikkeld,
maar wel geraffineerd. Uit veel blijkt, dat deze 'kok
der keizers en keizer der koks' (uitspraak van be
wonderaar keizer Wilhelm II) zijn tijd ver vooruit
was. Al lees je er ook zaken in waar we nu anno
1989 niet zo snel aan zullen denken, zoals bijvoor
beeld gevulde hanenieren of een gerecht met echte
van de kop afgesneden en zorgvuldig gestroopte
hanekammen. Maar wie weet.
Met plezier
Voor een aantrekkelijke prijs heeft Cecile Thijssen,
zelf schrijfster van kookboeken en culinair mede
werkster van Viva, een mooi en tamelijk luxe kook
boek samengesteld met recepten van diverse
auteurs: Koken met plezier. Er staan meer dan
zeshonderd recepten in en 64 paginagrote kleuren
foto's. Het boek geeft de garantie dat de gerechten
niet kunnen mislukken. Als dat zo is, dan is dat in
derdaad koken met plezier, ook voor degenen die
nog niet zoveel ervaring hebben aan het fornuis.
Achterin worden extra hoofdstukjes gewijd aan
barbecue, fondue en gourmet. Als de ingrediënten
weinig geld kosten, staat het er ook bij. Meegeno
men is dat dit boek vanzelf open blijft liggen tij
dens het koken.
Exclusieve Magnetronrecepten maakt zo onge
veer waar wat de titel zegt. Het team Good Houses
keeping is als samensteller daar verantwoordelijk
voor. Het is voor de kleine huishoudens bedoeld en
niet geschikt voor gezinnen met meer dan twee
personen. Alles komt aan de orde: hoofdgerechten,
bijgerechten, voor- en nagerechten en dat allemaal
uitgespütst naar ontbijt, lunch of diner. Wel is het
onzin om te beweren, dat er tijdens het garen in de
magnetronoven minder vitamineverlies optreedt
dan bij de klassieke manier van koken. Dat is eind
1988 gebleken uit een publikatie van het Vitamine
Informatie Bureau in Zwijndrecht.
Erg mooi zijn de kleurenfoto's, die niet van kunst
zinnigheid zijn ontbloot.
Truffels
Verrassend is het verschijnen van een boek dat ge
heel en al gewijd is aan één zeer kostbare lekkernij:
Truffels! De schrijver is Leo Geurts en fotograaf
Philip Mechanicus heeft er bijzonder fraaie illu
straties aan toegevoegd. Ook al eten U en ik niet
elke dag van deze ondergronds groeiende, zwarte
paddestoelen, het boek is toch interessant om te le
zen. Er wordt goud verdiend aan de ondoorzichtige
handel in truffels, dat is wel duidelijk. Voor de
consument kost een truffel op zijn minst een gul
den per gram. Een pond kost dus vijfhonderd gul
den of meer.
Geurts en Mechanicus volgen het hele proces van
oogst tot consument en belichten zaken als het
tijdrovende zoeken met behulp van honden of var
kens (de oogst van een dag kun je gemakkelijk in
één hand houden), het telen, de fabrikant, de dis
tributeur en de wetgever. De recepten uiteindelijk
zijn van diverse auteurs.
Roken
Veel mensen die gestopt zijn met roken, worden
dikker. Gewoonlijk vijf kilo. Om wat aan die ge
wichtstoename te doen, heeft de Amerikaanse fy
siotherapeute Janice Alpert het boek Stop met ro
ken dieet geschreven. Alpert heeft zich in haar da
gelijkse werk vooral toegelegd op slachtoffers van
eetstoornissen. Zij schrijft nu een dieet voor (met
recepten) voor iemand die stopt met roken en die
tegelijkertijd zijn gewicht wil blijven houden. Bin
nen drie weken is er resultaat, zegt Alpert. Blijf ik
zitten met een vraag: en wat als ik bijvoorbeeld
eens zou stoppen met roken en ik zou zónder Al
perts dieet niét dikker worden? Want lang niet
iedereen wordt in die situatie dikker. Hoeveel men
sen dus die serieus tegelijkertijd stoppen met roken
en beginnen aan dit dieet, zullen dat dieet totaal
voor niets volgen? Het is maar een vraag.
Menu's
Jenny Shapter schreef twee kookboeken voor twee
verschillende situaties: Menumix voor Heerlijke
Dineetjes en Menumix voor Volwaardige en Ge
zonde Maaltijden. Beide boeken zijn voorzien van
goede kleurenfoto's van elk gerecht.
Het eerste deel is bedoeld voor mensen die graag
een feestje bouwen en die graag koken. Verdienste
lijk in de receptuur is, dat veel hier al tevoren klaar
kan worden gemaakt. De etentjes zijn gerangschikt
naar de jaargetijden. Dit betekent dat veel ingre
diënten op deze manier vers kunnen worden aan
geschaft. Er worden geen wijntips per gerecht gege
ven en dat had je juist in dit boek wel mogen ver
wachten.
Gerechten met weinig vet en weinig geraffineerde
produkten vind je in haar andere boek. Waar mo
gelijk is geen suiker toegepast maar een natuurlijk
zoetmiddei. Ook is gelet op cholesterol-arme voe
dingsmiddelen. En als dan ook nog per menu een
toelichting of een waarschuwing wordt gegeven
over de voedingswaarde van de componenten, dan
vind ik dit best een goed boek.
Dat de Romeinen al beschuit (biscotum) aten, weet
ik uit Het Beschuitboek van Deborah Vlak. Alles
over beschuit en wat je ermee kunt doen, is te vin-
Zen truffelzoeker met zijn honden na een dag hard werken: 200 gram is de oogst met een waarde van ongeveer
f200.
den in dit boek, dat gezien het beperkte onderwerp
tamelijk volledig overkomt.
Koken met pruneaux van Wim Mey geeft een idee
van de culinaire veelzijdigheid van pruimen. In dit
geval van gedroogde pruimen, de pruimedanten uit
het zuidwesten van Frankrijk. Pruneaux kunnen
verwerkt worden in voorgerechten, in sauzen, soe
pen, desserts en in vlees- en wildgerechten. Ze zijn
nog gezond ook. Ze leveren energie, vezels, vitami
nen en mineralen en bevorderen in hoge mate de
spijsvertering. Een interessant boek.
Knots
In mijn stapel bevindt zich ook een gek kookboek.
Volgens de uitgever het gekste kookboek dat er
ooit verschenen is. Mannen... aanvallen! is een mi
litair en knots boek met recepten uit de veldkeuken
van toen en nu. Auteur Wim N. Sieverink is een
man met grote ervaring in de diverse krijgsmacht
onderdelen. Hij heeft humoristisch willen zijn en is
dat hier en daar ook wel. Op mij komt het meren
deel van de grappen over als oubollige, flauwe sol
datenhumor (je weet wel: 'Wat heeft de soldaat op
zijn brood? De soldaat heeft recht op zijn brood!').
De receptuur is tamelijk eenvoudig met een paar
aardige vondsten.
Helder
Een dun, bruin boekje met een boeiende inhoud is
het Heerlijk Helder Woordenboek van Heineken.
Hierin worden niet alleen heel helder de brouwpro-
cessen bij pilsener bier beschreven, maar worden
vooral ook tal van typische bierwoorden en -uit
drukkingen genoemd en uitgelegd. Zo leren we wat
een bostel is, een brenkel, een omhakker of een
tapbok. Allemaal leuk voor wie wegwijs wil wor
den in Brouwersland.
In Het Druivenboek heeft Fred Lorsheijd zo'n
beetje alles opgenomen wat er over druiventeelt in
Nederland te zeggen valt. Hij behandelt zowel con
sumptiedruiven als wijndruiven. Er komt nogal
wat aan de orde: vermeerderen, snoeien, opbinden,
ziekten, standplaats en een aantal rassen. Wie zelf
wijn wil maken, kan ook met dit opmerkelijke
boek in zee. Achterin is een lijst van nuttige adres
sen opgenomen. Daar zit ook een lijstje bij met
oorden waar in Nederland wijn wordt gemaakt.
Wat de koude grond betreft, zitten die bijna alle
maal in Limburg. Maar de succesvolle wijngaard
De Linie in Made wordt ook genoemd.
Auguste Escoffier: Ma Cuisine. Uitg. Hes, prijs
Diverse auteurs: Koken met plezier. Uitg. Zomer
<6 Keuning prijs f29,90.
Team 'Good Housekeeping': Exclusieve magne
tronrecepten. Uitg. Kosmos, prijs f34,90.
Leo Geurts, Philip Mechanicus: Truffels. Uitg.
Kosmos, prijs f34,90.
Janice Alpert: Stop met roken dieet. Uitg. Van
Dishoeck, prijs f 19,90.
Jenny Shapter: Menumix voor heerlijke dineetjes.
Uitg. Van Dishoeck, prijs f29,90.
Jenny Shapter: Menumix voor volwaardige en ge
zonde maaltijden. Uitg. Van Dishoeck, prijs
f29,90.
Deborah Vlak: Het Beschuitboek. Uitg. In den
Toren, prijs f 17,90.
Wim Mey: Koken met pruneaux. Uitg. In den To
ren, prijs f 17,90.
Willem N. Sieverink: Mannen aanvallen!.
Uitg. Export Publishers Netherlands, prijs f27,50.
Geen genoemde auteur: Heerlijk Helder Woorden
boek. Uitg. Heineken, prijs: gratis.
Fred Lorsheijd: Het Druivenboek. Uitg. Zomer
Keuning prijs f26,90.
Door Carla Wijnstroot
De zomervakantie komt dichterbij en de
hang naar praktische, comfortabele, en
vooral ook móóie kleren groeit. Het
wordt tijd voor het inpakken van de va-
kan tiekofler.
Wie aan vakantie denkt, vergeet onmiddelljk het
modieuze keurslijf van de daagse representatie en
schaft zich een vrolijke, wijde, bontgebloemde ber
mudabroek aan. Dan schijnt in de winkel zelfs de
zon al! Met de vakantie in je hoofd loop je neuriënd
lans de rekken met t-shirts en zomertopjes, want ze
geven je plotseling zicht op legio leuke combinatie
mogelijkheden.
En dat, terwijl je er vorige week nog ongeïnteres
seerd aan voorbij liep. Maar nu is de aandacht ge
heel gefixeerd op dat stapeltje dat straks in de kof
fer of in de knapzak past. En wel zodanig, dat je
met zo min mogelijk spullen zo veel mogeljk wisse
len en combineren kunt. Volgen een paar tips.
De Bijenkorf biedt voor nog geen zeven tientjes
een driedelige vakantieset: hemdje, rok en t-shirt
van puur kptoenen tricot, waarmee je letterlijk alle
kanten op kunt: naar de stad of naar het strand, in
het vliegtuig of in de auto. De basisvormen laten
zich gemakkelijk 'vervormen' door middel van op
gerolde mouwen, opgeknoopte delen, over of in de
elastische rokband, elk kledingstuk afzonderlijk
weer in combinatie met iets anders, en ga zo maar
door. De set is er in twaalf kleuren.
Leer het gemak van de Afrikaanse pareo! Dat is
een heel grote, vierkante en bontgedessineerde lap,
waar inlandse vrouwen zo handig mee kunnen dra
peren en knopen (en zelfs kinderen in kunnen ver
voeren). Het gemak van de lap is ook ontdekt en
verwerkt door de ontwerpers van badkleding.
Triumph International heeft ze bijvoorbeeld pas
send bij een serie luxe badpakken in exotische des
sins met goudprint en vervaardigd uit heel soepele,
bijna-doorschijnend dunne tricot. Zo dat je bijna
in een handomdraai van een pareo een zonnejurk
kunt knopen. Of de pareo als stola om de schou
ders, als strapless jurkje om de boezem, als Egypti
sche rok om de heupen, als elegant gedrapeerde
sjaal om het hoofd en later, als je weer thuis bent
en het weer wordt koeler, doet de pareo nog dienst
als een decoratief geknoopte bedekking voor een
kussen op je bed of als sierlijk vallende 'grand fou
lard' over een tafeltje. Als dat niet praktisch is!
Blote t-shirtjes, ze zijn dit seizoen een must. In
de collectie van Foxy Fashion zijn ze opvallend
aanwezig: de slank gesneden t-shirts a la Carmen,
met lage halzen en driekwart of lange mouw. Het
zin vooral ook de halzen die van het van oorsprong
zo stoere manneljke onderhemd nu zo'n vrouwe
lijke verschijning maken: boothalzen, vierkante
uitgesneden halslijnen, lage ronde 'ballet'-halzen
met biezen en randjes, lieflijke printjes en borduur
sels, en toch allemaal met gewone katoenen tricot
als basis. Waar je na het wassen nauwelijks nog iets
anders aan hebt te doen als: aantrekken en mooi
wegwezen.
TEKENING KAT1NKA HOFSTEDE
Door Marijke Prins
Paprika's lijken gemaakt te zijn om te vullen. De groene, gele en
rode vruchten zijn verrukkelijk met een vulling van rijst en gehakt.
Toen ik voor het eerst papnka's met een visvulhng kreeg geser
veerd in een Spaans Restaurant, was ik zo verrukt dat ik aan de
slag ben gegaan om een eigen variant te ontwikkelen.
Het is een ideaal zomergerecht: fris en niet zwaar op de maag lig
gend.
Voor vier personen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 45 minuten
5 rode paprika's
6 ons kabeljauw- of schelvisfilé
12 sjalotten
1 blik gepelde tomaten
1 teen knoflook
1 Vi eetlepel grove mosterd (Doesburgse)
2 glazen droge witte wijn
2 eierdooiers
1 potje crème fraiche of zure room
1 kopje gekookte rijst
7 slagen zwarte peper uit de molen
1 eetlepel maisolie
Zoals bij zovele gerechten geldt ook hier dat de voorbereiding in
een handomdraai geschiedt wanneer er een keukenmachine in de
buurt is. Zo niet, dan moet de vis worden fijn gesneden en fijn ge
wreven alvorens met de andere ingrediënten te worden gemengd.
Dat zijn: mosterd, eierdooiers, witte wijn en het kopje gekookte
rijst.
Vier paprika's worden gevuld; als er vulling over is, kan deze later
door de saus worden gemengd. Op zeer matig vuur worden de ge
halveerde sjalotten en de fijngehakte knoflook gesmoord in de olie
totdat de uitjes glazig zijn. De resterende paprika wordt fijngema
len en met het blik tomaten en het tweede glas wijn in de pan ge
daan. Laat de saus nog een paar minuten doorsudderen. Giet de
saus (eventueel gemengd met de resterende vulling) rondom de ge
vulde paprika's, die op hun kant zijn gelegd, in een ovenschotel.
Kies een schaal van zo'n formaat dat de vruchten voor minstens de
helft met saus zijn bedekt. Om het gaar worden van de paprika's te
bespoedigen, wordt de schaal bedekt met aluminiumfolie.
Na zo'n 45 minuten in een warme oven (200 graden) zal het ge
recht klaar zijn om op tafel te zetten. Prik voor de zekerheid met
een breinaald in de paprika's; de ene oven is de andere niet. De
saus moet nu nog worden afgemaakt met crème fraiche en peper.
Dat gaat het gemakkelijkst wanneer de vruchten uit de schaal zijn
genomen. Serveer de paprika's met warm stokbrood of gekookte
rijst. Het oogt fraai wanneer op een bord een halve bol rijst wordt
gelegd met daarnaast paprika en saus.
NEWPORT (AP) - In de
Verenigde Staten hebben
zich dit weekeinde drie on
gelukken met olietankers
voorgedaan, waarbij in to
taal zeker ruim negen mil
joen liter olie in het water
terecht is gekomen, zo heb
ben functionarissen bekend
gemaakt.
Voor de Amerikaanse oostkust,
even ten zuiden van Newport,
voer de olietanker World Pro
digy vrijdagmiddag tegen een
rots en sloeg lek. Tussen 3,8
Zui
Het vaak verguisde vrouwelijke kledingstuk de beha viert deze
maand het honderdjarig bestaan hoewel het er twintig jaar geleden
onder feministische kritiek niet naar uit zag.
A Franse lingerie-fabrikanten zeggen echter dat de 'brassière', die
nog niet lang geleden werd verbrand door 'bevrijde' vrouwen om
dat die het beschouwden als een symbool van mannelijke onder
drukking, helemaal terug is. De verkoop loopt goed, zoals met
mode in het algemeen.
V „De verkoop van lingerie is stijgende en die van de beha gaat
mee", zegt Elizabeth Delaigle, woordvoerster van de Salon de la
Lingerie, waarin Franse ondergoed-fabrikanten zijn verenigd. In
1987 was de beha-verkoop in Frankrijk goed voor een kwart van de
totale omzet aan ondergoed ter waarde van 2,5 miljard gulden.
V De beha werd in 1889 ontwikkeld door de Parijse boetiek-eige
naresse Herminie Cadolle. Zij had het idee het middenstuk weg te
laten uit het corset, dat het hele lichaam besloeg, teneinde de
vrouw meer ademruimte te bieden. De uitvinding kondigde een
tijdperk van vrijheid aan en maakte een einde aan het strikte be
wind van het ingesnoerde lichaam.
De eerste versie van Cadolles beha was niet meer dan een verbe
terd corset maar rond 1912 maakte zij al een moderne beha van ka
toen en zijde. Het apparaat werd 'soutien-gorge' (buste-steun) ge
noemd, een woord dat in 1904 werd opgenomen in het Franse
woordenboek.
B In de jaren ema werd de vorm van de beha veranderd al naar
gelang de mode en het beeld dat de vrouw bij zich vond passen. In
de jaren twintig bijvoorbeeld, toen veel vrouwen die in de Eerste
Wereldoorlog hadden gewerkt in wapenfabrieken voor hun rechten I
begonnen op te komen, was een jongensachtig voorkomen popu- ls DE WD nofenon j
lair. De beha werd daarop ontworpen met het doel de borst af te verloop van het conqres van he
platten, een mode-eis die later zou terug keren. ieder geval aanleiding om tot die
B Tien jaar later was de vollere figuur weer in de mode en stelden lAmersfoort werd de herstelde eeni
de fabrikanten de maten op van A tot D. Eind jaren veertig, toen
er een gebrek heerste aan zijde, deed synthetische stof zijn intrede,
die de beha elasticiteit en meer steun gaf.
B Het minst populair was de beha in de jaren zestig, toen de
vrouwenbeweging op haar hoogtepunt was. Bij manifestaties werd nci
het kledingstuk plechtig verbrand als middel waarmee de man de i>ert H ,z®. et? no9 veel s'erk
vrouw onderdrukte. Het Engelse model Twggy, bij wie weinig te <oppeNngV-weNswSr o™o°o1
steunen viel, vertegenwoordigde toen het beeld van de seksuele be-p"-
vrijdmg.
Maar in de jaren tachtig herontdekten vrouwen de geneugten var
PEKING (AFP/RTR/UI
mingsgezinde Chinese pd
is zaterdag definitief aai]
vangen door de technocre
In een verdere poging de rij J
oude garde onder aanvoerinj
digde zondag de Centrale
Onderzoek van de commui
scheepse zuivering aan onder|
Partijleden die tijdens de stu
dentendemonstraties in april
en mei de verkeerde kant ko
zen, staat een strenge straf te
wachten, waaronder uitzetting
uit de partij, aldus de verkla
ring van de Commissie voor
Disiplinair Onderzoek die zon
dag voor de Chinese staatstele
visie werd voorgelezen. In de
verklaring werd niet alleen op
geroepen tot strikte partijdisci
pline, maar ook tot sober leven
en 'harde strijd' om het imago
van de partij te versterken.
Secretaris-generaal Zhao
Ziyang (70) moest wijken om
dat hij olie op het vuur gegooid
zou hebben in de zeven weken
dat in Peking en andere grote
steden massale demonstraties
voor meer democratische vrij
heid gehouden werden.
Zhao sleept in zijn val een
andere liberaal mee. De 60-ja-
rige Hu Qili is eveneens uit het
Politburo gezet. Hu was propa-
gandachef en had het toezicht
op de media. Hij zou de con
trole over de staatsmedia kwijt
geraakt zijn toen deze gedu
rende korte tijd vrijelijk mel
ding maakten van de democra
tiseringsbeweging. Nog twee
hoge partijfunctionarissen, Rui
Xingwen en Yan Mingfu, wer
den zaterdag uit hun functie
ontheven.
Welke straf Zhao Ziyang te
wachten staat is niet duidelijk.
Zijn politieke tegenstrever,
premier Li Peng, legde echter
zaterdag een zware hypotheek
op de politieke toekomst van
Zhao door te zeggen dat het
dossier van de vroegere partij -
secretaris 'met meer aandacht
onderzocht zal worden'.
Grote onzekerheid heerst
ook over de vraag van welke
omvang de aangekondigde zui
veringen zullen zijn. Talrijke
leden van de communistische
partij, waarónder journalisten,
hebben hun steun betuigd aan
de 'Lente van Peking '89'. Zij
wachten het vonnis af nu de
partij - na een maand van op
perste verwarring - haar ver
deeldheid te boven is en een
nieuwe leider benoemd heeft.
■oezegging is voor het CDA geJ
fristen-democraten zien het als q
- 0 0 - -a| ze - nu de bezuinigingsoperatj
de vrouwelijkheid en de lingerie werd weer populair, mede omdal 3el|jk over een sociaal gezicht bes
luxueus ondergoed niet langer werd geassocieerd met seksuele uit
buiting.
Tegenwoordig is de beha zelf een mode-accessoire geworden, zoals
ook andere stuks ondergoed mogen worden gezien.
aanvaarden van enkele programn,
aan vasthoudt de liberalen rech
doen belanden.
Het afwijzen van herstel van de k<J
fingen bijvoorbeeld is voof het
- "vu.uui |i uc
■JOK uit de felle aanval van VVD-frt
>P het media-beleid van het CDA
vD zich in de komende periode
'oorhoeve hekelde de pogingen v
je commerciële omroepen buiten I
a nde woorclen van Voorhoeve i
'VD heeft gekozen voor een rol v
)ere coalitie niet langer het enige e
si| de PvdA liggen de kaarten hee?
-n schurken met de dag dichte
vdA-leider Wim Kok tracht de -
!et CDA te plaveien.
®n van de mogelijke breekpunterl
-nsieparagraaf in het verkiezing!
Na West Duitsland kan met ingang van 1 juli ook de Franse auto .fjcept-program wordt uitgegaaq
mobilist ongelode superbenzine kopen met een octaangetal van 9! g, hs'?n- Caar kan het CDA mee
Deze zogenoemde Super Plus-brandstof vormt een aanvulling o| jsp P^rtqcongres van de Pvd.
de Euro-super die ondertussen ook bij de meeste tankstations ee op die moaeliik
het buitenland te tanken is. wacu aui iuv
De nieuwe brandstof is in het leven geroepen om motoren en keuze vooFverlaging^an'de
in het verleden alleen maar hun kracht konden ontlenen aan geloo -gen Wim Kok.
superbenzine, nu ook op ongelode brandstof te laten rijden. Ma: bij al blijft het een opmerkelijke
niet alle zuigers van deze 'vuile' motoren kunnen de nieuwe Sup' ®nen-af faire heeft de PvdA zich I
Plus verdragen, waardoor bij het tanken in het buitenland voofi ^onhaalbare zaak. Nu de relati
de automobilisten die in eigen land gelode super gebruiken, m»
ten oppassen. Informeer bij Uw garage.
eterd dat vermindering van
aak aan het worden is, voegt de
enoudende spoor van het CDA. 1
vuA moet wel heel erg groot zijn. I